Belg vast voor gewapende overval op geldbedrijf

Een 35-jarige Belg was een belangrijke speler bij de overval op een geldtransportbedrijf in Rotterdam waarbij in april 2011 twee medewerkers werden neergeschoten. De man is woensdagochtend opgepakt in de Belgische stad Charleroi. Nederland heeft de Belgische autoriteiten verzocht hem over te dragen, laat de Rotterdamse politie woensdag weten.

Zwaarbewapende overvallers forceerden in april 2011 een hek van het geldtransportbedrijf aan de Kiotoweg en bliezen een deur op met explosieven. De overvallers gingen een ruimte binnen waar veel contant geld lag. Twee van de twintig aanwezige medewerkers werden neergeschoten. Vervolgens gingen de overvallers er met een aanzienlijke buit vandoor in twee auto's.

Getuigenverklaringen gaven aan dat de overvallers richting België reden. Uit vervolgonderzoek bleek later dat het eindpunt Charleroi was. Het onderzoek mondde uit in een rechtshulpverzoek op basis waarvan de Belg is aangehouden. In Charleroi werden woensdag ook vier panden doorzocht. Op één woning is beslag gelegd.

De Belg is volgens de politie een van de belangrijke verdachten en was vermoedelijk tijdens de overval in het geldtransportbedrijf. Zijn rol bij het neerschieten van de twee medewerkers wordt onderzocht.

Na de Rotterdamse overval vonden elders in Nederland overvallen plaats die daarop leken. De politie denkt dat het in ieder geval in een aantal gevallen dezelfde dadergroep betreft.