[WK] Wegrace zonder topfavoriet

Met de wegrace voor de mannen eindigen zondag de wereldkampioenschappen wielrennen in Florence. Een echte topfavoriet ontbreekt op het loodzware parcours. De Belgen hebben de titelverdediger Philippe Gilbert en outsider Greg van Avermaet in huis, maar starten slechts met zeven renners.

De Spanjaarden zijn in de breedte het sterkst maar de vraag is hoe fris Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde nog zijn na de slopende Ronde van Spanje. Vincenzo Nibali is de favoriet van het thuispubliek, terwijl ook de Zwitser Fabian Cancellara, de Slowaak Peter Sagan en de Britse tourwinnaar Chris Froome kansen moeten worden toebedacht.

Nederland verschijnt met Bauke Mollema als kopman aan de start, maar bondscoach Johan Lammerts heeft met Robert Gesink en Pieter Weening nog twee renners die in de finale een rol moeten kunnen spelen. Gesink nam na de Tour een rustperiode en groeide in Canada met winst in de GP Québec naar topvorm.

De wedstrijd over 272 kilometer begint om 10.10 uur in Lucca. Na ruim 100 kilometer is de eerste doorkomst in Florence waarna 10 ronden over een parcours van 16,5 kilometer volgen. Daarin liggen de beklimmingen van de Fiesole (4 km, gem 5,2 procent) en de Via Salviati (600 m, gem. 10,2 procent). De finish wordt verwacht rond kwart voor 5.

Wegrace WK zonder topfavoriet
Wegrace WK zonder topfavoriet (Foto: ANP)