Racistische moordenaar geëxecuteerd

anoniem_22072019025900

De racistische Amerikaanse seriemoordenaar Joseph Paul Franklin is woensdag in de staat Missouri door middel van een injectie ter dood gebracht. Franklin (63) werd geëxecuteerd voor de moord op de 42-jarige Gerald Gordon in een synagoge in Saint Louis in 1977.

Franklin werd eerder veroordeeld voor acht moorden, maar zei zelf tot twintig mensen te hebben vermoord. Hij had het tussen 1977 en 1980 voorzien op joodse en zwarte Amerikanen. Hij had vooral een afkeer van gemengde stellen: veel van zijn slachtoffers waren donkere mannen met blanke vrouwen. Franklin heeft ook toegegeven mensenrechtenactivist Vernon Jordan en pornoproducent Larry Flynt te hebben neergeschoten. Flynt is sinds de aanslag in 1978 vanaf zijn middel verlamd. Met een rechtszaak heeft hij de executie nog proberen tegen te houden, omdat hij niet achter de doodstraf staat.

Het beroep dat de advocate van Franklin had aangetekend om voltrekking van de doodstraf tegen te houden werd verworpen. Zij stelde onder meer dat Franklins leven moest worden gespaard omdat hij geestesziek was. Franklin, een paranoïde schizofreen, werd in 1980 opgepakt en in 1997 ter dood veroordeeld. In de dagen voorafgaand aan zijn dood zei hij in interviews dat hij niet langer een racist was en dat hij spijt had van zijn daden. Het was de eerste executie in Missouri in bijna drie jaar.