Mariniers: 'Captain Phillips is realistisch'

In 2009 werd het Amerikaanse vrachtschip Maersk Alabama voor de kust van Somalië gekaapt door piraten. De kapitein van het schip, Richard Phillips, schreef een boek over de indrukwekkende gebeurtenis en nu is het verhaal verfilmd door regisseur Paul Greengrass (The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum) onder de titel Captain Phillips. Niemand minder dan topacteur Tom Hanks speelt de hoofdrol in de actiethriller.

De film ging eind oktober op het Amsterdam Film Week in Tuschinski in première onder het oog van de Koninklijke Marine. Tegelijkertijd kon de bemanning van de Zr. Ms Johan de Witt, aangelegd in de haven van Muscat (Oman), ook genieten van de film.

In Amsterdam spraken wij met twee mariniers waarvoor de gebeurtenissen in de film niet bepaald nieuw waren. "Het was een hele goede film. Het bracht namelijk duidelijk in beeld wat wij voor werk doen," vertelt sergeant-majoor Harry Roos. "Het is interessant om een kaping ook eens van de andere kant te zien. Normaal komen wij pas later aan en moeten wij inspelen op wat er op dat moment gebeurt," vult matroos Jelle van den Heuvel aan.

"Ik heb het boek van Richard Phillips ook gelezen en de grove lijnen komen wel overeen met de film. En ondanks dat het soms heroïsch in beeld is gebracht, blijft het wel realistisch. De film heeft veel raakvlakken met wat wij normaal gesproken zien," zegt de sergeant-majoor. Beide heren zitten ongeveer tweederde van het jaar op het water. Om zeebenen te voorkomen zijn het slechts 'korte reisjes' van maximaal zes weken. 

Het duurt niet lang meer voordat beide mariniers het water weer op gaan. Volgend jaar zijn ze ongeveer de helft van het jaar op zee. "Het is niet ondenkbaar dat ik even aan de film denk als we de volgende keer op het water gaan," sluit Harry Roos af.

Captain Phillips draait vanaf morgen in de bioscoop. Onze positieve recensie is hier te lezen.


'Captain Phillips is realistisch' (foto: Universal)