Eerste Greenpeace-activist vrijgelaten in Rusland

De eerste Greenpeace-activist die vastzat in Rusland is vrijgelaten uit de gevangenis. Het gaat om de Braziliaanse Ana Paula Alminhana Maciel, bemanningslid van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, meldt de milieuorganisatie woensdag op Twitter.

De rechtbank in Sint-Petersburg bepaalde dinsdag dat de Braziliaanse op borgtocht mocht worden vrijgelaten. Zij was daarmee de eerste niet-Russische opvarende van het schip dat dit nieuws kreeg te horen. De rechtbank bepaalde maandag al dat drie Russische opvarenden van het Greenpeace-schip op borgtocht vrij kunnen komen.

Onder de dertig opvarenden van het schip, die in september door de Russische autoriteiten werden opgepakt toen ze protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied, zijn ook twee Nederlanders. Het gaat hierbij om de Nederlandse machinist van de Arctic Sunrise Mannes Ubels en de Nederlandse actievoerder Faiza Oulahsen. Woensdag besloot de rechtbank dat ook zij op borgtocht mogen worden vrijgelaten.

In vrijwel alle zittingen stemde de rechtbank sinds maandag in met zo'n borgsom. In totaal gaat het om een kleine twintig activisten. Vooralsnog hoorde alleen een Australisch bemanningslid dat hij nog drie maanden in voorarrest moet blijven.

Greenpeace meldde woensdag de eerste borgsommen te hebben overgemaakt om de opvarenden van de Arctic Sunrise vrij te krijgen. Een woordvoerder van de milieorganisatie stelde eerder op de dag echter te verwachten dat het nog zeker drie dagen zou duren voordat de activisten uit de cel kunnen.

De activisten zaten na hun arrestatie eerst vast in Moermansk. Later werden zij overgebracht naar Sint-Petersburg.