IsraŽlische president Peres in Nederland

De Israëlische president Shimon Peres brengt de komende dagen een bezoek aan Nederland. Het oudste staatshoofd ter wereld spreekt onder meer met koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD). Zondag bezoekt hij de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge in Amsterdam.

Maandag wordt Peres ontvangen op het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. In het ICJ spreekt de president onder meer met voorzitter Peter Tomka en enkele rechters. In het Vredespaleis geeft de president een toelichting op de voortgang van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de Israëlisch-Europese betrekkingen.

De koning ontvangt de 90-jarige Peres dinsdagochtend op Paleis Noordeinde. Het is de eerste keer dat Willem-Alexander als koning een buitenlands staatshoofd ontvangt. Hij krijgt 's avonds opnieuw bezoek van Peres, wanneer hij aanschuift voor het diner samen met koningin Máxima.

Tussendoor luncht Peres met Rutte op het Catshuis, waarna hij een bezoekt brengt aan het Binnenhof. In de plenaire zaal van de Eerste Kamer spreekt hij de leden van de Eerste en Tweede Kamer toe.

Peres is ten slotte gast in het NTR-programma College Tour, waarin studenten hem bevragen. Het is zijn enige interview met Nederlandse media.

Peres was onder meer minister van buitenlandse zaken en defensie en tweemaal premier van Israël. Hij is president sinds 2007.