FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 augustus 2013

Boeienkoning ontsnapt tijdens skydive uit doodskist

Een boeienkoning, die met handboeien om in een afgesloten doodskist uit een vliegtuig stortte, is dinsdag veilig op aarde teruggekeerd.

De boeienkoning, Anthony Martin, landde zachtjes op een veld in Serena, in de Amerikaanse staat Illinois. Hij zwaaide naar de menigte toen hij neerkwam.

Martin lag in de doodskist en zijn handen waren met boeien vastgemaakt aan een riem. Zijn rechterarm was vastgeketend aan de doodskist. Op een hoogte van 4420 meter sprongen twee skydivers met de kist uit het vliegtuig. De skydivers hielden de kist recht, terwijl Martin ondertussen zijn huzarenstukje verricht.

Na afloop zei Martin dat hij, nadat hij zichzelf had ontdaan van zijn boeien, de kist ter aarde zag storten.

Mertens: "Paar keer naar adem happen"

Dries Mertens moet een paar tandjes bij schakelen om aan te haken bij Napoli. De Belg maakte zes weken geleden de overstap van PSV. "Sinds mijn verhuizing naar Italië merk ik pas hoe lang ik in Nederland heb gezeten", zegt Mertens tegen Gazet van Antwerpen.

De Rode Duivel mocht vorige week zaterdag een helft meedoen in het oefenduel met Arsenal. De wedstrijd eindigde onbeslist (2-2). "Ik heb toch een paar keer naar adem moeten happen", aldus de ex-PSV'er.

Mertens krijgt in Napels met de nodige concurrentie te maken. Trainer Rafael Benitez heeft ook nog Lorenzo Insigne en José Callejón in zijn selectie. De Belg ziet het als een uitdaging. "De keuze voor Napoli was een weloverwogen beslissing", aldus Mertens, die zich met het oog op het WK in Brazilië ook geen zorgen maakt.

"Ik heb geen angst om de selectie voor het WK van volgend jaar mis te lopen, mocht ik een paar keer op de bank zitten. De bondscoach kent mij goed genoeg om te weten waartoe ik in staat ben", besluit de oud-speler van AGOVV Apeldoorn, FC Utrecht en PSV. Mertens tekende deze zomer voor vijf jaar bij de Italiaanse club.

Groenendijk: "Heb er zelf ook van genoten"

Alfons Groenendijk zag Jong Ajax tot zijn tevredenheid goed starten aan zijn eerste seizoen in de Jupiler League. De Amsterdammers hadden in eigen huis geen kind aan Telstar en pakte gelijk een driepunter (2-0).

Hoofdtrainer Groenendijk zag zijn ploeg de gehele wedstrijd domineren en sprak na afloop dan ook van een geslaagde avond. "We hebben negentig minuten lang gedomineerd, al was ons tempo in de eerste helft niet hoog genoeg", liet de oefenmeester weten op de clubwebsite. "Het was een mooie avond. Ik heb er zelf ook van genoten." Groenendijk was ook tevreden over de opkomst in de Amsterdam ArenA.

"Dat er ruim zevenduizend mensen komen kijken naar onze talenten geeft wel aan dat het ook bij supporters leeft. Er stonden jongens van zestien, zeventien en achttien jaar in het veld. Dat geeft ook weer aan dat Ajax talenten in huis heeft."

Heracles verwacht komst nieuw stadion

Nico-Jan Hoogma, directeur van Heracles Almelo, heeft goede hoop dat op de komst van een nieuw stadion. "We gaan eruit komen, zodat we allemaal verder kunnen."

Hoogma meldt dit op het digitale thuis van de Eredivisieclub. "De gemeenteraad van Almelo heeft in juni met een grote meerderheid besloten voor de ontwikkeling van het stadiongebied. Voorwaarde is wel dat de ontwikkelingen de belangen van de binnenstad (ondernemers) niet schaden", aldus de preses.

"Heracles Almelo is van mening dat dit niet het geval is. De gesprekken met de betrokken partijen zullen na de vakantie weer een vervolg krijgen. Maar we gaan eruit komen, zodat we allemaal verder kunnen", meldt Hoogma.

"Het gaat maar om één ding en dat is Almelo. We willen komende zomer graag beginnen met bouwen zodat we in het seizoen 2015-2016 in het nieuwe stadion spelen", aldus Hoogma. Momenteel voetbalt Heracles haar wedstrijden nog in het Polman Stadion. De capaciteit van het stadion is 8.500 toeschouwers.

[CL] Uitslagen returns derde voorronde (06/08/2013)

Vandaag werden de eerste returns gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Woensdag zal PSV een 2-0 voorsprong moeten verdedigen in Brussel tegen Zulte Waregem. De winnaars van deze ronde plaatsen zich voor de play-offs.  

