Verdachten Rotterdamse examendiefstal horen straf

De verdachten in de Rotterdamse examenfraudezaak horen donderdagmiddag welke straf ze krijgen. Het OM eiste twee weken geleden deels voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen tegen de elf. Van justitie hoeven ze de cel niet meer in.

Het plan voor de diefstal kwam volgens justitie van Safae K. De vwo-eindexamenleerlinge op het Ibn Ghaldoun ronselde vervolgens medescholieren. Een van hen was de havo-leerling Kamal El B., ook een van de hoofdverdachten in de zaak. Samen betrokken ze vervolgens zes jongens uit de zesde klas van het vwo bij het plan.

Op 30 april deden de scholieren een voorverkenning om te kijken of de examens er al lagen. Ze kwamen de ruimte waarin de examens lagen binnen via het platte dak van de islamitische scholengemeenschap. Daarop zat een luik dat gemakkelijk te openen bleek en rechtstreeks naar de kluisruimte leidde.

De volgende dag namen de examenkandidaten de pakketten van 24 havo- en vwo-eindexamens mee. De school was vanwege de meivakantie dicht, maar er waren wel examentrainingen. Een van de verdachten leidde de examentrainer daarom af.

Later in mei werden nog drie examens gestolen, waaronder twee vmbo-examens. Verdachte Kamal El B. zou die voor zijn neefje, een van de minderjarige verdachten in de zaak, hebben meegenomen.

In totaal zijn 27 examens uit de kluisruimte gestolen. De meeste werden weer teruggelegd nadat de verdachten foto's van de toetsen hadden gemaakt en de pakketjes weer hadden dichtgelijmd. Een paar dagen na de laatste inbraak, namelijk op 28 mei, bleek dat het vwo-examen Frans was uitgelekt en kwam de zaak aan het rollen.

De elf waren niet allemaal betrokken bij de inbraak en de diefstal. Sommigen stonden alleen op de uitkijk en anderen maakten zich volgens justitie alleen schuldig aan heling of het verspreiden van de examens. De verdachten wijzen vooral naar elkaar. Justitie baseerde de rol van de verdachten daarom vooral op de uitgebreide verklaringen van verdachten Anass B. en zijn broer Salahodin.

Justitie wil dat zes van de negen meerderjarige verdachten negentig dagen cel krijgen, waarvan een deel voorwaardelijk. De drie hoofdverdachten hebben meer dan dertig dagen vastgezeten. Alle verdachten gaan door aftrek van het voorarrest als het aan het OM ligt niet terug de cel in. Wel wil justitie dat ze werkstraffen krijgen, variërend van 240 tot 180 uur.

De twee minderjarige verdachten in de zaak krijgen als het aan justitie ligt een maand voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf. Een van hen is het zusje van hoofdverdachte Safae K. Zij was betrokken bij het fotograferen van de examens. De ander is het neefje van Kamal El. B., die vmbo deed op een Brabantse school. Hij zou zijn 20-jarige neef uit Maassluis hebben aangezet tot de diefstal van twee vmbo-examens.

De advocaten van de verdachten gaven in hun pleidooien al aan de eisen veel te hoog te vinden. De acht verdachten die eindexamen deden op de Rotterdamse school worden dubbel bestraft, betoogden zij. Hun examens zijn ongeldig verklaard en ze hebben dus geen diploma.