FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 november 2013

Armstrong treft schikking over bonussen

Lance Armstrong heeft een schikking getroffen met verzekeringsmaatschappij Acceptance Insurance over het terugbetalen van bonussen. Dat hebben advocaten van beide partijen woensdag bekendgemaakt. De rechtszaak die de Amerikaanse verzekeraar had aangespannen is daardoor van de baan. Financiële details werden niet prijsgegeven.

Na de dopingbiecht van Armstrong bij Oprah Winfrey eiste Acceptance Insurance 2,3 miljoen euro terug aan bonussen die waren betaald tussen 1999 en 2001. Het verweer van het juridische team van Armstrong dat de zaak verjaard zou zijn, werd door de rechter van tafel geveegd. Daarop gingen partijen alsnog onderhandelen om tot een schikking te komen.

Armstrong heeft nog meer schadeclaims aan zijn broek. Verzekeringsmaatschappij en oud-sponsor SCA eist een slordige negen miljoen euro terug van de Texaan. Een door de federale overheid aangespannen zaak over het door US Postal betaalde sponsorgeld kan zelfs leiden tot boetes van meer dan 75 miljoen euro.

Vonn moet vrezen voor Spelen na nieuwe blessure

Lindsey Vonn moet vrezen voor haar deelname aan de Olympische Spelen in Sochi. De Amerikaanse skiester blijkt dinsdag bij een valpartij tijdens een training in Copper Mountain haar knieband te hebben ingescheurd. Vonn stond net op het punt om haar rentree te maken na een zware blessure aan dezelfde knie.

De regerend olympisch kampioene op de afdaling moet een aantal dagen volstrekte rust houden. Daarna zal worden begonnen met intensieve fysiotherapie, in de hoop om haar tijdig klaar te stomen voor de Olympische Spelen, die op 7 februari van start gaan.

Vonn zit in de lappenmand sinds ze bij een zware val op het WK in februari haar voorste en middelste kruisband scheurde. De viervoudig winnares van de wereldbeker allround had volgende week tijdens de World Cup in Beaver Creek willen terugkeren in wedstrijdverband.

Rapport over doodziek meisje kan niet naar Kamer

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) kan het rapport over het Georgische meisje Renata niet naar de Tweede Kamer sturen. Teeven heeft de Kamer woensdagavond laten weten dat hij het niet heeft. De opstellers, de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, willen het niet afgeven omdat er privacygevoelige gegevens in staan. Ook moet het medisch beroepsgeheim worden beschermd. Teeven onderschrijft dat standpunt, meldt hij de Kamer. Die had om het rapport gevraagd.

Renata kwam vorig jaar met haar familie vanuit Polen naar Nederland om asiel aan te vragen. Ze werden teruggestuurd. In Polen bleek het 6-jarige meisje acute leukemie te hebben. De inspecties concluderen dat zorgverleners niet nalatig zijn geweest of verwijtbaar hebben gehandeld.

Rapport over Renata kan niet naar Kamer
Rapport over Renata kan niet naar Kamer (Foto: ANP)

[Video] Weerbabe gaat naakt

Doria Tillier heeft gemerkt dat belofte schuld maakt. De Franse weerbabe presenteerde vandaag volledig naakt het weer.

De 27-jarige weervrouw van Canal Plus had beloofd naakt het weerpraatje te houden als Frankrijk zich zou kwalificeren voor het WK voetbal. En verdomd, de Fransozen zetten gisteravond de tegenstander met 3-0 aan de kant. Hiermee doet Frankrijk volgend jaar mee in Brazilië.

Het ex-model wilde niet lullig doen, en ging vandaag in evakostuum op tv. Of ze ook kutweer heeft voorspeld, laat zich raden...

Dat zien we Helga van Leur nog niet doen!

Janssen: "Hebben wat recht te zetten"

Anton Janssen hoopt dat N.E.C. Nijmegen zich zaterdag bij SC Cambuur gaat herpakken na de kansloze 3-0 nederlaag in de afgelopen wedstrijd tegen Ajax. Janssen staat met N.E.C. laatste in de eredivisie, en de Nijmegenaren wisten al elf uitduels op rij niet te winnen.

"We hebben iets recht te zetten na onze vorige wedstrijd", vertelde Janssen tegenover Voetbal International. "Je kunt van Ajax verliezen, maar niet op de manier waarop wij het deden."

"Gelukkig waren de spelers zelf ook erg teleurgesteld over hun prestatie, ik verwacht zaterdag echt een ander N.E.C. te zien. Het is voor ons een kans van die laatste plaats weg te komen."

N.E.C. kan in Leeuwarden niet rekenen op Marcel Stutter. De Duitser liep afgelopen week een zware blessure op aan zijn enkel en zijn scheenbeen. Daardoor staat de middenvelder minimaal drie maanden aan de kant. "Hoelang het precies gaat duren, is met deze gecompliceerde blessure moeilijk te voorspellen", aldus Janssen.

Borussia Dortmund legt Manuel Friedrich vast

Borussia Dortmund heeft de 34-jarige verdediger Manuel Friedrich tot het einde van het seizoen vastgelegd. De routinier was sinds afgelopen zomer clubloos en trainde al een week mee in Dortmund. Eerder speelde Friedrich voor FSV Mainz, Werder Bremen en Bayer Leverkusen. Omdat hij transfervrij was is Friedrich per direct inzetbaar.

Eerder woensdag werd bekend dat Dortmund Mats Hummels zes weken moet missen. Ook collega-verdediger Marcel Schmelzer is geblesseerd. Hij staat drie weken aan de kant. Dortmund staat momenteel tweede in de Bundesliga met 28 punten uit twaalf wedstrijden. Bayern München staat vier punten voor.

Kermode nieuwe voorzitter tennisbond ATP

Chris Kermode is de nieuwe voorzitter van de internationale tennisfederatie ATP. De Brit is de opvolger van de Australiër Brad Drewett, die in mei op 54-jarige leeftijd overleed aan de spierziekte ALS. Kermode is aangesteld voor een termijn van drie jaar. Hij begint op 1 januari aan zijn werkzaamheden.

Kermode is een bekende in de tenniswereld. De 48-jarige Brit was in het verleden actief als trainer en als coach. Bovendien is hij toernooidirecteur van de ATP World Tour Finals in Londen en het grastoernooi van Queen's. Kermode werd door het bestuur van de ATP unaniem gekozen.

Internazionale denkt aan eigen stadion

Internazionale bekijkt of het mogelijk is om een nieuw stadion te bouwen. Sinds kort is de Italiaanse club in handen van Erick Thorir en hij lijkt grote plannen te hebben. Dat heeft erepresident Massimo Moratti naar buiten gebracht.

Thorir en Moratti spraken onlangs met Roberto Maroni, de gouverneur van de regio Lombardije. Volgens de Italiaanse media sprak het gezelschap met elkaar om de plannen over een nieuw stadion te bespreken. Het nieuwe onderkomen moet komen op een plek waar een beursgebouw staat.

"We hebben over het beursgebouw gesproken", vertelde Moratti. "Natuurlijk hebben we ook gesproken over de consequenties die een stadion op die plek met zich zou meebrengen. Thorir bekijkt de mogelijkheden voor het bouwen van een nieuw onderkomen."

Man na 46 jaar herenigd met zijn motor

Een Amerikaanse man is woensdag met zijn in 1967 gestolen motor herenigd. Donald DeVault kreeg zijn Triumph Tiger 100 uit 1953 na bijna vijftig jaar eindelijk terug.

De 73-jarige DeVault hoorde onlangs dat zijn motor in de haven van Los Angeles was aangetroffen. Het voertuig stond op het punt naar Japan te worden verscheept toen douanebeambten erachter kwamen dat de motor in februari 1967 als gestolen was opgegeven.

In 1967 werd de waarde van de motor op driehonderd dollar geschat, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer negenduizend dollar.

Munsterman: "Tegen geld valt niet te vechten"

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman wil koste wat het kost voorkomen dat zijn club in handen valt van een investeerder. Toch heeft de preses wel begrip voor andere clubs. Steeds meer Nederlandse clubs vallen in handen van investeerders.

Munsterman voelt er niets voor om dat ook in Enschede te laten gebeuren. "Maar dat betekent niet dat een andere club geen andere strategie mag hanteren", vertelt de voorzitter in gesprek met Voetbal International. "Wie zijn wij om over andere clubs te oordelen? Wij hebben al acht jaar positieve cijfers en gaan gewoon verder op onze manier."

"Dit is de realiteit van het hedendaagse voetbal. Kijk het maar na, ik heb bijna vier jaar geleden al gezegd dat Vitesse kampioen zou worden. Ik begrijp dat gelach niet over Vitesse. Het is heel gemakkelijk: tegen geld valt niet te vechten."

Ewbank maakt kans op 'prijs' voor Koningslied

John Ewbank maakt met zijn Koninglied kans op de Zak. De componist dingt mee naar de 'prijs' voor degene die zich in 2013 op de brutaalste of beschamendse wijze heeft laten leiden door hebzucht, bedrog of een andere grove ondeugd. Het Koningslied werd na verschijnen bedolven onder de kritiek.

Ewbank neemt het onder meer op tegen Rabobank-bestuursvoorzitter Pieter Moerland, die vertok vanwege de Liboraffaire, en Coen van Veenendaal, die als medeoprichter van Alpe d'Huzes tonnen declareerde. Ook Volkskrant-hoofdredacteur Phillippe Remarque is in de race. Dat Nederland dankzij hem kennis kon nemen van de kwestie-Heleen Mees vindt de organisatie achter de jaarlijkse sinterklaasprijs 'schande'.

Het Koningslied werd onder leiding van Ewbank opgenomen door verschillende artiesten, voor de inhuldiging van de nieuwe koning Willem-Alexander. De kritiek op met name de tekst van het nummer was echter groot, vooral de zin 'de dag die je wist dat zou komen' was het mikpunt van hoongelach. De winnaar van de Zak wordt 5 december bekendgemaakt in de Stadsschouwburg Amsterdam, tijdens de achtse editie van het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen.

Ewbanks muziek legt hem overigens geen windeieren. Eerder deze week werd bekend dat het door hem geproduceerde album Duizend Spiegels van Marco Borsato een halve week voor de release al platina werd.

Stemmen Alphen aan den Rijn opnieuw geteld

De stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn worden opnieuw geteld. Dat heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn woensdagavond besloten. De hertelling van alle ruim 33.000 stemmen vindt donderdag plaats in de Rijnstreekhal in Alphen aan den Rijn.

Voor de hertelling, die ongeveer van 08.00 tot 17.30 uur duurt, worden ruim 155 ambtenaren ingezet. Vrijdag komt het centraal stembureau in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn bijeen om de uitslag vast te stellen.

De lokale takken van het CDA en GroenLinks wilden graag een hertelling. Op de avond van de verkiezingen meldde de gemeente dat het CDA uitkwam op acht zetels. Later op de avond ging een van die zetels naar GroenLinks. De dag erna, toen alle stemmen waren geteld, kreeg de plaatselijke partij RijnGouweLokaal de zetel. Het CDA en GroenLinks vroegen eerder bij het stembureau om een hertelling, maar dat vond opnieuw tellen niet nodig.

In Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude vonden vorige week vervroegde gemeenteraadsverkiezingen plaats. Aanleiding is een fusie van de drie Zuid-Hollandse gemeenten op 1 januari. Behalve in Zuid-Holland werden ook in Friesland vanwege herindelingen vervroegde verkiezingen gehouden.

Vrouw Chris Hemsworth weer zwanger

Chris Hemsworth en zijn vrouw Elsa Pataky verwachten hun tweede kind. Dat bevestigt de woordvoerder van de 30-jarige acteur, onder meer bekend van de Thor-films, aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

Hemsworth en de 37-jarige Pataky trouwden in 2010. Anderhalf jaar geleden werden de twee ouders van dochter India Rose. "Je wordt veel gevoeliger", zei Pataky eerder over het ouderschap bij een evenement in het kader van wereldoceanendag. "Dingen als de oceaan wil je beschermen, zodat je kind later ook kan zien wat jij hebt kunnen zien. Er zijn zo veel bedreigde diersoorten in de oceaan en het zou verdrietig zijn als zij er niet meer van kan genieten", verwees ze naar haar dochter.

'Afrikaanse krijgsheer Kony ernstig ziek'

Er duiken steeds meer berichten op dat de beruchte Afrikaanse krijgsheer Joseph Kony, leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA), ernstig ziek is. Dat heeft Francisco Madeira, afgevaardigde van de Afrikaanse Unie en belast met de vervolging van het LRA, woensdag gezegd. Madeira zei niet te weten aan welke ziekte Kony zou lijden.

Kony zou op de vlucht zijn langs de grenzen van de Sudanese regio Darfur en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De president van de CAR en voormalig rebellenleider Michel Djotodia heeft Madeira verteld dat hij en 'zijn mensen' in contact staan met Kony en hem 'ertoe willen aanzetten zich over te geven'. Volgens de AU-gezant heeft een 'flink aantal' aanhangers van Kony zich inmiddels overgegeven.

Het LRA is berucht om het ronselen van kinderen om die vervolgens in te zetten als kindsoldaat of seksslaaf.

Vrouwelijke Anglicaanse bisschop dichtbij

Het bestuursorgaan van de Anglicaanse Kerk heeft ingestemd met voorstellen om het vanaf volgend jaar ook voor vrouwen mogelijk te maken bisschop te worden. Een meerderheid van de Algemene Synode toonde zich voorstander van de plannen, die lange tijd tot verdeeldheid binnen de kerk leidden.

Vorig jaar liepen onderhandelingen tussen kerkleden over de kwestie nog spaak. Op zes stemmen na werd een vergelijkbaar voorstel toen afgeschoten, tot verontwaardiging van kerkleiders en premier David Cameron.

Het voorstel is alleen van toepassing op Engeland. Juli volgend jaar kan het plan definitief worden goedgekeurd.

PVV wil 'Straatsburg' behouden

De PVV, de beweging die altijd zo graag tegen Europa ageert, heeft vanmiddag als enige Nederlandse partij tegen afschaffing van Straatsburg als vergaderplaats gestemd.

Het grootste deel van het Europese Parlement wil af van de voortdurende verhuizingen van Brussel naar Straatsburg en vice versa. Alle Nederlandse vertegenwoordigers vonden dit een goed idee, op de partij van Wilders na dan.

Het Front National, de extreemrechtse partij waar de PVV sinds kort mee samenwerkt, stemde 'toevallig' ook tegen. Tenslotte zijn het nationalistische Fransen en willen zij 'Straatsburg' behouden. 

Auke Zijlstra, een volgeling van Wilders en Europarlementariër van de PVV heeft laten weten dat het een leugen is dat het Europees Parlement tegen Straatsburg gestemd heeft. Volgens de sympathieke Fries gaat de originele tekst over machtsuitbreiding van Europa. Naar de mening van Auke heeft de PVV juist tegen de originele tekst in het voorstel gestemd, maar toen een bepaalde passage door een meerderheid werd weggestemd, had het hele verhaal volgens de PVV’er geen enkele zin meer.

De uitslag van de stemming is hier te vinden, de tekst van het voorstel hier.

Nys wint voor tweede keer de Kristallen Fiets

Sven Nys heeft voor de tweede keer in zijn  carrière de Kristallen Fiets gewonnen, een prijs voor de beste Belgische wielrenner van het seizoen. Hij kreeg de voorkeur boven Jan Bakelants en Greg van Avermaet.

Nys, die dit jaar de wereldtitel won in het veldrijden, kreeg 466 punten terwijl Bakelants het moest doen met 420 punten, Van Avermaet verzamelde er 418. Gianni Meersman (316) eindigde als vierde terwijl Philippe Gilbert (100) vijfde werd. Nys was uiteraard blij met zijn uitverkiezing: "Ik ben heel blij om als crosser hier te winnen, want zoiets gebeurt niet ieder jaar. Wereldkampioen worden is niet altijd een garantie om de Kristallen Fiets te winnen."

'Te weinig invloed gemeenten op Floriade 2012'

De vijf gemeenten die betrokken waren bij Floriade van vorig jaar in Venlo hadden te weinig te vertellen over de wereldtuinbouwtentoonstelling. Dat staat in een onderzoeksrapport over het evenement dat donderdag wordt gepresenteerd maar al in handen is van de regionale omroep L1.

De Floriade leed een verlies van negen miljoen euro. De Venlose burgemeester Antoin Scholten schreef eind vorig jaar in een brief aan de bij het evenement betrokken gemeenten dat de Floriade in Venlo 7,5 miljoen euro minder had opgebracht dan begroot. Daarnaast vielen de kosten 1,4 miljoen hoger uit. De gemeenten draaien op voor het tekort.

Uit het onderzoek zou blijken dat de afstand tussen de politiek en de directie van de wereldtuinbouwtentoonstelling te groot was. De gemeenteraden zouden hun controlerende taak onvoldoende hebben kunnen uitoefenen omdat de informatieverstrekking aan de raden te wensen over liet.

OM zet onderzoek naar 'sekte' Staphorst stop

Het Openbaar Ministerie zet een onderzoek naar de christelijke leefgemeenschap van Stichting De Terebint in Punthorst stop. Er zijn onvoldoende verdenkingen van strafbare feiten, meldt het OM woensdag. Het regionale dagblad de Stentor meldde vorige maand nog dat veel oud-bewoners De Terebint een sekte noemen.

De Terebint in de gemeente Staphorst vangt mensen met problemen op. Voormalige medewerkers en cliënten vertelden eerder in het EO-programma De Vijfde Dag over vernederingen, religieuze dwang en mishandelingen.

Het OM meldt woensdag dat uiteindelijk drie personen na berichten in de media deze zomer over De Terebint aangifte wilden doen of een verklaring wilden afleggen. Van een van de drie werd al snel duidelijk dat die alleen iets kon zeggen over zaken die al verjaard waren, aldus het OM.

De verklaringen van de andere twee leverden volgens het OM onvoldoende op. Ook meer getuigen verhoren ziet het OM gezien hun verklaringen niet zitten. "De verwachting is dat dit inhoudelijk onvoldoende op zal leveren."

Daarbij hebben de mogelijke getuigen onderling contact en hebben ze contact gehad met de media, wat van invloed is op de bruikbaarheid van de verklaringen in het strafproces. Verder zijn er geen andere bewijsmiddelen, zoals camerabeelden, tekent het OM aan. Justitie laat daarbij weten dat geen sprake is van een sepot, aangezien niemand in deze zaak als verdachte is aangewezen.

De slachtoffers bereiden volgens De Vijfde Dag inmiddels een schadeclaim voor.

Eerder werd bekend dat een voormalige pleegmoeder van een opvanghuis in Nieuwleusen die ook onder de stichting De Terebint valt, wordt vervolgd voor kindermishandeling. De 72-jarige vrouw wordt ervan verdacht jarenlang kinderen lichamelijk te hebben mishandeld, meldde het OM in oktober.

Strootman: "Laat me niet voor lul zetten"

Kevin Strootman maakte dinsdag kennis met geharde en uitgekookte Colombianen. De aanvoerder van Oranje wilde zich niet te kijk laten zetten door James Rodriguez. Strootman vond Colombia een vervelende ploeg om tegen te spelen.

Voor rust kreeg Jeremain Lens rood nadat hij met een duw reageerde op een trap van Pablo Armero. "Jeremain liet zich provoceren en zijn reactie was niet goed, dat weet hij zelf ook", zei Strootman tegen het ANP.

"Voor ons was het wel een goede test om met tien man te spelen, dat kan op het WK ook gebeuren. Natuurlijk moesten we achteruit, maar we hebben bijna geen kans weggegeven en zelf de beste mogelijkheden gehad. Dat is een compliment waard", aldus de derde aanvoerder van het Nederlands elftal.

Met tien man liet Oranje zich niet aftroeven. Strootman nam het voortouw en pakte geel nadat hij door liep op James Rodriguz, die uitdagend voor hem ging staan. "Je laat je niet voor lul zetten in je eigen stadion. Een fantastische speler, maar als hij zoiets doet, mag je daar wel op reageren vind ik. Ik heb hem ook niet geschopt, ik liep alleen door. We hoeven ook niet alles te laten gebeuren, we moeten ons wel wapenen tegen dit soort spel. Ron Vlaar liep ook een paar keer stevig door en als hij dat doet, moet je uitkijken hoor."

