Stemmen Alphen aan den Rijn opnieuw geteld

De stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn worden opnieuw geteld. Dat heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn woensdagavond besloten. De hertelling van alle ruim 33.000 stemmen vindt donderdag plaats in de Rijnstreekhal in Alphen aan den Rijn.

Voor de hertelling, die ongeveer van 08.00 tot 17.30 uur duurt, worden ruim 155 ambtenaren ingezet. Vrijdag komt het centraal stembureau in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn bijeen om de uitslag vast te stellen.

De lokale takken van het CDA en GroenLinks wilden graag een hertelling. Op de avond van de verkiezingen meldde de gemeente dat het CDA uitkwam op acht zetels. Later op de avond ging een van die zetels naar GroenLinks. De dag erna, toen alle stemmen waren geteld, kreeg de plaatselijke partij RijnGouweLokaal de zetel. Het CDA en GroenLinks vroegen eerder bij het stembureau om een hertelling, maar dat vond opnieuw tellen niet nodig.

In Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude vonden vorige week vervroegde gemeenteraadsverkiezingen plaats. Aanleiding is een fusie van de drie Zuid-Hollandse gemeenten op 1 januari. Behalve in Zuid-Holland werden ook in Friesland vanwege herindelingen vervroegde verkiezingen gehouden.