'Leger heeft 20.000 extra reservisten nodig'

Om de gaten die door de bezuinigingen in het leger vallen te vullen zijn over zeven jaar bijna twintigduizend extra burgermilitairen nodig. Dat concludeert de Volkskrant woensdag uit een rondgang langs betrokkenen op het ministerie van Defensie en het dit najaar opgerichte Reservistenbureau Defensie.

Nederland telt nu zesduizend reservisten. Het gaat dan vooral om oud-militairen die een gewone baan hebben in de burgersamenleving. Zij worden nu al ingezet om tijdelijk openstaande functies in te vullen of te helpen bij uitzendingen.

In 2020 heeft Defensie werk voor tienduizend reservisten, schat reservekolonel Dick Scherjon in de krant. Hij is in het dagelijks leven bestuursadviseur bij de Rabobank, maar tevens hoofd van het Reservistenbureau. Omdat niet iedereen altijd beschikbaar is, heeft het leger volgens Scherjon een reservistenbestand van 25.000 mannen en vrouwen nodig, 19.000 meer dan nu.

Sinds de jaren negentig is het personeelsbestand van het leger gehalveerd, terwijl Defensie meer verschillende taken kreeg. Hierdoor groeit de behoefte aan specialisten. Niet alle specialisaties zijn altijd nodig en daarom worden reservisten als een goede oplossing gezien. In het buitenland wordt ook overgeschakeld op reservisten. Bij de Britse buitenlandse missies gaat de eerste aflossing van beroepskrachten voor vijftien procent uit reservisten bestaan. Dat moet oplopen tot veertig procent bij de vierde aflossing.

Voor Nederlandse missies moet iets soortgelijks gaan gelden. Als een reservist door het leger wordt ingezet, krijgt zijn normale werkgever een vergoeding van 50 euro per dag. In het Verenigd Koninkrijk krijgen werkgevers 130 euro per dag. Er zijn nog geen plannen om dit aan te passen. Een woordvoerder van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wijst erop dat werkgevers er ook meerwaarde voor terugkrijgen, bijvoorbeeld doordat hun personeel bij Defensie breder worden opgeleid.