Koeman: "In Nederland is niemand beter"

Ronald Koeman en Feyenoord gaan zondag op bezoek bij RKC Waalwijk. De trainer van de Rotterdammers gelooft dat zijn ploeg voor de landstitel mee gaat doen. Koeman beseft dat Feyenoord tot aan de winterstop geen fouten mag maken.

"Deze fase voor de winterstop is heel belangrijk. Als je blijft winnen, betekent dat niets anders dan dat je in januari nog steeds volop meedoet. Dat moet het doel zijn", zegt Koeman tegen Voetbal International. "In voorgaande jaren zijn we daarin goed geslaagd en legden we juist in deze maanden de basis voor een goede eindklassering", aldus Koeman, die in het verleden al eens landskampioen werd als hoofdtrainer Ajax én PSV.

De oud-international snapt dat de clubleiding voorzichtig is met het uitspreken van de ambities. "Reëel gezien is Feyenoord qua budget geen kandidaat, maar als je kijkt naar het verloop van de competitie en de kracht en zwaktes van andere teams, vind ik dat er echt geen ploeg in Nederland beter is dan wij", besluit Koeman.

'Vaticaan toont botten Petrus'

Petrus, ook wel bekend als Sint-Pieter, is best wel een grote naam binnen het christendom. Maar hoe betoon je zo'n man de eer die hij verdient? Als je naam Frans en je beroep paus is, is dat antwoord duidelijk: je stelt de botten tentoon, zodat de gehele christenheid zich eraan kan vergapen.

De botten van Sint-Pieter werden in 1942 onder geheimzinnige omstandigheden ontdekt in een tombe onder de Sint-Pieter-basiliek in Rome. De kardinaal die de ontdekking deed, omzeilde daarbij alle archaeologische methoden en verstopte de botten in een doos - naar eigen zeggen om ontering van de resten te voorkomen.

Een Italiaanse professor herontdekte de botten na de dood van de kardinaal en testte ze. Het geraamte bleek van een zestigjarige man te zijn geweest. In de overtuiging dat ze Petrus' resten had ontdekt, meldde ze haar vondst aan de toenmalige paus, Paul VI. Die maakte de vondst op 26 juni 1968 wereldkundig, maar borg de botten vervolgens weer op.

Nu krijgt de katholiek in de straat dan eindelijk ook de kans om een deel van de botten eens te vereren. Aanstaande zondag zullen de botten aan het publiek getoond worden tijdens een mis op het Sint-Pietersplein. Dit alles ten gelegenheid van de afsluiting van het Jaar van het Geloof.

De belangrijkste vraag die nog blijft staan, is of de gevonden resten inderdaad van Sint-Pieter zijn. Zelfs het Vaticaan heeft zich nooit expliciet uitgesproken over die vraag. Veel archaeologen zetten er hun vraagtekens bij.

Overigens worden de beenderen zondag getoond in de urn waar ze gewoonlijk in zitten als ze in de privékapel van de paus staan. De kans dat ook maar één gelovige de échte botten van Sint-Pieter te zien krijgt, lijkt daarmee maar klein.

'Lazio en Roma azen op Finnbogason'

De naam van Alfred Finnbogason wordt steeds bekender in Europa. Dat betekent ook dat de interesse toeneemt. Ook vanuit Rome. De spits van sc Heerenveen steekt in een goede vorm dit seizoen. Met veertien doelpunten in elf duels is hij op dit moment topscorer van de Eredivisie.

Vorig seizoen was Finnbogason goed voor 24 doelpunten in dienst van de Friezen. De productiviteit van de IJslander is opgevallen in Italië. Zowel SS Lazio als AS Roma heeft volgens La Gazzetta dello Sport belangstelling voor Finnbogason. Het is niet ondenkbaar dat de international van IJsland in januari van club wisselt.

Heerenveen wilde de spits in de zomer niet laten vertrekken, maar het is de vraag hoe lang de Friese club 'nee' blijft zeggen. De 24-jarige Finnbogason werd in het verleden ook al in verband gebracht met Napoli en clubs uit Duitsland en Engeland. De aanvalsleider van Heerenveen heeft een contract tot medio 2015 bij de huidige nummer negen van de Eredivisie.

Cancellara sluit carrière waarschijnlijk af bij Trek

Fabian Cancellara vertelde vandaag aan de Belgische omroep VRT dat de Zwitser eraan denkt om zijn carrière af te sluiten bij Trek. De 32-jarige Cancellara ligt nog drie jaar vast bij de nieuwe Amerikaanse ploeg. 

Dat contract zou wel eens het laatste contract kunnen zijn. "Ik zou kunnen doorgaan tot na mijn veertigste, zoals Horner en Voigt, maar zo ben ik niet", zegt Cancellara. "Nu zou ik nog niet kunnen stoppen, omdat er nog een groot vuur in me brandt, maar in het midden van het seizoen realiseer ik me soms wel dat ik een dagje ouder word. Echt oud ben ik nog niet, maar ik heb al wel veertien jaar op mijn teller staan," stelt de Zwitser.

Aan het begin van deze eeuw begon Cancellara zijn loopbaan bij de Italiaanse formatie Mapei. Daarna reed hij onder andere voor Fassa Bortolo, CSC/Saxo Bank en RadioShack-Leopard.

Barcelona voorlopig zonder doelman Valdés

FC Barcelona moet het voorlopig stellen zonder Victor Valdés. De keeper heeft dinsdag in de vriendschappelijke interland van Spanje tegen Zuid-Afrika een spierscheuring in zijn kuit opgelopen en staat ongeveer zes weken aan de kant. Valdés mist door de blessure onder meer de wedstrijd in de Champions League volgende week tegen Ajax.

Valdés werd dit seizoen in negentien wedstrijden pas elf keer gepasseerd. Zijn plaats onder de lat wordt waarschijnlijk ingenomen door José Manuel Pinto, die normaal gesproken alleen in bekerwedstrijden wordt opgesteld.

Barcelona zag eerder al topscorer Lionel Messi voor langere tijd wegvallen. Ook Xavi, Jordi Alba en Gerard Piqué kampen met blessures.

Kauwboy wint filmprijs in India

De erelijst van de Nederlandse film Kauwboy is woensdag weer langer geworden. De film van regisseur Boudewijn Koole won op het Internationaal Kinder Film Festival in India de 'gouden olifant', de onderscheiding voor de beste film. Dat meldde The Times of India.

Kauwboy gaat over een jongetje van tien jaar, dat zijn verdriet over de problemen met zijn vader deelt met een kauw die hij in de tuin vindt en onder zijn hoede neemt. De film werd eerder al uitgeroepen tot de beste Europese jeugdfilm van het jaar, won de Glazen Beer op het Filmfestival van Berlijn en ging ervandoor met twee European Film Festival.

In eigen land won Kauwboy onder meer de prijzen van het publiek en de filmpers op het Nederlands Filmfestival. De hoofdrollen worden gespeeld door Rick Lens, Loek Peters en Ricky Koole.

Kauwboy wint filmprijs in India
Kauwboy wint filmprijs in India (Foto: ANP)

Arrestatie om kinderen te voet ophalen

Voor de meeste ouders is de veiligheid van hun kinderen een serieuze zaak. Ze gaan steeds verder om die veiligheid te waarborgen. Maar soms slaan ze daarin door en verandert oprechte bezorgdheid in overmatige regelzucht. Een incident in de Verenigde Staten illustreert dat nog maar eens.

Toen Jim Howe op 12 november zijn kinderen van school kwam halen, kreeg hij het aan de stok met de school resource officer. Op die dag ging het nieuwe ophaalbeleid in: Howe mocht tot zijn grote verbazing niet langer op de parkeerplaats van de school parkeren en naar binnen lopen om z'n kinderen op te halen.

In plaats daarvan had hij twee opties: een certificaat met de namen van zijn kinderen achter het voorraam doen en langs de snelweg in een rij auto's van anderhalve kilometer aansluiten, of een papier tekenen waarmee hij toestaat dat de kinderen, acht en veertien jaar oud, alleen en zonder toezicht het schoolterrein mogen verlaten.

Het tweede vond Howe hartstikke gevaarlijk, het eerste vond hij hartstikke gevaarlijk en nog tijdrovend ook. Daarom besloot hij twee dagen later de benenwagen te nemen. Een grote fout, zo bleek. De school resource officer viel direct uit tegen hem. Toen Howe zich verweerde, werd hij opgepakt wegens verstoring van de openbare orde.

Zijn verloofde, Melissa Long, was op beide dagen aanwezig om het tafereel vast te leggen op haar gsm. Volgens Howe en Long is het keihard bewijs van een agent die zich misdraagt, maar de lokale sheriff wil niet naar het filmpje kijken. Volgens hem deed de school resource officer slechts zijn werk.

De sheriff erkent wel dat de regel nogal raar is, maar dat is niet zijn probleem. Hij vindt dat Howe daarover maar moet gaan klagen bij de school. De directeur van de school heeft echter aangegeven absoluut geen spijt te hebben van de regel: "Ik zal geen excuses aanbieden voor het beleid. Het wordt gedaan voor de veiligheid van de kinderen."

Howe erkent dat regels nodig zijn voor de veiligheid van zijn kinderen, maar vindt ook dat hij zich er niet zomaar bij neer hoeft te leggen: "Ik heb er geen spijt van. We moeten protesteren tegen slecht beleid en we moeten protesteren voor onze rechten. Als we dat niet doen, zullen we er uiteindelijk geen meer hebben."

Voor mensen die graag kijken naar bekvechtende rednecks, is hier het filmpje van 14 november. (Bron: Youtube.com)

[Upd] Politie onderzoekt mishandeling PowNews-reporter

De Haagse politie onderzoekt of een verslaggever van Pownews woensdagmiddag is mishandeld door Angolese diplomaten. Danny Ghosen kreeg naar eigen zeggen vuistslagen in zijn gezicht en bovendien een 'tikkie' van de ambassadeur van Angola.

Ghosen heeft aangifte gedaan en ruwe beelden van het voorval ingeleverd, bevestigt een politiewoordvoerder. De verslaggever bloedde, had een losse tand en kampt met pijn aan kaak en oor, meldt het nieuwsprogramma. "Wij onderzoeken wat zich daar heeft afgespeeld", aldus de politiezegsman. Ook zijn beelden van straatcamera's veiliggesteld.

Pownews wilde een item te maken over het voorstel van de PVV om foutparkerende diplomaten aan te pakken. Die betalen hun parkeerboetes lang niet altijd. Een Jaguar en drie andere voertuigen stonden volgens Ghosen verkeerd geparkeerd voor de Angolese ambassade op het Lange Voorhout.

Toen hij een aantal Angolese diplomaten hierop aansprak zou hij klappen hebben gekregen. De diplomaten reden weg in de Jaguar met diplomatiek kenteken. Of het incident een vervolg krijgt is nog maar de vraag. Het Verdrag van Wenen biedt bescherming aan diplomaten, waardoor ze niet kunnen worden vervolgd.

Update 20.05 uur
Momenteel ligt de site van PowNed uit de lucht. Daarmee zijn ook de sites GeenStijl, DasKapital en Glamora.ma - allemaal van GeenStijl - onbereikbaar. Of er verband bestaat tussen de onbereikbaarheid van de sites en de mishandeling, is niet bekend.

Honkbal mogelijk weer olympisch

Het is niet ondenkbaar dat honkbal en softbal toch weer op het programma staan tijdens de Olympische Spelen in 2020 die in Tokyo gehouden zal worden. Dit heeft IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens een persconferentie laten weten.

"Daar zal over gesproken worden. Eerst in december in het Uitvoerend Comité en daarna tijdens de algemene vergadering van het IOC in Sochi. Ik sta open voor meer flexibiliteit wat het olympisch programma betreft, maar we moeten even afwachten hoe mijn collega's bij het IOC daar over denken."

Honkbal en ook softbal waren tot en met de Spelen van 2008 olympische sporten, maar verdwenen daarna van de kalender ten faveure van andere sporten. Voor de Spelen van 2020 en 2024 waren beide sporten samen met squash in beeld om olympisch te worden, maar het IOC koos voor het behoud van worstelen. Omdat de Zomerspelen van 2020 in Japan worden gehouden wordt er nu opnieuw naar gekeken, dit omdat honkbal en softbal in het land van de rijzende zon veel populariteit genieten.

KNWU beraadt zich op NK op weg

De KNWU praat eind november over mogelijke nieuwe locaties voor het NK op de weg. De wielerbond meldde dinsdag al reacties van een aantal geïnteresseerden te hebben ontvangen. Eind november praat de bond met de Stichting Nederlandse Kampioenschappen Wielrennen. Dan worden de geïnteresseerde locaties besproken.

Dinsdagochtend werd bekend dat het NK komend jaar niet in Ootmarsum wordt verreden. De organisatie van het toernooi in het Overijsselse plaatsje kreeg de financiën niet rond.

Afghaanse vredesraad praat met Taliban

De Afghaanse Hoge Vredesraad is in Pakistan voor gesprekken met de voormalige nummer twee van de Pakistaanse Taliban. Dat hebben Pakistaanse en Afghaanse bronnen bij beide regeringen woensdag gezegd.

De leden van de raad voeren gesprekken met Mullah Abdul Ghani Baradar in een poging het vredesproces een impuls te geven, aldus de bronnen. Baradar werd in 2010 in de Pakistaanse stad Karachi gearresteerd. In september werd hij vrijgelaten in een poging het haperende vredesproces weer op gang te krijgen. Sommigen vragen zich echter af wat hij nog kan betekenen, omdat hij zolang heeft vastgezeten en de Taliban hem daardoor niet meer vertrouwen.

Volgens een leider van de Taliban heeft de ontmoeting weinig zin, omdat Baradar geen belang heeft bij gesprekken met Afghaanse afgevaardigden. De man, die anoniem wil blijven, zei ook dat gevangenen of ex-gevangenen de organisatie niet vertegenwoordigen. Baradar woont op een streng beveiligde, onbekende locatie, 'voor zijn eigen veiligheid', aldus Pakistan. De Taliban eisen zijn onmiddellijke en volledige vrijlating.

De Taliban hebben tot nu toe geweigerd met de Afghaanse regering van president Hamid Karzai of afgevaardigden ervan te onderhandelen. Pakistan heeft het afgelopen jaar op verzoek van de Afghaanse regering meer dan dertig Talibangevangenen vrijgelaten in een poging de vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen, maar er zijn geen tekenen dat de vrijlating de gesprekken heeft bevorderd. Sommige gevangenen worden ervan verdacht de wapens tegen de Afghaanse regering weer te hebben opgepakt.

GTA-hond op je Windows Phone

iFruit, de companion app van Grand Theft Auto V, is nu beschikbaar op Windows Phone-toestellen. De app is gratis te downloaden en kwam eerder al uit voor andere mobiele apparaten.

De iFruit app laat je toe om je auto's uit de game te customizen en bevat enkele minigames die draaien rond Chop, de trouwe viervoeter van Franklin. Je acties hebben geen grote impact op de game zelf, maar zorgen er wel voor dat Trevors hond beter naar je luistert.

iFruit
iFruit

Mercedes ontwikkelt mee met Gran Turismo 6

Dat Gran Turismo 6 vette auto's krijgt wisten we al. Dat de Mercedes autofabriek indirect heeft meeontwikkeld aan de game is nieuw. Mercedes heeft namelijk speciaal voor de game een concept car ontworpen, de Mercedes Benz AMG Vision Gran Turismo.

De auto wordt aangedreven door de AMG V8 biturbo-motor, levert 545 pk aan power af en heeft een koppel van achthonderd newtonmeter. Jammer genoeg is dit racemonster alleen nog virtueel te rijden.

Gran Turismo 6 komt 6 december uit op PlayStation 3.

Kleine firmware update voor PS4

Firmware update 1.51 voor PlayStation 4 is vanaf vandaag beschikbaar om te downloaden. Deze tweede update is veel kleiner dan de eerste update die reeds op dag één beschikbaar was.
 
De update voegt geen schokkende dingen toe, maar verbetert de software stabiliteit en de user interface. Eén van deze aanpassingen is dat de console nu in staat is om beter aan te kunnen tonen dat een speler tegelijk een game en een patch donwloadt.
 
PlayStation 4

Janssen: "Jongens pakken nu hun kans"

Theo Janssen hoopt dat Vitesse de koppositie zo lang mogelijk vast kan houden. De routinier staat zelf langs de kant en revalideert van een knieblessure. Het herstel van de Arnhemmer verloopt volgens planning.

"Ik mag niet klagen eigenlijk", zegt Janssen tegen Vitesse TV. "Ik verwacht wel snel. Het gaat redelijk goed. Voordat ik echt weer een beetje ga rennen en dat soort dingen dan zijn we twee weken verder."

Na de blessure van Janssen blijft Vitesse goed presteren. De ploeg van Peter Bosz gaat zelfs aan kop. "Ik denk dat je gewoon ziet dat de jongens die nu een kans krijgen deze ook pakken. Voor de trainer is dat alleen maar gunstig. Als ik straks weer een keer terugkom zal ik moeten vechten om te proberen er weer terug in te komen."

"In een goed elftal hoef je niet te wisselen. Als het goed gaat moet je het laten staan. En, weet je, dan ga ik lekker op de bank zitten. Probeer ik in de minuten die ik krijg te laten zien dat ik er in hoor. Ik vind dat ze het goed doen en ik hoop dat ze het volhouden tot het eind", besluit Janssen, die dit seizoen niet meer zal spelen.

Eerste PlayStation 4-moord een feit

Je kon er op wachten, de eerste PlayStation 4-moord is een feit. En dan bedoelen we niet dat iemand genadeloos afgeslacht is in Killzone. Een man uit Orlando is dood gevonden toen hij zijn PlayStation 4 wilde verkopen aan een andere kerel.

De koper is later in het ziekenhuis gearresteerd terwijl hij aan zijn schotwonden werd behandeld. Waarom de deal een ordinaire shootout wordt nog onderzocht. Of de PlayStation 4 ongedeerd is gebleven is nog onbekend.

Bosschaart meldt zich bij Helmond Sport

Pascal Bosschaart hervat zijn carrière mogelijk in de Jupiler League. De routinier heeft bij Helmond Sport een verzoek ingediend om mee trainen. Bosschaart keerde onlangs terug uit Australië, waar hij sinds 2011 uitkwam voor Sydney FC.

In zijn eerste seizoen was de Rotterdammer van grote waarde voor zijn ploeg, maar daarna zaten blessures de oud-speler van FC Utrecht, Feyenoord en ADO Den Haag in de weg. De 33-jarige middenvelder besloot terug te keren naar Nederland. De voormalig jeugdinternational liet weten dat een club uit de Jupiler League ook een optie is om zijn loopbaan voort te zetten. Bosschaart solliciteerde onlangs tevergeefs naar een rentree bij ADO.

Bosschaart heeft daarom bij Helmond Sport een verzoek ingediend om mee te trainen, meldt het Eindhovens Dagblad. De Brabanders moeten nog een besluit nemen over de vraag van de routinier. Helmond Sport staat op dit moment negende. De achterstand op koploper FC Dordrecht is dertien punten.

Facebookfilmpje schokt scholieren

Angstige scholieren uit Zeeland hebben schijnbaar geen zin om 'zure yoghurt' in hun 'krent' te krijgen. De leerlingen hebben, nadat ze een vriendschapsvoorstel van een onbekende vent hadden geaccepteerd, een filmpje ontvangen. In dit filmpje wordt beloofd dat ze letterlijk op zwart zaad kunnen gaan zitten. Daarna zou hun nek worden gebroken.

Veel leerlingen vinden dit ietwat dubieus en hebben de plaatselijke politie ingelicht.

Het is nog onduidelijk wie de kinderen op deze manier benaderd heeft. Ook kan de politie, die het incident in onderzoek heeft, nog niet vertellen of de man in het filmpje dezelfde is die de vriendschapsverzoeken verstuurd heeft.

De meeste scholieren die de belabberde productie gekregen hebben, zijn leerlingen van het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen. Alle ouders hebben inmiddels van de schoolleiding een waarschuwende brief ontvangen.


Schokkend filmpje

Luuk de Jong: "Ajax niet aan de orde"

Luuk de Jong is niet gelukkig bij Borussia Mönchengladbach. Een terugkeer naar Nederland is onderwerp van gerucht, maar daar wil hij niet aan. Eerder werd de oud-speler van De Graafschap en FC Twente al aan PSV gelinkt, maar dat is onzin volgens technisch directeur Marcel Brands van PSV.

