Nederlandse Greenpeace-activiste op borgtocht vrij

De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen komt vrij op borgtocht. Dat heeft de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg woensdagochtend besloten. Ook een Britse actievoerder mag op borgtocht vrij.

Oulahsen reageerde opgelucht op de uitspraak en zei in een reactie dat ze zo snel mogelijk haar familie wil spreken en 'heel lekker' gaat eten omdat ze dat tijden niet heeft gedaan. Haar zou meerdere malen beloofd zijn dat ze met haar familie mocht bellen, zonder dat het hiertoe kwam. Ze gaf verder aan dat ze 'absoluut' geen spijt heeft dat ze aan boord van de Arctic Sunrise is gegaan. "Ik zou het zo weer doen."

Oulahsen maakt deel uit van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, dat op 19 september werd geënterd door de Russische kustwacht. Greenpeace voerde actie tegen een boorplatform ten noorden van Rusland.

De rechtbank vroeg Oulahsen of ze bereid is tijdens het onderzoek in een hotel in Sint-Petersburg te wonen. Hierop antwoordde ze bevestigend. Na beraad oordeelde de rechter dat ze op borgtocht vrij mag. Het is nog niet bekend onder welke voorwaarden dat gebeurt.

In een korte videoboodschap die Greenpeace in de zittingszaal opnam bedankt Oulahsen van achter de tralies iedereen die oproept tot de vrijlating van de opvarenden voor de steun. "Jullie geven ons hoop, jullie geven ons kracht."

Helemaal onverwacht kwam het besluit van de Russische rechter om Oulahsen een tijdelijke vrijgeleide te geven niet. De afgelopen dagen kregen ook andere opvarenden te horen dat ze hun proces in februari niet hoeven af te wachten in hun cel, mits Greenpeace de borgsom van 45 duizend euro per persoon betaalt. Maandag vond de rechter nog dat een Australische activist, tot nu toe als enige, wel nog drie maanden in voorarrest moet blijven.

Onder degenen die dinsdag werden vrijgesproken waren zowel bemanningsleden als actievoerders. Later woensdag oordeelt de rechter over de andere Nederlandse opvarende, machinist Mannes Ubels.