FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 september 2013

Weinig animo eerste Gay Pride Curaçao

Op Curaçao is zaterdagmiddag (lokale tijd) de eerste Gay Pride gehouden. Enkele tientallen deelnemers kwamen voor het evenement bijeen op de parkeerplaats van een hotel. De bijeenkomst verliep zonder incidenten.

De organisatie had eerder een vergunning aangevraagd voor een bijeenkomst in de binnenstad van Willemstad. Maar de politie wilde daarvoor alleen toestemming geven als er geen affiches en vlaggen werden gebruikt.

Organisator Mario Kleinmoedig noemde die eis "onzinnig". De Gay Pride werd daarom verplaatst naar de parkeerplaats van het hotel, dat een privéterrein is. "Volgend jaar februari willen we een grootse viering van de Gay Pride houden", aldus Kleinmoedig. "Daar verwachten we veel meer bezoekers."

Vanuit de politiek was eerder bezwaar gemaakt tegen de bijeenkomst. Parlementariër Wini Raveneau (Pueblo Soberano) riep kerkleiders op stelling te nemen tegen de 'duivelse' samenkomst.

Weinig animo voor eerste Gay Pride Curaçao
Weinig animo voor eerste Gay Pride Curaçao (Foto: ANP)

Noren sturen Dreamliner terug naar Boeing

De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air Shuttle stuurt het Dreamliner-toestel dat vrijdag strandde op de luchthaven van Bangkok terug naar fabrikant Boeing. De Noren eisen dat het toestel wordt gerepareerd, meldde de budgetmaatschappij zaterdag.

"Het vliegtuig is simpelweg niet betrouwbaar genoeg. Daar kunnen onze passagiers niet mee leven", liet een woordvoerder weten. In de tussentijd huurt Norwegian Air een Airbus A340-toestel van HiFly, zodat alle lange-afstandsvluchten gewoon uitgevoerd kunnen worden.

De betreffende Dreamliner moest vrijdag aan de grond blijven in Thailand wegens een kapotte hydraulische pomp. Het toestel wordt dit weekend teruggevlogen naar Stockholm in Zweden, waar Boeing de reparatie uit moet voeren.

Regering Italië wankelt na aftreden ministers

De regering van de Italiaans premier Enrico Letta wankelt. Zaterdag dienden alle ministers van de partij Volk van Vrijheid (PdL) in het kabinet hun ontslag in. Een woordvoerder van vicepremier Angelino Alfano maakte het vertrek van de bewindslieden bekend.

De PdL is de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi. Die had zijn ministers gevraagd af te treden uit protest tegen het besluit van Letta om alle beslissingen te bevriezen in afwachting van een vertrouwensstemming in het parlement. Berlusconi noemde het "ultimatum" van Letta zaterdag "onacceptabel".

Berlusconi dreigt zijn zetel in de Senaat te verliezen. Eerder al hadden parlementsleden van de PdL gedreigd af te treden als Berlusconi uit de senaat wordt gezet.

Regering Italië wankelt na aftreden ministers
Regering Italië wankelt na aftreden ministers (Foto: ANP)

'Inspecteurs OPCW naar 50 locaties in Syrië'

Inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) moeten bijna 50 locaties in Syrië bezoeken om het land van chemische wapens te kunnen ontdoen. Onder de locaties zijn ook gebieden waar nog gevochten wordt. Dat meldde een hoge beambte van de OPCW aan CNN.

Volgens de beambte moet er door gebieden worden gereisd die onder controle zijn van rebellen. De OPCW zal mogelijk bewapende beveiligers van een derde partij (niet uit Syrië en niet van de OPCW) inhuren. Het team van OPCW bestaat volgens de beambte maandag bij aanvang van de missie uit 20 personen die vanuit Damascus opereren.

'Inspecteurs OPCW naar 50 locaties in Syrië'
'Inspecteurs OPCW naar 50 locaties in Syrië' (Foto: ANP)

Wolfsen gaat regisseur geschrapte film bellen

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen gaat contact opnemen met de makers van de documentaire Fever. Die wordt niet meer vertoond op het Nederlands Film Festival in Utrecht nadat leden van de Antilliaanse motorclub waar de film over gaat de première verstoorden. Ze eisten dat de film geschrapt werd.

De documentaire zou vrijdagavond voor het eerst worden getoond, maar vlak voor de film verstoorden vier leden van de motorbende die tegen hun zin in de film te zien zijn de première. Volgens de woordvoerder van het filmfestival kwamen ze niet verder dan de foyer. De voorstelling ging vervolgens niet door, net als de twee voorstellingen die nog gepland stonden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente ontstond de situatie ter plekke, en was er op voorhand geen extra beveiliging of politie aanwezig. Producent Cees van der Wel zei eerder op RTV Rijnmond dat een dag eerder al doodsbedreigingen waren binnengekomen.

Het besluit om de film te schrappen is genomen door de regisseur. "Het is ook aan hem om aangifte te doen, als er sprake is geweest van bedreiging", laat de woordvoerder van gemeente weten. "Wolfsen kennende zal hij zeker contact opnemen met de regisseur om te horen wat er nu precies is gebeurd."

De documentaire wordt in november uitgezonden door RTV Rijnmond. Onduidelijk is of de film wordt aangepast.

FOK!filmtip van de dag: The Domino Effect

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond kiezen we voor een film op de late avond. En eentje die de mensen die de economische crisis goed bjhouden en hopen wanneer ze nu eindelijk eens afgelopen is zal heugen. The Domino Effect is vanavond om 23:25 op Nederland 2 te zien. In de film staat de vraag centraal hoe families overleven als de voorheen steeds groeiende economie volledig ineenstort. The Domino Effect brengt enkele families in beeld en beschrijft de gevolgen van deze ineenstorting. Zo is daar Nick, die in de gevangenis heeft gezeten en de kans krijgt om in het restaurant van Kai en Antoinette te werken. In zo'n tijd van wereldwijde crisis is iedereen meer met elkaar verbonden dan je zou denken.


Voor de mensen die deze film liever niet gaan zien: om 23;30 wordt het niet te versmaden Dark Relic vertoond op RTL 7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[WK] Van der Breggen: "Kwam tekort op het steile klimmetje"

Anna van der Breggen was de vrouw van de dag tijdens de wegwedstrijd op het WK in Florence. Maar in het eerste gedeelte van de wedstrijd voelde zij zich nog helemaal niet zo goed. "Waarschijnlijk kwam dat door de warmte en ik had wat problemen met mijn fiets, maar uiteindelijk kwam ik er goed door."

Op de Fiesole pareerde de inwoonster uit Hasselt alle aanvallen in dienst van Marianne Vos, die het werk van Van der Breggen beloonde met de wereldtitel. "Ik voelde mij op die lange klim echt heel goed, kon goed reageren. Het vervelende was juist dat ik op het steile klimmetje net tekort kwam. Dat was wel zonde."

Uiteindelijk eindigde Van der Breggen als vierde. "Jammer dat ik uiteindelijk geen medaille haalde. Vorig jaar werd ik vijfde, nu vierde, misschien kan ik volgend jaar die lijn doortrekken en een medaille pakken" zo sprak zij optimistisch.

[JL] De Graafschap is Excelsior nu wel de baas

De Graafschap heeft revanche genomen voor de nederlaag tegen Excelsior in het bekertoernooi. De Doetinchemmers waren zaterdag op de Vijverberg met 2-1 te sterk voor de Rotterdammers. Dankzij goals van Piotr Parzyszek en Jordan Garcia-Calvete werd een achterstand weggewerkt. Lars Veldwijk had de score voor rust geopend.

Door de zege blijft De Graafschap meedoen in de top van de Jupiler League. De ploeg staat derde met achttien punten, twee minder dan koploper Willem II. Excelsior, dat de Superboeren dinsdag nog met 3-1 versloeg, blijft veroordeeld tot de onderste regionen met elf punten.

Uitslagen Eredivisie 28/9/2013 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PEC Zwolle en NAC Breda speelden tegen elkaar 0-0 terwijl Ajax met 6-0 te sterk was voor Go Ahead Eagles. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

AFC Ajax

6 - 0

Go Ahead Eagles

 48' v.d. Linden (e.d.)
 50' De Sa
 52' Sightórsson
 53' Sigthórsson
 64' Duarte
 68' S. de Jong
   
 
 Gele kaart: Falkenburg, Turuc, Schenk (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.587
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Moisander
Denswil
Boilesen
S. de Jong
Poulsen
Duarte
De Sa (Andersen/69)
Krkic (Sigthórsson/5
Klaassen/65)
Fischer
  Room
Schmidt
Vriends
Overgoor (Lambooij/55)
Schenk
Falkenburg
v.d. Linden (Amevor/55)
Turuc
Antonia (Godee/46)
Kolder
Houtkoop

PEC Zwolle

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: Sarpong, v.d. Weg (NAC Breda)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.100
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v. Polen
Lachman
Broerse
v. Hintum
klich
Mokotjo
Achenteh
Saymak (Labylle/75)
Fernandez (Eloisghiri/46)
Nijland
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d Weg
Buijs
Lurling (hooi/77)
Seuntjens
Verbeek
Poepon (Perica/90)
Sarpong (Suk/90+3)

[PD] Barcelona wint, maar Messi valt uit

FC Barcelona is na zeven speelronden nog altijd foutloos in de Primera División. De Catalanen waren zaterdag met 2-0 te sterk voor Almeria. Lionel Messi zette Barcelona in de 21e minuut op voorsprong, maar zorgde voor schrik bij zijn ploeg toen hij zich na een klein halfuur geblesseerd liet vervangen door Xavi.

De Argentijnse sterspeler had last van een spier in zijn rechterdij. Hij wordt zondag verder onderzocht, liet Barcelona weten. Na de pauze verdubbelde Adriano de marge voor de ploeg van coach Gerardo Martino. Alleen Atletico Madrid kan op gelijke hoogte komen met de kampioen als het later op de avond wint van stadgenoot Real Madrid.

Martino vestigde een clubrecord door de eerste zeven competitiewedstrijden met Barcelona te winnen. Daarmee stoot hij onder anderen Louis van Gaal en Johan Cruijff, die niet verder kwamen dan zes zeges op rij, van de troon.

Valencia won thuis nipt met 1-0 van Rayo Vallecano. Jonas maakte in de 37e minuut het enige doelpunt, waardoor de ploeg uit de Sinaasappelstad naar de zesde plaats klimt met twaalf punten. Vallecano blijft met drie punten hekkensluiter.

[PL] Clubs uit Manchester lijden nederlaag

Manchester United en Manchester City hebben zaterdag een nederlaag geleden in de Premier League. De ploeg van coach David Moyes verloor thuis met 2-1 van West Bromwich Albion, terwijl de Citizens met 3-2 onderuit gingen bij Aston Villa.

Robin van Persie begon op de bank bij Manchester United. Kort na de gelijkmaker van Wayne Rooney in de 57e minuut kwam hij alsnog in het veld. De Nederlandse spits kon echter niet voorkomen dat WBA, dat via Morgan Amalfitano al de leiding had genomen, er met drie punten vandoor ging. Saido Berahino werd de matchwinner in de 67e minuut.

In tegenstelling tot Van Persie, die de laatste weken kampte met een liesblessure, begon Alexander Büttner wel in de basis bij United, dat slechts twaalfde staat met zeven punten. Vorige week werd al met 4-1 verloren van stadgenoot City. West Brom heeft een punt meer.

Leandro Bacuna werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd bij Aston Villa. De voormalig FC Groningen-aanvaller tekende in de 73e minuut voor de 2-2. Eerder had Karim el Ahmadi de thuisploeg ook al langszij gebracht. Ze maakten goals van Yaya Touré en Edin D?eko ongedaan. Andreas Weimann zorgde een kwartier voor tijd voor de winnende treffer.

Bij de Villans had ook aanvoerder Ron Vlaar een basisplaats. De ploeg bezet de achtste plek met negen punten. City blijft steken op de vijfde plaats met tien punten, drie minder dan koploper Tottenham Hotspur. Als Arsenal later zaterdag wint bij Swansea City, kunnen de Gunners de rivaal echter nog van de troon stoten.

Fulham verloor ondanks een treffer van Bryan Ruiz in eigen huis met 2-1 van Cardiff City. Steven Caulker en Jordan Mutch waren succesvol namens de bezoekers uit Wales. Die laatste scoorde pas in blessuretijd. De ploeg van coach Martin Jol staat slechts achttiende met vier punten uit zes duels.

Pablo Osvaldo en Rickie Lambert bezorgden Southampton een 2-0 thuiszege op Crystal Palace. Jos Hooiveld bleef op de bank bij de thuisploeg. Hull City rekende met 1-0 af met West Ham United. Robert Brady was de matchwinner door een benutte strafschop.

