FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 februari 2014

[DFB Pokal] Dost scoort voor Wolfsburg, Kaiserslautern stunt

Bas Dost heeft met VfL Wolfsburg de halve finale van het Duitse bekertoernooi bereikt. Mede dankzij een goal van de Nederlandse spits werd uit bij Hoffenheim met 3-2 gewonnen. Tweededivisionist Kaiserslautern zorgde voor een enorme stunt met een 1-0 uitzege bij Bayer Leverkusen.

Dost zette Wolfsburg na ruim een uur spelen op een 3-1 voorsprong. De thuisploeg maakte pas in de laatste minuut de aansluitingstreffer. Voor Dost is het zijn derde goal van het seizoen. Afgelopen weekeinde scoorde hij nog in de competitiewedstrijd tegen FSV Mainz.

Ruben Yttergard Jensen zadelde Leverkusen op met een enorme kater. De Noor van Kaiserslautern knikkerde de nummer twee van de Bundesliga uit het bekertoernooi door een goal in de 114e minuut.

Fans krijgen schadevergoeding na overlijden Jackson

Vijf Europese fans van Michael Jackson hebben recht op een schadevergoeding. Een Franse rechter oordeelde dat de vijf emotionele schade overhielden aan de dood van de King of Pop. De fans hebben ieder recht op een symbolische vergoeding van één euro, schrijven diverse Franse media.

De vijf fans die in aanmerking komen voor een schadevergoeding, maken deel uit van een groep van 34 leden van de Franse Jacksonfanclub die Conrad Murray aanklaagde. De lijfarts van de King of Pop diende de 50-jarige zanger in juni 2009 een fatale dosis propofol toe. Met behulp van getuigenverklaringen en medische rapporten toonden de vijf aan geschaad te zijn als gevolg van Murrays handelen.

"Voor zover ik weet, is dit de eerste keer ooit dat er een connectie wordt gelegd tussen opgelopen emotionele schade en een popster", reageerde de advocaat van de fans tegenover het Franse persbureau AFP. "Deze mensen zijn uitgelachen en ik ben blij dat de rechter ze serieus heeft genomen."

De fans zijn niet van plan bij Murray aan te kloppen om hun schadevergoeding te claimen. De advocaat benadrukt dat het om een symbolisch bedrag gaat. Wel hopen de fans dat ze met de uitspraak op zak toegang krijgen tot Jacksons graf. De King of Pop ligt in een mausoleum in Los Angeles, zijn laatste rustplek is niet toegankelijk voor publiek.

Transfer Matavz op losse schroeven

De transfer van Tim Matavz van PSV naar Rubin Kazan gaat mogelijk niet door. De Sloveen is niet door de medische keuring gekomen door problemen met zijn knie, laat zijn zaakwaarnemer weten aan Voetbal International. Eerder deze week bereikte PSV met de Russische club een akkoord over een transfersom van naar verluidt acht miljoen euro.

Matavz is terug in Eindhoven en moet nu afwachten hoe het verder gaat. "Het wil niet zeggen dat de transfer afketst", zegt zaakwaarnemer Hans van Ginkel. "Maar het kan wel leiden tot een verzoek om een andere constructie. PSV zal moeten bepalen of het daarmee akkoord gaat." In november werd Matavz geopereerd aan zijn knie. Eind vorige maand maakte de 25-jarige spits bij Jong PSV zijn rentree.

'Vrijgesproken militair moet alsnog vervolgd worden'

De militair die in 2008 werd vrijgesproken voor het doodschieten van een man in Irak moet alsnog worden vervolgd. Dat stelde advocaat Liesbeth Zegveld woensdagavond in Nieuwsuur. Volgens haar heeft justitie opzettelijk cruciale getuigenverklaringen achtergehouden over het incident in 2004.

De Irakees werd bij een checkpoint in Zuid-Irak dodelijk getroffen door kogels toen de auto waarin hij zat dwars door een wegversperring reed. De Nederlandse luitenant zou vervolgens 28 keer hebben geschoten. Dit deed hij omdat hij dacht dat er uit de auto werd geschoten en omdat ook Iraakse militairen het vuur openden. Het hof veroordeelde hem niet omdat onduidelijk was wie het fatale schot loste.

In getuigenverklaringen die nu zijn opgedoken verklaren de Iraakse militairen dat ze helemaal niet hebben geschoten. Zegveld stapt daarom naar het Europees Hof in Straatsburg zodat de zaak opnieuw behandeld kan worden. Volgens haar heeft het OM tot nu toe altijd geweigerd om de verklaring vrij te geven.

Wereld onveiliger geworden voor journalisten

De afgelopen twee jaar zijn 'absoluut verschrikkelijk' geweest voor de veiligheid van journalisten. Dat zei de Commissie ter Bescherming van Journalisten woensdag bij de presentatie van haar jaarlijkse rapport. De commissie had vooral kritiek op landen waar journalisten zijn vermoord en opgesloten.

De meeste journalisten kwamen om in Syrië, terwijl in Turkije de meeste verslaggevers gevangen werden gezet. De persvrijheid is er in Egypte het hardst op achteruitgegaan. De commissie zei dat verstrekkend overheidstoezicht, de grootschalige moord op journalisten en indirecte politieke en commerciële druk op de media de grootste bedreigingen voor de persvrijheid zijn.

In 2013 zijn 211 journalisten gevangengezet en zeventig vermoord. Dit was iets minder dan het 'recordjaar' ervoor, toen 72 journalisten omkwamen en 232 in de gevangenis eindigden.

[vid] Dreamcast krijgt weer nieuwe game

Sega heeft hun Dreamcast al lang en breed laten vallen, maar er zijn nog steeds een handvol gamers én developers die het maar niet kunnen loslaten. Gevolg hiervan is dat er nog deze maand een nieuwe game verschijnt voor Sega's laatste: Neo XYX, een top down shooter van NG:DEV.TEAM 

Neo XYX voor de Dreamcast is een port van de NeoGeo-versie en zal draaien op 60fps en maakt gebruik van true vertical scrolling. De game kent vier beeldmodi, waaronder een optie om te kiezen voor verticale of horizontale vliegrichting. 

Blunder gemeente Lisse met afvalbelasting

Door een fout van de gemeente hoeft een deel van de Lissese huishoudens minder te betalen voor de afvalstoffenheffing. Het levert de Zuid-Hollanders een voordeel van dertig euro op, de gemeente een strop van tweehonderdduizend euro.

De gemeente Lisse laat in een verklaring weten dat er maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de fout in de toekomst nog een keer wordt gemaakt. Het bedrag wordt volgend jaar niet verrekend.

Volgens het Leidsch Dagblad werd de blunder gemaakt, omdat een ambtenaar een tikfout maakte. De fout betreft alleen de aanslagen voor de meerpersoonshuishoudens en daarvan zijn er volgens de krant ongeveer 6700.

Badmintonsters uitgeschakeld op EK

De Nederlandse badmintonsters hebben op het EK voor landenteams geen potten kunnen breken. Na de 4-1 nederlaag tegen Frankrijk werd woensdagavond tegen Bulgarije met dezelfde cijfers verloren. De Oranjevrouwen zijn door de nederlaag uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinale.

Eefje Muskens en Selena Piek wonnen in het Zwitserse Basel hun dubbelpartij, maar Nederland stond toen al met 4-0 achter. De laatste groepswedstrijd tegen Ierland, dat ook de eerste twee partijen verloor, is alleen nog voor de statistieken.

Boy George heeft begrip voor ontspoorde Bieber

Boy George kan zich goed voorstellen hoe het is om net als Justin Bieber zijn leven niet helemaal op de rails te hebben. "Ik kan me met hem identificeren en ik snap ook dat hij in lachen uitbarst als je hem op zijn gedrag aanspreekt, omdat ik dat ook had gedaan", zegt de zanger in het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Bieber werd vorige maand twee keer opgepakt en zou worstelen met meerdere verslavingen. Boy George is zelf sinds zes jaar clean. De Culture Club-zanger had naar eigen zeggen in het verleden niet geluisterd als mensen hem op het rechte pad probeerden te krijgen. "Dat is heel erg jammer want dat had me een hoop gedoe en geld gescheeld."

De 52-jarige zanger, die meerdere malen probeerde af te kicken, heeft nu weinig moeite om zich niet te vergrijpen aan verdovende middelen. "De periode voordat ik afkickte gebeurden er zo veel vreselijke dingen waardoor ik wist dat ik clean moest worden", zegt Boy George. "Sindsdien is het eigenlijk heel gemakkelijk."

De Britse Boy George is blij dat hij niet net als de 21-jarige Bieber is opgegroeid in de publiciteit. "Er zijn nu al zoveel lelijke foto's van mij op het internet te vinden. Als er nog meer online zouden staan, zou dat heel deprimerend zijn."

Dode door Brits noodweer

In Zuid-Engeland is iemand om het leven gekomen door de regen en stormen die Groot-Brittannië al weken teisteren. Een man die een boom wilde weghalen die in zijn val elektriciteitsdraden had neergehaald werd hierdoor geëlektrocuteerd.

Engeland onderging de natste januari sinds weergegevens voor het eerst werden bijgehouden, bijna 250 jaar geleden. Sinds december wordt het land onderworpen aan wind en regen. De Engelse zuidwestkust is doornat en kampt met overstromingen. In de laaggelegen Somerset Levels en de vallei van de Theems, ten westen van Londen, traden rivieren deze week buiten hun oevers.

Verhit Belgisch debat over kindereuthanasie

De vraag of terminaal zieke kinderen recht op euthanasie hebben heeft woensdag voor verhitte debatten in de Belgische Kamer van Afgevaardigden verzorgd. Donderdag stemt het Belgisch parlement over een wet die dit mogelijk maakt.

Voorstanders zien kindereuthanasie als een barmhartige mogelijkheid om uitzichtloos lijden te verminderen. Tegenstanders noemden de wet overhaast, verkeerd en medisch onverantwoord. Ondanks de heftige Kamerdiscussies wordt verwacht dat de wet morgen wordt aangenomen. In december stemde de Senaat al met een grote meerderheid voor het wetsvoorstel. "Het is onze verantwoordelijkheid om ieder mens waardig te laten leven, maar ook waardig te laten sterven", zei Karine Lalieux, Kamerlid voor de linkse Parti Socialiste. De christendemocraat Sonja Becq wees het voorstel af en zei dat de hedendaagse medische wetenschap in staat is om pijn te verdoven bij ernstig zieke kinderen totdat hun ziekte zijn natuurlijk beloop neemt. Volgens haar heeft België minimumleeftijden voordat iemand alcohol en sigaretten kan gebruiken en zou dit voor euthanasie niet anders moeten zijn.

De enige twee andere naties waar euthanasie is toegestaan zijn twee buurlanden van België: Nederland en Luxemburg. In Nederland mogen kinderen van 12 tot en met 15 jaar met toestemming van hun ouders kiezen voor een vrijwillig levenseinde. Kinderen van 16 en 17 jaar oud moeten hun ouders van tevoren op de hoogte stellen van hun keuze. Alleen kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek lijden komen volgens het wetsvoorstel in aanmerking voor euthanasie. Om zeker te zijn dat zieke kinderen begrijpen wat dit betekent moeten zij aan een psycholoog of psychiater aantonen dat zij wilsbekwaam zijn. Ook moeten ouders instemmen met de keuze van hun kind. Hoewel een peiling stelde dat 75 procent van de Belgen voor verruiming van de euthanasiewet is, heeft een actieve oppositie zich de afgelopen dagen ook laten horen. Zo werd er deze week een 'open brief' gepubliceerd die ondertekend werd door 160 Belgische kinderartsen. Zij meldden dat de wet niet nodig is. Andere dokters hebben zich achter het wetsvoorstel geschaard en zeggen dat slechts een handvol tieners ieder jaar voor kindereuthanasie in aanmerking komt.

Rutten: "Dat hadden PSV en ik niet moeten doen"

In bijna drie seizoen tijd slaagde Fred Rutten er niet in om PSV de felbegeerde landstitel te bezorgen. De manier waarop hij afscheid nam van de club steekt hem het meest. In zijn derde seizoen aan het roer bij de Eindhovenaren waren de prestaties ondermaats.

Na een dramatische week, met nederlagen tegen achtereenvolgens FC Twente, Valencia en NAC Breda viel het doek voor de 51-jarige Wijchenaar. In retrospect denkt Rutten dat beide partijen eerder uit elkaar hadden moeten gaan. "Als je heel reëel bent, hadden beide partijen na twee jaar moeten zeggen: 'Het is mooi geweest'", zo tekent Voetbal International op uit de mond van de momenteel werkloze trainer.

In zijn laatste seizoen bij PSV raakte Rutten de grip steeds meer kwijt. "Dat laatste jaar hadden PSV en ik nooit moeten doen. Het gewenste resultaat, waar supporters en sponsors naar verlangen, was er niet gekomen. We waren geen kampioen geworden."

"Ik vond het terecht dat de club besloot om het contract te ontbinden", laat hij weten. "Als ik de manager van PSV was geweest, had ik na drie enorme tikken binnen een week hetzelfde gedaan bij een trainer die er al bijna drie jaar zit."

Zijn afscheid verdient volgens Rutten evenwel niet de schoonheidsprijs. "Wat ik PSV wel verwijt, is dat ze mij op een zeer amateuristisch wijze hebben ontslagen. Als je een werknemer hebt, die acht jaar bij de club heeft gezeten, zeer loyaal is geweest en zich altijd heeft ingezet, dan moet je daar op een nette manier mee omgaan."

Vonk: "Kijken of we eruit komen met Ziyech"

Dat sc Heerenveen revelatie Hakim Ziyech graag langer in Friesland wil houden behoeft weinig toelichting. Een gesprek met het toptalent staat op de rol. Met zijn uitstekende prestaties wekte Ziyech dit seizoen de belangstelling van diverse clubs uit binnen- en buitenland.

Niet alleen zijn sublieme vorm maakt de aanvallende middenvelder tot een gewild transferobject. Zijn contract loopt na afloop van dit seizoen ten einde, en volgens Voetbal International is Heerenveen vergeten een optie tot verlenging te lichten. Het weekblad beweerde eerder deze week dat de clubleiding de deadline had laten verlopen.

Volgens Hans Vonk strookt die berichtgeving niet met de waarheid. De technisch directeur van Heerenveen heeft goede hoop om een akkoord te bereiken over een nieuw, meerjarig contract. Afgelopen dinsdag zat hij aan tafel met de zaakwaarnemer van de 20-jarige uitblinker. Aan dat gesprek hield hij een goed gevoel over, zo vertelde hij de Leeuwarder Courant.

"Nu gaan we kijken of we er financieel uit kunnen komen", aldus de voormalige doelman van onder meer Heerenveen en Ajax in het regionale dablad. "Daar is van beide kanten geen haast bij. We hebben allebei onze standpunten toegelicht."

Volgens Vonk heeft zowel Heerenveen als Ziyech de intentie om langer met elkaar door te gaan. "In januari heb ik persoonlijk van Hakim gehoord dat hij graag hier door wil. Nu is het zaak of we er samen uitkomen", zo besluit hij.

Oranjevrouwen thuis niet langs België

De Nederlandse voetbalsters zijn er niet in geslaagd de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België te winnen. In het IJsseldelta Stadion van Zwolle eindigde de Derby der Lage Landen in 1-1. Vivianne Miedema zette de Oranjevrouwen kort na rust op voorsprong, Aline Zeler maakte een kwartier voor tijd gelijk. Lieke Martens kreeg bij Nederland in de slotfase rood.

Nederland en België delen de koppositie in de poule met tien punten uit vijf duels. Noorwegen staat er echter beter voor met negen punten uit drie wedstrijden. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2015 in Canada. De beste nummers twee gaan naar de play-offs.

'Gevaarlijke' Afghaanse gevangenen binnen 24 uur vrij

De Afghaanse regering wil binnen 24 uur gevangenen vrijlaten die volgens de Verenigde Staten een gevaar voor Afghanistan en het Midden-Oosten vormen. Dat heeft het Amerikaanse leger woensdag gezegd.

De VS beschouwen 65 gevangenen als gevaarlijk. Een deel hiervan wordt naar verwachting donderdagochtend vrijgelaten, hoewel nog niet bekend is om hoeveel mensen het gaat. De VS veroordeelden twee weken geleden de Afghaanse keuze om 'gevaarlijke opstandelingen die Afghaans bloed aan hun handen hebben' vrij te laten. De geplande vrijlating is al langer een heikel punt in de verslechterde verhoudingen tussen de VS en Afghanistan.

Sochi dag 6, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Ook vandaag was er weer succes voor de Nederlandse schaatsers in de Adler Arena. Stefan Groothuis won de 1000 meter en Michel Mulder legde beslag op de bronzen medaille:

Dat verleidde teamgenoot Kjeld Nuis tot de volgende liefdesverklaring:

Na alle formaliteiten was het tijd voor een feestmaal voor de nieuwbakken olympisch kampioen:

Koen Verweij blikte na zijn 1000 meter al meteen vooruit naar de 1500 meter van zaterdag waar hij wil gaan vlammen:

Satirische website De Speld viel het op dat voor het eerst iemand van buiten Nederland een medaille scoorde bij het mannenschaatsen:

Als afsluiter van het blokje Nederlands succes hebben we vandaag Margot Boer die haar bronzen medaille op mocht halen op Medalplaza:

Zelfs vanuit de ruimte kan je genieten van de Winterspelen. NASA showde deze foto van het olympisch park in het donker. De foto is gemaakt vanuit het Internationale Ruimte Station:

De Russen zijn sowieso niet zuinig geweest met licht. Op de Bolshoy Arena is een deken van LED-verlichting aangelegd waarmee prachtige animaties gemaakt kunnen worden:

Annouk van der Weijden was te gast in een item voor de Today Show van NBC. Reporter Willie Geist maakte een reportage over hoe kleurrijk het olympisch dorp is. De Nederlandse mocht haar hippe oranje fiets demonstreren en uitleggen waarom wij Nederlanders altijd in oranje gehuld gaan. Vandaag zullen vele miljoenen Amerikanen Van der Weijden op televisie zien:

Ook vandaag kan Johnny Quinn natuurlijk niet ontbreken in deze rubriek. De Amerikaanse bobber heeft zijn eerste werkaanbod al binnen voor na de Spelen:

Quinn zelf lijkt inmiddels het onderwerp te worden van een verzamelobject dat hij graag zelf ook wel wil hebben:

Bob de Jong blijkt in de tussentijd heel wat anders gedaan te hebben dan trainen in de bergen:

In de bergen begint het ondertussen ook aardig warm te worden. De organisatie probeert de sneeuwcondities te verbeteren met zout. Maar hoe krijgen die Russen al dat zout toch boven in de bergen?:

Zilveren medaillewinnaar Jan Smeekens kreeg een hele bijzondere felicitatie. De Feyenoord-fan werd verrast met een persoonlijke felicitatie door Graziano Pellè:

Langlaufster Holly Brooks besteedde haar vrije tijd aan een typisch Russisch souvenir:

In het Nederlandse kamp was vandaag, naast weer meer medailles, ook een verjaardag te vieren. Coach Gianni Romme vierde zijn 41e verjaardag:

De grote attractie van het olympisch dorp, Zdeno Chara, heeft inmiddels zijn eigen hashtag: #PicswithZdeno. Fans duiken zelfs in hun fotoarchieven om op te kunnen scheppen met hun foto met de grote ijshockeyer:

En tenslotte zien we dat de Spelen ook voor Edwin van Calker op het punt staan te beginnen:

Kankerlijers

Nick, Iwan en Olivier zijn drie vrienden die net als hun leeftijdsgenoten graag lol maken en kattenkwaad uithalen. Er is echter één verschil: alle drie hebben ze kanker en liggen ze op de afdeling kinderoncologie van een ziekenhuis. Ondanks hun situatie vermaken de jongens zich uitstekend met elkaar, zeker als de prachtige Gina op de afdeling wordt opgenomen. Kankerlijers is een ontroerend en komisch drama over vechten voor het leven en onvoorwaardelijke vriendschap. De muziek wordt verzorgd door rapper Diggy Dex. Kankerlijers is een remake van de bekroonde Spaanse film Planta 4A van Antonio Mercero.

Duitse miljonair curlt uit liefde voor de sport

De aanvoerder van de Duitse curlingploeg is niet de gemiddelde olympiër. De 48-jarige John Jahr verdiende miljoenen als zakenman. De laatste vier jaar kwam zijn werk echter op het tweede plan toen hij zich voor Sochi wilde plaatsen. "Ik ben hier uit liefde voor curling", verklaart Jahr. "Uit liefde voor competitie."

Jahr was in de jaren '80 en '90 een succesvolle curler die een Europese titel won en zilver op een WK. In 2000 zei hij als 34-jarige de sport vaarwel om zich in de zakenwereld te storten. En met succes.

Jahr heeft een meerderheidsbelang in twee casino's en is mede-eigenaar van uitgever Gruner + Jahr, dat mede door zijn opa werd opgericht. Zijn meeste tijd werkt hij echter als projectontwikkelaar en investeringsmanager. "Ik doe wat van dit en wat van dat", glimlacht hij.

Ondanks zijn zakensucces zat er Jahr nog iets dwars: hij had nog nooit meegedaan aan de Spelen. Dus kwam hij in 2010 terug met een team van de door zijn vader opgerichte Curling Club Hamburg. Binnen een jaar was zijn team het beste van Duitsland.

Toch was de terugkeer niet makkelijk. "Het was niet de techniek, die had ik nog", herinnert Jahr zich. "Het was het strategisch denken. Dat was ik kwijtgeraakt. Het duurde een halfjaar voor ik met mijn hoofd weer in de sport zat."

In december plaatste zijn team zich voor de Spelen. In Sochi verloor Duitsland de eerste vier wedstrijden, maar aan Jahr valt dat niet te merken. Een grote grijns is niet van zijn gezicht te krijgen. Het olympische toernooi is het toetje op zijn loopbaan. Na Sochi stopt hij dan ook opnieuw. "Op dit niveau kost het te veel tijd. Ik ga terug naar mijn andere leven."

Schotten misnoegd over 'Brits pestgedrag'

De Britse regering probeert Schotland te intimideren met het standpunt dat een muntunie in het geval van Schotse onafhankelijkheid uit den boze is. Dat heeft de Schotse vicepremier Nicola Sturgeon woensdag gezegd.

De Britse minister van justitie George Osborne zal naar verwachting in een toespraak de mogelijkheid van een muntunie uitsluiten. Een onafhankelijk Schotland zal wat hem betreft geen gebruik meer van het pond mogen maken. Volgens de Britse krant The Guardian steunen hoge figuren binnen Labour en de Liberale Democraten dit standpunt.

Schotland houdt in september een volksraadpleging over Schotse onafhankelijkheid. De voorstanders van een soeverein Schotland hebben wel te kennen gegeven het pond te willen blijven gebruiken. Sturgeon liet daarom weten misnoegd te zijn met wat zij de 'intimidatie van Schotland' door de grote Britse partijen noemde.

De president van de Bank of England, Mark Carney, verkondigde onlangs dat een onafhankelijk Schotland een deel van zijn soevereiniteit zal moeten afstaan als het gebruik wil blijven maken van het pond. Een muntunie vereist namelijk enige mate van gezamenlijk fiscaal beleid en bankentoezicht, waarschuwde Carney.

Chinees maankarretje Yutu ontslapen

De Chinese maanverkenner Yutu is opgegeven. Het karretje kon maandag niet meer volledig worden opgestart. Op internet wordt om Yutu gerouwd, meldden de Chinese staatsmedia woensdag.

Yutu kampte sinds eind januari met technische mankementen en kon sindsdien niet meer functioneren. De maanrover was afhankelijk van zonne-energie. In de lange en bitterkoude maannachten, die een week of twee duren, stapte de Yutu over op een radioactieve energiebron, maar onlangs ging het daarbij mis. De koude bleek te veel en Yutu ontwaakte niet meer.

