Activisten Greenpeace opnieuw voor rechter

Acht activisten van Greenpeace, onder wie twee Nederlanders, staan zondagochtend opnieuw voor de rechter in het Russische Moermansk. Dat meldt de milieuorganisatie. Het gaat om opvarenden van het actieschip de Arctic Sunrise. Eerder deze week werd de behandeling van hun zaak uitgesteld omdat er geen tolken waren.

De Nederlanders die zondag worden voorgeleid zijn woordvoerder Faize Oulahsen en hoofd werktuigkundige Mannes Ubels. Ook de andere zes activisten zijn buitenlanders, meldt vesti.ru. Volgens de Russische nieuwssite worden de zes vooralsnog verdacht van piraterij, maar kunnen de beschuldigingen ook worden afgezwakt.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Nadat activisten een boorplatform hadden beklommen werd het schip geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept.

De 22 opvarenden die eerder deze week werden voorgeleid werden voor twee maanden vastgezet. In totaal komen de dertig opvarenden uit twaalf verschillende landen. De Nederlandse regering heeft Rusland verzocht het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Ook overweegt Nederland juridische stappen.