Uitslag FC Utrecht - Roda JC

Om 19.45 uur begon in de Galgenwaard het duel tussen FC Utrecht en Roda JC. Beide ploegen hielden elkaar met een 3-3 gelijkspel in evenwicht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Roda JC-speler Anouar Kali in duel met FC Utrecht-speler Yassin Ayob (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

3 - 3

Roda JC

 13' v.d. Gun
 42' Kurto (e.d.)
 86' Toornstra
   27' Németh 
 62' Fledderus 
 74' Németh 
 
 Gele kaart: v.d Gun, Bulthuis (FC Utrecht), Fledderus, Bonevacia, Kali, Biemans (Roda JC)
 Rode kaart: Takagi (87/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Németh mist pen. (40)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Markiet
Derijck
Heerings
Bulthuis
Janssen (Takagi/18)
Ayoub
Toornstra
Oar (Mulenga/60)
v.d. Gun (Schepers/75)
De Ridder
  Kurto
Sutchuin Djoum
Luijckx (Bonevacia/32)
Biemans
v. Peppen
Hupperts
Pluim (Demouge/60)
Donald
Kali
Fledderus
Németh

'Volgend voorjaar nieuwe regering Egypte'

De overgangsregering die sinds het afzetten van de gekozen president Mohamed Mursi over Egypte regeert, maakt volgend voorjaar plaats voor een democratisch gekozen regering. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zaterdag in New York gezegd in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Sinds het afzetten van de uit de Moslim Broederschap voortgekomen president Mursi op 3 juli, heeft het leger het voor het zeggen in Egypte. Dat stelde een overgangsregering aan onder leiding van waarnemend president Adly Mansour. Afgelopen week verbood een rechter alle activiteiten van de broederschap.

[Bundesliga] Van Marwijk pakt punt bij debuut voor HSV

Bert van Marwijk heeft op de valreep een punt overgehouden aan zijn debuut als trainer van Hamburger SV. HSV speelde zaterdag met 2-2 gelijk bij Eintracht Frankfurt door een goal van Marcell Jansen in de 86e minuut. De ploeg klimt naar de vijftiende plaats in de Bundesliga met zeven punten.

Pierre-Michel Lasogga had namens de bezoekers kort voor rust al de openingstreffer van Johannes Flum ongedaan gemaakt. Marco Russ leek de eerste wedstrijd van Van Marwijk bij HSV in de 54e minuut toch in mineur te laten eindigen, maar daar stak Janssen een stokje voor. Aanvoerder Rafael van der Vaart speelde de hele wedstrijd mee.

De 61-jarige Van Marwijk werd maandag gepresenteerd in Hamburg als opvolger van Thorsten Fink. De oud-bondscoach was in Duitsland eerder werkzaam bij Borussia Dortmund.

Luiten blijft tweede in Schotland

Golfer Joost Luiten heeft zijn tweede plek op het prestigieuze Alfred Dunhill Links Championship in Schotland zaterdag weten te behouden. De Bleiswijker ging op de derde dag in 68 slagen rond op de Old Course, vier onder par, en staat nu op een totaal van 198. Peter Uihlein blijft met 196 slagen de ranglijst aanvoeren.

De Amerikaan had zaterdag 65 slagen nodig, drie meer dan David Howell. De Engelsman steeg door zijn goede dag naar de derde plek. Maarten Lafeber beleefde met 66 slagen zijn beste dag tot nu toe. De Eindhovenaar staat gedeeld 56e.

Uitslagen Eredivisie 28/9/2013 I

AZ heeft in de Eredivisie PSV op de eerste nederlaag van het seizoen getrakteerd. In Alkmaar werd het 2-1 voor de thuisclub. Heracles heeft zich deze week ontpopt tot nieuwe angstgegner van RKC Waalwijk. Na de bekerzege werd het vandaag in Brabant 1-4 voor de club uit Almelo.

AZ

2 - 1

PSV

 21' Viergever
 57' A.Jóhansson
   35' Depay
 
 Gele kaart: Bruma, Bakkali (PSV)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
Gorter (Haps/48)
Gudelj
Ortíz
Henriksen (Elm/46)
Beerens (Gudmundsson/82)
A.Jóhansson
Martens
  Zoet (Tyton/52)
Brenet
Bruma
Hendrix
Willems
Schaars
Toivonen
Hiljemark (Bakkali/68)
Park (Maher/71)
Matavz
Depay

RKC Waalwijk

1 - 4

Heracles Almelo

 25' Joachim    10' Uth
 39' Linssen
 53' Uth
 79' Uth
 
 Gele kaart: Van Mosselveld (RKC Waalwijk), Te Wierik, Veldmate (Heracles Almelo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Apau
Van Hoevelen
Van Mosselveld
Amieux
Tavares
Duits
Anderson (Braber/58)
Jungschläger (Beauguel/59)
Castelen (Slager/80)
Joachim
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld (Veldmate/58)
Koenders
Davidson
Quansah (Cziommer/46)
Rienstra
Bruns (Bel Hassani/78)
Rosheuvel
Uth
Linssen

'Slechts rimpelingetje in 50Plus'

Politiek leider van 50Plus Henk Krol noemt de perikelen in de top van zijn partij 'een rimpelingetje'. Volgens Krol gaat de partij 'eensgezind verder'. Zaterdag stapten de voorzitter, de vicevoorzitter en de penningmeester uit het partijbestuur.

De top van de partij kwam zaterdagmiddag bijeen om te praten over de problemen binnen het bestuur van de partij. Het partijbestuur zette onlangs twee leden uit de partij vanwege vermeende integriteitsschendingen. Dit besluit stuitte op veel verzet.

Het royement van de twee leden wordt omgezet in een schorsing. Een beroepscommissie van de partij gaat zich over de kwestie buigen. Na de bijeenkomst in Utrecht met provinciale vertegenwoordigers van de partijafdelingen liet Krol weten dat de problemen nu voorbij zijn.

'Ministers Berlusconi stappen op'

De vijf ministers in de Italiaanse regering die deel uitmaken van de politieke partij van oud-premier Silvio Berlusconi zijn voornemens hun ontslag in te dienen. Dat heeft de woordvoerster van vicepremier Angelino Alfano zaterdag meegedeeld.

De centrumrechtse Volk van de Vrijheid-partij van Berlusconi zit in een ongemakkelijke regeringscoalitie met de centrumlinkse Democratische Partij. De verhoudingen in de coalitie zijn gespannen sinds de veroordeling van Berlusconi wegens belastingontduiking deze zomer door het Italiaanse hooggerechtshof werd bevestigd. Sindsdien klinkt de roep om Berlusconi zijn senaatszetel te ontnemen.

Berlusconi riep zijn ministers eerder zaterdag op af te treden, vanwege het kabinetsbesluit om de btw te verhogen.

Burgers Baalbek slaags met Hezbollah

Bij een vuurgevecht tussen strijders van de sjiitische Hebzollah en inwoners van de stad Baalbek in het oosten van Libanon zijn zaterdag drie doden en zes gewonden gevallen, melden de politie en het leger.

Het vuurgevecht brak rond het middaguur bij een controlepost van Hezbollah in de stad. Twee Hezbollahstrijders kwamen om en twee leden van een lokale soennitische familie raakten gewond.

Hezbollah heeft in zijn bolwerken, zoals Baalbek, controleposten opgericht sinds een bomaanslag in Zuid-Beiroet aan 27 mensen het leven kostte. Veel Libanezen haten die controleposten.

De strijd in het buurland Syrië heeft geleid tot grotere spanningen in Libanon. Hezbollahstrijders vechten in Syrië mee aan de kant van het regime van president Bashar Assad; Libanese soennieten steunen de opstandelingen.

Tempel van de Romeinse wijngod Bachus, Baalbek
Tempel van de Romeinse wijngod Bachus, Baalbek (foto: BlingBling10)

Verzorgingstehuizen laten bewoner onterecht betalen

Bewoners van verzorgingstehuizen worden onterecht op kosten gejaagd. Ze moeten betalen voor allerlei zaken waar het verzorgingstehuis voor op zou moeten draaien. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Staatssecretaris van Zorg Martin van Rijn (PvdA) noemt de praktijken in het VARA-programma Kassa 'treurig'.

In bijna de helft van de 152 onderzochte verpleeg- en verzorgingshuizen moeten nieuwe bewoners zelf vloerbedekking leggen en gordijnen ophangen. Een op de vier instellingen dringt aan op aanschaf van een seniorenbed en in een op de vijf huizen moeten nieuwe bewoners zelf lakens, handdoeken en washandjes meenemen.

Van Rijn laat weten dat hij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek laat instellen. "Het is niet geoorloofd om cliënten te laten bijbetalen voor zaken waarop zij aanspraak hebben. Dit heb ik eerder in brieven aan de Tweede Kamer gemeld. Ik vind het treurig dat het ondanks het verbod nog steeds plaatsvindt."

Ook gaat Van Rijn brancheorganisatie Actiz aanspreken en roept hij cliënten en hun familieleden op om onterechte bijbetalingen bij de NZa of het zorgkantoor te melden.

Vos prolongeert wereldtitel in Florence

Marianne Vos heeft zaterdag voor de tweede keer op rij de wereldtitel veroverd. De Brabantse renster liet op de slotklim in Florence iedereen achter zich en kwam solo over de eindstreep. De Zweedse Emma Johansson werd tweede, voor de Italiaanse Daniele Ratto. Het is de derde wereldtitel voor Vos, nadat ze in 2006 ook al eens de beste was.

Topfavoriet Vos sloeg op de Salviati het beslissende gaatje en bleef in de afdaling en op het laatste vlakke stuk Johansson en Ratto voor. De twee finishten vijftien seconden later. Anna van der Breggen hield Vos tot de slotklim uit de wind en werd uiteindelijk vierde op 33 seconden.

De etappe naar Florence kwam los toen het peloton moest gaan klimmen. Het grootste gedeelte raakte op de eerste beklimming van de Fiesole, die in totaal vijf keer werd aangedaan, op achterstand. Ruim veertig renners bleven over, onder wie Vos, Van der Breggen, Ellen van Dijk, Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten.

Nadat een aanval van Nederlands kampioene Brand was gestrand gingen Van der Breggen en Vos er op de vierde klim met een handvol andere renners vandoor. Onder anderen tweevoudig wereldkampioene Giorgia Bronzini moest lossen en kwam niet meer terug.

Nadat Van der Breggen veel kopwerk had verricht voor Vos zette de Brabantse op de Salviati een allesbeslissende demarrage in. Van der Breggen vervulde vorig jaar in Valkenburg eenzelfde rol. Toen werd ze vijfde.

Zeeuwen mishandelen uitsmijters

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie mannen in Middelburg aangehouden wegens wangedrag. Een van hen, een 25-jarige Vlissinger, werd opgepakt, nadat hij rond 01.45 uur in een horecagelegenheid in de Schuttershofstraat twee portiers had mishandeld.

De deurwachters wilden de man wegens wangedrag buiten zetten. De Vlissinger verwondde daarna een van de beveiligingsmedewerkers met een scherp voorwerp. De andere uitsmijter kreeg klappen, meldde de politie.

Na de aanhouding ontstond op de openbare weg een gespannen sfeer. De politie hield een 23-jarige man uit Vlissingen en een 19-jarige Middelburger aan, omdat zij niet wilden vertrekken. Pas nadat er politiehonden waren ingezet en de agenten ook hun wapenstok hadden gebruikt, keerde de rust terug. Enkele van de stappers hielden een hondenbeet aan de avond over.

Mannen vast in Middelburg wegens wangedrag
Zeeuwen mishandelen uitsmijters (foto: ANP)

Uitvaart met een vloot motoren

We hebben hier een prachtige, grote motorclub, met het mooiste clubgebouw dat je maar kunt wensen. Voor allerhande activiteiten zetten vele clubleden zich in, het is heel gezellig elke vrijdagavond. Maar zoals bij elke club begint het klein. In 1980 is daar Jan die met een paar familieleden en vrienden de koppen bij elkaar steekt en een motorclubje opricht. Jan is een enorme regelaar en de basis, samen motorrijden is er toch al. Jan is getrouwd met een dochter uit een gezin van elf kinderen, zes meiden en vijf jongens. Velen van hen rijden motor en worden lid.

Politie Sudan schiet op begrafenisstoet

Sudanese veiligheidstroepen hebben zaterdag volgens ooggetuigen in de hoofdstad Khartoem geschoten op een begrafenisstoet. Die was voor een man die vrijdag omkwam, toen eveneens werd geschoten op demonstranten.

Bij de protesten tegen een plotse verhoging van de brandstofprijzen kwamen afgelopen week al tientallen mensen om het leven. Steeds vaker roepen de demonstranten om het vertrek van de autocratische president Omar al-Bashir, die al 24 jaar aan de macht is in Sudan.