De Chinese maanlander Chang'e 3 landde half december op de maan. Hij droeg de zeswielige Yutu (Konijn van Jade) mee, die het maanoppervlak drie maanden zou verkennen. Met de Chang'e 3 zou het naar omstandigheden goed gaan.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 5

Vandaag was de vijfde dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland blijven de successen op de schaatsbaan maar komen. Vandaag was er goud voor Stefan Groothuis op de 1.000 meter. Spannend was het wel, want hij bleef de Canadees Denny Morrison slechts 0,04 seconde voor. Michel Mulder maakte het feest compleet door na het goud op de 500 meter vandaag brons te winnen. Ook Koen Verweij en Mark Tuitert presteerden met een zesde en tiende plaats naar behoren.

Een unicum was er vandaag op de afdaling voor vrouwen. Voor het eerst werden er bij het alpineskiën twee gouden medailles uitgereikt. De Zwitserse Dominique Gisin en de Sloveense Tina Maze kwamen in exact dezelfde tijd over finish. Het brons ging daar naar Gisins landgenote Lara Gut.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Afdaling vrouwen Dominique Gisin (Zwi) / Tina Maze (Slo)   Lara Gut (Zwi)
Kunstschaatsen Paren gemengd Volosozjar / Trankov (Rus) Stolbova / Klimov (Rus) Savchenko / Szolkowy (Dui)
Noorse Combinatie Individueel mannen Eric Frenzel (Dui) Akito Watanabe (Jap) Magnus Krog (Noo)
Rodelen Dubbels mannen Wendl / Arlt (Dui) Linger / Linger (Oos) Sics / Sics (Let)
Schaatsen 1000m mannen Stefan Groothuis (Ned) Denny Morrison (Can) Michel Mulder (Ned)
Snowboarden Halfpipe vrouwen Kaitlyn Farrington (VS) Torah Bright (Aus) Kelly Clark (VS)

Medaillespiegel:

# Land
1 Duitsland 6 1 1 8
2 Canada 4 4 2 10
3 Noorwegen 4 3 5 12
4 Nederland 4 2 4 10
5 Verenigde Staten 3 1 5 9
6 Zwitserland 3 0 1 4
7 Rusland 2 4 3 9
8 Oostenrijk 1 4 0 5
9 Slovenië 1 1 2 4
10 Frankrijk 1 0 2 3

Uitslag FC Groningen - FC Twente

Om 19.45 uur begon in Groningen de inhaalwedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente. Op 26 januari werd de wedstrijd afgelast omdat er te veel ijs op het veld lag. De Groningse club riskeert hiervoor een boete van tienduizend euro. Beide ploegen wisten één keer te scoren. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Bizot plukt de bal weg voordat Twentespelers Castaignos en Bjelland gevaarlijk kunnen worden. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

FC Groningen

1 - 1

FC Twente

 5' Adorjan   77' Tadić  
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.555
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Adorjan (´ivković/63)
Lindgren
v. Nieff
Chery
De Leeuw (Hiariej/81)
Kostić
  Marsman
Rosales
Bengtsson (Martina/69)
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Tadić
Gutiérrez
Promes
Castaignos
Mokhtar (Börven/61)

World of Tanks uit op Xbox 360

Wargaming heeft vandaag aangekondigd dat World of Tanks: Xbox 360 Edition nu wereldwijd verkrijgbaar is. Het spel is speciaal ontwikkeld voor de Xbox 360 en is free-to-play, mits je Xbox Live Gold-abonnee bent.

World of Tanks: Xbox 360 Edition is uitgegeven door Microsoft Studios en ontwikkeld door Wargaming West (voorheen Day 1 Studios). Het spel is voor Gold-leden gratis te downloaden. Voor alle andere Xbox Live-leden zal er een 7-daagse probeerperiode beschikbaar zijn.

De titel bevat nieuwe controls, integratie met Xbox Live-toepassingen zoals Friends, Parties, Achievements en een speciale interface die ontworpen is voor ervaringen op het grote scherm. Net als de pc-broer, bevat het spel ook in-game aankopen, zoals premium tanks, verbruiksartikelen en premium accounts om je ervaring een boost te geven.

De game heeft bij release honderd iconische tanks van drie verschillende naties: de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De game zal in de toekomst uitgebreid worden met meer tanks, meer naties en nog veel meer.

"World of Tanks: Xbox 360 Edition is een grote stap voorwaarts voor Wargaming", zegt Victor Kislyi, CEO van Wargaming. "Niet alleen markeert deze release de eerste consoletitel van het bedrijf, het brengt ons ook de kans om World of Tanks naar een gepassioneerd nieuw publiek van gamers over de wereld te brengen."

Voor een beperkte tijd zullen twee special “Founders Packs” aan content beschikbaar zijn vanaf de launch tot aan 28 februari – elk speciale tanks en items bevattend tegen een gereduceerde prijs. Spelers die beide packs kopen krijgen ook als bonus een Russische T-127 light premium tank.

Founders Pack 1 zal de US Tier VII T23 medium tank, een extra garageplek, 17 premium ammo rounds, 100% crew, tien kleine repair kits, tien kleine EHBO kits, tien brandblussers, een exclusief gold star embleem en 30 dagen een premium account status voor een prijs van 6700 gold, met een korting van veertig procent.

Founders Pack 2 zal het German Tier V PzKpfw V-IV medium tank, een extra garage slow, 19 premium ammo rounds, 100% crew, vijf kleine repair kits, vijf kleine EHBO kits, vijf brandblussers, een exclusief black star embleem en 7 dagen een premium account status voor de prijs van 3400 gold, ook een korting van veertig procent.

Veel liefde in Infinite Crisis

Star Sapphire is de nieuwste kampioen die zich aansluit bij Infinite Crisis, de free-to-play MOBA van Turbine die zich afspeelt in het DC Universum. Ontdek alvast alle ins en out van deze liefdevolle kampioen, voordat ze wordt toegevoegd aan de in-game line-up op 26 februari.

Voor mensen die nog nooit van de heldin gehoord hebben: trek een nummertje. Een kleine biografie is dan ook op zijn plaats. Carol Ferris heeft Hal Jordan ingehuurd om testpiloot te zijn voor Ferris Aircraft, en de twee raakten verwikkeld in een romance. Het werd ingewikkelder toen de Zamarons, een alienvolk, de Star Sapphire ring aan Carol gaven, die de kracht van liefde kan beïnvloeden. In het begin veranderde deze kracht de gevoelens van Carol voor Hal Jordan in haatgevoelens waardoor ze vaak vochten. Later kon ze de kracht van de ring beheersen en werd ze zelfs poortwachter voor de Predator-eenheid.

In Infinite Crisis heeft ze een flink schietbereik en de schade die ze daarmee aanbrengt houden haar vijanden op een veilige afstand. Bekijk haar liefdevolle krachten in onderstaande video. Infinite Crisis komt uit voor pc. De bèta-inschrijving is hier te vinden.

[PL] Duel Manchester City afgelast door storm

Het thuisduel van Manchester City tegen Sunderland gaat woensdagavond niet door. De onstuimige weersomstandigheden in Manchester gooiden roet in het eten, meldt de club. De Engelse weerinstanties spreken van 'code rood'. Er zijn windstoten van 160 kilometer per uur gemeten.

Manchester City spreekt van escalerende weersomstandigheden, waardoor het voor de fans niet veilig is om de deur uit te gaan. Ook Everton - Crystal Palace is uitgesteld. Die wedstrijd werd op last van de politie afgelast, omdat gebouwen in de buurt van het stadion in Liverpool beschadigd raakten.

Manchester City had bij winst de koppositie kunnen pakken in de Premier League. Dan had Arsenal wel punten moeten verspelen thuis tegen Manchester United.

Morgen de eerste Nintendo Direct 2014

Na de shitstorm die resultaatcijfers heet zou je haast vergeten dat Nintendo nog games maakt. Nintendo heeft vandaag aangekondigd dat de eerste aflevering van Nintendo Direct in 2014 morgen zal worden uitgezonden, en voornamelijk gericht zal zijn op nieuws over software die voor het einde van de lente van 2014 op de Wii U en de Nintendo 3DS zal verschijnen.

De uitzending zal zoals gewoonlijk worden gepresenteerd door Nintendo-directeur Satoru Iwata en Nintendo of Europe-directeur Satoru Shibata. De uitzending zal op 13 februari om 23:00 op de Nintendo Direct-site gestreamd worden.

Mario Kart 8

Senator sleept Obama voor rechter om NSA-programma

De Republikeinse senator Rand Paul sleept de regering van president Barack Obama voor de rechter. De aartsconservatieve Paul en zijn door de Tea Party gesteunde groep Freedomworks vinden het inlichtingenprogramma van de geheime dienst NSA, waarbij op grote schaal persoonsgegevens worden verzameld, onacceptabel.

Paul zegt met zijn actie op te treden namens alle Amerikanen die door de werkwijze van de NSA getroffen kunnen worden. Volgens hem is het NSA-programma in strijd met de grondwet.

Vorig jaar noemde de senator uit Kentucky het verzamelen van telefoongegevens van klanten van telefoniebedrijf Verizon al een 'verbijsterende aanslag op de grondwet'.

Nieuwe controllers voor Xbox 360

Microsoft heeft al een tijd duidelijk gemaakt dat ze de Xbox 360 niet zullen laten vallen zoals ze bij de eerste Xbox hebben gedaan. Er komen nog een flink aantal games uit de komende tijd voor Xbox 360. Microsoft komt zelfs nog met nieuwe controllers.

Het gaat om twee nieuwe controllers in de Special Edition Chrome Series. De controllers hebben naast een fancy chrome design ook een veranderbare D-pad. Ze zullen begin maart in de winkelschappen liggen voor een adviesprijs van 49,99 euro. 

Corvettes verdwijnen in zinkgat

Acht klassieke Corvettes zijn woensdag op een wel heel bijzondere manier beschadigd geraakt. De sportauto's zakten weg toen een deel van het Corvettemuseum in de Amerikaanse stad Kentucky instortte door een zinkgat. Het 'sinkhole' onder het museum was ongeveer twaalf meter breed en acht meter diep.

Onder meer de miljoenste Corvette, die werd gemaakt in 1992, gleed in het gat in de grond. De kuil ontstond in een afgesloten deel van het museum. De rest van het Corvettemuseum bleef woensdag gewoon open. Het museum verwacht de expositieruimte binnenkort weer te hebben hersteld.

Dolfinarium 'blij verrast' door auditie Britt

Het Dolfinarium in Harderwijk zegt verrast te zijn door de auditie van Britt Dekker. "We zijn op een positieve manier verrast. De passie, liefde en het respect zijn zeker aanwezig", zegt een woordvoerder tegen Novum Nieuws. De realityster deed woensdag auditie voor een baan als dolfijnentrainster.

Dekker droomt al jaren van een carrière als trainster. Volgens de zegsman was het ook voor de realityster een mooie ervaring. "Wij waren erg verrast en ik denk dat Britt dat ook was. Ze heeft een goede indruk achtergelaten."

Het park durft nog niet te zeggen of de blondine in de toekomst aan de slag kan in het Dolfinarium. "Dat is niet na een dag te zeggen." Dekker gaat ergens in de komende weken nog een keer meelopen met de trainers. "Ze moet ook haar kennis kunnen delen met de gasten", zegt de zegsman.

Als de 21-jarige realityster inderdaad beschikt over genoeg kennis over de dieren dan zou het best eens kunnen dat ze in de toekomst dolfijnen gaat trainen. "Als de kennis inderdaad aanwezig is en er is een vacature beschikbaar: you never know."

'Goed gesprek' tussen Samsom en Pechtold

Leiders van PvdA en D66 Diederik Samsom en Alexander Pechtold hebben woensdagmiddag via de telefoon 'een goed gesprek' gehad over de motie van wantrouwen die D66 in het afluisterdebat tegen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) indiende. Dat bevestigt een woordvoerder van Pechtold woensdagavond.

De stap van D66 zou volgens de NOS de goede politieke verhouding tussen beide partijen hebben verpest, maar dat valt volgens D66 wel mee. "Er is blijkbaar wat irritatie ontstaan maar het staat ons vrij om dit te beslissen. Daar zijn verder geen afspraken over gemaakt. Wat ons betreft blijft het bij dit debat", aldus de woordvoerder.

De motie tegen Plasterk kreeg de steun van CDA, SP, GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus en onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes. ChristenUnie en SGP stemden niet voor de motie, evenals de coalitiepartijen VVD en PvdA. Plasterk wist het urenlange debat desondanks toch te overleven. Hij excuseerde zich voor het feit dat hij de Kamer op het verkeerde been had gezet rond het registreren van 1,8 miljoen telefoongesprekken.

De PvdA was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

'Extreem weer mogelijk door warmere aarde'

De stormen en overstromingen die delen van Groot-Brittannië treffen, lijken hun oorsprong te hebben in klimaatverandering. Dat heeft de Britse weerdienst woensdag gezegd. Het Met Office ging echter niet zover een direct verband te leggen tussen de opwarming van de aarde en het stormweer.

De Britse westkust werd woensdag wederom gegeseld door harde rukwinden. Daarbij werden windsnelheden van meer dan 160 kilometer per uur gemeten.

Engeland onderging de natste januari sinds weergegevens voor het eerst werden bijgehouden, bijna 250 jaar geleden. Sinds december wordt het land onderworpen aan wind en regen. De Engelse zuidwestkust is doornat en kampt met overstromingen. In de laaggelegen Somerset Levels en de vallei van de Theems, ten westen van Londen, traden rivieren deze week buiten hun oevers.

Voor het westen van Wales en Noordwest-Engeland werd door het Met Office de hoogste weerswaarschuwing afgegeven wegens 'uitzonderlijk krachtige windstoten'. De weerdienst waarschuwt voor stroomuitval en grote schade aan gebouwen. Spoorbeheerder Network Rail schortte zijn dienstregeling langs de westkust woensdag enkele uren op vanwege de wind.

In een eerder deze week gepubliceerd artikel stelt de weerdienst dat er geen 'uitsluitsel' kan worden gegeven over de rol van klimaatverandering in het extreme weer van de afgelopen tijd. Maar volgens de dienst is er wel sprake van een groeiende hoeveelheid bewijs dat er steeds vaker extreme regenval is. Waarschijnlijk is dat toe te schrijven aan een warmere wereld, aldus het Met Office. Julia Slingo, wetenschapper bij de weerdienst, vertelde de BBC dat 'al het bewijs een verband met klimaatverandering doet vermoeden'.

De Lift, maar dan echt

Een scene die rechtstreeks uit een slechte horrorfilm lijkt te komen: onthoofd worden door een lift. Dick Maas liet het al een keer gebeuren in De Lift, maar de twintigjarige Olga uit Dmitrov, een stad niet ver van Moskou, overkwam het echt. Haar zoon van tweeënhalf zag het allemaal gebeuren.

Olga en Maxim kwamen net terug van een wandeling en namen daarna zoals gewoonlijk de lift. Maar toen de jonge moeder in de lift stapte, klapten de deuren plotseling dicht, met Olga daar nog tussen. Ze kon haar zoontje nog een zet geven, zodat hij op veilige afstand bleef. Vervolgens zocht de lift maar vast de volgende verdieping op en kwam Olga klem te zitten tussen de vloer van de lift en het plafond van de begane grond. Zij kwam in de verdrukking en haar hoofd werd met veel geweld gescheiden van de rest van haar lichaam.

Vader Dmitry blijft alleen achter met twee kinderen. Een buurtbewoner wist de pers te melden dat er al jaren klachten zijn over het functioneren van de lift.

Aanvullende informatie voor de wat jongere Fok!kertjes: De Lift is een Nederlandse horrorfilm uit 1983 van Dick Maas. Dick Maas is een regisseur/scriptschrijver/producent uit Heemstede. Deze lift is uitgerust met een centrale processor die een eigen leven is gaan leiden en mensen vermoordt. In deze film wordt onder andere een nachtwaker onthoofd door een lift.

IJshockeymannen Zweden langs Tsjechië

Zwitserland en Zweden hebben hun eerste duel in de groepsfase bij het mannen ijshockeytoernooi gewonnen. Zwitserland won in de laatste paar seconden van Letland, terwijl favoriet Zweden met 4-2 won van Tsjechië.

De Zweden namen een voortvarende start via goals van Patrick Berglund en Erik Karlsson. Vroeg in de tweede periode werd de marge vergroot tot vier, na goals van Henrik Zetterberg en opnieuw Karlsson. De Tsjechen leken daarna pas wakker te worden en scoorden snel tegen via Marek Zidlicky en Jaromir Jagr. Daarna kregen de Tsjechen nog een hoop kansen in diverse powerplays, maar meer wisten ze niet te scoren.

Bij de wedstrijd tussen Zwitserland en Letland leek het lang erop dat de Letse goalie zich tot de grote held zou kronen in het duel. Hij hield lang zijn goal schoon, maar zag dat de Zwitser Simon Moser acht seconden voor tijd toch de enige goal wist te maken.

In de poule speelt elk team één keer tegen elkaar. Alle nummers één en de beste nummer twee kwalificeren zich direct voor de kwartfinales. De andere acht teams spelen in een knock-out wedstrijd tegen elkaar om te bepalen welke vier teams nog meer naar de kwartfinales gaan. Daarna gaat het toernooi verder in een normale knock-out fase met de finale op de laatste zondag van deze Spelen.

'Nederland moet toezicht op AIVD verscherpen'

Nederland en vijf andere EU-landen moeten het toezicht op hun inlichtingen- en veiligheidsdiensten verscherpen. Dat staat in een rapport van het Europees Parlement (EP), dat woensdag door de bevoegde commissie (mensenrechten, justitie en binnenlandse zaken) werd aangenomen.

Naast Nederland worden Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Polen met naam en toenaam genoemd. Deze landen moeten ervoor zorgen dat de wetten over en het toezicht op de activiteiten van inlichtingendiensten in lijn zijn met Europese regels over mensenrechten en gegevensbescherming. Bovendien zouden de nationale parlementen via hun toezichthoudende rol, zoals in Nederland via de commissie Stiekem, meer moeten samenwerken op Europees niveau.

Het EP stelde een eigen onderzoek in na de onthullingen via klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikanen massaal Europese burgers zouden hebben afgeluisterd.

'Nederland moet toezicht op AIVD verscherpen'
'Nederland moet toezicht op AIVD verscherpen' (Foto: ANP)

FOK!auto: de dynamo

Waarom kostbare brandstof gebruiken als je energie ook kunt opwekken met een dynamo? Dat dacht de 25-jarige instrumentenbouwer Antoine-Hippolyte Pixii in of net voor het jaar 1832. Hij vond in dat jaar de dynamo namelijk uit.

De dynamo is door Pixii ontwikkeld op basis van het elektromagnetisme dat ontdekt werd door Michael Faraday. De Fransoos gebruikte een hoefijzermagneet; deze kon met een kruk rondgedraaid worden. De draaiende permanente-magneet was zo geplaatst dat de noord- en zuidpool wisselend langs de ijzeren kern bewogen. Pixii ontdekte dat de spoelen stroom opwekten als de magneet langs de kern kwam.


Pixii’s eerste dynamo (bron:Wikipedia)

Werking dynamo
De dynamo is samen met de accu verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van een auto. Zodra er een verbruiker aanstaat, dan gebruikt deze stroom. Met een draaiende motor zorgt de dynamo ervoor dat de accu niet leegloopt. De dynamo wordt aangedreven door de V-snaar. Deze snaar loopt over een zogeheten poelie, die een rechtstreekse verbinding heeft met de rotor. De rotor draait in de stator. Beide onderdelen hebben koperdraadwikkelingen. De spanning wordt geregeld door een spanningsregelaar. Deze zorgt ervoor dat de dynamo continu 14 volt levert.Een opengewerkte dynamo (bron:Wikipedia user Piero)

Als de dynamo niet meer voldoende bijlaadt, dan gaat de acculamp branden. Andere symptomen zijn het uitvallen van de ruitenwissers, verlichting en de kachelventilator. Er kunnen meerdere dingen defect zijn: de spanningsregelaar kan kapot zijn, een koolborstel is versleten of de snaar staat niet meer strak genoeg of is gebroken.

Hier kun je zien wat er allemaal in een dynamo zit.

De dynamo is kapot, wat nu?
In de meeste gevallen moet de dynamo in zijn geheel vervangen worden. De oude dynamo wordt dan opgestuurd naar een revisiebedrijf of de fabrikant. Zij zullen dan alle versleten en defecte onderdelen vervangen en de dynamo weer testen. De behuizing wordt hergebruikt na een grondige schoonmaak- en spuitbeurt.

Goud en zilver voor Russen bij paarrijden

Tatiana Volosozhar en Maxim Trankov mogen zich de komende vier jaar olympisch kampioen bij paarrijden noemen. Het Russische koppel kwam eerder vanavond als beste uit de bus.

Volosozhar en Trankov waren ook al Europees- en wereldkampioen bij het paarrijden en hebben de verwachtingen dus volledig waargemaakt. In de korte kür pakte het duo al een voorsprong van 4,5 punt op de concurrentie, waarna in de vrije kür geen fouten meer werden gemaakt.

Ksenia Stolbova en Fedor Klimov maakte het Russische feestje helemaal compleet door er met het zilver vandoor te gaan. Het Duitse koppel Aliona Savchenko en Robin Szolkowy maakten tijdens de vrije kür te veel fouten en kwamen niet verder dan het brons.

Met de gouden en zilveren plak namen de Russen overigens revanche op Vancouver. In 2010 stond voor het eerst sinds 1960 geen Russisch paar op het podium.

Hometown Story komt in april naar Europa

Uit een video van Nintendo UK blijkt dat Hometown Story, de nieuwste titel van Harvest Moon-bedenker Yasuhiro Wada, na eerdere releases in Amerika en Japan, in april naar Europa komt.

Hometown Story is ontwikkeld door Toybox Inc. en doet in de basis sterk denken aan Harvest Moon. In de game ben je eigenaar van een winkel waarmee je moet bijdragen aan de groei van het dorp waar je in woont. Door de winkel goed te leiden zal deze groeien en komen er nieuwe inwoners naar het dorp.

Hometown Story wordt gelokaliseerd door Rising Star Games voor Nintendo 3DS. Een release voor iOS staat ook op de planning. Bekijk hieronder een interview met Wada waarin hij dieper op de game ingaat.

Farrington pakt verrassend goud op halfpipe

Kaytlin Farrington is de verrassend nieuwe olympisch kampioene op het onderdeel halfpipe bij het snowboarden. De Amerikaanse had in de finale de beste score met 91,75.

De olympisch kampioene van vier jaar geleden, de Australische Tora Bright, legde met een score van 91,50 beslag op de zilveren plak. Kelly Clark, de olympisch kampioene van 2002 en vier jaar geleden goed voor het brons, eindigde op de derde plek. De olympisch kampioene van 2006, Hannah Teter, kwam met haar vierde plek net naast het podium.

Vodafone wil aantal taps openbaar maken

Telecomprovider Vodafone wil openbaar maken hoe vaak de overheid gegevens opvraagt of een tap wil plaatsen. Dat heeft het bedrijf gemeld in brieven aan de ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie.

Vodafone wil 'zo transparant mogelijk zijn' over wat er gebeurt met de gegevens van klanten, stelt het bedrijf in een woensdag verschenen schriftelijke verklaring. Ook de overheid moet transparanter worden, vindt de provider.

Het gaat om gegevens over verzoeken van zowel justitie als de inlichtingendiensten, licht een woordvoerder van Vodafone toe. "Waar het wettelijk is toegestaan, willen we de gegevens opnemen. Waar het niet is toegestaan, zullen we vermelden waarom dat zo is. Aan de ministeries hebben we onze interpretatie van de wet voorgelegd, en we willen graag bevestiging of die klopt."

