Kowalczyk wint langlaufgoud

heywoodu

Justyna Kowalczyk heeft het olympisch goud gewonnen op de 10 kilometer klassieke stijl langlaufen. De Poolse was in het zonnige Sochi onklopbaar. Voor Kowalczyk was het haar tweede olympische titel, nadat ze in Vancouver het goud won op de 30 kilometer massastart, eveneens in klassieke stijl.

Kowalczyk was eerder in het seizoen oppermachtig in de klassieke stijl, maar had de laatste weken wat last van een voetblessure. Daar was in Sochi weinig meer van te merken. Alleen de Zweedse Charlotte Kalla, in Vancouver winnares op de 10 kilometer vrije stijl, en de Noorse Therese Johaug wisten binnen een halve minuut te blijven. Kalla werd op 18,4 seconden tweede, Johaug had tien seconden langer nodig.

Het optreden van de Noorse vrouwen was verrassend, in negatieve zin. Heidi Weng werd slechts negende, maar vooral het resultaat van topfavoriete Marit Bjørgen viel zwaar tegen. De kampioene op de skiatlon kwam slechts tot de vijfde tijd en moest 33 seconden toegeven op haar grote rivale Kowalczyk. Astrid Jacobsen, de leidster in de World Cup die zes dagen geleden haar broer verloor, werd negentiende.