Nog altijd is niet duidelijk hoeveel mensen bij het neerslaan van de protesten zijn omgekomen. Jonge activisten en artsen bij een ziekenhuis in Khartoem zeggen dat sinds maandag meer dan honderd mensen zijn omgekomen. De Sudanese politie meldt zeker dertig doden in het hele land, onder wie een aantal politieagenten. Amnesty International en het African Center for Justice and Peace Studies zeggen alleen dinsdag en woensdag al vijftig doden gedocumenteerd te hebben.

De autoriteiten lijken een nieuwsstop te willen opleggen. Vorige week viel het internet al een hele dag uit en Sky News Arabia en Al-Arabiya werden vrijdag gelast hun kantoren in Khartoem te sluiten. Sudanese nieuwsorganisaties zeggen dat fotografen en cameramensen bij de protesten geweerd zijn, terwijl journalisten opdracht hebben gekregen de demonstranten 'saboteurs' te noemen. Twee journalisten lieten weten dat van drie kranten nummers in beslag zijn genomen en dat nog eens drie kranten zijn gesloten.

Al-Bashir kondigde vorige week bezuinigingen aan, waardoor de brandstofprijzen, die tot dan zwaar gesubsidieerd werden, bijna verdubbelden. Hij zei dat de bezuinigingen nodig waren om het land voor ineenstorting te behoeden. Sudan is door de afscheiding van het olierijke zuiden in 2011 een belangrijke bron van inkomsten kwijtgeraakt. Verder zijn in verschillende delen van het land gewapende afscheidingsbewegingen actief. Al-Bashir zelf wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht in verband met oorlogsmisdaden in de westelijke regio Darfur.


Sudan Protests: Fuel cuts spark deadly confrontations (JN1)

[Bundesliga] Müller helpt Bayern aan nipte zege op Wolfsburg

Bayern München heeft zaterdag een kleine overwinning op VfL Wolfsburg geboekt in de Bundesliga. De ploeg van trainer Pep Guardiola won in eigen huis met 1-0 door een doelpunt van Thomas Müller. De Duitse international brak in de 63e minuut de ban op aangeven van Franck Ribéry. Arjen Robben was kort daarvoor gewisseld.

De Rekordmeister deelt de koppositie nog altijd met Borussia Dortmund, dat overtuigend afrekende met SC Freiburg. In het Westfalenstadion waren de Schwartzgelben met 5-0 te sterk voor de nummer voorlaatst. Marco Reus opende de score in de 35e minuut en na een rode kaart voor Fallou Diagne sloeg hij op slag van rust uit een strafschop nogmaals toe.

Na de pauze was Robert Lewandowski de grote man bij de thuisploeg. De Pool tekende voor de derde en vierde treffer, waarna het slotakkoord voor zijn landgenoot Jakub Blaszczykowski was. Zowel Bayern als Dortmund heeft nu negentien punten, maar het doelsaldo van het team van coach Jürgen Klopp is aanzienlijk beter.

Bayer Leverkusen blijft in het spoor van de lijstaanvoerders dankzij een 2-0 zege op Hannover 96. Simon Rolfes en Sydney Sam scoorden voor Leverkusen, dat een punt minder heeft dan de nummer één en twee.

Schalke 04 kwam bij Hoffenheim met 3-1 voor, maar speelde uiteindelijk met 3-3 gelijk. Kevin-Prince Boateng en Joel Matip zetten Schalke binnen dertien minuten op een comfortabele voorsprong, maar niet veel later zorgde Anthony Modeste voor de aansluitingstreffer.

Via Marco Höger namen de bezoekers nog voor rust opnieuw een ruime afstand. Dat bleek door een benutte strafschop van Roberto Firmino en een goal van David Abraham echter niet voldoende. Schalke blijft steken op de twaalfde plaats, terwijl Hoffenheim achtste staat.

Hertha BSC was voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor FSV Mainz 05. Nicolai Müller bracht de bezoekers nog wel aan de leiding. Door Sami Allagui (2x) en Änis Ben-Hatira bleven de punten toch in Berlijn.

Efteling: 'beter lezen' met taalfouten

Pretpark de Efteling in Kaatsheuvel organiseert vier speciale weken vol taalactiviteiten om kinderen spelenderwijs met taal om te laten gaan. Jammer genoeg staat het bijbehorende boekje dat iedereen bij de ingang krijgt vol met taalfouten, aldus Omroep Brabant.

In het boekje staan diverse fouten in meervoudsvormen. Ook staan er spaties en hoofdletters op plekken waar deze niet thuishoren. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een 'mini sprookje', dat toch echt een 'minisprookje' moet zijn.

De weken worden door het park georganiseerd in samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven. Zo willen beide partijen laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht brengen. De stichting reageert op de fouten met de mededeling dat 'boekjes nooit helemaal foutloos kunnen zijn'. Koen Sanders van de Efteling vindt de foutjes 'uitermate vervelend'. "Het is een samenwerking, sommige teksten komen van de stichting en sommige van de Efteling. Dit is uiteraard niet de doelstelling van de activiteiten die we organiseren."

De activiteiten in het park begonnen op 9 september en duren nog tot 6 oktober. Omdat de weken bijna voorbij zijn, worden er geen verbeterde boekjes gedrukt.

Spin sloopt wereldstad in trailer voor Big Ass Spider

Er is een veelbelovende trailer verschenen voor de film Big Ass Spider van Mike Mendez. De film werd eerder al enthousiast ontvangen bij de wereldpremière op het SXSW festival en zal vanaf 18 oktober in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn.

Als een uit de kluiten gewassen spin uit een militair laboratorium ontsnapt moeten ongedierteverdelger Alex Mathis (Greg Grunberg) en beveiligingsagent Jose Ramos (Lombardo Boyar) hun krachten bundelen om de strijd met het monsterlijke stuk ongedierte aan te gaan. Zijn de mannen nog op tijd om de stad Los Angeles van haar ondergang te redden?

Big Ass Spider is een film die meer dan eens doet denken aan de heerlijke cultfilms uit de vijftiger jaren, waarin één of ander monster de hoofdrol vertolkte, in combinatie met horrorfilms uit de zeventiger en tachtiger jaren, waarin boze dieren de mensheid bedreigden. We mogen er alleen maar op hopen dat de exploitanten van Nederlandse bioscopen het ook weer eens aandurven om dit soort heerlijke popcornfilms te gaan vertonen op het witte doek!


Arachnophobia 2.0

Marco Borsato wil op visite bij publiek

Marco Borsato is niet van plan stadionconcerten te geven aansluitend op de lancering van zijn nieuwe plaat. "Die massaliteit of grootschaligheid past niet bij wie ik nu ben", zegt de zanger in het AD. De cd van Borsato verschijnt in november.

"Ik wil, op dit punt in mijn carrière, geen 'koning' meer zijn die zijn 'volk' naar één plek trekt", legt Borsato uit. In plaats daarvan overweegt de 46-jarige zanger met zijn band door het land te gaan trekken. "Op visite bij mijn publiek in plaats van andersom", mijmert hij. "Mensen zien, aanraken, knuffelen, genieten van ieder kuchje in de zaal. Weer persoonlijk ervaren hoe er in de spiegel wordt gegeken die John en ik de mensen voorhouden."

De nieuwe plaat van Borsato, die wederom samenwerkte met zijn vaste liedjesschrijver John Ewbank, is naar eigen zeggen vrolijker dan vorige albums. "Een positief album, dat qua sfeer naadloos aansluit op hoe ik me nu voel: een gelukkig man. Maar er staan natuurlijk ook nummers op waarvan de luisteraar een flinke emotionele duw krijgt."

De zanger, die drie jaar geleden zijn laatste cd uitbracht, zegt nu al last te hebben van een 'leuk soort spanning'. "Vroeger kon ik doodziek zijn van slechte recencies, bijna verlamd raken van de zenuwen. Dat heb ik niet meer. Kritiek raakt me nog wel, maar brengt me niet meer uit balans."

Miss World komt uit Filipijnen

De Filipijnse Megan Young is zaterdag in Indonesië gekroond tot Miss World. In tranen beloofde de 23-jarige Young 'de beste Miss World aller tijden' te worden. De Nederlandse Jacqueline Steenbeek wist wel bij de beste twintig, maar niet bij de beste tien meisjes te eindigen.

Rond de verkiezingen was een hoop te doen. Zo gingen moslims in aanloop naar de schoonheidswedstrijd meerdere keren de straat op om te protesteren. Ze wilden dat de regering de missverkiezing zou verbieden.

Eerder werd de finale al verplaatst van Jakarta naar Bali, waar het grootste gedeelte van de bevolking het hindoeïsme aanhangt, en besloten organisatoren dat er geen bikinironde zou plaatsvinden.

Dodental instorting flat Mumbai loopt op

Reddingswerkers in de Indiase stad Mumbai hebben zaterdag nog een man levend uit het puin gehaald van de flat die vrijdagochtend instortte. In totaal zijn nu 33 bewoners gered. Het aantal doden is echter opgelopen tot 42.

De 50-jarige man zat bekneld en werd met behulp van een opblaasballon van onder een plaat beton bevrijd. Hij moet waarschijnlijk een been missen.

Het vijf verdiepingen tellende gebouw stortte vrijdagochtend in. Volgens bewoners waren tussen de 83 en 89 mensen thuis toen dit gebeurde. In de puinhoop worden geen tekenen van leven meer gehoord, maar de leider van het reddingswerk zegt dat de hoop dat er nog overlevenden worden gevonden nog niet is opgegeven.

Het vrijdag ingestorte gebouw werd in 1980 opgeleverd. Er woonden voornamelijk personeelsleden van de gemeente Mumbai en hun gezinnen.

Het is de derde keer in zes maanden dat in Mumbai mensen zijn omgekomen bij de instorting van een gebouw. In april kwamen zeker 72 mensen om en in juni minstens tien. De grote vraag naar woonruimte in de snel groeiende Indiase steden en corruptie leiden er dikwijls toe dat aannemers ondeugdelijk bouwmateriaal gebruiken of meer verdiepingen op gebouwen zetten dan toegestaan.

Nieuwe aardbeving in zuidwesten Pakistan

Het zuidwesten van Pakistan is zaterdag opgeschrikt door een nieuwe aardbeving. De beving had volgens de Pakistaanse meteorologische dienst een kracht van 7,2 en het epicentrum lag ongeveer 150 kilometer ten westen van de stad Khuzdar. Er waren nog geen meldingen van nieuwe slachtoffers in het district Awaran.

De streek werd dinsdag getroffen door een beving van 7,7 die zeker 359 levens eiste. Weinig huizen in het gebied doorstonden de beving. Tienduizenden bewoners brengen de nachten door in tenten of de open lucht. Volgens Pakistaanse meteorologen kunnen de nabevingen nog weken aanhouden.

92 ontvoerde kinderen in China gered

De Chinese politie heeft bij een actie tegen kinderhandel 92 ontvoerde kinderen gered, heeft het ministerie voor openbare veiligheid meegedeeld. Er werden 301 verdachten opgepakt die deel zouden uitmaken van een netwerk dat in Henan en andere Chinese provincies kinderen stal, kocht en verkocht.

Het netwerk richtte zich op kinderen uit de zuidwestelijke provincies Yunnan en Sichuan, die in andere provincies werden verkocht.

Ontvoering van kinderen is een groot probleem in China. Door de strenge geboortebeperkingspolitiek, een traditionele voorkeur voor jongens, armoede en grote winsten is een levendige handel in baby's en kinderen ontstaan. De politie treedt er wel vaker tegen op. De regering werkt ook aan wetten om mensen die kinderen kopen of ouders die hun eigen kinderen verkopen te straffen.

Heel dorp ontruimd na gasexplosie

De Duitse politie is zaterdag overgegaan tot de ontruiming van een heel dorp, nadat bij een brand bij een gasbedrijf twee vrachtwagens met gastanks waren ontploft. Door de explosie raakten zestien brandweermannen gewond.

De brand woedde in Harthausen bij Ludwigshafen, een dorp met ongeveer drieduizend inwoners. De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in het nabijgelegen Dudenhofen.

De politie kon nog niets zeggen over de oorzaak van de brand.

Partijtop 50Plus stapt op

De top van het bestuur van 50Plus stapt op. Dat laten de voorzitter van de ouderenpartij Willem Holthuizen en de vicevoorzitter en penningmeester zaterdag weten. Ze hebben het dermate aan de stok met partijleider Henk Krol, oprichter en senator Jan Nagel en de overige bestuursleden dat ze vertrekken.

De top van de partij kwam zaterdagmiddag bijeen om te praten over de problemen binnen het bestuur van de partij. Het partijbestuur zette onlangs twee leden uit de partij vanwege vermeende integriteitsschendingen. Dit besluit, dat niet unaniem genomen was, veroorzaakte onvrede bij andere leden van de partijtop.