Nu maakt het ministerie van Veiligheid en Justitie een keer per jaar het aantal telefoon- en internettaps bekend. Zo meldde het ministerie in juli dat het aantal internettaps explosief was gestegen, van ruim 3300 in 2011 naar bijna 17 duizend in 2012. Volgens Vodafone is meer openheid mogelijk en gewenst.

Het internationale hoofdkantoor van Vodafone in Groot-Brittannië maakte vorige maand al bekend in alle meer dan twintig landen waar het bedrijf actief is, meer openheid te willen geven over het aantal taps en verzoeken om gegevens. Het bedrijf reageerde zo op de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Vodafone wil de gegevens opnemen in een transparantierapport, dat deel moet uitmaken van het duurzaamheidsverslag dat het internationale hoofdkantoor komende zomer publiceert.

[WTT] Del Potro verslaat Monfils in Rotterdam

Titelverdediger Juan Martin del Potro heeft de tweede ronde van het tennistoernooi in Rotterdam bereikt. De als eerste geplaatste Argentijn rekende af met de Fransman Gaël Monfils: 7-6 (6) en 6-3. Del Potro kwam sinds de Australian Open niet meer in actie vanwege een polsblessure, maar toonde woensdag aan dat hij weer fit is.

Monfils won vorige week nog het toernooi van Montpellier, maar moest het in Ahoy vooral in de tweede set afleggen tegen Del Potro, die in zijn volgende partij opnieuw op een Fransman stuit. De Argentijn vindt in Paul-Henri Mathieu een qualifier op zijn weg.

Jesse Huta Galung strandde woensdag in de eerste ronde van het dubbelspel. Met de Brit Ross Hutchins was hij niet opgewassen tegen het Franse koppel Michael Llodra en Nicolas Mahut: 7-6 (1) en 6-3. Huta Galung sneuvelde ook in het enkelspel al in de eerste ronde.

Twee jaar geëist voor aanslag op tankstation A12

Een 45-jarige man uit Rotterdam gaat als het aan justitie ligt twee jaar de gevangenis in voor het veroorzaken van een grote ontploffing bij een tankstation langs de A12. Ook moet hij van het Openbaar Ministerie vijf jaar zijn rijbewijs inleveren.

De officier van justitie vindt poging tot doodslag bewezen. De man reed op 12 december 2011 met opzet tegen twee auto's en het pompeiland van tankstation De Forten bij Bunnik op. Door de botsing ontstond een enorme explosie waarbij twee personen ernstige brandwonden opliepen.

Op camerabeelden was te zien dat de auto van de verdachte recht op de auto's en de benzinepomp inreed, terwijl de remmen of het stuur niet defect waren. Justitie gaat er daarom van uit dat het om een bewuste actie ging.

Bij het bepalen van de strafeis hield het OM rekening met het feit dat de Rotterdammer verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Klanten cashen massaal waardebonnen failliet Siebel

Klanten van Siebel hebben woensdag massaal hun cadeaubonnen van het juweliersbedrijf verzilverd. Ongeveer twintig procent van de opbrengsten van de dag dankt de failliete keten aan ingewisselde waardebonnen. Dat zegt curator Marinus Pannevis.

De curator meldde een topdag. De twaalf vestigingen die woensdag open waren zetten gemiddeld veertig procent meer om dan normaal in deze maand. "Het gaat ongelooflijk goed," zegt Pannevis. "De omzet is boven verwachting. We zien per klant hogere bestedingen dan gebruikelijk."

Twaalf van de 36 vestigingen van Siebel openden woensdag hun deuren. Klanten kunnen gerepareerde horloges ophalen en cadeaubonnen inwisselen, maar ook sieraden kopen. De winkels blijven in ieder geval tot en met 1 maart open en hopen daarna een doorstart te maken. Juweliersketen Siebel werd in januari failliet verklaard.

Zwitsers wetsvoorstel over migranten dit jaar af

De Zwitserse regering zal voor het einde van het jaar een wetsvoorstel schrijven dat immigratie sterk zal inperken. Dat liet de Zwitserse Bondsraad woensdag weten.

Afgelopen weekeinde stemde een meerderheid in een referendum voor het opleggen van quota die migratie naar Zwitserland drastisch zullen beperken. De Zwitserse regering moet hierdoor binnen drie jaar een nieuw systeem voor het toelaten en weigeren van migranten instellen.

Regeringsleiders meldden dat ze eerst verkennende gesprekken met de Europese Unie moeten houden voordat ze een wetsvoorstel kunnen schrijven. Doordat Zwitserland het vrije verkeer van mensen en goederen inperkt, komen enkele handelsverdragen met de EU mogelijk op de tocht te staan.

Sons of Anarchy-game gaat toch komen

Ruim een jaar geleden was Sons of Anarchy-bedenker Kurt Sutter op zoek naar een studio die een SoA-game wilde maken, maar blies de hele zoektocht even later af. Nu meldt Sutter via Twitter dat de game er definitief gaat komen.

Sutter geeft aan dat hij nog niet veel kan zeggen, maar meldt wel dat de game first-person action adventure wordt, HD-graphics krijgt en de evolutie van gaming gaat worden. Wie de game gaat maken en voor welke platformen is niet bekend, laat staan wanneer de game uit gaat komen.

Pakistan moet openheid over droneactivist geven

Een rechtbank in Pakistan heeft de regering opgedragen duidelijkheid te verschaffen over de vermiste antidroneactivist Karim Khan. De regering moet zeggen of zij Khan heeft opgepakt, meldde het Franse persbureau AFP woensdag op gezag van de advocaat van de activist.

De regering moet Khan uiterlijk 20 februari aan het hof tonen of de reden geven voor zijn arrestatie, zei de advocaat van Khan. De Pakistaanse politie ontkent elke betrokkenheid bij de verdwijning, maar volgens Khans aanhangers is de activist zaterdag thuis aangehouden.

Khan zou naar Nederland komen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft daarom bij Pakistan opheldering gevraagd over Khans wel en wee. Ook zou Khan het Europees Parlement informeren over de gevolgen van aanvallen met drones. Khan verloor in 2009 zijn broer en zoon bij een droneaanval.

'Meerderheid Nederlanders wil vertrek Plasterk'

Een meerderheid van de Nederlanders vindt het een slechte zaak dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) niet is opgestapt. Een derde steunt zijn beslissing om aan te blijven wel. Dat blijkt woensdag uit een peiling van het tv-programma Eenvandaag. Plasterk overleefde dinsdag een motie van wantrouwen vanwege zijn optreden in de afluisteraffaire.

Zo'n 58 procent van de 5600 stemmers zei 'ja' op de vraag of Plasterk niet beter had kunnen opstappen. Daarnaast vindt 84 procent van de stemmers dat Plasterk niet zomaar had moeten zeggen dat de Amerikaanse geheime dienst 1,8 miljoen metadata had verzameld, terwijl hij destijds niet zeker wist of dat zo was. Van zijn achterban, de PvdA-stemmers, vindt 61 procent dat hij daarmee fout zat.

Ook is het vertrouwen in de minister gedaald. Bij de start van het kabinet in 2012 had 52 procent van de panelleden vertrouwen in Plasterk als minister. Nu is dit gedaald tot 22 procent. In het kabinet als geheel heeft slechts achttien procent van de deelnemers vertrouwen.

Namen Rambo, Scrotum, Facebook en Hitler verboden in Mexico

Kinderen in de Mexicaanse woestijndeelstaat Sonora mogen geen Facebook, Rambo of Scrotum meer genoemd worden. Maandag werd een wetswijziging van kracht waarbij 61 afwijkende namen worden verboden om het pesten van kinderen tegen te gaan.

Op de lijst staan verder namen als Batman en Lady Di. Ook zijn er kinderen in Sonora, dat grenst aan Arizona, die Hitler zijn genoemd. Volgens de directeur van de Burgerbescherming in Sonora, Cristina Ramírez Peralta, wordt door de maatregel de bescherming van kinderen verbeterd.

Het is volgens de zegsvrouw overigens niet verboden om kinderen een buitenlandse naam te geven, maar samenstellingen zoals Michael Jackson Ramirez mogen niet meer. In de Centraal-Mexicaanse deelstaat Querétaro werden eerder ook afwijkende namen, zoals Robocop verboden.

De lijst met verboden namen in Sonora wordt volgens de krant Milenio mogelijk nog uitgebreid. Hoeveel kinderen al een naam hebben die op de lijst staat is niet bekendgemaakt.

Nederlandse vrouwen in slotritten 1000 meter

De Nederlandse schaatssters komen donderdag laat in actie op de 1000 meter. Lotte van Beek werd in de loting aan de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee gekoppeld. Zij rijden de slotrit. Een rit eerder komt Ireen Wüst tegen Brittany Bowe op het ijs.

Marrit Leenstra moet donderdag als eerste aan de bak. In de veertiende van achttien ritten treft zij Jekaterina Ajdova uit Kazachstan. In rit vijftien rijden de Amerikaanse Heather Richardson en Nao Kodaira uit Japan elkaar. Margot Boer treft vervolgens Olga Fatkoelina uit Rusland.

Volledige loting
 

# Binnenbaan Nat. Buitenbaan Nat.
1 Maki Tsuji Jap Ida Njatun Noo
2 Natalia Czerwonka Pol Sugar Todd VS
3 Jenny Wolf Dui Kali Christ Can
4 Kelly Gunther VS Seung Ju Park ZKo
5 Miyako Sumiyoshi Jap Dan Li Chn
6 Bo Ra Lee ZKo Brittany Schussler Can
7 Hong Zhang Chn Christine Nesbitt Can
8 Luiza Zlotkowska Pol Hyun Yung Kim ZKo
9 Yekaterina Lobysheva Rus Vanessa Bittner Oos
10 Yekaterina Shikova Rus Judith Hesse Dui
11 Gabriele Hirschbichler Dui Yuliva Skokova Rus
12 Beixing Wang Chn Karolina Erbanova Tsj
13 Monique Angermuller Dui Kaylin Irvine Can
14 Marrit Leenstra NED Yekaterina Aydova Kaz
15 Heather Richardson VS Nao Kodaira Jap
16 Margot Boer NED Olga Fatkulina Rus
17 Ireen Wüst NED Brittany Bowe VS
18 Lotte van Beek NED Sang Hwa Lee ZKo

Curlingers China blijven winnen

De curlingers van China hebben ook gewonnen van Duitsland. Het werd 11-7. Het land werd vier jaar geleden achtste werd, heeft tot nu toe nog geen duel verloren. De Duitsers staan nog met lege handen. 

De Britten waren te sterk voor Zwitserland. Het werd 4-2. Denemarken was met 8-5 te sterk voor de buren uit Zweden. Titelverdediger Canada won met 7-5 van Rusland. Donderdag staat sessie zes op het programma. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Zwitserland Groot-Brittannië 2-4
Duitsland China 7-11
Denemarken Zweden 8-5
Rusland Canada 5-7

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 China 4 4 0
2 Noorwegen 3 3 0
3 Groot-Brittannië 4 3 1
3 Zweden 4 3 1
5 Canada 4 2 2
5 Denemarken 4 2 2
7 Verenigde Staten 3 1 2
8 Zwitserland 4 1 3
9 Duitsland 4 0 4
9 Rusland 4 0 4

Programma - Sessie VI - donderdag 11.00 uur (Nederlandse tijd) 

Land Land
Canada Denemarken
Groot-Brittannië Verenigde Staten
Zwitserland Rusland
Noorwegen Zweden

Badmintonners verslaan Estland op EK

De Nederlandse badmintonners hebben woensdag hun tweede zege op het EK voor landenteams geboekt. In Basel was de formatie van bondscoach Rune Massing met 5-0 te sterk voor Estland. Een dag eerder werd Oostenrijk al met dezelfde cijfers aan de kant gezet.

Eric Pang opende de debatten voor Oranje, waarna Nick Fransman en Mark Caljouw ook hun enkelpartijen wonnen. Dankzij de duo's Ruud Bosch en Koen Ridder en Jacco Arends en Jelle Maas bleef Nederland foutloos.

Het Nederlandse team, dat als vijfde is geplaatst, speelt donderdag zijn laatste groepswedstrijd tegen Wales. Bij winst houdt Nederland kans op de kwartfinale. Oranje staat momenteel tweede in de poule, achter Zweden.

Atlético verliest Manquillo met gebroken nekwervel

Atlético Madrid moet het vier tot zes weken zonder Javier Manquillo doen. De rechtsback heeft een gebroken nekwervel. Hij kwam dinsdag in het halvefinaleduel in de Copa del Rey tegen Real Madrid na een botsing met Cristiano Ronaldo verkeerd neer.

De 19-jarige Manquillo verliet na de val in de 44e minuut het veld op eigen kracht, maar kwam niet meer terug. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar de breuk werd vastgesteld. Donderdag mag hij pas weer naar huis. Ronaldo kreeg geel na de aanvaring.

AEX zet opmars voort

De beurs in Amsterdam is woensdag voor de vijfde handelsdag op rij met winst gesloten. Het sentiment kreeg steun van verrassend sterke handelscijfers uit China. In Amsterdam werden de resultaten van ING goed ontvangen.

De AEX-index eindigde 0,6 procent hoger op 397,42 punten. De MidKap daalde licht tot 637,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent, Londen ging licht omlaag.

De Chinese overheid maakte bekend dat de import en export in januari flink zijn gegroeid. De export nam vorige maand met 10,6 procent toe ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Economen rekenden in doorsnee op een stijging met slechts 0,1 procent. De import groeide met 10 procent.

Bank en verzekeraar ING was koploper in de AEX met een winst van 3,6 procent, na bekendmaking van een winstgroei van 22 procent in 2013. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak van een "succesvol" jaar en ook analisten waren tevreden over de resultaten. ING liet tevens weten nog eens 300 banen te schrappen bij zijn Nederlandse bankactiviteiten.

Bierbrouwer Heineken noteerde een plus van 0,4 procent. Het bedrijf zag de winst vorig jaar ruimschoots halveren, maar verwacht in 2014 weer op eigen kracht te kunnen groeien. In opkomende markten in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika denkt Heineken dit jaar meer bier te verkopen.

KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 2,3 procent. Uit een melding van América Móvil bleek dat het Mexicaanse bedrijf zijn belang in KPN licht heeft verkleind. América Móvil gaf aan nog wel "zeer geïnteresseerd" te zijn in KPN.

In Parijs steeg Total 1 procent. Het Franse energieconcern boekte in het vierde kwartaal bijna een vijfde minder winst dan een jaar eerder. Net als concurrenten Shell en BP had Total last van aanhoudend zwakke raffinagemarges in Europa en een lagere productie. Het bedrijf kondigde desondanks een dividendverhoging aan.

Société Générale won 4,7 procent. De opéén na grootste bank van Frankrijk wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken, na het verlies een jaar eerder. De bank profiteerde van goede prestaties bij de Franse en Russische consumententak.

De euro was 1,3591 dollar waard, tegen 1,3652 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 100,67 dollar per vat. Brent werd iets goedkoper op 108,64 dollar.

Amnesty: etnische zuivering in CAR

De exodus van tienduizenden moslims uit de Centraal-Afrikaanse Republiek komt neer op etnische zuivering. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag gezegd.

In een woensdag verschenen rapport schrijft Amnesty dat het sektarische geweld in de CAR een 'tragedie van historische proporties' is, die een precedent kan scheppen voor andere landen in de regio. Joanne Mariner van Amnesty erkent dat het een grote stap is om dergelijke grote woorden te gebruiken om het conflict te beschrijven, maar in dit geval is dat volgens haar gerechtvaardigd gezien de gewelddadige en doelbewuste manier waarop mensen van huis en haard worden verdreven.

De Verenigde Naties en Franse functionarissen waarschuwen al maanden voor een dreigende genocide in de CAR. De zinsnede 'etnische zuivering' is de krachtigste term die tot nu toe voor het geweld in het Afrikaanse land is gebruikt. Sinds december zijn meer dan duizend mensen om het leven gekomen.

Eén miljoen van de 4,6 miljoen inwoners van de CAR zijn hun huizen ontvlucht. Amnesty meldde dat er voor het uitbreken van de onlusten nog dertigduizend moslims en acht moskees in de stad Yaloke waren. Begin februari waren er nog één moskee en vijfhonderd moslims over, die door Franse vredestroepen worden bewaakt.

De CAR verkeert in chaos sinds islamitische rebellen uit het noorden van het land vorig jaar de macht overnamen. Eenmaal in de hoofdstad Bangui gingen de opstandelingen zich te buiten aan geweld tegen de bevolking, waarna een christelijke tegenbeweging op gang kwam die zo mogelijk nog gewelddadiger te werk ging. Franse en Afrikaanse militairen zijn tot nog toe niet bij machte gebleken het geweld een halt toe te roepen.

Twee aanmeldingen voor demonstraties nucleaire top

De politie in Den Haag heeft tot nu toe twee aanmeldingen binnengekregen van demonstratiegroepen die tijdens de nucleaire top eind maart willen demonstreren. Dat heeft adjunct-directeur van de politie Haaglanden Simone Smit woensdag tijdens een vergadering van de Haagse gemeenteraad bekendgemaakt.

De politie had volgens Smit al rekening gehouden met demonstraties. "Daar zijn wij op voorbereid."

Burgemeester Jozias van Aartsen gaf aan dat hij geen massa's demonstranten verwacht, zoals bij de G20 vaak wel het geval is. "Dit is een totaal ander type conferentie dan de G20. Het is een grote top, maar we moeten het niet groter maken dan het is", zei Van Aartsen. De burgmeester spreekt van een conferentie met een 'idealistisch en vreedzaam doel'.

"Daarom verwachten we geen uitspattingen", aldus Van Aartsen. Mocht er wel iets gebeuren dan is daar volgens hem wel over nagedacht. "Onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten overleggen met bevriende, buitenlandse diensten over de komst van demonstranten. Mocht het nodig zijn dan kunnen we ongewenste individuen en groepen tegenhouden aan de grens", aldus de burgemeester.

Tijdens de top is het reguliere beleid voor demonstraties van toepassing. Het beleid wordt niet aangescherpt, zo is in een brief van Van Aartsen aan de gemeenteraad te lezen. Er zijn nog geen locaties aangewezen voor demonstraties. De burgemeester schrijft echter dat demonstranten er rekening mee moeten houden dat door wegafsluitingen en bijzondere verkeersbewegingen mogelijk niet alle gewenste locaties beschikbaar of geschikt zijn.

FNV dreigt met stakingen bij chipfabrikant NXP

Werknemers van NXP gaan staken als het bedrijf niet voor dinsdag ingaat op de looneis van de vakbonden. Dat heeft FNV Metaal woensdag aangekondigd. De bond wil dat de chipfabrikant de lonen met drie procent verhoogt en bonusregelingen die volgens de bond oneerlijk zijn omzet in salaris.

Als het bedrijf niet ingaat op het ultimatum volgen acties, zo laat een FNV-woordvoerder weten. "NXP heeft een topjaar gehad. De NXP-werknemers hebben hier hard aan gewerkt en willen dat terugzien in een fatsoenlijke loonsverhoging van drie procent, met koopkracht. De actiebereidheid is zeer hoog, bleek tijdens de deze week gehouden ledenbijeenkomsten."

De onderhandelingen over een nieuwe cao strandden half januari toen NXP het eindbod van de bond afwees. De chipfabrikant was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

NXP heeft wereldwijd meer dan 25.000 werknemers in dienst, waarvan ongeveer 3300 in Nederland. Het bedrijft heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en een fabriek in Nijmegen.

Griepepidemie blijft nog steeds uit

Het aantal mensen met griep is nog steeds weinig voor de tijd van het jaar. Vorige week hadden 49 op de honderdduizend mensen griepachtige verschijnselen, blijkt woensdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Om te spreken van een epidemie moeten er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend mensen zijn. Vorig jaar hadden rond deze tijd meer dan 130 op de honderdduizend mensen griep. Dat was daarmee het hoogtepunt van de epidemie, die in totaal achttien weken duurde.

Drie Amerikaanse snowboardsters in finale halfpipe

De snowboardsters van de Verenigde Staten en China zijn goed vertegenwoordigd in de finale van de halfpipe. De Amerikaanse Kaytlin Farrington plaatste zich in navolging van haar landgenoten Kelly Clark en Hannah Teter. Haar score van 87,50 punten was de beste in de halve finale.

Ook China staat met drie snowboarders in de eindstrijd, die later woensdag wordt gehouden. Jiayu Liu en Shang Livoegden zetten de tweede en derde score neer en voegden zich bij Xuetong Cai. Ook de Zwitserse Ursina Haller, de Française Mirabelle Thovex en de Japanse Rana Okada doen mee aan de finale.

Net als Clark, Teter en Cai waren titelverdedigster Torah Bright uit Australië, de Spaanse Queralt Castellet en Sophie Rodriguez uit Frankrijk al na de kwalificaties veilig.

Politie vraagt hulp aan inwoners Veen om rellen

Inwoners van het Brabantse dorp Veen krijgen deze week een brief van de politie over de rellen op 30 december. Het onderzoeksteam is op zoek naar meer informatie over die avond, waarop honderd mensen werden opgepakt. Wie dat wil, kan zich anoniem melden.

De politie wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen van wat zich op de bewuste avond heeft afgespeeld in Veen, zegt een woordvoerder. "Wij merken dat een deel van de bewoners wil dat Veen weer een goede reputatie krijgt, een ander deel wil juist niet dat de politie zich ermee bemoeit. Niet iedereen voelt zich vrij om gelijk zijn hele verhaal te doen."

Alle arrestanten, onder wie veel minderjarigen die allen de jaarwisseling in de cel moesten doorbrengen, worden nog steeds verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het negeren van politiebevelen. Omdat het aantal arrestanten zo groot is, heeft de politie een speciaal onderzoeksteam aangesteld.

Over de aanhoudingen ontstond vorig jaar maand veel discussie. Veel van de arrestanten zouden niks te maken hebben gehad met de rellen, maar op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn geweest. Advocaat Erik Thomas, die ruim zestig arrestanten vertegenwoordigt, zei te gaan kijken of er schadevergoedingen kunnen worden geëist.

De rellen in het Brabantse dorp ontstonden toen brandweermannen een in brand gestoken autowrak wilden blussen. De brandweerlieden werden belaagd, waarna agenten die hen wilden beschermen met flessen en zwaar vuurwerk werden bekogeld. Het is traditie in Veen om autowrakken in brand te steken rond de jaarwisseling.

Burgemeester Fons Naterop (CDA) van Aalburg kreeg vorige maand een dreigbrief van een inwoner van Veen. De briefschrijver bekritiseerde uitspraken van Naterop naar aanleiding het politieoptreden op 30 december. Volgens de burgemeester heeft de politie goed werk verricht, wat de schrijver betwist.

Volgens de briefschrijver heeft Naterop in de media gelogen over de manier waarop de politie de relschoppers heeft aangehouden en hoe zij behandeld zijn. In de brief stond verder dat de de CDA'er alvast moet uitkijken naar een andere gemeente en dat hij op zijn hoede moet zijn.

Het onderzoek naar de schrijver van de dreigbrief loopt nog, aldus de politiewoordvoerder.

Zware aardbeving treft westen van China

Een zware aardbeving heeft woensdag Xinjiang, een dunbevolkt gebied in het westen van China, getroffen. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Wel raakten enkele huizen beschadigd.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de aardbeving, met een kracht van 6,9, plaats op een diepte van tien kilometer. De Chinese geologische dienst spreekt van een beving met een kracht van 7,3, die werd gevolgd door ten minste twintig naschokken. Het epicentrum van de beving lag in de gemeente Yutian, een bergachtig gebied op duizend meter boven zeeniveau.

In 2008 had in het gebied ook een beving plaats. Toen stortten enkele huizen in, maar vielen er geen gewonden.

M. Mulder: "Ik word geïnspireerd door anderen"

Hij werd eerder deze week in Sochi olympisch kampioen op de 500 meter, op de 1.000 meter van vandaag was Michel Mulder een outsider. De wereldkampioen sprint maakte die rol waar door naar het brons te rijden achter Stefan Groothuis en Denny Morrison.

