FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 september 2013

Rebellen Syrië in 'Leger der Islam' verenigd

Tientallen rebellengroepen in Syrië hebben zich verenigd in het Leger der Islam. Dat bleek zondag uit een video die de islamitische rebellen publiceerden van hun oprichtingsconferentie. Het gaat in totaal om 43 groeperingen.

Afgelopen week keerden de belangrijkste gewapende groeperingen zich al af van de Syrische Nationale Coalitie (SNC). Ze voelen zich niet vertegenwoordigd door de coalitie, een vooral door westerse mogendheden gesteund overkoepelend politiek orgaan van bewegingen die zich verzetten tegen het regime van president Bashar al-Assad in Damascus.

De voorzitter van het nieuwe verband is Sahran Allush, aanvoerder van de Liwa al-Islam (Islambrigade), een relatief gematigde militie.


Openingsconferentie Leger der Islam, 29 september 2013

[Serie A] AS Roma blijft perfect met monsterzege

Ook na de zesde speeldag in Italië heeft AS Roma nog geen punt verspeeld in de Serie A. De ploeg wandelde naar een ruime zege op Bologna. Met Kevin Strootman in de basis begon AS Roma aan de wedstrijd tegen Bologna, wetend dat Napoli en Juventus al gewonnen hadden. En na acht minuten was Roma al op weg naar de zesde zege op rij in de Serie A.

Bologna-doelman Gianluca Curci kon een vrije trap van Miralem Pjanic nog keren, maar Alessandro Florenzi schoot de rebound in het lege doel. Na een kwartier was de wedstrijd al beslist. Gervinho was met een snelle counter van Roma mee, draaide om Mikael Antonsson heen en schoot beheerst de 2-0 binnen. De derde Roma-goal liet ook niet lang op zich wachten. Na 25 minuten schoot verdediger Mehdi Benatia een volley van dichtbij binnen.

Hierna deed Roma het een tijdje rustig aan. In de tweede helft zette Gervinho zijn tweede goal op het scorebord. Hij liet Antonsson opnieuw in het stof bijten en schoot prachtig in de bovenhoek de 4-0 binnen. Het slotakkoord was voor Adam Ljajic, die op aangeven van Pjanic de bal simpel over Curci lobde.

Door de zege heeft AS Roma de maximale achttien punten, twee meer dan Napoli en Juventus en vier meer dan Internazionale. Het doelsaldo van Roma is eveneens indrukwekkend met zeventien goals voor en één tegen.

[Ligue 1] AS Monaco verspilt punten bij Reims

AS Monaco heeft Paris Saint-Germain langszij laten komen in de Franse Ligue 1. In Reims kwam de ploeg niet verder dan 1-1. De koploper van de Ligue 1 begon met de meeste grote sterren in de basis, zoals Radamel Falcao en João Moutinho. Geoffrey Kondogbia begon op de bank bij Monaco dat na vijf zeges en twee gelijkspellen ongeslagen aan kop stond.

Maar na vier minuten kreeg Monaco al een flinke klap te verwerken bij middenmoter Stade Reims. Na een afgeslagen voorzet kwam de bal via Atila Turan opnieuw in de zestien van Monaco, waarop Antoine Devaux kon inkoppen.

Lang kon Reims niet genieten van de voorsprong. Negen minuten na de openingsgoal was het João Moutinho die als eerste buiten Falcao (zeven goals) en Emmanuel Rivière (zes goals) een doelpunt kon scoren voor Monaco dit seizoen. Hij schoot een vrije trap knap binnen.

Even later kwam Reims dicht bij een nieuwe voorsprong, maar doelpuntenmaker Devaux schoot op de paal. In de tweede helft had Reims opnieuw de beste kansen, maar ditmaal raakte Floyd Ayité de lat. Monaco kwam uiteindelijk goed weg met een 1-1 eindstand.

Kuijt schiet Fenerbahçe naar zege

Fenerbahçe heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt, tot stand gebracht door Dirk Kuijt. Na een uur spelen maakte Kuijt de enige goal van de wedstrijd tegen Gençlerbirligi, dat pas vier punten uit zes duels verzamelde. De thuisploeg eindigde de wedstrijd ook nog eens met tien man, nadat Ozgur Ileri tien minuten voor tijd met rood van het veld moest.

Door de zege nam Fenerbahçe de koppositie over van Rizespor, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Galatasaray. In die wedstrijd moest Wesley Sneijder gauw afhaken en werd hij vervangen door Nordin Amrabat.

Besiktas kan maandag al de koppositie overnemen van Fenerbahçe, als het uit wint bij Antalyaspor. Besiktas heeft namelijk drie punten minder dan 'Fener', maar heeft ook twee duels tegoed. Galatasaray staat tiende met zeven punten uit vijf duels.

Opereer aliens in Surgeon Simulator

Fans van Surgeon Simulator zijn erin geslaagd de ARG van de game te hacken. Hierdoor ben je in staat om vanaf nu ook aliens te opereren. Een vrij drastische ommekeer voor een game die zo realistisch is.

Bij het ingeven van de juiste getallen speel je ook extra operaties vrij. In de video hieronder zie je hoe je de unieke operaties zelf kunt meemaken. Let er wel voor op dat je jezelf een complete idioot zult voelen tijdens het spelen van deze game. Maar dat is dan ook de charme van Surgeon Simulator.


Tweede verdachte dreigtweets ook op vrije voeten

De tweede verdachte van het sturen van de dreigtweets aan het adres van V&D in Haarlem is op vrije voeten gesteld. Dat meldt het Openbaar Ministerie zondag. De 19-jarige Haarlemmer geldt nog wel als verdachte.

Vrijdag werd een 32-jarige plaatsgenoot die eveneens aangehouden was in de zaak al vrijgelaten. Ook hij geldt nog als verdachte. Het OM onderzoekt de zaak en laat weten geen verdere mededelingen te doen.

Twee filialen van V&D en een vestiging van La Place waren woensdag een groot deel van de dag gesloten omdat op Twitter was gedreigd met een 'bloedpartij'.

Verbeek berust in ontslag bij AZ

Gertjan Verbeek legt zich neer bij zijn ontslag bij AZ. De trainer zag de vertrouwensbreuk waarover de spelersgroep zich bij de directie beklaagde niet aankomen, maar trok zondagavond in Studio Voetbal toch het boetekleed aan. "Als je het zover hebt laat komen dat spelers niet meer met jou komen praten dan heb je iets niet goed gedaan."

De afgelopen dagen kreeg Verbeek te horen dat er iets speelde. "Vrijdag voor de persconferentie zei Toon Gerbrands het tegen me", doelde hij op een gesprek tussen de spelersgroep en de directie. Zaterdag kreeg Verbeek door dat het duel tegen PSV zijn laatste zou worden bij AZ.

De kritiek van de spelers had vooral betrekking op Verbeeks manier van communiceren. De oefenmeester bestrijdt dat hij onbuigzaam is. "Je moet je altijd aanpassen. Je hebt dertig karakters in in je team dus je moet wel." Verbeek beseft echter ook dat veranderen soms nodig is. "Je groep verandert ook. Maar je kan je stijl niet volledig veranderen. Dat is ook ongeloofwaardig."


Verbeek praat met de NOS over zijn ontslag

DLC van Batman:Arkham Origins bekend

De Initiation DLC van Batman: Arkham Origins zal gaan over hoe Bruce Wayne ooit een ninja wilde worden, nog voor hij Batman werd. In de DLC wil Bruce zich bewijzen tegenover Kirigi, de ninja die zowel Bruce als Ra's al Ghul's League of Assassins de tactiek van ninjitsu aanleerde.

Initiation zal zich voor het eerst in de Arkham-games afspelen buiten Gotham. Dit alles vertelde Guillaume Voghel aan Eurogamer, maar hij had nog meer informatie.

De game bevat namelijk ook I Am The Night. Deze moeilijkheidsgraad wordt vrijgespeeld na het uitspelen van New Game+. In deze modus heeft Batman slechts één leven. Sterven betekent dus ook daadwerkelijk game over.

Als laatste wist Voghel ook te vertellen dat Origins' "main narrative arc and side missions last about 12 hours." Allemaal goed en wel, maar steek er gewoon maar Riddler trophies bij. Dan wordt die twaalf al snel verdubbeld.

Batman: Arkham Origins (Foto: Warner Bros. Interactive)

Day of the Tentacle remake was voor "80% klaar"

Jammer maar helaas: hoewel de remake van Day of the Tentacle "80% done" is, is de kans om de remake ooit te kunnen spelen minimaal. Een anonieme bron meldde aan Kotaku dat de game opnieuw gemaakt werd, deze keer met betere art en cutscenes.

Spijtig genoeg werd LucasArts voor de eventuele bekendmaking van deze game gesloten. Maar zelfs als dit niet was gebeurd, zou de toekomst van de remake onzeker zijn geweest. De game heeft namelijk nooit officieel groen licht gekregen.

Blijven hopen fans, blijven hopen...

Tentacle

Foor: "Volgende keer beter"

N.E.C. dacht zondag een punt te pakken tegen Vitesse, maar verloor in blessuretijd met 2-3. Navarone Foor baalde na afloop en had een gelijkspel op z'n plek gevonden. Navarone voelde zich 'klote', na afloop van de Gelderse derby, tegen Vitesse. De Arnhemmers scoorden 2-3 in blessuretijd, nadat de Nijmegenaren in de 85e minuut via Michael Higdon 2-2 hadden gemaakt.

"Het is gewoon klote: je krijgt in de laatste minuut een goal tegen", aldus Foor tegenover Fox Sports. Foor vond dat zijn ploeg een punt had verdiend in de derby. "We hebben als team hard geknokt, het zag er soms niet uit, was echt alles of niets. Heel zonde dat je 'm dan toch nog tegen krijgt, juist omdat we zo hard werkten. Als je ziet hoe we de goal maken, Higdon begint sterk, maakt hem goed af. Een puntje was sowieso verdiend geweest."

De derby tussen N.E.C. en Vitesse leeft altijd enorm in Gelderland. Dat merkte Foor ook duidelijk tijdens het duel. "Het publiek steunde ons heel erg, dat was mooi om mee te maken." Genoeg was het dus niet voor succes. "Het was mooi geweest om uitgerekend tegen Vitesse weer eens te winnen. Maar ja, volgende keer beter."

Hockeyvrouwen VS plaatsen zich voor WK

Ook de hockeyvrouwen van de Verenigde Staten zien we komende zomer terug op het wereldkampioenschap in Den Haag. Team USA verloor weliswaar de finale van de Pan-Am Cup van Argentinië met 1-0, maar Las Leonas was al zeker van plaatsing voor het mondiale toernooi.

Het ticket schoof door naar de hoogstgenoteerde ploeg uit de derde ronde van de Hockey World League die nog niet zeker was van het WK, de Verenigde Staten. Eerder dit weekend plaatsten de vrouwen van Japan zich voor het wereldkampioenschap, door Aziatisch kampioen te worden. Tien van de twaalf deelnemers aan het vrouwentoernooi zijn nu bekend. De overige twee teams volgen na het kampioenschap van Oceanië en de Afrika Cup.

Sluit EA North Carolina?

Het lijkt erop dat EA Carolina de deuren zal sluiten. Het relatief kleine team focuste zich vooral op mobiele games. Er is nog geen officiële bevestiging van dit gerucht, maar de pagina van de studio is niet meer beschikbaar.

Een anonieme bron meldde aan Escapist wel dat "most of the team will be relocating before the 5th," waardoor niet te veel banen verloren zouden moeten gaan.

Verdere informatie volgt logischerwijze nog.

DualShock features van Thief

Dat Thief naar PlayStation 4 komt, weten we al langer. Nu is echter ook bekendgemaakt wat de rol van de DualShock 4 zal zijn voor de game. Thief zal namelijk gebruikmaken van de motion control en light bar van de controller.

De light bar van de controller zal aantonen of hoofdpersonage Garrett veilig is door feller of donker te worden wanneer je je al dan niet in de schaduw bevindt.

De motion control wordt dan weer gebruikt om met je boog te schieten en het touch pad vooraan helpt je met je map of met het kiezen van een wapen zonder een menu te gebruiken.

Thief-preview E3 (Foto: Square Enix)

Iran bereid tot onderhandelingen

Iran is bereid zijn nucleaire installaties open te stellen voor internationale inspecteurs als onderdeel van brede onderhandelingen met de Verenigde Staten die uiteindelijk de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen kunnen herstellen. Deze gesprekken hebben de steun van de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei, zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif zondag.

Zarif zei dat de VS en hun bondgenoten de verlammende economische sancties tegen Iran moeten opheffen als onderdeel van welke deal dan ook. Iran heeft echter nog niet gezegd welke concessie het in zijn kernprogramma bereid is te doen in ruil daarvoor.

Ook zei Zarif dat Iran niet geïnteresseerd is in kernwapens, maar dat het land wel recht heeft op een vreedzaam nucleaire programma. "Er kan onderhandeld worden over verscheidene aspecten van Irans nucleaire programma. Maar ons recht om (uranium, red.) te verrijken is niet onderhandelbaar", zei Zarif.

Gelijktijdig probeerde de onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araghchi in Iran de conservatieve facties in het land die bezorgd zijn over hernieuwde contacten met de Verenigde Staten gerust te stellen door te zeggen dat het telefoongesprek vorige week tussen de Amerikaanse en de Iraanse president geen teken is dat de betrekkingen snel zullen worden hersteld. De geruststelling lijkt vooral bedoeld voor facties als de machtige Revolutionaire Garde, die zich ongemakkelijk voelen bij het contact tussen het Witte Huis en president Hassan Rouhani.

"Uiteraard normaliseert een verleden van grote spanningen tussen Teheran en Washington niet na een telefoongesprek, een ontmoeting of onderhandelingen", zei Araghchi, aldus persbureau Fars. "We vertrouwen Amerika nooit honderd procent", zei Araghchi. "En in de toekomst blijven we op datzelfde pad. We zullen ze nooit honderd procent vertrouwen."

Araghchi herhaalde ook de uitlatingen van Khamenei. Die zei eerder dat hij niet langer tegen directe gesprekken met Washington is, maar benadrukte dat hij niet optimistisch is over de mogelijke uitkomst ervan. Khamenei lijkt Rouhani de bevoegdheid te hebben gegeven om de internationale gesprekken over het nucleaire programma te voeren die over twee weken in Genève beginnen.

Steijn: "Hoop dat het tij keert bij ADO"

ADO Den Haag beleeft een miserabel seizoen tot nu toe. Trainer Maurice Steijn beseft dat het gauw beter moet. ADO Den Haag verloor zondag haar vijfde duel van de zeven tot nu toe, met 4-2 van Feyenoord. Daardoor staat ADO met vier punten uit zeven duels alleen nog boven NEC, hoewel het woensdag een wedstrijd tegen Vitesse nog tegoed heeft.

"We hebben geen lef en durf getoond die nodig is om tot resultaat te komen. We waren angstig aan de bal. Er lagen heel veel mogelijkheden om tot voetballen te komen. Als dat mislukt heb ik daar vrede mee. Maar dat zag ik vandaag niet", zei Steijn na afloop aan Omroep West.

Een dieptepunt was de ver over geschoten penalty van Mike van Duinen. "Dat is typerend. De gemakkelijkste kans ging hoog over. De focus moet nu heel snel op Vitesse. Zaterdag wacht sc Heerenveen al. Dat worden twee hele zware wedstrijden. Ik hoop dat het tij gaat keren."

Vakbonden vrezen doorstart ongezonde Oad-onderdelen

Vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie zijn blij met de doorstart van twee Oad-onderdelen, maar vrezen voor de onderdelen die minder gezond zijn. Dat zeggen FNV-bestuurder Brigitta Paas en een woordvoerder van vakbond De Unie zondag, nadat bekend werd gemaakt dat het busbedrijf van Oad en SRC-Cultuurvakanties een doorstart maken.

"We hebben er een dubbel gevoel bij", aldus de zegsman van De Unie. "Enerzijds zijn we heel blij, anderzijds vrezen we nog voor de 1550 andere banen nu het gezonde deel van het bedrijf wordt weggesneden." De Unie vreest met name voor de werknemers van 140 winkels die als gevolg van het faillissement vooralsnog dicht moeten.

Ook Paas denkt er zo over. "Het busbedrijf was vrij gezond en is makkelijk om mee door te gaan", aldus de FNV-bestuurder. Dinsdag gaan de vakbonden in gesprek met de curatoren van de Oad Groep.