"Klaarblijkelijk zijn er stromingen in de partij, die zich verzetten tegen de door het bestuur genomen maatregelen en deze zelfs terug willen draaien of willen verzwakken", laten de drie bestuursleden weten. "Dat is in onze ogen niet eerlijk en integer."

Een van de weggestuurde leden is Dick Schouw, de oprichter van Ouderen Politiek Actief (OPA). Die partij doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen en overweegt mee te doen aan verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het andere lid is Adriana Hernandez, partner van Schouw en tot vorige week bestuurslid.

"Wij willen geen leiding geven aan een partij, die zich niet unaniem en zonder te marchanderen tegen het overschrijden van de gekozen partijlijn en gedragscode verzet", schrijven zij. "Wij hebben de afgelopen dagen ons uiterste best gedaan aan te geven, dat de beëindiging van het lidmaatschap van beide leden een morele aangelegenheid is, die door de partij zakelijk en conform de vastgelegde regels behandeld dient te worden. Helaas mochten we daarvoor bij enkele medebestuurders en de politieke partijtop geen steun vinden."

Ter Mors zet goede stap richting Winterspelen

Shorttrackster Jorien ter Mors is bij de wereldbekerwedstrijden in Shanghai als derde geëindigd op de 1500 meter. Daarmee heeft ze voldaan aan de eis van NOC*NSF (een plek bij de beste twaalf) met het oog op de Winterspelen in Sochi 2014.

Om daadwerkelijk naar de Spelen te worden uitgezonden moet Nederland bij de beste 32 eindigen in het landenklassement, dat wordt opgemaakt over de derde en vierde wereldbekerrace. Deze wedstrijden worden in november in Turijn en Kolomna verreden. 

De Nederlandse heren speelden geen rol van betekenis op de 1500 meter. Met de negentiende plaats wat Niels Kerstholt de beste van de drie Nederlanders. Kerstholt werd gediskwalificeerd in de halve eindstrijd. Jeroen Sonneveld werd 22ste en Koen Hakkenberg finishte als 28ste. 

[WK] Kolobnev ondanks gestolen fiets van start

Wielrenner Alexander Kolobnev gaat zondag toch van start bij de wegwedstrijd op het WK in Florence. De fietsen van zijn ploeg Katusha en Rusvelo werden vrijdagnacht gestolen, maar de Rus heeft al een geschikte nieuwe fiets gevonden. "Onze monteurs zijn de besten!", twittert Kolobnev.

De 32-jarige renner probeerde zijn nieuwe fiets al naar tevredenheid uit. Of zijn ploeggenoten bij Katusha, onder wie de Spanjaard Joaquin Rodriguez, al een nieuwe fiets hebben is niet bekend. De 272 kilometer lange wegwedstrijd voert zondag van Lucca naar Florence.

Borussia Dortmund drie weken zonder Schmelzer

Borussia Dortmund moet het de komende drie weken doen zonder linksback Marcel Schmelzer. De Duits international blesseerde zich vrijdag op de training aan zijn bovenbeen, meldt de koploper van de Bundesliga.

Erik Durm neemt zaterdag tegen SC Freiburg Schmelzers plek in. Schmelzer mist daarnaast tenminste de wedstrijd tegen Olympique Marseille in de Champions League en het treffen met Borussia Mönchengladbach.

Spurs weten niet te winnen van Chelsea-tiental

Tottenham Hotspur en Chelsea hebben zaterdag op White Hart Lane met 1-1 gelijkgespeeld. Gylfi Sigurdsson bracht de Spurs met zijn derde goal van het seizoen op voorsprong. Chelsea-aanvoerder John Terry zette na rust de eindstand op het scorebord in de Londense derby. Zijn ploeggenoot Fernando Torres werd in de slotfase van het veld gestuurd met een tweede gele kaart.

Oud-Ajacied Christian Eriksen stond aan de basis van de openingsgoal. De Deen leverde de bal in de negentiende minuut af bij Roberto Soldado, die de bal klaar legde voor Sigurdsson: 1-0. Terry bracht de ploegen na rust met een rake kopbal weer op gelijke hoogte na een fraaie vrije trap van Juan Mata.

Torres en oud-Ajacied Jan Vertonghen waren een groot gedeelte van het duel met elkaar aan het bekvechten. Nadat beide spelers al geel op zak hadden, botsten ze negen minuten voor tijd tegen elkaar in een luchtduel. De scheidsrechter vond een tweede gele kaart voor Torres op z'n plaats.

Arsenal, aartsrivaal van de Spurs, kan later zaterdag alleen aan kop gaan in de Premier League door te winnen bij Swansea City. De Spurs staan tweede met dertien punten, twee punten meer dan Chelsea.

Berdych en Raonic bereiken finale in Bangkok

Tomas Berdych en Milos Raonic strijden zondag om de ATP-titel in Bangkok. De als eerste geplaatste Tsjech versloeg in de halve eindstrijd de Fransman Gilles Simon (4) met 6-7 (5), 6-2 en 7-5. De Canadees Raonic (3) won eveneens in drie sets van een Fransman. Richard Gasquet (2) werd met 3-6, 7-5 en 6-4 verslagen.

Berdych en Raonic stonden een keer eerder tegenover elkaar. De Canadees won vorig jaar in Cincinnati in drie sets van de Tsjech. Raonic won dit jaar al het toernooi van San Jose, terwijl Berdych nog geen enkele eindzege pakte.

De Fransman Julien Benneteau (5) en de Portugees Joao Sousa bereikten in Kuala Lumpur de finale. Benneteau, in februari verliezend finalist in het ATP-toernooi van Rotterdam, was met 6-4 en 6-3 te sterk voor Stanislas Wawrinka (2). Sousa versloeg de als vierde geplaatste Jürgen Melzer verrassend met 6-4, 3-6 en 6-4.

[WK] Van der Poel verrast door wereldtitel

Wielrenner Mathieu van der Poel was lang topfavoriet voor de wereldtitel bij de junioren, maar door een knieblessure werd er hevig getwijfeld over zijn kansen. "Het komt voor mezelf ook als een verrassing", zei de Nederlander zaterdag na afloop van zijn overwinning in Florence tegen Novum Nieuws.

"Ik wist dat ik ook koersen kon winnen met mijn blessure, maar de laatste tijd heb ik enorme last aan mijn rug en knie. Maar in de volle finale kan ik blijkbaar die knop uitzetten."

Op de laatste beklimming van de Fiesole reed Van der Poel naar koploper Franck Bonnamour toe. "Ik heb veel aan de Fransen gehad. Ze namen de koers in handen en Bonnamour deed veel kopwerk toen wij met z'n tweeën reden. Ik heb daar erg van geprofiteerd."

Dat Van der Poel zo lang wachtte om een aanval te plaatsen had een reden. Vader en oud-wielrenner Adri van der Poel had hem in de voorbereiding geadviseerd zo lang mogelijk te wachten met een aanval. "Ik heb hem een sms'je gestuurd met daarin de tekst dat hij een keer een goede aanval moest plaatsen. Prachtig dat de tactiek gelukt is", aldus Van der Poel senior.

De glunderende winnaar beschrijft de lezing: "Pa was van waarde. We hebben samen de aanval doorgesproken." Na een teleurstellende vijftigste plek in de tijdrit had Van der Poel geen vertrouwen in een goede afloop. "In een normale conditie wist ik dat ik hier kans had om te winnen, maar door al die blessures en de teleurstellende plek in de tijdrit ging ik flink twijfelen."

Adri van der Poel heeft in de dagen voorafgaand bewust zijn zoon vermeden. "Ik heb hem wel geadviseerd door middel van sms'jes, maar ik heb hem niet opgezocht in het hotel. Ik wist dat dat averechts ging werken."

[JL] Helmond Sport ontslaat Eric Meijers

Het eerste slachtoffer binnen het trainersgilde in de Jupiler League is gevallen. Helmond Sport heeft besloten om niet verder te gaan met coach Eric Meijers. Dat lieten de Brabanders weten middels een verklaring op de officiële site: "Bestuur en directie hebben besloten de samenwerking met Eric Meijers per direct te beëindigen. Dit besluit is genomen op basis van een langer intern proces."

"Er is op dit moment geen vertrouwen in Eric Meijers om de eerder gestelde gezamenlijke doelstellingen te kunnen behalen. Mario Verlijsdonk zal de taken van hoofdcoach per direct overnemen. Helmond Sport gaat zich intern beraden over de toekomst en hoe de functie van hoofdtrainer verder ingevuld gaat worden."

Gisteravond verloren de Helmonders in eigen huis met 1-3 van Almere City FC. Helmond Sport staat op een negende plaats in de rangschikking, met veertien punten uit tien wedstrijden.

Cookson benoemt drie vicevoorzitters

Brian Cookson is zijn voorzitterschap van de internationale wielerunie UCI zaterdag begonnen met het aanwijzen van drie vicevoorzitters. De Fransman David Lappartient, Mohamed Wagih Azzam uit Egypte en Tracey Gaudry uit Australië werden door de Brit uitgekozen. De drie leiden respectievelijk de Europese, Afrikaanse en Oceanische wielerfederatie.

"Voor de eerste keer bezet een vrouw een belangrijke rol binnen de UCI", zei de 62-jarige Cookson over Gaudry. "Ik heb veel vertrouwen in deze drie mensen en ben er zeker van dat we de UCI een nieuwe koers kunnen laten varen."

Cookson, oud-voorzitter van de Britse wielerbond, versloeg Pat McQuaid vrijdag in de strijd om het voorzitterschap. Hij liet vervolgens weten van plan te zijn het antidopingbeleid van de UCI volledig onafhankelijk te gaan maken. Ook wil de Brit dat er een waarheidscommissie komt die renners, ploegleiders en andere betrokkenen moet aanmoedigen om openheid te geven over de dopingcultuur in de wielersport.

Wii U-versie Batman: Arkham Origins goedkoopste versie

Volgens uitgever Warner Bros. zal de Wii U-versie van Batman: Arkham Origins tien dollar goedkoper zijn dan de Xbox 360- en PlayStation 3-versies. Dit zou komen omdat de online modus, ontwikkeld door Splash Damage, niet speelbaar is op de console van Nintendo.

Waarom de multiplayer niet naar Wii U komt, is onduidelijk. Wel is bevestigd dat de ontwikkelaar die vorig jaar verantwoordelijk was voor de Wii U-port van Batman: Arkham City ook aan het roer staat van de Batman: Arkham Origins-port.

Batman: Arkham Origins

Jury dinsdag verder met overleg zaak Jackson

De jury in de zaak die Michael Jacksons moeder aanspande tegen concertpromotor AEG gaat dinsdag verder met overleggen. De zes mannen en zes vrouwen bogen zich donderdag twee uur over de zaak en vrijdag vijf uur, maar kwamen nog niet tot een oordeel.

Katherine Jackson stelt dat AEG nalatig is geweest bij het in dienst nemen van Conrad Murray, die werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van de King of Pop. De juryleden willen graag het contract zien dat AEG opstelde voor Murray. Daarnaast willen ze This Is It bekijken, een documentaire die werd gemaakt op basis van de repetities voor Jacksons comebacktoer.

De dames en heren van de jury hoeven het niet unaniem met elkaar eens te zijn. Een meerderheid van negen stemmen is voldoende.

Bank verlaagt schuld Mary J. Blige

Mary J. Blige kan een fiks bedrag aftrekken van haar schuld bij TD Bank. De bank heeft bepaald dat de liefdadigheidsinstelling van de zangeres tweehonderdduizend dollar minder hoeft terug te betalen. De bank sleepte de instelling vorig jaar voor het gerecht omdat een lening niet werd afbetaald.

Volgens entertainmentsite TMZ heeft TD Bank een schikking getroffen met de instelling van Blige. Haar schuld bij de bank bedraagt nu ongeveer 125 duizend dollar, terwijl ze eigenlijk 322 duizend dollar had moeten betalen. In de overeenkomst is vastgelegd dat Blige onmmiddellijk vijftienduizend dollar aflost. De rest van het bedrag wordt in twaalf termijnen voldaan.

De 42-jarige Blige kampt al tijden met financiële problemen. Eind mei werd bekend dat ze nog 3,4 miljoen dollar aan belastinggeld moest betalen omdat ze over 2009, 2010 en 2011 te weinig inkomstenbelasting had betaald. Het is niet bekend hoe groot de hoogte van die schuld nu is.

Motordocu niet meer vertoond op Filmfestival

De documentaire over een nieuw opgerichte en inmiddels uit elkaar gevallen motorclub wordt niet meer vertoond op het Nederlands Film Festival. Op verzoek van de producent zijn ook twee vertoningen die nog stonden gepland geschrapt. Inmiddels zijn vervangende films gevonden, zegt een woordvoerder van het festival zaterdag.

De documentaire zou vrijdagavond voor het eerst worden getoond, maar na bedreigingen van leden van een motorclub ging dat niet door. Producent Cees van der Wel zei eerder op RTV Rijnmond dat een dag eerder al doodsbedreigingen waren binnengekomen.

