Strike Back (Seizoen 2)

In 2010 konden we voor het eerst kennismaken met de spannende Britse tv-serie Strike Back. In Chris Ryan's Strike Back, het eerste seizoen van de serie, gebaseerd op de verhalen van de voormalige SAS-sergeant Chris Ryan, zagen we hoe de voormalige Special Forces-soldaat John Porter (Richard Armitage) teruggeplaatst wordt bij de afdeling Section 20 van de MI6 (Military Intelligence, Section 6) om wereldwijd de strijd aan te gaan met allerlei terroristen. In 2011 kreeg het zesdelige eerste seizoen een vervolg getiteld Strike Back: Project Dawn. Dat tweede seizoen is nu ook uit op blu-ray en dvd.

Stapleton en Winchester in Strike Back
Stapleton en Winchester in Strike Back

Aan het einde van het eerste seizoen was John Porter gevangen genomen door de Pakistaanse terrorist Latif. Officier Michael Stonebridge (Philip Winchester) en de voormalige Delta Force soldaat Damian Scott (Sullivan Stapleton) worden er door hun nieuwe chef Rachel Dalton (Rhona Mitra) samen op uitgestuurd om hun collega uit de handen van de terroristen te bevrijden, al zullen ze daar de hele wereld voor over moeten reizen. Section 20 ontdekt dat Porter een aantal aanwijzingen voor het team heeft achtergelaten in een hotel in New Delhi in India. Een groep terroristen is ondertussen op zoek naar een wetenschapper die kennis heeft van een lading verstopte massavernietigingswapens. Een lading VX zenuwgas had eigenlijk ergens in Irak moeten worden geplant, maar Latif heeft andere plannen met het extreem dodelijke wapen. Het is het begin van een explosief avontuur, waarbij de mannen in onder meer Somalië, Zimbabwe, Algerije en Zuid-Afrika belanden.

Strike Back is een serie die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Chris Ryan. Chris Ryan werd bekend toen hij tijdens de Golf Oorlog van 1991, als enige van de eenheid Bravo Two Zero, levend aan de Irakeze troepen wist te ontkomen. Nadat Ryan de SAS had verlaten begon hij een loopbaan als schrijver. De Britse tv-zender Sky1 zat al een tijd te zoeken naar een soort van opvolger van de Amerikaanse actieserie 24 en zag wel wat in het boek van Ryan. Samen met het Amerikaanse kabeltelevisienetwerk Cinemax wist men er een zeer onderhoudende en intens spannende serie van te maken. Strike Back werd opgenomen op lokatie in Zuid-Afrika en werd gefilmd met 35mm camera's. Hierdoor krijgt de serie een heerlijk ouderwets karakter en doet daardoor ook regelmatig denken aan de spectaculaire actiefilms uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Net als de films met Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis en Steven Seagal, kent ook Strike Back dat cartooneske gevoel. Er gebeuren dingen in beeld die eigenlijk helemaal niet kunnen, maar aangezien het een tv-serie betreft, is het wel acceptabel. Strike Back was dan ook niet voor niks het best bekeken programma op Cinemax sinds de uitzending van de film Titanic in 2005.

Strike Back 2

Het tweede seizoen van Strike Back bestaat uit tien afleveringen, waarin we een beduidend meer uitgediept verhaal zien dan in het korte eerste seizoen. In de afleveringen van dit explosieve seizoen achtervolgen de twee een bende criminelen in Afrika, die een doos met nucleaire ontstekingsmechanismes in handen proberen te krijgen. Als ze daar in slagen is het leed niet te overzien en de agenten moeten alles in de strijd gooien om dit te voorkomen. De Brit Michael Stonebridge en de Amerikaan Damien Scott moeten daarvoor wel samenwerken en dat gaat ze niet altijd even gemakkelijk af. Wat volgt is een dodelijk kat-en-muisspel, waarbij je als kijker menigmaal op het puntje van je stoel zit. Wat dat aangaat is Strike Back een zeer geschikte serie om op blu-ray of dvd te hebben, aangezien je na één aflevering zeker meer wilt gaan zien. Wat dat betreft kunnen we je meteen geruststellen: de serie is in Amerika inmiddels al aan haar vierde seizoen begonnen.

Extra:
Een viertal afleveringen zijn te bekijken met audiocommentaar van cast en crew van de serie, waaronder: Philip Winchester, Sullivan Stapleton, Julian Holmes, Lyne Renee Michael J. Bassett en Shane Taylor.

Strike Back 2

Conclusie:
Ben je wel een liefhebber van mooie vrouwen, veel wapengekletter en een overdosis actie en geweld, dan is seizoen 2 van Strike Back absoluut een aanrader.