Peres: vredesinitiatief VS 'meer dan kans' op vrede

Het Amerikaanse vredesinitiatief in het Midden-Oosten is 'meer dan een kans' op vrede. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres zondagmiddag gezegd in Amsterdam.

"Het heeft tijd gevergd, maar iedereen weet wat de uiteindelijke conclusie moet zijn: een tweestatenoplossing. Het is te bereiken, in een niet al te lange periode. Ons grootste probleem is cynisme en twijfel", zei Peres in de Portugese synagoge, waar hij werd geïnterviewd door directeur Esther Voet van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

De 90-jarige Peres, het oudste staatshoofd ter wereld, wees op de ontwikkelingen rond Syrië, waar president Bashar Assad, door Peres omschreven als 'moordenaar van zijn eigen kinderen', zich gedwongen ziet afstand te doen van zijn chemische wapens. Iran is volgens Peres het volgende onderwerp op de agenda.

Eerder op de dag bracht Peres al een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Dinsdag ontmoet hij koning Willem-Alexander en ook een lunch met premier Rutte staat nog op het programma.