Van der Wel zei dat vrijdag vier motorclubleden de première verstoorden. Volgens de woordvoerder van het filmfestival kwamen ze niet verder dan de foyer. De politie werd erbij gehaald, maar het bleef volgens de woordvoerder rustig en er werd niemand aangehouden.

De documentaire zou ook nog worden uitgezonden op RTV Rijnmond, maar een medewerker kon niet direct zeggen of dat nog doorgaat. Hij verwacht daar snel duidelijkheid over te hebben.

De documentaire, Fever, gaat over de oprichting van een nieuwe Antilliaanse motorclub. De club werd twee jaar gevolgd. Na veel strubbelingen is de club volgens Van der Wel uiteindelijk uiteengevallen. De mannen die de première verstoorden zouden een kleine rol in de documentaire spelen, maar wilden volgens Van der Wel niet met de voorzitter van de uiteengevallen club geassocieerd worden. Eerder zouden ze toestemming voor de uitzending hebben gegeven.

Krajicek wint dubbeltoernooi in Clermont-Ferrand

Michaëlla Krajicek heeft het dubbeltoernooi in Clermont-Ferrand op haar naam geschreven. Samen met de Poolse Marta Domachowska versloeg ze in de finale van het ITF-toernooi Margarita Gasparyan en Alyona Sotnikova door de beslissende tiebreak met 10-8 te winnen. Het is voor Krajicek de derde dubbeltitel van het jaar.

De eerste set hadden Krajicek en haar partner nog met 5-7 verloren, waarna ze de tweede set met 6-4 wonnen en in de derde set een tiebreak afdwongen. In het enkelspel verging het de Nederlandse minder goed. De als tweede geplaatste Française Claire Feuerstein was haar met 7-6 (3), 6-7 (3) en 6-4 de baas in de kwartfinale.

Arantxa Rus werd uitgeschakeld in de halve finale in Sevilla. De als zevende geplaatste Florencia Molinero versloeg de Monsterse (4) met 7-5 en 6-2.

Robin Haase kwam op het ATP-toernooi in Beijing niet verder dan de eerste kwalificatieronde. De als tweede geplaatste Nederlander verloor met 2-6, 6-4 en 6-0 van Somdev Devvarman. De tennisser uit India was afgelopen maandag in Kuala Lumpur al te sterk voor Haase's landgenoot Jean-Julien Rojer.

Gijzeling Filipijnen voorbij

Aan een drie weken durende confrontatie tussen moslimrebellen en regeringstroepen bij Zamboanga in het zuiden van de Filipijnen is zaterdag een einde gekomen. Alle overgebleven gijzelaars zijn vrij. Volgens minister van defensie Voltaire Gazmin maken regeringssoldaten nog jacht op een handjevol strijders van het Moro Nationaal Bevrijdingsfront (MNLF). De autoriteiten proberen er ondertussen achter te komen of hun leider, Habier Malik, is gesneuveld.

Bij de gevechten zijn meer dan tweehonderd doden gevallen, onder wie 183 rebellen, 23 militairen of politieagenten en twaalf burgers. Honderdvijfennegentig gijzelaars werden gered of vrijgelaten of wisten te ontsnappen.

"De crisis is voorbij. Wij hebben de missie volbracht", zei de minister, die vanuit Zamboanga een regeringsoffensief van 4500 militairen en politieagenten overzag.

Door de gevechten moesten 130 duizend inwoners - meer dan een tiende deel van de bevolking van de havenstad - hun huizen verlaten. Ongeveer tienduizend woningen werden verwoest, door gevechten of brand, zei minister van binnenlandse zaken Mar Roxas. De bewoners kunnen nog niet meteen terug naar huis, omdat het gebied eerst moet worden ontdaan van achtergebleven explosieven en granaten, misschien ook valstrikbommen.

De gijzeling bij Zamboanga begon op 9 september, toen zwaarbewapende opstandelingen met boten van omliggende eilanden aan land kwamen. Zij stuitten echter op verzet van militairen en politieagenten en bestormden verschillende kustdorpen, waarvan de bewoners werden gegijzeld. President Benigno Aquino III besloot op 13 september tot de tegenaanval nadat de rebellen hadden geweigerd zich over te geven en de gijzelaars te laten gaan.

Het MNLF vocht voor een zelfstandige moslimstaat, maar sloot in 1996 een akkoord met de Filipijnse regering over autonomie. De guerrillastrijders legden echter niet de wapens neer beschuldigden de regering later van het niet nakomen van afspraken om de lang verwaarloosde moslimgebieden in het overwegend rooms-katholieke land te ontwikkelen. De leider van de groep, Nur Misauri, heeft zich sinds het begin van de actie niet laten zien, maar zal volgens de autoriteiten net als de 292 gevangengenomen guerrillastrijders worden vervolgd. Ze worden beschuldigd van rebellie en schending van internationale verdragen die het gebruik van burgers als menselijk schild verbieden.

Kabinet: Servië niet snel in EU na verbod Gay Pride

Door de Gay Pride in Belgrado te verbieden heeft Servië zijn kans op een EU-lidmaatschap niet vergroot. "Vrijheid van meningsuiting, van betoging en gelijke rechten voor de homogemeenschap zijn belangrijke Europese waarden", schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in een reactie.

Van een kandidaat EU-lidstaat mag volgens de minister worden verdacht dat het de veiligheid van vreedzame demonstraties kan waarborgen. "Nederland zal hiervoor binnen de EU aandacht vragen in het kader van de voortgangsrapportage van Servië", aldus Timmermans. Hij benadrukt dat Nederland Servische organisaties die opkomen voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders blijft steunen.

Vorig jaar kwam er veel kritiek uit Brussel op het annuleren van de parade en ook dit jaar was er druk vanuit de Europese Unie om de parade door te laten gaan. Vijftien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, riepen premier Ivica Dacic vorige maand per brief op om een vreedzame en veilige homoparade te houden. Binnenkort kan Servië beginnen met onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie.

De Gay Pride Parade stond zaterdag in Belgrado gepland, maar werd op het laatste moment afgelast. Premier Ivica Dacic zei vrijdagavond dat de autoriteiten de veiligheid van de deelnemers niet konden garanderen.

De afgelopen twee jaar ging de homoparade ook niet door met veiligheidsproblemen als excuus. De laatste keer dat de parade doorging, in 2010, liep het uit op een veldslag. Hooligans en jongeren van extreemrechtse groepen bestormden de stad en raakten slaags met de politie. Honderd agenten raakten gewond. Deelnemers aan de Pride bleven ongedeerd.

Extreemrechtse groepen wilden ook dit jaar een tegendemonstratie houden, vlakbij het park waar de parade zou plaatsvinden. De leider van 'Na?i, een van de extreemrechtste bewegingen in het land, waarschuwde voor een aanval op de parade, als die door zou gaan. "Het wordt net als in 2010", zei Ivan Ivanovic eerder deze week tegen lokale media.

Digitale pc-editie van Thief met extra's

Vanaf nu is het mogelijk om de digitale editie van Thief: Master Thief Edition te pre-orderen. Volgens Square Enix wordt deze editie alleen voor pc beschikbaar gesteld. Wat er precies in de editie zit is hieronder te bekijken.


De digitale editie komt met het volgende:

- Een officieel digitaal artbook.
- Digitaal stripboek.
- Een Booster Pack.
- Director's Cut Original Soundtrack.
- Een extra missie, genaamd The Bank Heist. 

Thief: Master Thief Edition is verkrijgbaar bij grotere digitale distributie platformen zoals Steam. Thief is vanaf 25 februari 2014 verkrijgbaar voor pc, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 4. 

Thief

'Xbox One-drivers zorgen voor problemen'

Het zit Microsoft niet mee met de Xbox One. Al het negatieve nieuws de laatste tijd over de nieuw console komen het consumenten vertrouwen niet ten goede en helaas blijft het er niet bij.

Er blijkt namelijk dat een Amerikaanse en Franse-ontwikkelaar technische problemen hebben met de drivers van Xbox One. Ze zeggen dat ze momenteel voor de keuze staan om games op een resolutie van 1080p met 30 fps of 900p met 60fps te laten lopen.

Volgens de developers gaat dit probleem ook niet voor de release opgelost worden. De enige oplossing die ze dan hebben om de games soepel te laten lopen is de resolutie naar beneden bij te stellen. Omdat men de fabrikanten niet tegen het zere been willen schoppen, zal dit dus ook invloed zal gaan hebben op games die ook op de PlayStation 4 zullen verschijnen.

Het is niet ongewoon dat ontwikkelaars problemen hebben met het ontwikkelen van nieuwe games op een nieuwe console. Zo waren er in het begin van het PlayStation 3-tidjperk ook veel problemen met het ontwikkelen voor de cell-processor.

Xbox One

Bakelants vertrekt naar Omega Pharma-Quick-Step

Jan Bakelants fietst komend jaar voor Omega Pharma-Quick-Step. De Belg heeft een eenjarig contract getekend bij de Belgische formatie, schrijft hij zaterdag in zijn column in de Gazet van Antwerpen. Bakelants komt over van Radioshack.

De renner dacht volgend jaar voor het team van Fernando Alonso aan de slag te gaan. De Formule 1-coureur wilde de licentie overnemen van Euskaltel, maar de twee partijen kwamen er uiteindelijk niet uit.

"Begin deze week stortte de wereld nog in toen ik te horen kreeg dat ik niet bij Team Alonso aan de slag kon", schrijft Bakelants. "En kijk, hier zit ik nu in het hotel van de Belgische ploeg gelukkig te wezen. Over mijn rol hebben we het nog niet gehad, maar ik neem aan dat ik een goede aanvulling kan zijn in de kern voor de Waalse klassiekers."

De Belg won dit jaar de tweede etappe in de Tour de France en droeg twee dagen de gele leiderstrui. Ook schreef hij de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam. Bij Omega Pharma wordt hij ploeggenoot van onder anderen Niki Terpstra.

[NBA] Gadzuric tekent bij Los Angeles Lakers

Basketballer Dan Gadzuric heeft een nieuwe NBA-club gevonden. De geboren Hagenaar heeft een contract getekend bij Los Angeles Lakers. Dat meldt de club, die niet bekendmaakt voor hoe lang Gadzuric zich aan de Lakers heeft verbonden.

De Lakers hebben nu negentien spelers onder contract staan, terwijl dat er eind oktober bij aanvang van het seizoen slechts vijftien mogen zijn. Gadzuric moet dus nog voor zijn plek vechten bij de zestienvoudig NBA-kampioen.

De 35-jarige Nederlander was afgelopen seizoen actief voor Marinos de Anzoategui in Venezuela. Van 2002 tot en met 2010 droeg hij het shirt van Milwaukee Bucks, waarna hij uitkwam voor onder meer New York Knicks en Golden State Warriors.

Kvitova wint elfde WTA-titel in Tokyo

Petra Kvitova heeft zaterdag het WTA-toernooi in Tokyo gewonnen door in de finale de Duitse Angelique Kerber te verslaan met 6-2, 0-6 en 6-3. De als zevende geplaatste Tsjechische won daarmee haar elfde WTA-titel in haar carrière en de tweede van dit jaar. Daarnaast klimt ze op de wereldranglijst van de elfde naar de zevende plek.

Kvitova was niet tevreden met de tweede set. "Ik gaf een paar simpele punten weg", zei de Wimbledon-kampioene van 2011 na afloop. "Daar wachtte ze op, dus zei ik tegen mezelf dat ik in de derde set agressiever moest zijn en dat maakte het verschil." In de halve finale had Kvitova nog de verrassend sterke Venus Williams uitgeschakeld.

WK Qatar kost 4000 mensenlevens

Een voetbaltoernooitje mag wat kosten. Buiten de nodige steekpenningen om het evenement binnen te halen, sterven er ook dagelijks arbeiders bij de bouw van de stadions. Als je ze al arbeiders mag noemen: de identificatiepapieren zijn vaak ingenomen en van een loon is nauwelijks sprake.

Een onderzoek van The Guardian leert dat er gemiddeld een Nepalees per dag sterft in de bouw van het WK 2022 in Qatar. Let op: dit zijn zuiver en alleen de moderne slaven uit Nepal. Andere buitenlandse arbeidskrachten worden niet meegerekend. In totaal zijn er in de periode van 4 juni tot 8 augustus zeker al 44 Nepalezen kapot gegaan aan hartfalen en ongelukken op het werk.  

Ze worden uitgebuit, mishandeld en mogen vaak niet drinken terwijl ze zwaar werk uitvoeren in de bloedhete woestijn. Een strak voorbeeld van hoe de (zo ongeveer) rijkste mensen op aarde, omgaan met de (zo ongeveer) armste mensen op  aarde. Gezien het feit dat vaak hun paspoort wordt afgepakt, ze geen identificatie krijgen en vaak maanden op hun zeer karige loon moeten wachten, kan je hier zonder problemen spreken over moderne slavernij. Andere etnische groepen die goed vertegenwoordigd bij deze wantoestanden zijn  Pakistanen en mensen uit Bangladesh. Ook zij worden, ondanks de gemeenschappelijke deler 'islam' als minder dan een vrouw behandeld.

