Glasbergen droomt met curlingteam van Spelen

Hij investeert per jaar duizenden euro's in zijn sport. De 23-jarige Carlo Glasbergen heeft er echt alles voor over om zijn olympische droom te verwezenlijken. Bij de Spelen van 2018 in Zuid-Korea wil hij met zijn curlingteam Nederland vertegenwoordigen.

"Dat is ons grote doel", aldus de inwoner van Zoetermeer. "Hier doen we het allemaal voor." Glasbergen weet dat mensen vaak wat raar tegen curling aankijken. "Maar de sport heeft juist heel veel bijzondere elementen in zich."

Glasbergen en het team van skip (aanvoerder) Jaap van Dorp kunnen vanaf komend weekeinde in het Noorse Stavanger een belangrijke stap zetten richting de Spelen bij de Europese titelstrijd in de B-poule. Bij promotie naar het hoogste niveau mag het team meedoen aan het WK en bij het mondiale toernooi zijn punten en tickets voor het olympisch kwalificatietoernooi te verdienen. Om te mogen promoveren moet Nederland de finale halen. "Vorig jaar waren we er al dichtbij. Dit keer moet het lukken. We gaan voor goud in Noorwegen."

De Nederlandse mannen hebben geprobeerd zich te plaatsen voor de Spelen volgend jaar in Sochi. Maar die missie mislukte. "We zijn nog een jong team. We misten daarom toch nog de juiste ervaring. We zijn de afgelopen periode weer sterker geworden. Sinds augustus hebben we als voorbereiding op het EK ook tien toernooien gespeeld. We hebben deze competitie nodig om sterker te worden, want in Nederland is er niet voldoende tegenstand."

Vice-aanvoerder Glasbergen, die via een vriendje op school in contact kwam met curling, en zijn teamgenoten moeten zelf opdraaien voor de kosten van deze evenementen. Sportkoepel NOC*NSF geeft de bond geen subsidie. Glasbergen werkt in de zomer in horeca om alles te kunnen bekostigen. "De bond helpt ons wel bij het EK, maar voor een ander toernooi zijn we gemiddeld zo'n 500 euro kwijt. Hopelijk krijgen we wel wat meer steun, als de Spelen in zicht komen. Het zou het mooiste zijn als we een sponsor kunnen vinden. Daarnaast studeren we allemaal, op deze manier kunnen we ook voldoende tijd in onze sport steken."

Volgens de student bewegingswetenschappen heb je voor curling een goede conditie nodig. "Vooral het vegen om het ijs te verwarmen voor de steen is zwaar en kost veel kracht. Het is steeds een korte inspanning. Maar een wedstrijd duurt gemiddeld 2,5 uur en daarin moet je dat toch heel vaak doen. Daarnaast moet je de hele tijd geconcentreerd blijven. Deze sport vergt veel precisiewerk."