Tientallen doden bij autobomaanslag in Peshawar

Een autobomaanslag heeft in de Pakistaanse stad Peshawar zondag het leven gekost aan minstens 37 mensen. Onder de doden zijn kinderen. Voorts zijn er 75 gewonden. De bomauto ontplofte in een drukke bazaar, vlak bij een politiebureau en een moskee. De moskee en nabijgelegen winkels liepen schade op.

Volgens een overlevende zijn onder de doden dertien leden van een enkele familie. Zij waren in een open vrachtauto vanuit hun dorp naar Peshawar gekomen om er mensen uit te nodigen voor een bruiloftsfeest.

Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, is vaker het toneel van dodelijke aanslagen. De autoriteiten gaan ervan uit dat het geweld het werk is van Pakistaanse Taliban of aan de moslimextremistische organisatie verwante groeperingen. Zij willen de Pakistaanse regering ten val brengen en een streng-islamistisch staatsbestel invoeren.

Vorige week was een kerk in Peshawar het doelwit van een zelfmoordaanslag. Toen vielen er 85 doden. Vrijdag nog kwamen negentien mensen om het leven toen in een buitenwijk van Peshawar een bus met overheidspersoneel werd opgeblazen.