Vakbond De Unie heeft sinds zaterdag een platform geopend waar werknemers van de reisorganisatie terecht kunnen met vragen. Daar hebben zich in amper twee dagen vierhonderd mensen aangemeld volgens de zegsman. Oad-werknemers kunnen er onder meer terecht voor vragen over salaris, vakantiegeld en het UWV.

Boomstam van viaduct tegen auto gegooid

Een Nederlander is in de nacht van zaterdag op zondag aan de dood ontsnapt in Duitsland, net over de grens bij Sittard. Onbekenden gooiden een boomstam van een viaduct op de weg B56. Die kwam vlak voor de auto van de Nederlander terecht. De man kon niet meer op tijd remmen en knalde vol op de stam. Zijn auto raakte zwaar beschadigd. Over verwondingen is niets bekend.

Dat meldde de Duitse politie zondag. Een achterligger botste ook tegen de boomstam. Ook zijn auto liep flinke schade op.

De politie vraagt getuigen om zich te melden. Voor zover bekend is er nog niemand opgepakt.

Ook doorstart voor Oad-dochter SRC-Cultuurvakanties

Ook SRC-Cultuurvakanties, onderdeel van de vorige week failliet verklaarde Oad Groep, maakt een doorstart. Dat maken de curatoren van Oad zondagavond bekend. Het bedrijf komt weer in handen van Wibo Anema, de oprichter van het bedrijf in 1983. Eerder zondag werd al bekend dat het busbedrijf van Oad een doorstart maakt.

Met de doorstart blijven zo'n vijftig banen behouden. SRC gaat klanten die de afgelopen dagen te horen kregen dat hun reis was geannuleerd, bellen en hun de mogelijkheid bieden opnieuw te boeken. "Ik ga me inzetten om de getroffen klanten alsnog op vakantie te krijgen: de klanten hoeven hun reis pas te betalen, als zij van SGR hun reissom terug hebben gekregen", laat Anema, die zijn bedrijf in 2002 aan Oad Groep verkocht, in een verklaring weten.

Eerder zondagavond werd al bekend dat het busbedrijf van Oad een doorstart maakt. Zo'n tweehonderd banen blijven daardoor behouden. De curatoren laten weten tevreden te zijn. Over de andere onderdelen van de Oad Groep zijn zij nog in gesprek met een aantal partijen, laten de curatoren weten.

[WK] Gemengde gevoelens bij Spanjaarden

Het contrast kon bijna niet groter bij de persconferentie. De Spanjaarden Joaquin Rodriguez en Alejandro Valverde werden twee en drie bij het wereldkampioenschap wielrennen, maar waar Valverde kon leven met een medaille, baalde Rodriguez als een stekker. "Zilver is op dit moment niks. Deze medaille telt niet", sipte Rodriguez.

"Ik kwam om wereldkampioen te worden. Dat was de titel die nog miste op mijn palmares. Daar heb ik alles voor gegeven. Dit was de kans om te winnen. Op dit moment zit ik stuk", liet de ontgoochelde renner van Katusha weten.

Valverde zat er juist monter bij. "Natuurlijk had ik liever goud gewonnen, maar de beste heeft vandaag gewonnen. Op het beslissende moment kon ik gewoon niet harder", was Valverde gelaten. "Costa demarreerde op een heel gevaarlijk punt. Ik twijfelde even en toen lukte het mij niet meer om hem terug te halen."

Toch beaamde de coureur van Movistar dat hij het wiel van Costa moest houden. "Toen hij ging, dacht ik: 'daar had ik bij moeten zitten'. Maar dat is allemaal achteraf. Op dit moment ga ik van mijn medaille genieten."

Spanningen tussen moslims en boeddhisten in Birma

De spanningen zijn hoogopgelopen in het noordwesten van Birma sinds zondag boeddhisten twee woningen van moslims in brand staken. Politie en leger zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Win Myaing, regeringswoordvoerder in Rakhine, zei dat de problemen begonnen toen een boeddhistische taxichauffeur tegen de politie had gezegd dat hij was uitgescholden door een islamitische winkeleigenaar.

De politie nam de moslim mee voor verhoor, maar liet hem spoedig weer vrij. Toen had zich echter al een grote menigte gevormd die zijn huis met stenen bekogelde. Ten minste twee huizen werden in de loop van de avond in brand gestoken.

"De situatie is onder controle, maar erg gespannen", aldus Myaing.

Pellè: "We winnen nooit makkelijk"

Feyenoord speelde zondag met Graziano Pellè als aanvoerder. Hij leidde zijn ploeg met drie goals en een assist naar een 4-2 zege. De Italiaanse spits werd vrijdag door trainer Ronald Koeman als aanvoerder benoemd. Hij kan ermee omgaan, vindt hij zelf.

"We hebben deze week met iedereen gesproken. Ik ben helaas geen international en altijd met de groep hier. Dat maakt het goed om aanvoerder te zijn, ik ben ook de oudste van de drie", aldus Pellè over Stefan de Vrij, Jordy Clasie en hijzelf tegenover NUsport.

Hij heeft geen medelijden met voormalig aanvoerder De Vrij. "Stefan heeft genoeg tijd om nog aanvoerder te zijn. Of ik nog international ga worden? In Italië zijn er genoeg goede aanvallers, het is niet makkelijk. Ik zou het natuurlijk wel graag willen." Over de wedstrijd kon Pellè duidelijk zijn. "Wij zijn Feyenoord, we willen nooit gemakkelijk winnen haha. We spelen soms te lief, maar uiteindelijk was het geen probleem. We hebben vanaf het begin laten zien dat het onze wedstrijd was."

'Geen Yakuza 5 voor het westen'

In een interview met Edge heeft Yakuza-bedenker Toshihiro Nagoshi aangegeven dat er zeer waarschijnlijk geen westerse release komt van het meest recente deel in de serie, Yakuza 5. Na het afronden van de spinoff Yakuza Isshin wil men namelijk verder met een nieuw deel in de serie.

Toshihiro geeft aan dat de mankracht van de studio beperkt is, en het lokaliseren van de game veel tijd zou gaan kosten door de omvang ervan. En die tijd heeft de studio niet; als men zou moeten kiezen tussen het lokaliseren van Yakuza 5 of het ontwikkelen van een nieuwe game, dan kiest Toshihiro voor het laatste. Het is daarom ook niet waarschijnlijk dat de game ooit nog naar de westerse markt komt.

De beste man geeft echter wel aan dat er veel naar gevraagd wordt en dat ze er zelfs klachten over binnen krijgen, dus het is niet alsof hij de fans simpelweg negeert. Hij moet echter wel een keus maken, en jammergenoeg gaat hij waarschijnlijk kiezen voor Yakuza 6. De echte diehard fans kunnen natuurlijk altijd een cursus Japans gaan volgen en de game importeren, want Sony's PlayStation 3 is gewoon regiovrij.

[WK] Lammerts roemt eenheid WK-ploeg

Ondanks dat dat de doelstelling van één renner in de top acht niet is gehaald, kijkt Johan Lammerts toch met een tevreden gevoel terug op het WK. Hij was in Florance voor eerst bondscoach van de beroepsrenners. "Er stond een hechte ploeg waarin iedereen naar behoren zijn werk heeft gedaan."

Bauke Mollema was ver voor het wereldkampioenschap al aangewezen als kopman. Robert Gesink en Pieter Weening kregen van Lammerts een speciale status. Van het drie genoemde renners ontbrak bij het ingaan van de slotronde alleen Gesink voorin. "Hij had last van zijn maag", aldus Lammerts die de eenheid van het team roemde.

"Bauke was op een gegeven moment even achterop geraakt. Meteen lieten Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland en Sebastian Langeveld zich terugzakken om hem te helpen. En dat zijn alle drie jongens die normaal voor een andere ploeg rijden."

Doorstart voor busbedrijf Oad

Het busbedrijf van Oad maakt een doorstart. Dat meldt een curator van het failliet verklaarde Overijsselse concern zondag. Daarmee blijven naar verwachting tweehonderd banen behouden, aldus de curator.

"Het gaat om een akkoord op hoofdlijnen", laat de curator weten. Oad wordt gesteund door een nog onbekende investeerder. Mogelijk wordt die later deze week bekendgemaakt.

Voor de andere onderdelen van Oad is nog geen investeerder. "Daar wordt druk aan gewerkt", aldus de curator.

Vorige week gingen geruchten dat verschillende bedrijven interesse zouden hebben in het Twentse Oad Reizen. Een van die bedrijven zou TUI Nederland zijn, dat nu de belangen van Oad-reizigers in het buitenland behartigt. Een woordvoerder van TUI ontkende donderdag echter pertinent dat er sprake zou zijn van interesse.

De Vrij baalt van verlies captainsband

Stefan de Vrij is sinds dit weekend geen aanvoerder meer van Feyenoord. Graziano Pellè heeft die verantwoordelijkheid van hem overgenomen. De verdediger kende tot nu toe een minder seizoen bij Feyenoord en maakte veel persoonlijke fouten. Vrijdag kreeg hij van trainer Ronald Koeman te horen dat hij niet langer meer aanvoerder is van Feyenoord.

Graziano Pellè bekroonde zondag zijn eerste duel als aanvoerder met drie goals en een assist in de 4-2 overwinning op ADO Den Haag. De Vrij baalt enorm, maar blijft voorzichtig in zijn antwoord. "Voor een uitleg moet je bij de trainer zijn. Maar ik wil wel zeggen dat ik het jammer vind. Ik vond het altijd een grote eer om aanvoerder van Feyenoord te zijn. Daar was ik heel trots op", zei hij tegen het Algemeen Dagblad.

De verdediger wilde liever niet dieper ingaan op de redenen van zijn trainer. "Of het een logische beslissing is van de trainer? Het doet er niet toe wat ik ervan vind. Ik moet het accepteren en dat heb ik inmiddels ook gedaan. Ik richt me nu volledig op de wedstrijden."

Super Meat Boy-maker speelt met Steam Controller

Super Meat Boy-bedenker Tommy Refenes mocht deze week zijn eigen kroost spelen met de inmiddels roemruchte Steam Controller. Tommy neemt voor veel fans een hoop zorgen weg: alle games die hij mocht spelen, spelen prima met de Steam Controller.

Tommy mocht tijdens zijn speelsessie naast zijn eigen game Super Meat Boy ook Spelunky spelen, en merkte op dat beide games uitstekend te spelen zijn. Zo is de latency van de controller ontzettend laag, en is het geen gemis dat de controller geen d-pad bevat. Met haptische feedback is het namelijk mogelijk om op het touchpad het d-pad te 'simuleren'. Op het moment dat je de 'knop' aanraakt. Daarnaast registreert de controller ook het verschil tussen aanraken en daadwerkelijk indrukken, waarmee je tezamen met de in te stellen haptische feedback het gevoel krijgt alsof je met een normaal d-pad zit te spelen.

Op eenzelfde manier werd het rechter touchpad ingezet om de A-, B-, X- en Y-knoppen van de Xbox 360-controller te emuleren, en volgens Tommy werkte het erg goed. Hij kon met de controller net zo goed spelen als met de Xbox 360-controller, al merkte hij wel op dat hij tot nu toe wel de voorkeur geeft aan die laatste. Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat hij met een extreem vroeg prototype van de controller speelde, en dat gewenning ook een grote rol speelt.

De volledige blog van Tommy is te lezen op Gamasutra.

Zeilduo Bekkering/Blom vijfde op WK

Het zeilduo Annemiek Bekkering en Claire Blom zijn vijfde geworden bij het bij het wereldkampioenschap zeilen in de 49erFX klasse. Dit is een nieuwe klasse die in 2016 voor het eerst olympisch is.

De slotdag bestond uit drie korte finaleraces waarin dubbele punten te verdienen waren. Bij de eerste twee wedstrijden werden ze teleurstellend zevende en achtste, doordat de derde race echter gewonnen werd kwam het duo op de vijfde plaats terecht. De medailles waren toen echter al uit het zicht verdwenen.

De wereldtitel ging naar het Nieuw-Zeelandse koppel Alexandra Maloney/Molly Meech, dat Martine Soffiatti Grael/Kahena Kunze (Bra) en Sarah Steyaert/Julie Bossard (Fra) voorbleef.

Lustkapper actief in Brabant

Een lustkapper, die in de zomer al eerder vrouwen in Brabant lastigviel, is weer actief in Budel. Daarvoor waarschuwt een wijkagent in de Brabantse plaats zondag.

De onbekende man geeft zich uit als kapper, maar gaat al snel over op seksueel getinte opmerkingen, aldus wijkagent Leo de Waard op Twitter. Een vrouw uit Budel werd ditmaal gebeld.

Omroep Brabant meldt dat deze zomer meerdere vrouwen in Budel, Leende, Maarheeze en Son en Breugel werden benaderd door een lustkapper. Die deed zich destijds ook voor als vrouw. Of dat nu ook het geval is, is volgens de omroep onduidelijk.

Russische mannen Europees kampioen volleybal

Rusland is zondag Europees kampioen volleybal geworden. In Kopenhagen versloegen de Russische mannen hun Italiaanse collega's met 3-1: 25-20, 25-22, 22-25 en 25-17. Servië had eerder al de bronzen plak gewonnen door Bulgarije met 3-0 te verslaan: 25-22, 32-30 en 27-25.

De zege van Rusland is de eerste sinds voorganger de Sovjet-Unie in 1991 Europees kampioen werd. Dat was destijds de tiende zege van sovjetvolleyballers in elf toernooien. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hadden de Russen het nooit makkelijk op het EK. Tweede plaatsen in 1999, 2005 en 2007 bleken het hoogst haalbare.

[Serie A] Genoa wisselt van trainer na slechte seizoensstart

Genoa heeft een dag na de 2-0 thuisnederlaag tegen Napoli in de Serie A trainer Fabio Liverani ontslagen. De 37-jarige Italiaan moet plaatsmaken voor Gian Piero Gasperini, die voor drie jaar heeft getekend. Dat maake de formatie uit Genua zondag bekend.

De 55-jarige Gasperini leidde Genoa eerder tussen 2006 en 2010. Hij bracht de club in zijn eerste seizoen terug naar het hoogste niveau en kwalificeerde zich een jaar later met zijn team voor de Europa League. Na zijn ontslag stond hij nog bij Internazionale en Palermo aan het roer.

Genoa won dit seizoen pas een keer en staat na zes duels vijftiende met vier punten. Het is de slechtste seizoensstart voor Genoa in dertig jaar. Liverani, die al als jeugdtrainer bij de club werkte, werd pas deze zomer aangesteld. Hij is de eerste trainer die het veld moet ruimen in Italië.

[WK] Rui Costa: "Dit is een droom die uitkomt"

Met Rui Costa kreeg het WK wielrennen een verrassende winnaar. De 26-jarige Portugees was na afloop euforisch. "Dit is een droom die uitkomt. Als jonge jongen had ik een droom: wereldkampioen worden. Dat is nu een feit. Ongelooflijk." Costa is de eerste wielrenner uit Portugal die de regenboogtrui verovert.

Joaquin Rodriguez leek de wereldtitel binnen te halen, maar in de laatste kilometers had Costa toch nog een jump in de benen en reed naar Rodriguez toe. "Mijn benen lieten mij gelukkig niet in de steek. Ik geloofde dat ik dit kon. Ik zag Nibali en Valverde twijfelen, zelf twijfelde ik geen moment. Als ik nog bij Rodriguez wilde komen, moest ik alles geven."

De winnaar sprak zelfs van een kat-en-muisspel. "Ik moest hem op het juiste moment grijpen. Rodriguez had niks meer te verliezen, dus die gaf alles. Het kostte mij alle kracht om weer bij hem te komen. In de sprint had ik vertrouwen. Ik geloofde dat ik dit kon."

De weersomstandigheden waren voor Costa niet ongunstig. "De eerste drie uur maakten deze koers. De regen maakte het zo zwaar. Ik heb in de koers goede momenten, maar ook slechte moment gekend. Uiteindelijk vond ik toch weer mijn juiste benen."

[Bundesliga] Stuttgart wint ruim bij hekkensluiter Braunschweig

VfB Stuttgart heeft de zorgen van Eintracht Braunschweig zondag verder vergroot. De Schwaben waren met 4-0 te sterk voor de promovendus, die nog altijd wacht op zijn eerste zege en met één punt uit zeven wedstrijden onderaan staat in de Bundesliga. Stuttgart is de nummer zes met tien punten.

Voor de bezoekers brak Vedad Ibisevic in de veertigste minuut de ban. Na de pauze nam Stuttgart afstand via Alexandru Maxim, Ibrahima Traoré en Martin Harnik.