Club Club Uitslag Totaal
Maccabi Tel-Aviv (Isr) FC Basel 1893 (Zwi) 3-3 3-4
FC Steaua Bucureşti (Roe) FC Dinamo Tbilisi (Geo) 1-1  3-1 
NK Maribor (Slo) APOEL Nicosia (Cyp) 0-0  1-1* 
KS Skënderbeu (Alb) FC Shakhter Karagandy (Kaz) 3-2  3-5 
Fenerbahçe (Tur) Red Bull Salzburg (Oos) 3-1  4-2 
Partizan Belgrado (Ser) Ludogorets (Bul) 0-1  1-3 
Grasshopper Club (Zwi) Olympique Lyonnais (Fra) 0-1  0-2 

* wint op uitdoelpunten

Consulaat VS in Milaan ontruimd vanwege bommelding

Het Amerikaanse consulaat in Milaan is dinsdag enige tijd ontruimd geweest vanwege een bommelding. Dat heeft een bron bij de afdeling terreurbestrijding van de Italiaanse politie gezegd.

Het consulaat ontving de bommelding per brief. De melding is - gezien een symbool op de brief - vermoedelijk het werk van Italiaanse anarchisten. De politie evacueerde de mensen in het gebouw en doorzocht het pand. Behalve het consulaat zitten in hetzelfde gebouw ook kantoren van diverse Italiaanse radiozenders. Nadat de politie het gebouw had uitgekamd konden de medewerkers weer terugkeren.

De bron sprak berichten uit de Italiaanse media tegen dat er een verdachte koffer is gevonden. Een metrostation werd korte tijd gesloten, maar is inmiddels heropend.

Falkenburg lijkt voor Go Ahead te kiezen

Erik Falkenburg vervolgt zijn loopbaan waarschijnlijk bij Go Ahead Eagles, waar hij met Foeke Booy een oude bekende tegenkomt. Falkenburg heeft volgens Voetbal International maandagavond ADO Den Haag afgezegd.

De Hagenaars wilden de middenvelder graag overnemen van AZ, waar hij geen uitzicht heeft op een basisplaats. Falkenburg had een positief gesprek met trainer Maurice Steijn, maar besloot uiteindelijk toch af te zien van een transfer naar ADO.

Go Ahead Eagles lijkt nu de beste papieren te hebben voor Falkenburg, die deze zomer ook op belangstelling van Panathinaikos en NAC Breda kon rekenen. Bij Go Ahead kan de 25-jarige Leidenaar met trainer Foek Booy een oude bekende tegenkomen. Booy en Falkenburg werkte in het verleden al samen bij Sparta Rotterdam.

Doden bij ammoniaklek in fabriek Oekraïne

Bij een ammoniaklek in een chemische fabriek in Horlivka, in het oosten van Oekraïne, zijn dinsdag vijf mensen om het leven gekomen en meer dan twintig ziek geworden. Dat heeft het Oekraïense ministerie van noodsituaties bekendgemaakt.

In een leiding waar ammoniak doorheen stroomde viel plotseling de druk weg, waardoor de ammoniak vrijkwam. Verdere details wilde het ministerie niet geven.

In een verklaring op zijn website liet chemisch concern Stirol weten dat de kapotte leiding gerepareerd is en dat omwonenden geen gevaar lopen. Ammoniak wordt gebruikt bij de productie van kunstmest, een belangrijke industrie voor de Oekraïense economie.

'Leider al-Qaida gaf bevel tot aanslag'

Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat ze communicatie hebben onderschept tussen de hoogste leider van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, en de leider van de Arabische afdeling van de terreurorganisatie die in Jemen is gevestigd. Het zou gaan om 'elektronische communicatie' waarin al-Zawahiri opdracht gaf tot een aanval op korte termijn, zo meldde The New York Times maandag.

Waar die aanval zou moeten plaatsvinden vermeldden de berichten echter niet. Voor de Amerikaanse regering was de dreiging reden om 22 ambassades en consulaten in islamitische landen tijdelijk te sluiten en het publiek te waarschuwen.

Ook de Nederlandse ambassade in Jemen ging uit voorzorg dicht. De Amerikanen hebben een aantal posten maandag heropend, maar in Caïro, Amman, Abu Dhabi, Tripoli en Sanaa blijven de kantoren tot nader order gesloten.

Volgens experts is het hoogst ongebruikelijk dat leiders van al-Qaida dit soort bevelen uitdelen aan gelieerde organisaties.

'Leider al-Qaeda gaf bevel tot aanslag'
'Leider al-Qaida gaf bevel tot aanslag' (Foto: ANP)

Onderzoeksteam VN bijna klaar voor vertrek Syrië

Een team deskundigen van de Verenigde Naties is dinsdag in Den Haag bijeengekomen om de laatste voorbereidingen te treffen voor het vertrek naar Syrië. Het team gaat onderzoek doen naar het gebruik van chemische wapens bij drie aanvallen in Syrië.

VN-woordvoerder Martin Nesirky zei dinsdag dat de VN bezig zijn met het afronden van enkele juridische en logistieke voorbereidingen voor het onderzoek naar de aanvallen in Khan al-Assal, in de buurt van Aleppo, en twee andere plaatsen. Om veiligheidsredenen worden de exacte locaties geheimgehouden.

"De verwachting is dat deze voorbereidingen binnen enkele dagen zijn afgerond, daarna zal bekendgemaakt worden wanneer de missie in Syrië plaatsheeft", aldus Nesirky.