"Gerard van Velde (zijn coach - red) zei vooraf tegen me: je bent in vorm, je bent een outsider, rijdt voor wat je waard bent en dat heb ik gedaan," aldus Mulder die verder zei blij te zijn met de teamgeest bij de Nederlandse ploeg in Sochi. "Ik word geïnspireerd door anderen, dat is de grote waarde van dit toernooi."

Sequel Divergent vindt nieuwe regisseur

De film Divergent komt pas uit over een ruime maand uit, maar er is nu al een regisseur voor het vervolg gevonden. Dit meldt The Playlist.

Insurgent zal geregisseerd gaan worden door Robert Schwentke, die eerder films als Red en Flightplan regisseerde. Zijn laatste film was RIPD. Het script zal worden verzorgd door Akiva Goldsman. Er zal in mei begonnen worden met opnames.

De verfilming van het Young Adult boek draait om Beatrice 'Tris' Prior, die leeft in een samenleving waar het alleen maar gaat om overleven. Als zij er achter komt dat ze speciale krachten bezit, begint haar eigen persoonlijke strijd tegen het gezag van het land.

Divergent draait op 27 maart in de Nederlandse bioscopen.

Trailer van Divergent

[Roddelcorner] Topless skiester & kritische ijshockeyoma

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Topless skiester zorgt voor rel in Libanon
De helft van de Libanese ploeg bij de Winterspelen in Sochi is betrokken bij een schandaal. De helft houdt overigens in dat het gaat om één deelneemster. Jacky Chamoun, die in actie gaat komen op de slalom, poseerde namelijk drie jaar geleden topless voor een Oostenrijkse kalender met foto’s van schaarsgeklede skileraren en leraressen. De foto's werden destijds gemaakt in Libanese skigebied Feraya. Televisiezender Al Jadeed diepte de foto's op en pakte groots uit met het schandaal.

De minister van sport, Faisal Karami, droeg het Libanese Olympische Comité op de zaak tot de bodem uit te zoeken. Chamoun zelf bood na alle ophef haar excuses aan via Facebook. Inmiddels is er via social media een lawine aan steunbetuigingen voor de skiester op gang gekomen."Libanon lijdt onder wekelijkse bomaanslagen en massale corruptie, maar een incompetente minister vindt het nodig om een van onze weinige topatleten te bekritiseren", luidde slechts een van de talloze commentaren, onder de Twitter-hashtag '#boobsNotbombs'.

Fans pakken Lewandowski terug
Onlangs maakte Borussia Dortmund-spits Robert Lewandowski bekend dat hij na dit seizoen over zal stappen naar concurrent Bayern München. Dit tot groot ongenoegen van de fans van de club uit het Ruhrgebied. Een groepje fans besloot de spits op een 'originele' manier terug te pakken voor de overstap naar de rivaal. Midden in de nacht zorgden ze ervoor dat Lewandowski de volgende dag niet zomaar naar de training kon gaan, ze haalden namelijk de wielen van zijn Porsche Cayenne weg. Dit is wat de aanvaller de volgende ochtend aantrof.

Sportiviteit op de Winterspelen
De Russische langlaufer Anton Gafarov crashte al vroeg tijdens zijn race waardoor zijn linkerski beschadigd raakte. De Rus gaf niet op en ging door ondanks het kapotte materiaal. De Canadese coach Justin Wadsworth demonstreerde vervolgens de echte olympische gedachte en gaf Gafarov een nieuwe ski waarna de Rus weer volwaardig verder kon gaan.

Met een snelle 'pitstop' krijgt Anton Gafarov een nieuw ski

Met een snelle 'pitstop' krijgt Anton Gafarov een nieuwe ski

Bergkamp bij onthulling eigen standbeeld
Het standbeeld van Dennis Bergkamp bij Arsenal wordt over twee weken onthuld. De huidige assistent-trainer van Ajax is daar zelf bij aanwezig. De sculptuur, die vorig jaar werd aangekondigd, is inmiddels af, meldt de Londense club zaterdag.

Bergkamp was elf jaar actief voor Arsenal. Hij speelde in totaal 423 wedstrijden en scoorde daarin 120 keer. In 1998, 2002 en 2004 werd de aanvaller kampioen van Engeland met de Gunners. Bergkamp is het vierde clubicoon van Arsenal dat een eigen standbeeld krijgt. Herbert Chapman, Tony Adams en Thierry Henry gingen hem in december 2011 voor. Alle beelden staan naast het Emirates Stadium.

Russische curlingdames enorm populair
Natuurlijk wordt er door het Russische thuispubliek hard gejuicht voor hun sporters maar zo hard als bij het curling komt toch maar weinig voor. Vaak ontstaat er in het Ice Cube Curling Center een orkaan van geluid als de Russische dames scoren. Het is niet zo gek dat ze dames veel steun krijgen. Naast dat ze goede curlingspeelsters zijn, duiken ze namelijk ook regelmatig op in tijdschriften, al dan niet schaars gekleed. Anna Sidorova, Alessandra Saitova en Ekaterina Galkina zijn zoals je kan zien prima boegbeelden voor de curlingsport.

Zlatan stuurt Ronaldo verjaardagscadeautje
Vorige week donderdag vierde Cristiano Ronaldo zijn 29ste verjaardag. Naast cadeautjes van vrienden en familie kreeg de winnaar van de Gouden Bal ook een presentje uit onverwachte hoek. Collega topvoetballer Zlatan Ibrahimovi stuurde Ronaldo namelijk ook een cadeau. En zoals we gewend zijn van Zlatan was het wat aparts.

Ronaldo was er als de kippen bij om met een gevatte tweet te antwoorden:

Oma: "Mijn kleinzoon gaat zich belachelijk maken in Sochi"
De Zweedse ijshockeyer Nicklas Bäckström heeft uit onverwachte hoek kritiek gekregen. De centre van de Washington Capitals, die overigens een uitstekend seizoen in de NHL speelde, kreeg namelijk flink wat kritiek van zijn oma. "Hij zal zichzelf belachelijk maken. Hij speelt al lange tijd zo slecht." Zo sprak zijn oma in de Zweedse media. Ook over zijn teamgenoten was oma Britt duidelijk. "Over het geheel genomen speelt de Zweedse ploeg slecht."

Overigens is een afgang van haar kleinzoon niet de grootste angst voor de Zweedse. "Ik maak me grote zorgen. Zowel de moeder en vader van Nicklas is daar naartoe gegaan. Ik ben doodsbang. Ze zullen iets opblazen in Sochi, denk ik." De speler zelf wilde zich er niet over uitlaten: "Ik hou me hier maar buiten. Ik ga geen commentaar op geven. Sorry." Teamgenoot Daniel Sedin wilde de kritische oma nog wel geruststellen. "Ze hoeft niet ongerust te zijn. Het is fijn om met Nicklas te spelen. Hij is een enorm getalenteerde jonge ijshockeyer."

Belgen kunnen tijdens WK lekker vissen
Nu de Rode Duivels eindelijk weer eens naar het WK voetbal mogen, zal het de spelers aan niets ontbreken. De paradepaardjes van het Belgische voetbal verblijven komende zomer in het Paradise Golf and Lake Resort. Op het terrein ligt een grote vijver die gebruikt wordt voor de waterzuivering. Speciaal voor het verblijf van de Belgen stelde de hoteldirectie voor de vijver te vullen met vissen. Dit om de vissende voetballers een leuk tijdverdrijf te gunnen. Bondscoach Marc Wilmots, assistent Vital ­Borkelmans en enkele spelers staan bekend als fanatieke hengelaars. Ook voor spelers die niet van vissen houden is er genoeg te doen om de vrije uurtjes door te komen. Zo liggen er langs de vijver waterfietsen en het ­resort beschikt ook over een golfbaan, zwembad en ontspanningszalen met tafeltennis- en biljarttafels.

Wendl/Arlt pakken goud bij dubbelrodelen

Tobias Wendl en Tobias Arlt hebben zoals verwacht het olympisch goud gepakt bij het dubbelrodelen. Na twee runs waren ze veel beter dan de rest. Hun landgenoten Sascha Eggert en Toni Benecken, vooraf gezien als grootste uitdagers, maakten een grote fout in de eerste run en waren kansloos voor de medailles.

Al in de eerste run namen Wendl en Arlt de leiding. Ze hadden ruim drie tienden voorsprong op de kampioenen van Turijn 2006 en Vancouver 2010, de Oostenrijkse broers Andreas en Wolfgang Linger. Ook op de derde plek stond een Oostenrijks duo, Peter Penz en Georg Fischler. De winnaars van het zilver in Vancouver, Andris en Juris Sics uit Letland, deden het ook nu goed en stonden op de vijfde plek na één run.

In de tweede run veranderde het klassement aanvankelijk niet veel. Eggert/Benecken konden een plek winnen en sloten de wedstrijd teleurstellend af als achtste. De Lets Sics-broers wisten hun plek te verbeteren door de Canadezen Tristan Walker en Justin Snith in te halen, en leken dus op weg naar plek vier. De Oostenrijkers Penz/Fischler konden de druk echter niet aan, en maakten meerdere grote fouten waarbij ze bijna van de slee vielen. Het brons ging hierdoor naar de Letten, achter twee andere broers, de Lingers. Wendl/Arlt konden relatief rustig de tweede run voltooien en wonnen met meer dan een halve seconde voorsprong het goud. 

Groothuis: "Het is gewoon onwerkelijk"

Stefan Groothuis werd vanmiddag olympisch kampioen op de 1.000 meter. Groothuis bleef de Canadees Denny Morrison vier honderdsten van een seconde voor.

"Het is echt heel onwerkelijk. Het is raar gewoon," zo zei Groothuis tegenover de camera's van de NOS. "Het was de race van mijn leven".

Na het rijden van zijn tijd moest Groothuis nog vijf zenuwslopende ritten wachten. "Je houdt toch altijd een slag om de arm. Er waren nog vijf ritten te gaan. Ik dacht Shani  gaat er nog onderdoor. Het was echt een ramp om te wachten."

Van Houten verdedigt naakt in Game of Thrones

Carice van Houten vindt het vaak bekritiseerde naakt in de fantasyserie Game of Thrones geen enkel probleem. Sterker nog, ze zou graag wat meer naakte mannen zien, in plaats van alleen maar naakte vrouwen. "We mogen wel machinegeweren laten zien, maar geen naakt? Dat slaat echt nergens op", zegt de actrice tegen de Britse krant The Independent.

In de serie speelt Van Houten de rol van de manipulatieve priesteres Melisandre. Ook dat personage gaat regelmatig uit de kleren. De makers lagen meermaals onder vuur omdat er te vaak naakt in beeld zou zijn wat alleen maar bedoeld was om te choqueren.

"Natuurlijk moet het functioneel bloot zijn", zegt de 37-jarige Van Houten simpelweg. "Maar wie slaapt er nu met een beha aan? Ik moet hier een punt van maken. Het zal wel een Nederlandse benadering zijn, maar naaktheid is gewoon onderdeel van het leven."

Dat wil niet zeggen dat Van Houten altijd even gemakkelijk zelf een naaktscène speelt. Gelukkig heeft ze daar een simpele oplossing voor. "Ik laat iedereen maar gewoon zien wat er zit, heel simpel en onopgesmukt. Dit is mijn lichaam, je moeder heeft dit ook allemaal. Laten we niet overdrijven, dan went iedereen er vanzelf aan."

Van Houten is ook weer te zien in het vierde seizoen van Game of Thrones. De eerste aflevering is op 7 april te zien via de Nederlandse tak van betaalzender HBO.


Van Houten verdedigt naakt in Game of Thrones (Foto: Novum)

Franse peiling: FN populairder dan ooit

De Franse extreem rechtse partij Nationaal Front (FN) is populairder dan ooit. De partij heeft de sympathie van 34 procent van de Fransen volgens een woensdag gepubliceerde opiniepeiling. Dat is het hoogste percentage aan steunbetuigingen dat de in 1972 opgerichte partij ooit heeft genoten.

Volgens opiniepeiler TNS Sofres steunt 34 procent van de ondervraagden de ideeën van het FN. Het front wordt sinds januari 2011 geleid door een dochter van oprichter Jean-Marie Le Pen (85), Marine Le Pen (45). Van de ondervraagden heeft 58 procent een goede indruk van haar.

Net als in ons land zijn er in maart gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. En later dit jaar zijn er de Europese verkiezingen.

Franse peiling: FN populairder dan ooit
Franse peiling: FN populairder dan ooit (Foto: ANP)

Olympiërs voldoen al aan eis Maurits Hendriks

Na vijf dagen Olympische Spelen is het medailledoel al gehaald. Chef de mission Maurits Hendriks zette in op een medaille meer dan in Vancouver werd behaald. Met tien plakken, vier goud, twee zilver en vier brons, heeft Nederland er al twee meer dan in 2010.

De Spelen van Sochi zijn nu al de op één na succesvolste Winterspelen van Nederland als naar het totaal aantal medailles wordt gekeken. Alleen in 1998 in Nagano, toen Nederlandse sporters elf keer op het podium stonden, werden meer plakken gehaald.

Als de regels van de medaillespiegel worden gehanteerd, waarbij gouden medailles zwaarder tellen dan zilveren en zilveren zwaarder dan bronzen, was de Oranje-equipe ook in 1972 in Sapporo beter dan nu in Sochi. In Nagano was de score vijf goud, vier zilver en twee brons, in Sapporo vier goud, drie zilver en twee brons.

Succesvolste Winterspelen Nederland: 1998 Nagano: 5 - 4 - 2 (11) 1972 Sapporo: 4 - 3 - 2 (9) 2014 Sochi: 4 - 2 - 4 (10)

Diane Kruger gaat door het vuur voor Tarantino

De Duitse actrice Diane Kruger vindt Quentin Tarantino een van de geweldigste regisseurs ter wereld. "Ik zou mijn linkerbeen afhakken om weer met hem te mogen werken", zegt ze tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De twee werkten samen in Inglourious Basterds uit 2009.

De 37-jarige actrice was op het filmfestival van Berlijn om daar te praten over haar ervaringen als succesvol actrice. Het is voor haar vaak een grote uitdaging om een goede samenwerking met de regisseur te bewerkstelligen.

"Het zijn per slot allemaal totaal verschillende mensen", legt Kruger uit. "Sommigen zijn heel duidelijk en willen je graag leiden. Anderen zijn vooral technisch bezig. En sommigen zijn zeer manipulatief. Dan kom je huilend thuis omdat je weet dat je de hele dag bent gebruikt."

Kruger beschrijft Tarantino als soms zeer pietluttig, maar uiteindelijk iemand die het allerbeste uit zijn acteurs wil halen. "Hij stopt soms een opname omdat je een enkel woordje bent vergeten. Maar hij heeft me alles gegeven waar ik op kon hopen bij Inglourious Basterds."

"Het moeilijkst is om de klus te krijgen", lacht Kruger. "Maar als je die eenmaal hebt, geeft Quentin je vleugels."


Diane Kruger gaat door het vuur voor Tarantino (Foto: Novum)

[WTT] De Bakker onderuit tegen Gasquet

Thiemo de Bakker is in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam uitgeschakeld. De Fransman Richard Gasquet was in drie sets te sterk.

De als vierde geplaatste Gasquet won met  6-7 (5), 7-6 (2) en 6-2 van De Bakker, die met een wildcard tot het toernooi was toegelaten. De Nederlander begon goed aan de wedstrijd en won de eerste set, weliswaar na een break achterstand, in de tiebreak. In de tweede set kwam hij op zijn eigen opslag nauwelijks in de problemen, maar een paar slordigheidsfoutjes in de tiebreak konden niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarmee was het vertrouwen bij de Fransman terug en hij brak De Bakker direct in de derde set. Die achterstand kon niet meer ongedaan worden gemaakt.

In de volgende ronde treft Gasquet de Duitser Philip Kohlschreiber, die maandag Sergiy Stakhovsky versloeg.

George Clooney overweegt met pensioen te gaan

George Clooney overweegt te stoppen als acteur. Dat schrijven Britse media op basis van persdienst Bang. "Het publiek laat je weten wanneer je niet meer voor de camera moet gaan staan", zei de 52-jarige superster dinsdag tijdens de première van zijn nieuwste film The Monuments Men in Londen. "Dat moment komt dichtbij, denk ik."

Clooney laat wel weten dat hij nog steeds dolgelukkig is als filmmaker. "Telkens als je een verhaal kunt vertellen dat het publiek nog niet kent, doe je het goed."

The Monuments Men vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van een groep Amerikaanse soldaten die naar Europa gaan om daar kunstschatten van de nazi's te redden. Hitler had immers opdracht gegeven niet alleen de joden uit te moorden, maar ook hun kunst te vernietigen.

Of het publiek de film meteen kan waarderen is niet heel belangrijk, vindt Clooney, die naar eigen zeggen niet meer zo gevoelig is voor kritiek. In een recent interview met de BBC liet hij weten dat veel van zijn films nogal wankelend beginnen maar na verloop van tijd zeer lovend worden ontvangen.

"Deze film werd in de Verenigde Staten de grond in geboord", zegt Clooney onomwonden. "Maar we zijn weer zeer goed onthaald in Duitsland en Italië. O Brother, Where Art Thou werd in 2000 door een filmblad bestempeld als de slechtste film van de eeuw." Nu staat de film als een van Clooneys succesvolste te boek. "Ik ben wel vaker afgebrand."

Clooney hoeft niet huiverig te zijn dat hij achter de geraniums moet gaan zitten als hij stopt met acteren. De filmmaker is de laatste jaren steeds vaker werkzaam als regisseur en producent. Bij The Monuments Men was hij coscenarist en -producent en nam hij de regie op zich.


George Clooney overweegt met pensioen te gaan (Foto: Novum)

Vijf vast voor runnen online drugsmarktplaats

De politie heeft in het onderzoek naar criminele marktplaatsen op internet vijf mannen, van wie een gedetineerde, aangehouden. Ze verkochten op websites drugs en wapens. Undercoveragenten kregen verder een opdracht voor het plegen van een huurmoord. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Dinsdag werd al duidelijk dat een website genaamd Utopia offline was gehaald. Een andere site, Black Market Reloaded was al eerder op zwart gegaan omdat het te druk was geworden nadat de FBI in oktober een concurrent oprolde. De servers van Utopia stonden in het Duitse Bochum en Düsseldorf en zijn in beslag genomen.

De verdachten zijn twee mannen van 30 en 31 jaar uit Enschede en een 29-jarige man uit Utrecht. In Duitsland werd een 21-jarige man aangehouden die behalve drugs en wapens ook munitie en gestolen creditcards en bankpassen te koop aanbood. De vijfde verdachte, een 46-jarige man, werd in oktober al gearresteerd toen hij onderweg was naar Duitsland met kilo's aan drugs in zijn auto.

De illegale sites waren alleen toegankelijk via zogeheten TOR-netwerken. Daarmee kunnen mensen anoniem internetten. Drugs en andere goederen konden simpel worden besteld en werden vervolgens via de post wereldwijd verstuurd en afgeleverd. De betalingen werden veelal gedaan in met de digitale munteenheid bitcoin.

De politie kwam de verdachten op het spoor door undercoveragenten in te zetten. Ze wisten onder meer vuurwapens, enkele duizenden xtc-pillen, ruwe MDMA in blokjes en tientallen grammen cocaïne te bemachtigen. Ook konden ze coke per kilo kopen. De agenten kregen verder het verzoek om iemand te liquideren. Het doelwit zou eerst moeten worden afgeperst en daarna om het leven gebracht. De politie had al een aanbetaling binnen voor de huurmoord.

Justitie was al ruim een jaar bezig met het onderzoek naar de illegale sites. In het onderzoek heeft justitie beslag gelegd op computers, tientallen harde schijven en usb-sticks en ongeveer negenhonderd bitcoins met een waarde van zo'n vierhonderd- tot zeshonderdduizend euro.

Matthew McConaughey klaar voor Magic Mike 2

Matthew McConaughey is best te porren voor een vervolg op de stripperfilm Magic Mike uit 2012. Zijn tegenspeler Channing Tatum vertelde hem dat hij bezig was met het scenario. "Prima, ik doe mee", antwoordde McConaughey, valt te lezen op de website van het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Afgelopen weekend plaatste Tatum al een foto van hemzelf met een buste van Dallas, McConaugheys personage. 'Hoe kan je beter je dag beginnen dan met mijn goede vriend Dallas?', luidde het onderschrift.

De 44-jarige McConaughey heeft zich vooral het afgelopen jaar geprofileerd als serieus acteur, met rollen in Mud, The Wolf of Wall Street en True Detective. Voor Dallas Buyers Club is hij zelfs genomineerd voor een Oscar voor beste acteur in een hoofdrol.

Het is daarom niet zeker of hij weer net zo gretig uit de kleren gaat als in Magic Mike. Op de vraag of hij weer te zien zal zijn in een string, antwoordt McConaughey voorzichtig. "Het zou kunnen. We zullen zien."

Hoe dan ook lijkt McConaughey voorlopig uit de race voor een rol als stripper. Voor Dallas Buyers Club, waarin hij een aidspatiënt speelt, verloor hij zo'n 23 kilo. Het duurt nog enkele maanden voordat de acteur weer zijn oude, gespierde zelf is.


Matthew McConaughey klaar voor Magic Mike 2 (Foto: Novum)

'Catastrofaal' noodweer in zuiden VS

In het normaal gesproken zwoele zuiden van de Verenigde Staten zijn mensen woensdag wakker geworden met ijs, sneeuw en ijskoude regen. Volgens meteorologen moet het ergste van het mogelijk 'catastrofale' noodweer nog komen.

Wegen van Texas tot Atlanta zijn bedekt met een laag ijs en tienduizenden mensen zijn afgesloten van elektriciteit. De grootste zorg is dat takken met ijs op elektriciteitsdraden terechtkomen, waardoor nog meer mensen zonder stroom kunnen komen te zitten.

Mensen wordt aangeraden om niet de weg op te gaan, iets waar velen gehoor aan gaven.

De Nationale Weerdienst noemde het noodweer 'een gebeurtenis van historische proporties'. Meteoroloog Eli Jacks zei dat zelden het woord 'catastrofaal' in de mond wordt genomen. "Soms willen we zeggen 'Hé, let op, deze waarschuwing is anders. Dit is echt heel erg gevaarlijk en komt niet vaak voor'."

Groothuis verrast met goud op kilometer

Stefan Groothuis is de nieuwe olympisch kampioen op de kilometer. De Nederlander was vanmiddag met 1.08,39 verrassend de snelste. Michel Mulder, die eerder olympisch goud won op de 500 meter, was nu goed voor brons.

Mark Tuitert moest al in de vierde rit aan de bak. De Nederlander kwam in 1.09,29 over de meet, tot dan de snelste tijd. Die tijd bleef ook lang staan totdat de Duitser Samuel Schwarz er met 1.08,89 onder wist te duiken. In de rit erna ging Groothuis er met 1.08,39 flink onder. Michel Mulder beet zich vervolgens stuk op de tijd. Ook Davis, winnaar van het olympisch  goud op de kilometer in 2006 en 2010, en Koen Verweij konden de tijd van Groothuis niet verbeteren.

Wereldkampioen Denis Kuzin en de Italiaan Mirko Nenzi konden de tijd van Groothuis in de laatste rit niet meer benaderen.

Uitslag 1.000 meter

# Naam Land Tijd
1 Stefan Groothuis NED 1.08,39
2 Denny Morrison Can 1.08,43
3 Michel Mulder NED 1.08,74
4 Nico Ihle Dui 1.08,86
5 Samuel Schwarz Dui 1.08,89
6 Koen Verweij NED 1.09,09
10 Mark Tuitert NED 1.09,29

Skeletonbroers Dukurs twee keer even snel in training

In Nederland hebben we de broers Ronald en Michel Mulder die samen op het podium zijn geëindigd bij de Olympische Spelen. Bij de Letten hebben ze de hoop dat de broers Martins en Tomass Dukurs samen het erepodium weten te halen op het onderdeel skeleton.