[PD] Elche boekt historische zege

Elche heeft zondag zijn eerste overwinning in de Primera División geboekt in 25 jaar. De promovendus won de zevende competitiewedstrijd van dit seizoen met 1-0 bij Celta de Vigo. Javi Marquez scoorde na ruim een uur de winnende treffer uit een counter.

Levante won met 1-0 op bezoek bij Osasuna. Jordi Xumetra scoorde in de 88e minuut nadat Pape Diop even daarvoor een strafschop had gemist. Osasuna sloot vervolgens de wedstrijd nog met tien man af toen Alvaro Cejudo in de laatste minuut zijn tweede gele kaart van het duel kreeg.

Lodeweges: "Tweede helft heel aardig"

SC Cambuur verloor zondag de Friese derby tegen sc Heerenveen (2-1). Trainer Dwight Lodeweges zag een goede tweede helft, maar baalde van de eerste. Cambuur kwam na rust op 1-1 via Jody Lukoki, nadat Heerenveen met een 1-0 voorsprong was gaan rusten dankzij een doelpunt van Luciano Slagveer. Lodeweges zag, vertelde hij Fox Sports, hoe Cambuur kansen kreeg op de overwinning.

"Ik vind het jammer van het weifelende begin van ons, maar we hebben ook kansen gehad om te winnen. We kwamen op achterstand doordat we onze taken niet goed uitvoerden", betoogt de trainer, die met Cambuur tot nog toe en prima seizoenstart beleeft.

"In de rust hebben we gezegd dat we met volle overtuiging de dingen moesten doen die we wilden doen. En de tweede helft hebben we heel aardig gespeeld. Hier kunnen we wat mee. We kijken met een goed gevoel vooruit naar FC Twente."

'3DS-versie Rayman Legends niet uitgesloten'

In een interview met CVG eerder deze week onthulde Ubi-baas Alain Corre dat men een 3DS-versie van de nieuwste telg in de Rayman-serie, Rayman Legends, niet uitsluit. Concrete toezeggingen werden daarentegen ook niet gedaan,

"When you look at Rayman Legends you see it's a very big game with a lot of levels. The graphics in 2D are also second-to-none. So, it takes time to squeeze everything and downsize it onto other formats," verteld Alain Corre. "But we're not ruling anything out for that format [de 3DS]. We can't say anything more for the moment, but we can't rule the format out."

Hoewel het dus zeker mogelijk is om de game naar de 3DS te porten, gaat het echter wel veel tijd kosten om dit te doen, en is het dus een overweging die zorgvuldig gemaakt moet worden. Hoewel Ubisoft nog maar weinig games voor het platform heeft uitgebreid, erkent het bedrijf wel dat de 3DS inmiddels een groot succes is. Rayman-fans met een 3DS zullen dus nog even moeten duimen, of het spel aanschaffen op een van de grote consoles of de PlayStation Vita.

FOK!toen: Beton op Atari-videogames

Tegenwoordig gaat het commercieel gezien erg goed met de videogame-industrie. Grand Theft Auto V leverde in enkele dagen tijd ruim één miljard dollar op en het aantal voorbestellingen voor de PlayStation 4 is zo hoog dat geen enkele winkel ze nog aanneemt. In 1983 was dat heel anders.

Lange tijd gaat het erg goed met de videogame-industrie en er verschijnen talloze consoles en games waardoor de omzet naar 3,2 miljard dollar stijgt in 1983. Twee jaar later is de omzet nog slechts 100 miljoen dollar en daarmee is de gehele industrie in elkaar gestort. 

Er is niet één specifieke reden die ertoe heeft geleid dat de videogame-industrie zo hard op z'n bek ging, maar een aantal oorzaken zijn wel degelijk bekend. Allereerst waren videogames zo populair dat iedereen instapte wat leidde tot veel te veel verschillende consoles. Er was Atari met hun 2600 en 5200, de ColecoVision, Magnavox Odyssey2, Intellivision, Vectrex en zo gaat de lijst nog wel even verder en werd de volgende generatie ook alweer aangekondigd. Daarnaast werden 'echte' computers als de Apple II en Commodore 64 ook steeds meer gebruikt. 

Atari 2600

De Atari 2600

Daarnaast was intern gesteggel tussen uitgevers en developers een steeds groter probleem. Verschillende uitgevers vonden het onnodig om de juiste credits te tonen in de games wat tot onvrede bij de developers leidde. Activision is bijvoorbeeld ontstaan uit Atari nadat er daar onenigheid ontstond over credits naar de developers. Een wildgroei aan developers zorgde er tevens voor dat de hardwarefabrikanten geen controle meer hadden over welke games voor hun platform verschenen. Er was geen kwaliteitscontrole zoals bijvoorbeeld Nintendo later introduceerde met hun Official Seal of Quality.

Tot slot wilden de fabrikanten zoveel mogelijk games uitbrengen wat de kwaliteit niet ten goede kwam. Hier komt de game E.T. The Extra Terrestrial, gebaseerd op de gelijknamige blockbuster film uit 1982, om de hoek kijken. Om mee te liften op het succes van de film wilde Atari zo snel mogelijk een game in de winkels leggen. Uiteindelijk werd de game in een week of vijf gemaakt en speel je als E.T. die verschillende onderdelen voor een telefoon bij elkaar moet verzamelen om zo naar huis te bellen.

E.T.
Screenshot uit de videogame E.T.

Nu zegt de ontwikkeltijd niet altijd iets over de kwaliteit van een game, kijk maar naar Duke Nukem Forever, maar vijf weken is wel érg kort. De game flopte zo hard dat Atari met miljoenen onverkochte cartridges bleef zitten. Atari koos er vervolgens voor om alles te vernietigen en begraven. Men begon hiermee in september 1983, in AlamogordoNew Mexico. Volgens de lokale krant reden zo'n tien tot twintig vrachtwagens vol naar de dumpsite om daar de vernietigde games uit het El Paso-pakhuis te lossen.

Officieel heeft Atari nooit bevestigd dat het om een dump van E.T.-games gaat, en was de dumpsite voor 'overblijfselen van de transitie van de Atari 2600 naar de Atari 5200' en 'kapotte en niet bruikbare hardware'. Op 29 september ging er uiteindelijk een laag beton over de begraafplaats om er zeker van te zijn dat de games en hardware niet weer opgegraven konden worden. 


Atari-games en consoles worden begraven in Alamogordo (Bron: El Paso Times)

Hierna zou Atari nooit meer hetzelfde zijn. De naam wordt nog steeds gebruikt, maar dat is eigenlijk het enige ook. De merknaam is talloze keren van eigenaar gewisseld en het Atari 'van toen' heeft niets meer te maken met het Atari 'van nu'. Onlangs is men zelfs begonnen met het verkopen van alle licenties die Atari nog bezit.

Op dit moment heeft het bedrijf Fuel Industries van de gemeente Alamogordo toestemming gekregen om te gaan graven op de plek waar de E.T.-games en andere Atari-artikelen volgens de verhalen begraven zouden liggen. Men is van plan om hier een documentaire van te maken om zo, dertig jaar na dato, eindelijk antwoord te hebben op alle vragen.

Pussy Riot-lid opgenomen in ziekenhuis

Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova is na een hongerstaking van zeven dagen in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft haar echtgenoot zondag tegen het Russische persbureau Interfax gezegd.

Tolokonnikova begon haar hongerstaking uit protest tegen de zware omstandigheden waaronder zij gevangen zit. Ook zegt ze met de dood te worden bedreigd in het strafkamp waar zij haar twee jaar celstraf moet uitdienen. Sinds donderdag mogen Tolokonnikova's advocaten niet meer bij haar op bezoek, wat de bezorgdheid over haar gezondheidstoestand heeft vergroot.

Twee jaar geleden werden Tolokonnikova en medebandlid Maria Alechina en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard.

Bosz: "Meer dan terecht gewonnen"

Peter Bosz was blij dat zijn ploeg in de derby tegen NEC 'onder de druk uit voetbalde'. Jammer vond de trainer het dat de zege zo laat pas tot stand kwam. Bosz was blij met de drie punten, maar baalde wel enigszins van de manier waarop de zege behaald werd.

"Ik vind dat we zo'n goede wedstrijd gespeeld hebben en het veel eerder hadden moeten beslissen. Op het moment dat zij 2-2 maken denk je wel: volstrekt onnodig", aldus de trainer tegenover Fox Sports. Hij vond dat zijn ploeg in Nijmegen goed voor de dag kwam. "We hadden de volledig controle, gaven weinig kansen weg alleen hadden zelf meer moeten scoren. We hadden veel eerder 1-3 moeten maken en dan weet je dat het altijd een keer mis kan gaan."

Scheidsrechter Pol van Boekel kreeg na rust in negatieve zin de schijnwerpers op zich gericht, door een goal van Mike Havenaar af te keuren, omdat hij daarvoor had gefloten voor een overtreding. Bosz is daar niet boos over. "Hij zal zelf ook heel ongelukkig met die situatie zijn. Het was natuurlijk een overtreding en hij floot iets te vroeg, maar goed: dat gebeurt."

Bosz wil nog niet te veel omhoog kijken op de ranglijst. "Wat ik veel belangrijker vind is dat je ziet dat wij steeds beter gaan voetballen. Een derby is vaak vechtvoetbal en wij hebben aangetoond dat we daar niet in meegingen en onder de druk uit voetbalden. Ik denk dat iedere neutrale toeschouwer met me eens zal zijn dat wij hier vandaag terecht gewonnen hebben."

Peres: vredesinitiatief VS 'meer dan kans' op vrede

Het Amerikaanse vredesinitiatief in het Midden-Oosten is 'meer dan een kans' op vrede. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres zondagmiddag gezegd in Amsterdam.

"Het heeft tijd gevergd, maar iedereen weet wat de uiteindelijke conclusie moet zijn: een tweestatenoplossing. Het is te bereiken, in een niet al te lange periode. Ons grootste probleem is cynisme en twijfel", zei Peres in de Portugese synagoge, waar hij werd geïnterviewd door directeur Esther Voet van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

De 90-jarige Peres, het oudste staatshoofd ter wereld, wees op de ontwikkelingen rond Syrië, waar president Bashar Assad, door Peres omschreven als 'moordenaar van zijn eigen kinderen', zich gedwongen ziet afstand te doen van zijn chemische wapens. Iran is volgens Peres het volgende onderwerp op de agenda.

Eerder op de dag bracht Peres al een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Dinsdag ontmoet hij koning Willem-Alexander en ook een lunch met premier Rutte staat nog op het programma.

'Opnieuw plagiaat Duitse politicus'

Proefschriften maken door deels te copypasten: het is bijna een hobby te noemen van Duitse politici. Opnieuw lijkt er eentje niet vies te zijn geweest van plagiaat bij het opstellen van zijn proefschrift. Het gaat om Frank-Walter Steinmeier, de fractievoorzitter van de SPD in de Duitse Bondsdag. Steinmeier, tevens oud-minister van Buitenlandse Zaken (2005-2009) noemt de beschuldiging absurd.

Het proefschrift waarop Steinmeier in 1991 promoveerde aan de universiteit van Giessen werd onder de loep genomen door een professor die vaker proefschriften onderzocht van bekende politici. Het werk van Steinmeier zou op zeker 500 punten 'problematisch overeenkomen' met andere bronnen. Het universiteitsbestuur beslist morgen over een eventueel onderzoek.

Door claims van plagiaat hebben in de afgelopen jaren meerdere Duitse politici hun academische titel door de shredder gehaald zien worden. Ook moest al tweemaal een minister het veld ruimen vanwege de toepassing van deze "werkwijze", Annette Schavan (CDU) van Onderwijs en Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) van Defensie. Verder liepen ook twee liberale Europarlementariërs tegen de lamp.

Steinmeier is overigens niet de enige politicus die momenteel onder vuur ligt wegens vermeend plagiaat. Tegen de huidige vorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert, is al een onderzoek ingesteld.

'Lange wachtlijsten voor ouderen in ziekenhuizen'

Patiënten moeten in tientallen ziekenhuizen veel te lang wachten op een eerste bezoek aan een medisch specialist. Dat meldt de NOS zondag op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat vooral om specialisaties waar ouderen veel gebruik van maken. Bij sommige afdelingen is de wachttijd inmiddels opgelopen tot meer dan twintig weken.

Zo geldt in het Flevoziekenhuis in Almere een wachttijd van 26 weken voor de afdeling anesthesiologie en voor een afspraak op de afdeling reumatologie van het Laurentiusziekenhuis in Roermond moet 23 weken worden gewacht. Ook voor de afdelingen oogheelkunde en revalidatiegeneeskunde zijn de wachttijden over het algemeen te lang. De norm is een wachttijd van vier weken.

Ziekenhuizen benadrukken dat het hierbij gaat om niet-acute zorg. Wie acuut hulp nodig heeft kan over het algemeen direct in een ziekenhuis terecht.

[PL] Suárez helpt Liverpool aan zege

Luis Suárez heeft zijn rentree in de Premier League na een schorsing opgeluisterd met twee treffers. Mede dankzij de goals van de Uruguayaan won Liverpool met 3-1 bij Sunderland. Nadat Daniel Sturridge de score had geopend, sloeg Suárez in de 36e minuut voor het eerst toe. Kort voor tijd gaf hij zijn rentree extra cachet.

De oud-Ajacied werd in april tien duels geschorst voor het bijten van tegenstander Branislav Ivanovic van Chelsea. Hij mocht woensdag in het League Cupduel tegen Manchester United voor het eerst weer mee doen, maar zag zijn ploeg toen met 1-0 verliezen.

Liverpool staat na zes speelronden op de gedeeld tweede plaats met dertien punten, twee minder dan koploper Arsenal. Sunderland, waar voormalig AZ-spits Jozy Altidore een basisplaats had, blijft hekkensluiter met een punt.

Uitvaart John de Mol senior woensdag in Laren

De uitvaart van John de Mol senior vindt woensdag plaats in de Sint Jansbasiliek in zijn woonplaats Laren. Dat meldt Talpa zondag. De uitvaart van de vader van John en Linda, die vrijdag op 81-jarige leeftijd stierf, heeft een 'zo veel mogelijk besloten karakter', staat in een verklaring.

De Mol senior was al lange tijd ziek. Hij was muziekondernemer en zanger. In 1959 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival met het nummer Een Beetje.

India en Pakistan willen einde geweld Kashmir

De premiers van India en Pakistan zijn het erover eens dat er een einde moet komen aan de recente uitbarstingen van geweld in de betwiste regio Kashmir, zodat in vredesgesprekken vooruitgang kan worden geboekt. Dat heeft de Indiase adviseur voor binnenlandse veiligheid Shivshankar Menon zondag gezegd.

De Indiase premier Manmoham Singh en zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Shariff spraken zondag in New York iets meer dan een uur met elkaar. Volgens Menon was het gesprek nuttig en constructief. Beide premiers hebben ook afgesproken elkaars land te bezoeken, maar daarvoor zijn nog geen data geprikt.

[WK] Mollema: "Bizar zware dag"

Bauke Mollema was zondag met een elfde plaats de beste Nederlander bij het WK wielrennen. De Groninger toonde zich tevreden met die klassering. "In het begin van de koers voelde ik mij echt niet goed. Later kwam ik er goed doorheen", liet hij na afloop weten.

"Ik heb vaker aangetoond dat lange koersen mij goed liggen", weet Mollema. "Ik realiseerde mij dat iedereen kapot zat. Dat heeft mij wel door de moeilijke momenten gesleept."

Mollema sprak van een uitputtingsslag. "Het was een bizar zware koers. Die regen heeft veel renners getroffen. Op de Fiesole, de lange klim, reden ze als gekken naar voren. Daardoor was er geen tijd om bij te komen. Ik heb de hele dag op de limiet gereden."

Toen de grote tenoren gingen, kon Mollema niet mee. "Toen Rodriguez ging, ontploften mijn benen. Ze gingen gewoon te hard", verzuchtte de Belkin-renner. "Daarna probeerde ik mijn eigen tempo te rijden. Met een elfde plek ben ik niet ontevreden."

Verrast was Mollema niet dat Costa uiteindelijk met de zege aan de haal ging. "Het was een naam die wel bij de vijftien favorieten behoorde. Of hij een terechte winnaar is? Als je deze koers winnend afsluit, ben je wel de terechte winnaar", lachte de Groninger.

Luiten zakt weg op slotdag Dunhill Championship

Golfer Joost Luiten heeft op de slotdag van het Alfred Dunhill Championship in Schotland een goede klassering door de vingers zien glippen. Dankzij een slotronde van drie slagen boven par eindigde de Bleiswijker op -15. Daarmee werd hij gedeeld 24e.

Maarten Lafeber ging zondag op de banen van Old Saint Andrews rond in 72 slagen. Het leverde hem een totaalscore van -9 op en een gedeelde 55e positie.