De geruchtenmachine komt nu weer uit op Ajax, waar zijn oudere broer Siem speelt. "Bij Ajax zou ik de concurrentie moeten aangaan met mijn broer. Ajax heb ik dit jaar al zo vaak gehoord. Vrienden hebben daar al veel grappen over gemaakt", vertelt Luuk de Jong in Voetbal International.

Zijn onvrede bij Gladbach kan hij moeilijk verkroppen, maar hij laat zich niet uit het veld slaan. "Maar een vertrek bij Gladbach is nog niet aan de orde. De ironie is dat ik als invaller vaak achter de spits kom te spelen; om een voorsprong vast te houden. Dat ik weinig aan spelen toekom is heel teleurstellend."

Blatter: "Ondraaglijke situatie in Qatar"

Voor het eerst heeft Sepp Blatter zich uitgesproken over de situatie waarin arbeiders verkeren die werken voor het WK van 2022, dat in Qatar wordt gehouden. De voorzitter van de FIFA liet aan duidelijkheid niets te wensen over met zijn woorden. De voetbalbobo riep op om een einde te maken aan de misstanden die de veel buitenlandse arbeiders ten deel veel tijdens hun werkzaamheden.

"Het bedrijfsleven en de politiek moeten meehelpen de ondraaglijke situatie te verbeteren”, zei Blatter na een gesprek met Michael Sommer, voorzitter van de Duitse vakcentrale, en DFB-preses Wolfgang Niersbach. Zij maken zich al geruime tijd sterk voor veranderingen in Qatar.

Ook Amnesty International bracht afgelopen zondag de uitbuiting en mishandeling van buitenlandse arbeidskrachten in het emiraat nog eens onder de aandacht.

In december puzzelen in je kamer

The Room 2, het langverwachte vervolg op de populaire puzzelgame, komt in december uit voor iPad. De iPhone- en Android-versies laten nog op zich wachten tot volgend jaar. Dat liet Fireproof Games zopas weten.

Vorig jaar in september kwam The Room uit. De game werd geprezen door de critici en niet onterecht. In de game moet je proberen een doos in een 3D-omgeving proberen te openen. Dit doe je door alle mogelijke hendels en knoppen in te drukken, maar vooral door puzzels op te lossen.

The Room 2 komt op 12 december uit in de App Store voor €5,49.

The Room

Van der Vaart heeft gescheurde enkelband na tackle

Rafael van der Vaart heeft dinsdag in oefeninterland van Oranje tegen Colombia een gescheurde enkelband opgelopen. Dat wees onderzoek woensdag uit. Van der Vaart moest vlak voor rust worden gewisseld na een stevige tackle van achter van Abel Aguilar. Het is volgens werkgever Hamburger SV niet bekend hoe lang Van der Vaart precies uit de roulatie is.

Het onderzoek van de teamarts van HSV wees woensdag uit dat Van der Vaart naast het scheuren van een binnenband ook een buitenband van zijn rechterenkel heeft ingescheurd. De Noord-Hollander toonde zich meteen strijdlustig. "Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk weer op het veld te staan."

Het wegvallen van de 30-jarige middenvelder is een gevoelig verlies voor HSV-coach Bert van Marwijk. Van der Vaart stond de laatste tien competitiewedstrijden in de basis en scoorde daarin vijf keer.

Overtreding op Van der VaartDe overtreding van Abel Aguilar op Van der Vaart (Foto: Pro Shots)

PowNews-reporter mishandeld door diplomaten

PowNews-verslaggever Danny Ghosen is woensdagmiddag mishandeld door de ambassadeur van Angola en drie van diens collega's. Dat heeft Powned-directeur Dominique Weesie gezegd. "We zijn echt wel wat duw- en trekwerk gewend, maar vuistslagen in iemands gezicht gaan alle perken te buiten", vindt hij.

Ghosen wilde een item maken over de justitiebegroting van de Tweede Kamer, waarin onder meer zou worden gesproken over foutparkerende diplomaten die daar vanwege hun onschendbaarheid zonder een boete vanaf komen. Voor aanvang van het debat reed Ghosen langs Lange Poten, "het mekka van de diplomaten en foutparkeerders".

Toen hij ter plekke fout geparkeerde diplomatenauto's aantrof en daar iets van zei, werd hij "echt heel heftig tegen de grond gewerkt", aldus Weesie. De diplomaten gingen ervandoor. Ghosen moest naar het ziekenhuis en heeft aangifte gedaan.

'PowNews-reporter mishandeld door diplomaten'
'PowNews-reporter mishandeld door diplomaten' (Foto: ANP)

'Trijntjes 555-fail is reclamestunt'

Zojuist werd er een bizarre complottheorie onthuld in Show Vandaag op SBS6. De hele Facebook-rel rond Trijntje Oosterhuis' blunder voor Giro 555 zou namelijk doorgestoken kaart zijn.

Volgens Patty Brard zou het namelijk wel eens een reclamestunt kunnen zijn van niemand minder dan Centraal Beheer. Brard refereerde aan eerdere 'Even Apeldoorn bellen'-hoaxes rond Anouk en het kind van clown Bassie.

Trijntje Oosterhuis haalde gisteren het nieuws omdat ze een euro per like zou overmaken aan Giro 555. Al snel liep de teller op tot 250.000 euro, maar de loensende zangeres kan dit bedrag niet missen. Patty hoopt dat Centraal Beheer nu de tweeënhalve ton aan de Filippijnen gaat overmaken.

Nog één Nederlandse toerist vermist in Filipijnen

Met zeven Nederlanders in de Filipijnen is nog geen contact gelegd sinds tyfoon Haiyan over het land raasde. Een van hen is een toerist, de overige zes wonen in de Filipijnen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Dinsdag was nog met tien Nederlanders geen contact gelegd, van wie twee toeristen.

De tyfoon verwoestte bijna twee weken geleden tienduizenden woningen en gebouwen. Het officiële dodental bedraagt bijna vierduizend.

Dijsselbloem: invoering euro is onderschat

De invoering van de euro is destijds ernstig onderschat. Dat vindt minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo zei hij woensdag na een lezing in Den Haag.

"Met de kennis van nu hadden we het anders gedaan", zei Dijsselbloem. "Bij de eerste serieuze test heeft het systeem gefaald. Wat we hebben geleerd is dat toetreden tot een monetaire unie veel meer met zich meebrengt dan alleen je oude munt vervangen."

Dijsselbloem noemde het 'moeilijk te zeggen' of het Verdrag van Maastricht, waarmee in 1992 de grondslag voor de euro werd gelegd, achteraf een vergissing is geweest.

Dijsselbloem ging in zijn Europe House-lezing in op de nauwere economische samenwerking waartoe de eurocrisis heeft geleid.

Zo bespreken de eurolanden vrijdag in de Eurogroep voor de eerste keer elkaars begrotingen voor volgend jaar. Dijsselbloem hamerde erop dat de eurolanden ook na de crisis moeten doorgaan met het hervormen van zowel hun economie als hun sociale stelsel.

Of de nieuwe regels zullen werken, zal de komende jaren pas blijken, zei Dijsselbloem. "De nieuwe regels zullen worden getest als een van de grote landen wordt geconfronteerd met problemen en daar niets aan doet. Zullen we dan in een niet-crisissituatie in staat zijn om de druk hoog te houden? Uiteindelijk is het politieke wil die bepaalt of we de confrontatie willen aangaan."

In zijn lezing hamerde Dijsselbloem op de noodzaak van verdere sociaaleconomische hervormingen. Dat is volgens hem de enige weg naar economische groei, ook voor probleemlanden als Griekenland. Tegelijkertijd zei Dijsselbloem dat de Eurogroep 'klaarstaat om Griekenland te steunen, ook na het huidige programma'.

Wüst laat wereldbeker Astana schieten

Ireen Wüst komt volgend weekeinde niet in actie tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Astana. Dat blijkt uit de deelnemerslijst van de KNSB. Ook Lotte van Beek, die in Calgary en Salt Lake City hoge ogen gooide, laat de wedstrijd in Kazachstan schieten. Op de 500 meter ontbreken Margot Boer en Marrit Leenstra.

Bij de mannen komen Bob de Jong en Jorrit Bergsma niet in actie op de 10.000 meter. Ook Jan Blokhuijsen gaat niet van start in Astana.

Op de 500 meter vaardigt de KNSB bij de vrouwen Thijsje Oenema, Anice Das, Laurine van Riessen, Mayon Kuipers en Annette Gerritsen af. Van Riessen rijdt ook de dubbele sprintafstand. Ook Manon Kamminga start op de 1.000 meter. Zij rijdt ook de 1.500 meter waar ook Annouk van der Weijden en Linda de Vries aan deelnemen.

Voor Van der Weijden ligt ook een startbewijs klaar op de 5.000 meter. Yvonne Nauta, Carien Kleibeuker, Carlijn Achtereekte en Rixt Meijer rijden ook de langste afstand.

Bij de mannen strijden Ronald Mulder, Michel Mulder, Jan Smeekens, Jesper Hospes en Kjeld Nuis op de 500 meter. Nuis en Michel Mulder starten ook op de 1000 meter waarvoor ook Koen Verweij, Stefan Groothuis en Sjoerd de Vries zijn aangewezen.

Verweij, Nuis en Groothuis moeten ook op de 1.500 meter aan de bak. Rhian Ket en Pim Schipper werden ook geselecteerd voor de schaatsmijl. Sven Kramer is uiteraard de favoriet op de 10.000 meter en krijgt op die afstand onder meer concurrentie van Arjen van der Kieft, Douwe de Vries, Robert Bovenhuis en Bob de Vries.

Eerste Greenpeace-activist vrijgelaten in Rusland

De eerste Greenpeace-activist die vastzat in Rusland is vrijgelaten uit de gevangenis. Het gaat om de Braziliaanse Ana Paula Alminhana Maciel, bemanningslid van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, meldt de milieuorganisatie woensdag op Twitter.

De rechtbank in Sint-Petersburg bepaalde dinsdag dat de Braziliaanse op borgtocht mocht worden vrijgelaten. Zij was daarmee de eerste niet-Russische opvarende van het schip dat dit nieuws kreeg te horen. De rechtbank bepaalde maandag al dat drie Russische opvarenden van het Greenpeace-schip op borgtocht vrij kunnen komen.

Onder de dertig opvarenden van het schip, die in september door de Russische autoriteiten werden opgepakt toen ze protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied, zijn ook twee Nederlanders. Het gaat hierbij om de Nederlandse machinist van de Arctic Sunrise Mannes Ubels en de Nederlandse actievoerder Faiza Oulahsen. Woensdag besloot de rechtbank dat ook zij op borgtocht mogen worden vrijgelaten.

In vrijwel alle zittingen stemde de rechtbank sinds maandag in met zo'n borgsom. In totaal gaat het om een kleine twintig activisten. Vooralsnog hoorde alleen een Australisch bemanningslid dat hij nog drie maanden in voorarrest moet blijven.

Greenpeace meldde woensdag de eerste borgsommen te hebben overgemaakt om de opvarenden van de Arctic Sunrise vrij te krijgen. Een woordvoerder van de milieorganisatie stelde eerder op de dag echter te verwachten dat het nog zeker drie dagen zou duren voordat de activisten uit de cel kunnen.

De activisten zaten na hun arrestatie eerst vast in Moermansk. Later werden zij overgebracht naar Sint-Petersburg.

Monique Smit kon toch niet leven met overspel

Monique Smit kon zich bij nader inzien toch niet over het slippertje van haar vriend Jeffrey Bok zetten. De relatie van de zangeres en presentatrice met de voetballer strandde vorige maand na vier jaar. Bok bedroog Smit vorig jaar. "Overspel vergeef je, maar vergeten doe je het nooit", vertelt Smit deze week in Grazia.

Het 24-jarige zusje van Jan Smit had genoeg van alle verwijten. "Het blijft toch in je hoofd zitten. Er hoefde maar iets te gebeuren wat me eraan terug deed denken, en alles kwam weer boven. Vaak genoeg kwamen dan verwijten."

Aanvankelijk kon Monique zich nog over Jeffreys ontrouw heen zetten. "Het is moeilijk om ermee te stoppen als je nog heel erg verliefd bent", blikt ze terug. "Ondanks mijn twijfels heb ik nog een hele tijd gedacht: nee, het is goed zo."

Jeffrey vertelde vorige maand al dat hij zijn grote liefde kwijt is als gevolg van zijn slippertje. Toen wilde Monique nog niet reageren op de verhalen van haar ex. Inmiddels ligt de Volendamse niet meer wakker van de gestrande relatie. "Op een gegeven moment weet je: dit is het moment, ik kap ermee. En gek genoeg zit ik niet meer zo met de break-up."

Dat is voor de 22-jarige Bok wel anders. "Hij wil me terug", weet Monique. Maar de voetballer van FC Volendam hoeft niet te rekenen op een verzoening. "Daarvoor hebben we te veel meegemaakt."

Geruchten dat Bok haar tijdens hun vier jaar durende relatie wel vaker bedroog, doen Monique niet veel meer. "Ik weet niet of het waar is. Als mensen me vragen of het klopt, zeg ik: dat weet mijn ex beter dan ik. Ik ben klaar met de relatie."

Daan Schuurmans gevoeliger voor vaderrollen

Het vaderschap heeft Daan Schuurmans veranderd. Volgend jaar is hij te zien in de tv-serie Nieuwe Buren, waarin hij met zijn echtgenote Bracha van Doesburgh een echtpaar speelt dat hun kind verloren heeft. "Het verlies van een kind is altijd een naar onderwerp, maar zeker nu ik vader ben, komt het veel harder binnen", zegt Schuurmans voor de camera van Novum Nieuws.

"Mijn vader kon vroeger nooit naar kinderleed op televisie kijken", gaat de 41-jarige acteur verder. "Dat begreep ik toen niet, maar nu heb ik het zelf ook. Ik zap ook weg." , Schuurmans kreeg begin dit jaar met Van Doesburgh dochter Sophia.

Schuurmans bemerkte ook verschil bij zijn collega's, tijdens de voorbereidingen van de serie. "We zaten met mensen aan tafel die kinderen hadden, maar ook met mensen die geen ouder zijn. Je merkte meteen het verschil in hoe ze over dit onderwerp praten. Mensen zonder kinderen hadden het over een 'ontroerend' onderwerp. Ouders nemen eerder het woord 'gruwelijk' in de mond."

Gelukkig kan Schuurmans er met een professioneel oog naar kijken. "Ik kan als acteur wel enige afstand houden. En uiteindelijk komt elke ervaring je natuurlijk van pas als acteur. Ik kan mijn eigen gevoelens voor mijn kind nu gebruiken als ik deze rol speel."

De opnames van Nieuwe Buren beginnen pas in februari. Schuurmans is eerst nog te zien in de romantische komedie Mannenharten, die vanaf 28 november in de bioscopen draait.


Daan Schuurmans gevoeliger voor vaderrollen (Foto: Novum)

Nederland neemt deel aan Dag van de Korte Film

Nederlandse filmhuizen nemen dit jaar voor het eerst deel aan de Europese Dag van de Korte Film. Op 21 december, de kortste dag van het jaar, draait een programma van vijf korte films in vijftien filmhuizen in het land. Dat laat de organisatie woensdag weten.

Het programma wordt georganiseerd door Filmmuseum EYE, het International Film Festival Rotterdam en Go Short - International Short Film Festival Nijmegen. Het toont de veelzijdigheid van de korte film, van een ongemakkelijke roadmovie tot een jazzanimatie, van een documentaire over taxi's tot een kunstfilm over de stroom van het leven.

Naast het compilatieprogramma worden op 21 december in verschillende filmtheaters door heel Nederland korte films als voorfilms ingezet. De organisatie selecteerde drie korte films die de hele dag voorafgaand aan de regulier geprogrammeerde speelfilms worden vertoond, om zo de korte film onder de aandacht van de filmhuisbezoeker te brengen.

De Europese Dag van de Korte Film werd twee jaar geleden voor het eerst in Frankrijk georganiseerd. Het jaar erop nam ook Duitsland deel, en dit jaar schuiven naast Nederland ook Italië, Kroatië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland aan.

Robert De Niro maakt weer film met Martin Scorsese

Robert De Niro en zijn goede vriend Martin Scorsese gaan weer samen een film maken. "Ik ga met Scorsese weer een gangsterfilm maken en die wordt erg interessant", zei de acteur donderdag in Londen, schrijft The Guardian. Scorsese regisseerde hem al achtmaal eerder, onder meer in Raging Bull, Taxi Driver en Goodfellas.

"We zijn nu bezig met de voorbereidingen", ging De Niro verder. De echte fans moeten toch nog even wachten. "Marty is nu bezig met het scenario en hij moet eerst nog een andere film afmaken. Het kan dus nog even duren."

De twee stonden voor het laatst samen op de set voor Casino, uit 1995. Sindsdien wordt reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe samenwerking. Het is niet duidelijk over welke film De Niro het heeft.

Mogelijk gaat het om The Irishman, waar ook Joe Pesci in zou spelen. Hij werkte ook al meermaals samen met De Niro en Scorsese. Ditmaal zou echter ook Al Pacino een hoofdrol spelen, waarmee de vier grootheden voor het eerst allemaal tegelijk zouden samenwerken.

The Irishman is gebaseerd op het autobiografische boek I Heard You Paint Houses van maffiahuurmoordenaar Frank 'The Irishman' Sheeran. De 67-jarige De Niro is zelf ook deels van Ierse afkomst.

De Niro was in Londen om zijn nieuwste film promoten, de komedie The Family van Luc Besson. Hierin is hij naast Michelle Pfeiffer te zien als oude gangsterbaas, een personage waarmee hij zijn vorige rollen op de hak neemt.


Robert De Niro maakt weer film met Martin Scorsese (Foto: Novum)

Eurostar weigert te dikke Fransman

Eurostar heeft een Fransman als passagier geweigerd omdat hij veel te dik is. Kevin Chenais was eerder al in de Verenigde Staten gestrand omdat British Airways hem vanwege zijn extreme zwaarlijvigheid niet wilde vervoeren. Chenais vloog uiteindelijk met een andere luchtvaartmaatschappij naar Londen en wilde vervolgens een Eurostar-trein pakken naar zijn vaderland.

Eurostar liet weten dat het Chenais niet kan toelaten op zijn treinen omdat voor de tocht door de Kanaaltunnel scherpe veiligheidseisen gelden, waaraan de obese Fransman met geen mogelijkheid kan voldoen. Het bedrijf heeft hem in Londen in een hotel ondergebracht en probeert nu een andere oplossing te vinden om Chenais veilig in Frankrijk te krijgen. De hotelkosten komen voor rekening van Eurostar, liet het bedrijf weten.

Israël test nieuw raketschild

Een nieuw raketsysteem van Israël heeft woensdag een succesvolle test doorstaan. Dat heeft het Israëlische ministerie van defensie gezegd. Een ballistische testraket werd boven Israël gedetecteerd en onderschept.

Het nieuwe systeem is speciaal ontworpen om projectielen te onderscheppen die een bereik hebben van zeventig tot driehonderd kilometer. Daaronder vallen het raketarsenaal van Hezbollah in Libanon en de raketten van het Syrische bewind van president Bashar Assad.

Israël weet zich al tegen raketten uit de Gazastrook beschermd door het Iron Dome-raketschild en wil het raketgevaar dat van Iran uitgaat ondervangen met het Arrow-systeem. Een nieuwe versie van dit systeem wordt in 2016 in gebruik genomen. Gezamenlijk vormen de drie systemen een 'meerlaagse raketafweer'.

Airbus sleept 44 miljard aan bestellingen binnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens de luchtvaartshow van Dubai voor 44 miljard dollar (ruim 32 miljard euro) aan bestellingen ontvangen. Vooral de langeafstandstoestellen A380 en het nieuwe A350-model deden het erg goed. In totaal sleepte de Europese vliegtuigfabrikant orders en toezeggingen voor 160 toestellen binnen, zo maakte Airbus woensdag bekend.

Luchtvaartmaatschappij Emirates was de grootste klant, met een bestelling van twintig miljard dollar. De personenvervoerder wil de komende jaren nog eens vijftig nieuwe toestellen van het jumbomodel A380 hebben. Etihad Airways plaatste een order voor 87 toestellen, met een boekwaarde van negentien miljard dollar.

