BuZa: nog geen juridische stappen tegen Rusland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat nog geen juridische stappen ondernemen tegen Rusland vanwege het vasthouden van twee Nederlandse opvarenden van het schip Arctic Sunrise. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten. Zondag werd bekend dat het voorarrest van de twee Nederlanders met twee maanden wordt verlengd.

"Een diplomatieke oplossing heeft nog steeds de voorkeur", benadrukt de zegsman zondag. "Juridische stappen, waaronder de gang naar het Zeerechttribunaal in het Duitse Hamburg, worden nog onderzocht," aldus de zegsman, die daarbij verwijst naar een brief aan de Kamer van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vorige week.

Met de twee Nederlandse activisten gaat het naar omstandigheden goed, weet de zegsman. Een consulair medewerker heeft zondag kort contact met hen gehad.

De rechter in het Russische Moermansk besloot zondag dat de twee Nederlanders, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, twee maanden langer vast blijven. De 22 opvarenden die eerder deze week werden voorgeleid, werden eveneens voor twee maanden vastgezet.