De zege ging naar David Howell. De Engelsman kwam door een slotronde van vijf slagen onder par naast de Amerikaan Peter Uihlein die zondag niet verder kwam dan -3. Beiden kwamen tot -23 na 72 holes. Op de tweede hole van de play-off maakte Howell echter een birdie en zo won hij zijn eerste toernooi in zeven jaar.

[JL] Sparta sluit aan door ruime zege op Telstar

Sparta heeft de aansluiting gevonden met de top van de Jupiler League. De Rotterdammers waren in Velsen met 3-0 te sterk voor Telstar, dat de kans op de gedeelde koppositie liet liggen. Johan Voskamp en Soufian El Hassnaoui scoorden voor rust. Een strafschop van Roald van Hout zorgde in de 76e minuut voor de beslissing.

Sparta herpakte zich daarmee na de uitschakeling in het bekertoernooi tegen AZ van woensdag, toen de ploeg van coach Adrie Bogers pas in de verlenging moest buigen (1-4). Door de zege blijft Sparta bovendien in het spoor van FC Dordrecht en Willem II, die twee punten meer hebben. De achterstand van Telstar op de koplopers is drie punten.

Doden bij zelfmoordaanslag in Iraakse moskee

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in de Iraakse stad Musayyib zijn ten minste achttien mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Iraakse autoriteiten zondag gezegd.

Volgens de burgemeester van Musayyib, dat zo'n zestig kilometer ten zuiden van Bagdad ligt, was de dader gelieerd aan Al-Qaida en sloeg hij toe op een moment dat er veel mensen op de been waren vanwege de begrafenis van slachtoffers van een aanslag met een bermbom.

Martens, Bol en Garate langer bij Belkin

Paul Martens, Jetse Bol en Juan Manuel Garate hebben hun contract bij Belkin verlengd. De Duitser Martens blijft tot eind 2015 bij de Nederlandse ploeg, Bol en Garate tekenden voor een seizoen bij. Dat maakte Belkin zondag bekend.

Ploegleider Nico Verhoeven is lovend over de 29-jarige Martens. "Paul heeft zich dit jaar echt bewezen in de heuvelachtige etappekoersen. Hij heeft laten zien een van de beste renners in zijn soort te zijn. Op WorldTourniveau is gebleken dat hij ook iemand is om rekening mee te houden in de eendagskoersen."

De 24-jarige Bol, die zijn opleiding genoot bij Rabobank, wilde Belkin absoluut niet verlaten. "Ik heb dit jaar stappen gemaakt en hoop die lijn door te trekken. De grote Vlaamse voorjaarsklassiekers spreken mij het meest aan. Ik heb dit jaar goed mijn werk kunnen doen in die wedstrijden en wil op dat gebied doorgroeien."

Garate is volgens Verhoeven vanwege zijn ervaring van waarde voor de ploeg. "Juanma is in de grote rondes en zware etappekoersen een echte wegkapitein." De 37-jarige Spanjaard verruilde in 2009 Omega Pharma-Quick-Step voor Rabobank, de voorganger van Belkin.

Uitslag FC Twente - FC Groningen

Om 16.30 uur begon in de Grolsch Veste het duel tussen FC Twente en FC Groningen. Vooraf aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor drie overleden clubliefhebbers, namelijk de ereleden Arend van der Wel en Ko Wierenga en bestuurslid van Supporters Vereniging Goor David Homan. Twente won de wedstrijd eenvoudig met 5-0 waardoor ze de nieuwe koploper zijn in de Eredivisie. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Tadic benut de strafschop en zette de stand daarmee op 3-0. (Foto: Pro Shots)

FC Twente

5 - 0

FC Groningen

 19' Bengtsson
 28' Eghan
 45' Tadic (pen)
 54' Eghan
 85' Corona 
   
 
 Gele kaart: Botteghin, Wijnaldum (FC Groningen)
 Rode kaart: Kappelhof (44) (FC Groningen)
 
Stadion: De Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.250
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson (Martina/46)
Bjelland
Koppers
Ebecilio (Corona/69)
Eghan (Mokhtar/60)
Gutiérrez
Tadic
Castaignos
Promes
  Bizot
Kappelhof
Botteghin
Wijnaldum
Burnet
Kieftenbeld
De Leeuw (Lindgren/66)
Hiariej
Chery
Zeefuik (Letschert/46)
Kostic

WHO: Hadj kan het MERS-virus verspreiden

Behalve een hernieuwd geloof in Allah de barmhartige, is er een grote kans dat pelgrims die terugkeren uit Mekka nog een ander ernstig virus naar huis nemen: MERS, het agressieve broertje van het SARS-virus.  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de alarmbel.

Een jaar geleden dook het virus op in Saoedi-Arabië. Virologen vermoeden dat dit virus afkomstig is van kamelen. Deze lastige lastdieren zijn zeer populair in de Arabische wereld.  Niet alleen is het een schip van de woestijn: het dier wordt ook gebruikt voor races. Bovendien drinken Arabieren graag een glaasje kamelenmelk en zodra het dier een respectabele leeftijd heeft bereikt, is het een prima bron van vlees. Ook kan je jezelf prima in zo’n beest verschuilen wanneer er een zandstorm over je heen raast.

Het virus is zeer succesvol; bij SARS overleed slechts een schamele 8% van de geïnfecteerde slachtoffers, MERS komt tot een score van tussen de 50 en  65%. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe het virus zich verspreidt, vraagt het WHO autoriteiten de nodige maatregelen te nemen. Een hele opgave nu de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka voor de deur staat. Ieder jaar komen daar 3 miljoen mensen bijeen om stenen te gooien naar kwaadaardige zuilen en om zeven keer een rondje om een kubus te lopen.

De Saoedische regering heeft oudere en zieke moslims al gevraagd dit jaar thuis te blijven. Traditioneel zet de organisatie rond de Hadj 20.000 medici in, maar het is de vraag of dit op kan tegen MERS. Het virus lijkt zich zeer gemakkelijk te verspreiden en discrimineert niet. Niet alleen kwetsbare mensen lijken de ziekte op te kunnen lopen, ook gezonde mensen maken een kans.

Het WHO roept landen waaruit veel mensen de tocht naar Mekka maken om de pelgrims bij thuiskomst extra te controleren. Hoewel dit niet simpel zal zijn: in den beginne is het virus alleen te vinden met testen waarvoor laboratoriumapparatuur vereist is.  In de landen waar het olie niet zo rijkelijk vloeit als in Saoedi-Arabië of Qatar, zal dit nog wel eens een probleem kunnen zijn. Het WHO heeft kritiek op hoe het koningrijk tot nu toe met het virus omspringt.  Informatie over het MERS-virus is schaars en de genomen maatregelen zijn vaak niet afdoende.

Tot twee keer toe politieauto's geramd in Limburg

In Limburg zijn in nog geen 24 uur tijd tweemaal politieauto's geramd. Een 31-jarige Rotterdammer kon zaterdagnacht bij Stein op de grens met België worden aangehouden. Een Belgische automobilist wist zaterdagavond na het rammen van een politiewagen aanvankelijk wel over de grens te vluchten.

De Rotterdammer ging er in de nacht vandoor toen politieagenten hem bij een patrouille tussen Landgraaf en Heerlen wilden controleren. Op de snelweg A76 wilde de politie hem insluiten. De man reed meerdere keren naar de politiewagens toe en raakte ze daarbij. Vlak voor de grens bij Stein belandde de auto van de man in de berm. Niemand raakte gewond. Het voertuig is in beslag genomen.

De Belgische automobilist onttrok zich bij Stein aan een controle en ging ervandoor over de A2. Hij ramde bij Maastricht een politieauto die de achtervolging had ingezet en wist naar zijn eigen land te ontkomen. Later op de avond werden door de Belgische politie twee personen aangehouden. Waarom hij ervandoor ging is niet bekend.

IOC-chef gerustgesteld door Rusland

Rusland heeft de kersverse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité verzekerd dat de controverse over Ruslands behandeling van homoseksuelen geen sporters zal treffen die deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat zei IOC-voorzitter Thomas Bach zondag na de plechtigheid in Olympia waarbij de olympische vlam werd ontstoken.

Rusland heeft veel kritiek van mensenrechten- en homorechtenbewegingen te verduren gekregen, omdat het een wet heeft aangenomen die de 'bevordering van homoseksualiteit' strafbaar stelt. Volgens voorstanders van de wet is die bedoeld om kinderen in bescherming te nemen, maar critici vinden dat de vrijheid van meningsuiting ermee in het gedrang komt.

Man verdrinkt in Fries meer

In het Bergumermeer in Friesland is zondagmiddag een man verdronken. Dat meldt de politie.

Het gaat om een ongeval, maar wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Volgens Omroep Friesland was de man met zijn hond aan het varen op het meer, toen het beest te water raakte. De man zou de hond achterna zijn gesprongen, maar dat zou hem fataal zijn geworden.

De politie verwacht zondagavond de identiteit van de man bekend te kunnen maken.

Berlusconi wil vervroegde verkiezingen

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft opgeroepen tot vervroegde verkiezingen, nadat hij zaterdag de vijf ministers van zijn Volk van de Vrijheid-partij had gevraagd af te treden. Hij is verbolgen omdat de roep klinkt hem zijn senaatszetel te ontnemen vanwege zijn veroordeling voor belastingontduiking.

De strategie van de centrumrechtse leider zou echter wel eens verkeerd kunnen uitpakken, want zondag bleek dat ten minste drie van de vijf ministers willen aanblijven in de regering van premier Enrico Letta om zo de strijd tegen de recessie in Italië voort te zetten. Eén minister zei Letta's toespraak in het parlement deze week te willen afwachten alvorens een beslissing te nemen en de andere twee gaven te kennen geïrriteerd te zijn dat hun is gevraagd op te stappen.

Nieuwe verdachte terreuraanval Nairobi opgepakt

De Keniaanse autoriteiten hebben een nieuwe arrestatie verricht in verband met de aanval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Joseph Ole Lenku zondag gezegd. Hij wilde vooralsnog geen details over de aanhouding en de verdachte geven.

Tijdens de terreuractie kwamen 67 mensen om het leven. Er zijn twaalf mensen gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanval, van wie drie inmiddels op vrije voeten zijn gesteld. Lenku wilde niet zeggen of degenen die zijn opgepakt op het moment van de aanval in het winkelcentrum aanwezig waren.

BuZa: nog geen juridische stappen tegen Rusland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat nog geen juridische stappen ondernemen tegen Rusland vanwege het vasthouden van twee Nederlandse opvarenden van het schip Arctic Sunrise. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten. Zondag werd bekend dat het voorarrest van de twee Nederlanders met twee maanden wordt verlengd.

"Een diplomatieke oplossing heeft nog steeds de voorkeur", benadrukt de zegsman zondag. "Juridische stappen, waaronder de gang naar het Zeerechttribunaal in het Duitse Hamburg, worden nog onderzocht," aldus de zegsman, die daarbij verwijst naar een brief aan de Kamer van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vorige week.

Met de twee Nederlandse activisten gaat het naar omstandigheden goed, weet de zegsman. Een consulair medewerker heeft zondag kort contact met hen gehad.

De rechter in het Russische Moermansk besloot zondag dat de twee Nederlanders, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, twee maanden langer vast blijven. De 22 opvarenden die eerder deze week werden voorgeleid, werden eveneens voor twee maanden vastgezet.

Focus op politiek en banencijfer VS

De effectenbeurzen zullen deze week vooral kijken naar de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Italië. Verder zal de handel in het teken staan van het belangrijke Amerikaanse banencijfer dat aan het einde van de week naar buiten komt.

Beleggers wereldwijd volgen nauwlettend de ontwikkelingen rond het schuldenplafond van de VS. Tot dusver hebben de partijen in Washington nog geen compromis kunnen sluiten waardoor een noodgedwongen sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten dreigt. Ook kunnen de VS mogelijk in gebreke blijven met het aflossen van schulden. Een dergelijk scenario kan volgens economen ernstige negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie.

In Italië is de regering van premier Enrico Letta is gevaar gekomen door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie. De politieke onrust in Italië dreigt het economisch herstel in het land in gevaar te brengen en kan de eurocrisis opnieuw doen aanwakkeren. Daarnaast zal worden gekeken naar de coalitiebesprekingen in Duitsland.

De Amerikaanse overheid maakt vrijdag het officiële banencijfer over september bekend. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de VS is van groot belang voor de Federal Reserve bij de timing van het terugschroeven van het stimuleringsbeleid. De Europese Centrale Bank komt woensdag met een rentebesluit. Hier worden geen wijzigingen verwacht door economen.

Verder zal de handel deze week in het teken staan van een grote hoeveelheid macrocijfers. Zo komen gegevens naar buiten over de industrie in de VS, de bouwuitgaven en de Amerikaanse fabrieksorders. Uit Europa komen cijfers naar buiten over de industrie, de winkelverkopen, de inflatie en de werkloosheid. Ook komen er gegevens over de Duitse werkloosheid en detailhandelsverkopen.

Uit China komen eveneens berichten over de groei van de industrie. In Japan worden cijfers gepubliceerd over de productie in de industrie en het vertrouwen van ondernemers in de industrie.

De agenda voor beleggers in Amsterdam is deze week nagenoeg leeg. KPN houdt woensdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waarop de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica zal worden besproken. Mogelijk lanceert América Móvil in de loop van volgende week formeel het bod op KPN of wordt het bod verhoogd.

Focus op politiek en banencijfer VS
Focus op politiek en banencijfer VS (Foto: ANP)

Assad: Syrië houdt zich aan de afspraken

De Syrische regering gaat zich houden aan de resolutie van Verenigde Naties waarin Syrië wordt opgeroepen zijn chemische wapens te vernietigen. Dat heeft president Bashar Assad zondag in een interview met de Italiaanse televisie gezegd.

"Natuurlijk moeten we ons aan de resolutie houden. Het is onze geschiedenis dat we ons aan elk akkoord houden dat we ondertekenen", zei Assad. De president zei ook dat hij bereid is over een politieke oplossing voor Syrië te praten, maar alleen als de rebellen afstand doen van hun wapens.

Zondag zeiden VN-inspecteurs die betrokken zijn bij de vernietiging van de Syrische chemische wapens dat het land eerst wordt geholpen om voor 1 november de installaties om dergelijke wapens te fabriceren buiten werk te stellen. Dat kan volgens de inspecteurs onder meer betekenen dat apparatuur wordt vernield of opgeblazen, lege hulzen kapot worden gemaakt of gevuld met beton en machines zonder smeermiddel worden aangezet zodat ze vastlopen.

'Wrak bij Texel is geen onderzeeër'

Het wrak bij Texel, waarvan werd vermoed dat het van een Engelse onderzeeboot was, blijkt van een oud koopvaardijschip te zijn. Dat meldt de Texelse Courant zondag.

Onderzoekers aangesloten bij Stichting Maritiem Onderzoek Nederland onderzochten het schip zaterdag. Daarbij werd door duikers onder meer een stalen reserveschroefas en een aantal houten blokken aangetroffen.

Vinder Hans Eelman uit Oudeschild ontdekte het vijftig meter lange wrak en vermoedde op basis van sonarbeelden dat het om een Engelse onderzeeër van het type E36 uit de Eerste Wereldoorlog ging. Ook zouden mogelijk onontplofte torpedo's in het wrak liggen. Volgens de onderzoekers bleek het echter om een schroefastunnel van een oud koopvaardijschip te gaan.

[Bundesliga] Elia beëindigt lange droogstand zonder goals

Eljero Elia heeft zondag een einde gemaakt aan een lange droogte zonder doelpunten. De 26-jarige buitenspeler van Werder Bremen scoorde tweemaal in de 3-3 remise tegen FC Nürnberg. Het waren voor Elia zijn eerste competitietreffers sinds december 2010, toen nog in dienst van Hamburger SV.

Elia had vorig jaar augustus bij zijn officiële debuut wel al een keer gescoord in het Duitse bekertoernooi. Tegen Nürnberg tekende hij voor de 2-0 en de 3-2. Adam Hlousek voorkwam met een doelpunt in de zeventigste minuut dat Elia matchwinner werd.

Door de puntendeling bracht Werder zijn puntentotaal op tien, goed voor de zevende stek. Nürnberg staat met vijf punten minder vijftiende.

[Serie A] Tweede averij Internazionale

Internazionale heeft voor de tweede keer dit seizoen punten gemorst in de Serie A. De ploeg van coach Walter Mazzarri kwam zondag niet verder dan 1-1 bij Cagliari. Mauro Icardi schoot de bezoekers een kwartier voor tijd op voorsprong, maar niet veel later zorgde Radja Nainggolan voor de gelijkmaker. Inter staat met veertien punten uit zes duels momenteel vierde.

