Wereldrecord Kipsang bij marathon Berlijn

De Keniaanse atleet Wilson Kipsang heeft bij de marathon van Berlijn een nieuw wereldrecord gelopen. Kipsang liep met een tijd van 2:03.23 maar liefst vijftien seconden sneller dan zijn landgenoot Patrick Makau twee jaar geleden, eveneens in de Duitse hoofdstad.

Lang was er een kopgroep van ongeveer tien lopers, maar na 35 kilometer ontplofte de race toen favoriet Kipsang het hazenpad koos. Zijn landgenoten Geoffrey Kipsang en Eliud Kipchoge waren de enige twee die konden volgen, kort daarop was alleen Kipchoge nog over. Niet veel later moest echter ook Kipchoge de zeer soepel lopende Kipsang laten gaan.

Vooraf was het grote doel van Kipsang en de organisatie om het twee jaar oude wereldrecord van Patrick Makau uit de boeken te lopen. De organisatoren hadden hiervoor een scala aan tophazen ingehuurd om gang te maken en de kans op een wereldrecord zo groot mogelijk te maken. De eerste 25 kilometer liep de kopgroep een seconde of tien onder de toptijd van Makau, die twee jaar geleden op dat punt echter tien kilometer lang harder ging lopen.

Na 35 liep Kipsang ongeveer twintig seconden achter op het geplande schema, maar vervolgens kwam er een enorme versnelling. Drie kilometer verder had hij de achterstand al goedgemaakt en zelfs een voorsprong van drie seconden genomen op het wereldrecord.

Kipsang, die een maand na het record van Makau tot vier seconden van de toptijd kwam, wist zijn versnelling door te zetten in de laatste kilometer. Waar het na 41 kilometer nog spannend leek te worden werkte hij de laatste duizend meter dusdanig snel af dat hij uiteindelijk maar liefst vijftien seconden van het oude wereldrecord af wist te halen.