Nooit eerder verkocht Airbus voor zo veel geld vliegtuigen op de beurs van Dubai. Toch is het niet de succesvolste airshow van de fabrikant. Tijdens de Parijse luchtvaartbeurs in juni ontving Airbus voor bijna zeventig miljard dollar aan bestellingen. Of het concern al dat geld ook krijgt, is maar de vraag. Vaak bedingen luchtvaartmaatschappijen fikse korting op de cataloguswaarde.

Racistische moordenaar geëxecuteerd

De racistische Amerikaanse seriemoordenaar Joseph Paul Franklin is woensdag in de staat Missouri door middel van een injectie ter dood gebracht. Franklin (63) werd geëxecuteerd voor de moord op de 42-jarige Gerald Gordon in een synagoge in Saint Louis in 1977.

Franklin werd eerder veroordeeld voor acht moorden, maar zei zelf tot twintig mensen te hebben vermoord. Hij had het tussen 1977 en 1980 voorzien op joodse en zwarte Amerikanen. Hij had vooral een afkeer van gemengde stellen: veel van zijn slachtoffers waren donkere mannen met blanke vrouwen. Franklin heeft ook toegegeven mensenrechtenactivist Vernon Jordan en pornoproducent Larry Flynt te hebben neergeschoten. Flynt is sinds de aanslag in 1978 vanaf zijn middel verlamd. Met een rechtszaak heeft hij de executie nog proberen tegen te houden, omdat hij niet achter de doodstraf staat.

Het beroep dat de advocate van Franklin had aangetekend om voltrekking van de doodstraf tegen te houden werd verworpen. Zij stelde onder meer dat Franklins leven moest worden gespaard omdat hij geestesziek was. Franklin, een paranoïde schizofreen, werd in 1980 opgepakt en in 1997 ter dood veroordeeld. In de dagen voorafgaand aan zijn dood zei hij in interviews dat hij niet langer een racist was en dat hij spijt had van zijn daden. Het was de eerste executie in Missouri in bijna drie jaar.

Rechter schrapt boete wegens te luid lachen

Een 17-jarig meisje is woensdag door een rechtbank in het Duitse Balingen vrijgesproken. De tiener was naar de rechter gestapt om beroep aan te tekenen tegen een proces-verbaal dat tegen haar was opgemaakt. De overtreding? Ze zou in het openbaar te luid hebben gelachen. Haar werd aanvankelijk een boete van 35 euro opgelegd.

De zaak gaat terug tot april, toen de 17-jarige zich met haar vrienden op een parkeerplaats ophield. Er werd gekletst en gelachen, muziek klonk uit een autoradio. Een omwonende stoorde zich aan het rumoer en belde de politie, die naderhand een inschatting van de situatie maakte.

Enkele dagen later lag een boete op de deurmat: 35 euro wegens te hard praten en lachen. De vrienden van de 17-jarige, die ook waren beboet, betaalden zonder morren, maar zij besloot hogere instanties in te schakelen.

De rechter oordeelde dat er van opzettelijke geluidsoverlast geen sprake kon zijn, omdat de jongeren door de omwonende noch de politie op hun gedrag gewezen waren.

Doden bij vieren voetbalzege Algerije

De viering van de 1-0 overwinning op Burkina Faso waarmee Algerije kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar veiligstelde, heeft twaalf inwoners van dat land het leven gekost. Ook raakten 240 mensen gewond. Dat heeft de regering woensdag meegedeeld.

In het hele land gingen mensen 's avonds na de overwinning de straat op om de zege te vieren. Jonge mannen reden toeterend door de straten. Vijf voetbalfans vonden de dood toen hun voertuig in het bergstadje Bejaia, ten oosten van Algiers, van de weg raakte en in een ravijn stortte. Vier personen kwamen om bij een auto-ongeluk in de zuidelijke stad Biskra.

De overige drie doden vielen in andere plaatsen, maar meer details over hun lot zijn niet bekend.

Medewerkers DHL onwel door lekkend pakketje

Bij een distributiecentrum van DHL in Den Haag zijn woensdagochtend drie mensen onwel geworden door een goedje dat uit een pakketje lekte. Ze werden misselijk en duizelig. Het pand van de pakkettenbezorger is korte tijd ontruimd geweest.

De medewerkers roken bij het verwerken van een pakket een vreemde geur. Het spul dat eruit lekte bleek een stof die wordt gebruikt voor het maken van gebitsprotheses. De concentratie waarmee de medewerkers in aanraking zijn geweest is niet schadelijk, laat de veiligheidsregio Haaglanden weten.

KNVB staat trainersduo FC Twente toe

Dat Michel Jansen alleen in naam trainer is van FC Twente en dat de trainingstaken worden uitgevoerd door Alfred Schreuder is volgens de regels toegestaan. Dat heeft de KNVB woensdag gezegd. De voetbalbond onderzocht de situatie op verzoek van de vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). In de reglementen staat namelijk niet beschreven hoe de trainer van een betaaldvoetbalclub zijn taken uit moet voeren.

Schreuder heeft in Enschede de touwtjes in handen, maar heeft geen trainersdiploma. Daarom koos FC Twente ervoor Jansen, die wel over de vereiste papieren beschikt, in naam hoofdtrainer te maken.

Zowel de CBV als de KNVB vindt het belangrijk dat coaches over de juiste diploma's beschikken. De coachesvereniging wil nu in het technisch platform, waar ook de betaaldvoetbalclubs en de KNVB in zitten, bespreken of de reglementen de trainerslicentie voldoende beschermen.

Eerder dit jaar zag de licentiecommissie van de KNVB in de constructie al geen reden om Twente een licentie te weigeren.

Van Gaal wil Afrikaanse oefenpartner

In aanloop naar het WK 2014 wil Louis van Gaal graag nog een Afrikaanse sparringpartner voor het Nederlands Elftal. Van Gaal heeft met Oranje nu geoefend tegen landen uit Europa, Azië en Zuid-Amerika. Daar moet vóór het WK nog een Afrikaanse tegenstander bij.

"Want zo'n soort tegenstander kunnen we ook op de eindronde tegen komen", aldus de bondscoach tegenover De Telegraaf. "En dat zijn lastige duels, want zoals jullie weten verliest Spanje nu weer van Zuid-Afrika", doelt Van Gaal op de verrassende 1-0 in Johannesburg dinsdagavond.

De enige oefeninterland die nu nog op het programma staat, is op 5 maart in en tegen Frankrijk. Na de laatste speelronde van de Eredivisie wil Van Gaal met zijn spelers anderhalve week op trainingskamp in het Portugese Faro. Bij terugkomst moeten er dan een paar oefeninterlands gespeeld worden.

Daarnaast hoopt Van Gaal dat hij bij de loting voor het WK op 6 december in een van de laatste groepen terechtkomt, om meer voorbereidingstijd te krijgen. Het verschil in datum van de openingswedstrijd van groep A en H is namelijk vijf dagen (12 juni om 17 juni).

Zeven judoka's naar Grand Prix Abu Dhabi

Judoka Kim Polling doet komende zaterdag mee aan de Grand Prix in Abu Dhabi. De Europees kampioene in de klasse tot 70 kg won eind augustus brons tijdens de WK in Rio de Janeiro. Ook Anicka van Emden (-63 kg) maakt haar opwachting in de Emiraten. 

Bondscoaches Marjolein van Unen (dames) en Maarten Arens (heren) selecteerden ook Carla Grol (-57 kg), Jeroen Mooren (-60 kg), Neal van de Kamer (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg) voor de Grand Prix. De judoka's gebruiken dit toernooi in de voorbereiding op de Grand Slam van Tokio begin december. 

Apothekers verliezen vergoedingszaak van Achmea

Achmea hoeft negentien Amsterdamse apothekers geen hogere vergoeding voor geneesmiddelen te betalen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

De apothekers hadden een kort geding aangespannen omdat de verzekeraar zich niet aan eerdere afspraken over de hoogte van de vergoedingen zou houden. Ze beweren dat ze medicijnen hierdoor met verlies moeten verkopen. Ook stellen ze vraagtekens bij de 'eenzijdige' tariefstelling van medicijnen door een paar grote zorgverzekeraars.

De rechtbank oordeelde dat Achmea niets hoeft te veranderen aan de vergoedingssystematiek voor medicijnen. De vergoeding die apothekers van Achmea ontvangen is weliswaar lager dan de apothekersinkoopprijs, maar dat is volgens de rechter op zich niet onaanvaardbaar. De rechter bepaalde ook dat eerdere afspraken tussen de partijen ook gelden voor 2013.

Rond de kwestie van medicijnvergoedingen spelen tal van omstandigheden een rol en die zijn in dit kort geding onvoldoende helder geworden, aldus de rechtbank. Onduidelijk is met name wat nu precies de gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering van apotheken. Zo is de omvang van het 'verlies' van de apothekers onduidelijk. Apothekers bedingen volgens Achmea vaak nog inkoopkortingen.

Europarlement stemt voor één zetel

Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft woensdag gestemd voor het beëindigen van de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg. Van de 766 Europarlementariërs stemden 506 voor een voorstel om het parlement zelf te laten bepalen waar het vergadert.

Nu vergadert het Europees Parlement één week per maand in Straatsburg. De rest van de tijd zit het parlement in Brussel. Veel Europarlementariërs zijn daar al langer ongelukkig mee, maar alleen de lidstaten kunnen een einde maken aan het verhuiscircus. Frankrijk ligt echter dwars. Vorig jaar sprak het Europees Parlement zich ook al uit tegen de maandelijke verhuizing.

"Vergaderen op één plek bespaart jaarlijks circa 200 miljoen euro, veel milieuvervuiling en tijdverlies", zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Volgens haar groeit ook in Frankrijk het besef dat dat geld beter kan worden besteed.

Brussel stemt voor meer vrouwen in de top

Beursgenoteerde bedrijven moeten de komende jaren proberen meer vrouwelijke toezichthouders te benoemen. In 2020 moet veertig procent van de commissarissen in het bedrijfsleven vrouw zijn. Met die richtlijn heeft het Europees Parlement in Straatsburg woensdag ingestemd. Momenteel bedraagt het aandeel vrouwelijke commissarissen slechts zeventien procent.

Het parlement hoopt zo een einde te maken aan de ongelijke behandeling van vrouwen in de top van de private sector. De richtlijn geldt alleen voor grote bedrijven met een beursnotering, omdat zij zichtbaar zijn. Als de lidstaten de richtlijn in december ook goedkeuren, moeten het quotum worden opgenomen in nationale wetgeving, met bijhorende sancties.

Een harde verplichting om meer vrouwelijke commissarissen te benoemen, zoals eurocomissaris en inititatiefnemer Viviane Reding aanvankelijk wilde, haalde het in een eerder stadium niet. Desondanks noemt ze het parlementsbesluit in een reactie 'een historisch moment voor de gelijke behandeling van vrouwen'.

De afgelopen drie jaar is het aantal vrouwen in de top van bedrijven licht toegenomen. In oktober 2010 lag het percentage nog op twaalf procent. In Nederland ligt het aantal vrouwelijke commissarissen boven het Europees gemiddelde. Van de toezichthouders bij Nederlandse bedrijven is iets minder dan 24 procent vrouw.

Fritsma: SP is walgelijke partij

Tweede Kamerlid Sietse Fritsma (PVV) is woensdag hard in aanvaring gekomen met Sharon Gesthuizen van de SP. Fritsma noemde de SP een 'walgelijke partij', nadat Gesthuizen had gezegd dat de PVV discrimineert. Daarop probeerde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) de gemoederen tot bedaren te brengen.

Fritsma en Gesthuizen vlogen elkaar in de haren nadat de PVV'er had voorgesteld om het vluchtelingenverdrag met de Verenigde Naties zo snel mogelijk op te zeggen. Hierdoor vervalt de verplichting voor Nederland om elk asielverzoek in behandeling te nemen. Fritsma wil dat asielzoekers zo veel mogelijk in de regio worden opgevangen. "Het opzeggen van het verdrag heeft niets met vreemdelingenhaat te maken", zei hij alvast tegen Gesthuizen.

Tevergeefs. "Dit is precies wat ik wilde zeggen. Volgens mij discrimineert de PVV en dat wil ik best op die manier zeggen." Hierop ontplofte Fritsma. "De SP is een walgelijke partij als het nodig is om dit soort verschrikkelijke, walgelijke, domme opmerkingen te maken", zei hij. "U bent gewoon dom", kreeg Gesthuizen te horen.

Zij was niet onder de indruk. "Ik heb niet gezegd dat Fritsma racistisch is, maar dat de PVV discrimineert." Van Miltenburg probeerde beide kemphanen tot de orde te roepen en vroeg hen om het debat zakelijk te voeren.

'Advies over bitjes bij hockey kan maanden duren'

Een advies over het al dan niet verplicht stellen van gebitsbeschermers in het hockey kan nog maanden op zich laten wachten. Dat zegt KNHB-voorzitter Johan Wakkie woensdag tegen hockey.nl. "De deskundigen moeten wel met een gedegen conclusie kunnen terugkomen. Ik denk zelf dat je daar wel een halfjaar mee bezig bent."

De medische commissie van de KNHB kwam maandag met het advies om bitjes verplicht te stellen. Tegelijkertijd werd echter ook een werkgroep van deskundigen in het leven geroepen die nut en noodzaak van zo'n verplichting moet onderzoeken. Tot die tijd blijft de hockeybond de bitjes slechts aanbevelen.

Tijdens het onderzoek van de werkgroep zit de bond volgens Wakkie ook niet stil. De bond zou alle consequenties van een verplichting willen onderzoeken. Zo zijn er de kosten die alle hockeyers in Nederland moeten maken om een bitje aan te schaffen. "Het tweede is: wat doe je nou als iemand het bitje niet in heeft? Wat voor sancties leg je daarop? Hoe controleer je dat?"

De discussie over gebistbeschermers in het hockey laaide onlangs op na de hoofdklassewedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Seve van Ass van Rotterdam werd door tegenstander Valentin Verga met een stick geraakt en verloor tien tanden.

Dortmund verliest ook Hummels en Schmelzer

Borussia Dortmund heeft nog twee verdedigers in de lappenmand. Mats Hummels staat met een hielblessure zes weken aan de kant, terwijl voor de helft van die periode ook Marcel Schmelzer moet worden gemist wegens een kuitkwetsuur. Dat heeft Dortmund woensdag gemeld.

Hummels en Schmelzer raakten dinsdag beiden geblesseerd in de oefeninterland van Duitsland tegen Engeland. Het wegvallen van zijn twee vaste krachten komt voor coach Jürgen Klopp op een ongunstig moment, aangezien verdediger Neven Subotic al voor een halfjaar uit de roulatie is.

Bovendien breken voor Dortmund spannende weken aan. Zaterdag krijgt de club de nog ongeslagen koploper Bayern München op bezoek. Tevens moet Dortmund dinsdag van Napoli winnen om uitzicht te houden op de volgende ronde van de Champions League. Vorig seizoen werd nog de finale van het kampioenenbal gehaald. Daarin was Bayern door een goal van Arjen Robben te sterk.

Cricketers winnen ook van Nepal

De Nederlandse cricketploeg heeft zijn vierde zege geboekt in de kwalificatie voor het WK Twenty20. Nepal werd woensdag in de Verenigde Arabische Emiraten met vijf wickets verslagen. De Aziaten waren in twintig overs tot 107 runs gekomen. Nederland had dat aantal 22 ballen voor het einde van zijn innings verbeterd: 110. Ben Cooper sloeg de beslissende zes.

De Nepalezen werden aanvankelijk door de bowlers van Oranje goed in bedwang gehouden. Gyanendra Malla en Binod Bandhari voerden met respectievelijk 44 en 29 runs de score nog wel op, maar de score bleef met 107 runs bescheiden. Mudassar Bukhari pakte namens Nederland drie van de zes wickets, Ahsan Malik tekende voor twee.

Nederland zat vervolgens in zijn innings al direct op een hogere run rate, waardoor het een kwestie van tijd werd dat het Nepalese totaal eraan ging. Onderweg gingen vijf Nederlanders uit, maar dat mocht de pret niet drukken. Stephan Myburgh was opnieuw de beste batsman aan Nederlandse zijde. Hij kwam tot 31 runs.

Nederland en Afghanistan voeren nu poule B aan. Beide landen verloren nog maar een wedstrijd. Nederland speelde echter al vijf duels, Afghanistan slechts vier. Oranje speelt nog tegen Kenia en Schotland. De winnaar van de poule plaatst zich voor het WK Twenty20 in maart in Bangladesh. De nummers twee tot en met vijf strijden in een tussenronde om een ticket.

Sampdoria haalt Mihajlovic als nieuwe coach

Sinisa Mihajlovic is de nieuwe coach van Sampdoria. Dat heeft de Italiaanse voetbalclub woensdag bekendgemaakt. Mihajlovic is de opvolger van de vorige week ontslagen Delio Rossi. De voormalig verdediger was sinds mei vorig jaar bondscoach van Servië, maar slaagde er niet in zijn land naar het WK in Brazilië te loodsen.

De 44-jarige Mihajlovic speelde tussen 1994 en 1998 voor Sampdoria. Hij debuteert zondag in de thuiswedstrijd tegen Lazio Roma. Sampdoria staat momenteel achttiende in de Serie A, slechts drie punten boven hekkensluiter Chievo.

Sampdoria wordt de vierde Italiaanse club als coach van Mihajlovic. Hij diende eerder Bologna, Catania en Fiorentina. Als speler was hij voor AS Roma, Internazionale en Lazio Roma actief.

Distributeur laat klassenmoeders film recenseren

Filmdistributeur A-Film Benelux zoekt klassenmoeders om de nieuwe kerstfilm Finn van Frans Weisz te recenseren. Normaliter is zo'n klus voorbehouden aan filmjournalisten, maar nu kunnen ook 'gewone mensen' die de belevingswereld van jonge kinderen kennen de film al voor de premièredatum op 11 december beoordelen.

Actrice Hanna Verboom, die in de film Finns juf Leonore speelt, heeft een video online geplaatst waarin ze de klassenmoeders oproept om de film te recenseren. Hun opmerkingen komen op de filmposters te staan, naast het aantal sterren dat de traditionele media uitdelen.

De film gaat over de 9-jarige Finn, de debuutrol van de 10-jarige Mels van der Hoeven. Met zijn vader, een rol van Daan Schuurmans, woont hij op het platteland. Hij zit op voetbal maar vindt daar eigenlijk niets aan. Op een dag raakt hij betoverd door vioolmuziek van een oude man, gespeeld door Jan Decleir. Finn wil ook dolgraag viool leren spelen, maar zijn vader wil dat hij zich concentreert op voetbal.


Distributeur laat klassenmoeders film recenseren (Foto: Novum)

Di Resta kijkt ook naar DTM en IndyCars

Paul di Resta houdt er rekening mee dat hij in 2014 niet meer op de Formule 1-grid te bewonderen zal zijn. De Schot rijdt nu nog voor Force India, maar lijkt daar plaats te moeten gaan maken voor oud-teamgenoto Nico Hülkenberg. Hij kijkt daarom nu naar andere raceklasses voor een zitje.

Di Resta: "Ik heb een aardige reputatie opgebouwd in de DTM, maar ook in andere series liggen er mogelijkheden. Over de veiligheid in de IndyCars heb ik altijd mijn twijfels gehad, maar na er over nagedacht en logisch naar gekeken te hebben is het een serieuze optie vanwege het succes dat Dario Franchitti in Amerika had."

Franchitti is Di Resta's neef en moest eerder dit jaar noodgedwongen zijn helm aan de wilgen hangen na een ernstig ongeval in Houston. De bestaat dat Di Resta hem bij Ganassi Racing op zal gaan volgen.

Maak kennis met PlayStation 4

In aanloop naar de release van de PlayStation 4 in Nederland opent Sony Computer Entertainment Benelux de PS4 Skylounge. In deze lounge staat de console volledig tot je beschikking. Je kunt er hands-on kennis maken met alle releasegames, de Live Area en de uiteenlopende social sharing mogelijkheden van de PlayStation 4. Nog niet uitgespeeld? Probeer dan ook zeker de verschillende Remote Play-opties met de PlayStation Vita.