Bethesda laat Wii U links liggen

Wii U-eigenaren die hoopten The Elder Scrolls Online of Wolfenstein: The New Order te spelen op Nintendo's nieuwste console komen bedrogen uit. Bethesda verklaart op het moment geen games te ontwikkelen voor de Wii U.

Bethesda's PR en marketing vice-president Pete Hines legt een en ander uit aan Joystiq: "None of the game's we've announced are being developed for the Wii U, so it's guaranteed that none of those games are coming to Wii U. Will any future ones come out? I can't say for sure, in our near-term focus it's not on our radar."

"It's largely a hardware thing," aldus Hines. "We make the games that we want to make, on whatever platforms will support them as developed." Als voorbeeld haalde hij The Elder Scrolls Online aan. Volgens Hines was er het aannemelijk dat de game ook voor Xbox 360 uit zou komen, maar dat was simpelweg niet mogelijk vanwege hardwarebeperkingen.

Bethesda sluit toekomstige Wii U-releases echter niet volledig uit. "It remains to be seen what the future holds," aldus Hines.

The Elder Scrolls Online
The Elder Scrolls Online

VS evacueren Amerikanen uit Jemen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dinsdag met een paar vliegtuigen een aantal Amerikanen uit Jemen geëvacueerd. In twee C-17 militaire transportvliegtuigen van de US Air Force zijn naar verluidt ongeveer 90 mensen uit het land teruggetrokken.

De evacuatie volgt op de oproep van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington aan de Amerikaanse burgers om het onrustige land in het Midden-Oosten per direct te verlaten. Amerikaans overheidspersoneel dat niet per se in Jemen hoeft te zijn, moet van het Amerikaanse departement uit het land vertrekken.

De Verenigde Staten en andere westerse landen, zo ook Nederland, hebben hun ambassades in onder meer Jemen gesloten na een terreurdreiging.

In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zijn zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Honderden gepantserde militaire voertuigen bewaken het presidentieel paleis, westerse ambassades en andere gebouwen, meldde de BBC.

VS evacueren Amerikanen uit Jemen
VS evacueren Amerikanen uit Jemen (Foto: ANP)

Blind en Veltman verlengen verbintenis

Daley Blind en Joël Veltman hebben dinsdag een nieuwe verbintenis getekend bij Ajax. De verdedigers staan nu tot respectievelijk tot 2016 en 2017 onder contract.

Dat Blind en Veltman zouden bijtekenen was geen verrassing. Ajax bereikte vorig seizoen al een akkoord met international Blind over een nieuwe verbintenis. Alleen de handtekeningen van de betrokken partijen stonden nog niet op papier. De linksback tekende dinsdag een contract tot medio 2016 bij de regerend landskampioen.

Veltman staat door zijn nieuwe verbintenis tot medio 2017 onder contract bij Ajax. De verdediger kwam tot nu toe elf wedstrijden uit in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Maandagavond liep Veltman bij Jong Ajax een knieblessure op. De komende dagen moet een MRI-scan de ernst van de blessure bij de jongeling uitwijzen.

Neerslagtekort regionaal verder opgelopen

Het neerslagtekort in delen van Nederland is ondanks de neerslag van vorige week verder opgelopen. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, die het watertekort in de gaten houdt. In het noorden, oosten en zuiden van het land is sprake van lage tot zeer lage grondwaterstanden.

Ook voor deze week zijn beregeningsverboden afgekondigd in het zuiden, midden en oosten van het land. Waterschappen houden de vinger aan de pols en blijven alert op veranderingen.

De afvoer van de Rijn is momenteel nog wel voldoende om verzilting van wateren langs de kust tegen te gaan. Wel wordt in sommige gebieden extra water ingelaten om verzilting en waterverlies door verdamping tegen te gaan. Bij dijken die gevoelig zijn voor droogte voeren waterschappen extra inspecties uit.

Schade en gewonden door noodweer Duitsland

Het zware onweer heeft dinsdag in Duitsland voor veel overlast in het treinverkeer gezorgd. Ook vielen er gewonden door rondvliegende takken en bomen die omwaaiden.

Vooral op het spoortraject Berlijn-Hamburg waren er problemen. Ten westen van Berlijn waren er door een windhoos bomen op het spoor terechtgekomen. Tienduizenden mensen liepen vertraging op.

In het Rijn-Main-gebied in de centrale deelstaat Hessen hadden brandweerlieden handenvol werk, omdat kelders waren ondergelopen en daken waren weggewaaid.

Schade en gewonden door noodweer Duitsland
Schade en gewonden door noodweer Duitsland (Foto: ANP)

Van Nistelrooy: "Dit smaakt naar meer"

Ruud van Nistelrooy is begonnen aan zijn stage bij de B1 van PSV. De oud-spits is enthousiast over zijn eerste ervaring. Van Nistelrooy begon maandag bij het jeugdelftal van de Eindhovense topclub.

