Fu Works en Poolse producent slaan handen ineen

De Nederlandse filmproducent San Fu Maltha gaat met zijn productiemaatschappij Fu Works samenwerken met de Poolse producent Alvernia Studios. De samenwerking moet makers van films met een bescheiden budget naar Polen lokken, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het initiatief moet twee tot drie films per jaar opleveren met een budget tot maximaal drie miljoen euro. De films moeten Engels gesproken zijn en geschikt zijn voor de populaire filmmarkt. De opnames mogen overal in Europa plaatsvinden, maar de afwerking moet in de studio's van Alvernia in Polen gebeuren.

Anna Rozalska, hoofd marketing bij Alvernia, laat evenwel weten dat over het budget kan worden onderhandeld, mits het filmen of de afwerking bij Alvernia plaatsvindt. Ze is voornamelijk op zoek naar thrillers, horrorfilms en sciencefictiontitels.

Het project lijkt geheel in lijn met de nieuwste ontwikkelingen wat betreft subsidie uit Brussel voor de filmsector. De Europese Unie presenteerde vorige week een nieuwe wet waarin de subsidie voor films door een Europese lidstaat mag worden verhoogd van vijftig naar zestig procent van het gehele productiebudget. De wet heeft als doel de verschillen tussen lidstaten in subsidieregelingen te verkleinen en coproducties van verschillende Europese landen te bevorderen.

Fu Works was niet direct beschikbaar voor commentaar.


Fu Works en Poolse producent slaan handen ineen (Foto: Novum)