Nederland neemt deel aan Dag van de Korte Film

Nederlandse filmhuizen nemen dit jaar voor het eerst deel aan de Europese Dag van de Korte Film. Op 21 december, de kortste dag van het jaar, draait een programma van vijf korte films in vijftien filmhuizen in het land. Dat laat de organisatie woensdag weten.

Het programma wordt georganiseerd door Filmmuseum EYE, het International Film Festival Rotterdam en Go Short - International Short Film Festival Nijmegen. Het toont de veelzijdigheid van de korte film, van een ongemakkelijke roadmovie tot een jazzanimatie, van een documentaire over taxi's tot een kunstfilm over de stroom van het leven.

Naast het compilatieprogramma worden op 21 december in verschillende filmtheaters door heel Nederland korte films als voorfilms ingezet. De organisatie selecteerde drie korte films die de hele dag voorafgaand aan de regulier geprogrammeerde speelfilms worden vertoond, om zo de korte film onder de aandacht van de filmhuisbezoeker te brengen.

De Europese Dag van de Korte Film werd twee jaar geleden voor het eerst in Frankrijk georganiseerd. Het jaar erop nam ook Duitsland deel, en dit jaar schuiven naast Nederland ook Italië, Kroatië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland aan.