"Wat ik vandaag heb meegemaakt smaakt naar meer", laat de voormalige topspits van Real Madrid en Manchester United weten aan het Brabants Dagblad. Hoewel Van Nistelrooy als voetballer een schat aan ervaring met zich meebrengt, meent de oud-international zich toch nog onwennig te voelen. "Ik kan van alles zeggen, maar wil eerst kijken of het me bevalt. Eigenlijk begin je gewoon weer helemaal opnieuw, met de bagage als voetballer."

Ambassadestaf Jemen verminderd tot 4 man

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft het aantal ambassademedewerkers in Jemen tijdelijk verminderd tot een 'kernstaf' van 4 Nederlanders. "Ik heb alle kanten van de zaak gewikt en gewogen. Ik wil niet dat de ambassadestaf risico loopt", liet hij dinsdagavond weten. De inkrimping volgt na het ,,dringende advies" aan Nederlanders in Jemen om het land te verlaten.

Normaal gesproken werken er ongeveer 21 medewerkers op de ambassade: 6 Nederlanders en zo'n 15 Jemenieten. "De kernstaf richt zich vooral op de politieke situatie, veiligheid en onderhoudt contacten met de andere EU-lidstaten", zegt Timmermans. Overigens blijft de ambassade tot en met maandag 12 augustus dicht voor publiek.

Ambassadestaf Jemen verminderd tot 4 man
Ambassadestaf Jemen verminderd tot 4 man (Foto: ANP)

Lunch jatten met XCOM

Vanaf vandaag kun je zelf aan de slag met een 'real-life' interactieve video van The Bureau – XCOM Declassified op www.hungoverx.com.Het tactische Battle Focus-menu uit The Bureau krijgt een nogal aparte manier van uitleg.

Als speler bestuur je een slaperige werknemer die te laat op zijn werk aankomt na een nacht The Bureau – XCOM Declassified te hebben gespeeld. Hij heeft om zijn collega's te gebruiken als teamgenoten, maar in plaats wapens en mijnen, moet je bazen en managers afleiden met andere middelen.

Wil je aliens gaan verslaan met het Battle Focus-menu, dan moet je nog even wachten tot 23 augustus, want dan is The Bureau – XCOM Declassified uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Saudi-Arabië bevestigt tegenhouden Al-Bashir

Het toestel van de Sudanese president Omar al-Bashir mocht zondag niet door het Saudische luchtruim vliegen, omdat daarvoor geen toestemming was gevraagd. Dat heeft de Saudische civiele luchtvaartautoriteit dinsdag gezegd. Al-Bashir was onderweg naar Teheran voor de beëdiging van Hasan Rouhani als nieuwe president van Iran.

Het toestel van Al-Bashir is een speciaal gecharterd Saudisch vliegtuig, dat buiten in het koninkrijk geregistreerd staat en geen commerciële vluchten mag uitvoeren. In een verklaring zei de luchtvaartautoriteit dat de piloot van het toestel pas op de terugweg naar Sudan had gezegd dat de Sudanese president aan boord was.

Saudi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden, maar er zat volgens de Saudische autoriteiten geen diepere reden achter het besluit het toestel tegen te houden.

A8 weer open na kettingbotsing

De A8 van Amsterdam richting Zaandam is dinsdag ongeveer twee uur afgesloten geweest bij knooppunt Zaandam na een kettingbotsing. Ook op de A10 was het raak. Beide snelwegen waren rond 19.45 uur weer open.

De Verkeersinformatiedienst (VID) stelt dat vanwege de ongelukken sprake was van een verkeerschaos rond Amsterdam. Veel automobilisten stonden er in de file.

Bij de kettingbotsing op de A8 zijn volgens een politiewoordvoerder drie gewonden gevallen, die zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Een van de slachtoffers zat bekneld in de auto.

Van de A8 gingen rond 17.30 uur eerst twee rijstroken dicht, maar al gauw werd de snelweg bij knooppunt Zaandam helemaal afgesloten, meldt de VID. Het verkeer dat ingesloten stond tussen de afrit en het ongeval moest onder politiebegeleiding keren.

Omstreeks 18.00 uur gebeurde ook een ongeluk in de Coentunnel op de A10 in de richting van Den Haag. De tunnel werd ook korte tijd volledig afgesloten vanwege dit ongeval waarbij alleen blikschade zou zijn ontstaan. Rond 18.30 uur was echter alleen nog de rechterrijstrook in de tunnel richting Den Haag dicht en omstreeks 19.45 uur waren alle rijstroken op de A8 en de A10 weer vrijgegeven.

Wall Street op verlies

De aandelenbeurzen op Wall Street verkeerden dinsdag in mineur. De graadmeters boekten verliezen, onder meer na opmerkingen van een Fed-bestuurder over het afbouwen van het monetaire steunprogramma.

De Dow-Jonesindex noteerde in de middag handel 0,6 procent lager op 15.515 punten. De S&P 500-index stond eveneens 0,6 procent in de min op 1697 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,7 procent tot 3665 punten.

Dennis Lockhart, de president van de centrale bank van Atlanta, zei in een interview dinsdag dat de Fed dit jaar het stimuleringsprogramma zal reduceren. "Het lijkt alsof beleggers een excuus zochten om te verkopen en die ook vonden in de opmerkingen van Lockhart", zegt een Amerikaanse analist. "Het is niets nieuws, maar met zulke hoge standen kan elk nieuws van de Fed worden aangegrepen om winsten te nemen."