De Mulders hadden op de 500 meter schaatsen nog een duidelijk onderscheid, met hun derde (Ronald) en eerste plaats (Michel). De Dukurs broers lijken echter te gaan proberen om samen op één trede van het podium te komen. Ze zetten zowel vandaag, als afgelopen maandag namelijk dezelfde trainingstijd neer op de skeletonbaan.

Martins haalde in Vancouver al een zilveren medaille en zag daar zijn drie jaar oudere broer net buiten het podium eindigen. De skeletonners starten vrijdag met de eerste twee runs, om vervolgens zaterdag de medailles te verdelen.

Vriend vrijgesproken van doden Vivica Spong

De 42-jarige Utrechter Mark van D. is woensdag vrijgesproken van de dubbele moord op zijn vriendin Vivica Spong en hun ongeboren zoon. Volgens de rechtbank in Utrecht staat niet onomstotelijk vast dat de hoogzwangere vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen.

De Utrechter, die een jaar in voorarrest zat, heeft altijd gezegd dat de 31-jarige Vivica, een nicht van advocaat Gerard Spong, van de trap moet zijn gevallen. Tegen de man was twintig jaar celstraf geëist.

Volgens Van D. trof hij zijn vriendin in juli 2012 levenloos in een plas bloed onderaan de trap aan toen hij aan het begin van de middag thuis kwam van zijn werk. Sectie leverde summiere aanwijzingen op voor verstikking als doodsoorzaak, maar een exacte doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld.

De Utrechter bracht zichzelf in een lastig parket door bij de politie verschillende verklaringen af te leggen. Zo beweerde hij aanvankelijk dat hij 's ochtends rond 9 uur van huis was vertrokken, maar later bleek dat hij een uur later nog bij de woning was. Ook vond de politie in een slaapkamer een onderbroek van de man met daarop een bloedvlek van Vivica en bleek er met zijn computer op internet gezocht te zijn met zoektermen als 'nek breken'. Volgens Van D. moet Vivica dat hebben gedaan.

Volgens de rechtbank heeft de man gelogen over zijn handelen op de ochtend en zijn zoekgedrag op het internet. Hoewel dat volgens de rechtbank een 'sterke aanwijzing was dat hij iets heeft willen verbergen', was het onvoldoende hard bewijs voor de betrokkenheid van de Utrechter bij de dood van zijn vrouw en zoon. De geringe hoeveelheid bloed op de onderbroek paste bij zijn verklaring dat hij het kledingstuk had gebruikt om een bloedneus van Vivica te stelpen.

Canadese ijshockeysters worden eerste in poule A

De Canadese ijshockeysters hebben vanmiddag beslag gelegd op de eerste plaats in poule A. In een rechtstreeks duel om de eerste plaats werden de Verenigde Staten met 3-2 verslagen.

De twee favorieten voor het goud waren erg aan elkaar gewaagd. De eerste periode zag dan ook geen goals. Pas aan het einde van de tweede periode wisten de VS middels een powerplaygoal de defensie van Canada te doorbreken.

De derde periode was echter voor de Canadese vrouwen. Binnen vijf minuten hadden ze de achterstand omgezet in een 2-1 voorsprong. Vijf minuten voor het einde gooiden ze de wedstrijd op slot. De VS wisten het nog even spannend te maken door in de laatste minuut nog de aansluitingstreffer te maken, maar het mocht niet meer baten. Beide ploegen hadden zich eerder al geplaatst voor de halve finale door de plekken één en twee in de poule al veilig te stellen.

# Poule A Gespeeld Winst Verlies Goals Punten
1 Canada 3 3 0 15:3 9
2 Amerika 3 2 1 10:3 6
3 Finland 3 1 2 5:9 2
4 Zwitserland 3 0 3 3:18 1

Pellè: "Smeekens nu de held"

Schaatser Jan Smeekens heeft een bijzondere felicitatie in ontvangst mogen nemen. Hij won afgelopen maandag zilver op de olympische 500 meter en werd daarmee gefeliciteerd door Feyenoordaanvoerder Graziano Pellè.

Pelle feliciteerde Smeekens in een videoboodschap op de website van de Rotterdamse club. Vorig jaar noemde Smeekens Pellè in een collumn nog 'de held van Rotterdam'. Volgens de topscorer van Feyenoord is nu Smeekens de held en hij hoopt de schaatser snel in de Kuip te zien. "Hopelijk is dat dan niet op een ijzig veld, want dan durf ik het niet tegen je op te nemen", voegde Pellè daar nog aan toe.

Israël boos om Palestijns briefhoofd

Het Israëlische leger heeft verzoeken van patiënten uit Gaza om in Israël een medische behandeling te ondergaan afgewezen. De patiënten hadden verwijsbrieven ingestuurd waarop 'de Staat Palestina' als briefhoofd werd gebruikt. Israël erkent geen Palestijnse staat.

Op het meeste briefpapier van de Palestijnse autoriteiten wordt 'de Staat Palestina' gebruikt, behalve op correspondentie met Israël. Volgens Guy Inbar van het Israëlische leger kwamen de afgelopen week zeventig verwijsbrieven binnen. Die brieven verdwenen in de prullenmand, omdat Israël alleen verwijsbrieven in behandeling neemt waarop 'Palestijnse Autoriteit' staat.

Of er sprake is van een vergissing of een bewuste aanpassing van het Palestijnse beleid is niet duidelijk.

Meersman besluit op Mallorca met zege

Gianni Meersman heeft woensdag de Trofeo Platja de Muro gewonnen. De 28-jarige Belg van Omega Pharma-Quick-Step bleef in Port d' Alcudia op Mallorca de Spanjaard Francisco Ventoso en de Brit Ben Swift voor in de sprint. De Italiaan Sacha Modolo finishte als vierde.

De Trofeo Platja de Muro is de laatste van vier wielerwedstrijden op Mallorca. Modolo won twee races op het Spaanse eiland, Michal Kwiatkowski was net als Meersman een keer de beste. In het verleden werd nog een klassement opgemaakt van de Ronde van Mallorca, maar daar is de organisatie enkele jaren geleden mee gestopt.

Zwitserland verruimt wet op wapenbezit

De Zwitserse regering heeft woensdag een verbod opgeheven op het bezit van wapens door mensen uit Kroatië en Montenegro. Voor mensen uit een reeks andere Oost-Europese landen, Algerije en Sri Lanka blijft het echter verboden een wapen te kopen of bezitten.

De Zwitserse Federale Raad zei woensdag dat het niet langer gerechtigd is om Kroatië en Montenegro, inmiddels toegetreden tot de Europese Unie, op de lijst te houden met landen wier ingezetenen in Zwitserland geen wapens mogen bezitten of kopen.

Op de lijst staan landen die voldoen aan drie criteria: de aanwezigheid in Zwitserland van een grote groep mensen uit landen waar oorlog of conflicten hebben plaatsgehad, ruzie in Zwitserland tussen mensen uit deze landen en wapensmokkel vanuit Zwitserland naar conflictgebieden. Op de lijst staan nu Albanië, Algerije, Bosnië, Kosovo, Macedonië, Servië, Sri Lanka en Turkije.

Helft plekken Nijmeegse Vierdaagse vergeven

Ruim 22.000 wandelaars hebben zich tot woensdag ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse. Daarmee zijn bijna de helft van de 46.000 startplekken voor de 98e editie van het wandelevenement vergeven.

De inschrijving voor de Vierdaagse ging vorige week maandag van start. Tot en met 28 februari mogen wandelaars die de vorige editie met succes hebben volbracht zich inschrijven. Ook kinderen die dit jaar 12 jaar worden hebben voorrang.

Voor anderen gaat de inschrijving op 3 maart open. Als na beide inschrijvingstermijnen blijkt dat meer dan 46.000 mensen mee willen wandelen, wordt er geloot.

Het wandelevenement wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 18 juli. Vorig jaar haalden 42.493 wandelaars hun startkaart op. Daarvan hebben 39.396 de Vierdaagse ook daadwerkelijk uitgelopen.

Poolse moet cel in voor dood 2 miljoen bijen

Een Poolse vrouw moet 4 maanden de gevangenis in omdat ze bij het bestrijden van een muggenplaag een verboden middel heeft gebruikt, wat resulteerde in de dood van zo'n 2 miljoen bijen. Het bedrijf van de vrouw werd in 2010 door de autoriteiten in het zuidoosten van het land ingehuurd om muggen de verdelgen. Die hadden zich snel vermenigvuldigd na overstromingen.

Kort na de verdelgingsactie vonden imkers in het gebied rond de stad Biecz overal dode bijen. Uit een telling bleek dat 360 bijenvolken waren weggevaagd door het bestrijdingsmiddel. De rechtbank veroordeelde de vrouw die daarvoor verantwoordelijk was woensdag.

De lokale vereniging van imkers reageerde verheugd op het vonnis. "Ik hoop dat hiermee voorkomen kan worden dat in de toekomst opnieuw zonder enig gevoel het milieu wordt beschadigd", zei de voorzitter van de vereniging.

Poolse moet cel in voor dood 2 miljoen bijen
Poolse moet cel in voor dood 2 miljoen bijen (Foto: ANP)

Utrechtse prostituees verhuizen naar nieuwe locatie

Raamprostituees in Utrecht verhuizen volgend jaar naar een nieuwe locatie binnen de wijk Overvecht, vlakbij de gesloten seksbootjes aan het Zandpad. Dat meldt de gemeente woensdag. Afgelopen zomer maakte Utrecht een einde aan alle raamprostitutie in de stad omdat vergunningshouders zich schuldig maakten aan mensenhandel en uitbuiting.

Op de nieuwe locatie aan de Einsteindreef komen 162 ramen. Totdat die klaar zijn komt er een tijdelijke zone met maximaal 32 werkplekken. Als de nieuwe plek klaar is, kunnen automobilisten hun auto kwijt bij de oude locatie, om zo te 'wandelen' door de nieuwe prostitutiezone.

Bewoners van Overvecht lieten in december al weten dat ze helemaal niets zien in de verplaatsing van de prostitutiezone. Die komt nu een stuk dichter in de wijk te liggen. "We vinden het zeer onwenselijk en ook onterecht dat Overvecht eenzijdig belast wordt met de negatieve effecten van een stedelijk prostitutiebeleid", aldus de bewoners in een brief.

Inmiddels heeft het bewonersplatform van de wijk begrepen van de gemeente dat er geen alternatieven zijn voor de prostitutieplek. "We willen nu vooral voorkomen dat de keuze die de gemeente maakt zorgt voor de negatieve uitstraling naar de wijk", zegt een woordvoerder. "Dat betekent dat we in gesprek gaan over de details. Misschien zijn er bijvoorbeeld minder ramen mogelijk."

De gemeente stelt zelf juist dat Overvecht als locatie kan worden behouden, omdat 'de omgeving bekend is met deze activiteit'. Dat klopt deels, zegt de woordvoerder van het platform. "Er is hier altijd prostitutie geweest en hoewel niet iedereen er blij mee is, is de situatie beheersbaar. Maar de oude locatie lag afgewend van woongebieden en dat hebben wij de gemeente ook verteld."

Raamprostitutie in het centrum aan de Hardebollenstraat is ook weer mogelijk. Daarvoor is nog geen vergunning uitgedeeld. Wel moeten de ramen tussen 2.00 uur en 8.00 uur dicht.

Man moet betalen voor zorg vader die contact verbrak

Een Duitser wiens vader meer dan veertig jaar geleden het contact met hem verbrak, moet toch de kosten voor de verzorging van de inmiddels overleden man betalen. Dat heeft een Duitse rechtbank woensdag beslist.

Het hof zei dat de man meer dan negenduizend euro aan de stad Bremen moet betalen om de kosten te dekken die zijn gemaakt voor de drie jaar dat de vader voor zijn dood in 2012 in een verzorgingshuis doorbracht.

De ouders van de man scheidden in 1971, toen hij achttien was. Zijn vader verbrak in het jaar daarop alle contact en liet later in zijn testament een vrouwelijke kennis als erfgenaam opnemen.

De hof vond dat hoewel de vader het contact verbrak, hij wel zijn ouderlijke taken heeft vervuld toen zijn zoon minderjarig was.

Boonen sprint naar tweede zege in Qatar

Tom Boonen heeft voor de tweede keer deze week een rit gewonnen in de Ronde van Qatar. De Belg van Omega Pharma-Quick-Step troefde in Mesaieed de Duitser André Greipel nipt af in de sprint. Boonen was maandag ook al de snelste in Qatar. Zijn ploeggenoot Niki Terpstra blijft het klassement aanvoeren.

De renners hielden woensdag de hele rit een hoog tempo aan en passeerden de eindstreep ruim een half uur eerder dan verwacht. De gemiddelde snelheid in de 135 kilometer lange rit was 56,8 kilometer per uur. Belkin-renner Barry Markus werd achter Boonen en Greipel derde.

Voor de 33-jarige Boonen was het zijn 22e ritzege in Qatar. Hij won bovendien al drie keer het algemeen klassement. Op zeventien seconden van Terpstra staat de Belg tweede in het klassement. Lars Boom verspeelde zijn derde plaats. De Brabander reed lek in de finale en viel weg uit de top tien.

[WTT] Haas in drie lastige sets langs Verdasco

Tommy Haas heeft met veel moeite de tweede ronde bereikt op het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De als zesde geplaatste Duitser versloeg de Spanjaard Fernando Verdasco woensdag met 6-7 (4), 7-6 (1) en 7-5 in iets meer dan tweeënhalf uur.

In de tweede ronde treft Haas de Pool Jerzy Janowicz, die dinsdag de Fransman Julien Benneteau uitschakelde. Nicolas Mahut maakte de nederlaag van zijn landgenoot Benneteau enigszins goed. Hij versloeg Daniel Brands uit Duitsland met 7-5 en 6-3. Mahut speelt in de tweede ronde tegen de Tsjech Tomas Berdych, de nummer drie van de plaatsingslijst.

Oorlogstuig uit woning fervente verzamelaar gehaald

De politie heeft woensdag onder meer geweerlopen, gedemonteerde handgranaten, lege hulzen en patronen uit de woning van een fanatieke verzamelaar uit Doetinchem gehaald. Na een melding dat er mogelijk een verboden explosief in het huis was werd het oorlogstuig dinsdag al in het huis in het centrum gevonden, meldt de politie.

Een explosief werd niet gevonden, zodat omwonenden niet hoefden te worden geëvacueerd. Wel is de woning toen alvast afgesloten. De 53-jarige verzamelaar moest de nacht elders doorbrengen.

Hoewel vooralsnog geen direct gevaarlijke voorwerpen zijn gevonden, had de man wel illegaal oorlogstuig in huis. Zo mag iemand geen munitie of geweerlopen hebben. "We onderzoeken nu wat de man precies in huis had en hoe strafbaar dat is", zegt een politiewoordvoerder.

Curlingsters Zweden winnen weer

De curlingsters uit Canada hebben ook hun derde wedstrijd gewonnen. In het Ice Cube Curling Center wisten ze de dames van Groot-Brittannië met 9-6 te verslaan. Canada gaat nu samen met Zwitserland ongeslagen aan de leiding. 

Verder waren er ook zeges voor China, Zweden en Japan. China won van de VS met 7-4. Zweden was met dezelfde cijfers te sterk voor Zuid-Korea en Japan rekende af met Rusland. Het werd 8-4. Donderdag staan sessies vijf en zes op het programma.  

Uitslagen

Land Land Uitslag
Verenigde Staten China 4-7
Zuid-Korea Zweden 4-7 
Japan Rusland 8-4 
Canada Groot-Brittannië 9-6

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 3 3 0
1 Zwitserland 3 3 0
3 China 3 2 1
3 Japan 3 2 1
3 Zweden 3 2 1
6 Rusland 4 2 2
7 Groot-Brittannië 3 1 2
7 Zuid-Korea 3 1 2
9 Denemarken 3 0 3
10 Verenigde Staten 4 0 4

Programma - Sessie V - donderdag 06:00 (Nederlandse tijd)

Land Land
China Groot-Brittannië
Canada Denemarken
Zwitserland Zweden

IOC wil herdenkingsteken Kumaritashvili

Het Internationaal Olympisch Comité wil een permanent herdenkingsteken voor Nodar Kumaritashvili in Georgië. De rodelaar verongelukte vandaag precies vier jaar geleden tijdens een training kort voor de officiële opening van de Spelen in Vancouver. Op de Canadese baan worden bloemen gelegd.

Het IOC heeft nauw contact met de familie van de op 21-jarige overleden Georgiër over het herdenkingsteken, zegt een woordvoerder. Ook in Sochi werd stilgestaan bij de dood van Kumaritashvili. IOC-voorzitter Thomas Bach hield met officials van de mondiale rodelbond een moment van stilte bij de olympische baan.

Frenzel kampioen op noordse combinatie

Eric Frenzel heeft op de noordse combinatie het goud gewonnen in de wedstrijd met de normale schans. De Duitser, vooraf de grote favoriet, mocht na het schansspringen als eerste vertrekken bij het langlaufen, en wist het in de slotfase af te maken.

Frenzel vertrok met zes seconden voorsprong op de Japanner Akito Watabe, die al snel bij Frenzel aan kon sluiten. Daarachter ontstond een zeer grote groep, met onder anderen regerend olympisch kampioen Jason Lamy Chappuis uit Frankrijk. Verder zaten ook de Noren Magnus Moan en Magnus Krog en de Duitsers Tino Edelmann, Johannes Rydzek en Fabian Riessle in de groep.

Frenzel en Watabe gaven vooraan niet vol gas, terwijl de achtervolgers dat wel deden. Het verschil werd hierdoor in eerste instantie snel kleiner, maar telkens als het gat te klein werd schakelden Frenzel en Watabe simpelweg een tandje bij. Uiteindelijk was het duidelijk dat het om het goud inderdaad tussen de twee koplopers zou gaan. 

Enkele honderden meters voor de finish vond Frenzel het welletjes, en de regerend wereld- en World Cup-kampioen liet zijn Japanse concurrent met een zinderende versnelling kansloos achter. Ook achter de twee werd hard gevochten om, hier ging het om de bronzen medaille. Deze strijd werd uiteindelijk verrassend gewonnen door Krog, die zijn landgenoot Moan en de Italiaan Alessandro Pittin achter zich liet.

Letsel leidde tot dood Borst

Een verwonding heeft geleid tot de dood van minister van Staat Els Borst (D66). Uit onderzoek moet blijken of het letsel is veroorzaakt door een ongeval of een misdrijf, meldt de politie woensdag.

Dinsdag werd al duidelijk dat de oud-politica geen natuurlijke dood is gestorven. De politie meldt dat zorgvuldig onderzoek wordt gedaan om uitsluitsel over de doodsoorzaak te kunnen geven.

Bekenden vonden het lichaam van Borst maandagavond bij haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Omdat de oorzaak van het overlijden niet kon worden vastgesteld, stelde de politie een onderzoek in. Dinsdag is sectie op het lichaam uitgevoerd. De uitslag daarvan is rond middernacht naar de politie gestuurd.

Wanneer Borst is overleden is niet met zekerheid te zeggen. Ze was zaterdag op het partijcongres van D66, maar zondagmiddag kwam ze niet opdagen bij een huisconcert van het Matangi Strijkkwartet in haar woonplaats Bilthoven. Daar had ze met een vriendin afgesproken. Die vriendin zegt woensdag in het AD dat ze Borst die dag nog had gebeld, maar dat niet werd opgenomen. Toen Borst de volgende dag nog niet bereikbaar was, nam die vriendin poolshoogte met een andere vriendin.

De voordeur was dicht, maar de garagedeur open. Uiteindelijk vonden de vriendinnen Borst tussen haar auto en de garage van haar huis. Verdere details wil de vriendin niet geven omdat dat het politieonderzoek zou kunnen verstoren. In de wijk zou veel worden ingebroken, maar het is vooralsnog giswerk of Borst het slachtoffer is geworden van een uit de hand gelopen inbraak.

Vrouw neergeschoten in bus Almere

Bij een schietpartij in een bus in Almere is woensdag een vrouw gewond geraakt. De politie heeft een verdachte aangehouden, laat een woordvoerder weten. Over de identiteit van het slachtoffer en de verdachte kon ze niets zeggen.

Het schietincident vond rond 11.30 uur plaats op het Stationsplein. De politie onderzoekt nog wat de aanleiding was. Daarvoor worden onder meer getuigen gehoord.

Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op. Of die levensbedreigend zijn wist de zegsvrouw niet.

Amsterdam steekt miljoenen in aanpak jonge dikkerds

Een nieuw Amsterdams onderzoeksinstituut moet het uitdijende probleem van kinderen met overgewicht een halt toeroepen. De gemeente meldt woensdag de komende vijf jaar acht miljoen euro in dit zogeheten Sarphati Institute te steken.

Met de bijdrage van de gemeente moet een kinderobesitascentrum worden opgezet. "In Amsterdam hebben we nog te veel kinderen met een ongezond gewicht", schrijft zorgwethouder Eric van der Burg (VVD) woensdag.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op het bevorderen van een gezonde leefstijl en het voorkomen van overgewicht bij de Amsterdamse jeugd. In het instituut moeten overheid, wetenschap en bedrijfsleven samenwerken. Onder meer het medisch centrum van de Vrije Universiteit en het Academisch Medisch Centrum doen mee.

Ook worden de effecten van een nieuwe aanpak gemeten. Met het geld van de gemeente moet ook de oprichting van het instituut worden betaald. Het gaat om een eenmalige investering. Het onderzoek naar kinderobesitas moet de basis leggen voor het bestrijden van andere welvaartsaandoeningen zoals kanker, hersenziekten en hart- en vaatziekten.

Het instituut onderscheidt zich volgens Amsterdam van andere al bestaande instituten doordat maatregelen die worden genomen direct worden gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek om te controleren of de aanpak werkt. Ook worden verschillende wetenschappelijke disciplines gecombineerd om één probleem aan te pakken. Bij de aanpak van overgewicht kan bijvoorbeeld behalve biomedisch onderzoek ook ontwikkelingspsychologie worden ingezet.

Amsterdam zou een goede basis zijn omdat de hoofdstad al veel kennisinstellingen telt, er politiek brede steun is voor het aanpakken van gezondheidsproblemen en er grote multinationals zijn gevestigd. De gemeente verwacht dat het instituut na vijf jaar op eigen benen kan staan door investeringen vanuit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en onderzoeksfondsen.

Northug niet op 15 km klassiek

Petter Northug zal komende vrijdag niet meedoen aan de 15 kilometer vrije stijl. In overleg met zijn bondscoach heeft de negenvoudig wereldkampioen besloten die afstand te laten schieten.

Vooralsnog stelt Northug teleur in Sochi. Op de sprint werd hij zestiende en bij het skiatlon eindigde hij op de zeventiende plaats. Later deze week wordt bekendgemaakt of Northug wel aan de start zal verschijnen van de 4x10 km estafette.

