Afghaanse vredesraad praat met Taliban

De Afghaanse Hoge Vredesraad is in Pakistan voor gesprekken met de voormalige nummer twee van de Pakistaanse Taliban. Dat hebben Pakistaanse en Afghaanse bronnen bij beide regeringen woensdag gezegd.

De leden van de raad voeren gesprekken met Mullah Abdul Ghani Baradar in een poging het vredesproces een impuls te geven, aldus de bronnen. Baradar werd in 2010 in de Pakistaanse stad Karachi gearresteerd. In september werd hij vrijgelaten in een poging het haperende vredesproces weer op gang te krijgen. Sommigen vragen zich echter af wat hij nog kan betekenen, omdat hij zolang heeft vastgezeten en de Taliban hem daardoor niet meer vertrouwen.

Volgens een leider van de Taliban heeft de ontmoeting weinig zin, omdat Baradar geen belang heeft bij gesprekken met Afghaanse afgevaardigden. De man, die anoniem wil blijven, zei ook dat gevangenen of ex-gevangenen de organisatie niet vertegenwoordigen. Baradar woont op een streng beveiligde, onbekende locatie, 'voor zijn eigen veiligheid', aldus Pakistan. De Taliban eisen zijn onmiddellijke en volledige vrijlating.

De Taliban hebben tot nu toe geweigerd met de Afghaanse regering van president Hamid Karzai of afgevaardigden ervan te onderhandelen. Pakistan heeft het afgelopen jaar op verzoek van de Afghaanse regering meer dan dertig Talibangevangenen vrijgelaten in een poging de vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen, maar er zijn geen tekenen dat de vrijlating de gesprekken heeft bevorderd. Sommige gevangenen worden ervan verdacht de wapens tegen de Afghaanse regering weer te hebben opgepakt.