Ook Lazio Roma liep averij op. De Romeinen speelden met 2-2 gelijk bij Sassuolo, dat na de remise tegen Napoli wederom voor een stuntje zorgde. Lazio leidde na 54 minuten comfortabel met 0-2 door goals van André Dias en Antonio Candreva. Promovendus Sassuolo kwam echter terug via Francesco Magnanelli en Antonio Floro Flores.

Catania boekte tegen Chievo (2-0) zijn eerste seizoenszege. Hellas Verona won met 2-1 van Livorno, terwijl Udinese met 2-0 kopje onder ging bij Atalanta.

[WK] Rui Costa verovert wereldtitel in Florence

De Portugees Rui Costa is zondag wereldkampioen op de weg geworden. De Movistar-renner klopte op de streep in Florence de Spanjaard Joaquin Rodriguez. Alejandro Valverde kwam kort daarachter als derde over de streep, voor thuisfavoriet Vincenzo Nibali. Bauke Mollema werd op 34 seconden elfde.

De harde regenval maakte de koers loodzwaar en veel renners maakten de finale niet meer mee. Onder meer de gehele Britse ploeg, onder wie Chris Froome, hield het voor gezien. Ook Laurens ten Dam, Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland, Nairo Quintana, Chris Horner en Cadel Evans behoorden mede door valpartijen tot de vele uitvallers.

In Lucca begonnen iets na 10.00 uur 208 renners aan de 272 kilometer lange beproeving. Na een aanloop van 106,6 kilometer begonnen vijf koplopers als eerste aan het plaatselijke rondje in Florence. De Tunesiër Chtioui, de Pool Huzarski, de Tsjech Barta, de Oostenrijker Brändle en de Venezolaan Godoy reden vooruit.

Aanvankelijk bepaalden de Britten het tempo in het peloton, maar het initiatief werd overgenomen door Italië. Door het werk van de Italianen liep het verschil met de koplopers terug. Barta en Huzarski bleven met zijn tweeën over vooraan, terwijl Wilco Kelderman na zo'n tweehonderd kilometer koers wegreed uit de groep met favorieten.

De pas 22-jarige Nederlander wist in tegenstelling tot Visconti echter niet aan te sluiten bij de koplopers. Daarachter maakten Bauke Mollema, Pieter Weening en Robert Gesink lang deel uit van de voorste groep van ongeveer vijftig renners. Die laatste moest met ruim twintig kilometer te gaan passen.

Ook Nibali kwam door een valpartij op achterstand, maar de kopman van de Italianen vocht zich terug. Ondertussen werden Viscoti en Huzarski als laatste vluchters ingerekend, waarna meerdere renners tevergeefs de aanval zochten. In de laatste klim naar Fiesole ontbond Rodriguez zijn duivels.

Alleen Nibali, zijn landgenoot Valverde, Costa en de Colombiaan Rigoberto Uran hadden een antwoord op de versnellingen van de Spanjaard. Uran schakelde zichzelf evenwel uit door een valpartij. Rodriguez durfde in de afdaling het meeste risico te nemen en ging met voorsprong op weg naar de steile klim van de Via Salviati.

Het was Nibali die dat gaatje dichtte. Een nieuwe poging van Rodriguez werd echter niet gepareerd door de Italiaan, die met Valverde een stoorzender in zijn wiel had. Costa sprong wel naar de Katusha-renner toe en was vervolgens in een sprint-a-deux met minimaal verschil de beste. Hij is de eerste Portugese wereldkampioen ooit.

Mollema kwam uiteindelijk als elfde over de streep, achter Fabian Cancellara en uittredend wereldkampioen Philippe Gilbert. Weening werd 25e.

[PL] Nipte uitzege Norwich bij Stoke

Norwich City heeft zondag in de Premier League een uitzege geboekt bij Stoke City. De ploeg van coach Chris Hughton won met 1-0 door een goal van Jonathan Howson in de 33e minuut. Bij Stoke had Erik Pieters een basisplaats, evenals Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer bij de bezoekers. Enkel Van Wolfswinkel maakte van de Nederlanders de negentig minuten niet vol.

Door de zege achterhaalde Norwich opponent Stoke op de ranglijst. Beide clubs nemen met zeven punten uit zes duels een positie in het rechterrijtje in, waarvan ook landskampioen Manchester United deel uitmaakt. Arsenal is met vijftien punten koploper.

[JL] Dordrecht niet langs FC Oss

FC Dordrecht is door een gelijkspel tegen FC Oss op gelijke hoogte gekomen met Willem II aan kop van de Jupiler League. De ploeg van trainer Harry van den Ham speelde zondag doelpuntloos gelijk bij de nummer voorlaatst. Dordrecht moest al na 34 minuten met tien man verder na een rode kaart voor Yoëll van Nieff.

De Schapenkoppen bezetten op basis van een beter doelsaldo de eerste plaats. Net als Willem II heeft de ploeg twintig punten.

De eerste Limburgse derby van dit seizoen tussen VVV-Venlo en Fortuna Sittard kende eveneens geen winnaar. Patrick Nkoyi opende in de 23e minuut de score voor Fortuna, maar tien minuten later tekende Jules Reimerink voor de 1-1 eindstand.

VVV bezet de tiende plaats met veertien punten, twee meer dan de nummer twaalf uit Sittard.

Uitslagen Eredivisie (29/09/2013)

Om 14.30 uur werd er in Rotterdam en Heerenveen afgetrapt voor twee Eredivisieduels. Feyenoord won in eigen huis met 4-2 van ADO Den Haag, terwijl sc Heerenveen de Friese derby tegen sc Cambuur met 2-1 won. Hieronder staan de statistieken van het duel.

Feyenoord

4 - 2

ADO Den Haag

 7' Pelle
 45' Martins Indi
 54' Pelle
 63' Pelle(pen)
   84' v. Haaren 
 88' Clasie (e.d.) 
 
 Gele kaart: , Supusepa, v. Duinen, Kramer, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: v. Duinen (ADO) mist penalty (79)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi (Kongolo/77)
Nelom
Clasie
Immers
Vihena
Schaken (Armenteros/56)
Pelle
Boëtius (Goossens/64)
  Coutinho (De Zwart/57)
Zuiverloon
Beugelsdijk
Supusepa
Meijers
Malone
Alberg (Bakker/87)
v. Haaren
Cabral (Kramer/46)
v. Duinen
Gehrt

sc Heerenveen

2 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 17' Slagveer
 67' Finnbogason
   65' Lukoki 
 
 Gele kaart: Zomer, v.d. Berg, Fazli (sc Heerenveen) Dijkstra, Ritzmaier, Bakker, Nienhuis (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.100
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Otigba
Zomer
Dijks
Ziyech (De Kamps/90 3)
De Roon
v.d. Berg
Slagveer (Wildschut/46)
Finnbogason
v. La Parra (Fazli/84)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
Dijkstra (v. Boxel/46
Barto/84)
BIjker
El Makrini
Ritzmaier
Lukoki
Hemmen
Feldballe (Brands/62)

Blu-ray: Jurassic Park 3D

De blockbuster is eigenlijk maar een raar fenomeen. Geliefd door het ‘grote publiek’, meer dan eens neergesabeld door de zogenaamde ‘kenners’. Een van de regisseurs die bij de blockbuster vaak beide kampen achter zich wist te scharen, is natuurlijk Steven Spielberg. Tot de dag van vandaag kan Jurassic Park als een van zijn grootste successen worden beschouwd en het was dus niet zo verrassend dat juist deze film dit jaar in het nieuwste blockbustersausje, genaamd 3D, werd gegoten. 

Restart

Zoals jullie weten is het Filmfestival begonnen. En Ismael Lotz, je weet wel van dat filmpje waarin hij zichzelf filmt, en natuurlijk het filmpje waarin hij zijn poesje filmt. Nou hij dus, hij zei van: Paul! Post nou eens een serieus filmpje van mij! Ik ben genomineerd bij het Filmfestival. En weet je wat, je kan op hem stemmen en hem aan de overwinning helpen! Misschien noemt hij ons aller FOK! Weblog dan wel in zijn toespraak. Stemmen kan hier: KLIK

Bevoorradingscapsule Cygnus bij ISS aangekomen

De ruimtecapsule Cygnus, de nieuwste boodschappenbezorger van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, is zondagochtend met voorraad aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). Cygnus arriveerde met een week vertraging.

De capsule, die met een robotarm werd vastgegrepen en aan de ISS-module Harmony werd gekoppeld, heeft meer dan een halve ton aan voorraad voor de zes bemanningsleden van het ISS bij zich.

Israëlische president bezoekt Anne Frank Huis

De Israëlische president Shimon Peres heeft zondagochtend een bezoek gebracht aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Op verzoek van de 90-jarige president werd het Anne Frank Huis aan het onofficiële programma toegevoegd, laat de Anne Frank Stichting weten.

Peres, die tot en met woensdag in Nederland is, was volgens de stichting erg van het museum onder de indruk. "Annes stem moet wereldwijd gehoord worden, zeker in deze tijd", aldus de president.

De Israëlische president bekeek onder meer een brief van Anne aan haar grootmoeder, een fotoalbum dat zij toen zij ondergedoken zat maakte en een plantenboek dat zij voor haar laatste verjaardag kreeg. "Het licht van Anne versloeg het donker. Het Achterhuis is de kleinste en meest ontroerende plek in de wereld", schreef Peres onder meer in het gastenboek van het Anne Frank Huis.

Zondagmiddag staat een bezoek van Peres aan de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge in Amsterdam gepland. De bijeenkomst in de synagoge is georganiseerd door onder meer het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en de Israëlische ambassade. Peres is een van de sprekers.

Maandag wordt Peres ontvangen op het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Een dag later wordt hij 's ochtends door koning Willem-Alexander ontvangen op Paleis Noordeinde. Verder luncht Peres met Rutte en spreekt hij de leden van de Eerste en Tweede Kamer toe. Tot slot is de president nog te gast in het NTR-programma College Tour.

Man verstoort marathon van Berlijn

Een onbekende man heeft zondag voor ophef gezorgd bij de marathon van Berlijn. Vlak voordat de Keniaanse winnaar Wilson Kipsang tijdens zijn wereldrecordrace over de finish kwam, stormde een man het parkoers op. Hij liep enkele meters voor Kipsang over de eindstreep, waarna hij kon worden overmeesterd. Kipsang kon tot opluchting van de organisatie ongestoord de wedstrijd uitlopen.

"We hebben de man aan de politie overhandigd", zei wedstrijddirecteur Mark Milde na afloop. De amokmaker droeg ook een startnummer, maar die bleek aan een vrouw toe te behoren die niet voor de wedstrijd was komen opdagen. De veiligheidsmaatregelen in Berlijn waren juist aangescherpt vanwege de bomaanslag bij de marathon van Boston in april, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

Explosie treft hulpgoederenopslag Noord-Mali

Bij een opslagplaats voor hulpgoederen van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in de Noord-Malinese stad Kidal heeft zondag een explosie plaatsgevonden. Volgens Daouda Maiga, een lokale overheidsfunctionaris, is het niet nog duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen, maar vermoedelijk was er op het moment van de ontploffing niemand in het pand aanwezig. Door de kracht van de explosie zijn het dak en muren van het pand verwoest, aldus Maiga.

De ontploffing van zondag is de jongste uitbarsting van geweld sinds separatistische Toearegrebellen afgelopen donderdag lieten weten een vredesakkoord met de regering in Bamako op te schorten. Zaterdag werden twee mensen gedood bij een zelfmoordaanslag en vrijdag raakten twee militairen gewond toen een handgranaat naar hen werd gegooid.

Toaregseparatisten en islamitische extremisten hadden het noorden van Mali in handen, maar werden eerder dit jaar door Franse en Afrikaanse militairen verdreven.

Kunstenaar valt in herhaling in Amsterdam

In Amsterdam heeft een kunstenaar op talloze plekken de tekst Ik herhaal aangebracht. Wie de artiest in kwestie is en wat hem bezielde om de tekst her en der rond te kladden in Mokum is nog niet duidelijk. In elk geval begon zijn tocht eerder deze maand, aldus de lokale tv-zender AT5.

De onbekende zette zijn eerste Ik herhaal neer bij het Rijksmuseum in de hoofdstad. Van daaruit doorkruiste hij een route door de binnenstad via de Prinsengracht, de Singel en het centraal station, waarbij hij de tekst op talloze plaatsen opschreef. Ook een veerpont van het station naar Amsterdam-Noord werd van de tekst voorzien, waarna de artiest aan de andere kant van het IJ zijn herhalingsoefening voortzette. 

Verder dan Amsterdam-Noord zal de tocht van de kunstenaar overigens niet gaan. Dat wist althans een getuige te vertellen die de man wist te betrappen bij zijn activiteiten. 

Zilver voor Kerstholt bij wereldbeker shorttrack

Niels Kerstholt heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai een zilveren medaille behaald op de 1.000 meter. De 30-jarige Utrechter moest in de finale alleen de Canadees Charles Hamelin voor zich dulden.

Met dit resultaat toonde Kerstholt vormbehoud voor de Olympische Spelen van komende winter. Of hij daadwerkelijk zal afreizen naar Sochi is afhankelijk van hoeveel startbewijzen Nederland weet te bemachtigen via de wereldbekerwedstrijden.

De Nederlandse aflossingsploegen, die vorig seizoen aantoonden dat ze tot de wereldtop behoren, slaagden er niet in de finales te bereiken. De ploeg eindigde als tweede in de B-finale, goed voor de zesde plaats. De vrouwen werden pas achtste.

Deel nieuwe hal Utrecht Centraal open

Op Utrecht Centraal is zondagochtend een gedeelte van de nieuwe stationshal opengegaan. Het deel van de hal aan de stadskant van het station is het tweede dat voor het publiek toegankelijk is. De verbouwing van het grootste treinstation van Nederland gaat in stappen en moet in 2016 klaar zijn.

Doordat nu een volgend gedeelte van het station op de schop gaat, is een aantal perrons niet meer op de gebruikelijke manier toegankelijk. De nieuwe stationshal is een constructie van beton, staal en glas en heeft een golvend dak. Het eerste deel van de vernieuwde hal, aan de Jaarsbeurskant, werd in februari geopend.

Met de verbouwing van het station werd twee jaar geleden begonnen. De nieuwe hal moet na oplevering 360 duizend reizigers per dag kunnen verwerken.

Station Utrecht Centraal is niet het enige station dat op dit moment grootscheeps wordt verbouwd. Er vinden ook grote werkzaamheden plaats op Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Delft, Arnhem en Breda.

Tweede man Gouden Dageraad geeft zich aan

De door de Griekse politie gezochte tweede man van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad heeft zich zondag aangegeven. Christos Pappas meldde zich bij het hoofdbureau van politie van Athene. Net als de zaterdag gearresteerde partijleider Nikolaos Michaloliakos, de woordvoerder en drie andere parlementsleden van de partij, wordt Pappas formeel in staat van beschuldiging gesteld. De aanklacht luidt lidmaatschap van een criminele organisatie met de bedoeling misdaden te plegen.

Het is voor het eerst sinds 1974 dat in Griekenland parlementsleden onder arrest zijn geplaatst. Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou sprak zaterdag van een 'ongekend dynamisch antwoord op een neonazistische organisatie'. Hij gaf te kennen dat de arrestaties onderdeel zijn van een strategie om Gouden Dageraad niet als een politieke macht, maar als een criminele organisatie aan te pakken. "Wij zijn erin geslaagd hun politieke masker af te rukken en hen te behandelen zoals ze werkelijk zijn, een criminele organisatie."

De regering gelastte een onderzoek naar de activiteiten van Gouden Dageraad nadat de dood van rapper Pavlos Fyssas op 18 september in heel Griekenland beroering had gewekt. De verdachte die in verband hiermee is aangehouden heeft tegenover de politie toegegeven dat hij de 34-jarige heeft neergestoken. Ook maakte hij zichzelf bekend als een aanhanger van Gouden Dageraad.

Volgens de wetgeving tegen georganiseerde misdaad wordt de zaak behandeld door het Griekse hooggerechtshof en de antiterreurpolitie.

Voorheen was Gouden Dageraad een marginale organisatie met wortels in het neonazisme, maar mede door de economische crisis won de partij sterk aan populariteit. Vertegenwoordigers en leden van de partij worden geregeld verdacht van gewelddadige aanvallen, vooral tegen immigranten. Ondanks haar gewelddadige reputatie werd de partij populairder naarmate de armoede in Griekenland toenam.