 Ze worden massaal op veel te kleine kamertjes gedumpt, waar ze allerlei zaken als ziektes met elkaar mogen delen. Voor eten mogen ze hooguit bedelen en werken doodleuk 12 uur op een lege maag. Mensen die klagen worden in elkaar geschopt.

Veel arbeiders worden onder valse voorwaarden naar het emiraat gelokt. Zo werkt ook de Pakistaanse regering vrolijk mee om ervoor te zorgen dat er inmiddels meer dan 100.000 arme Pakistani in de open gevangenis genaamd Qatar een betrekking gevonden hebben.

Het megalomane emiraat steekt zo’n 165 miljard euro’s in het project. Naar schatting zullen hier ongeveer 4000 mensen het leven bij laten.

'Tweede Kunduzakkoord gaat niet lukken'

Het gaat niet opnieuw lukken om tot een Kunduzakkoord te komen. Dat zei fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer Tiny Kox zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed. "Het eerste Kunduzakkoord heeft geen van de betrokken partijen veel vruchten gebracht."

Kox verwees naar het zogenoemde Kunduzakkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie nadat het gedoogkabinet was gevallen. Omdat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, wil het zich in de Tweede Kamer alvast verzekeren van steun van oppositiepartijen. Daarom volgen volgende week gesprekken met die partijen apart. SP, PVV en PvdD doen daar niet aan mee.

Kox sprak van een achterkamertjesberaad. Volgens hem denkt het kabinet onterecht dat partijen nog eens in zijn voor een akkoord zoals het Kunduzakkoord. De SP-senator sprak van een 'soepakkoord' omdat iedereen zijn eigen eisen kan inbrengen. "Als je van alles in het water gooit krijg je soep." Hij vergeleek de handelswijze verder met puzzelen met stukjes van meerdere puzzels door elkaar. "Dat heb ik mijn 2,5-jarig kleinkind zien proberen. Het is heel frustrerend."

Volgens Kox moeten er verkiezingen komen omdat de politiek in een impasse zit. Daar was Loek Hermans, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, het niet mee eens. "Nederland vraagt om oplossingen", stelde hij. Hij verweet de SP, PVV en PvdD juist dat ze niet aan tafel willen komen en daarmee zouden weigeren aan een oplossing mee te werken.

De VVD heeft volgens Kox macht over de PvdA omdat de VVD nog terecht kan bij D66 en CDA als de PvdA iets niet wil. De PvdA zou zichzelf hebben geïsoleerd door met de VVD in een kabinet te stappen.

[WK] Wereldtitel Van der Poel

Mathieu van der Poel is de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. De achttienjarige Nederlander kwam na 140 kilometer solo over de streep.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een grote kopgroep, met namens Nederland Jaap de Jong. Nadat het peloton op gang kwam bleek echter dat de kopgroep kansloos was, uiteindelijk was de Colombiaan Martinez de enige die nog tot de finish stand wist te houden in het peloton. Na diverse aanvallen vormde zich een kopgroep met renners die voor de zege konden strijden, waaronder de Fransman Franck Bonnamour en Van der Poel.

Op de voorlaatste klim van de wedstrijd had Bonnamour bovenaan een voorsprong van vijf seconden op Van der Poel, die tijdens de afdaling echter al snel aansloot. Op de Via Salviati, de laatste klim van de dag, sloeg de zoon van voormalig wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel zijn slag.

Mathieu, kleinzoon van wielerlegende Raymond Poulidor en zelf al tweevoudig wereldkampioen veldrijden bij de junioren, moest het nog vijf kilometer volhouden tegen de achtervolgers. Uitendelijk was zijn voorsprong groot genoeg om met vlag en al over de finish te komen, drie seconden voor de rest. Het zilver was voor de Deen Mads Pedersen terwijl de verrassende Albanees Iltjan Nika beslag legde op het brons.

Graphics Xbox One Rysen niet maar dalen juist

Cevat Yerli, CEO bij Crytek, heeft bekend gemaakt dat het aantal polygonen van de exclusieve Xbox One game Ryse: Son of Rome verlaagd zijn. Dit is gedaan om de game stabieler te laten lopen en betere shading toe te kunnen passen.

De eerste screensot is van de aankondiging van Ryse: Son of Rome en hier is te zien dat men toen uitging van  150.000 polygronen.

Ryse

Als we nu naar de tech huidige techsheet kijken dan zien duidelijk dat hier nu 85.000 staat.

Ryse85k

Ryse: Son of Rome, dat origineel begon als een Kinect-game, zal exclusief voor Xbox One verschijnen vanaf de eerste dag dat de console te koop is. In Ryse: Son of Rome speel je een Romeinse generaal die zijn leger erop uit stuurt om steden over te nemen. Hiermee wijkt de serie af van de first-persongameplay waarmee we de game leerden kennen.

Bijna 19.000 handtekeningen NVVE-petitie

Een online petitie van de NVVE over hulp bij zelfdoding is inmiddels door bijna 19.000 mensen ondertekend. De vereniging vindt dat hulp bij zelfdoding door naasten (en dus niet door artsen) bij mensen met een weloverwogen doodswens niet strafbaar moet zijn.

De petitie vloeit voort uit de zaak rond de 71-jarige Albert Heringa die zijn moeder hielp sterven. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor eerder deze week drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man. De NVVE (voorheen de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) reageerde toen al geschrokken en zei de eis erg hoog te vinden.

Weekers neemt bezwaren pensioenplan niet weg

Het kabinet komt niet tegemoet aan de kritiek van de Eerste Kamer op het plan om de pensioenopbouw te verlagen. D66-senator Joris Backer heeft dat zaterdag gezegd in reactie op een brief van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) aan de Eerste Kamer.

Volgens Backer leiden de plannen van het kabinet ertoe dat de pensioenopbouw van jongeren en zzp'ers "onevenredig veel slechter wordt". Ook kan het kabinet niet garanderen dat tegenover de ingreep een verlaging van de pensioenpremies staat. Het CDA, dat eerder soortgelijke kritiek had, heeft nog niet gereageerd op de brief van Weekers.

Het kabinet heeft de oppositie nodig om zijn pensioenplan door de Senaat te krijgen. Het heeft daar geen meerderheid.

Het plan houdt in dat vanaf 2015 jaarlijks nog maar 1,75 procent van het inkomen aan pensioen kan worden opgebouwd. Via een aanvullende regeling, die in het sociaal akkoord is afgesproken, komt daar nog wat bij, zodat de totale pensioenopbouw 1,85 procent wordt.

Cornald Maas: ik drink te veel

Cornald Maas vindt dat hij eigenlijk minder alcohol zou moeten drinken. "Ik drink best veel, misschien wel meer dan goed voor me is", zegt de 51-jarige presentator zaterdag in De Telegraaf. "Maar ik word ook nooit aangeschoten."

Gemiddeld gaan er bij Maas per dag zo'n vijf glazen drank naar binnen. "Is dat te veel? Ik merk dat je bijna in een schaamtevolle positie verkeert als je dat zegt. Misschien is dat wel een van de laatste taboes: dat je er ruiterlijk voor uitkomt dat je inderdaad meer drinkt dan goed voor je is."

Toch is Maas niet van plan om te minderen. "Of ik het kan laten? Ik wil het helemaal niet laten. Ik heb natuurlijk, vanuit mijn katholieke zondebesef, wel vaak gedacht: ooit krijg ik de rekening gepresenteerd. Dan krijg ik leverkanker of zoiets vreselijks."

Dieven stelen Russische fietsen bij WK in Florence

De fietsen van de Russische wielerploegen Katusha en Rusvelo zijn vrijdagnacht gestolen in Florence. Alexander Kolobnev verschijnt daarom zondag bij de wegwedstrijd op het WK mogelijk niet aan de start. "Politie aan het werk. Alle fietsen zijn vannacht gestolen. Geen start morgen", twittert de Rus.

De Spaanse Katusha-renner Joaquin Rodriguez, de nummer drie in de laatste editie van de Tour de France, is mogelijk ook zijn fiets kwijt. De 272 kilometer lange wegwedstrijd voert zondag van Lucca naar Florence.

'Ierse voetbalbond wil Advocaat'

Dick Advocaat wordt mogelijk de nieuwe bondscoach van Ierland. De 66-jarige Nederlander is samen met Martin O'Neill kandidaat om de onlangs opgestapte Giovanni Trapattoni op te volgen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Advocaat laat weten 'nog veel drive te hebben om een ploeg te coachen'.

Trapattoni vertrok nadat hij er niet in was geslaagd Ierland naar het WK in Brazilië van volgend jaar te leiden. Advocaat zou de Ieren naar het EK van 2016 in Frankrijk moeten loodsen. De Hagenaar won tijdens het vorige EK-kwalificatietoernooi als bondscoach van Rusland nog van Ierland.

Advocaat staat volgens De Telegraaf ook in de belangstelling van Dinamo Moskou en Galatasaray. Hij wil geen commentaar geven op hun vermeende belangstelling.

De Hagenaar vertrok afgelopen zomer bij PSV na een teleurstellend seizoen. Eerder was hij onder meer bondscoach van Nederland, Zuid-Korea, Australië en België.

Krul verlengt bij Newcastle United

Tim Krul staat ook de komende vier seizoenen onder contract bij Newcastle United nadat hij zijn handtekening zette onder een nieuw contract. Tim Krul en Newcastle United gaan langer met elkaar door.

De Nederlandse doelman voelt zich goed en dat heeft hem doen besluiten een nieuw contract te ondertekenen. "Newcastle is mijn tweede thuis geworden. Er zijn maar weinig clubs die de sfeer van onze supporters kunnen evenaren", zegt Krul op het digitale thuis van Newcastle.

"Ik hou van deze club en ik ben dan ook blij dat ik de kleuren van Newcastle mag blijven dragen. Nu is het zaak om gefocust te blijven met het oog op de competitie en natuurlijk op het WK", vertelt Krul. "Ik ben dan ook zeer tevreden met deze nieuwe overeenkomst", besluit de sluitpost. Krul staat al sinds zijn zeventiende op de loonlijst bij de Premier League-club. De doelman werd in 2005 weggeplukt bij ADO Den Haag.

Nieuw programma hield Gordon spiegel voor

Gordon werd door het programma Effe Geen Cent te Makken flink met zijn neus op de feiten gedrukt. "Het gemak waarmee je normaal geld uitgeeft, was er opeens niet meer", vertelt de zanger in De Telegraaf. Samen met Gerard Joling moest Gordon een maand lang rondkomen van een AOW-uitkering.

"Nu moesten we echt kliekjes eten en overal op beknibbelen", gaat Gordon verder. "Ik heb me gerealiseerd hoe goed ik het heb." De twee raakten aan het begin van de maand al een groot deel van hun budget kwijt door na de verjaardag van Jolings moeder een paar kroegen in te duiken en vervolgens een taxi naar huis te nemen. Het ritje kostte hen 130 euro. "Daar hebben we de rest van de maand flink last van gehad", aldus Joling. "Op een gegeven moment was er nog zo weinig geld dat we alleen maar een tartaartje en sla konden eten. De zak aardappels die we in het begin in de aanbieding hadden gekocht, was toen al op."

De heren willen met Effe Geen Cent te Makken, dat vanaf volgende week op tv komt, ook aandacht vragen voor het Nationaal Ouderenfonds en werkten zichzelf naar eigen zeggen 'uit de naad' in de ouderenzorg. "Ik ben erg onder de indruk van een gesprek met homoseksueel Theo", aldus Gordon. "Hij is 81 en heeft drie jaar geleden de liefde van zijn leven verloren. Hij is moederziel alleen en wordt uigescholden op straat. Ik kan het niet helpen vooruit te denken. Hoe gaat het met mij als ik zo oud ben?"

50Plus bespreekt problemen met bestuur

De top van 50Plus komt zaterdag bijeen om te praten over de problemen binnen het bestuur van de partij. Het gaat om een overleg tussen Kamerleden, Statenleden en voorzitters van de provinciale afdelingen, bevestigt voorzitter van het afdelingsbestuur in Gelderland Ruud Bakkers.

Bakkers wil niet inhoudelijk ingaan op wat zaterdag wordt besproken en waar of hoe laat dat gebeurt. Hij verwacht dat later zaterdag meer naar buiten komt over de besluiten die worden genomen.

