'Moord op Mexicaanse journalist was géén vendetta'

De Mexicaanse autoriteiten in de deelstaat Veracruz hebben te snel de conclusie getrokken dat de journalist die deze week dood werd aangetroffen slachtoffer is van een persoonlijke vendetta. Dat hebben collega-journalisten woensdag gezegd. Ze willen een diepgravend onderzoek naar de mogelijke relatie tussen de artikelen van Gregorio Jimenez en zijn dood.

Velen wijzen erop dat het lichaam van Jimenez naast dat van een vakbondsleider werd aangetroffen, die het onderwerp van twee van Jimenez' artikelen was. Jimenez werkte voor Notisur en El Liberal en schreef een kort relatief eenvoudig stuk over de verdwijning van Ernesto Ruiz Guillen, die in januari werd ontvoerd na een bijeenkomst van de Arbeidersconfederatie, de grootste vakbond van Mexico. Hij volgde dat stuk op met een tweede artikel waarin hij schreef dat er door de autoriteiten nog maar weinig was gedaan in de ontvoeringszaak.

Vorige week drongen ten minste vijf gewapende mannen het huis van de 42-jarige Jimenez in Coatzacoalcos binnen en namen hem mee. Zijn lichaam werd dinsdag gevonden in de tuin van een huis in de nabijgelegen stad Las Choapas, samen met de overblijfselen van de vakbondsleider en die van een taxichauffeur.

Enkele uren nadat Jimenez' lichaam was gevonden, zei de openbaar aanklager van Veracruz dat het belangrijkste scenario was dat een bekende van de journalist opdracht tot de moord had gegeven om een persoonlijke twist te beslechten. Woordvoerder van de staat Gina Dominguez zei dat Teresa Hernandez Jimenez drie maanden eerder had bedreigd na een ruzie tussen haar zoon en zijn dochter, die verkering hadden. Vier mannen die dinsdag werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord zeiden dat Hernandez hen had betaald om Jimenez te ontvoeren en te vermoorden, aldus Dominguez.

Jimenez is zeker de twaalfde journalist die sinds 2010 in de deelstaat is vermoord of verdwenen. In ten minste drie van de gevallen weten de autoriteiten de moord vlug aan persoonlijke twisten, wat leidde tot woedende reacties bij collega's van de slachtoffers en bij voorvechters van de persvrijheid. Zij vinden dat de autoriteiten niet voldoende gedegen onderzoek naar de moorden doen.

Dominguez erkende dat Jimenez over Ruiz Guillens ontvoering had geschreven en zei dat de autoriteiten een ander scenario niet uitvlakken.

Journalisten geloven niet dat de moord het gevolg was van een persoonlijke twist. "Ik geloof de regering niet, want Gregorio was niet iemand die in ruzies verzeild raakte. Hij was een aardige, bescheiden man", zei Elizabeth Avina, die voor El Heraldo de Veracruz schrijft.

Gregorio Hernandez, een collega van Jimenez, zei dat de vermoorde verslaggever vaak over misdaad schreef, ook al stond zijn naam niet onder elk stuk. "Er moet een serieus onderzoek komen, want hij onderzocht vaak verdwijningen, misdrijven en ontvoeringen."

Journalisten in heel Mexico hebben sinds Jimenez verdween protesten georganiseerd om de autoriteiten ertoe te zetten vergelding als motief voor zijn moord te beschouwen en de verantwoordelijken op te sporen. "We willen gerechtigheid. We willen dat de autoriteiten die de leiding hebben in het oplossen van deze zaak hun verantwoordelijkheid nemen. We willen geen zondebokken", zei Victoria Rasgado, journalist bij Diario el Istmo.