Wil jij zelf zien waar het allemaal om gaat?
 Mocht je niet kunnen wachten om eens met de PlayStation 4-launchgames aan de gang te kunnen, ben je nog niet zeker welke game je bij je pre-order koopt of twijfel je zelfs nog over de nieuwe console? FOK!games geeft jullie de kans om samen met een introducé naar de Skyline Plaza te gaan om het allemaal zelf uit te proberen. Op maandag 25 november opent Sony haar deuren tussen 10.00 en 13.30 speciaal voor jullie. Wil jij erbij zijn? Geef dan antwoord op de volgende vraag: vanaf welke datum is de PlayStation 4 in Nederland verkrijgbaar?
 Meedoen kan tot en met 20 november 23:59.

Vijf winnaars mogen samen met een tweede persoon naar keuze die dag op PlayStation 4 gamen. Wil jij je opa, buurmeisje of neefje verrassen met de nieuwste games van Sony? Dan is dit je kans! Geef je antwoord op de volgende pagina door.

Nederlandse machinist Greenpeace op borgtocht vrij

De Nederlandse machinist van de Arctic Sunrise, Mannes Ubels, wordt ook op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg woensdagmiddag besloten. Eerder werd al besloten dat de Nederlandse actievoerder Faiza Oulahsen, de Amerikaanse kapitein Peter Willcox en een Britse actievoerder op borgtocht vrij mogen komen.

Dinsdag bepaalde de rechtbank al dat drie Russische activisten vrij mogen komen. Het voorarrest van een Australiër werd toen met drie maanden verlengd. Woensdag werd van nog eens negen opvarenden bepaald dat ze hun proces niet in de cel hoeven af te wachten.

Greenpeace benadrukt dat het nog niet duidelijk is onder wat voor voorwaarden zij op borgtocht vrij komen en dat ze nog altijd van zware misdrijven worden beschuldigd.

Belg vast voor gewapende overval op geldbedrijf

Een 35-jarige Belg was een belangrijke speler bij de overval op een geldtransportbedrijf in Rotterdam waarbij in april 2011 twee medewerkers werden neergeschoten. De man is woensdagochtend opgepakt in de Belgische stad Charleroi. Nederland heeft de Belgische autoriteiten verzocht hem over te dragen, laat de Rotterdamse politie woensdag weten.

Zwaarbewapende overvallers forceerden in april 2011 een hek van het geldtransportbedrijf aan de Kiotoweg en bliezen een deur op met explosieven. De overvallers gingen een ruimte binnen waar veel contant geld lag. Twee van de twintig aanwezige medewerkers werden neergeschoten. Vervolgens gingen de overvallers er met een aanzienlijke buit vandoor in twee auto's.

Getuigenverklaringen gaven aan dat de overvallers richting België reden. Uit vervolgonderzoek bleek later dat het eindpunt Charleroi was. Het onderzoek mondde uit in een rechtshulpverzoek op basis waarvan de Belg is aangehouden. In Charleroi werden woensdag ook vier panden doorzocht. Op één woning is beslag gelegd.

De Belg is volgens de politie een van de belangrijke verdachten en was vermoedelijk tijdens de overval in het geldtransportbedrijf. Zijn rol bij het neerschieten van de twee medewerkers wordt onderzocht.

Na de Rotterdamse overval vonden elders in Nederland overvallen plaats die daarop leken. De politie denkt dat het in ieder geval in een aantal gevallen dezelfde dadergroep betreft.

Langere stemtermijn voor Gouden Bal

De stemtermijn voor de Gouden Bal is door de FIFA met twee weken verlengd. Woensdag maakte de wereldvoetbalbond bekend dat nu gestemd kan worden tot volgende week vrijdag. Ook mogen de bondscoaches, nationale aanvoerders en aangewezen journalisten die wel al gestemd hebben hun stem herzien.

De wijziging lijkt de strijd in het voordeel van Cristiano Ronaldo te kantelen. De aanvaller van real Madrid scoorde dinsdag een hattrick waarmee hij Portugal naar het WK schoot. Ronaldo was in 2008 al eens de beste voetballer ter wereld, maar de vier jaar erna ging die eer naar Lionel Messi. De afgelopen weken morde Ronaldo dat de FIFA een voorkeur zou hebben voor zijn Argentijnse rivaal.

Simon Pegg keert terug in Mission: Impossible 5

Simon Pegg heeft bevestigd dat hij weer te zien zal zijn in Mission: Impossible 5. "Ik kijk ernaar uit om weer van de partij te zijn", zei de Britse acteur tegen MTV. "Ik ben al weer begonnen met één wortel per dag eten om in vorm te raken."

In Mission: Impossible 4 - Ghost Protocol was de komiek te zien als computerdeskundige Benji Dunn. Uiteraard zorgde het personage voor de komische noot in de film, met Tom Cruise en Jeremy Renner in de hoofdrollen.

De verder nog titelloze M:I 5 staat onder regie van Christopher McQuarrie, die de afgelopen tijd Jack Reacher, ook met Cruise, en Jack the Giant Slayer afleverde. Over het plot is nog niets bekend. De film verschijnt eind 2015 in de bioscoop.


Simon Pegg keert terug in Misson: Impossible 5 (Foto: Novum)

Ruziënde olifanten Emmen naar Dierenrijk

Een groep olifanten die het sinds vorig jaar aan de stok had met een andere groep olifanten op Dierenpark Emmen wordt zo snel mogelijk verhuisd naar Dierenrijk in Nuenen. Zo is vorige week uiteindelijk toch nog een oplossing voor het probleem gevonden, zegt een woordvoerder van Dierenpark Emmen woensdag.

De leidster van de groep overleed in de zomer van vorig jaar. Hierop ontstond een machtsstrijd tussen haar dochters en de leden van een andere olifantenfamilie: een moeder, haar twee dochters en haar zoon. Dat ging gepaard met slurfslagen, beten in de staart en duwpartijen. De dierentuin probeerde de groepen met elkaar te verzoenen, maar toen dat niet ging werden ze gescheiden.

Dat houdt in dat de ene groep 's nachts naar buiten mag en de andere overdag. "Maar nu het kouder wordt, houden we de groepen in de nacht liever binnen. Ze kunnen dan allebei nog maar slechts een dagdeel naar buiten en dan staan ze meer op stal dan ons lief is", zegt de woordvoerder. Hij is daarom blij dat een oplossing is gevonden.

Aan de overplaatsing naar Dierenrijk ging wel de nodige pech vooraf. Eerst zouden de olifanten naar een dierentuin in het Duitse Osnabrück worden overgebracht, maar toen bleek dat ze mogelijk waren besmet met tbc. Het duurde een halfjaar voordat kon worden aangetoond dat de test ernaast zat en de olifanten niet besmet waren. "Maar toen hadden ze in Duitsland al andere olifanten gevonden." In Dierenrijk was ook niet direct genoeg plaats. "Daar hebben ze al drie olifanten, maar nu is afgesproken dat twee van die drie naar een dierentuin in Sevilla in Spanje gaan."

De olifanten worden overigens niet gekocht. De Europese dierentuinen hebben een uitwisselingsprogramma.

Regisseur vindt Yolanthe helemaal geen diva

Regisseur Steven de Jong vindt Yolanthe Sneijder-Cabau juist geen divatrekjes hebben. De actrice en presentatrice wordt in de media soms afgeschilderd als moeilijk en veeleisend, maar daar heeft de regisseur nooit iets van gemerkt. "Ze was heel erg van aanpakken en juist niet ingewikkeld", zegt De Jong woensdag tegen Novum Nieuws.

Yolanthe speelt een rol als rechercheur in De Jongs nieuwe film Stuk!, naar de bestseller van Judith Visser. Centraal staat een tienermeisje dat extreem wordt gepest op school en daardoor langzaam ontspoort en zelfs suïcidaal wordt.

De eerste opnames moeten nog beginnen, maar De Jong en Yolanthe hebben wel vaker samengewerkt. "Ik heb haar al voor enkele filmrollen gevraagd en ze is meermaals langsgekomen bij castings, maar het is er nooit van gekomen", legt De Jong uit. "Nu zag ik mijn kans schoon."

"Ik vind Yolanthe een prima actrice", gaat De Jong verder. "Daarnaast wilde ik juist spelen met de beeldvorming rond haar in de media. Daar hield ik me ook aan vast voordat ik haar echt ontmoette."

Yolanthe speelt een jonge, onervaren rechercheur die wordt begeleid door een norse, door de wol geverfde speurder, gespeeld door de Friese acteur Rense Westra. "Rense heeft natuurlijk al een strenge kop", lacht De Jong. "Dat vormt een mooi contrast met die frivole Yolanthe."

De opnames van Stuk! beginnen vrijdagochtend in Rotterdam. Daarna worden onder meer ook Sneek en het dorp Morra aangedaan.


Regisseur vindt Yolanthe helemaal geen diva (Foto: Novum)

'Kinderpardon ruimhartiger uitvoeren'

Het kabinet moet het kinderpardon rechtvaardiger uitvoeren en zo'n driehonderd kinderen alsnog toelaten. Dat bepleiten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag. Ook kinderen die onder toezicht van gemeenten stonden, zouden moeten kunnen blijven.

Beide organisaties wijzen erop dat Teeven heeft beloofd dat hij het kinderpardon ruimhartig zou uitvoeren. Maar dat zien ze in de praktijk niet terug. Zo stelt de bewindsman dat het kind ten minste vijf jaar in Nederland moet hebben verbleven en al die tijd onder toezicht van het rijk hebben gestaan.

Zo'n driehonderd kinderen voldoen wel aan de eerste voorwaarde, maar hebben onder het toezicht van gemeenten gestaan, en voldoen daarmee niet aan de voorwaarden. Ten onrechte, stelt Dullaert. "Het gaat erom dat deze kinderen al die tijd in het zicht van de overheid zijn geweest, het maakt niet uit of dat het rijk of de gemeente is geweest."

"Feit is dat deze kinderen langer dan vijf jaar in Nederland zijn en hier geworteld. Deze uitvoering is in strijd met de geest van het pardon." Als voorbeeld wordt Dennis genoemd, de 8-jarige jongen die waarschijnlijk wordt uitgezet, omdat hij niet altijd onder rijkstoezicht heeft gestaan. Dennis werd in Nederland geboren.

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) over de justitiebegroting. Dan komt het vreemdelingenbeleid en het kinderpardon ook aan de orde.

Schoonmakers vinden goudschat in vliegtuig-wc

Schoonmakers van de luchthaven van het Indiase Kolkata hebben in een vliegtuigtoilet 24 verstopte goudstaven gevonden. De tientallen kilo's wegende goudschat is meer dan achthonderdduizend euro waard, schat de douane.

Het vliegtuig van de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways had er net een vlucht van Bangkok naar Kolkata opzitten. Bij de schoonmaakbeurt voor vertrek naar Patna, de volgende bestemming, troffen schoonmakers twee tassen baar goud aan.

De douane heeft het goud in beslag genomen en onderzoekt waar het vandaan komt. India heeft onlangs de invoerheffing op goud verhoogd. Die maatregel werkt volgens overheidsfunctionarissen smokkel in de hand.

Patch PlayStation 4-versie Call of Duty: Ghosts vrijgegeven

Infinity Ward heeft een nieuwe patch vrijgegeven voor de PlayStation 4-versie van Call of Duty: Ghosts. Zo worden verscheidene problemen met het crashen van de game en spawn exploits verholpen. De volledige uitleg bij de patch vind je hieronder:

New Features

 • #CODeSports option added, providing further MLG support; Contains a Broadcast mode and the ability to enable the latest MLG ruleset in both online Private Matches and System Link.

Stability

 • Fixed a rare crash when quitting out of an MP match while calling in a squad mate with a riot shield equipped.
 • Fixed a rare private match stability issue, which was occurring when a playlist update was published.
 • Fixed a crash which occurred when renaming a loadout as the match was starting.
 • Fixed a crash when the host of a Wargame match could crash if they are pulled out of the match while in a 5 player party.
 • Fixed an MP Siege rare crash on load.
 • Fixed rare crash which occurred when accepting invites.
 • Numerous other MP in-game stability fixes.
 • Fixed a rare crash on load.

Key Changes

 • Further spawn logic improvements.
 • Fixed a spawn exploit where players would always respawn at their team spawn within the first 15 seconds of a game, even if an enemy was nearby.
 • Increased XP rewards slightly for Operations and early tier weapon challenges.
 • Added leaderboard for Search and Destroy game mode.
 • Numerous map exploit fixes in MP and Extinction.
 • Numerous Anti-Cheat fixes.
 • Fixed collision bugs on multiple maps.
 • Care package stacking exploit fix.
 • Increased Search and Destroy XP to give 10x XP instead of 5x XP.
 • Search and Destroy, now has its own online playlist.

Additional Fixes

 • Improved character models rendering, when viewing players with the Gryphon.
 • Accuracy fix for the Preferred Weapon Stat on the Player Stats lobby page.
 • Spectator movement improvements.
 • Further support for the COD App.
 • Clan tags no longer missing a bracket when viewed in-game.
 • Dedicated server bug fixes.
 • Fix for seeing empty player name when joining a game in progress.
 • Reduced upwards velocity when performing a melee charge.
 • ADS while moving in a remote turret is now allowed.
 • Dog no longer twitches when player is too close.
 • Ping for bots now returns a more accurate 0ms.
 • Fixed a very rare issue where the left pistol could shoot two bullets instead of one.
 • Vehicle explosions sometimes did not appear in killcams; fixed.
 • Disable the create clan button when the service is unavailable.
 • Added error popup to the Call of Duty Account button when the service is down.
 • Added an error message on the Clan section of the Friends List when the service is down.
 • When losing internet connection, then attempting to modify a loadout's perks, the game now returns you to the main menu.
 • Balanced the Focus Perk's view-kick scale.
 • Fixed bug where clan tag colors were not showing up on Clan Details page.
 • Fixed an issue where mantling while going through a blitz portal would sometimes not teleport the players.
 • Adding patch & background reward for Call of Duty Account Registration.
 • In Extinction, fixed a rare issue where the alien wouldn't retreat.
 • Fixed an issue in Extinction when the hive chopper wouldn't show up if an attack chopper was bought during a very specific window of time.
 • Multiple fixes for Recent History and My Modes lists.
 • Fixed an issue with private party members are not correctly pulled away from the game when the private party leader backed out.
 • Fix for sometimes spawning from last stand without a weapon in hand in Extinction.
 • Fix for a few last stand revive weapon bugs in Extinction.
 • Added new MP spawn music.
 • Fixed an issue with the ammo counter sometimes not showing up properly in safeguard.
 • Fixed a rare issue where the Score/XP popup (i.e., +100) didn't appear when killing a player in Squads Mode.
 • Changing the leaderboard filter then scrolling would sometimes cause the user to be sent back to a previous menu screen, fixed.
 • We now show dog tags to spectators in Search and Rescue.
 • Ensured the ratchet sound only plays when first entering the summary after a game.
 • Replace generic unlock icon (head/helmet/uniform) with text description of item.
 • Fixed a bug with shooting down a heli sniper with a gryphon.
 • Riot shield assists challenge balancing.
 • Fixed operation completion bonus to account for multi-tier operations rolling over.
 • Improved UI messages to explain rewards.
 • Added a "Track Operation" button helper text in the operation selection menu.
 • Make it so the CoD Anywhere confirm button does not disappear when you back out of a field edit popup.
 • Fix for mismatched player cards in extinction mode.
 • Added thermal hybrid scope hint in extinction HUD.
 • Fixed an issue where backing out of a certain error popup would cause the player to sit in a lobby that wouldn't fill up in Squad Assault.
 • Fixed unlocalized text in the Extinction unlock screen for Extinction abilities.

Victoria Koblenko op brute wijze beroofd in auto

Victoria Koblenko is afgelopen weekend in haar auto beroofd. Toen de actrice stilstond op een Amsterdams parkeerterrein sloegen twee mannen met een baksteen de ruit van haar auto in. Bij een worsteling met de daders brak ze haar middelvinger.

"Zo ongeduldig om mijn spullen te stelen dat jullie niet eens hebben gewacht totdat ik de auto had verlaten", richt Koblenko zich op Facebook tot de daders. "Wilde je even kijken hoe ik deze horrorscène in real life zou spelen? Of ik tegen zou stribbelen tot bloedende handen en een gebroken vinger toe tussen al dat gebroken glas?"

Ze plaatste een foto van haar in verband gewikkelde vinger op Facebook. Ze draagt de middelvinger 'met trots op aan die twee sukkels'.

Wat het duo heeft meegenomen is onbekend. Koblenko heeft wel flink moeten betalen voor een nieuwe autoruit en een eerste hulp bezoek. "Om je kapot te schamen!", vindt de actrice. Dat geld 'had naar giro 555 gemoeten', laat ze weten.

"Ik zou maar bidden dat als ik jullie de volgende keer tegenkom, dat ik weer zo wijs ben om je niet achterna te rijden", besluit ze.

Verschrikkelijke honger in Borderlands 2

Het tweede deel aan Headhunter-dlc voor Borderlands 2 is aangekondigd. Dit deel zal The Horrible Hunger of the Ravenous Wattle Gobbler heten en is in de stijl van het Amerikaanse feest Thanksgiving. Eerder kwam al een dlc in Halloweenthema uit.

De dlc gaat over een toernooi in de stijl van The Hunger Games dat gehouden wordt in Pandora. Het toernooi is georganiseerd door Mr. Torgue en heeft als doel om de woeste Wattle Gobbler uit te schakelen.

Het eerste Headhunter-pack was TK Baha's Bloody Harvest, in de stijl van Halloween. Mogelijk komt rond de kerst het derde pack uit, in de vorm van How Marcus Saved Mercenary Day.

The Horrible Hunger of the Ravenous Wattle Gobbler komt op 26 november uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360 en de dlc zal te koop zijn voor €2,99.

Nederlandse Greenpeace-activiste op borgtocht vrij

De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen komt vrij op borgtocht. Dat heeft de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg woensdagochtend besloten. Ook een Britse actievoerder mag op borgtocht vrij.

Oulahsen reageerde opgelucht op de uitspraak en zei in een reactie dat ze zo snel mogelijk haar familie wil spreken en 'heel lekker' gaat eten omdat ze dat tijden niet heeft gedaan. Haar zou meerdere malen beloofd zijn dat ze met haar familie mocht bellen, zonder dat het hiertoe kwam. Ze gaf verder aan dat ze 'absoluut' geen spijt heeft dat ze aan boord van de Arctic Sunrise is gegaan. "Ik zou het zo weer doen."

Oulahsen maakt deel uit van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat op 19 september werd geënterd door de Russische kustwacht. Greenpeace voerde actie tegen een boorplatform ten noorden van Rusland.

De rechtbank vroeg Oulahsen of ze bereid is tijdens het onderzoek in een hotel in Sint-Petersburg te wonen. Hierop antwoordde ze bevestigend. Na beraad oordeelde de rechter dat ze op borgtocht vrij mag. Het is nog niet bekend onder welke voorwaarden dat gebeurt.

In een korte videoboodschap die Greenpeace in de zittingszaal opnam bedankt Oulahsen van achter de tralies iedereen die oproept tot de vrijlating van de opvarenden voor de steun. "Jullie geven ons hoop, jullie geven ons kracht."

Helemaal onverwacht kwam het besluit van de Russische rechter om Oulahsen een tijdelijke vrijgeleide te geven niet. De afgelopen dagen kregen ook andere opvarenden te horen dat ze hun proces in februari niet hoeven af te wachten in hun cel, mits Greenpeace de borgsom van 45 duizend euro per persoon betaalt. Maandag vond de rechter nog dat een Australische activist, tot nu toe als enige, wel nog drie maanden in voorarrest moet blijven.

Onder degenen die dinsdag werden vrijgesproken waren zowel bemanningsleden als actievoerders. Later woensdag oordeelt de rechter over de andere Nederlandse opvarende, machinist Mannes Ubels.

Tom Cruise wil Jack Nicholson in presidentkomedie

Tom Cruise doet er alles aan om Jack Nicholson te schaken voor de titelrol in El Presidente. De komedie gaat over een serieuze beveiligingsagent in dienst van een Amerikaanse ex-president die vooral van drank en de vrouwen houdt. Dan wordt een moordaanslag gepleegd, en moeten de twee samen op de vlucht. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Cruise heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij na A Few Good Men uit 1992 graag nog een keer met Nicholson wilde samenwerken. Hij probeert El Presidente al jaren van de grond te krijgen, met Nicholson. De 76-jarige acteur is echter al enige tijd officieus met pensioen en is alleen nog voor heel speciale rollen te porren. Zijn laatste rol was in How Do You Know uit 2010.