Volgens de Volkskrant wordt zaterdag besloten of het bestuur, waar fractieleider Henk Krol overigens geen deel van uitmaakt, moet vertrekken. Het zou twee leden onterecht uit de partij hebben gezet. Een van die leden is Dick Schouw, de oprichter van Ouderen Politiek Actief (OPA). Die partij doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen en overweegt mee te doen aan verkiezingen voor de Tweede Kamer. Schouw bracht lokale ouderenpartijen onder een naam bij elkaar nadat 50Plus had besloten de gemeenteraadsverkiezingen over te slaan.

Schouw en zijn vriendin Adriana Hernández, die ook in het bestuur zat, zijn volgens de krant op beschuldiging van integriteitsschending uit de partij gezet. Schouw omdat hij 'de grenzen die de partij heeft vastgesteld meerdere malen heeft overschreden'. Hernández omdat ze in ruil voor een tweede plaats op de kandidatenlisjt voor de Europese verkiezing ervoor zou zorgen dat de partij van haar vriend, OPA, niet zou meedoen aan de landelijke verkiezingen. Ze zou de afspraak niet zijn nagekomen.

Schouw zou veel connecties hebben bij provinciale bestuurders en Eerste Kamerleden. Juist zij moeten een besluit nemen over het royement van het tweetal. Zuid-Holland zou het bestuur er inmiddels van beschuldigen te driest te hebben geopereerd. In een brief van de afdeling zou staan dat het bestuur van 50Plus zijn positie moet 'heroverwegen'.

One Direction geeft extra concert in Nederland

Kaarten voor het optreden dat One Direction op 24 juni geeft in de Amsterdam Arena waren zaterdagochtend binnen een uur uitverkocht. Dat zei een woordvoerder van concertorganisator Mojo. De Britse popact geeft daarom een dag later ook een concert. De kaartverkoop voor het extra optreden is direct van start gegaan.

Beide optredens maken deel uit van de Where We Are Tour 2014. Die toer volgt op het derde studioalbum van One Direction, genaamd Midnight Memories, dat eind november verschijnt.

[WK] Nederlanders geloven in kansen op zwaar parcours

De Nederlandse renners verwachten zondag bij de wegwedstrijd voor profs op het WK een prominente rol te kunnen spelen. "Het is een loodzwaar parcours, maar het ligt mij erg goed", zegt Bauke Mollema, die door bondscoach Johan Lammerts als kopman is aangewezen, aan Novum Nieuws. Robert Gesink dicht Nederland kansen toe op de wereldtitel. "Als outsider kunnen wij zeker een rol van betekenis spelen."

De profs beginnen zondag in Lucca iets na 10.00 uur aan de 272 kilometer lange beproeving. Na een lange aanloop van 106,6 kilometer bereiken de renners het plaatselijke rondje in Florence. Daar zullen twee beklimmingen als scherprechter gelden. De Fiesole is een lange klim van ruim vier kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2 procent. De klim begint als een loper, maar na een kort herstelmoment komt het steilste gedeelte.

Na de eveneens steile afdaling van de Fiesole wordt de Via Salviati beklommen. De klim is met zijn zeshonderd meter vrij kort, maar ongelooflijk steil. Uitschieter is het stuk met een stijgingspercentage van zestien procent. Hier kunnen mannen met explosiviteit, zoals Philippe Gilbert en Joaquim Rodriguez, hun slag slaan.

Mollema, die spreekt van een van de zwaarste WK-parcoursen van de afgelopen vijftien jaar, vindt niet dat Nederland de koers moet dragen. "Ik verwacht dat Spanje en Italië de koers in handen nemen. Wij moeten ervoor zorgen dat we op het juiste moment meezitten."

Mollema gelooft in de Nederlandse ploeg. "Ik ben erg goed in vorm. Ik heb de laatste week van de Vuelta op reserve gereden, dus ik ben op dit moment niet helemaal kapot. Een verrassing is zeker mogelijk." Ook van de andere Nederlanders verwacht hij het nodige. "Robert Gesink heeft laten zien dat hij goed in vorm is en ik verwacht erg veel van Pieter Weening."

De kans is groot dat het zondag gaat regenen. Iets wat de Groninger helemaal niet erg vindt. "Ik maak me daar niet druk om. Ik denk niet dat regen slecht voor mij is, anderen hebben er juist wel een hekel aan."

Mollema is niet de enige troef die Nederland in handen heeft. Gesink is na een moeilijke periode weer in vorm, getuige zijn zege in de GP van Quebec. "Ik ben weer helemaal fris in de kop, de benen voelen weer top", zegt de Varssevelder, die het met Mollema eens is dat Spanje en Italië het heft in handen moeten nemen. "Wij zullen zo lang mogelijk moeten wachten en reageren als dat mogelijk is."

Ook Gesink verwacht veel van Pieter Weening. De Fries is de laatste maanden goed in vorm. Zo won hij begin augustus de Ronde van Polen. Toch blijft Weening broodnuchter onder alle aandacht. "Dit WK is geen hogere wiskunde. De besten blijven over en die gaan strijden om de wereldtitel. Je voelt in de laatste vijf rondes wel of je nog een rol van betekenis kunt spelen".

Wout Poels stelde zijn plek in de Nederlandse selectie ter beschikking, omdat hij niet voldoende in vorm was, en zodoende selecteerde bondscoach Lammerts een kleine week van tevoren Sebastian Langeveld als vervanger. "Dat telefoontje van de bondscoach kwam heel onverwacht. Ik had er niet meer op gerekend, maar natuurlijk ben ik er wel superblij mee".

Langevelds rol zal die van helper zijn. "Dat is logisch, want dit is geen parcours voor mij. Het is duidelijk dat Mollema en Gesink de kopmannen zullen zijn en ik moet zo goed mogelijk mijn werk doen."

De Nederlanders moeten de strijd aangaan met verschillende grote tenoren. Een van de kanshebbers is Fabian Cancellara. De Zwitser liet in 2009, toen in Mendrisio, zien op een soortgelijk parcours goed uit de voeten te kunnen. Hij was toen een van de sterkste mannen in koers. Mollema houdt serieus rekening met hem. "Ik zie Cancellara als de topfavoriet. Eigenlijk nog meer dan Sagan."

Cancellara houdt op zijn beurt weer serieus rekening met de Nederlandse ploeg. "Spanje en Italië zijn de belangrijkste landen op dit WK, maar ook Colombia en Nederland hebben een hele sterke ploeg. Het zou mij niet verbazen als zij er in de finale bij zijn".

Een andere favoriet - behalve de Slowaak Peter Sagan - is de Belg Philippe Gilbert. Maar die is niet zo goed in vorm als vorig jaar, toen hij de wereldtitel pakte in Valkenburg. De Waal spreekt van een loodzwaar parcours. "Je hebt hier amper herstelmomenten. Na de eerste klim ga je gelijk door naar de Salviati. Ik denk trouwens dat de beslissing niet op het steile gedeelte valt, maar pas op het vals platte stuk", aldus de Belg.

Het thuispubliek heeft de hoop vooral gevestigd op Vincenzo Nibali. De Italiaan zal gebrand zijn op een topprestatie en kan de heuvels goed aan. Wel is het van belang dat hij solo aankomt, want in een sprint zijn mannen als Sagan en Cancellara sterker dan de nummer twee van de afgelopen Ronde van Spanje.

Outsiders voor de titel zijn onder meer Christopher Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Joaquim Rodriguez en Rigoberto Uran.

[PD] Málaga pakt punt in Valladolid

De wedstrijd tussen Real Valladolid en Málaga heeft geen winnaar opgeleverd. De wedstrijd in stadion José Zorrilla eindigde zaterdagavond in 2-2. Invaller Bartlomiej Pawlowski redde met een verwoestende uithaal een kwartier voor tijd een punt voor Málaga, dat na de slechte seizoensstart nu vijf wedstrijden op rij ongeslagen is.

Málaga was dankzij Roque Santa Cruz in de 23e minuut op voorsprong gekomen. In de tweede helft kopten Javi Guerra en Humberto Osorio raak uit een corner en brachten daarmee de thuisclub op 2-1. Het inbrengen van Pawlowski bleek vervolgens een gouden zet van trainer Bernd Schuster.

Málaga bezet voorlopig de zevende plaats in de Primera División. Real Valladolid staat dertiende.

Oekraïne in leeg stadion na wangedrag fans

Oekraïne moet de WK-kwalificatiewedstrijd volgende maand tegen Polen afwerken zonder publiek. Wereldvoetbalbond FIFA heeft het land gestraft voor racistische uitingen van supporters tijdens de confrontatie met San Marino op 9 september. Tijdens die door Oekraïne met 9-0 gewonnen interland werden op de tribune nazivlaggen getoond en apengeluiden gemaakt.

De FIFA stelt dat er in Lviv sprake was van 'meerdere incidenten met een racistisch en discriminerend karakter die blijkbaar werden veroorzaakt door lokale supporters'. Behalve het spelen van een wedstrijd zonder publiek moet de Oekraïense bond ook nog een boete van 37 duizend euro betalen.

De wedstrijd tussen Oekraïne en Polen op 11 oktober is belangrijk voor plaatsing voor het WK. Beide landen hebben nog een kans om eerste of tweede in de groep te worden.

Partijleider Griekse Gouden Dageraad opgepakt

De Griekse politie heeft zaterdagochtend de leider van de neonazistische partij Gouden Dageraad opgepakt voor het oprichten van een criminele organisatie. Behalve partijleider Nikolaos Michaloliakos zijn ook andere leden van de extreem rechtse partij gearresteerd. Het is de eerste keer sinds 1974 dat in Griekenland parlementsleden worden gearresteerd.

Twee anonieme medewerkers van de politie stellen dat Mihaloliakos en Kasidiaris zijn opgepakt in een terrorismeonderzoek dat nog voortduurt. Voor drie of vier andere vertegenwoordigers van de partij staan nog arrestatiebevelen uit. Ook gaat de politie leden van de partij aanhouden. In totaal zouden zo'n 35 arrestatiebevelen uitstaan.

De operatie volgt op de moord 18 september in Athene op de linkse rapper Pavlos Fyssas (34). Hij stond bekend als antifascist. Kort na de steekpartij werd een man aangehouden die aanhanger van Gouden Dageraad zou zijn. Hij bekende de moord te hebben gepleegd.

Minister van openbare orde Nikos Dendias stelde een onderzoek in en zei dat hij wil dat dat de partij als geheel als criminele bende wordt vervolgd. Donderdag zei partijleider Mihaloliakos nog dat zijn parlementsleden mogelijk opstappen als het optreden van de autoriteiten tegen zijn partij niet ophoudt.

Dan zou voor iedere zetel die vrijkomt een tussentijdse verkiezing moeten worden gehouden. Als die zetels n handen komen van de oppositie, zou de brose regeringscoalitie kunnen instorten. Vicepremier Evangelos Venizelos was niet onder de indruk van het dreigement. Hij sprak in een reactie van een 'fantastische mogelijkheid'.

Voorheen was Gouden Dageraad een marginale organisatie met wortels in het neo-nazisme, maar mede door de economische crisis won de partij sterk aan populariteit. Sinds mei vorig jaar maakt de partij deel uit van het parlement. In de peilingen haalt de partij nog net geen zeven procent van de stemmen. De partij heeft momenteel achttien van de driehonderd parlementszetels in handen.

De overheid wil nog niet inhoudelijk op de arrestaties reageren. "Democratie kan zichzelf beschermen. Het recht zal zijn werk doen", zei een woordvoerder. Vertegenwoordigers en leden van de partij worden geregeld verdacht van gewelddadige aanvallen, vooral tegen immigranten. Ondanks zijn gewelddadige reputatie werd de partij populairder naarmate de armoede in Griekenland toenam.

De politie deed onlangs een inval in een kantoor van Gouden Dageraad in Athene. De partij zei toen niets met de steekpartij te maken te hebben.

Containers voor oude kleding vaker leeggeroofd

Inzamelcontainers voor oude kleding worden steeds vaker leeggeroofd. Dat gebeurt vooral in grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Eindhoven, zeggen het Leger des Heils en de stichting Humana zaterdag tegen de NOS.

De stichtingen die kleding inzamelen vermoeden dat georganiseerde bendes uit Oost-Europa achter de diefstallen zitten. De prijs van textiel lag eerder rond de vijftig cent per kilo, maar is gestegen naar zo'n zeventig cent per kilo. Dieven breken containers open, klimmen erin of bieden mensen met een zak kleding aan hem voor hen in de container te gooien.

Humana heeft in Eindhoven gps-zenders in lokzakken geplaatst. Toen zo'n zak werd meegenomen, leidde dat naar een huis waar 2500 zakken met oude kleding waren opgeslagen. Ook worden anti-diefstalkleppen geplaatst om diefstal moeilijker te maken.

Door de crisis zou ook minder textiel worden gedoneerd. Over het algemeen neemt de hoeveelheid met zo'n zes procent af. In de grote steden is de afname door de diefstal twintig procent. In Rotterdam haalde Humana dit jaar zeventigduizend kilo minder op.

