'Kiezer hoopt op deal kabinet-oppositie'

Een meerderheid van de Nederlanders hoopt dat het kabinet er deze week in slaagt om tot een akkoord te komen met de oppositie over de begroting van volgend jaar. In een peiling van Maurice de Hond hoopt 56 procent van de kiezers dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eruit komt.

De hoop op succes is het grootst onder de aanhang van D66 (85 procent) en het CDA (73 procent). Bij de coalitiepartjien VVD en PvdA ligt dit percentage iets boven de zestig procent. Alleen kiezers van de PVV en de SP zien de onderhandelingen het liefst stranden.

De morele steun voor het kabinet staat in schril contrast met die voor de VVD en PvdA. Doordat de VVD in de wekelijkse peiling een zetel verliest komen de twee niet verder dan 28 zetels, ver verwijderd van de huidige 79. Zo weinig zetels hadden ze niet eerder.

Twee derde van de kiezers vindt dat er minder zou moeten worden bezuinigd dan het bedrag van zes miljard euro dat nu op tafel ligt. Oppositiepartijen CDA en D66 moeten volgens hun kiezers dan ook niet zomaar instemmen met de kabinetsplannen. Bij het CDA kan vooral de aangekondigde accijnsverhoging geen genade vinden. De D66-aanhang wil vooral dat er meer geld gaat naar het onderwijs.

Over de kansen dat het kabinet en de oppositie er samen uit weten te komen zijn de meningen verdeeld. 42 procent denkt dat minister Dijsselbloem de komende dagen in zijn pogingen slaagt, veertig procent denkt van niet. Als er geen deal komt, vindt de helft van de kiezers dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Minister Dijsselbloem praat maandag met een aantal partijen verder over de begroting voor 2014. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vinden de gesprekken in verschillende rondes plaats. Maandag is dat vooralsnog met de financiële woordvoerders van de partijen. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat hij met de oppositie tot afspraken kan komen.