In datzelfde jaar was Jay Roach nog aan El Presidente verbonden als regisseur. Sindsdien hebben er enkele verschuivingen plaatsgevonden die echter nergens toe hebben geleid. Zo was Cruise een tijdje uit de running en zou hij worden vervangen door Robert Downey jr.

Inmiddels heeft Doug Liman getekend voor de regie. Hij is bekend als scenarist van de drie Bourne-films met Matt Damon, waarvan hij de eerste, The Bourne Identity, ook regisseerde. Ook maakte hij onder meer Mr. & Mrs. Smith en Jumper.


Tom Cruise wil Jack Nicholson in presidentkomedie (Foto: Novum)

Blackbeard in Assassin's Creed-dlc

Uit gelekte PlayStation-trophies is af te leiden dat het mogelijk is om als de legendarische piraat Blackbeard te spelen in toekomstige Assassin's Creed IV: Black Flag-dlc, genaamd Blackbeard's Wrath.

Volgens deze trophies zal het mogelijk zijn om, naast Blackbeard, ook nog met 'The Jaguar' en 'The Orchid' te spelen in de multiplayerversie van de game. Op dezelfde pagina zijn ook trophies te zien voor de eerder aangekondigde singleplayer-dlc Freedom Cry. In deze dlc zal het draaien om Adewale, Edward Kenway's eerste stuurman.

De dlc moet nog officieel aangekondigd worden, maar Ubisoft heeft eerder al wel aangekondigd dat er multiplayer-dlc uit zal komen als onderdeel van de Season Pass van Assassin's Creed IV.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Oranje trekt meer kijkers dan Zlatan en Ronaldo

De oefeninterland van Nederland tegen Colombia is dinsdagavond beter bekeken dan de beslissende play-offwedstrijd Zweden - Portugal. Naar Oranje keken meer dan 1,8 miljoen kijkers, terwijl op de clash tussen Zlatan Ibrahimovic en Cristiano Ronaldo 725 duizend mensen afstemden. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het Nederlands elftal werd uitgezonden bij SBS6 en Zweden - Portugal op RTL 7.

De oefenwedstrijd van Oranje was dinsdag met afstand het best bekeken. Op de tweede plaats staat Goede Tijden Slechte Tijden, gevolgd door het achtuurjournaal.

Oranje en Colombia kwamen niet tot scoren in de Arena. Portugal won met 3-2 van Zweden en dat was na de 1-0 zege uit de heenwedstrijd ruimschoots voldoende om plaatsing voor het WK in Brazilië af te dwingen.

Horloge dat stervensuur JFK bepaalde geveild

Een polshorloge dat de arts van de Amerikaanse president John F. Kennedy zou hebben gebruikt om het tijdstip van diens overlijden te bepalen wordt geveild. Het achttien karaats gouden uurwerk kan ruim een ton euro opbrengen, schatten kenners.

Hersenchirurg Kemp Clark kreeg het waterbestendige Patek Philippe-horloge in 1949 van zijn moeder, die het in Zwitserland had gekocht. In de achterzijde is Clarks naam gegraveerd.

Clark was in 1963 een van de artsen aan het sterfbed van president Kennedy in het Parkland Memorial-ziekenhuis in Dallas. Een half uur nadat de president tijdens een rijtoer door de Texaanse stad was neergeschoten stelde Clark vast dat hij was overleden. Volgens de erven Clark noteerde de arts op de akte van overlijden de tijd die zijn horloge aangaf en bekrachtigde die met zijn handtekening.

Vrijdag is het vijftig jaar geleden dat Kennedy werd vermoord. Clark overleed in 2007. Zijn horloge komt op 17 december onder de hamer bij veilinghuis Christie's in New York.

'Opstelten en Teeven bedreiging rechtsstaat'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zijn een bedreiging voor de rechtsstaat. Dat heeft SP-Kamerlid Jan de Wit woensdag betoogd tijdens de behandeling van de begroting van beide bewindslieden.

"Op essentiële onderdelen ontbeert een visie", zei De Wit. Hij sprak verder van 'visieloze bezuinigingen'. "Het maakt niet uit hoe, als er maar bezuinigd wordt." Als voorbeeld noemde de SP'er de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Na kritiek uit de Kamer heeft Teeven de plannen weliswaar aangepast, maar ze zijn volgens De Wit nog steeds onvoldoende.

"Het grondwettelijke recht van toegang tot de rechter wordt belemmerd", zei De Wit. Daarmee is volgens hem sprake van klassenjustitie. De bezuiniging op de gevangenissen is een ander voorbeeld. Die leiden ertoe dat er minder aandacht is voor resocialisatie, wat de kans op recidive vergroot.

VVD-Kamerlid en partijgenoot van de bewindslieden Foort van Oosten zei dat hij het oneens is met de SP. "Ik deel de opvatting dat de visie te beperkt is, bepaald niet."

Franse media bejubelen WK-plaatsing Frankrijk

De Franse media zijn woensdag vol lof over de kwalificatie van het Franse nationale team voor het WK in Brazilië. "Een nachtmerrie is veranderd in een droom", schrijft de toonaangevende sportkrant L'Équipe na de 3-0 overwinning op Oekraïne. "Het team speelde tactisch de perfecte wedstrijd en flikte wat nog nooit een ander land lukte: een 0-2 achterstand uit de heenwedstrijd ongedaan maken."

Ook Le Monde spreekt van een ongekende wending. "Les Bleus heeft het onmogelijke gedaan en gaat toch naar het WK", kopt de krant. "Belachelijk gemaakt door de pers rekende het team af met hun criticasters", staat vervolgens opgetekend in het artikel.

Le Monde hoopt dat in Brazilië de schandvlek van drie jaar geleden wordt weggepoetst. In Zuid-Afrika viel Frankrijk alleen op in negatieve zin, door een reeks schandalen en een uitschakeling in de eerste ronde. "Het doel van Didier Deschamps moet zijn om het team beter te leiden dan in 2010."

L'Équipe meldt tevens dat de verbintenis van Deschamps is verlengd tot de zomer van 2016. De coach had een clausule in zijn contract die automatisch wordt gelicht bij plaatsing voor het WK. Deschamps zelf was in de zevende hemel. "Dit is de magie van het voetbal", jubelde hij over de onverwachte comeback van zijn team.

Deadfall Adventures

Deadfall Adventures valt op de mat. Hmm... Een titel die mij niet bekend is maar dat gebeurt vaker. Ik ben dan wel fervent gamer maar blijf redelijk rond de AAA-games hangen. Een uitstapje naar de B-titel gebeurt zelden en meestal omdat we de game moeten reviewen. Eerst maar eens de trailer aanzwengelen, kijken of dat iets oplevert. Na twee trailers bekeken te hebben, ben ik al meer geïnteresseerd geraakt. Bon, laten we eens kijken wat de game te bieden heeft.

Van Hummel vindt onderdak bij Androni

In navolging van Johnny Hoogerland verkast ook Kenny van Hummel naar Androni Giocattoli-Venezuela. De Arnhemmer heeft voor een jaar getekend bij de Italiaanse Pro Continental-formatie, vertelt hij woensdag aan Cyclingnews. Van Hummel zat nog zonder team voor volgend jaar, omdat zijn vorige ploeg Vacansoleil-DCM ophield te bestaan.

Van Hummel zag eerder een overgang naar de beoogde nieuwe wielerploeg van Fernando Alonso stranden. Onderhandelingen van de Formule 1-coureur om de licentie van Euskaltel over te nemen, liepen op niets uit.

De 31-jarige Van Hummel had al een mondeling akkoord met Alonso, die nu in 2015 met zijn wielerploeg wil starten. "Dat was wel een beetje een ramp", zegt hij. "Gelukkig biedt Androni mij de geweldige kans om voor een jaar bij hen te rijden."

De sprinter had zich al neergelegd bij een sabbatical van een jaar. "Ik ben nog niet klaar om met pensioen te gaan. Naarmate de tijd verstreek, had ik echter al geaccepteerd dat ik weer zou gaan studeren en een beetje met jonge renners zou gaan trainen. Maar prof blijven was altijd mijn doel."

Van Hummel zal bij zijn nieuwe ploeg voornamelijk in Italiaanse koersen te zien zijn. De Giro is het belangrijkste doel van de ploeg, al is voor die koers wel een wildcard nodig.

Van der Wiel baalt van WK zonder Zlatan

Gregory van der Wiel betreurt het dat zijn ploeggenoot bij Paris Saint-Germain, Zlatan Ibrahmovic, niet op het WK van de partij is. Zlatan moest met Zweden dinsdag ook in de return zijn meerdere erkennen in Portugal. "Het is zonde. Ik had hem graag op het WK gezien", reageert Van der Wiel tegen Novum Nieuws.

Zlatan scoorde dinsdag twee keer. De andere ster op het veld, Ronaldo, vond voor Portugal echter driemaal het net en had in de eerste wedstrijd ook al de enige treffer gemaakt. "Dat kan hij dus", zegt Van der Wiel over Ronaldo. "Hij is altijd gevaarlijk."

Van der Wiel had zelf wel reden tot juichen. De rechtsback mocht voor de eerste keer onder het bewind van Louis van Gaal meedoen bij het Nederlands elftal. Hij kreeg als rechtsachter een basisplaats. "Ik ben wel tevreden, ben blij dat ik deze week heb mogen meemaken. Het was voor mij een geslaagde week."

Over het resultaat tegen Colombia (0-0) was Van der Wiel eveneens te spreken, zeker omdat Oranje door de rode kaart van Jeremain Lens meer dan een helft met een man minder speelde.

"Dat was een goede les om te kijken hoe we het met tien man doen tegen een goede ploeg, vol topspelers. We hebben onze taken goed uitgevoerd en kunnen daarom tevreden zijn met 0-0", aldus Van der Wiel.

Mariniers: 'Captain Phillips is realistisch'

In 2009 werd het Amerikaanse vrachtschip Maersk Alabama voor de kust van Somalië gekaapt door piraten. De kapitein van het schip, Richard Phillips, schreef een boek over de indrukwekkende gebeurtenis en nu is het verhaal verfilmd door regisseur Paul Greengrass (The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum) onder de titel Captain Phillips. Niemand minder dan topacteur Tom Hanks speelt de hoofdrol in de actiethriller.

De film ging eind oktober op het Amsterdam Film Week in Tuschinski in première onder het oog van de Koninklijke Marine. Tegelijkertijd kon de bemanning van de Zr. Ms Johan de Witt, aangelegd in de haven van Muscat (Oman), ook genieten van de film.

In Amsterdam spraken wij met twee mariniers waarvoor de gebeurtenissen in de film niet bepaald nieuw waren. "Het was een hele goede film. Het bracht namelijk duidelijk in beeld wat wij voor werk doen," vertelt sergeant-majoor Harry Roos. "Het is interessant om een kaping ook eens van de andere kant te zien. Normaal komen wij pas later aan en moeten wij inspelen op wat er op dat moment gebeurt," vult matroos Jelle van den Heuvel aan.

"Ik heb het boek van Richard Phillips ook gelezen en de grove lijnen komen wel overeen met de film. En ondanks dat het soms heroïsch in beeld is gebracht, blijft het wel realistisch. De film heeft veel raakvlakken met wat wij normaal gesproken zien," zegt de sergeant-majoor. Beide heren zitten ongeveer tweederde van het jaar op het water. Om zeebenen te voorkomen zijn het slechts 'korte reisjes' van maximaal zes weken. 

Het duurt niet lang meer voordat beide mariniers het water weer op gaan. Volgend jaar zijn ze ongeveer de helft van het jaar op zee. "Het is niet ondenkbaar dat ik even aan de film denk als we de volgende keer op het water gaan," sluit Harry Roos af.

Captain Phillips draait vanaf morgen in de bioscoop. Onze positieve recensie is hier te lezen.


'Captain Phillips is realistisch' (foto: Universal)

Maldonado trekt sabotageclaim terug

Pastor Maldonado heeft toegegeven dat hij Williams ten onrechte van sabotage heeft beschuldigd. De Venezolaan claimde afgelopen weekend in de Verenigde Staten dat er bewust iets mis was met zijn bolide, omdat het verschil tussen hem en teamgenoot Valtteri Bottas wel erg groot was.

Omdat Maldonado niet door het eerste deel van de kwalificatie heen kwam en Bottas wel aan Q3 deel mocht nemen dacht Maldonado aan gerommel met bandendruk en -temperatuur. Hij sprak dit openlijk uit in de media, maar tegenover het Duitse Speed Week komt de coureur hier op terug. "Het was fout van mij om dat te roepen, omdat we al drie jaar lang met respect met elkaar om zijn gegaan."

"Ik was gestresst, omdat dit het eerste weekend was na de aankondiging dat ik zal gaan vertrekken. Het einde van het seizoen nadert en ik was gestresst, omdat ik me wilde laten zien en meer dan 100 procent wilde geven, maar hierin belemmerd werd door de auto. Soms zeg je dan dingen die je eigenlijk niet zou moeten zeggen."

Maldonado benadrukt dat hij vrienden binnen het Formule 1-team Williams heeft en dat hij met hen zowel momenten van glorie als diepe dalen mee heeft gemaakt. De Venezolaan vindt het jammer dat hij moet vertrekken en wenst Williams het beste voor de toekomst.

Bekijk de paring van Xbox One en PlayStation 4

Veel mensen vroegen zich ongetwijfeld af hoe de HDMI-media-ingang op Xbox One in combinatie PlayStation 4 zou werken. Nu beide consoles bijna in de winkels liggen was het wachten op de eerste video die deze paring zou laten zien.

Hoewel de media-ingang is ontworpen om samen te werken met kabel-en satelliet set-top boxes in het achterhoofd, willen natuurlijk de meeste mensen weten wat er gebeurt als je een PlayStation 4 verbindt. Hieronder kun je het resultaat bekijken en wat opvalt is dat op wat vertraging na, het prima lijkt te werken.

Ootmarsum ziet af van NK wielrennen 2014

De Nederlandse kampioenschappen wielrennen op de weg hebben volgend jaar toch niet plaats in Ootmarsum. Stichting Wielerevenementen Dinkelland die het NK zou organiseren krijgt de begroting voor het evenement niet rond en heeft moeten besluiten zich alsnog terug te trekken. 

Volgens voorzitter Frans Willeme had de organisatie nog een bedrag van ruim 100.000 euro nodig, een bedrag dat lokale en regionale overheden niet volledig wilden bijleggen. De gemeente Dinkelland draagt als enige 20.000 euro bij, maar Willeme heeft nul op het rekest gekregen bij zowel de provincie Overijssel, de Regio Twente als het Twents Bureau voor Toerisme. "Als het bedrijfsleven een bedrag geeft van 200.000 tot 250.000 euro, dan moet de overheid ook laten zien dat dit evenement wat waard is", zei Willeme tegen RTV Oost.

De KNWU gaat samen met de stichting op zoek naar een vervanger voor Ootmarsum, dat het NK eerder in 2008 en 2011 organiseerde.

Fu Works en Poolse producent slaan handen ineen

De Nederlandse filmproducent San Fu Maltha gaat met zijn productiemaatschappij Fu Works samenwerken met de Poolse producent Alvernia Studios. De samenwerking moet makers van films met een bescheiden budget naar Polen lokken, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het initiatief moet twee tot drie films per jaar opleveren met een budget tot maximaal drie miljoen euro. De films moeten Engels gesproken zijn en geschikt zijn voor de populaire filmmarkt. De opnames mogen overal in Europa plaatsvinden, maar de afwerking moet in de studio's van Alvernia in Polen gebeuren.

Anna Rozalska, hoofd marketing bij Alvernia, laat evenwel weten dat over het budget kan worden onderhandeld, mits het filmen of de afwerking bij Alvernia plaatsvindt. Ze is voornamelijk op zoek naar thrillers, horrorfilms en sciencefictiontitels.

Het project lijkt geheel in lijn met de nieuwste ontwikkelingen wat betreft subsidie uit Brussel voor de filmsector. De Europese Unie presenteerde vorige week een nieuwe wet waarin de subsidie voor films door een Europese lidstaat mag worden verhoogd van vijftig naar zestig procent van het gehele productiebudget. De wet heeft als doel de verschillen tussen lidstaten in subsidieregelingen te verkleinen en coproducties van verschillende Europese landen te bevorderen.

Fu Works was niet direct beschikbaar voor commentaar.


Fu Works en Poolse producent slaan handen ineen (Foto: Novum)

Android-versie Ridiculous Fishing nu beschikbaar

Nadat we enkele dagen geleden al meldden dat Ridiculous Fishing ook voor Android zou verschijnen, is het nu zover. De game is nu te downloaden via Google Play, aan een prijs van 2,25 euro.

Daarnaast zit de game ook in de nieuwste Humble Bundle: Wie meer dan het gemiddelde betaalt kan Ridiculous Fishing, samen met vijf andere games, downloaden via de officiële Humble Bundle-app. Ridiculous Fishing verscheen eerder al voor iOS, en moet binnenkort ook Windows 8-smartphones ondersteunen.

Ridiculous Fishing populairste iPhone-game (Foto: Novum)

Blondje te lekker voor stageplaats

Na meer dan vijftig sollicitatiebrieven te hebben verstuurd, heeft Sian Willcocks nog steeds geen stageplaats gevonden. De 25-jarige Engelse is volgens potentiële werkgevers namelijk te lekker.

De jonge moeder uit Lincoln is bijna afgestudeerd als elektricien. Een beroepsgroep waarvoor voldoende werk is. Maar niet voor deze blondine.

Sinds drie maanden is ze volop aan het solliciteren, maar wordt overal afgewezen. Met haar, voor Engelse begrippen, prettige verschijning, zou ze namelijk mannelijke collega's kunnen afleiden. Onzin, vindt Willcocks zelf. Niemand ziet er namelijk geil uit in een overall beweert ze.

Voor Pasen moet ze een stageplaats hebben gevonden, anders is ze gezakt. "Ik weet niet meer wat ik moet doen", klaagt ze. "Ik wil graag serieus worden genomen. Ik zou mannelijke collega's kunnen afleiden. Weer anderen vinden dat vrouwen in de keuken thuishoren. Ik word gewoon anders behandeld omdat ik als een lekker blondje word gezien!"

Is deze Engelse echt te lekker om met een pijpleiding te spelen? Check de bron voor pics!

Battlefield 4: Second Assault toont zijn geweld

In  Battlefield 4: Second Assault maken een paar bekende maps uit Battlefield 3 hun herintreden.  Het gaat om Operation Metro, Gulf of Oman, Caspian Border en Operation Firestorm. De maps worden voorzien van een Levolution mogelijkheden.

Zo is het nu mogelijk om in Caspian Border een grote toren neer te halen en in Operation Firestorm is het nu mogelijk om een pijplijn kapot te knallen. 

Assassin's Creed IV-patch PlayStation 4 nu uit

De beloofde patch waarmee de resolutie van Assassin's Creed IV: Black Flag opgekrikt wordt van 900p naar 1080p op PlayStation 4, is nu te downloaden. De 900p diende vooral om een constante 30 FPS aan te houden, volgens Ubisoft.

Verder is er ook een nieuwe vorm van anti-aliasing aan het spel toegevoegd, die ook werkt met de Xbox One-versie. Assassin's Creed IV: Black Flag is nu uit voor Xbox 360, pc, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Miljoenenjachtwinnaar start website om gelijk te halen

De man die te vroeg op de rode knop bij Miljoenenjacht drukte en 125.000 euro won, wil meer en heeft advocaat J.P. Plasman ingeschakeld, zo schreven wij gisteren al. De man zei per ongeluk gedrukt te hebben en moest van de notaris stoppen. Achteraf had hij vijf miljoen euro in zijn gekozen koffertje. 

De advocaat van de man heeft nu een heuse website met bewijs en brieven gemaakt om de symphatie van het volk te winnen waarschijnlijk. Want Mauro mocht na bemoeienis van het volk uiteindelijk ook blijven. Op de site www.rechtopmiljoenen.nl wordt het allemaal uitgelegd: dat de regels pas na de opnames zijn toegevoegd, dat er geen bindende overeenkomst is omdat de man het toch niet eens is met de deal, etc. etc. 

