Ruziënde olifanten Emmen naar Dierenrijk

Een groep olifanten die het sinds vorig jaar aan de stok had met een andere groep olifanten op Dierenpark Emmen wordt zo snel mogelijk verhuisd naar Dierenrijk in Nuenen. Zo is vorige week uiteindelijk toch nog een oplossing voor het probleem gevonden, zegt een woordvoerder van Dierenpark Emmen woensdag.

De leidster van de groep overleed in de zomer van vorig jaar. Hierop ontstond een machtsstrijd tussen haar dochters en de leden van een andere olifantenfamilie: een moeder, haar twee dochters en haar zoon. Dat ging gepaard met slurfslagen, beten in de staart en duwpartijen. De dierentuin probeerde de groepen met elkaar te verzoenen, maar toen dat niet ging werden ze gescheiden.

Dat houdt in dat de ene groep 's nachts naar buiten mag en de andere overdag. "Maar nu het kouder wordt, houden we de groepen in de nacht liever binnen. Ze kunnen dan allebei nog maar slechts een dagdeel naar buiten en dan staan ze meer op stal dan ons lief is", zegt de woordvoerder. Hij is daarom blij dat een oplossing is gevonden.

Aan de overplaatsing naar Dierenrijk ging wel de nodige pech vooraf. Eerst zouden de olifanten naar een dierentuin in het Duitse Osnabrück worden overgebracht, maar toen bleek dat ze mogelijk waren besmet met tbc. Het duurde een halfjaar voordat kon worden aangetoond dat de test ernaast zat en de olifanten niet besmet waren. "Maar toen hadden ze in Duitsland al andere olifanten gevonden." In Dierenrijk was ook niet direct genoeg plaats. "Daar hebben ze al drie olifanten, maar nu is afgesproken dat twee van die drie naar een dierentuin in Sevilla in Spanje gaan."

De olifanten worden overigens niet gekocht. De Europese dierentuinen hebben een uitwisselingsprogramma.