September was zeiknat met doorsnee temperatuur

Redactie

September was met 120 millimeter neerslag een natte maand. De natste september sinds 2001 om precies te zijn, meldt weeronline.nl. Wat temperaturen betreft was het een maand van extremen, onder meer met de warmste septemberdag sinds 1949. De gemiddelde temperatuur, 14,5 graden, is echter precies het langjarig gemiddelde.

De kletsnatte periode na de eerste zomerse week van de maand kwam door een komen en gaan van actieve neerslagsystemen. In het uiterste oosten van het land viel op één dag meer dan anderhalf keer de gemiddelde maandhoeveelheid van 78 millimeter. In de Achterhoek viel in totaal 175 millimeter, in Noord-Holland nog vijf millimeter meer.

De temperatuur lag in deze regentijd iets onder wat normaal is voor de tijd van het jaar. Eerder werd het in De Bilt op 5 september nog 30,3 graden, de eerste tropische septemberdag sinds 1991. In het Limburgse Ell werd het met 32,7 graden die dag nog net iets warmer.

Sinds ruim een week is het weer rustig, met iets hogere temperaturen. Door mist en lage bewolking kreeg de zon het wel moeilijk. Verwacht wordt dat het aantal zonuren in september uitkomt op 140. Normaal zijn dat er 143.

Kees, SBS6 Probleemwijken (Screenshot)
Kees gebruikt de vrouwelijke vorm bij het aanduiden van maanden