Sochi vandaag - woensdag 12 februari

De zevende dag van de Olympische Spelen in Sochi is aangebroken. Met de 1000m schaatsen voor de mannen kan Nederland opnieuw één of meerdere medailles binnenhalen. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Curling Mannen voorronde: Denemarken - Verenigde Staten Nee
06.00 uur Curling Mannen voorronde: Noorwegen - Duitsland Nee
06.00 uur Curling Mannen voorronde: China - Zwitserland Nee
08.00 uur Alpineskiën Vrouwen afdaling Ja
09.00 uur IJshockey Groep A vrouwen: Zwitserland - Finland Nee
10.30 uur Noordse combinatie Schansspringen normale schans mannen Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Japan - Rusland Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Verenigde Staten - China Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zuid-Korea - Zweden Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Canada - Groot-Brittannië Nee
11.00 uur Snowboarden Halfpipe kwalificatie heat 1 vrouwen Nee
13.00 uur Snowboarden Halfpipe kwalificatie heat 2 vrouwen Nee
13.30 uur IJshockey Groep A vrouwen: Canada - Verenigde Staten Nee
13.30 uur Noordse combinatie 10 km langlaufen mannen Ja
15.00 uur Schaatsen 1000m mannen Ja
15.15 uur Rodelen Dubbel run 1 open Nee
16.00 uur Snowboarden Halfpipe halve finale run 1 vrouwen Nee
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Duitsland - China Nee
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Zwitserland - Groot-Brittannië Nee
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Rusland - Canada Nee
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Denemarken - Zweden Nee
16.00 uur IJshockey Groep A vrouwen: Finland - Canada Nee
16.34 uur Snowboarden Halfpipe halve finale run 2 vrouwen Nee
16.45 uur Rodelen Dubbel run 2 open Ja
16.45 uur Kunstrijden Paren vrije kür Ja
18.00 uur IJshockey Groep C mannen: Tsjechië - Zweden Nee
18.00 uur IJshockey Groep C mannen: Letland - Zwitserland Nee
18.30 uur Snowboarden Halfpipe finale run 1 vrouwen Nee
18.59 uur Snowboarden Halfpipe finale run 2 vrouwen Ja


Nederlanders in actie

We kunnen vandaag het aantal medailles van vier jaar geleden in Vancouver verbeteren. Momenteel heeft Nederland in vier dagen tijd acht medailles gewonnen, terwijl dat in Vancouver de eindopbrengst was. Vanmiddag is de 1000m schaatsen waar Shani Davis titelverdediger is. Onze vertegenwoordiging bestaat uit Mark Tuitert (rit 4), Stefan Groothuis (rit 16), Michel Mulder (rit 17) en Koen Verweij (rit 18). 

Koen Verwij neemt het vanmiddag op tegen Shani Davis. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Prominenten in actie

Bij het dubbelrodelen doen ook de broertjes Linger uit Oostenrijk weer mee. Wolfgang en Andreas zijn winnaar van het onderdeel van de afgelopen twee Spelen en dus voor vandaag behoren ze wederom tot de favorieten. In Vancouver voorkwamen ze dat Duitsland op alle onderdelen goud pakte nadat Felix Loch won bij de mannen en Tatjana Hüfner bij de vrouwen. Net zoals de vorige twee olympische seizoenen voorafgaand aan de Winterspelen waren de Lingers ook dit seizoen niet de besten in het veld. We zullen zien of ze vandaag voor de derde keer op het juiste moment kunnen pieken.

Wolfgang en Andreas Linger na hun race tijdens de Spelen in Vancouver. (PRO SHOTS/GEPA)

Opmerkelijk

Over drie uur kan Maria Höfl-Riesch de eerste skister zijn bij zowel de mannen als de vrouwen die twee keer goud wint op twee achtereenvolgende Spelen. In 2010 was ze al de beste bij de slalom en de combinatie, en maandag was ze ook de winnaar van de combinatie. Naast Höfl-Riesch zijn er nog meer kanshebbers bij de afdaling. Onder andere Julia Mancuso, Lara Gut en Tina Maze maken kans op olympisch goud. Als de Duitse wint is ze na Janica Kostelić en Kjetil André Aamodt de derde sporter die vier keer goud wint op de Olympische Winterspelen bij het alpineskiën.

Gelijkstand Gisin en Maze geen unicum op Spelen

Skiesters Dominique Gisin en Tina Maze kwamen woensdag op de afdaling in precies dezelfde tijd over de streep. Ze delen dan ook het goud. Dat is echter geen unicum. Drie keer eerder werden er twee skimedailles van dezelfde kleur uitgedeeld op de Spelen. Telkens ging dat echter om zilver.

In 1964 deed de siuatie zich voor het eerst voor. De Française Christine Goitschel en Jean Saubert uit de Verenigde Staten werden achter Goitschels zus Marielle tweede op de reuzenslalom.

28 jaar later was het weer raak op de reuzenslalom voor vrouwen. De Amerikaanse Diann Roffe en de Oostenrijkse Anita Wachter deelden nu het zilver. Goud ging in Albertville naar Pernilla Wiberg uit Zweden.

In 1998 in Nagano kenden de mannen hun primeur van een gedeelde medaille. Achter de Oostenrijker Hermann Maier werden zijn landgenoot Hans Knauss en de Zwitser Didier Cuche beiden tweede.

Forlan zet loopbaan voort in Japanse J-League

Diego Forlan zet zijn loopbaan voort in Japan. De Uruguayaanse aanvaller werd woensdag gepresenteerd door Cerezo Osaka. De Japanse club wilde niet bekendmaken hoeveel de 34-jarige Forlan verdient, maar volgens Japanse media is zijn salaris dit jaar 4,25 miljoen euro.

Forlan begon zijn loopbaan in Argentinië bij Independiente. Via Manchester United, Villarreal en Atletico Madrid kwam hij bij Internazionale terecht. Na zijn periode in Milaan koos hij voor een terugkeer naar Zuid-Amerika.

Oostenrijkers klagen over tijdstip van dopingtest

Het Oostenrijks olympisch comité ÖOC heeft een klacht ingediend bij het IOC over een dopingcontrole bij Elisabeth Görgl. De skiester werd dinsdagavond vlak voor 23.00 uur onverwacht bezocht door dopingcontroleurs terwijl ze woensdagochtend om 11.00 uur aan de start moest staan van de afdaling.

Volgens het ÖOC verstoorde de late dopingtest Görgls voorbereiding. Het hoofd van het medische team van de Oostenrijkers verklaart voor dopingcontroles te zijn. "Maar deze late test, op de avond voor de wedstrijd, gaat zeker te ver."

Heerenveen-aanvaller Slagveer onzeker voor Ajax

Sc Heerenveen moet het zondag op bezoek bij Ajax mogelijk doen zonder Luciano Slagveer. De 20-jarige aanvaller raakte maandag geblesseerd aan zijn hamstring tijdens een wedstrijd voor de beloften. De komende dagen wordt duidelijk of Slagveer nog tijdig fit kan worden, laat de Friese club woensdag weten.

Slagveer is dit seizoen met twintig wedstrijden een vaste kracht in de ploeg van Marco van Basten. Heerenveen hoopt op bezoek bij koploper Ajax de topploegen op de hielen te kunnen blijven zitten. Nummer vier Vitesse heeft momenteel zeven punten meer dan de Friezen, die vijfde staan.

Whiting: FIA pakt neuzen aan in 2015

De Formule 1-winter voorafgaand aan het seizoen 2014 zal de boeken ingaan als eentje waarin veel gesproken is over de neuzen van de bolides. Niet elke gekozen oplossing oogt even fraai of is even handig. Autosportfederatie FIA wil voor 2015 dan ook de regels op dit punt aanpakken.

FIA-directeur Charlie Whiting sprak met Auto Motor und Sport. "Als regelmakers gaan we niet over hoe mooi de neuzen eruit moeten zijn. Wat voor ons van belang is, is dat ze voldoen aan wat we met de regels bedoeld hebben. Tenzij het gevaarlijk is zullen we ermee moeten leren leven hoe ze eruit zien. Wij hebben het zo goed mogelijk proberen te omschrijven, maar zijn geen ontwerpers. Zij willen juist zoveel mogelijk lucht onder de auto door hebben."

Dit jaar zijn veel verschillende oplossingen gekozen. Zo hebben Ferrari en Mercedes een meer normale neus die steil afloopt, terwijl veel andere renstallen de puntneus gebruiken. Lotus heeft een asymmetrische dubbelpuntige neus, terwijl Caterham met een dubbele neus op de proppen gekomen is.

Voor 2015 worden de bestaande regels opnieuw tegen het licht gehouden en waar nodig aangepast. Duidelijk is als wel dat de door Lotus gekozen neus niet meer mogelijk zal zijn. Door daarnaast de regels waar de crashstructuur aan moet voldoen en het minimale oppervlak aan te passen zullen ook de puntneuzen gaan verdwijnen. Daarnaast voorkomt het een radicale overgang van een breed naar een smal deel van de neus.

Finse ijshockeysters redden eer in laatste poulewedstrijd

De Finse ijshockeysters hebben vanochtend nipt hun eer weten te redden in hun laatste poulewedstrijd op de Olympische Spelen. In een spannend duel die uiteindelijk een verlenging zag, werd Zwitserland met 3-4 verslagen.

De Finse equipe kwam in de eerste periode al op een degelijke 0-2 voorsprong. De Zwitserse ploeg kon er in het begin niets tegenover stellen, maar begon in de tweede periode wat meer op gang te komen. Dit resulteerde in een twee goals, tevens de eerste twee goals van de ploeg op de spelen. De Finse vrouwen maakten echter net voor de rust nog de 2-3.

Zwitserland liet het er niet bij zitten en wist zich opnieuw terug te vechten in de wedstrijd. Met minder dan vijf minuten te gaan dwongen ze overtime af door een powerplay goed uit te spelen. In de overtime was Finland weer de sterkere van de twee en besliste het duel.

De Finnen hebben zo één winstpartij achter hun naam gezet en eindigen derde in poule A. De Zwitsers behaalden één punt en eindigen laatste in de poule. Finland en Zwitserland zullen het nu in de kwartfinales gaan opnemen tegen de nummers één en twee uit poule B. 

# Poule A Gespeeld Winst Verlies Goals Punten
1 Amerika 2 2 0 12:1 6
2 Canada 2 2 0 8:0 6
3 Finland 3 1 2 5:9 2
4 Zwitserland 3 0 3 3:18 1

Smeltende sneeuw geen probleem volgens IOC

Het IOC zegt dat het zich geen zorgen maakt over de stijgende temperaturen in Sochi. De sneeuw in de bergen is aan het smelten en het voelt in Sochi aan als lente. Het Internationaal Olympisch Comité  zegt desalniettemin dat alles op schema ligt.

"Het lijkt me niet dat er sprake is van een probleem”, zo zegt Mark Adams, woordvoerder van het IOC. "Alle onderdelen in de sneeuw zijn tot nog toe volgens schema afgewerkt. Dus al die verhalen over evenementen die misschien wel moeten worden geschrapt zijn erg voorbarig. Ik verwacht geen problemen, ook niet omdat er in het weekeinde weer sneeuw is voorspeld en de temperaturen weer naar beneden gaan.”

Brabantse tiener vast voor verkrachting

Een 16-jarige jongen is opgepakt voor een zedenmisdrijf dat hij bij een twaalfjarig meisje pleegde in Bergen op Zoom. Hij wordt woensdagmiddag voorgeleid, meldt een woordvoerder van justitie na een bericht hierover van BN DeStem. Omdat het om minderjarigen gaat, wil de woordvoerder verder niet op de zaak ingaan.

De jongen heeft het meisje volgens de krant zondag tussen 12.30 en 13.00 uur verkracht in stadspark Kijk in de Pot aan de Gertrudisboulevard. De familie van het meisje zou hebben gedreigd het recht in eigen hand te nemen, waarop de jongen versneld is aangehouden. Het meisje is volgens de krant onderzocht in een ziekenhuis en verhoord.

Rechtszaken rond minderjarigen worden in principe achter gesloten deuren behandeld. De uitspraak wordt wel openbaar gemaakt.

Artikel om 12:52 verduidelijkt en aangevuld met deze bron.

Tien mensen vervolgd om Love Parade-drama

Het openbaar ministerie in Duisburg gaat tien mensen vervolgen voor de massapaniek tijdens de Loveparade van juli 2010. Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt. Bij het drama kwamen destijds 21 mensen om het leven.

Volgens openbaar aanklager Horst Bien worden vier medewerkers van de organisatie en zes medewerkers van de gemeente vervolgd. Zij worden verdacht van het veroorzaken van dood of lichamelijk letsel door nalatigheid. Ze zouden veiligheidsprocedures niet hebben nageleefd en in de voorbereiding van het evenement forse steken hebben laten vallen. De tien verdachten kunnen tot vijf jaar celstraf opgelegd krijgen. Zes andere verdachten worden niet vervolgd, omdat het aan bewijs ontbreekt.

Tijdens het technofestival op 24 juli 2010 kwamen 21 bezoekers om het leven en raakten meer dan vijfhonderd gewond toen mensen elkaar in een nauwe onderdoorgang onder de voet liepen. De doden waren tussen de 18 en 38 jaar oud en kwamen uit Spanje, Australië, Bosnië, China en Nederland.

Lilet Never Happened wint op Indiaas filmfestival

De Nederlandse speelfilm Lilet Never Happened van Jacco Groen is weer internationaal in de prijzen gevallen. Hoofdrolspeelster Sandy Talag won op het Jaipur International Film Festival in India de prijs voor beste actrice. De Filipijnse was pas 11 jaar toen ze de rol van een kinderprostituee in Manila speelde.

Ook Johanna ter Steege speelt een hoofdrol in de film. Haar personage probeert om Lilet uit haar uitzichtloze situatie te bevrijden, maar het meisje heeft al besloten naar niemand meer te luisteren.

Lilet Never Happened won al prijzen op filmfestivals in Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. De film werd voor het laatst in Nederland vertoond op jeugdfilmfestival Cinekid, waar de film was genomineerd voor beste Nederlandse film.


Lilet Never Happened wint op Indiaas filmfestival (Foto: Novum)

Michiel Huisman speelt grote liefde Blake Lively

De Nederlandse acteur Michiel Huisman heeft getekend voor een rol in een Amerikaans romantisch drama. In The Age of Adaline speelt hij de grote liefde van actrice Blake Lively. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het verhaal gaat over de 29-jarige Adaline die na een heftig auto-ongeluk op onverklaarbare wijze niet meer ouder wordt. Gedurende de twintigste eeuw reist zij in haar eentje de wereld rond, tot ze een man ontmoet aan wie ze haar diepste zielenroerselen durft te vertellen.

Huisman was eerder al te zien in onder meer de zombiefilm World War Z van en met Brad Pitt en de tv-serie Treme. Ook maakt hij dit seizoen zijn opwachting in de fantasyserie Game of Thrones. Hij heeft onlangs de opnames van de biografische film Wild afgerond, waarin Reese Witherspoon de hoofdrol speelt.


Michiel Huisman speelt grote liefde Blake Lively (Foto: Novum)

Badr Hari viert Valentijnsdag met dochter

Badr Hari viert vrijdag Valentijnsdag met zijn dochter. Dat schrijft de vechtsporter op Facebook. Of Estelle Cruijff ook van de partij is, zegt de 29-jarige Hari niet.

"Voor de mensen die geen Valentijn hebben op Valentijnsdag: het is geen ramp", aldus Hari. "Onthoud dat iedereen je Valentijn kan zijn: je moeder, vader, of een vriend."

Hari en de 35-jarige Cruijff maakten in november bekend afstand van elkaar te nemen, maar werden sindsdien verschillende malen in elkaars gezelschap gezien. Cruijff zat vorige maand niet in de rechtszaal toen Hari drie jaar cel tegen zich hoorde eisen wegens een reeks mishandelingen. Hij hoort volgende week vrijdag of en voor hoelang hij terug moet naar de gevangenis.

'Overheid moet Belgisch voetbal helpen'

In Nederland moet de overheid flink besparen. Daarom hebben we besloten dat mensen maar voor hun eigen hobby moeten betalen. Onze Zuiderburen hebben kennelijk niet zulke problemen. Daar eist een groep prominenten namelijk dat de overheid het voetbal op een hoger plan tilt.

In een open brief roepen prominenten uit de Belgische sportwereld, uit de politiek en uit de media op tot het 'redden van het Belgische clubvoetbal'. Hoewel de Rode Duivels, het Belgische nationale team, het momenteel goed doen, dreigt volgens hen het clubvoetbal de aansluiting bij de subtop te verliezen.

Ze vragen 'alle betrokkenen, maar in het bijzonder de politieke beleidsvormers' om maatregelen te nemen: "Wij geloven dat de overheid een belangrijke bijdrage moet leveren in het voetbal, vanwege de immense maatschappelijke impact van de belangrijkste sporttak in ons land."

Hun eisen bestaan enerzijds uit meer wetgeving. Zo willen ze dat de financiële fair play in België wordt ingevoerd. Daarnaast willen ze een aanpassing van de wet om het Bosman-arrest te amenderen: "Ook dient uitgezocht hoe het mogelijk is jonge spelers langer te koppelen aan de club waar ze werden opgeleid en te voorkomen dat ze bijna gratis worden weggeroofd door grote buitenlandse clubs met veel meer middelen."

Natuurlijk wordt er ook gevraagd om meer geld: "De overheid moet de voetbalwereld ook zo veel mogelijk steunen bij de vernieuwing van de infrastructuur." Zo moeten stadions gebouwd of gerenoveerd worden. Tenslotte moet er een 'Task Force Voetbal' opgericht worden, om 'alle dimensies van ons Voetbal holistisch [te] kunnen bekijken'.

De timing van de brief is niet toevallig: "Er is natuurlijk de euforie rond de Rode Duivels, maar anderzijds zijn er ook de nakende verkiezingen," zegt journalist François Colin tegen De Standaard. Of de Belgen, die met genoeg politieke problemen kampen, voetbal daadwerkelijk een belangrijk verkiezingspunt maken, zal de tijd uitwijzen.

WO II-munitie gevonden in bos Berlijn

In een bos in het Berlijnse district Spandau is een voorraad munitie uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Dat heeft de politie in Berlijn woensdag bekendgemaakt. In het bos werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten tussen het Rode Leger en de nazi's.

De vondst werd dinsdag gedaan door een man die een wandeling door het bos maakte. De politie trof uiteindelijk antitankmunitie aan, ongeveer twintig kilo aan munitie voor handvuurwapens en een Panzerfaust, een antitankwapen. Mogelijk ligt in het gebied nog meer munitie. De plek rond de vindplaats is afgezet en de politie verricht onderzoek.

Winst Heineken meer dan gehalveerd

Heineken heeft zijn winst vorig jaar ruimschoots zien halveren naar een kleine anderhalf miljard euro. Dat maakte de bierbrouwer woensdag voorbeurs bekend. De winst daalde vooral omdat een eenmalige meevaller uit 2012 niet meer in de resultaten kon worden meegerekend. De omzet steeg daarentegen met ruim een procent naar 21,2 miljard euro.

De Nederlandse bierfabrikant kocht halverwege 2012 Asian Pacific Breweries, wat dat boekjaar een eenmalige meevaller bijna anderhalf miljard euro opleverde. De verdiensten van die transactie niet meegerekend daalde de winst veel minder sterk. Het resultaat van Heineken kwam dan 4,6 procent lager uit op 1,6 miljard euro.

Heineken kampt in 2013 wel met een consumptie die 1,8 procent lager lag dan in 2012. Onder meer in Frankrijk en de Verenigde Staten werd minder gedronken. Doordat de brouwer gemiddeld meer geld kreeg voor bier, kwam Heineken desondanks in de zwarte omzetcijfers uit. De prijs per hectoliter bier steeg vorig jaar met 2,3 procent.

Voor 2014 rekent Heineken op een hogere verkoop in veel opkomende landen, in onder meer Zuidoost-Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In Europa verwacht Heineken echter dat de consumptie daalt. Om die krimp op te vangen, wil Heineken meer geld vragen per hectoliter bier, maar wel minder sterk dan in 2013 het geval was.

Editors toegevoegd aan line-up Pinkpop

De Britse rockband Editors komt deze zomer weer naar Nederland. De band staat op zondag 8 juni op Pinkpop, maakte het festival woensdag bekend. Later deze maand staat Editors in De Oosterpoort in Groningen en Tivoli Oudegracht in Utrecht.

Editors, bekend van hits als Smokers Outside the Hospital Doors en Papillon, is de tiende act die bevestigd wordt voor Pinkpop. Eerder kondigde het festival de komst van acts als Metallica, Stromae en Bastille aan.

Pinkpop hoopt ook The Rolling Stones te strikken voor de 45e editie van het festival. Alles zou al geregeld zijn voor de komst van de rockers, alleen frontman Mick Jagger moet zijn zegen nog geven. Dat is nog steeds niet gebeurd, liet Pinkpopbaas Jan Smeets woensdag weten aan 3FM-dj Giel Beelen.

Burgemeester Zoetermeer doet aangifte van smaad

Burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer heeft aangifte van smaad en laster gedaan tegen een inwoner van de Zuid-Hollandse stad. Criticaster Ed Stevenhagen beschuldigt oud-VVD-Kamerlid Aptroot en de medewerkers van een stemlokaal van verkiezingsfraude tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Volgens Stevenhagen zijn tweehonderd blanco stemformulieren verdwenen. De Zoetermeerder diende eerder klachten in bij de Kiesraad en de Nationale Ombudsman, maar die bleven zonder resultaat. "Nu de heer Stevenhagen burgemeester Aptroot persoonlijk en de leden van het betreffende stembureau in zelfgeschreven artikelen blijft beschuldigen van verkiezingsfraude, is voor de burgemeester de maat vol", meldt de gemeente woensdag in een verklaring.

Stevenhagen zegt woensdag in De Telegraaf bij zijn standpunten te blijven. "Ik denk dat de burgemeester weinig andere keus had dan aangifte doen. Maar indien nodig zal ik de stukken tonen waarin ik aantoon wat er is gebeurd. Ik heb alles zelf waargenomen en ook foto's gemaakt."

Favoriet Frenzel pakt leiding noordse combinatie

De Duitser Eric Frenzel heeft het eerste deel van de noordse combinatie gewonnen. Op de normale schans in Sochi sprong hij naar 103 meter, 2,5 meter verder dan zijn Japanse concurrent Akito Watabe. Deze zal later vandaag bij het langlaufen met een achterstand van zes seconden op Frenzel vertrekken.

Derde werd de Rus Evgeniy Klimov. Hij heeft een achterstand van 27 seconden, maar van hem mag niet verwacht worden dat hij zich in de strijd om de medailles zal mengen bij het langlaufen. Dat is wel het geval voor de regerend kampioen Jason Lamy Chappuis uit Frankrijk, die 31 seconden goed moet maken.

Ook twee andere Duitsers zijn kansrijk voor het podium, Tino Edelmann start na 30 seconden, elf seconden later gevolgd door Johannes Rydzek. De kans is groot dat ook de Noor Magnus Moan zich kan mengen in de strijd om de medailles. Hij start 48 seconden na Frenzel en kan wellicht steun krijgen van zijn landgenoot Magnus Krog, die op 1:03 minuten start.

Schaatswereld reageert trots op brons Boer

De Nederlandse schaatswereld is trots op de bronzen medaille die Margot Boer dinsdag won op de 500 meter. "Wauw, vier jaar samen veel meegemaakt. En nu eindelijk de OS-medaille", liet haar coach Marianne Timmer weten. "Kippenvel. Zo verdiend."

Ook sprintster Thijsje Oenema roemde de eerste Nederlandse medaille op de 500 meter ooit bij de vrouwen. "Nog nooit een Nederlandse gelukt! Trots op haar." Olympisch kampioene op de 3.000 meter Ireen Wüst liet ook van zich horen. "En weer een!", zei ze doelend op de achtste Nederlandse medaille in Sochi. "Knappe derde plek."

"Top, Margot Boer ook medaille", twitterde Ronald Mulder, die bij de mannen brons won op de kortste afstand. "Wederom mooie emoties bij Margot Boer", meende Erben Wennemars. "Eindelijk geen vierde maar op het podium." In Vancouver viel Boer vier jaar geleden nog net buiten de top drie.

Oud-schaatser Jochem Uytdehaage kwam terug op de 0,012 seconde die Michel Mulder (goud) en Jan Smeekens (zilver) op de 500 meter van elkaar scheidden. "Twee olympische kampioenen op de afdaling bij de vrouwen", twitterde hij. Skiesters Tina Maze en Dominique Gisin wonnen woensdag allebei goud met een tijd van 1.41,57 minuten. "Exact dezelfde tijd. Het kan dus toch." Bij het skiën wordt in tegenstelling tot het schaatsen niet met duizendsten gerekend.

