Blu-ray: Jurassic Park 3D

Vincent (vinnypassy)

De blockbuster is eigenlijk maar een raar fenomeen. Geliefd door het ‘grote publiek’, meer dan eens neergesabeld door de zogenaamde ‘kenners’. Een van de regisseurs die bij de blockbuster vaak beide kampen achter zich wist te scharen, is natuurlijk Steven Spielberg. Tot de dag van vandaag kan Jurassic Park als een van zijn grootste successen worden beschouwd en het was dus niet zo verrassend dat juist deze film dit jaar in het nieuwste blockbustersausje, genaamd 3D, werd gegoten. 

Jurassic Park 3D

Inmiddels is het voor menig twintiger een film die staat voor nostalgie, voor jeugdsentiment. Welke jongen speelde in zijn jongste jaren nu niet met dinosaurussen - meisjes hadden toen natuurlijk Barbie, de plastieken versie - en fantaseerde over een wereld waarin hij met deze uitgestorven stukken geweldigheid samenleefde? Toen deze ultieme jongensdroom door Spielberg naar het grote doek vertaald werd, kon succes ook eigenlijk niet uitblijven. 

Twintig jaar later staat deze fantasie nog steeds als een huis. Het moment dat de dinosauriërs in de film worden geïntroduceerd, is op zijn minst fantastisch te noemen. Mede dankzij de filmische trucjes die Spielberg als geen ander beheerst - zoals de bij Spielberg veel vaker vertoonde gezichten vol ontzag en de kenmerkende klanken van meestercomponist John Williams die vooraf gaan aan het moment suprême - is dit het moment dat je als kijker niet alleen de film wordt ingezogen, maar je je ook terug in je jongere jaren waant. 

Jurassic Park 3D

Wat echter nog wel eens vergeten wordt, is dat Jurassic Park meer biedt dan enkel de pracht en praal van een jongensachtige fantasiewereld. Gedurende de film worden wat meer serieuze thema’s aangesneden en de personages vallen niet of nauwelijks terug in stereotypen. In eerste instantie oogt het misschien wel zo, maar naarmate de film vordert blijkt toch dat de voornaamste personages niet zo zwart-wit zijn als bij vele andere blockbusters. En dat ondanks de kleding die Dr. Ian Malcolm (zwart) en John Hammond (wit) dragen. 

Uiteindelijk is het goede scenario een absolute meerwaarde, maar de film moet het toch vooral van het vermaak hebben. Tegenwoordig draait Spielberg misschien net iets te vaak aan dezelfde knoppen, maar met Jurassic Park heeft hij een frisse en overtuigende popcornfilm gemaakt die in twintig jaar niets van zijn kracht heeft hoeven in te leveren. Het is een film die de blockbusterregisseurs van tegenwoordig maar eens moesten opzetten om te kijken hoe het echt moet. 

Beeld en geluid 

Er is al veel gezegd over het bewerken van 2D-films naar 3D, maar deze transfer kun je eigenlijk niet anders dan geslaagd noemen. De film ziet er haarscherp uit en de 3D-beelden zorgen voor een aangename diepgang die daadwerkelijk als meerwaarde gezien kan worden. Heel af en toe is de overgang niet helemaal loepzuiver, maar dat valt nauwelijks op en leidt dus ook niet af.

Jurassic Park 3D

Destijds werd Jurassic Park geroemd om zijn special effects en ook deze blijven fier overeind staan op blu-ray. Natuurlijk ziet het er tegenwoordig allemaal gelikter en gestroomlijnder uit, maar in ogenschouw genomen dat deze film alweer twintig jaar oud is kun je niet anders dan lovend zijn. Datzelfde geldt voor het geluid, dat op de momenten dat het moet overtuigend uit de speakers knalt. Des te opvallender dat het de momenten met stiltes zijn die wellicht het meest indrukwekkend zijn. 

Extra’s 

Op de 3D-versie van Jurassic Park is één extra te vinden, waarin wordt verteld over het proces van het omzetten van de film naar 3D. Buiten een schijfje met de 3D-versie, wordt er echter ook een reguliere blu-ray meegeleverd en deze zit bomvol met extra’s.

Jurassic Park 3D

Zo zijn er drie extra’s waarin terug wordt gegaan naar Jurassic Park: het begin van een nieuw tijdperk, het maken van de prehistorie en de volgende stap in de evolutie. Tel daar featurettes uit het archief, beelden van achter de schermen, de bioscooptrailer en de mogelijkheid zelf clips te schieten tijdens de film (instructie staat op de BD) bij op en je hebt al snel anderhalf uur aan extra’s. Zo hoort het.

Conclusie 

1993 was het jaar van Steven Spielberg: met Schindler’s List won hij maar liefst 7 Oscars en met Jurassic Park zette hij een van de beste blockbusters ooit neer. Twintig jaar later staat de film nog steeds als een huis. Ook in 3D, of vooral in 3D: de visuele diepgang die je met het brilletje beleeft, maakt deze ultieme jongensfantasie nog net iets ultiemer. Als er ook nog eens zo’n anderhalf uur aan extra’s te vinden is dan kun je niet anders dan stellen dat deze 3D blu-ray een verplichte aankoop is voor het herbeleven van een stuk fantastisch jeugdsentiment, maar ook de huidige jeugd zal ervan gaan genieten.