Maar ook voordat de opmerkingen van Lockhart aan het licht kwamen, waren beleggers al bezig te verkopen en terug te treden van de hoge standen die graadmeters eerder deze zomer hadden bereikt. Dinsdag moesten onder meer de aandelen van detailhandelaren het ontgelden.

American Eagle Outfitters verloor ruim 15 procent nadat de kledingzaak had laten weten dat de winst dit jaar lager zou uitvallen dan verwacht. Onder meer Abercrombie& Fitch en Gap werden meegenomen in de val met verliezen tot 4 procent.

De euro noteerde 1,3310 dollar, tegen 1,3295 bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie was 1,4 procent goedkoper op 105,14 dollar. Brentolie viel 0,7 procent in prijs tot 107,98 dollar.

Wall Street op verlies
Wall Street op verlies (Foto: ANP)

Doden bij autobomexplosie Damascus

Bij een autobomexplosie in een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus zijn dinsdag achttien mensen om het leven gekomen en ruim vijftig gewond geraakt. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld.

De explosie had plaats in de voorstad Jaramana, een wijk waar veel aanhangers van de Syrische president Bashar Assad wonen. Vooralsnog is de aanslag niet opgeëist.

Rebellen die strijden tegen het regime van Assad voeren geregeld aanslagen uit op wijken waar veel Assad-aanhangers en leden van de regering en de veiligheidsdiensten wonen.

VS praten toch met Russen ondanks Snowden

De Verenigde Staten hebben besloten om de gesprekken met Rusland vrijdag in Washington toch door te laten gaan. Dat hebben Amerikaanse functionarissen dinsdag gezegd.

Eerder besloot het Witte Huis om de dialoog met de Russen voor onbepaalde tijd uit te stellen na het besluit van Rusland om klokkenluider Edward Snowden asiel te verlenen. Nadat hij het PRISM-spionageschandaal aan het rollen had gebracht, probeert Snowden uit handen van de VS te blijven. Na meer dan een maand kamperen in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo kreeg hij een verblijfsvergunning van Rusland.

VN: hulpverlening Darfur in gevaar om visaproblemen

De Sudanese regering heeft de werkvergunning van twintig van de 37 medewerkers van de Verenigde Naties in het land niet verlengd. Daardoor komt de hulpverlening aan ontheemden in Darfur in gevaar. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, dinsdag gezegd.

VN-woordvoerder Martin Nesirky zei dat de VN graag zou zien dat er beweging kwam in de visa- en werkvergunningenkwestie. De Sudanese VN-afvaardiging wilde niet reageren op de kwestie.

In Darfur zijn ongeveer twee miljoen mensen ontheemd geraakt. Zo'n 1,2 miljoen ontheemden leven in opvangkampen. Vorige week luidde de VN-Veiligheidsraad de noodklok over de verslechterende humanitaire situatie in Darfur.

De spelers weten waar ze zijn in FIFA 14

Electronic Arts heeft een nieuwe video online gezet van FIFA 14 met nieuwe features zoals 'Zuiver Schieten' en 'Realistische Balfysica'. De makers praten over wat het allemaal doet voor de gameplay.

FIFA 14 is verkrijgbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation Portable, PlayStation 2, Nintendo 3DS, Wii en pc vanaf 26 september. Er komt nog een versie voor PlayStation 4 en Xbox One, maar dan moet je meer geduld hebben.

Nieuw proces voor Duitse klokkenluider

Een Duitse rechtbank heeft dinsdag de vrijlating gelast van een man die al zeven jaar in een tbs-kliniek werd vastgehouden. De rechter heeft bepaald dat de rechtszaak over moet.

De gedetineerde, de 56-jarige Gustl Mollath, werd in 2006 veroordeeld omdat hij zijn vrouw zou hebben aangevallen en autobanden lek zou hebben gestoken. Hij werd als een bedreiging voor de samenleving gezien. Mollath heeft de beschuldigingen altijd ontkend en beweerde dat hij werd vervolgd, omdat hij belastingontduiking bij de HypoVereinsbank, waar zijn vrouw werkte, aan de kaak wilde stellen.

De kwestie kwam vorig jaar uitgebreid aan bod in Duitse media toen na een intern onderzoek bij de bank bleek dat enkele van de beweringen van Mollath waar bleken te zijn. De rechtbank in Beieren oordeelde dinsdag bovendien dat het medisch rapport dat in het proces werd gebruikt ongeldig is.

Van der Gijp heeft toch geen spijt

René van der Gijp heeft toch geen spijt van zijn uitspraken over homo's. De oud-voetballer leek dinsdagmiddag op Twitter zijn excuses aan te bieden, maar het account @RenvanderGijp bleek niet van Van der Gijp te zijn.

Van der Gijp zei maandagavond in Voetbal International dat voetbal geen sport voor homo's is. "Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken."