Vijftienduizend banen weg bij Siemens

Bij het Duitse technologieconcern Siemens worden vijftienduizend banen geschrapt. Voor eind volgend jaar moeten er bij de Duitse vestigingen van het concern vijfduizend banen zijn verdwenen; tienduizend banen verdwijnen in de rest van de wereld.

Volgens een bron betekent het banenverlies niet dat ook zoveel ontslagen zullen vallen. Voor een deel van de werknemers wier baan vervalt, zal naar werk op andere afdelingen worden gezocht.

Siemens telt op dit moment ongeveer 370 duizend werknemers.

Turner Wammes meldt zich af voor WK

Jeffrey Wammes heeft zich zondag afgemeld voor het WK turnen dat maandag in Antwerpen begint. De 26-jarige Zoetermeerder kampt met een achillespeesblessure. "Dat maakt het onmogelijk om op een verantwoorde manier zijn oefeningen uit te voeren", aldus KNGU-topsportmanager Hans Gootjes.

"Gegeven de situatie dat het medisch onverantwoord en risicovol is om op vloer en sprong in actie te komen, hebben we in het belang van de sporter onze verantwoordelijkheid genomen", aldus Gootjes. Wammes, die zich wil plaatsen voor de Olympische Spelen in 2016, is in vorm. Hij won vorige week nog zilver bij de World Challenge Cup in Osijek.

Wammes: "Ik had heel graag willen turnen, maar ik begrijp dat het met dit advies van de begeleidende staf niet verantwoord is om aan de start te verschijnen." De turner die traint bij Flik-Flak in Den Bosch zou in actie komen op sprong en vloer. 

'Kiezer hoopt op deal kabinet-oppositie'

Een meerderheid van de Nederlanders hoopt dat het kabinet er deze week in slaagt om tot een akkoord te komen met de oppositie over de begroting van volgend jaar. In een peiling van Maurice de Hond hoopt 56 procent van de kiezers dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eruit komt.

De hoop op succes is het grootst onder de aanhang van D66 (85 procent) en het CDA (73 procent). Bij de coalitiepartjien VVD en PvdA ligt dit percentage iets boven de zestig procent. Alleen kiezers van de PVV en de SP zien de onderhandelingen het liefst stranden.

De morele steun voor het kabinet staat in schril contrast met die voor de VVD en PvdA. Doordat de VVD in de wekelijkse peiling een zetel verliest komen de twee niet verder dan 28 zetels, ver verwijderd van de huidige 79. Zo weinig zetels hadden ze niet eerder.

Twee derde van de kiezers vindt dat er minder zou moeten worden bezuinigd dan het bedrag van zes miljard euro dat nu op tafel ligt. Oppositiepartijen CDA en D66 moeten volgens hun kiezers dan ook niet zomaar instemmen met de kabinetsplannen. Bij het CDA kan vooral de aangekondigde accijnsverhoging geen genade vinden. De D66-aanhang wil vooral dat er meer geld gaat naar het onderwijs.

Over de kansen dat het kabinet en de oppositie er samen uit weten te komen zijn de meningen verdeeld. 42 procent denkt dat minister Dijsselbloem de komende dagen in zijn pogingen slaagt, veertig procent denkt van niet. Als er geen deal komt, vindt de helft van de kiezers dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Minister Dijsselbloem praat maandag met een aantal partijen verder over de begroting voor 2014. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vinden de gesprekken in verschillende rondes plaats. Maandag is dat vooralsnog met de financiële woordvoerders van de partijen. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat hij met de oppositie tot afspraken kan komen.

Nederlandse Greenpeace-activisten langer vast

De Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise, woordvoerder Faiza Oulahsen en hoofd werktuigkundige Mannes Ubels, blijven twee maanden langer vast. Hun voorarrest is verlengd tot 24 november, meldt Greenpeace zondag.

Eerder deze week werd de behandeling van de zaak van de twee Nederlanders uitgesteld omdat er geen tolken waren. In totaal staan acht activisten van Greenpeace zondag voor de rechter in het Russische Moermansk. Ook de zes anderen zouden buitenlanders zijn.

De 22 opvarenden die eerder deze week werden voorgeleid, werden eveneens voor twee maanden vastgezet. De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. In totaal dertig opvarenden werden gearresteerd.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix Aragón

MotoGP-coureur Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Aragón gewonnen. De Spaanse Honda-rijder bleef zijn landgenoot Jorge Lorenzo en de Italiaan Valentino Rossi van Yamaha voor. Door de zege breidt Marquez zijn voorsprong in de stand om de wereldbeker verder uit.

De van poleposition vertrokken Marquez moest de leidende positie kort na de start nog wel afstaan aan Lorenzo, maar met negen ronden te gaan nam hij de kop weer over. Zijn ploeggenoot en belangrijkste concurrent in de WK-stand, Dani Pedrosa, kwam ten val.

De 20-jarige Marquez, die al zes keer de beste was dit seizoen, kan de eerste debutant sinds 1978 worden in de hoogste raceklasse die de wereldtitel verovert. Er staan nog vier races op de kalender.

Man faket eigen kidnapping

Een 24-jarige man uit Birmingham is in de gevangenis gegooid wegens het 'faken' van zijn eigen kidnapping. Om geld los te krijgen stuurde hij foto’s en dreigende sms'jes naar zijn familie.

Acht maanden lang mag Zubair Hussain zijn zondes overdenken. Ook mag hij zich afvragen hoe hij straks zijn familie weer onder ogen moet komen. Zubair is namelijk niet lief voor ze geweest. Meneer vond het een goed idee om ma en pa foto’s te sturen waarop hij -zonder erotische bedoelingen- geblinddoekt en gebonden te zien was.  Ook werden er berichtjes gestuurd naar de ouders: snel betalen, anders sterft zoonlief.

Domheid is gelukkig in dit geval niet genetisch bepaald, want de ouders ondernamen actie, maar dan niet op de door de zoon gewenste manier. Zij lichtten de politie in. Kidnapping wordt op het Britse eiland nogal serieus genomen en een grootschalige zoektocht werd op touw gezet. Dit resulteerde 24 uur later in de vondst van Zubair. Zonder enig spoor van een gedwongen verblijf zat de kidnap-nepper in een huis in Coventry. Hij werd onmiddellijk gearresteerd.

De politie hoopt dat door deze veroordeling duidelijk wordt dat je de dienders niet ongestraft onterecht kan laten uitrukken. 

Man bespuugt en slaat conductrice

Een 27-jarige man uit Dordrecht is zaterdagavond aangehouden omdat hij in de trein een conductrice zou hebben bespuugd en mishandeld. Dat meldt de politie. De man deed dat op het moment dat de vrouw hem een boete wilde geven omdat hij geen kaartje had.

Het incident in de trein deed zich rond 20.45 uur voor. De zwartrijder spuugde naar de conductrice en gaf haar een klap tegen het hoofd. Daarbij vloog ook haar bril door de lucht.

De Dordtenaar werd voor het station van Roosendaal gearresteerd. De man zit vast op het politiebureau.

[Serie A] Juventus nipt de beste in stadsderby

Juventus heeft zondag de stadsderby tegen Torino in de Serie A in zijn voordeel beslecht. De ploeg van trainer Antonio Conte was in het olympisch stadion van Turijn met 1-0 te sterk. De Franse middenvelder Paul Pogba was de gevierde man met een treffer in de 54e minuut.

Door de overwinning komt de regerend Italiaans kampioen net als koploper Napoli, dat een iets beter doelsaldo heeft, op zestien punten. Beide ploegen kunnen zondagavond nog wel gepasseerd worden door AS Roma.

[WK] Zwitserse krant beschuldigt Martin van fraude

Volgens de Zwitserse krant Blick heeft Tony Martin bij zijn zege woensdag in de tijdrit bij de WK wielrennen in Florence gefraudeerd. De krant, niet vies van sensatie, voert een foto als bewijs aan waarop te zien zou zijn dat de Duitse wielrenner onder zijn shirt een soort spoilers op zijn onderarm heeft aangebracht.

"Belachelijk", noemt Jörg Werner, de manager van Martin, de beschuldiging. "De Zwitsers zijn blijkbaar slechte verliezers."

Martins grote concurrent en Zwitser Fabian Cancellara werd slechts derde. Op de foto valt een schaduw op zijn onderarmen, die zou duiden op een voorwerp onder zijn tricot. Volgens Werner droeg Martin dezelfde kleding als nummer 2 Bradley Wiggins met twee verschillende soorten stof. "Dat zit zo strak, daar past niets onder. Daarbij worden kleding en fiets voor de tijdrit gecontroleerd door de jury." De internationale wielrenunie UCI heeft al laten weten geen fraude te hebben geconstateerd.

Zwitserse krant beschuldigt Martin van fraude
Zwitserse krant beschuldigt Martin van fraude (Foto: ANP)

Zelfmoord generaal om eind luxe gevangenschap

De vroegere spionagechef van Chili heeft zaterdag zelfmoord gepleegd. Oud-generaal Odlanier Mena zat onder zeer luxe omstandigheden gedetineerd, maar zou worden overgeplaatst naar een andere, beduidend minder luxueuze gevangenis. Vlak voordat dat zou gebeuren schoot hij zichzelf door het hoofd.

De 87-jarige Mena, een oudgediende uit de junta van generaal Augusto Pinochet, zat net als andere wegens misdaden tegen de menselijkheid veroordeelde ex-juntaleden, vast in de Cordillera-gevangenis. Dit compex beschikt onder andere over een zwembad en een tennisbaan. Eerder deze week kondigde president Sebastian Pinera aan dat de veroordeelden werden overgeplaatst.

Mena wenste dat kennelijk niet meer mee te maken.


Chile 'Caravan of Death' general suicide (BBC News)

Martens: "Spelers niet verantwoordelijk"

Aanvoerder Maarten Martens van AZ voelt zich niet verantwoordelijk voor het ontslag van trainer Gertjan Verbeek. Dat zei de Belgische middenvelder zondag tijdens een persconferentie in Alkmaar. "De spelersgroep zet een trainer niet op straat."

Martens vindt het moeilijk om te bepalen of Verbeeks ontslag terecht is. "De club kijkt naar meer dan resultaten alleen." Of het proces waarover Stewart repte onomkeerbaar was, weet de Belg niet. "Dat zullen we nooit weten. Het proces ging niet de goede kant op en dingen liepen niet zo soepel als had gemoeten."

Martens gaf zijn collega's nog een pluim voor hun optreden tegen PSV. "Ik denk dat wij een goede groep hebben. Wij voelden ook dat er zaken waren die niet goed gingen, maar we hebben goed gereageerd."

Nadat hij het nieuws kreeg, heeft Martens Verbeek nog opgezocht. "We hebben elkaar succes gewenst en de hand geschud. Hij reageerde heel goed."

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Vitesse

Om 12.30 uur stond in Nijmegen een nieuwe editie van de Gelderse derby tussen N.E.C. Nijmegen en Vitesse op het programma. Hieronder vind je alle statistieken van het duel dat eindigde in 2-3.

N.E.C. Nijmegen

2 - 3

Vitesse

 33' Hemlein
 85' Higdon
   11' Leerdam 
 41' Janssen (pen) 
 90+2' Piazón 
 
 Gele kaart: Cmovs, Jantscher, Conboy, Higdon (N.E.C. Nijmegen) v.d. Heijden (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.500
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl (Breuer/60)
v. Eijden
Cmovs
Conboy
Stefánik (Stutter/68)
Pálsson
Koolwijk (Higdon/51)
Foor
Hemlein
Jantscher
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Qazaishvili
Janssen
Ibarra (Kakuta/85)
Havenaar
Piazón

Leerdam kopte de 0-1 binnen voor Vitesse. (Foto: ProShots)

September was zeiknat met doorsnee temperatuur

September was met 120 millimeter neerslag een natte maand. De natste september sinds 2001 om precies te zijn, meldt weeronline.nl. Wat temperaturen betreft was het een maand van extremen, onder meer met de warmste septemberdag sinds 1949. De gemiddelde temperatuur, 14,5 graden, is echter precies het langjarig gemiddelde.

De kletsnatte periode na de eerste zomerse week van de maand kwam door een komen en gaan van actieve neerslagsystemen. In het uiterste oosten van het land viel op één dag meer dan anderhalf keer de gemiddelde maandhoeveelheid van 78 millimeter. In de Achterhoek viel in totaal 175 millimeter, in Noord-Holland nog vijf millimeter meer.

De temperatuur lag in deze regentijd iets onder wat normaal is voor de tijd van het jaar. Eerder werd het in De Bilt op 5 september nog 30,3 graden, de eerste tropische septemberdag sinds 1991. In het Limburgse Ell werd het met 32,7 graden die dag nog net iets warmer.

Sinds ruim een week is het weer rustig, met iets hogere temperaturen. Door mist en lage bewolking kreeg de zon het wel moeilijk. Verwacht wordt dat het aantal zonuren in september uitkomt op 140. Normaal zijn dat er 143.

Kees, SBS6 Probleemwijken (Screenshot)
Kees gebruikt de vrouwelijke vorm bij het aanduiden van maanden

Huis Marian (van Roef) afgefikt

Heet nieuws uit Nij Pekel. Het huis van Marian, van het welbekende duo Roef en Marian, is afgelopen nacht in de as gelegd.

De spuitgasten rukten massaal uit om de woning van de lekkere zangeres te redden, maar tevergeefs. Er bleek niets meer te redden.

Marian zelf was op vakantie met een medebewoner. Op FOK! is men nu bang dat ze weer gaat zingen om geld te verdienen voor de bouw van een nieuw huis.

Olympisch vuur Sochi ontstoken in Olympia

De olympische vlam is zondag in Griekenland ontstoken voor de Winterspelen in het Russische Sochi in februari. De ceremonie vond plaats in de tempel van Hera in Olympia, waar de eerste Spelen werden gehouden. Zonnestralen werden via spiegels op de fakkel gericht, die daarop ontbrandde.

Bij de ceremonie was de kersverse IOC-voorzitter Thomas Bach uit Duitsland aanwezig. De Griek Ioannis Antoniou kreeg de eer om als eerste de fakkel te dragen. NHL-ster Alex Ovechkin wordt als eerste Rus bij de fakkeltocht betrokken. De Olympische Winterspelen vinden plaats van 7 tot en met 23 februari.

De vlam komt volgende week in Rusland aan, waarna er een 65.000 kilometer lange tocht van start gaat, de langste in de geschiedenis. De tocht voert onder meer over de Noordpool en zal 14.000 lopers tellen. Op 9 november moet het hoogtepunt plaats gaan vinden, want op die datum zullen twee Russische kosmonauten vanuit het ISS een ruimtewandeling maken en elkaar de fakkel overhandigen.

Boko Haram slacht slapende studenten af

Moslimextremisten zijn zaterdagnacht een universiteitscampus in het noordoosten van Nigeria binnengevallen en hebben zeker vijftig studenten in hun slaap doodgeschoten. Ook stichtten zij brand in de collegezalen van de landbouwuniversiteit van de deelstaat Yobe.

Volgens een woordvoerder hebben rond de duizend studenten aan de moordpartij door leden van de radicaalislamitische sekte Boko Haram weten te ontkomen.

Het Nigeriaanse leger kondigde in mei de noodtoestand af in het noordoosten van het land en verklaarde Boko Haram daar de oorlog. De moslimterroristen hebben al honderden burgers de dood ingejaagd in hun pogingen om een streng-islamitische staat te vestigen.


Islamist gunmen target Nigerian college, killing at least 50 students (Reuters)

[Moto2] Uitslag Grand Prix Aragón

Nicolas Terol heeft de Moto2 race gewonnen bij de Grand Prix van Aragón in Spanje. De Spanjaard bleef in eigen land zijn landgenoten Esteve Rabat en Pol Espargaro voor. Scott Redding blijft aan de leiding staan in het klassement.

Redding moest slechts starten als dertiende, maar wist na één ronde zichzelf al terug te vinden op de vijfde plaats. Niet veel later lag hij tweede achter Terol, maar die wist de Brit niet meer bij te halen. Op het eind van de race verloor Redding nog zijn podiumplaats aan Rabat en Espagaro, maar hij wist het verlies op de laatstgenoemde te beperkten tot drie punten.

In het wereldkampioenschap staat Redding nu met 215 punten aan de leiding, terwijl Espargaro er 20 minder heeft. Er zijn nog vier races te verrijden.

[Moto3] Uitslag Grand Prix Aragón

Alex Rins heeft de Moto3-race in Aragón op zijn naam geschreven. De Spanjaard klopte na een gehele race durend gevecht zijn landgenoto Maverick Viñales. Ruim hierachter eiste Alex Marquez de derde plaats op.

