Plagende of klagende vrouwen?

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag de vraag of dames plagen of klagen.

Klotezomer – Karmani
Echt Karmani? Klagen over je man, die in de zomer even wat harder zijn best doet? Is het nu zo vreselijk dat mannen van middelbare leeftijd in de zomer een beetje van het uitzicht genieten? In een gemiddeld jaar hebben wij – mannen van middelbare leeftijd – slechts twee maanden waarin vrouwen er op hun best uitzien. Wij – mannen van middelbare leeftijd – hebben slechts onze vergane glorie. De rest van het jaar zijn mannelijke buikjes en mannenborsten een stuk makkelijker te verbergen, maar dan is de winkel bij de dames juist weer gesloten!

Weet je wel hoe zwaar dat is? Die twee maanden zijn voor ons – mannen van middelbare leeftijd – keihard werken!

Zelf heb ik de kritische grens op zo'n 75 kilo liggen. Boven die 75 kilo moet ik mijn stinkende best doen om er een beetje toonbaar uit te zien. Een aanzienlijk deel van mijn longinhoud dient dan om de buik in te houden. Dit betekent dat iedere verdere inspanning meteen extra zweet en gehijg oplevert. Mijn focus ligt op het aanbieden van het juiste profiel, om de peervorm nog enigszins te verbergen. Dit gaat weer zo hard ten koste van mijn concentratie, dat ik per definitie domme dingen zeg.

Blijf ik op of onder die 75 kilo, dan is er minder aan de hand. De buik inhouden doe ik dan met mijn ogen dicht en de 'love handles' zijn in een T-shirt te verbergen. Maar net zo belangrijk: ik stap dan niet meer hijgend, puffend en zwetend van de fiets. Met daarbij de aanvulling dat een fiets niet echt een 'babe magnet' is.

Toch blijft het dan nog altijd net niet wat wij – mannen van middelbare leeftijd – graag willen laten zien!

Zo oneerlijk! Dames gooien een minimale hoeveelheid jurkje over zich heen, bestijgen een paar naaldhakjes, halen de haren uit de knot en ze zijn er klaar voor! Wij – mannen van middelbare leeftijd – vallen als een blok, terwijl de wedstrijd allang is verloren. En tóch gaan we de strijd aan! Wij – mannen van middelbare leeftijd – geven nóóit op!

Voor jonge honden is het makkelijk zat. Die proppen hun koppen vol met vette hap, zonder dat de proporties er onder lijden. Eén blik op gespannen biceps, borstspieren of wasbordjes zijn voldoende om vrouwenblikken te trekken. Wij – mannen van middelbare leeftijd – concurreren met vintage-materiaal, dat met geen poetsdoek kan worden gered. En tóch knokken wij – mannen van middelbare leeftijd – die twee maanden gewoon door!

Nu geef ik toe dat ik het nog relatief makkelijk heb. Ik ben vrijgezel. Je zult maar getrouwd zijn! Je geliefde stapt iedere zomerdag in een minimale hoeveelheid jurkje de deur uit. Ze heeft het paar naaldhakken bestegen. Het haar danst als een gek. En dan nóg moet jij blijven bevestigen dat ze er perfect uitziet!

Kijk. Voor mij als vrijgezel – van middelbare leeftijd – is het nog plagen. Die getrouwde kerel – van middelbare leeftijd – wordt GEK van dat gezeur!