Tegen nrc.next laat hij dinsdagmiddag weten nog volledig achter zijn uitspraken te staan. "Ik voel me niet aangesproken als iemand mij voor homofoob uitmaakt. Als er iemand is die het helemaal geen reet kan schelen wat iemand met zijn leventje doet, ben ik het. Ik snap nog steeds niet wat ik fout heb gezegd."

Van der Gijp denkt dat het voetbal juist een zeer tolerante beroepsgroep is. "Wat mij stoort is dat het voetbal wordt neergezet als intolerant, omdat homo's niet uit de kast zouden durven komen. Er zijn gewoon niet zo veel homo's." Hij denkt dan ook dat homo's die niet voor hun geaardheid uit durven te komen niet hun collega's vrezen. "Dan is het veel meer angst voor de reacties van familie en vrienden."

Rob Oudkerk naar OPA?

De nieuwe Ouderenpartij Amsterdam (OPA, ja echt) heeft de voormalige PvdA-wethouder Rob Oudkerk benaderd om lijsttrekker te worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dat heeft campagnecoördinator Dick Schouw dinsdag bevestigd na een bericht in Het Parool.

"We willen hem dolgraag als lijsttrekker hebben", zegt Schouw. "Hij heeft veel politieke ervaring, als wethouder en in de Tweede Kamer. Wij denken dat zijn ervaring, levenswijsheid en bekendheid zal helpen om de partij goed te laten scoren bij de verkiezingen en om ons profiel sterker te maken."

Volgens Schouw denkt Oudkerk na over het verzoek. Hij heeft afgesproken voor 1 september uitsluitsel te geven.

De nu 58-jarige Oudkerk was PvdA-Kamerlid van 1994 tot 2002, toen hij wethouder werd in Amsterdam. In die functie raakte hij in opspraak, onder meer vanwege het bezoeken van prostituees op de tippelzone aan de Theemsweg. Hij trad af in januari 2004. Sindsdien is herhaaldelijk sprake geweest van een mogelijke comeback, maar het is er nooit van gekomen.

De OPA is een van de lokale partijen die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden opgericht door mensen die banden hebben met 50Plus. De landelijke ouderenpartij doet zelf niet aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Schouw gaat de OPA niet louter de belangen van ouderen behartigen. Ook komen er niet uitsluitend ouderen op de lijst. "We worden niet een soort bejaardenpartijtje, maar een hippe OPA met een visie die voortkomt uit wijsheid en ervaring."

OPA en OPA hebben ruzie

OPA is al tien jaar oud en OPA vindt het niet leuk als daar zomaar een nieuwe OPA bij komt. Want alleen OPA kan OPA heten. Dat is tenminste de redenatie van de Onafhankelijke Partij Alkmaar. Een partij die een belangrijke rol speelt in de Alkmaarse gemeentepolitiek. Nu wil Ouderen Partij Amsterdam ook onder de naam OPA deelnemen aan de plaatselijke gemeenteverkiezingen, maar OPA Alkmaar pikt dat niet.

Fractieleider van OPA Alkmaar Ben Bijl gaat er met de botte bijl in: "We willen vechten voor de naam OPA. Laat ze desnoods de vrouwelijke variant gebruiken: OMA." Ben wil eerst een goed gesprek beginnen met de Amsterdammers, maar als daar niets uitkomt, dan is een rechtszaak onvermijdelijk. OPA Amsterdam moet en zal zijn naam veranderen. Dit heeft natuurlijk niets te maken met een calimero-complex, eerder met de kans dat er meer ouderenpartijen het idee opvatten om dezelfde naam te gaan voeren, aldus een balende Bijl.

Op dit moment heeft OPA Amsterdam het veel te druk om een andere OPA in de haren te vliegen. Men is nog naarstig op zoek naar kandidaten om de partij een beetje een smoel te geven. Meer nieuws daarover vindt u in het bericht hierboven.

UEFA onderzoekt matchfixing Metalist Charkiv

De UEFA is een onderzoek begonnen naar omkoping bij Metalist Charkiv. Technisch directeur Yevhen Krasnikov van de Oekraïense club werd vrijdag door het sportarbitragehof CAS definitief vijf jaar geschorst vanwege matchfixing. Hij zou een competitieduel tegen Karpaty Lviv in april 2008 gekocht hebben. UEFA heeft de zaak vanwege de urgentie ervan direct naar zijn beroepscommissie verwezen. Die houdt volgende week dinsdag een hoorzitting.

Metalist speelt woensdag in de voorronde van de Champions League en heeft een 2-0 voorsprong op PAOK Saloniki. Als het de derde voorronde doorkomt plaatst het zich voor de play-offronde. De heenwedstrijden daarvoor staan op 20 en 21 augustus gepland. Volgens de regels kan de UEFA een club die betrokken is bij matchfixing echter uitsluiten van de Champions League.

Metalist lijkt zich overigens niet neer te leggen bij de schorsing van Krasnikov. Clubvoorzitter Sergii Kurchenko suggereerde vrijdag al dat de Oekraïners de uitspraak van het CAS bij het Zwitserse hooggerechtshof aan willen vechten. Dat kan echter alleen als er procedurefouten zijn gemaakt. "Ik denk niet dat deze uitspraak belangrijke gevolgen heeft voor Metalist in de toekomst", verklaarde Kurchenko.

