'Advies over bitjes bij hockey kan maanden duren'

Een advies over het al dan niet verplicht stellen van gebitsbeschermers in het hockey kan nog maanden op zich laten wachten. Dat zegt KNHB-voorzitter Johan Wakkie woensdag tegen hockey.nl. "De deskundigen moeten wel met een gedegen conclusie kunnen terugkomen. Ik denk zelf dat je daar wel een halfjaar mee bezig bent."

De medische commissie van de KNHB kwam maandag met het advies om bitjes verplicht te stellen. Tegelijkertijd werd echter ook een werkgroep van deskundigen in het leven geroepen die nut en noodzaak van zo'n verplichting moet onderzoeken. Tot die tijd blijft de hockeybond de bitjes slechts aanbevelen.

Tijdens het onderzoek van de werkgroep zit de bond volgens Wakkie ook niet stil. De bond zou alle consequenties van een verplichting willen onderzoeken. Zo zijn er de kosten die alle hockeyers in Nederland moeten maken om een bitje aan te schaffen. "Het tweede is: wat doe je nou als iemand het bitje niet in heeft? Wat voor sancties leg je daarop? Hoe controleer je dat?"

De discussie over gebistbeschermers in het hockey laaide onlangs op na de hoofdklassewedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Seve van Ass van Rotterdam werd door tegenstander Valentin Verga met een stick geraakt en verloor tien tanden.