Verder publiceert de website diverse brieven. De strekking: er is valsgespeeld door de Postcodeloterij. De Postcodeloterij verwijst door naar producent Endemol. Het is te hopen dat Endemol de 125.000 (minus 29 procent kansspelbelasting) al heeft gestort, want Plasman zal ook betaald willen worden.

Glasbergen droomt met curlingteam van Spelen

Hij investeert per jaar duizenden euro's in zijn sport. De 23-jarige Carlo Glasbergen heeft er echt alles voor over om zijn olympische droom te verwezenlijken. Bij de Spelen van 2018 in Zuid-Korea wil hij met zijn curlingteam Nederland vertegenwoordigen.

"Dat is ons grote doel", aldus de inwoner van Zoetermeer. "Hier doen we het allemaal voor." Glasbergen weet dat mensen vaak wat raar tegen curling aankijken. "Maar de sport heeft juist heel veel bijzondere elementen in zich."

Glasbergen en het team van skip (aanvoerder) Jaap van Dorp kunnen vanaf komend weekeinde in het Noorse Stavanger een belangrijke stap zetten richting de Spelen bij de Europese titelstrijd in de B-poule. Bij promotie naar het hoogste niveau mag het team meedoen aan het WK en bij het mondiale toernooi zijn punten en tickets voor het olympisch kwalificatietoernooi te verdienen. Om te mogen promoveren moet Nederland de finale halen. "Vorig jaar waren we er al dichtbij. Dit keer moet het lukken. We gaan voor goud in Noorwegen."

De Nederlandse mannen hebben geprobeerd zich te plaatsen voor de Spelen volgend jaar in Sochi. Maar die missie mislukte. "We zijn nog een jong team. We misten daarom toch nog de juiste ervaring. We zijn de afgelopen periode weer sterker geworden. Sinds augustus hebben we als voorbereiding op het EK ook tien toernooien gespeeld. We hebben deze competitie nodig om sterker te worden, want in Nederland is er niet voldoende tegenstand."

Vice-aanvoerder Glasbergen, die via een vriendje op school in contact kwam met curling, en zijn teamgenoten moeten zelf opdraaien voor de kosten van deze evenementen. Sportkoepel NOC*NSF geeft de bond geen subsidie. Glasbergen werkt in de zomer in horeca om alles te kunnen bekostigen. "De bond helpt ons wel bij het EK, maar voor een ander toernooi zijn we gemiddeld zo'n 500 euro kwijt. Hopelijk krijgen we wel wat meer steun, als de Spelen in zicht komen. Het zou het mooiste zijn als we een sponsor kunnen vinden. Daarnaast studeren we allemaal, op deze manier kunnen we ook voldoende tijd in onze sport steken."

Volgens de student bewegingswetenschappen heb je voor curling een goede conditie nodig. "Vooral het vegen om het ijs te verwarmen voor de steen is zwaar en kost veel kracht. Het is steeds een korte inspanning. Maar een wedstrijd duurt gemiddeld 2,5 uur en daarin moet je dat toch heel vaak doen. Daarnaast moet je de hele tijd geconcentreerd blijven. Deze sport vergt veel precisiewerk."

Malala krijgt Europese Sacharovprijs

De 16-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai krijgt woensdag de Europese Sacharovprijs voor de vrijheid van denken overhandigd. Malala kreeg wereldwijde bekendheid omdat zij door een extremist van de radicaalislamitische Taliban door het hoofd werd geschoten wegens haar strijd voor meisjesonderwijs.

De uitreiking is in het Europees Parlement in Straatsburg, dat de prijs in het leven riep. Omdat de onderscheiding 25 jaar bestaat, zal een reeks eerdere winnaars bij de ceremonie aanwezig zijn.

Malala is een moedige verdediger van onderwijs, aldus de voorzitter van het EU-parlement, Martin Schulz. "Zij herinnert ons aan onze plicht tegenover kinderen en in het bijzonder meisjes."

De onderscheiding, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro is verbonden, is genoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdissident en wetenschapper Andrej Sacharov. Malala is de jongste winnaar tot nu toe van de prijs.

Weer boete voor KPN na achterstellen concurrentie

KPN heeft woensdag opnieuw een boete gekregen omdat het als netwerkbeheerder concurrenten heeft achtergesteld. Het telecombedrijf kreeg ditmaal van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vier boetes van in totaal bijna 973 duizend euro vanwege de benadeling van andere partijen die breedbandinternet aanbieden in 2009 en 2010. KPN gaat in beroep.

De boetes pakten hoger uit dan gebruikelijk omdat KPN al vaker in de fout ging. Ook heeft het telecombedrijf niet zelf aan de bel getrokken, zoals met de ACM is afgesproken in gedragsregels. De verhogingen van de boetes variëren van twintig tot honderd procent.

KPN is eigenaar van glasvezel- en kabelnetwerken. Het bedrijf is verplicht daar concurrenten op toe te laten. Om het telecombedrijf als gecombineerde netwerkbeheerder en aanbieder geen voorsprong te geven, is het echter ook verplicht concurrenten twee maanden van tevoren in te lichten als er nieuwe diensten worden geïntroduceerd, zoals snellere verbindingen.

"Op deze manier krijgen concurrenten van KPN de kans om consumenten een alternatief aan te bieden", legt de ACM uit. Zo kunnen concurrenten dezelfde dienst gaan aanbieden of hun prijs verlagen van hun huidige producten. "Zo ontstaat meer keuzevrijheid voor de consument."

KPN betwist de boetes echter, laat het woensdag weten. Volgens het telecombedrijf was de ACM destijds niet duidelijk over de termijn waarbinnen het telecombedrijf de concurrenten moest inlichten. Volgens KPN werd in de toenmalige regels gesproken van 'een redelijke termijn, van in beginsel minimaal twee maanden'. Volgens KPN was dat niet eenduidig. De ACM heeft de regel in 2012 aangepast in 'een termijn van minimaal twee maanden'.

D66 werkt aan regulering wietteelt

Het telen van wiet moet worden gereguleerd. Alleen zo kunnen gezondheidsrisico's worden ingeperkt en kan de georganiseerde misdaad een slag worden toegebracht, stelt D66-Kamerlid Magda Berndsen woensdag. Zij werkt aan een wetsvoorstel om de teelt te reguleren, meldt de partij woensdag.

Door de teelt te reguleren kan de overheid bepalen hoe sterk de cannabis mag zijn, stelt Berndsen. Ook is dan zeker dat er geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in de wiet zitten.

De politie is volgens het Kamerlid te veel tijd kwijt aan het bestrijden van de wietteelt. Dat zou ten koste gaan van slachtoffers van ernstige delicten die 'een eeuwigheid wachten op de behandeling van hun strafzaak'. "Politiecapaciteit kan beter, effectiever en ten gunste van de gewone mensen ingezet worden."

Berndsen wijst erop dat het aantal opgerolde hennepkwekerijen intussen niet stijgt en dat het aantal celstraffen van een jaar of langer tussen 2010 en vorig jaar is gehalveerd. Ondertussen draaien criminele organisaties omzetten tot zes miljard euro.

De NOS concludeerde eerder uit een rondgang dat twee op de drie grote gemeenten in Nederland willen dat de wietteelt wordt gereguleerd. "Hoe kan het kabinet het huidige beleid dan volhouden?", vraagt het Kamerlid zich af.

Het is volgens Berndsen niet waar dat internationale verdragen regulering in de weg staan. "Er is namelijk geen verplichting om tot strafvervolging over te gaan en er mag rekening gehouden worden met het nationaal recht." Als voorbeeld noemt ze Uruguay, waar cannabis volledig is gelegaliseerd. Bij een VN-top over drugs in 2016 moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) volgens haar een leidende rol nemen om de verdragen waar nodig aan te passen.

ANWB wil lichtgevende verf op fietspaden

De ANWB wil fietspaden waar het 's avonds en 's nachts erg donker is veiliger maken met lichtgevende verf. Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwikkelde samen met bouwbedrijf Heijmans verf die overdag licht opneemt en 's avonds uitstraalt.

Volgens de ANWB gebeuren er in het donker regelmatig ongelukken op fietspaden doordat fietsers niet zien waar een berm, stoeprand of bocht begint. Door met de lichtgevende verf lijnen te trekken moeten de paden een stuk veiliger worden.

De ANWB wil het eerste fietspad zo snel mogelijk onder handen nemen. Leden wordt opgeroepen foto's in te sturen van onveilige fietspaden. Het winnende fietspad krijgt een likje van de 'glowverf'. Met de andere inzendingen stapt de ANWB naar de wegbeheerders.

Consument flink minder pessimistisch

Consumenten zijn in november veel minder somber gestemd dan een maand eerder. De vertrouwensindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek is met negen punten gestegen tot -18.

Vooral over de toekomstige economische situatie zijn consumenten positiever. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 zijn hierbij meer optimisten dan pessimisten te vinden. Ook de stemming over de economie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde aanzienlijk. De deelindicator economisch klimaat steeg met achttien punten tot -16.

De koopbereidheid van consumenten nam in november ook toe, maar minder sterk dan het vertrouwen in het economische klimaat. De deelindicator koopbereidheid steeg van -23 naar -19. Consumenten waren minder negatief over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie. In november is de tijd in de ogen van consumenten wel minder gunstig dan een maand eerder voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies.

Veltman ziet ondanks geslaagd debuut verbeterpunten

Joël Veltman is niet helemaal tevreden over zijn debuut bij Oranje. "Ik denk dat tevredenheid overheerst. Toch waren er wel een paar momentjes waarvan ik denk: dat moet beter de volgende keer", zegt hij na zijn vrijwel foutloze wedstrijd tegen Novum Nieuws. In de Arena kwam Oranje een doelpuntloze remise overeen tegen Colombia.

Een bloedeloze 0-0 was het niet. Regelmatig werd er op het scherpst van de snede gespeeld. "Colombianen kunnen dat als de beste: een beetje bij de scheids staan en een beetje provoceren", zegt Veltman.

Jeremain Lens liet zich uit de tent lokken en greep Armero bij de keel waarna hij van het veld werd gestuurd. "Of het een rode kaart was, weet ik niet. Maar je moet sowieso niet reageren. Dat was niet slim."

Ondanks het numerieke ondertal hield Oranje tot genoegen van Veltman stand. "Ik denk dat we, gezien die rode kaart, wel tevreden mogen zijn met 0-0. En misschien hadden we zelfs met 1-0 moeten winnen gezien die kans van Leroy Fer."

Knap was dat Veltman zich goed staande hield tegen Radamel Falcao, de superster van AS Monaco. Gemakkelijk ging dat echter niet. "Hij is heel sterk en continu met je bezig. Ik begrijp wel dat het een van de beste spitsen van de wereld is."

Vacansoleil werkte met neparts

Wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft in 2011 een half jaar gewerkt met een 'neparts'. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad heeft Daniël de Martelaere gezegd dat hij in de Verenigde Staten had gewerkt en zich daar specialiseerde in het begeleiden van topsporters. Daar blijkt nu niets van waar te zijn. 

De fout ligt echter bij de Belgische wielerbond. Zij gaven De Martelaere een dokterslicentie zonder zijn achtergrond te controleren. Voorzitter Tom van Damme van de KBWB: "Daar hebben we een administratieve fout gemaakt. We hadden moeten checken of die man dokter was, in de toekomst zullen we dat ook doen."

Tijdens de Ronde van Zwitserland in 2011 kwam de zaak aan het licht toen er problemen waren met bloedtesten die De Martelaere had gecontroleerd. Het laboratorium liet weten dat de testen niet ondertekend waren door een echte dokter. De Martelaere werd niet ontslagen, maar de ploeg verlengde zijn contract niet.

Voormalig ploegleider Hilaire van der Schuren reageerde in de krant op het voorval. "We hebben eind 2011 zijn contract niet meer verlengd. De Martelaere was bij ons geen dokter, maar chemicus. Hij was de man die de interne dopingcontroles regelde." De KBWB hoorde afgelopen zomer pas van het nieuws en zij hebben meteen de Orde van Geneesheren ingeschakeld. Ook de federale politie van Gent en het Gentse parket stellen een onderzoek in naar de De Martelaere.

[WK Kwalificatie] Mexico ook in return te sterk voor Nieuw-Zeeland

Mexico heeft zich geplaatst voor het WK voetbal in Brazilië. Na de 5-1 overwinning in de heenwedstrijd zegevierden de Mexicanen woensdag ook in de return van de intercontinentale play-off tegen Nieuw-Zeeland. Het werd 2-4 in Wellington. Oribe Peralta scoorde een onvervalste hattrick in de eerste helft.

Nieuw-Zeeland kwam in de slotfase terug door goals van Chris James en Rory Fallon, maar het slotakkoord werd verzorgd door de Mexicaan Carlos Pena.

Mexico is de laatste twee decennia een vaste gast op het WK. Het land ontbrak voor het laatst in 1990, toen het werd gediskwalificeerd. Nieuw-Zeeland was drie jaar geleden in Zuid-Afrika voor de tweede keer in de historie van de partij op de mondiale titelstrijd. Na drie remises sneuvelden de All Whites in de eerste ronde.

Geheel vlekkeloos verliep de kwalificatiereeks voor Mexico niet. De Mexicanen eindigden in de Noord en Midden-Amerikaanse zone achter de Verenigde Staten, Costa Rica en Honduras als vierde en versleten in totaal drie coaches.

Captain Phillips

Een jaar is niet compleet zonder een film met Tom Hanks. Een van 's werelds bekendste acteurs, die zijn sporen al ruim verdiend heeft met glansrollen in Forrest Gump, Cast Away en Saving Private Ryan, schenkt ons dit jaar twee films met hoge verwachtingen. Vanaf half december kunnen we Hanks zien in de rol van Walt Disney in Saving Mr. Banks, maar eerst is het tijd voor Captain Phillips, waarin hij nog eens laat zien waarom hij tot de top van de acteurswereld behoort.

Eerste grootschalige strooiactie tegen gladheid

Dinsdagnacht is voor het eerst dit seizoen grootschalig gestrooid. In driekwart van het land gingen strooiwagens op lokale of doorgaande wegen op pad, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

De temperatuur aan de grond daalde in Twente tot -5,5 graden. In de Veluwe en bij Herwijnen daalde de temperatuur op waarneemhoogte (anderhalve meter) tot -2,8 graden.

Voor gladheid op de snelwegen hoeven automobilisten niet zo bang te zijn omdat Rijkswaterstaat alle gladde plekken netjes in de pekel heeft gezet, zegt de woordvoerder. De eigen oprijlaan kan nog wel glad zijn. "Het verschilt per provincie waar precies is gestrooid. Sommige provincies hebben bijvoorbeeld alleen gestrooid op bruggen en viaducten."

Door het heldere weer koelde het flink af. Boven de lijn Goeree-Overflakkee-Nijmegen kon daardoor gladheid ontstaan. "Daaronder is minder vocht aanwezig en dan is er dus ook geen gladheid te vrezen."

De temperatuur komt in de loop van de ochtend uit boven het vriespunt, daarna gaat het waarschijnlijk regenen. "Aan het eind van de middag en het begin van de avond bestaat er zelfs kans op natte sneeuw. In de Veluwe en op de Limburgse heuvels kan die blijven liggen."

Parlement Venezuela zet zichzelf buitenspel

De Venezolaanse president Nicolas Maduro mag een jaar lang wetten uitvaardigen zonder die aan het parlement voor te leggen. De Nationale Vergadering heeft daarin dinsdag zelf toegestemd.

Maduro vroeg het parlement vorige maand om de bevoegdheid per decreet te regeren. Zo kan de president vaart zetten achter zijn campagne tegen bedrijven die volgens hem de economie saboteren. De confiscatie van tientallen winkels, de gedwongen prijsverlagingen van elektronica en de arrestatie van ruim honderd ondernemers van de afgelopen dagen zijn wellicht een voorproefje van Maduro's plannen.

Volgens de oppositie treedt de president de grondwet met voeten. Twee weken geleden ontnam de Nationale Vergadering een parlementariër zijn immuniteit, waarna hij werd vervolgd voor corruptie. Het parlementslid werd vervangen door een aanhanger van het kamp van Maduro. Daarmee had Maduro voldoende steun voor zijn verzoek.

De oppositie meent ook dat Maduro hetzelfde spel speelt als zijn voorganger, wijlen Hugo Chavez, die veertien jaar aan de macht was. Die wist het parlement vier keer zo ver te krijgen om hem de bevoegdheid te geven bij decreet te regeren. Chavez gebruikte deze macht om ruim tweehonderd wetswijzigingen door te voeren die de greep van de staat op de Venezolaanse economie verstevigden.

Zorg wil campagne tegen drank tijdens zwangerschap

De overheid moet een grote campagne voeren tegen het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Dat vinden de tien grootste verslavingsinstellingen nu uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, schrijft het AD woensdag.

Van de aanstaande moeders die blijven drinken is 33 procent hoger opgeleid, terwijl slechts zeven procent lager is opgeleid. De hoger opgeleide vrouwen zijn een risicogroep, zegt directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in de krant. "Zeker vrouwen die lid zijn geweest van een studentenvereniging." Voor hen zou drinken vanzelfsprekend zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid wijst er in de krant op dat het Trimbos Instituut al informatie aan zwangeren geeft over alcoholgebruik. Het ministerie wil daarom niet aan een grote campagne. De verslavingsinstellingen vinden dat volgens de krant onbegrijpelijk.

Robinho schenkt Brazilië oefenzege op Chili

Brazilië heeft in een vriendschappelijk duel Chili verslagen. De gastheer van het WK zegevierde in Toronto met 2-1. Robinho tekende tien minuten voor tijd voor het winnende doelpunt. Even daarvoor had Chileen Eduardo Vargas de openingstreffer van Hulk uit de eerste helft weggepoetst.

Brazilië lijkt op voorhand de grootste favoriet voor de wereldtitel. De ploeg van bondscoach Felipe Scolari verkeert al tijden in goede vorm. De laatste zes oefenduels werden allemaal in winst omgezet. Daarnaast maakten de Goddelijke Kanaries indruk op de Confederations Cup. Brazilië beschikt natuurlijk ook over het thuisvoordeel.

'Leger heeft 20.000 extra reservisten nodig'

Om de gaten die door de bezuinigingen in het leger vallen te vullen zijn over zeven jaar bijna twintigduizend extra burgermilitairen nodig. Dat concludeert de Volkskrant woensdag uit een rondgang langs betrokkenen op het ministerie van Defensie en het dit najaar opgerichte Reservistenbureau Defensie.

Nederland telt nu zesduizend reservisten. Het gaat dan vooral om oud-militairen die een gewone baan hebben in de burgersamenleving. Zij worden nu al ingezet om tijdelijk openstaande functies in te vullen of te helpen bij uitzendingen.

In 2020 heeft Defensie werk voor tienduizend reservisten, schat reservekolonel Dick Scherjon in de krant. Hij is in het dagelijks leven bestuursadviseur bij de Rabobank, maar tevens hoofd van het Reservistenbureau. Omdat niet iedereen altijd beschikbaar is, heeft het leger volgens Scherjon een reservistenbestand van 25.000 mannen en vrouwen nodig, 19.000 meer dan nu.

Sinds de jaren negentig is het personeelsbestand van het leger gehalveerd, terwijl Defensie meer verschillende taken kreeg. Hierdoor groeit de behoefte aan specialisten. Niet alle specialisaties zijn altijd nodig en daarom worden reservisten als een goede oplossing gezien. In het buitenland wordt ook overgeschakeld op reservisten. Bij de Britse buitenlandse missies gaat de eerste aflossing van beroepskrachten voor vijftien procent uit reservisten bestaan. Dat moet oplopen tot veertig procent bij de vierde aflossing.

Voor Nederlandse missies moet iets soortgelijks gaan gelden. Als een reservist door het leger wordt ingezet, krijgt zijn normale werkgever een vergoeding van 50 euro per dag. In het Verenigd Koninkrijk krijgen werkgevers 130 euro per dag. Er zijn nog geen plannen om dit aan te passen. Een woordvoerder van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wijst erop dat werkgevers er ook meerwaarde voor terugkrijgen, bijvoorbeeld doordat hun personeel bij Defensie breder worden opgeleid.

'Rafael en Sabia krijgen dochter'

Rafael van der Vaart en Sabia Engizek verwachten een dochter. Dat zei Evert Santegoeds dinsdagavond althans in het tv-programma Show Laat. Hij wilde niet zeggen wie zijn bron is, maar heeft daar naar eigen zeggen 'de beste bron voor die je kunt bedenken'.

