Duitsland wint eerste olympische rodelestafette

heywoodu

Duitsland heeft het rodeltoernooi met opnieuw een gouden medaille afgesloten, waarmee alle vier onderdelen naar het dominante rodelland gingen. Het is de eerste keer dat de estafette, bestaande uit een vrouw, een man en een dubbel, op het programma van de Olympische Spelen staat. 

Natalie Geisenberger, olympisch kampioene bij de vrouwen, was veruit de snelste van alle vrouwen. Nadat ook Felix Loch en het duo Tobias Wendl en Tobias Arlt de snelste tijd bij de mannen respectievelijk de dubbels lieten noteren, stond zo goed als vast dat het goud naar Duitsland ging. Na de Duitsers, al sinds 2000 wereldkampioen in de landenwedstrijd, stonden alleen de Canadezen en de Oostenrijkers nog aan de start. Voor Canada liep het niet goed, zij werden vierde. Oostenrijk was door een fout van Miriam Kastlunger al snel kansloos en werd slechts zevende.

Het zilver was voor het thuisland. Tatyana Ivanova gaf de Russen een goede start, waarna zevenvoudig Olympiër Albert Demchenko, winnaar van het zilver in de individuele wedstrijd, daar een sterk vervolg aan gaf. Alexander Denisyev en Vladislav Antonov waren uiteindelijk een halve seconde langzamer dan Wendl/Arlt, maar dat was ruim voldoende voor het zilver. De totale achterstand van de Russen was 1,03 seconden. 

Het brons ging verrassend naar de Letten. Eliza Tiruma, twaalfde in de individuele wedstrijd, liet een goede run zien, gevolgd door Martins Rubenis, de nummer tien bij de mannen. De gebroeders Andris en Juris Sics, goed voor brons bij de dubbels, konden het met een goede afdaling afmaken. Na Letland waren alleen Rusland en Duitsland nog sneller en dus pakten zij het brons.