Vacansoleil werkte met neparts

Pino112

Wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft in 2011 een half jaar gewerkt met een 'neparts'. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad heeft Daniël de Martelaere gezegd dat hij in de Verenigde Staten had gewerkt en zich daar specialiseerde in het begeleiden van topsporters. Daar blijkt nu niets van waar te zijn. 

De fout ligt echter bij de Belgische wielerbond. Zij gaven De Martelaere een dokterslicentie zonder zijn achtergrond te controleren. Voorzitter Tom van Damme van de KBWB: "Daar hebben we een administratieve fout gemaakt. We hadden moeten checken of die man dokter was, in de toekomst zullen we dat ook doen."

Tijdens de Ronde van Zwitserland in 2011 kwam de zaak aan het licht toen er problemen waren met bloedtesten die De Martelaere had gecontroleerd. Het laboratorium liet weten dat de testen niet ondertekend waren door een echte dokter. De Martelaere werd niet ontslagen, maar de ploeg verlengde zijn contract niet.

Voormalig ploegleider Hilaire van der Schuren reageerde in de krant op het voorval. "We hebben eind 2011 zijn contract niet meer verlengd. De Martelaere was bij ons geen dokter, maar chemicus. Hij was de man die de interne dopingcontroles regelde." De KBWB hoorde afgelopen zomer pas van het nieuws en zij hebben meteen de Orde van Geneesheren ingeschakeld. Ook de federale politie van Gent en het Gentse parket stellen een onderzoek in naar de De Martelaere.