De showbizzdeskundige vertelde op basis van de Duitse boulevardkrant Bild bovendien dat de scheiding van Rafael en Sylvie Meis op 4 december definitief is. Begin dit jaar werd bekend dat hun huwelijk op de klippen was gelopen. In het voorjaar werd duidelijk dat de voetballer samen is met Sabia.

Kelly Clarkson is zwanger

Kelly Clarkson is in verwachting. "Ik ben zwanger!" heeft de 31-jarige zangeres dinsdag bekendgemaakt via Twitter. "Beste vroege kerstcadeau ooit."

De American Idol-winnares van 2002 trouwde vorige maand met Brandon Blackstock, de zoon van haar manager. Ze is inmiddels officieel stiefmoeder van zijn kinderen uit een vorige relatie, de 11-jarige Savanah en haar 7-jarige broertje Seth.

Vorige week maandag liet Clarkson in Jay Leno's Tonight Show nog in het midden of ze zwanger was. "Oefening baart kunst!", zei Clarkson toen. "We oefenen, oefenen, oefenen... als konijnen!"

Winkeliers rekenen op meer sinterklaasomzet

De verwachting van winkeliers voor Sinterklaas is dit jaar opnieuw hooggespannen. Er wordt gerekend op 515 miljoen euro aan extra omzet vanwege de feestdag. Dat is een drie procent hogere verwachting dan een jaar eerder. Dat heeft Detailhandel Nederland berekend op basis van inkoopcijfers van winkeliers.

Volgens de brancheorganisatie profiteert de gehele detailhandel van de extra omzet vanwege het sinterklaasfeest. Een groot deel van de geschatte extra omzet wordt besteed aan de 'randvoorwaarden voor het feest', zoals versieringen, extra luxe diners, pepernoten en chocoladeletters, zo verwachten de winkeliers.

Het geld van consumenten gaat natuurlijk ook naar cadeaus, schrijft Detailhandel Nederland woensdag. Naast de traditioneel populaire cadeaus, zoals parfum, speelgoed en sieraden, rekenen de winkeliers dit jaar ook op extra verkopen van spelletjes, "Niet alleen de games voor consoles, maar ook traditionele gezelschapsspellen zijn in trek."

Detailhandel Nederland houdt niet bij hoeveel extra omzet de winkeliers uiteindelijk halen.

Adam Levine is meest sexy man

Adam Levine is dinsdag door het Amerikaanse tijdschrift People uitgeroepen tot meest sexy man van 2013. "Ik was stomverbaasd, maar het is cool", reageert de 34-jarige Maroon 5-zanger.

"Als muzikant fantaseer je over Grammys, maar ik dacht niet dat dit er ook inzat", zegt Levine over zijn triomf. Hij ziet nu vooral uit naar settelen met zijn verloofde Behati Prinsloo, het Victoria Secret-model dat hij in juli ten huwelijk vroeg.

Levines geheim van zijn strakke figuur is naar eigen zeggen yoga en spinning. De zanger neemt de titel sexiest man alive over van model en acteur Channing Tatum.

'Feestdagen bieden jongeren kans op werk'

Ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk probeert samen met gemeenten, UWV, uitzendbureaus, werkgevers en vakbonden zoveel mogelijk jongeren tijdens de komende drukke periode rond de feestdagen aan een tijdelijke baan te helpen.

In deze zogenoemde piekperiode is onder andere in de horeca, supermarkten, webshops en distributiecentra behoefte aan extra mankracht. "Juist jongeren zijn in deze periode extra gemotiveerd om te werken. En zij kunnen de werkervaring goed gebruiken", aldus Sterk.

Landelijk opererende bedrijven als Wehkamp, Albert Heijn, T-Mobile, Hunkemöller, SNT klantencontact, NS Stations en Cendris hebben al gezegd mee te willen werken.

Het project Piekwerk richt zich op zowel jongeren die op zoek zijn naar een baan als op scholieren. Anders dan bij een vorige campagne zit aan dit project geen streefcijfer vast.

Sterk slaagde er eerder in in samenwerking met uitzendorganisatie Randstad om in 5 weken tijd bijna 8300 jongeren aan een baan te helpen. De doelstelling was toen om 10.000 jongeren aan de slag te krijgen.

'Feestdagen bieden jongeren kans op werk'
'Feestdagen bieden jongeren kans op werk' (Foto: ANP)

Aspirine 's avonds in plaats van 's ochtends

Het is beter om aspirine voor het slapen in te nemen dan ’s ochtends. Op die manier klonteren de bloedplaatjes in de ochtenduren minder samen en wordt mogelijk de kans op een hart- of herseninfarct verkleind.

Dat blijkt uit onderzoek van Tobias van Bunten van het Leids Universitair Medisch Centrum dat dinsdag plaatselijke tijd werd gepresenteerd tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association in Dallas, Texas. Dat is het grootste internationale congres over hart- en vaatziekten. Het onderzoek van Bonten is gefinancierd door de Hartstichting.

Het onderzoek toont dat mensen die aspirine rond bedtijd innemen, de bloedplaatjes minder actief zijn dan in de ochtend. Dit betekent dat het bloed minder snel stolsels vormt waardoor de kans op een hart- of herseninfarct kleiner is. De onderzoeker benadrukt wel dat er nog verder onderzoek vereist is om exact te kunnen aangeven of dit daadwerkelijk het effect is.

Mensen met een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct krijgen vaak preventief een lage dosis aspirine voorgeschreven omdat dat de samenklontering van bloedplaatjes belemmert.

Aruba laatste halte kennismakingstoer

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen woensdag op Aruba aan hun laatste kennismakingsbezoek binnen het koninkrijk. Het eiland heeft een groots welkom voorbereid voor het koningspaar dat donderdag de eind mei in Groningen begonnen toer langs alle provincies en Caribische eilanden afsluit.

Ook op Aruba is het programma zo samengesteld dat zoveel mogelijk mensen de koning en koningin kunnen zien. Op het strand van Bushiribana is woensdagavond plek voor 7000 mensen bij de 'royal night', zoals de bijna anderhalf uur durende muzikale feestavond is gedoopt. Alle schooljeugd van het eiland is donderdag present in het stadion om het koninklijk bezoek met sport, spel en dans te verwelkomen.

Het koningspaar dat dinsdag al aankwam uit Curaçao, wordt officieel verwelkomd voor het gebouw van de Staten. Daarna volgen korte gesprekken met achtereenvolgens gouverneur, parlementsleden en de net herkozen premier Mike Eman en zijn nieuwe kabinet. Aansluitend gaat het koninklijk gezelschap naar San Nicolas voor het bijwonen van een jongerendebat over de toekomst van Aruba.

Aruba dient aan het einde van de week ook als uitvalsbasis voor de kennismakingsbezoeken aan de Latijns-Amerikaanse buurlanden Colombia en Venezuela. Het koningspaar wordt daarbij vergezeld door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken die zijn voor het binnenland en koninkrijksrelaties verantwoordelijke collega Ronald Plaskerk aflost.

Miyamoto wees A Link Between Worlds af

De nieuwe Zelda-game A Link Between Worlds krijgt veel positieve kritieken, maar tijdens de ontwikkeling van de game was men achter de schermen er helemaal niet zo zeker van dat de game goed uit de verf zou komen. Shigeru Miyamoto zei zelfs "This sounds like an idea that's 20 years old."

Miyamoto, het creatieve brein achter de originele The Legend of Zelda, was dus absoluut niet onder de indruk toen hij de game voor het eerst zag, zo vertelt Hiromasa Shikata, director van de A Link Between Worlds.

"As soon as we started the presentation, I could clearly see Miyamoto-san's facial expression rapidly darkening. I thought, "This is bad,"" zo voegt assistant director en lead programmer Shiro Mouri toe. "At the end he said, "This sounds like an idea that's 20 years old," that was the killing blow. We were down on the floor."

"He had ripped it apart so badly that I was distraught. We decided to rethink it from the start, and one day when the three of us were having a meeting, I suddenly said, "What about having Link enter into walls?"" aldus Shikata. Achteraf bleek dit genoeg reden voor Miyamoto om verder te gaan met de ontwikkeling van de game.

A Link Between Worlds komt aankomende vrijdag exclusief uit voor Nintendo 3DS.

Blessure Van der Vaart valt mee

De blessure die Rafael van der Vaart gisteren opliep in de vriendschappelijke interland van Nederland tegen Colombia valt mee. De spelmaker kreeg in de eerste helft van de wedstrijd een harde trap op zijn achillespees, waarna hij ook nog zijn enkel verzwikte.

"Gelukkig heeft hij niets gebroken of gescheurd. Het is een verrekking. Hij zal komend weekeinde denk ik nog niet spelen," zo zei bondscoach Louis van Gaal.

Over de ernst van de blessure van Siem de Jong is nog niets bekend. Een scan zal de ernst van zijn blessure moeten uitwijzen.

Eenderde van verkochte PS4-games is van EA

Peter Moore, COO van Electronic Arts, tweet dat zo ongeveer 33 procent van de verkochte PlayStation 4-games van de uitgever afkomt. Dit cijfer is gebaseerd op de verkopen van de eerste week, maar er wordt niet vermeld of digitale downloads meegerekend worden.

De uitgever heeft vier games uitgebracht voor PlayStation 4: Battlefield 4, FIFA 14, Madden 25 en Need for Speed Rivals. Er waren elf games beschikbaar in de winkelschappen, dus een rekensommetje leert dat 36 procent van de mogelijk te kopen games van Electronic Arts is. Dan is het verkoopcijfer niet zo verwonderlijk.

Via de digitale snelweg zijn er meer dan 25 games uit op PlayStation 4, dus als Electronic Arts het totaalplaatje bedoelt, dan is het een indrukwekkend percentage. Het bedrijf levert dezelfde games bij de release van Xbox One, het wordt nog even afwachten of ze dezelfde stunt weer kunnen uithalen.

Battlefield 4

Guidetti mag weg bij Manchester City

John Guidetti mag in de komende winterstop weg bij Manchester City. Guidetti komt niet meer voor in de plannen van trainer Manuel Pellegrini. De spits heeft bij City nog een contract tot 2015.

Naar verluidt willen de Britten zo'n vijf miljoen euro ontvangen voor Guidetti die twee seizoenen terug nog op huurbasis bij Feyenoord speelde.

Overigens was de spits gisteren tweemaal trefzeker in de EK-kwalificatiewedstrijd onder 21 van Zweden tegen Malta. Zweden won met 5-0.

Skiester Vonn valt tijdens training

De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn is dinsdag tijdens een training in Copper Mountain gevallen. De allroundster bereidde zich in Colorado voor op een terugkeer op het wedstrijdcircuit na een zware knieblessure. De val lijkt geen ernstige schade aan het gewricht te hebben toegebracht.

De viervoudig winnares van de wereldbeker allround scheurde bij een val tijdens het WK in februari haar voorste en middelste kruisband. Ze mikt op een rentree op de piste tijdens de wereldbekerwedstrijden in Beaver Creek volgende week.

Vonn won in haar loopbaan al 59 wereldbekerwedstrijden. Dat zijn er slechts drie minder dan het record van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll.

FOK! wat een weer... De eerste (natte) sneeuw?

Mogge! Het zou zomaar kunnen zijn dat we vandaag op veel plaatsen de eerste sneeuw van het seizoen gaan zien. Ik betwijfel echter wel of het daar wit van gaat worden, maar helemaal uitsluiten doe ik het niet. Er moeten dan wel een aantal dingen op de juiste plaats vallen. In dit geval moet de neerslag echt intensief genoeg zijn om de temperatuur nog een halve graad extra te laten zakken. Een ander probleem blijft uiteraard dat de bodem nog warm is en het daaroor dus zeker niet snel wit zal worden.

Verder zijn zowel de koers alsmede de snelheid van de storing van belang. Ik denk dat de meeste kans op natte sneeuw in het binnenland is. We beginnen in ieder geval nog wel droog met enkele opklaringen. Tegen de middag neemt de bewolking toe, maar hoe laat dan uiteindelijk de neerslag arriveert is nog een heikel punt. Het begint sowieso als regen en als die maar lang genoeg valt gaat dat uiteindelijk over in regen/sneeuw, en nog weer later dan misschien in echte natte sneeuwval. De kans op gladheid lijkt me nog niet zo heel groot. Later op de avond, als het opklaart, neemt die kans dan wél toe omdat het dan in heldere lucht licht gaat vriezen en zodoende natte weggedeelten kunnen gaan opvriezen.

Voordat het gaat regenen wordt het nog 5 graden. Tijdens intensieve neerslag zal dat rond de 2 graden liggen en misschien nog wel iets lager. De wind draait uiteindelijk naar het oosten toe en neemt toe naar (vrij) krachtig. Het zal dus smerig koud aanvoelen buiten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Regenbo
Het klaarde gisteren op sommige plaatsen even op, maar er bleven ook nog enkele buien vallen. Remco wist uit één van die buien een prachtige regenboog te spotten.

 

 

 

 

 

 

Santa Monica zoekt leveldesigner

Studio SCE Santa Monica, bekend van God of War,is bezig met een mysterieus, onaangekondigde project. Terwijl er niets over bekend is, geeft een nieuwe vacature een paar suggesties.

In een vacature voor een senior level designer die geplaatst is op de Amerikaanse PlayStation-website, noemt SCE Santa Monica een paar elementen van het nieuwe project, dat de succesvolle sollicitant nodig heeft om kans te maken op de baan.

De meest interessante elementen zijn "open wereld level design", "ambient gameplay en zijmissies", "navigatie / platformactie uitdagingen", "het ontwerpen en implementeren van leuke / uitdagende AI-layouts", en "het plaatsen van camera's, inclusief geanimeerde en entiteit-getriggerd cameras". SCE Santa Monica is ook op zoek naar een senior technisch ontwerper, maar die advertentie geeft geen nadere aanwijzingen.

De studio is waarschijnlijk voor PlayStation 4 aan het ontwikkelen. Daarnaast bieden ze ondersteuning aan andere SCE teams, en helpen ze ook indies. Een van de projecten waar de studio ook aan werkt is het helpen van studio Ready At Dawn met The Order: 1886.

God of War: Ascension (Foto: Sony)

Kapotte PlayStation 4's worden meteen vervangen

PlayStation 4-consoles met hardwareproblemen zullen onmiddelijk worden vervangen, heeft Sony beloofd. Met een failure rate van 1 procent is het aantal gerapporteerde kapotte consoles toegenomen.

Een Sony-vertegenwoordiger zei dat gebruikers die hardwareproblemen ervaren niet in de kou worden laten staan. "Wij begrijpen de frustratie van de consumenten die een probleem hebben gehad en werken samen met hen en onze retailpartners bij het oplossen van problemen en zorgen dat kapotte apparaten worden uitgewisseld. SCEA wisselt units met vervanging voor degenen die bellen met onze supportlijn. De uitwisselingen zijn direct met versnelde bezorging verstuurd", zei de woordvoerder.

Sony gaf in dit interview aan dat het aantal kapotte consoles 1 procent is, dat is een stijging ten opzichte van de door Sony eerder genoemde 0,4 procent. Deze stijging is blijkbaar te wijten aan nieuwe meldingen van schade tijdens het transport.

"Er zijn verschillende problemen gemeld, die ons doen geloven dat er geen één probleem is dat op een breder percentage van de PS4-eenheden van invloed kan zijn geweest. We begrijpen ook dat sommige eenheden werden beschadigd tijdens het transport. Het aantal getroffen PS4-systemen is minder dan 1%, dat is een zeer klein percentage van het totaal aantal verzonden eenheden en binnen het verwachte bereik voor een nieuw product-introductie."

'Nederlandse gamers gaan voor Playstation 4' (Foto: Novum)

NASA wil commerciële ruimtetaxi's

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA doet een beroep op bedrijven om een soort ruimtetaxi te ontwikkelen die astronauten van Amerikaanse bodem naar het internationale ruimtestation ISS kan brengen. De ruimtetaxi zou voor het eind van 2017 de eerste rit moeten kunnen uitvoeren. Dat meldde de NASA dinsdag (Amerikaanse tijd).

De Verenigde Staten willen zo het monopolie van ruimtevaarttransport van de Russen doorbreken. Sinds de Amerikanen in 2011 een einde maakten aan het spaceshuttleprogramma worden alle bemande vluchten naar de ruimte van Amerikaanse astronauten door Rusland uitgevoerd.

Vanwege bezuinigingen kan de NASA zelf geen vluchten meer uitvoeren.

NASA wil commerciële ruimtetaxi's
NASA wil commerciële ruimtetaxi's (Foto: ANP)

Britse beveiliger G4S biedt regering excuses aan

Het Britse beveiligingsbedrijf G4S heeft woensdag excuses aangeboden aan de Britse regering omdat het te veel kosten in rekening heeft gebracht. G4S heeft aangeboden het bedrag, ruim 23 miljoen pond (27,4 miljoen euro), terug te betalen. Volgens het bedrijf is uit onafhankelijk onderzoek gebleken dat er geen sprake is van opzet of criminele handelingen. De Britse regering denkt daar echter anders over en heeft het aanbod van G4S afgeslagen.

Het Britse Serious Fraud Office doet onderzoek naar de kwestie en het ministerie van justitie wil precies weten hoeveel geld er ten onrechte aan de belastingbetaler is gefactureerd.

G4S zou onder andere de Britse regering geld in rekening hebben gebracht voor het in de gaten houden van criminelen die al waren overleden. Het bedrijf geeft bovendien toe dat het 'ten onrechte' meende de regering een rekening te kunnen sturen in gevallen waarbij apparatuur nog niet was geïnstalleerd of al was weggehaald.

Eerder al kreeg G4S forse kritiek te verduren, omdat het bedrijf het contract voor de beveiliging van de Olympische Spelen afgelopen zomer niet kon waarmaken. Het leger moest er destijds aan te pas komen om de beveiliging op orde te brengen. Volgens G4S-directeur Ashley Almanza is het aanbod het te veel in rekening gebrachte geld terug te betalen 'een belangrijke stap' richting het herstellen van het vertrouwen in het bedrijf.

Reünie komediegroep Monty Python

Alle nog levende leden van de Britse comedygroep Monty Python gaan voor het eerst in 15 jaar weer samen optreden. Dat heeft Terry Jones, een van de Pythons, dinsdag bevestigd tegenover de BBC. "We komen bij elkaar en gaan een voorstelling geven. Hopelijk levert het ons veel geld op, zodat ik mijn hypotheek kan afbetalen", grapte de comediant.

Jones zal de reünie naar verwachting donderdag officieel aankondigen in Londen, samen met John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam en Michael Palin. Het laatste lid van het oorspronkelijke sextet, Graham Chapman, overleed in 1989. Monty Python trad voor het laatst als vijftal op in 1998, bij het Comedy Festival in de Amerikaanse plaats Aspen.

Monty Python verwierf vanaf 1969 bekendheid met het sketchprogramma Flying Circus, dat de BBC uitzond. Later volgden ook films als Life of Brian en The Meaning of Life, die in 1983 de juryprijs won bij het prestigieuze Filmfestival van Cannes.

Reünie comedygroep Monty Python
Reünie comedygroep Monty Python (Foto: ANP)

Ook veel COPD onder niet-rokers

De longziekte COPD, die bekend staat als rokersziekte, treft opvallend veel mensen die nooit gerookt hebben. De oorzaak daarvan is niet duidelijk, daarom steekt het Longfonds 845.000 euro in het onderzoek van het UMCG in Groningen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam hiernaar. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt op Wereld COPD Dag.

Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland hebben volgens het Longfonds last van COPD. Hoewel het vooral door roken veroorzaakt wordt, heeft een kwart tot bijna de helft van de patiënten nooit gerookt.

Nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat bij deze groep mensen de rol is van genen en blootstellingen zoals meeroken en luchtvervuiling die COPD veroorzaken. Volgens het Longfonds speelt aanleg waarschijnlijk mee in het ontwikkelen van de longziekte, maar ook dat is tot nu toe nooit onderzocht.

Het onderzoek moet eind 2016 afgerond zijn.

Onderzoek naar COPD onder niet-rokers
Onderzoek naar COPD onder niet-rokers (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
Random Pics van de Dag #797
review
Sonic Frontiers
©FOK.nl e.a.