Israëlische president bezoekt Anne Frank Huis

Chuck-N0rr1s

De Israëlische president Shimon Peres heeft zondagochtend een bezoek gebracht aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Op verzoek van de 90-jarige president werd het Anne Frank Huis aan het onofficiële programma toegevoegd, laat de Anne Frank Stichting weten.

Peres, die tot en met woensdag in Nederland is, was volgens de stichting erg van het museum onder de indruk. "Annes stem moet wereldwijd gehoord worden, zeker in deze tijd", aldus de president.

De Israëlische president bekeek onder meer een brief van Anne aan haar grootmoeder, een fotoalbum dat zij toen zij ondergedoken zat maakte en een plantenboek dat zij voor haar laatste verjaardag kreeg. "Het licht van Anne versloeg het donker. Het Achterhuis is de kleinste en meest ontroerende plek in de wereld", schreef Peres onder meer in het gastenboek van het Anne Frank Huis.

Zondagmiddag staat een bezoek van Peres aan de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge in Amsterdam gepland. De bijeenkomst in de synagoge is georganiseerd door onder meer het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en de Israëlische ambassade. Peres is een van de sprekers.

Maandag wordt Peres ontvangen op het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Een dag later wordt hij 's ochtends door koning Willem-Alexander ontvangen op Paleis Noordeinde. Verder luncht Peres met Rutte en spreekt hij de leden van de Eerste en Tweede Kamer toe. Tot slot is de president nog te gast in het NTR-programma College Tour.