Waterbedrijf haalt gas uit water

Redactie

Vitens haalt vanaf vrijdag methaangas uit het Friese grondwater om er stroom van te maken. Dat heeft het waterbedrijf donderdag aangekondigd. Vitens is naar eigen zeggen het eerste waterbedrijf ter wereld dat methaan uit water onttrekt. De techniek moet het bedrijf de komende jaren miljoenen euro's besparen op stroomkosten.

Vitens begint vrijdag bij zijn waterproductiebedrijf in Tjerkgaast met de gaswinning. Om het gas uit het water te halen gebruikt het een systeem dat het grondwater vacuüm zuigt. Ieder jaar moet dat Vitens het equivalent van 1,8 miljoen kubieke meter aardgas opleveren, evenveel als 1400 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Het bedrijf gebruikt het gas om elektriciteit op te wekken. Dat levert een energiebesparing op van een half miljoen euro per jaar. Door methaan om te zetten in stroom wordt voorkomen dat het broeikasgas in de atmosfeer terechtkomt. Vitens onderzoekt of de techniek ook op andere locaties kan worden ingezet.

Vitens is het grootste waterbedrijf van Nederland. Het bedrijf levert water aan huishoudens in Gelderland, Utrecht, Overijssel, Friesland en Flevoland.