Poster voor Gordon-Levitt's film Don Jon

Acteurs grijpen wel vaker naar de camera om zelf een film te schieten. Zo brengen onder meer Ralph Fiennes, Jason Bateman en Keanu Reeves dit jaar een film uit. Ook Joseph Gordon-Levitt gaat dat doen: met Don Jon, een komedie over een aan porno verslaafde 'Don Juan'.

Als vrouwenmagneet wordt Jon door zijn vrienden Don Jon genoemd, maar als pornoverslaafde kan hij niet opboksen tegen zijn eigen verwachtingen. Wanneer hij op reis gaat om meer uit zijn seksleven te halen, begint hij echter veel over het leven en de liefde te leren.

Joseph Gordon-Levitt vertolkt zelf de rol van hoofdrolspeler Jon Mortello, andere rollen zijn onder meer weggelegd voor Scarlett Johansson en Julianne Moore.  

Don Jon beleefde zijn première begin dit jaar op het Sundance Film Festival. Daar werd de film over het algemeen positief ontvangen. In Nederland moet de film te zien zijn vanaf 24 oktober.

Don Jon poster

FC Twente huurt Djordjevic van Zenit

FC Twente heeft zich voor de rest van het seizoen verstrekt met de Montenegrijnse spits Luka Djordjevic. De 19-jarige aanvaller wordt gehuurd van Zenit Sint-Petersburg, meldt de Russische club dinsdag. In iets meer dan een seizoen kwam Djordjevic tot acht wedstrijden in de Russische competitie. Scoren deed hij nog niet.

Djordjevic, die ook aanbiedingen had uit Spanje, koos voor Twente omdat de club snel wilde handelen vertelt hij op de website van Zenit. Hij beschrijft Nederland als een goede plaats voor jonge voetballers en 'in het bijzonder aanvallers'. De jongeling speelde interlands voor Montenegro en scoorde daarin eenmaal.

Nafta vrijgekomen uit lek transportleiding Born

Bij boorwerkzaamheden is dinsdagmiddag in het Limburgse Born een transportleiding voor nafta geraakt. Twee mensen hebben de vloeistof op hun kleding gekregen. Zij zijn schoongespoeld door de brandweer, maar gecontroleerd wordt nog of ze te veel dampen hebben ingeademd. Voor omwonenden is er geen gevaar, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De leiding werd omstreeks 16.15 uur geraakt in een weiland aan de Oude Baan in Born. Ongeveer vijftig vierkante meter vloeistof is vrijgekomen. Dat is ingedamd. Over het gat is een schuimdeken geplaatst om te voorkomen dat dampen vrijkomen.

Een deel van de leiding is afgesloten, maar een gespecialiseerd bedrijf gaat kijken hoe de leiding leeg kan worden gehaald. "Dat kan even duren", aldus de zegsvrouw. Als de leiding eenmaal leeg is, wordt het gat gedicht.

De dichtstbijzijnde huizen staan op een afstand van ongeveer honderd meter. Hoewel er geen gevaar is voor omwonenden, kunnen die wel een 'bezineachtige' geur ruiken.

De woordvoerder denkt dat het nog een paar uur duren voordat de situatie is opgelost.

Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie. Van nafta kan bijvoorbeeld plastic speelgoed worden gemaakt.

Utrecht legt jeugdinternational Van Velzen vast

FC Utrecht heeft jeugdinternational Gyliano van Velzen aangetrokken. De 19-jarige vleugelspeler tekende dinsdag een contract voor drie seizoenen, meldt de eredivisionist. Van Velzen komt transfervrij over van Manchester United, dat hem afgelopen seizoen verhuurde aan de Belgische tweedeklasser Antwerp FC.

De Amsterdammer verruilde drie jaar geleden de jeugdopleiding van Ajax voor Manchester, maar in Engeland bleef een doorbraak uit. Van Velzen trainde de voorbije weken al mee met de domstedelingen, waar hij in eerste instantie aansluit bij het beloftenelftal.

"Gyliano is een flankspeler die beschikt over een goede basistechniek en individuele actie", vertelt hoofd opleidingen en technisch manager Henny Lee. "Het talent dat hij bezit, gaan wij met onze trainers binnen onze huisstijl verder ontwikkelen. Het doel is om hem binnen afzienbare tijd klaar te stomen voor het eerste elftal."

'Kerstmis' voor vagina tienermeisjes

Een reclamespotje voor tampons met daarin jonge tienermeisjes, is een ware internethit. Dit weet het gezaghebbende NRC. In de commercial prijst een meisje een tamponservice aan als 'Kerstmis voor je vagina'.

Het filmpje heeft in een week tijd al bijna vijf miljoen kijkers getrokken. De preutse Amerikanen smullen van het reclamespotje. Geen saaie reclames met huppelmutsen meer, maar tienermeisjes met priemende borstjes.

In de commercial vertelt een meisje dat ze op zomerkamp ineens enorm populair wordt, aangezien zij de eerste is die menstrueert. "Ik werd de ‘kampgyno’. Voor deze kampeerders werd ik hun Jeanne d’Arc", vertelt het kind.