FOK!filmblik: Shogun's Joy of Torture (1968)

De laatste jaren horen we steeds vaker dat grensverleggende horrorfilms zoals The Human Centipede, de Saw-films, The Collector en het daaropvolgende The Collection, de Hostel-reeks, A Serbian Film en Would You Rather worden gevreesd vanwege hun extreem gewelddadige en bloederige karakter. Het zou volgens sommigen zelfs een verschijnsel van de laatste tijd zijn dat films steeds sadistischer en realistisch gruwelijker zouden worden. Zelden werd de bal harder misgeslagen.

Tokugawa

Zolang als dat er al bewegende beelden op de gevoelige plaat worden vastgelegd worden er ook griezelfilms gemaakt. Het grote publiek houdt er namelijk wel van om met een spannende enge film vermaakt te worden. Omdat beginnende regisseurs in het filmvak vaak tegen enorm veel concurrentie op moesten boksen, werden griezelfilms door de jaren heen steeds beter. Aan het begin van de zestiger jaren waren het bijvoorbeeld de films van Herschell Gorden Lewis die veel opzien baarden door hun extreem bloederige en sadistische karakter, met pareltjes zoals Blood Feast, Colour Me Blood Red en Two Thousand Maniacs.

Tokugawa 1

Ook in het Verre Oosten kende men in die tijd al spraakmakende filmmakers. Een goed voorbeeld daarvan was de Japanse regisseur Teruo Ishii. Op 28 september 1968 verscheen Tokugawa Onna Keibatsu-shi voor het eerst in de Japanse bioscopen. De film, die in een beperkt aantal Nederlandse filmhuizen te zien was onder de titel Shogun's Joy of Torture, was een verzameling van een drietal voor die tijd nogal shockerende verhalen. De film opent met het verhaal over een vrouw die een relatie met haar broer begint. Helaas voor haar wordt de verboden relatie ontdekt, de vrouw wordt opgepakt en op bloedige wijze ter dood gebracht. In het tweede verhaal zien we de belevenissen op een nogal apart nonnenklooster wordt de zusters het schijnbaar drukker hebben met andere dingen dan bidden. De lesbische pinguïns hebben namelijk nogal last van jaloezie en dat zorgt uiteraard weer voor de nodige martelpraktijken in het klooster. In het afsluitende verhaal krijgen we vervolgens te zien hoever een tattoo-kunstenaar wil gaan om zijn meest angstaanjagende tatoeage uit zijn loopbaan te maken.

Tokugawa 2

Shogun ’s Joy of Torture was het eerste deel van de zogenaamde Tokugawa-serie van regisseur Ishii, die zich afspeelde in de zeventiende eeuw. Het was een tijd dat de leden van de Tokugawa-clan heersten en degenen die het waagden om de wet van de Shoguns te overtreden werden vaak zwaar en pijnlijk gestraft. Tokugawa Onna Keibatsu-Shi oftewel Shogun ’s Joy of Torture zou ook worden uitgebracht onder de alternatieve titel Punishment of the Tokugawa Women. De film mag dan 45 jaar oud zijn maar weet er nog steeds in te hakken.

Veel drinkgelegenheid op de Wadden

In een gemiddelde Nederlandse plaats is er 1 'drankgelegenheid' per 1000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum Horeca. Wie veel dranklokalen zoals cafés en kroegen zoekt per 1000 inwoners, moet naar de Waddeneilanden.

Binnen de drankensector vallen cafés, maar ook discotheken, strandtenten, sportkantines en partycentra. Het best bedeeld in gelegenheden om wat te drinken zijn de inwoners van Terschelling. Dat eiland spant de kroon metéén dranklocatie per 117 inwoners (in totaal wonen er bijna 5000 mensen op het eiland). Ook Schiermonnikoog, Ameland en Texel scoren hoog, gevolgd door Zandvoort op de vijfde plaats. Maastricht is de koploper onder de grote steden met 20 kroegen en cafés per 10.000 inwoners.

Onderaan bungelt Diemen, waar 8333 mensen het metéén kroeg moeten stellen. Dat betekent dat er drie drankgelegenheden zijn in de Noord-Hollandse plaats met 25.000 inwoners. Ook Leiderdorp, Barendrecht en Albrandswaard (met onder andere Poortugaal) zijn slecht bedeeld als het aankomt op bars en cafés.

Overigens zijn er ook plaatsen in Nederland zonder drankgelegenheden die onder de noemer café vallen, zoals Ouderkerk, Rozendaal en Vlieland. Daar zijn echter wel andere drankgelegenheden zoals sportkantines te vinden.

Relatief veel drankgelegenheden op de Wadden
Relatief veel drankgelegenheden op de Wadden (Foto: ANP)

Stichting eist via rechter beter klimaatbeleid

Een stichting wil de staat via de rechter tot een beter klimaatbeleid dwingen. In een dagvaarding die Urgenda heeft opgesteld wordt de rechter gevraagd de staat te dwingen de uitstoot van CO2 drastisch te beperken en de bevolking beter te informeren over de klimaatverandering.

De staat handelt volgens de stichting 'onrechtmatig door het niet voeren van adequaat klimaatbeleid'. De stichting roept Nederlanders op de mede-eiser in de zaak te worden door de dagvaarding te ondertekenen op hun site.

De klimaatverandering heeft volgens de stichting grote gevolgen voor de leefbaarheid op aarde en zou zo veel kosten met zich meebrengen, dat 'rigoreuze maatregelen' nodig zijn. "De politiek komt er zelf niet meer uit en is niet in staat om te doen wat nodig is: veertig procent minder CO2-uitstoot realiseren ten opzichte van 1990", schrijft de stichting in een verklaring.

De dagvaarding wordt 23 oktober ingediend bij de Hoge Raad.

'Toezicht op voedsel is kapotbezuinigd'

In tien jaar tijd is zo veel bezuinigd op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat het instituut nauwelijks ergens de tanden in kan zetten. Hierdoor kan Nederland een groot voedselschandaal zoals de uitbraak van de EHEC-bacterie twee jaar geleden in Duitsland totaal niet aan. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een onderzoek van de stichting Maatschappij en Veiligheid, die onder leiding van Pieter van Vollenhoven staat.

Het toezicht van de NVWA zou aan alle kanten rammelen. De onderzoekers wijzen erop dat het aantal werknemers terugliep van 3700 naar 2175.Ook zou het als een grote fout worden gezien dat de Keuringsdienst van Waren, die later opging in de NVWA, werd ondergebracht bij het toenmalige ministerie van Landbouw. Hierdoor zou volksgezondheid niet meer tellen. "Bij Landbouw gaan exportbelangen al snel boven alles', zegt oud-minister Cees Veerman in het onderzoek.

Verschillende onderzoekers en deskundigen, onder wie een oud-projectleider bij de NVWA, pleiten er in de krant voor het toezicht op de voedselveiligheid onder te brengen bij het ministerie van Volksgezondheid. De NVWA wilde volgens de krant niet reageren.

Dordts ziekenhuis op 1 in ziekenhuis top 100

Het Albert Schweitzer ziekenhuis uit Dordrecht staat op de eerste plaats In een ziekenhuis top 100 die het AD heeft opgesteld. Het ziekenhuis scoort onder meer bovengemiddeld goed als het gaat om ingrepen bij hart- en vaataandoeningen en bij kankeroperaties, schrijft de krant zaterdag.

Het ziekenhuis met vestigingen in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht stond vorig jaar op de negende plek en het jaar daarvoor op plaats 54. Het Medisch Centrum Leeuwarden staat onderaan. Het ziekenhuis gaat volgens de krant onderuit op de kwaliteit van de verpleging en de resultaten na kankeroperaties.Ook zou er te weinig aandacht zijn voor ondervoeding, pijn en verwardheid. Patiënten met prostaatkanker moeten te vaak opnieuw onder het mes vanwege complicaties.

De directeur van het ziekenhuis in Leeuwarden, Kees Donkervoort, zegt in de krant dat het ziekenhuis al had opgemerkt dat het op verschillende vlakken achterbleef. Hij laat weten dat aan verbetering wordt gewerkt, zo is een operatierobot voor de prostaatoperaties gekocht.

Als naar alle ziekenhuizen wordt gekeken is de ziekenhuiszorg volgens de krant vooruitgegaan. Complexe operaties worden vaker door ervaren medische teams uitgevoerd en er traden minder complicaties op die een tweede operatie vereisen.

Het is de tiende keer dat de krant een ziekenhuis top 100 opstelde. In tien jaar tijd is het aantal patiënten met doorligwonden volgens de krant drastisch gedaald. Ook is er meer aandacht voor pijnbestrijding en ondervoeding.

Voor het opstellen van de ranglijst keek de krant onder meer naar gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, veregigingen van medisch specialisten en medisce richtlijnen.

VN stemt in met vernietiging chemische wapens Syrië

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdagnacht unaniem ingestemd met het veiligstellen en vernietigen van de chemische wapens van Syrië. De stemming na twee weken intensieve onderhandelingen markeren een grote doorbraak. Sinds het uitbreken van de opstand in Syrië reageerde de veiligheidsraad vooral alsof hij verlamd was.

"De historische resolutie van vandaag is het eerste hoopvolle nieuws over Syrië in een lange tijd", zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon meteen na de stemming tegen de raad. Wel benadrukten hij en anderen dat veel meer moet worden gedaan om de gevechten die al meer dan honderdduizend doden hebben geëist te stoppen.

"Een rood licht voor een type wapen betekent geen groen licht voor het gebruik van andere wapens", zei Ban. "Dit is geen vrijbrief om met conventionele wapens te doden."

Syrië moet de duizend ton chemische wapens die het heeft voor halverwege volgend jaar hebben vernietigd. Hier wordt in november mee begonnen. Als Syrië tegenwerkt, moet de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie aannemen over de te nemen maatregelen. Hierdoor kan Rusland, een bondgenoot van Syrië, iedere vorm van straf verhinderen als het dat wil.

In de resolutie wordt overigens niet gerept over wie de chemische wapens heeft ingezet. Sommige Westerse landen hadden hierom gevraagd zodat het Internationaal Strafhof in Den Haag vervolging kon instellen. Volgens diplomaten is hierover gesproken, maar maakte Rusland bezwaar.

'Ondernemers halen productie terug'

Een op de tien ondernemers die fabrieksarbeid in het buitenland laten uitvoeren, haalt die terug naar Nederland. Dat komt vooral door gestegen loonkosten over de grens, productieverlies door miscommunicatie en reiskosten. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo die het Financieele Dagblad heeft laten uitvoeren.

Bovendien zou nog eens 5 procent overwegen die stap te nemen. De resultaten sluiten volgens het FD aan bij een recente trend om productiewerk terug te halen naar Nederland. Het gaat dan vaak om bedrijven die hier mensen uit de sociale werkvoorziening inzetten omdat ze daar loonkostensubsidie voor krijgen. Andere ondernemers zijn niet zo tevreden over de kwaliteit van het werk in het buitenland.

FOK! wat een weer...Vrij zonnig, wel iets meer wind

Voor de eerste keer in deze herfst vond er al wat lichte ijsvorming plaats op daken en grasvelden. Sommige mensen op een bepaald weerforum gingen daardoor door het lint van blijdschap. Mij stemt het juist zeer droef, want het is nu alweer een stuk vroeger donker en lekker lang buiten zitten zit er 's avonds niet meer in. Bovendien wil het weer maar niet omslaan.

Het is dit weekend overwegend zonnig. De wind uit een oostelijke richting neemt wel duidelijk toe, langs de kust en op het IJsselmeer tot vrij krachtig. De temperaturen liggen vandaag en morgen tussen de 16 en 18 graden.

Ook na het weekend blijft dit weer nog enkele dagen aanhouden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Panor1

 Marieke maakte deze schitterende panorma van een een klein wolkenveldje in een verder vrij heldere hemel. Als het goed is kun je hem vergroten door op het plaatje te klikken.

Zonso
Dumpiej maakte deze fraaie foto van de de zonsopkomst. Ook in Bergambacht was het vrij fris gistermorgen.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motorclub verstoort première op Filmfestival

De vertoning van de documentaire Fever tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht is vrijdagavond ruw verstoord door een motorclub. Vier leden drongen de zaal binnen om de première van de RTV Rijnmond-documentaire over de oprichting van een Antilliaanse motorclub te verhinderen.

"Ze wilden voorkomen dat de film gedraaid wordt, want ze zitten erin. Overigens in een ondergeschikte rol", aldus Cees van der Wel van de regionale omroep. De motorclub zou toestemming hebben gegeven voor het vertonen van de film, maar daar later op terug zijn gekomen.

Van der Wel noemde de situatie zo bedreigend dat de vertoning niet doorging. "We waren bang dat een aantal van die mensen gewapend was."

Motorclub verstoort première op Filmfestival
Motorclub verstoort première op Filmfestival (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.