Rins mocht van poleposition starten en leidde meteen de wedstrijd, voor Viñales en Marquez die vrij snel bij het leidende duo af moest haken. De beslissing in de wedstrijd viel in de laatste ronde op het achterste rechte stuk, waar Rins de leiding greep en deze niet meer afstond. Achter Viñales en Marquez werd kampioenschapsleider Luis Salom vierde. De Nederlanders eindigden niet in de punten. Bryan Schouten werd negentiende, waarbij hij in de groep zat die om het laatste punt streed. Jasper Iwema zat ook in dat groepje en werd 22e.

In het klassement leidt Salom nog steeds met 259, maar Rins is hem na vandaag tot op negen punten genaderd. Viñales staat met 247 punten derde. Marquez is met 149 punten vierde en best of the rest. Iwema staat 21e met acht punten.

Katy Perry overwoog zelfmoord na scheiding

Katy Perry dacht er na haar breuk met Russell Brand aan zich van het leven te beroven. "Ik vroeg mezelf af: Kan ik dit wel verdragen? Wil ik wel doorgaan met leven?", onthult de zangeres in muziektijdschrift Billboard.

Op haar nieuwe album Prism zingt Perry over de nare periode. In het nummer By the Grace of God schetst de 28-jarige zangeres onder meer hoe ze op de badkamervloer ligt, denkend aan zelfmoord. "Dat nummer maakt duidelijk hoe zwaar ik het op een gegeven moment had", zegt ze.

De Amerikaanse zangeres beloofde in oktober 2010 eeuwige trouw aan Russell Brand. Ruim een jaar later liet de Britse komiek haar per sms weten te willen scheiden.

Tientallen doden bij autobomaanslag in Peshawar

Een autobomaanslag heeft in de Pakistaanse stad Peshawar zondag het leven gekost aan minstens 37 mensen. Onder de doden zijn kinderen. Voorts zijn er 75 gewonden. De bomauto ontplofte in een drukke bazaar, vlak bij een politiebureau en een moskee. De moskee en nabijgelegen winkels liepen schade op.

Volgens een overlevende zijn onder de doden dertien leden van een enkele familie. Zij waren in een open vrachtauto vanuit hun dorp naar Peshawar gekomen om er mensen uit te nodigen voor een bruiloftsfeest.

Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, is vaker het toneel van dodelijke aanslagen. De autoriteiten gaan ervan uit dat het geweld het werk is van Pakistaanse Taliban of aan de moslimextremistische organisatie verwante groeperingen. Zij willen de Pakistaanse regering ten val brengen en een streng-islamistisch staatsbestel invoeren.

Vorige week was een kerk in Peshawar het doelwit van een zelfmoordaanslag. Toen vielen er 85 doden. Vrijdag nog kwamen negentien mensen om het leven toen in een buitenwijk van Peshawar een bus met overheidspersoneel werd opgeblazen.

[Upd] AZ ontslaat Gertjan Verbeek

Zojuist meldt FOX Sports dat AZ en Gertjan Verbeek niet met elkaar doorgaan. Het besluit van de Alkmaarder formatie is zeer verrassend te noemen, aangezien de Alkmaarder formatie gisteren nog met 2-1 van PSV won.

Op de website van AZ is inmiddels te lezen dat de reden gezocht moet worden in het gebrek aan vertrouwen en reuring binnen de spelersgroep.

Verbeek was sinds 2010 werkzaam voor AZ. In deze periode kwalificeerde hij zich drie keer voor Europees voetbal en werd eenmaal de KNVB beker gepakt. Het huidige contract van Verbeek liep nog door tot medio 2015.

Om 12.30 uur geeft de directie van AZ tekst en uitleg tijdens een ingelaste persconferentie.

Update 13.35 uur
De positie van trainer Gertjan Verbeek bij AZ was simpelweg niet te handhaven. Dat zei directeur voetbalzaken Earnest Stewart zondag op een persconferentie waarin het ontslag van Verbeek werd toegelicht. "We hebben meerdere signalen vanuit de organisatie gekregen dat de chemie tussen de spelersgroep en coach danig was verstoord", sprak de Amerikaan. "Het proces was dusdanig en zover dat wij gemeend hebben dat het zo niet verder kon.

Gertjan Verbeek ontslagen door AZ (Foto: Pro Shots)

Messi moet twee tot drie weken toekijken bij Barça

Lionel Messi staat enkele weken aan de kant bij Barcelona. Dat heeft de Spaanse landskampioen zondag bekendgemaakt. Messi viel zaterdagavond in de wedstrijd bij Almeria na een half uur spelen uit met een spierblessure in zijn rechterdij. Volgens Barcelona zal het herstel twee tot drie weken in beslag nemen.

Messi mist door zijn blessure het Champions Leaguetreffen met Celtic en het competitieduel tegen Real Valladolid. Mogelijk is hij op 20 oktober bij Osasuna weer van de partij.

De afwezigheid van Messi zal Barcelona ongetwijfeld zwaar vallen. De 26-jarige Argentijn was gerekend over alle competities al elf keer trefzeker, waaronder driemaal tegen Ajax. Ook voor zijn uitvallen bij Almeria zaterdag had Messi al een keer het net gevonden.

'Vrouw op de weg riskeert haar eierstokken'

Vrouwen die autorijden, riskeren daarmee problemen met hun eierstokken. Dat heeft een van de belangrijkste conservatieve geestelijken van Saudi-Arabië, Sheikh Saleh al-Lohaidan, gezegd. In het streng islamitische Arabische land wordt momenteel actie gevoerd tegen het huidige verbod op vrouwen op de weg.

Sheikh Saleh al-Lohaidan is een van de 21 leden van de Hoge Raad van Geleerden. Hij schrijft onder meer fatwa's, juridisch-islamitische aanbevelingen en hij adviseert de Saudische overheid. In een interview op de website Sabq.org zegt hij dat vrouwen met rijambities hun "verstand vóór hun hart, emotie en passie moeten laten gaan".

'Vrouw op de weg riskeert haar eierstokken'
'Vrouw op de weg riskeert haar eierstokken' (Foto: ANP)

Benneteau verliest weer ATP-finale

Julien Benneteau is er weer niet in geslaagd om een ATP-toernooi op zijn naam te schrijven. De Fransman speelde in Kuala Lumpur zijn negende finale en ook deze won hij dus niet. De Portugees João Sousa versloeg Benneteau met 2-6, 7-5 en 6-4.

Voor Sousa was het wel zijn eerste toernooizege. Vorige week haalde hij bij een toernooi al de halve finale en ook deze week was hij goed op dreef. Hij versloeg David Ferrer (1) en Jürgen Melzer (4) voordat hij de als vijfde geplaatste Benneteau versloeg.

FOK! album top 100 allertijden weer van start

Elk jaar organiseren de muziekliefhebbers van FOK! een Album top 100. De muziekFOK!-ers nomineren dan albums die het verdienen om de eeuwigheid te trotseren.

De FOK!-muziekliefhebbers leveren daarvoor lijsten in die tussen de tien en honderd albumtitels bevatten. In november worden alle stemmen geteld en zal daarna bekend worden gemaakt welke albums dit jaar het meest aanbeden worden door de FOK!-er.

In 2012 ging de eer naar het album Funeral van The Arcade Fire uit 2004, gevolgd door de albums Dark side of the moon van Pink Floyd en OK Computer van Radiohead.

Over het hoe en wat, staat uitgelegd in het betreffende topic.

In het pak genaaid

Groot compliment voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de top van de Nederlandse Spoorwegen. Op een werkelijk bewonderenswaardige manier hebben ze de Nederlandse reizigersclub ROVER en hun Belgische evenknie BTTB in het pak genaaid. Hoewel ik de gevolgen voor de reiziger diep treurig vind, buig ik diep voor dit heel slimme staaltje stakeholdermanagement van Wilma Mansveld en Merel van Vroonhoven.

Israël ontmaskert Iraanse Belg als spion

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft een Iraanse Belg ontmaskerd als spion. Ali Mansouri, ofwel Alex Mans, heeft toegegeven naar Israël te zijn gestuurd om er voor Iran te spioneren. Shin Bet heeft dit zondag bekendgemaakt.

Mansouri is Israël binnengekomen onder de naam Alex Mans. Hij heeft bekend door het elitekorps Quds van de Iraanse Revolutionaire Garde te zijn geronseld om in Israël zogenaamd zaken te doen. Sinds 2012 heeft hij als zogenaamde verkoper in de bouwbranche Israël zeker driemaal bezocht.

Mansouri werd drie weken geleden op de luchthaven van Tel Aviv in de kraag gevat. In zijn bezit werden foto's van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv aangetroffen.

Taliban nemen politiebureau in verre noorden in

Talibanstrijders hebben zondag een districtsbureau van de Afghaanse politie in een afgelegen berggebied in de noordelijke provincie Badakhshan ingenomen. De aanwezige agenten bliezen de aftocht zonder dat een schot werd gelost, om slachtoffers onder de burgerbevolking te voorkomen, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

De Taliban hebben hun activiteiten de laatste tijd drastisch opgevoerd, maar hadden tot dusverre Badakhshan, bij de grens met China en Pakistan, ongemoeid gelaten.

PVV grootste in De Hond-peiling

De PVV staat met 33 De Hond-zetels nog altijd ruim bovenaan in de peilingen en is leidend, samen met de SP die 24 zetels scoort. De VVD levert weer 1 zetel in en komt op -23 uit. Het gedraai van de PvdA wordt beloond met de grootste daling van 28 pluchen stoelen in de Tweede Kamer. Totaal levert het kabinet 51 zetels in.

Het CDA krijgt er voorzichtig 1 zeteltje bij en komt daarmee op 17 blauwe stoeltjes in de wereld van de 'als, dan'-virtualiteit. Andere partijen die een voorzichtige +1 scoorden in de politieke barometer zijn ChristenUnie en GroenLinks.

De recentelijke 'prinsenvlaggenactie' van Pechtold leverde geen winst op in de peilingen en D66 blijft op 19 zetels. Ook de SGP zit stil op de stoel en blijft gelijk op 4 pluche zetels.

Het gekrakeel bij 50+ laat wel sporen na, de partij mag 1 zetel inleveren, evenals de Partij voor de Dieren.

Bloedwaarden Tiernan-Locke verdacht

Jonathan Tiernan-Locke moet zich verantwoorden voor verdachte bloedwaarden. Dat schrijft David Walsh in de Sunday Times. De renner van Team Sky ontving een brief van de UCI waarin hem om uitleg wordt gevraagd. Het gaat om de periode rond september 2012, toen Tiernan-Locke nog in de kleuren van Endura Racing reed.

Tiernan-Locke maakte in 2012 als renner van een continentale ploeg geen deel uit van het biologisch paspoort. Maar na zijn verrassende eindzege in de Ronde van Groot-Brittannië werd hij wel gevolgd. De 28-jarige Brit viel deze week op het laatste moment af voor de Britse WK-selectie, de reden zou een gebrek aan vorm zijn. Nu blijkt dat hij om een andere redenen voorlopig geen wedstrijden zal rijden. Team Sky heeft in een verklaring laten weten geen twijfels te hebben over zijn functioneren bij de ploeg.

Cocu kan leven met strijd en veldspel

Philip Cocu leed zaterdag de eerste competitienederlaag van het seizoen. PSV verloor met 2-1 van AZ Alkmaar. De trainer kan echter leven met het veldspel van zijn ploeg.

"Het begin was duidelijk voor AZ, maar ik vond dat we daarna redelijk veldspel hebben laten zien. Van daaruit hebben we meer kansen dan AZ gecreëerd in de eerste helft. In de tweede helft was het andersom. Na de 2-1 achterstand konden we de rust niet bewaren, zoals we dat wel deden na de 1-0", vertelt de trainer voor de camera’s van Foxsports.

"Het werd heel onrustig. Spelers gaan naar de klok kijken en we gingen opportunistischer spelen. Ik moet ook de complimenten geven aan AZ. Al met al hebben we wel de arbeid gebracht die gevraagd wordt. Daar hadden we in de Europa League meer moeite mee", gaat hij verder.

"Met een gelijkspel hadden we kunnen leven. Het zijn kleine dingen die de wedstrijd beslissen. De 2-1 kwam ook uit de lucht vallen", sluit hij af. PSV staat nog altijd eerste in de Eredivisie. PEC Zwolle liet na om de koppositie over te nemen. Die ploeg speelde met 0-0 gelijk tegen NAC Breda.

[Serie A] Kleine zege Milan op Sampdoria

AC Milan heeft zaterdag nipt met 1-0 gewonnen van Sampdoria in de Serie A. Valter Birsa maakte het enige doelpunt in San Siro. De Sloveen scoorde kort na rust op aangeven van Robinho. Bij de Milanezen begon Nigel de Jong in de basis, Urby Emanuelson deed de tweede helft mee.

Door de overwinning werkt Milan zich op naar de negende plaats met acht punten. Dinsdag gaat de ploeg van coach Massimiliano Allegri op bezoek bij Ajax in de Champions League.

Napoli nestelde zich in elk geval voor een dag aan kop van de ranglijst. De Napolitanen waren Genoa de baas met 2-0. Goran Pandev was met twee treffers de grote man. De aanvaller uit Macedonië maakte beide goals voor rust. Napoli pakte in zes duels zestien punten.

Wereldrecord Kipsang bij marathon Berlijn

De Keniaanse atleet Wilson Kipsang heeft bij de marathon van Berlijn een nieuw wereldrecord gelopen. Kipsang liep met een tijd van 2:03.23 maar liefst vijftien seconden sneller dan zijn landgenoot Patrick Makau twee jaar geleden, eveneens in de Duitse hoofdstad.

Lang was er een kopgroep van ongeveer tien lopers, maar na 35 kilometer ontplofte de race toen favoriet Kipsang het hazenpad koos. Zijn landgenoten Geoffrey Kipsang en Eliud Kipchoge waren de enige twee die konden volgen, kort daarop was alleen Kipchoge nog over. Niet veel later moest echter ook Kipchoge de zeer soepel lopende Kipsang laten gaan.

Vooraf was het grote doel van Kipsang en de organisatie om het twee jaar oude wereldrecord van Patrick Makau uit de boeken te lopen. De organisatoren hadden hiervoor een scala aan tophazen ingehuurd om gang te maken en de kans op een wereldrecord zo groot mogelijk te maken. De eerste 25 kilometer liep de kopgroep een seconde of tien onder de toptijd van Makau, die twee jaar geleden op dat punt echter tien kilometer lang harder ging lopen.

Na 35 liep Kipsang ongeveer twintig seconden achter op het geplande schema, maar vervolgens kwam er een enorme versnelling. Drie kilometer verder had hij de achterstand al goedgemaakt en zelfs een voorsprong van drie seconden genomen op het wereldrecord.

Kipsang, die een maand na het record van Makau tot vier seconden van de toptijd kwam, wist zijn versnelling door te zetten in de laatste kilometer. Waar het na 41 kilometer nog spannend leek te worden werkte hij de laatste duizend meter dusdanig snel af dat hij uiteindelijk maar liefst vijftien seconden van het oude wereldrecord af wist te halen.

Oud-prof trekt comeback Nadal in twijfel

Voormalig tennisprof Daniël Köllerer trekt de manier waarop Rafael Nadal teruggekeerd is in twijfel. De Spanjaard stond zeven maanden aan de kant met een blessure, maar kwam daarna zo ijzersterk terug dat de Oostenrijker denkt aan bedrog.

Köllerer deed zijn verhaal in Sportwoche. "Niemand gelooft dat hij niets gebruikt. Hij staat zeven maanden buitenspel, komt terug en wint vervolgens tien van de twaalf toernooien die hij speelt. Dat is onmogelijk!" Ook Nadals landgenoot David Ferrer krijgt er van langs.

"Hij is, of was, een zware roker. Toen ik ooit tegen hem speelde, stak hij tien minuten voor onze wedstrijd nog een sigaret op. Vervolgens bleef hij maar rennen, zelfs in de beslissende derde set, terwijl mijn tong al op de grond lag." 

De Oostenrijkse voormalige prof is zelf levenslang geschorst voor matchfixing, een probleem dat in het tennis groter is dan iedereen denkt. Voornamelijk op het challengerniveau zou het zich afspelen. "Zeker één op de tien tennissers verliest met opzet vroeg in een toernooi. Ze spelen dan in het weekend competitie en kunnen op deze manier twee keer geld verdienen. Met matchfixing zijn duizenden euro's gemoeid."

