[WK] Rui Costa: "Dit is een droom die uitkomt"

Met Rui Costa kreeg het WK wielrennen een verrassende winnaar. De 26-jarige Portugees was na afloop euforisch. "Dit is een droom die uitkomt. Als jonge jongen had ik een droom: wereldkampioen worden. Dat is nu een feit. Ongelooflijk." Costa is de eerste wielrenner uit Portugal die de regenboogtrui verovert.

Joaquin Rodriguez leek de wereldtitel binnen te halen, maar in de laatste kilometers had Costa toch nog een jump in de benen en reed naar Rodriguez toe. "Mijn benen lieten mij gelukkig niet in de steek. Ik geloofde dat ik dit kon. Ik zag Nibali en Valverde twijfelen, zelf twijfelde ik geen moment. Als ik nog bij Rodriguez wilde komen, moest ik alles geven."

De winnaar sprak zelfs van een kat-en-muisspel. "Ik moest hem op het juiste moment grijpen. Rodriguez had niks meer te verliezen, dus die gaf alles. Het kostte mij alle kracht om weer bij hem te komen. In de sprint had ik vertrouwen. Ik geloofde dat ik dit kon."

De weersomstandigheden waren voor Costa niet ongunstig. "De eerste drie uur maakten deze koers. De regen maakte het zo zwaar. Ik heb in de koers goede momenten, maar ook slechte moment gekend. Uiteindelijk vond ik toch weer mijn juiste benen."