Zuid-Afrikaans wielrenner dood na val op baan

De Zuid-Afrikaanse wielrenner Jeanné Nell is dinsdag overleden. De baanrenner kwam tijdens een wedstrijd op de wielerbaan in Belville bij Kaapstad ten val en overleed aan zijn verwondingen. Dat meldt het Zuid-Afrikaanse olympisch comité Sascoc dinsdag. Details over de doodsoorzaak gaf Sascoc niet.

Nell, die Zuid-Afrikaanse titels op de sprint, tijdrit en keirin had vergaard, hoopte zich met de mannensprintploeg te plaatsen voor de Gemenebestspelen in Glasgow deze zomer. De Zuid-Afrikaanse wielerbond liet weten 'geschokt te zijn door dit verschrikkelijke nieuws'.

Ook wielercoach Ricky Kulsen reageerde vol ongeloof. Hij noemde Nell 'een van de beste sprinters die Zuid-Afrika ooit heeft gehad'.

Van Kerkhof opent 500 meter, Ter Mors in derde rit

Yara van Kerkhof komt donderdag als eerste Nederlandse shorttrackster op het ijs. De Zoetermeerse start in Sochi in de eerste kwartfinale op de 500 meter. Nederlands grootste troef, Jorien ter Mors, komt in de derde rit in actie. Dat wees de loting woensdag uit.

In vier kwartfinales proberen zestien shorttracksters zich voor de halve finale te plaatsen. De snelste twee in elke kwartfinale gaan door naar de volgende ronde.

De mannen rijden donderdag de heats van de 1000 meter. Niels Kerstholt komt in de eerste rit in actie. Sjinkie Knegt en Freek van der Wart volgen in respectievelijk de tweede en vierde race. Ook bij de mannen kwalificeren de beste twee in elke race zich voor de volgende ronde.

NK massastart vrouwen ook in Olympisch Stadion

Het NK massastart voor vrouwen wordt op 2 maart ingehaald. Dat gebeurt in het Olympisch Stadion, heeft de KNSB dinsdag bekendgemaakt. De wedstrijd, die in december bij het olympisch kwalificatietoernooi zou worden verreden, werd na de dood van marathonschaatser Sjoerd Huisman afgelast.

Begin maart worden in het Olympisch Stadion in Amsterdam het NK allround en het NK sprint afgewerkt. Vorige week bekeek de KNSB de ijsbaan die in het stadion werd neergelegd. De bond stelt nu zeer positief te zijn over de kwaliteit van het ijs.

Mocro heeft trio met schoonmoe en -zus

De politie van het Marokkaanse bin Sawda heeft een 29-jarige man in de boeien geslagen. De beste man is namelijk op heterdaad betrapt terwijl hij een triootje had met zowel zijn schoonmoeder als zijn schoonzus.

El Bromsnor -kan in dit geval zowel een man als een vrouw zijn- kreeg onlangs een opmerkelijke aangifte binnen. Een 24-jarige vrouw kwam namelijk melden dat haar echtgenoot een affaire had met haar moeder en haar zus.

Zij vertelde dat haar man regelmatig het huis verliet om zijn schoonfamilie te bezoeken. Omdat ze het niet vertrouwde, besloot de Marokkaanse op onderzoek uit te gaan.

Wat ze toen zag, kon ze in haar stoutste dromen niet vermoeden. De arme vrouw zag hoe haar kerel haar bloedeigen zus alle hoeken van de kamer liet zien met zijn halal vleesknuppel. En haar moeder deed vrolijk mee.

De politie heeft na de aanklacht de jonge baas gearresteerd. De beste man heeft inmiddels een volledige bekentenis afgelegd.

Hitachi roept gereedschap terug om oververhitting

Gereedschapsfabrikant Hitachi roept een partij kettingzagen, heggenscharen, maaiers en trimmers terug omdat de uitlaat van de apparaten oververhit kan raken. De machines kunnen daardoor in brand vliegen en gebruikers kunnen brandwonden oplopen.

Het probleem is ontstaan door een productiefout. Mensen die een van de apparaten hebben kunnen die beter niet meer gebruiken. Ze worden opgeroepen contact op te nemen met Hitachi, dat belooft de apparaten te repareren. Op de website van de fabrikant staat om welke modellen het gaat.

'VN moeten hulp aan Vietnam staken'

De Verenigde Naties moeten per direct de hulp aan Vietnam in de strijd tegen drugs opschorten. Dat vinden drie mensenrechtengroepen die zich afschaffing van de doodstraf ten doel hebben gesteld. Vietnam veroordeelde onlangs dertig mensen tot de doodstraf voor drugsgerelateerde misdrijven.

De drie groepen - Harm Reduction International, Reprieve en de World Coalition Against the Death Penalty - wijzen op de richtlijnen van het antidrugsagentschap van de VN waarin staat dat de organisatie geen geld zou moeten geven aan landen wanneer gevreesd wordt dat dat ertoe leidt dat er in dat land mensen worden geëxecuteerd.

"Onze organisaties uiten al jaren hun zorgen over de VN-hulp in de strijd tegen drugs in landen die de doodstraf toepassen voor drugsmisdrijven", aldus een brief van de groepen aan de VN.

Vorige maand veroordeelde een Vietnamese rechtbank dertig mensen ter dood voor de handel in heroïne, het grootste aantal dat in één proces de doodstraf kreeg opgelegd in de gerechtelijke geschiedenis van het land. Het proces tegen elke verdachte duurde ongeveer een dag. Er zitten bijna zevenhonderd mensen in de dodencel in Vietnam, veel van hen voor drugsgerelateerde misdrijven.

Volgens de brief van de mensenrechtengroepen geven de VN Vietnam in de periode 2012-2017 omgerekend ruim 3,6 miljoen euro voor technische assistentie, materieel, trainingen en andere steun.

Overleg Korea's op hoog niveau

Hoge afgevaardigden van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar woensdag ontmoet in een grensdorp. In jaren spraken beide landen niet op een dergelijk hoog niveau met elkaar. Het lijkt erop te wijzen dat Pyongyang nauwere betrekkingen en de hervatting van lucratieve samenwerkingsprojecten wil.

Volgens de delegatie uit Seoul had Noord-Korea om de ontmoeting verzocht. De gesprekken zijn zonder agenda gestart, maar Zuid-Korea zei van tevoren te willen praten over de geplande hereniging van Koreaanse families die door de oorlog in de jaren vijftig van elkaar gescheiden zijn geraakt. Noord-Korea dreigde onlangs de familiereünies niet te laten doorgaan vanwege de aanstaande militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Analisten namen het dreigement met een korreltje zout, omdat Noord-Korea de betrekkingen met Zuid-Korea moet verbeteren om buitenlandse investeringen en hulp aan te trekken. Familiereünies hebben al drie jaar niet meer plaatsgevonden. In september werden ze door Noord-Korea op het laatste moment geschrapt.

Deskundigen verwachten dat Noord-Korea zal eisen dat een lucratief toeristisch project in Noord-Korea wordt hervat, dat humanitaire hulp wordt opgevoerd en dat militaire oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten worden beperkt. Volgens Yoo Ho-yeol van de Korea Universiteit in Seoul probeert Noord-Korea zijn goede wil te tonen door iemand te sturen die gespecialiseerd is in de betrekkingen tussen beide Korea's.

Handel China groeit harder

De Chinese handel is in januari harder gestegen dan een maand eerder. Dat bleek woensdag uit cijfers van de Chinese douane. De groei is een teken dat de economie van 's wereld grootste economie mogelijk aan het aantrekken is.

Volgens de douanecijfers steeg de uitvoer in de eerste maand van 2014 met 10,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is meer dan twee keer zo hoog als de groei van 4,3 procent in december.

De import liep op met 10,0 procent. In december was nog sprake van een groei van 8,3 procent. Het handelsoverschot van China kwam hiermee uit op omgerekend 23,4 miljard euro.

'Sylvie moet Rafael volgen bij transfer'

Sylvie Meis mag na haar scheiding van Rafael van der Vaart niet gaan en staan waar ze wil. De voormalig voetbalvrouw moet haar ex volgen als hij voor zijn carrière moet verhuizen. Dat staat volgens weekblad Privé in de scheidingsovereenkomst die Meis en Van der Vaart tekenden, schrijft De Telegraaf woensdag.

De afspraak is volgens Privé een gevolg van het co-ouderschap dat Meis en Van der Vaart overeenkwamen. Hun 7-jarige zoon Damian woont om de twee weken bij een van zijn ouders.

De 31-jarige Van der Vaart speelt bij de Duitse club HSV. De Hamburgse club, waarvan Van der Vaart aanvoerder is, verloor zes wedstrijden op rij. Volgens Privé is het daarom een kwestie van tijd voordat Van der Vaart op zoek moet naar een nieuwe werkgever. De voetballer zou overwegen om met zijn nieuwe geliefde Sabia Engizek terug te keren naar Nederland.

Kemkers: "1.500m nooit prioriteit geweest"

Sven Kramer maakte vanmorgen bekend dat hij zaterdag niet mee doet aan de olympische 1.500 meter. De coach van de Fries, Gerard Kemkers, zegt dat hij de keuze van zijn pupil begrijpt.

"Topsport is keuzes maken. Sven maakt nu een keuze in het belang van waar echt zijn kracht ligt,” aldus Kemkers.

Kramer wil zich volledig richten op de 10.000 meter en de ploegenachtervolging. Op de 10 kilometer wil hij revanche nemen op vier jaar geleden, toen hij een zekere gouden plak aan zich voorbij zag gaan vanwege een foute wissel. "De 1.500 meter is nooit onze prioriteit geweest. Sven heeft het hele jaar voor de 5 en 10 kilometer getraind,” besloot de coach van TVM.

Vuelta organiseert in 2015 ook vrouwenrace

De Spaanse wielerronde Vuelta organiseert volgend jaar op de slotdag een eendaagse koers voor vrouwen. Dat zegt koersdirecteur Javier Guillen dinsdag in de Spaanse sportkrant AS. Eerder maakte de Tour de France al bekend dit jaar een vrouwenkoers in Parijs te houden.

De Vuelta start volgend jaar in Spanje, al wordt de plaats nog geheim gehouden. De twee jaar daarna is het vertrek waarschijnlijk in het buitenland, bevestigt Guillen. In 2016 is de Portugese stad Porto de mogelijke plaats van handeling, een jaar later is het Franse Nîmes de vermoedelijke plaats waar het startschot voor de Vuelta wordt gegeven.

PSV informeerde naar Ziyech

De zaakwaarnemer van Hakim Ziyech heeft onlangs een telefoontje gehad van PSV. De Eindhovense ploeg informeerde naar de jonge middenvelder van SC Heerenveen. Dit liet Voetbal International weten.

De Eindhovenaren houden de verrichtingen van Ziyech al enige tijd in de gaten. Tot op heden heeft PSV zich echter nog niet in Friesland gemeld om te spreken over een eventuele transfer van de middenvelder.

Ziyech, die dit moment zijn definitieve doorbraak beleeft in Heerenveen, beschikt bij de Friese ploeg over een aflopend contract. In de verbintenis is echter wel een optie opgenomen waarmee de club het contract eenzijdig kan verlengen tot medio 2015. Hans Vonk, de technische man bij Heerenveen, liet weten dat hij deze optie graag wil gaan lichten.

Afdalingsgoud voor zowel Maze als Gisin

Op de afdaling hebben zowel Tina Maze als Dominique Gisin het olympisch goud gewonnen. De Sloveense en de Zwitserse kwamen beiden tot exact dezelfde tijd, en dus kregen ze allebei het goud omgehangen. Het brons ging naar Lara Gut, landgenote van Gisin. 

De afdaling begon direct met een sterke run van Fabienne Suter, weer een Zwitserse. Zij hield lang de leiding, tot haar landgenote Gisin haar van de eerste plek stootte. De eerste echte favoriete die van start ging was de Amerikaanse Julia Mancuso, eerder in de week nog de snelste op de afdaling van de supercombinatie. Zij was echter simpelweg niet snel genoeg en werd uiteindelijk achtste. De eerstvolgende grote naam was opnieuw een Zwitserse, Marianna Kaufmann-Abderhalden, maar zij haalde de finish niet.

Gut was vervolgens de eerste die de tijd van Gisin daadwerkelijk aan kon vallen. Op meerdere meetpunten was ze sneller, maar op het stuk waar gewicht belangrijk is kwam de kleine Gut snelheid tekort. Met een achterstand van 0,10 seconden ging ze naar de tweede plek. Vervolgens was het de beurt aan Maria Höfl-Riesch, wederom één van de favorieten en winnares van het goud op de supercombinatie. De Duitse was echter geen moment in staat om serieus kans te maken op een tweede gouden medaille en werd slechts dertiende.

Maze was de volgende favoriete die naar beneden ging. De Sloveense was vanaf het begin snel, en wist haar voorsprong op Gisin langzaam uit te breiden. Aan het eind maakte ze echter een fout, en ze kwam met exact dezelfde tijd over de finish. Hierdoor zijn er voor het eerst in de olympische geschiedenis twee winnaars of winnaressen op een onderdeel van het alpineskiën. Anna Fenninger, eveneens een favoriete, was onderweg om de tijd van Maze en Gisin te verbeteren, maar ging onderuit. Het brons ging uiteindelijk naar Gut.

Curlingers China en Noorwegen blijven ongeslagen

De curlingers van China en Noorwegen hebben ook hun derde duel gewonnen. Noorwegen was te sterk voor Duitsland en China rekende af met Zwitserland. Beide landen staan samen met Zweden op de eerste plek in de competitie. 

Het duel tussen China en Zwitserland ging gelijk op. Het waren uiteindelijk de Chinezen die in het laatste end het beslissende punt konden scoren. Noorwegen wist ook pas in het laatste end Duitsland op afstand te zetten. Denemarken scoorde tegen de VS direct drie punten, maar daarna was de wedstrijd in handen van de Amerikanen.

Een derde van de groepswedstrijden zijn gespeeld. De beste vier landen plaatsen zich voor de halve finales. Mochten er na negen duels nog landen op een gelijke plaats staan, dan worden er beslissingswedstrijden gespeeld. Vanmiddag mogen de heren weer aan de bak.   

Uitslagen

Land Land Uitslag
Noorwegen Duitsland 8-5
China Zwitserland 5-4
Denemarken Verenigde Staten 5-9

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 China 3 3 0
1 Noorwegen 3 3 0
1 Zweden 3 3 0
4 Groot-Brittannië 3 2 1
5 Canada 3 1 2
5 Denemarken 3 1 2
5 Zwitserland 3 1 2
5 Verenigde Staten 3 1 2
9 Duitsland 3 0 3
9 Rusland 3 0 3

Programma - Sessie V - woensdag 16:00 uur (Nederlandse tijd) 

Land Land
Zwitserland Groot-Brittannië
Duitsland China
Denemarken Zweden
Rusland Canada

Toyota roept 1,9 miljoen hybrides terug

Toyota roept wereldwijd 1,9 miljoen hybride auto's terug vanwege een fout in de software, waardoor de wagens tijdens het rijden plots stil kunnen vallen. In Nederland worden bijna negentienduizend wagens van het model Prius teruggehaald. Het gaat daarbij om auto's gemaakt tussen 2009 en 2014, zo meldt Toyota woensdag.

Hoewel de problemen vooralsnog niet tot ongelukken hebben geleid, ziet Toyota zich genoodzaakt om de wagens terug te roepen voor een software-update. In Japan moeten ongeveer een miljoen auto's terug naar de dealer en in Noord-Amerika meer dan zevenhonderdduizend. In Europa werden slechts 130 duizend wagens verkocht met verkeerde software.

Door de problemen met de programmatuur kan een onderdeel, dat energie in de batterij omzet in bruikbare energie voor elektromotoren, kapot gaan. Wanneer deze 'omvormer' faalt, gaan waarschuwingslampjes af en kan het vermogen van de Prius plots wegvallen, waarna de auto tot stilstand komt. Alle eigenaren van een problematische Prius worden door Toyota zelf benaderd.

Kramer niet op 1.500 meter

Sven Kramer zal komende zaterdag niet in actie komen op de olympische 1.500 meter. De olympisch kampioen op de 5.000 meter maakte dit vanmorgen bekend.

"Een moeilijke beslissing, maar ik zal niet starten op de 1.500 meter. Ik wil me volledig richten op de 10.000 m en de ploegenachtervolging", zo zei de Fries die op de schaatsmijl wordt vervangen door Jan Blokhuijsen.

De 10.000 meter is volgende week dinsdag. De ploegenachtervolging staat voor 21 en 22 februari op het programma.

Aantal overvallen alleen in Amsterdam toegenomen

In alle gemeenten behalve Amsterdam is het aantal overvallen vorig jaar afgenomen. Landelijk nam het aantal overvallen met bijna achttien procent af naar ruim zestienhonderd. In Amsterdam steeg het aantal overvallen echter met negentien procent, meldt de politie woensdag. Daarin speelt volgens de politie wel mee dat het aantal overvallen in Amsterdam tussen 2009 en 2012 al sterk is afgenomen.

Ook het aantal straatroven in de hoofdstad nam licht toe, terwijl dat aantal landelijk met twaalf procent afnam naar ruim zevenduizend. De meeste overvallen worden gepleegd in grote steden.

Eind 2009 steeg het aantal overvallen naar bijna 2900. Daarom richtten onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW, diverse brancheorganisaties, politie justitie en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen een taakploeg op. Er werden overvallenteams opgericht en er werd afgesproken vaker helikopters in te zetten bij het achtervolgen van overvallers. Ook werden richtlijnen voor strafeisen opgesteld.

De landelijke daling komt volgens de politie ook deels doordat veel overvallers zijn opgesloten. Vaak blijkt een lange reeks overvallen door dezelfde verdachte te zijn gepleegd.

De huidige aanpak van overvallen wordt dit jaar doorgezet.

415 extra banen weg bij ING

ING schrapt driehonderd extra banen bij de Nederlandse bankactiviteiten. Bij de Belgische tak verdwijnen bovendien door natuurlijk verloop ook 115 banen. Dat liet het bedrijf woensdag weten bij de jaarcijfers.

De banenreductie is onderdeel van het al eerder aangekondigde herstructureringsprogramma, licht een woordvoerder toe. De extra banen die moeten verdwijnen leveren dertig miljoen euro extra kosten op, maar leveren eenzelfde bedrag aan besparingen op per 2015.

In totaal schrapt ING onder het besparingsprogramma nu 6515 banen per 2015, waarvan meer dan vierduizend bij de Nederlandse retailbank en 115 in België. ING zegt minder werknemers nodig te hebben, omdat steeds minder consumenten fysiek contact hebben met hun bankmedewerker door de opkomst van internetbankieren en mobiele apps. Het programma moet de kosten per 2015 met 880 miljoen euro hebben verlaagd.

'Schumacher kampt met longontsteking'

Michael Schumacher heeft een longontsteking. Dat schrijft de Duitse krant Bild woensdag. Welke gevolgen de longontsteking voor de oud-coureur heeft is volgens het dagblad nog niet duidelijk. Hij zou sterke antibiotica krijgen toegediend.

Schumachers manager Sabine Kehm wil niet reageren op de berichtgeving. "Op speculatie geven wij geen commentaar."

Schumacher viel eind december tijdens het skiën in de Franse Alpen op zijn hoofd, waarna hij een maand in een kunstmatige coma werd gehouden. Twee weken geleden maakten zijn artsen een begin met de procedure om hem langzaam wakker te maken. Of die procedure vanwege de longontsteking is stopgezet is niet bekend.

Romantisch moorden in GTA Online

Niet is zo romantisch als moorden in jaren '20-stijl moet Rockstar gedacht hebben. Vanaf vrijdag krijgt GTA Online de zogenaamde Valentine's Day Massacre Special. Onder ander een tommy-gun en een klassieke limousine maken hun intrede.

In de uitbreiding is het volgende toegevoegd:

  • Gusenberg Sweeper tommy-gun
  • Albany Roosevelt jaren '20 limousine
  • Nieuwe pakken en jurken, "sexy ondergoed" en maskers, t-shirts en hoofddeksels.
  • Tien nieuwe jobs, inclusief deathmatches, een nieuwe parajump en nieuwe races.

De inhoud van deze special is slechts tijdelijk te unlocken, dus als je graag als een foute maffioso de digitale straten onveilig maakt, moet je niet te lang wachten. Als je ze eenmaal één keer hebt ingame hebt bemachtigd, zul je ze overigens voor altijd houden.

Rockstar weet verder nog te melden dat ze binnenkort meer vertellen over nieuwe uitbreiding voor GTA Online, zoals het Dangerous Business-pack, Online Heists en een uitbreiding voor de Creator Tool.

GTA Online Valentine's Day Massacre Special

School verbiedt pakkertje na veiligheidsenquête

Scholieren van de Verhoeff-Rollmannschool in Bodegraven mogen geen pakkertje meer spelen. Dat heeft de school besloten nadat uit een enquête over sociale veiligheid was gebleken dat sommige kinderen zich op het schoolplein soms onveilig voelden, schrijft het AD woensdag.

Het spelletje, waarbij kinderen elkaar achtervolgen tot een van hen kan worden vastgegrepen, is volgens directeur Bart Kuiper te ruw en veroorzaakt ruzie. Door het geduw en getrek dat bij het spelletje komt kijken zou de pleinwacht vaak brandjes moeten blussen.

Het verbod is al enkele weken van kracht op de protestants-christelijke school. Tikkertje spelen mag nog wel. Een kind dat toch wordt betrapt op het spelen van pakkertje wordt op het schoolplein in de hoek gezet, maar dat is nog niet nodig geweest. "De kinderen vinden het prima zo", zegt Kuiper in de krant.

Het verbod stuit op kritiek van onderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam Mirka Janssen. Zij onderzocht schoolpleingedrag. "Conflicten en botsingen zijn vaak niet de schuld van een spelletje", zegt zij in de krant. De pauze moet volgens haar een moment zijn waar kinderen zelf hun creatieve ruimte mogen opeisen.

Het is volgens Janssen geen ramp als een spel een keer tot een conflict leidt. Met de juiste begeleiding zouden escalaties vaak meevallen. En als het een keer uit de hand loopt, kan dat in de klas worden besproken. "Bedenk maatregelen, dáár leren kinderen van. Een verbod is dan niet nodig."

Leerlingen van de school geven in de krant aan dat juf Eveline van Heteren voor leuke andere schoolpleinspelletjes zorgt. "Pakkertje spelen we alleen nog op straat, want het is wel lekker spannend."

'Brandloyalty wil langer door als schaatssponsor'

Brandloyalty wil tot en met de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang door als sponsor van de gelijknamige schaatsploeg. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Brandloyalty-voorman Robert van der Wallen heeft volgens de krant in jubelstemming na de Nederlandse medailleregen op de 500 meter bij de mannen besloten het sponsorcontract te willen verlengen. Jan Smeekens won zilver voor zijn ploeg, Ronald Mulder pakte brons.

Het sponsorcontract loopt nu tot en met oktober 2015. De ploeg van coach Jac Orie is daarmee de enige Nederlandse equipe die ook na de Spelen in Sochi zeker is van een sponsorcontract.

Britt Dekker in geluksbadpak naar dolfijnen

Britt Dekker vertrekt woensdag met haar geluksbadpak op zak naar het Dolfinarium. Daar hoopt de 21-jarige realityster haar grote droom waar te maken: dolfijnentrainster worden. Dekker mag auditie doen bij het Dolfinarium. Als het goed gaat, krijgt ze mogelijk een baantje in het dierenpark.

"Ik ben echt nerveus", zegt Dekker tegen Novum Nieuws. "Het is niet iets waarvan ik denk: o leuk. Daarvoor zou ik niet zenuwachtig zijn. Dit is echt mijn droom, ik wil dit echt graag bereiken." Een speciale voorbereiding heeft Dekker niet achter de rug. "Ik neem m'n geluksbadpak mee. Ik speel vanaf m'n zesde waterpolo, in dit pak heb ik heel veel wedstrijden gewonnen."