Huis wil zorgwet Obama uitstellen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen wil de zorgwet van president Barack Obama uitstellen. In de zondagochtend aangenomen wet wordt ook geregeld dat de federale overheid genoeg geld krijgt om ook na dinsdag nog te kunnen blijft functioneren. De wet sneuvelt echter waarschijnlijk in de Senaat.

De leider van de Democraten in de Sentaat, Harry Reid, heeft namelijk aangekondigd dat zijn partij de wet daar zal wegstemmen. De Democraten hebben een meerderheid in de Senaat. Daarmee komt voorlopig nog geen einde aan de wurggreep waarin de beide kamers van het Amerikaanse parlement elkaar houden.

Ook het Witte Huis heeft laten weten niet te zullen toestaan dat de gezondheidszorgwet wordt uitgehold. President Barack Obama gebruikt daarvoor desnoods zijn vetorecht. Als de partijen voor dinsdag geen oplossing hebben, gaat de Amerikaanse overheid 'op slot'.

Licht in helft lege huizen tegen inbrekers

Om criminelen buiten de deur te houden laat bijna de helft van de Nederlanders een lampje branden als zij niet thuis zijn en heeft ruim twee derde een extra slot op de deur. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2011.

Anderzijds heeft maar 1 op de 9 Nederlanders een alarm in zijn huis en daalt het aantal mensen dat zijn waardevolle spullen thuislaat als hij op pad gaat. Bovendien doet lang niet iedereen die buitenverlichting heeft op zijn huis (4 op de 5 Nederlanders) die ook daadwerkelijk aan.

Button: "Maximale eruit halen in Korea"


Jenson Button wil in Korea een weekend dat vergelijkbaar is met dat van Singapore. De Brit vond dat hij en het team vorige week het maximale uit de Mclaren haalde, en dat wil hij tijdens de Grand Prix van Korea opnieuw zien gebeuren.

Button en het circuit in Korea is tot nog toe niet een gelukkig huwelijk. "Als er één circuit is waar ik vaak pech heb gehad, is het Korea", zei Button. "Ik had een moeizame race in 2010, een matige in 2011 en vorig jaar werd ik in de eerste ronde van de baan gebeukt, dus kwam ik er niet aan racen toe."

"Natuurlijk is het makkelijk om dan je hoofd te laten hangen, maar ik vertrek naar Korea met als doel om die trend om te draaien. Ik wil het maximale uit de auto halen en een goed resultaat behalen. Ik denk dat we een solide weekend hadden in Singapore en dat iedereen het beste uit de auto heeft gehaald. Dat moet volgend weekend ook."

Amsterdamse wethouder Gehrels verlaat politiek

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA) vertrekt na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 uit de politiek. In Het Parool zegt ze zaterdag dat het na acht jaar als wethouder tijd is voor iets nieuws. Gehrels gaat weer het bedrijfsleven in.

Gehrels was als wethouder in de hoofdstad onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles economische zaken en kunst en cultuur. De moeizame verbouwing van het Stedelijk Museum was een van de grote dossiers die op haar bordje lagen.

Gehrels werd de afgelopen weken genoemd als kandidaat voor het burgemeesterschap in Utrecht, maar ze past voor die functie.

Brood kwaad op doelman Kurto

Ruud Brood speelde met Roda JC Kerkrade met 3-3 gelijk bij FC Utrecht. De Limburgers gaven een 2-3 voorsprong laat weg. Volgens Brood kwam dat door zijn doelman Filip Kurto. "Niet te filmen dit. Dit is een enorme teleurstelling. Het ligt aan persoonlijke fouten. We hebben goed gespeeld, maar je wordt wel doodziek als je het dan nog weggeeft", vertelde hij voor de camera’s van Foxsports.

Brood is kwaad op zijn keeper. "Hij heeft eerder best aardig gekeept, maar als je zover naar paal loopt, terwijl je weet dat Toornstra de bal in de korte hoek wil schieten. Je zag het aan de spelers, dan word je doodziek", sloot hij verbouwereerd af.

Roda klimt hierdoor niet uit de grijze middenmoot van de Eredivisie weg. Het staat nu dertiende. Vorige week speelde het ook al met 3-3 gelijk tegen sc Heerenveen.

Israëlische president Peres in Nederland

De Israëlische president Shimon Peres brengt de komende dagen een bezoek aan Nederland. Het oudste staatshoofd ter wereld spreekt onder meer met koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD). Zondag bezoekt hij de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge in Amsterdam.

Maandag wordt Peres ontvangen op het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. In het ICJ spreekt de president onder meer met voorzitter Peter Tomka en enkele rechters. In het Vredespaleis geeft de president een toelichting op de voortgang van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de Israëlisch-Europese betrekkingen.

De koning ontvangt de 90-jarige Peres dinsdagochtend op Paleis Noordeinde. Het is de eerste keer dat Willem-Alexander als koning een buitenlands staatshoofd ontvangt. Hij krijgt 's avonds opnieuw bezoek van Peres, wanneer hij aanschuift voor het diner samen met koningin Máxima.

Tussendoor luncht Peres met Rutte op het Catshuis, waarna hij een bezoekt brengt aan het Binnenhof. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer spreekt hij de leden van de Eerste en Tweede Kamer toe.

Peres is ten slotte gast in het NTR-programma College Tour, waarin studenten hem bevragen. Het is zijn enige interview met Nederlandse media.

Peres was onder meer minister van buitenlandse zaken en defensie en tweemaal premier van Israël. Hij is president sinds 2007.

Vliegtuigbom ontmanteld in Nijverdal

Een vliegtuigbom die eerder deze maand bij werkzaamheden werd gevonden in Nijverdal wordt zondag onschadelijk gemaakt. In een straal van 250 meter rond de bom moeten bewoners hun huizen verlaten. Ook wordt het treinverkeer stilgegelegd. Het ontmantelen van de Britse vijfhonderdponder duurt naar verwachting tot na de ochtend.

In totaal moeten 85 bewoners zondagochtend hun huis uit. Het gebied wordt hermetisch afgesloten en bewaakt door de politie. Ook huisdieren moeten mee, en vee moet elders worden ondergebracht. Wie niet naar familie of vrienden kan, wordt opgevangen in een zwembad.

Het explosief uit de Tweede Wereldoorlog werd 19 september gevonden bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een tunnel. Experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie besloten toen de bom niet meteen onschadelijk te maken. Na de onmanteling zondag wordt de bom elders tot ontploffing gebracht.

In 2011 en 2012 werden langs het spoor bij Nijverdal ook al oude vliegtuigbommen gevonden.

Activisten Greenpeace opnieuw voor rechter

Acht activisten van Greenpeace, onder wie twee Nederlanders, staan zondagochtend opnieuw voor de rechter in het Russische Moermansk. Dat meldt de milieuorganisatie. Het gaat om opvarenden van het actieschip de Arctic Sunrise. Eerder deze week werd de behandeling van hun zaak uitgesteld omdat er geen tolken waren.

De Nederlanders die zondag worden voorgeleid zijn woordvoerder Faize Oulahsen en hoofd werktuigkundige Mannes Ubels. Ook de andere zes activisten zijn buitenlanders, meldt vesti.ru. Volgens de Russische nieuwssite worden de zes vooralsnog verdacht van piraterij, maar kunnen de beschuldigingen ook worden afgezwakt.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Nadat activisten een boorplatform hadden beklommen werd het schip geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept.

De 22 opvarenden die eerder deze week werden voorgeleid werden voor twee maanden vastgezet. In totaal komen de dertig opvarenden uit twaalf verschillende landen. De Nederlandse regering heeft Rusland verzocht het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Ook overweegt Nederland juridische stappen.

[WK] Wegrace zonder topfavoriet

Met de wegrace voor de mannen eindigen zondag de wereldkampioenschappen wielrennen in Florence. Een echte topfavoriet ontbreekt op het loodzware parcours. De Belgen hebben de titelverdediger Philippe Gilbert en outsider Greg van Avermaet in huis, maar starten slechts met zeven renners.

De Spanjaarden zijn in de breedte het sterkst maar de vraag is hoe fris Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde nog zijn na de slopende Ronde van Spanje. Vincenzo Nibali is de favoriet van het thuispubliek, terwijl ook de Zwitser Fabian Cancellara, de Slowaak Peter Sagan en de Britse tourwinnaar Chris Froome kansen moeten worden toebedacht.

Nederland verschijnt met Bauke Mollema als kopman aan de start, maar bondscoach Johan Lammerts heeft met Robert Gesink en Pieter Weening nog twee renners die in de finale een rol moeten kunnen spelen. Gesink nam na de Tour een rustperiode en groeide in Canada met winst in de GP Québec naar topvorm.

De wedstrijd over 272 kilometer begint om 10.10 uur in Lucca. Na ruim 100 kilometer is de eerste doorkomst in Florence waarna 10 ronden over een parcours van 16,5 kilometer volgen. Daarin liggen de beklimmingen van de Fiesole (4 km, gem 5,2 procent) en de Via Salviati (600 m, gem. 10,2 procent). De finish wordt verwacht rond kwart voor 5.

Wegrace WK zonder topfavoriet
Wegrace WK zonder topfavoriet (Foto: ANP)

Petitie tegen afschieten zwerfkatten

De Dierenbescherming komt in actie tegen de jacht op zwerfkatten. Volgens de organisatie worden elk jaar minimaal achtduizend zwerfkatten afgeschoten. Het publiek wordt opgeroepen om een petitie te ondertekenen, die moet worden aangeboden aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).

De dierenorganisatie schat dat van de ruim drie miljoen katten in Nederland er vele tienduizenden in het wild leven. Provincies zouden elk jaar tot wel 13.500 zwerfkatten laten afschieten omdat ze onbedoeld voor overlast zorgen.

De Dierenbescherming zegt zich wel zorgen te maken over het toenemende aantal zwerfkatten, maar pleit voor diervriendelijker oplossingen. De organisatie vindt dat mensen hun kat zouden moeten laten castreren of steriliseren. Dat doet de Dierenbescherming zelf ook met de zwerfkatten die het vangt en terugplaatst.

Hamstring houdt Bojan voorlopig buitenspel

Bojan Krkic moet het Champions League-duel tegen zijn oude club AC Milan missen. De aanvaller van Ajax heeft een hamstringblessure. Het is nog niet duidelijk hoelang de behendige voorhoedespeler uit de roulatie is. Een scan moet uitwijzen op zijn spier alleen verrekt of gescheurd is. Een spierscheuring zou een lange blessure betekenen. Bojan liet zich al na twee minuten wisselen in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Die wedstrijd werd overigens wel met 6-0 gewonnen.

Bojan mist hierdoor het treffen met zijn oude club AC Milan. Ajax speelt dinsdag het tweede groepsduel van het kampioenenbal. De blessure van Bojan is extra zuur, omdat hij eindelijk zijn draai bij Ajax gevonden leek te hebben. Na een moeizaam begin krabbelde de Spanjaard op uit zijn vormcrisis.

All Blacks en Springbokke strijden om eindzege Rugby Championship

Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zullen volgende week in een rechtstreeks duel gaan uitmaken wie de 2013 editie van The Rugby Championship op zijn naam gaat schrijven. De regerende wereldkampioen Nieuw-Zeeland won uit bij Argentinië met 15-33 en verstevigde door een bonuspunt zijn leidende positie.

Zuid-Afrika, dat eerder in de reeks wedstrijden al eens verloor van de All Blacks, hadden in eigen huis ook weinig moeite met Australië. Bij rust leidden de Springbokke al met 23-3 en die voorsprong werd na de rust geconsolideerd; 28-8.

Volgende week zaterdag zullen de Zuid-Afrikanen in eerste instantie met acht punten of meer verschil moeten winnen van de Kiwi's om een kans te maken op de eindzege. Daarnaast moeten ze vier tries scoren om zo een bonuspunt binnen te halen.

De Jong opgelucht na ruime winst Ajax

Ajax heeft met 6-0 gewonnen van Go Ahead Eagles. Daarmee boekten de Ajacieden eindelijk weer eens een overwinning. Siem de Jong is opgelucht na een slechte periode van Ajax. "We hebben het er in de rust over gehad. We speelden in een te laag tempo, maar controleerden de wedstrijd wel. We moesten zo door blijven gaan. Er werd goed druk gezet. Dat heeft ons drie of vier doelpunten opgeleverd", vertelde hij aan Foxsports.

Viktor Fischer speelde een prima wedstrijd tegen Go Ahead. Ook hij is opgelucht. "We hebben het als team fantastisch gedaan en zes keer gescoord. We kunnen hartstikke tevreden zijn." Over zijn mindere periode is Fischer duidelijk. "Het was minder, maar ik heb mijn plezier weer teruggevonden. Het was gewoon weer lekker voetballen en plezier uitstralen. Gelukkig hebben we het vandaag laten zien", sloot hij af.

[PL] Arsenal wint bij Swansea City

Arsenal hoeft de koppositie in de Premier League niet langer te delen. De ploeg van coach Arsène Wenger versloeg zaterdag in Wales Swansea City met 2-1. Serge Gnabry en Aaron Ramsey verzorgden de productie van de bezoekers. Ben Davies deed nog wel iets terug. Alle doelpunten vielen na rust.

Bij Swansea speelden doelman Michel Vorm, Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman de hele wedstrijd mee. Voormalig Vitesse-speler Wilfried Bony kwam als invaller in het veld, maar kon een nederlaag niet meer afwenden.

Arsenal heeft na zes speelronden vijftien punten, twee meer dan Tottenham Hotspur. De stadgenoot speelde eerder zaterdag met 1-1 gelijk tegen Chelsea. Swansea bezet de vijftiende plaats met zeven punten.

FOK! wat een weer... Vrij zonnig

Zullen we eerst eens met een kopje thee gaan beginnen om het vervolgens gezellig met z'n allen over de dingen des levens te gaan hebben? Ik trap af. Ik vind dat de werkweek verkort moet worden van 5 naar 3 dagen, terwijl we wél gewoon normaal doorbetaald worden. Dan zetten onze bazen toch gewoon wat extra vacatures in de krant?

Pardon, dit is een weerrubriek. Ik vrees dat ik alleen te vertellen heb dat de wind nog iets krachtiger zal zijn dan gisteren én dat er in het zuiden wat sluierbewolking aanwezig is. Verder is en blijft alles zoals het de afgelopen dagen ook was.

Zoals ik al verwacht had is er in Spanje en Portugal flink wat regen naar beneden gekomen. Daar dus wel. De hoeveelheden lagen tussen de 60 en 90 millimeter. Deze buien vielen zelfs tot aan de Costa Del Sol. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Sch1

 Met qltel gaan we vandaag schaapjes kijken.

Sch2
Qltel maakte een fietstocht over de Ermelosche heide.

 Sch3
Deze schaapjes houden de boel kort.

Sch4
Na drie foto's vonden de schaapjes het wel welletjes...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atletico wint op bezoek bij Real Madrid

Atlético Madrid heeft de stadsderby tegen Real Madrid zaterdag met 1-0 gewonnen. In Santiago Bernabéu werd Diego Costa met een vroeg doelpunt matchwinner. Atlético blijft zonder puntverlies in de Spaanse competitie en gaat samen met FC Barcelona aan kop.

De laatste keer dat Real en Atletico elkaar troffen in Santiago Bernabéu zegevierde Atlético eveneens. In mei veroverde de club, die in 1996 voor het laatst kampioen werd, daar in een heetgebakerd duel de Spaanse beker. In de competitie won Atlético in 1999 voor het laatst op bezoek bij de rivaal.

Atlético kwam zaterdag al na elf minuten op voorsprong. Na een fraaie steekpass van Koke bleef Costa rustig voor doelman Diego Lopez: 1-0. Koke zorgde tien minuten voor tijd bijna voor de 2-0, maar de Spanjaard raakte de lat. Na een klein slotoffensief van Real floot de scheidsrechter voor het einde.

Oud-Ajacied Toby Alderweireld bleef de hele wedstrijd op de bank zitten bij Atlético. Recordaankoop Gareth Bale maakte na rust zijn rentree bij Real nadat hij ruim een week was uitgeschakeld met een blessure.

90s week: Kapitein Koek

Kapitein koek is al dagen op zoek naar zijn gestolen koekrepen... Deze reclame kwam zo vaak op tv dat we er gek van werden. En toch waren er toch heel wat kinderen die op school zo'n stukje ontbijtkoek met stervormige suikerstukken in hun broodtrommeltje hadden. Dat terwijl een paar van die reepjes nog even duur waren als een flinke stronk ontbijtkoek van EuroShopper. Tegenwoordig is kapitein koek een mens geworden. Maar is het nog steeds avontuurlijk lekker?

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.