TV-rechten Belgisch voetbal in Italiaanse handen

De Belgische voetbalrechten komen de komende zes seizoenen in handen van de Italiaanse mediagroep MP&Silva. De Italianen garanderen de Belgische voetbalclubs minimaal 55 miljoen euro per seizoen. Van de voetbalclubs in de Jupiler Pro League stemde alleen Standard Luik tegen het bod van MP&Silva. 

MP&Silva specialiseert zich in het opkopen van tv-rechten wereldwijd. Daarna worden de rechten weer doorverkocht aan lokale partijen. Grote verliezer is Telenet, wat ook een bod had uitgebracht. Die partij wilde samen met de voetbalclubs een joint-venture oprichten. Ze wilden naar Nederlands voorbeeld een Belgische versie van Eredivisie Live beginnen. 

Voor Telenet maar ook Belgacom is er nog geen man over boord. Zij kunnen straks een bod uitbrengen op de tender die MP&Silva uit zal schrijven. MP&Silva zal ook het Belgisch voetbal in het buitenland proberen te verkopen. John Porter, CEO van Telenet, sprak zich donderdagmorgen in een gesprek met De Standaard nog uit tegen een samenwerking met MP&Silva. "Wij zullen geen zaken doen met hen", zei hij.