Verder gaat Dekker er blanco in, ze heeft zelfs nog nooit met dolfijnen gezwommen. In het Dolfinarium krijgt ze onder meer een zwemtest en kennistoets. "Ik kan me nu wel snel in gaan lezen, maar ik wil weten hoe het echt is. Ik ga liever echt door dan dat ik nu iets uit m'n hoofd leer. Het is net als met Engels. Op school moest ik vijfhonderd woordjes leren en dat was makkelijk, want ik heb een soort van fotografisch geheugen. Voor zo'n toets haalde ik dan een tien, maar ik kan nog steeds geen woord Engels."

Vloeiend Engels hoeft Dekker niet te kunnen spreken om dolfijnentrainer te worden. "Heel belangrijk is de band met de dieren", legt een woordvoerder van het Dolfinarium uit. "Voor onze verzorgers zijn het echt hun kindjes." Momenteel heeft het dierenpark geen vacatures voor trainers. "Maar als het klikt, zou Britt bijvoorbeeld als weekendhulp aan de slag kunnen."

Nadat Dekker op televisie voor de zoveelste keer riep dat ze graag dolfijnentrainer wilde worden, nodigde het Dolfinarium haar uit voor een auditie. "De eerste tien keer dat we het haar hoorden zeggen, dachten we dat het een grap was", geeft de woordvoerder van het park toe. "Maar ze was heel enthousiast."

Toch is het dierenpark voorzichtig. "Wij nemen het beroep dolfijnentrainer heel serieus, het zijn geen grappen en grollen. Wij zijn in Nederland de deskundigen op dit gebied, daar moet Britt wel tussen passen."

Dekker krijgt woensdag geen voorkeursbehandeling. "Maar we gaan haar ook niet beoordelen op wat we op televisie hebben gezien. Ze loopt gewoon een dag mee, krijgt een kijkje in het leven van een trainer. Ze ontmoet de dolfijnen en mag gedragingen van hen vragen, maar moet ook vis schoonmaken."

Tegen dat laatste ziet Dekker best op. "Ik vind vieze dingen eigenlijk nooit vies. Bij de paarden steek ik ook zo m'n handen in de poep", zegt Dekker, die in haar vrije tijd vaak in de manege te vinden is. "Maar een vis heb ik nog nooit aangeraakt. Ik vind een vis aanraken heel eng, ik eet het ook niet. Maar de knop gaat op nul en ik ga ervoor."

Dekker maakt zich totaal geen zorgen of ze wel een klik heeft met de dolfijnen. "Ik vind dieren leuker dan mensen", zegt de realityster. "En het ligt allemaal vrij dicht bij elkaar. Als je een paard iets kunt leren, lukt dat met een dolfijn ook wel."

'Zeker 18 behandelaars hadden seks met tbs'er'

Zeker achttien medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen vijf jaar een seksuele relatie gehad met een tbs-patiënt. Vorig jaar werden nog eens zeven relaties tussen medewerkers en tbs'ers niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) terwijl dat wel moet, concludeert het nieuwe televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek woensdag. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) eist volgens het programma opheldering van de klinieken.

Bij de inspectie zijn volgens het programma de afgelopen vijf jaar achttien meldingen binnengekomen van zorgmedewerkers die een seksuele relatie aangingen met een tbs'er. Het programma sprak zelf met vijftien tbs-advocaten en tien medewerkers en patiënten van tbs-klinieken. Daaruit zou blijken dat zeker zeven relaties in de klinieken Veldzicht en De Rooyse Wissel niet zijn gemeld.

De klinieken zelf stellen volgens het programma dat er wel incidenten zijn geweest, maar dat in die gevallen geen seksueel grensoverschrijdend kon worden vastgesteld. Daarom zouden deze zaken niet bij de inspectie zijn gemeld. Wel zijn de zeven betrokken therapeuten ontslagen.

Teeven is er volgens het programma niet gerust op. "Er moet altijd een melding gedaan worden bij de IGZ en het Openbaar Ministerie." Hij wil ook opheldering over vier relaties die vorig jaar hebben gespeeld in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. "Als er in één kliniek vier relaties zijn is dat wel erg veel."

Het gevaar van zulke relaties is volgens Teeven dat gedragsrapportages en daarmee de behandeling en de medicatietoediening hierdoor kunnen worden beïnvloed. Ook kan materiaal voor de patiënt worden binnengesmokkeld. "Kortom allerlei dingen die we niet willen."

In de Oostvaarderskliniek in Almere zou een arbeidstherapeut onder meer telefoons hebben binnengesmokkeld voor een gewelddadige serieverkrachter met wie ze een relatie had. In een ander geval in die kliniek kreeg een psychotische drugsverslaafde rapportages te lezen van medepatiënten, waardoor hij ontdekte dat ze over hem hadden gepraat en verhaal bij hen ging halen. Beide therapeuten zijn ontslagen.

Laatste Season Pass-dlc voor Assassin's Creed IV

Ubisoft heeft de laatste dlc van de Season Pass van Assassin's Creed IV: Black Flag aangekondigd. Het gaat om Guild of Rogues, een multiplayer-dlc. De uitbreiding bevat drie nieuwe klassen, The Siren, The Stowaway en The Shaman.

Guild of Rogues is zoals eerder gezegd het laatste onderdeel van de Season Pass, maar los kost de dlc €2,99. Deze dlc is vanaf nu te downloaden voor pc, Xbox 360 en Xbox One. Spelers op PlayStation 3 of PlayStation 4 kunnen later vandaag met de dlc aan de slag.

Ubisoft liet verder weten dat alle spelers nog twee extra multiplayermaps krijgen op 17 februari, dit gaat om de map Kingston en een populaire map uit Assassin's Creed III, namelijk Charlestown.

Pokémon nummer 719 onthuld

De 719e pokémon is officieel bekendgemaakt. De bekendmaking vond plaats in het Japanse CoroCoro magazine. De nieuwste aanwinst is een steen- en feetype en luistert naar de naam Diancie. Wat Diancie precies kan en doet is niet bekend.

Volgens CoroCoro Magazine maakt Diancie haar debuut in de aanstaande Pokémon-film Cocoon of Destruction. Deze film komt in juli uit in Japan, dus we moeten nog even wachten op Diancie. Het is ook nog niet bekend hoe en wanneer Diancie zal worden toegevoegd in de spellen Pokémon X en Pokémon Y.

Kojima onthult MGS-easter egg na 13 jaar

Gamesheld Hideo Kojima is berucht om twee dingen. Foto's tweeten van zijn eten en het verstoppen van onmogelijke easter eggs in zijn Metal Gear Solid-games. Nu, bijna dertien jaar na het uitbrengen, heeft hij via Twitter een bizarre easter egg onthult in Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty.

In zijn tweet geeft Kojima aan dat er in de keuken van de tanker een aantal pannen hangen die de easter egg vormen. Wie uit verveling hierop had geschoten was tot de ontdekking gekomen dat deze klankschalen zijn en dat je er een muziekje mee kunt spelen. 

[NBA] James leidt Miami Heat langs Phoenix Suns

LeBron James heeft dinsdagavond weer van zich laten spreken in de NBA. De blikvanger van Miami Heat leidde zijn ploeg met 37 punten langs Phoenix Suns: 103-97. James voegde aan zijn puntentotaal negen rebounds en drie assists toe.

Chris Bosh deed het in Arizona met 21 punten ook uitstekend aan Miami-zijde. Gerald Green werd met 26 punten topscorer bij Phoenix. Miami blijft tweede staan in de Eastern Conference, achter Indiana Pacers. Phoenix staat zevende op de westelijke ranglijst.

Oklahoma City Thunder won de topper tegen Portland Trail Blazers met 98-95. NBA-topscorer Kevin Durant was met 36 punten op dreef voor Thunder. Zijn 21-jarige teamgenoot Jeremy Lamb maakte in Portland indruk met negentien punten. Thunder blijft de westelijke ranglijst aanvoeren, Portland bezet de derde plek.

Los Angeles Lakers kreeg het in eigen huis zwaar te verduren. De kampioen van 2009 en 2010 verloor met 96-79 van Utah Jazz. De Lakers staan voorlaatste in de Western Conference, een plek lager dan Jazz.

Overige uitslagen
Charlotte - Dallas 114-89
Cleveland - Sacramento 109-99
Chicago - Atlanta 100-85
Memphis - Washington 92-89

[PL] WBA knokt zich in slotfase naast Chelsea

Lijstaanvoerder Chelsea heeft dinsdag averij opgelopen in de Premier League. De Londenaren kwamen niet verder dan 1-1 bij West Bromwich Albion. Invaller Victor Anichebe redde drie minuten voor tijd een punt voor de thuisploeg. Via Branislav Ivanovic was Chelsea in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong gekomen.

Chelsea blijft wel koploper, maar kan woensdag gepasseerd worden door Arsenal. De ploeg van coach Arsène Wenger moet dan thuis wel winnen van Manchester United.

Norwich City bleef voor de vierde wedstrijd op rij zonder overwinning. Met Leroy Fer in de basis en Ricky van Wolfswinkel als invaller werd met 2-0 verloren bij West Ham United. James Collins opende zes minuten voor tijd de score. Diep in blessuretijd verdubbelde Mohamed Diamé de marge.

Met de teruggekeerde Ron Vlaar speelde Aston Villa doelpuntloos gelijk bij Cardiff City. Ook Leandro Bacuna had een basisplaats. Southampton zegevierde met 1-0 over Hull City. Jos Hooiveld bleef in Wales de gehele wedstrijd op de reservebank.

[WTT] Verliezend finalist Benneteau sneuvelt in Ahoy

Jerzy Janowicz heeft de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De Pool verloor tegen Julien Benneteau uit Frankrijk de eerste set, maar stelde daarna orde op zaken: 3-6, 6-4 en 6-4. Benneteau was vorig jaar nog verliezend finalist ten koste van Juan Martin del Potro.

Grigor Dimitrov baande zich via Dmitri Tursunov uit Rusland een weg naar de tweede ronde. Het werd na twee uur tennis 6-2, 1-6 en 6-4 voor de Bulgaarse nummer acht van de plaatsingslijst.

Jean-Julien Rojer ging in het dubbelspel een ronde verder. De op Curaçao geboren Nederlander won samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau van Michael Berrer en Sergij Stachovsky in een supertiebreak: 6-2, 6-7 (6) en 10-5.

FOK! wat een weer... Herhaling van zetten

Hallo! Het begint er steeds meer op te lijken dat er een weersverbetering aankomt. Nog niet deze week, maar wel volgende week. Op de kaarten zien we een hogedrukgebied tot ontwikkeling komen boven het midden van Europa. Hierdoor blijft de wind uit een zuidwestelijke richting waaien en zit er dus nog steeds geen verlate winterprik in. Hooguit dat het in de nacht een graadje gaat vriezen, maar daar lijkt het wel bij te blijven.

Tot die tijd is het gewoon wisselvallig weer. Vandaag krijgen we een herhaling van zetten: eerst wat zon, maar later opnieuw regen. Ook de zuidelijke wind blijft er aardig op los waaien en vanavond zijn er opnieuw zware windstoten mogelijk. Verder blijft het nog steeds rond de 8 graden. Tegen het weekend lopen de temperaturen op tot boven de 10 graden en dan kan het ook wel weer eens gaan stormen.

Ook in het zuiden van Europa is het onrustig weer. Met name in het zuidwesten van Spanje zijn enorme hoeveelheden regen gevallen en al dit slechte weer is nu bezig met het van west naar oost oversteken van de Middellandse Zee. Verder valt op dat er langs de westkust van de VS nu regen van betekenis valt, en dat hadden ze daar broodnodig.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Nat
Kletsnat is het in het westen- en zuidwesten van ons land. Zo ook bij D_tje in Terneuzen.

 Nat2
De paddenstoelen tieren nog welig in dit herfstweer.

Nat3
We zien hier een dammetje over de sloot, gemaakt door kinderen. De poes die voorbij loopt zal het allemaal wel een worst wezen.

 

 

 

 

 

 

[Copa del Rey] Real na tweede winst op Atletico naar finale

Real Madrid is dinsdagavond overtuigend doorgedrongen tot de finale van de Copa del Rey. De ploeg van coach Carlo Ancelotti maakte ook in de return korte metten met Atletico Madrid. Op bezoek bij de titelhouder werd door twee goals van Cristiano Ronaldo met 2-0 gewonnen. Real had zich een week geleden al een riante uitgangspositie verworven door de heenwedstrijd met 3-0 te winnen.

Mocht Atletico nog enige illusies hebben, dan waren die na zestien minuten vervlogen. Real leidde toen al met 2-0 door twee benutte strafschoppen van Ronaldo. In het vervolg van de wedstrijd werd niet meer gescoord.

In de finale op 19 april stuit Real vermoedelijk op rivaal Barcelona. De Catalanen hebben goede papieren na de heenwedstrijd tegen Real Sociedad met 2-0 te hebben gewonnen. Woensdag is de return.

Haase moeizaam verder in Buenos Aires

Robin Haase heeft dinsdag met de nodige moeite de tweede ronde van het ATP-toernooi in Buenos Aires bereikt. De als vijfde geplaatste Hagenaar ontdeed zich in drie sets van thuisspeler Martin Alund: 6-4, 6-7 (6) en 6-3. De partij nam een kleine tweeënhalf uur in beslag. Haase, de mondiale nummer 46, staat op de wereldranglijst 85 plaatsen hoger.

Haase leverde in de eerste set eenmaal zijn service in, maar stelde daar twee breaks tegenover. In de tweede set serveerde hij solide en liet hij vier breekpunten onbenut. Haase kreeg de rekening gepresenteerd in de tiebreak. In de beslissende derde set stelde hij echter orde op zaken. Bij 5-3 maakte Haase op eigen opslag de wedstrijd uit.

In de tweede ronde treft Haase in de vorm van Carlos Berlocq wederom een Argentijnse opponent. De Nederlander heeft er bewust voor gekozen om in februari op Zuid-Amerikaanse bodem graveltoernooien te spelen en liet om die reden het ABN Amro World Tennis Tournament in eigen land deze week links liggen.

[Coppa Italia] Fiorentina via Udinese naar eindstrijd

Fiorentina heeft zich voor het eerst sinds 2001 geplaatst voor de finale van de Coppa Italia. Het elftal van trainer Vincenzo Montella zegevierde dinsdag voor eigen publiek met 2-0 tegen Udinese en poetste zodoende een 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd weg. Manuel Pasqual en Juan Guillermo Cuadrado waren met hun treffers de gevierde mannen.

Fiorentina bereikte voor de tiende keer in de clubgeschiedenis de eindstrijd van het Italiaanse bekertoernooi. Zes van de negen eerdere finales werden gewonnen, waarvan voor het laatst in 2001.

Mogelijk komt Fiorentina op 3 mei AS Roma-middenvelder Kevin Strootman tegen. De Romeinen verdedigen woensdag in de return bij Napoli een 3-2 voorsprong.

De PS4-upgrades voor Final Fantasy XIV

Square Enix heeft een trailer online gezet waarin we de verbeteringen van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn voor PlayStation 4 zien.

Het spel heeft naast betere graphics ondersteuning voor Remote Play zodat je verder kunt spelen op PlayStation Vita, maakt gebruik van de touchpad op de DualShock 4-controller, natuurlijk kun je video's en screenshots delen met anderen, en je kunt een toetsenbord en muis aansluiten, als je dat fijner vindt.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn komt april uit voor PlayStation 4 en is al uit voor pc en PlayStation 3.

Bèta-inschrijvingen Titanfall gestart

Als je een pc met Origin-account of Xbox One hebt: de inschrijfpagina voor de Titanfall-bèta is opengezet, zodat mensen zich kunnen opgeven om mee te doen. Het is een gesloten bèta, dus inschrijven is niet automatisch ingeloot. Inschrijven kan tot 17 februari, de bèta zelf begint al op 14 februari.

Er zijn drie gamemodi speelbaar. In 'Attrition' moet je met een team van Titans en soldaten het andere team volledig wegvagen. Het doel in 'Hardpoint Domination' is het veroveren en behouden van drie zones. 'Last Titan Standing' geeft iedere speler een Titan in het begin, en dan is het deathmatchen tot iemand nog de laatste overlevende is.

Titanfall komt 13 maart uit voor pc, Xbox One. De Xbox 360-versie komt 28 maart.

Plasterk en Hennis overleven spionagedebat

De ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD) hebben het debat in de Tweede Kamer over hun optreden in de spionagezaak overleefd. Maar een groot deel van de oppositie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag wel het vertrouwen in Plasterk opgezegd.

D66 diende de motie van wantrouwen in mede namens de andere oppositiepartijen SP, PVV, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en het lid Bontes. Deze partijen hebben samen 63 van de in totaal 150 zetels in de Tweede Kamer.

Plasterk en Hennis overleven spionagedebat
Plasterk en Hennis overleven spionagedebat (Foto: ANP)

'Engizek en Van der Vaart sterker na verlies'

De band tussen Sabia Engizek en Rafael van der Vaart is na het verlies van hun kind nog hechter geworden. Dat zegt Engizek volgens Bild in een interview met het Duitse weekblad Das Neue Blatt.

"Niets in het leven loopt zoals je het plant", aldus Engizek. Eind vorig jaar werd haar dochter na negentien weken zwangerschap stil geboren. De brunette werd niet alleen gesteund door Van der Vaart, maar putte ook kracht uit de aanwezigheid van haar kinderen Daamin en Amaya. "Voor die twee ben ik doorgegaan. Het heeft me echt geholpen dat ik ze om me heen had."

Volgens Das Neue Blatt heeft Engizek zeker plannen om opnieuw zwanger te worden.

Plasterk overtuigt oppositie niet

De oppositie is niet overtuigd door de uitleg van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over zijn optreden in de afluisteraffaire. Dat bleek na middernacht tijdens het Kamerdebat over de positie van Plasterk.

De oppositie vindt dat Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) het de Tweede Kamer hadden moeten laten weten toen zij op 22 november hoorden dat het niet klopte dat de Amerikaanse geheime dienst NSA verantwoordelijk was voor het opslaan van de gegevens over 1,8 miljoen telefoongesprekken, zoals Plasterk eerder had gezegd.

Plasterk en Hennis betoogden dinsdagavond dat zij de Kamer destijds niet hebben geïnformeerd omdat zij geen informatie wilden prijsgeven over de werkwijze van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Vorige week deden zij dat alsnog, in verband met een rechtszaak die een groep activisten tegen Plasterk had aangespannen.

De oppositie stelde dat Plasterk de Kamer op zijn minst achter gesloten deuren had moeten informeren. Die zei dat het hem 'als een steen op de maag lag', maar dat er geen wettelijke mogelijkheden waren voor het vertrouwelijk informeren van de Kamer.

Kamerleden lieten zich daardoor niet overtuigen. "Je reinste kolder", oordeelde SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Het informeren van het parlement heeft niet het zwaarst gewogen", constateerde D66-Kamerlid Gerard Schouw. "Met alle nieuwe informatie van de afgelopen uren is het er niet beter op geworden", stelde GroenLinks-leider Bram van Ojik. "Onbevredigend en moeilijk te volgen", zei ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers.

Later dinsdagnacht wordt er mogelijk een motie van wantrouwen tegen Plasterk ingediend.

Stroom NSA binnenkort mogelijk afgesloten

Een groep lokale bestuurders van de Amerikaanse staat Maryland is bezig om wetgeving door te voeren die het de staat verbiedt om federale overheidsdiensten die zich bezighouden met ongeoorloofde elektronische surveillance van steun te voorzien. Deze wet lijkt zich in het bijzonder te richten tegen de National Security Agency (NSA) die op grote schaal burgers volgt en in de gaten houdt en haar hoofdkwartier net buiten de hoofdstad van Maryland heeft.

Acht republikeinse vertegenwoordigers introduceerden afgelopen week de 'Fourth Amendment Protection Act', die de NSA 'materiële steun, deelname en assistentie in welke vorm dan ook' ontzegt vanuit de staat, zijn politieke onderdelen en vanuit bedrijven die contracten met de staat hebben lopen. Dat meldt The Verge.

Praktisch gezien zou de wet tot gevolg hebben dat het hoofdkantoor van de NSA in Ft. Meade verstookt zou raken van water en elektriciteit, welke immers via publieke voorzieningen worden aangeleverd. Ook zal bewijsmateriaal dat door de NSA verkregen is niet langer gebruikt mogen worden in de rechtbank en mogen universiteiten niet langer met de NSA samenwerken voor onderzoeksdoeleinden.

Afgevaardigde Michael Smigiel introduceerde het wetsvoorstel. Hij zei daarbij dat hoewel de NSA diepgeworteld is in Maryland, de staat geen steun moet bieden aan een dienst die grondrechtelijke beperkingen naast zich neerlegt en een loopje neemt met de privacyrechten van burgers.

Als het wetvoorstel in Maryland wordt doorgevoerd, dan zouden ambtenaren die de wet overtreden een jaar achter slot en grendel kunnen verdwijnen en een boete van vijfduizend dollar opgelegd krijgen. Bovendien verliezen ze hun baan en zouden ze geen publieke functie meer mogen bekleden.

Ondertussen hebben wettelijke instanties in onder meer Arizona, California, Tennessee en Washington vergelijkbare wetsvoorstellen ingediend. Ook hebben diverse staten maatregelen voorgesteld om de definitie van digitale privacy aan te scherpen en meer toezicht moeten regelen op het gebruik van specifieke surveillanceapparatuur. De wetsvoorstellen in Colorado willen het gebruik van kentekenplaatscanners aan banden leggen, terwijl een wet in Oregon wil garanderen dat er sprake moet zijn van 'urgente omstandigheden' om locatiedata van mobieltjes op te vragen. Delaware is bezig met een wet om privacy bij het gebruik van tekstberichten beter te beschermen.

Dergelijke wetsvoorstellen hebben tot nu toe wisselend resultaat opgeleverd. Een voorstel in Texas om meer bescherming tegen het aftappen van email te garanderen werd vorig jaar doorgevoerd, maar eenzelfde voorstel in California kreeg een veto van de gouverneur omdat het de politie te veel werk zou opleveren.

'Miljoenen euro's EU naar drone-industrie'

Bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling en productie van drones, onbemande vliegtuigjes die voor een veelheid aan doelen kunnen worden ingezet, hebben ruime politieke en financiële steun gekregen van de Europese Unie. Burgers zijn daar niet van op de hoogte en er wordt onvoldoende toezicht op de besluitvorming gehouden. Dat staat in een rapport van burgerrechtenbeweging Statewatch en TNI dat woensdag verschijnt.

De EU heeft honderden miljoenen euro's aan subsidie voor onderzoek en ontwikkeling toegekend, aldus de schrijvers van het rapport. Omdat de EU geen onderzoek en ontwikkeling naar militaire middelen mag financieren, wordt er subsidie verleend voor het ontwikkelen van drones die een bijdrage kunnen leveren aan het bewaken van de 'nationale veiligheid'. Het rapport concludeert dat daarmee eigenlijk de militarisering van de EU wordt bevorderd. Volgens de schrijvers van het rapport is de steun van de EU vooral gunstig voor de defensie- en veiligheidsindustrie, die in een wereldwijde concurrentiestrijd verwikkeld is.

Niet alleen hekelen Statewatch en TNI de financiering, ook is er kritiek op het feit dat er te weinig transparantie wordt nagestreefd. Zo zou sinds september 2012 een aantal belangrijke instellingen van de EU niet zijn geraadpleegd over de 'routekaart' met betrekking tot het drone-beleid. Een van de schrijvers van het rapport, Chris Jones, stelt dat er 'tot dusver geen betekenisvol overleg is gevoerd met het publiek, het maatschappelijk middenveld of democratische instellingen'. Hij noemt het van vitaal belang dat de EU direct werk gaat maken van een 'transparante en open besluitvorming'.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.