Iran bereid tot onderhandelingen

Redactie

Iran is bereid zijn nucleaire installaties open te stellen voor internationale inspecteurs als onderdeel van brede onderhandelingen met de Verenigde Staten die uiteindelijk de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen kunnen herstellen. Deze gesprekken hebben de steun van de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei, zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif zondag.

Zarif zei dat de VS en hun bondgenoten de verlammende economische sancties tegen Iran moeten opheffen als onderdeel van welke deal dan ook. Iran heeft echter nog niet gezegd welke concessie het in zijn kernprogramma bereid is te doen in ruil daarvoor.

Ook zei Zarif dat Iran niet geïnteresseerd is in kernwapens, maar dat het land wel recht heeft op een vreedzaam nucleaire programma. "Er kan onderhandeld worden over verscheidene aspecten van Irans nucleaire programma. Maar ons recht om (uranium, red.) te verrijken is niet onderhandelbaar", zei Zarif.

Gelijktijdig probeerde de onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araghchi in Iran de conservatieve facties in het land die bezorgd zijn over hernieuwde contacten met de Verenigde Staten gerust te stellen door te zeggen dat het telefoongesprek vorige week tussen de Amerikaanse en de Iraanse president geen teken is dat de betrekkingen snel zullen worden hersteld. De geruststelling lijkt vooral bedoeld voor facties als de machtige Revolutionaire Garde, die zich ongemakkelijk voelen bij het contact tussen het Witte Huis en president Hassan Rouhani.

"Uiteraard normaliseert een verleden van grote spanningen tussen Teheran en Washington niet na een telefoongesprek, een ontmoeting of onderhandelingen", zei Araghchi, aldus persbureau Fars. "We vertrouwen Amerika nooit honderd procent", zei Araghchi. "En in de toekomst blijven we op datzelfde pad. We zullen ze nooit honderd procent vertrouwen."

Araghchi herhaalde ook de uitlatingen van Khamenei. Die zei eerder dat hij niet langer tegen directe gesprekken met Washington is, maar benadrukte dat hij niet optimistisch is over de mogelijke uitkomst ervan. Khamenei lijkt Rouhani de bevoegdheid te hebben gegeven om de internationale gesprekken over het nucleaire programma te voeren die over twee weken in Genève beginnen.