Minder Nederlanders zien nut NAVO-lidmaatschap

De steun van Nederlanders voor de NAVO is verder afgenomen. In 2012 vond nog 64 procent het lidmaatschap van de organisatie van belang voor de Nederlandse veiligheid. Dit jaar is dat gedaald naar 56 procent. In 2011 lag de steun met 79 procent nog een stuk hoger. Dat blijkt donderdag uit opinieonderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Atlantische Commissie, een forum voor trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken.

Ook het aantal ondervraagden dat vindt dat de NAVO een positieve bijdrage levert aan de relatie tussen Nederland en Amerika is gedaald, van zeventig procent in 2012 naar 62 procent nu. De afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wordt door 45 procent van de Nederlanders als schadelijk gezien voor de band tussen de landen.

Als het gaat om de uitgaven aan defensie, vindt een derde van de geënquêteerden dat Nederland hier nog wel in kan snijden. Achttien procent vindt dat er meer geld naar de krijgsmacht moet. Ook ziet bijna twee derde van de Nederlanders meer voor- dan nadelen in samenwerking met andere landen op het gebied van defensie.