[WK] Rui Costa verovert wereldtitel in Florence

De Portugees Rui Costa is zondag wereldkampioen op de weg geworden. De Movistar-renner klopte op de streep in Florence de Spanjaard Joaquin Rodriguez. Alejandro Valverde kwam kort daarachter als derde over de streep, voor thuisfavoriet Vincenzo Nibali. Bauke Mollema werd op 34 seconden elfde.

De harde regenval maakte de koers loodzwaar en veel renners maakten de finale niet meer mee. Onder meer de gehele Britse ploeg, onder wie Chris Froome, hield het voor gezien. Ook Laurens ten Dam, Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland, Nairo Quintana, Chris Horner en Cadel Evans behoorden mede door valpartijen tot de vele uitvallers.

In Lucca begonnen iets na 10.00 uur 208 renners aan de 272 kilometer lange beproeving. Na een aanloop van 106,6 kilometer begonnen vijf koplopers als eerste aan het plaatselijke rondje in Florence. De Tunesiër Chtioui, de Pool Huzarski, de Tsjech Barta, de Oostenrijker Brändle en de Venezolaan Godoy reden vooruit.

Aanvankelijk bepaalden de Britten het tempo in het peloton, maar het initiatief werd overgenomen door Italië. Door het werk van de Italianen liep het verschil met de koplopers terug. Barta en Huzarski bleven met zijn tweeën over vooraan, terwijl Wilco Kelderman na zo'n tweehonderd kilometer koers wegreed uit de groep met favorieten.

De pas 22-jarige Nederlander wist in tegenstelling tot Visconti echter niet aan te sluiten bij de koplopers. Daarachter maakten Bauke Mollema, Pieter Weening en Robert Gesink lang deel uit van de voorste groep van ongeveer vijftig renners. Die laatste moest met ruim twintig kilometer te gaan passen.

Ook Nibali kwam door een valpartij op achterstand, maar de kopman van de Italianen vocht zich terug. Ondertussen werden Viscoti en Huzarski als laatste vluchters ingerekend, waarna meerdere renners tevergeefs de aanval zochten. In de laatste klim naar Fiesole ontbond Rodriguez zijn duivels.

Alleen Nibali, zijn landgenoot Valverde, Costa en de Colombiaan Rigoberto Uran hadden een antwoord op de versnellingen van de Spanjaard. Uran schakelde zichzelf evenwel uit door een valpartij. Rodriguez durfde in de afdaling het meeste risico te nemen en ging met voorsprong op weg naar de steile klim van de Via Salviati.

Het was Nibali die dat gaatje dichtte. Een nieuwe poging van Rodriguez werd echter niet gepareerd door de Italiaan, die met Valverde een stoorzender in zijn wiel had. Costa sprong wel naar de Katusha-renner toe en was vervolgens in een sprint-a-deux met minimaal verschil de beste. Hij is de eerste Portugese wereldkampioen ooit.

Mollema kwam uiteindelijk als elfde over de streep, achter Fabian Cancellara en uittredend wereldkampioen Philippe Gilbert. Weening werd 25e.