OM zet onderzoek naar 'sekte' Staphorst stop

Het Openbaar Ministerie zet een onderzoek naar de christelijke leefgemeenschap van Stichting De Terebint in Punthorst stop. Er zijn onvoldoende verdenkingen van strafbare feiten, meldt het OM woensdag. Het regionale dagblad de Stentor meldde vorige maand nog dat veel oud-bewoners De Terebint een sekte noemen.

De Terebint in de gemeente Staphorst vangt mensen met problemen op. Voormalige medewerkers en cliënten vertelden eerder in het EO-programma De Vijfde Dag over vernederingen, religieuze dwang en mishandelingen.

Het OM meldt woensdag dat uiteindelijk drie personen na berichten in de media deze zomer over De Terebint aangifte wilden doen of een verklaring wilden afleggen. Van een van de drie werd al snel duidelijk dat die alleen iets kon zeggen over zaken die al verjaard waren, aldus het OM.

De verklaringen van de andere twee leverden volgens het OM onvoldoende op. Ook meer getuigen verhoren ziet het OM gezien hun verklaringen niet zitten. "De verwachting is dat dit inhoudelijk onvoldoende op zal leveren."

Daarbij hebben de mogelijke getuigen onderling contact en hebben ze contact gehad met de media, wat van invloed is op de bruikbaarheid van de verklaringen in het strafproces. Verder zijn er geen andere bewijsmiddelen, zoals camerabeelden, tekent het OM aan. Justitie laat daarbij weten dat geen sprake is van een sepot, aangezien niemand in deze zaak als verdachte is aangewezen.

De slachtoffers bereiden volgens De Vijfde Dag inmiddels een schadeclaim voor.

Eerder werd bekend dat een voormalige pleegmoeder van een opvanghuis in Nieuwleusen die ook onder de stichting De Terebint valt, wordt vervolgd voor kindermishandeling. De 72-jarige vrouw wordt ervan verdacht jarenlang kinderen lichamelijk te hebben mishandeld, meldde het OM in oktober.