Britse beveiliger G4S biedt regering excuses aan

Redactie

Het Britse beveiligingsbedrijf G4S heeft woensdag excuses aangeboden aan de Britse regering omdat het te veel kosten in rekening heeft gebracht. G4S heeft aangeboden het bedrag, ruim 23 miljoen pond (27,4 miljoen euro), terug te betalen. Volgens het bedrijf is uit onafhankelijk onderzoek gebleken dat er geen sprake is van opzet of criminele handelingen. De Britse regering denkt daar echter anders over en heeft het aanbod van G4S afgeslagen.

Het Britse Serious Fraud Office doet onderzoek naar de kwestie en het ministerie van justitie wil precies weten hoeveel geld er ten onrechte aan de belastingbetaler is gefactureerd.

G4S zou onder andere de Britse regering geld in rekening hebben gebracht voor het in de gaten houden van criminelen die al waren overleden. Het bedrijf geeft bovendien toe dat het 'ten onrechte' meende de regering een rekening te kunnen sturen in gevallen waarbij apparatuur nog niet was geïnstalleerd of al was weggehaald.

Eerder al kreeg G4S forse kritiek te verduren, omdat het bedrijf het contract voor de beveiliging van de Olympische Spelen afgelopen zomer niet kon waarmaken. Het leger moest er destijds aan te pas komen om de beveiliging op orde te brengen. Volgens G4S-directeur Ashley Almanza is het aanbod het te veel in rekening gebrachte geld terug te betalen 'een belangrijke stap' richting het herstellen van het vertrouwen in het bedrijf.