'Opnieuw plagiaat Duitse politicus'

Proefschriften maken door deels te copypasten: het is bijna een hobby te noemen van Duitse politici. Opnieuw lijkt er eentje niet vies te zijn geweest van plagiaat bij het opstellen van zijn proefschrift. Het gaat om Frank-Walter Steinmeier, de fractievoorzitter van de SPD in de Duitse Bondsdag. Steinmeier, tevens oud-minister van Buitenlandse Zaken (2005-2009) noemt de beschuldiging absurd.

Het proefschrift waarop Steinmeier in 1991 promoveerde aan de universiteit van Giessen werd onder de loep genomen door een professor die vaker proefschriften onderzocht van bekende politici. Het werk van Steinmeier zou op zeker 500 punten 'problematisch overeenkomen' met andere bronnen. Het universiteitsbestuur beslist morgen over een eventueel onderzoek.

Door claims van plagiaat hebben in de afgelopen jaren meerdere Duitse politici hun academische titel door de shredder gehaald zien worden. Ook moest al tweemaal een minister het veld ruimen vanwege de toepassing van deze "werkwijze", Annette Schavan (CDU) van Onderwijs en Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) van Defensie. Verder liepen ook twee liberale Europarlementariërs tegen de lamp.

Steinmeier is overigens niet de enige politicus die momenteel onder vuur ligt wegens vermeend plagiaat. Tegen de huidige vorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert, is al een onderzoek ingesteld.