Groei- en baankansen lonken voor appmakers

Redactie

Europese bedrijven die zich bezighouden met het maken van apps voor smartphones kunnen de komende jaren hard groeien, maar dan moet eerst wel een aantal problemen worden weggewerkt. Dat stelet de Europese Commissie op basis van een rapport dat donderdag in Brussel werd gepresenteerd. De branche levert de Europese Unie in het gunstigste geval vanaf 2018 63 miljard euro op en kan dan werk bieden aan 4,8 miljoen mensen.

De sector is dit jaar nog goed voor een jaaromzet van 17,5 miljard euro. Er werken nu een miljoen ontwikkelaars in de Europese sector, en nog eens achthonderdduizend in ondersteunende functies. Volgens Europees Commissaris Neelie Kroes biedt de sector mogelijkheden om tegenwicht te bieden aan de hoge jeugdwerkloosheid in de EU.

Knelpunten die de groei kunnen dwarsbomen zijn volgens het rapport hogere salarissen in de sector in de VS, en een gebrek aan ervaring en zakelijk instinct bij Europese ontwikkelaars. Daarnaast is het aandeel vrouwelijke ontwikkelaars met negen procent laag. Ten slotte leidt ook de gefragmenteerde telefoonmarkt en de trage invoering van het 4G-netwerk in Europa volgens veel ontwikkelaars tot lagere omzet.

Adverteerders gaven vorig jaar 6,1 miljard euro uit aan advertenties voor apps, dertig procent van de mondiale reclame-uitgaven in deze markt. Binnen vijf jaar moet dat cijfer zijn gegroeid tot 18,7 miljard euro.

De EU heeft samen met de VS een groot deel van de mondiale app-markt in handen. Beide regio's hebben een marktaandeel van 42 procent.