Brussel stemt voor meer vrouwen in de top

Beursgenoteerde bedrijven moeten de komende jaren proberen meer vrouwelijke toezichthouders te benoemen. In 2020 moet veertig procent van de commissarissen in het bedrijfsleven vrouw zijn. Met die richtlijn heeft het Europees Parlement in Straatsburg woensdag ingestemd. Momenteel bedraagt het aandeel vrouwelijke commissarissen slechts zeventien procent.

Het parlement hoopt zo een einde te maken aan de ongelijke behandeling van vrouwen in de top van de private sector. De richtlijn geldt alleen voor grote bedrijven met een beursnotering, omdat zij zichtbaar zijn. Als de lidstaten de richtlijn in december ook goedkeuren, moeten het quotum worden opgenomen in nationale wetgeving, met bijhorende sancties.

Een harde verplichting om meer vrouwelijke commissarissen te benoemen, zoals eurocomissaris en inititatiefnemer Viviane Reding aanvankelijk wilde, haalde het in een eerder stadium niet. Desondanks noemt ze het parlementsbesluit in een reactie 'een historisch moment voor de gelijke behandeling van vrouwen'.

De afgelopen drie jaar is het aantal vrouwen in de top van bedrijven licht toegenomen. In oktober 2010 lag het percentage nog op twaalf procent. In Nederland ligt het aantal vrouwelijke commissarissen boven het Europees gemiddelde. Van de toezichthouders bij Nederlandse bedrijven is iets minder dan 24 procent vrouw.