Nederland wil voortouw bij migrantenfraude

Redactie

Nederland wil samen met België en Luxemburg in Europa het voortouw nemen bij de bestrijding van onderbetaling en uitbuiting in de bouw. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag in Brussel afgesproken met hun ambtgenoten.

De 28 landen van de Europese Unie maakten in december afspraken om fraude en misbruik bij grensoverschrijdend uitzendwerk in de bouw tegen te gaan. Door de nieuwe afspraken kunnen boetes voor bedrijven die hun werknemers minder betalen dan in de cao is afgesproken ook in het buitenland worden geïnd.

De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de 28 afzonderlijke lidstaten. De drie Benelux-landen willen nu al werk maken van het omzetten van de Europese plannen. Ook willen ze in Europa voor elkaar krijgen dat de premieontduiking door misbruik van de regels harder kan worden aangepakt.

Op dit moment worden met name Oost-Europeanen via schijnconstructies ingezet in Nederland. Ze zijn op papier in dienst van bedrijven in eigen land en worden gedetacheerd in Nederland, waardoor ze niet volgens de Nederlandse cao hoeven te worden betaald. Daardoor verdringen ze Nederlandse arbeidskrachten van de markt.

Behalve voor de Europese afspraken tegen onderbetaling en uitbuiting bij internationaal uitzendwerk spraken de bewindslieden donderdag ook af dat de drie landen nauwer gaan samenwerken bij de inspecties van het beroepsgoederenvervoer.