Vervolgens strooit ze in slowmotion met tampons. Unieke reclame voor een tamponpostorderbedrijf, dat voor een bedrag van omgerekend nog geen 15 euro elke maand een pakje tampons door de brievenbus duwt. Samen met maandverband, inlegkruisjes en snoepjes. "Het lijkt wel Kerstmis voor je vagina", zegt het meisje in het filmpje.

'En paardrijden kan ik nu eindelijk ook!'

Jellinek: geen triptruffels meer in toeristenwinkels

Verslavingsinstelling Jellinek pleit voor een verkoopverbod op triptruffels door toeristenwinkels. Dit naar aanleiding van een aantal incidenten waar de drug de schuld van krijgt.

Na het innemen van een truffel denken sommige toeristen dat ze kunnen vliegen, of doen ze een eenmalige imitatie van Herman Brood. Vorig jaar zijn er 69 toeristen na gebruik in het ziekenhuis opgenomen. De laatste twee maanden zijn er maar liefst vier 'superman-wannabees' geweest, waarvan eentje met dodelijke afloop.

Volgens Roel Kerssemakers van Jellinek zou een verbod in de toeristenwinkels geen garantie bieden, maar zouden veel incidenten voorkomen kunnen worden. Naar zijn mening zijn smartshops veel beter toegerust om aan de vraag te voldoen. Deze een geven betere voorlichting. Veel deskundigen denken dat het gebruik van de truffel zeker een rol speelt, maar vaak niet doorslaggevend is. Zo kunnen sommige toeristen zich niet beheersen in een stad als Amsterdam en nemen maar veel van alles. Ook spelen vaak op de achtergrond al andere problemen, zoals mentale verwardheid, vermoeidheid en ruzies. Sommige toeristen vinden het ook nodig om drugs die al leuk genoeg van zichzelf zijn, te combineren met drankmisbruik.

De politie onderzoekt op dit moment een oplossing voor de toestanden, mogelijk resulteert dit uiteindelijk een totaalverbod op de truffels, zodat men zeker weet dat er dan in ieder geval geen toezicht en voorlichting meer is.

Nieuwe trailer voor Machete Kills

Wanneer de Oscarpretendenten de bioscopen in Amerika al aan zullen doen, is Robert Rodriguez van plan stennis te schoppen in de filmzalen met de opvolger van Machete. Meer actie, meer geweld, meer grote namen, meer cult: Machete Kills kan bijna niet verkeerd gaan.

De plot zal ongetwijfeld weer ondergeschikt gaan zijn aan de bedoeling van Rodriguez: een dikke actiefilm op de markt brengen, waarbij je liefst zo min mogelijk nadenkt en de cult volledig over je heen laat komen. Machete wordt door de Amerikaanse overheid ingehuurd om zijn weg door Mexico te vechten, op jacht naar een wapenhandelaar die een wapen de ruimte in wil laten knallen. Een betere basis voor een typische Rodriguez-film is niet nodig.

Voor het vervolg op Machete zijn Jessica Alba, Michelle Rodriguez en hoofdrolspeler Danny Trejo opnieuw opgetrommeld. De cast is echter aangevuld tot epische proporties, want grote namen als Mel Gibson, Charlie Sheen, Cuba Gooding Jr., Antonio Banderas en vrouwelijk schoon als Vanessa Hudgens, Amber Heard en Sofia Vergara staan ook op de loonlijst. 

Machte Kills is vanaf 10 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

Trailer van een van Gandolfini's laatste films: Enough Said

Het Toronto International Film Festival heeft doorgaans een repertoire om de vingers bij af te likken. Een van de films die daar dit jaar begin september te zien gaat zijn is Enough Said, van regisseuse Nicole Holofcener. Daar is nu een trailer van uitgebracht.

Hoofdrollen in deze komedie zijn weggelegd voor Julia Louis-Dreyfus, Toni Collette en wijlen James Gandolfini. Het zullen hoogstwaarschijnlijk niet de laatste beelden zijn van de Sopranos-acteur, daar hij ook een rol speelt in het in 2014 uit te komen Animal Rescue.

Enough Said is een komedie, waarin een gescheiden vrouw achter aan man aangaat in wie ze geïnteresseerd is. Gaandeweg komt ze er echter achter dat hij de voormalig echtgenoot is van haar nieuwe vriendin.

Een Nederlandse releasedatum voor de film is nog niet bekend.

Dit is Hip-Hop

Kijk, je hebt rappers die heel populair zijn, zoals Kanye West, Diddy en Gers Pardoel, en je hebt Hip-Hop Artists. Mensen die ondanks het feit dat ze minder verkopen trouw blijven aan de echte, rauwe hiphop. Zo ook Public Enemy, die tegenwoordig hun platen in eigen beheer uitbrengen via internet.

Voor dit juweelte hebben ze de hulp ingeroepen van Brother Ali; een blanke moslim met een geweldige flow. Check ook de comments op youtube. Dit is gewoon de shit.

Meningokokken bij homo's Parijs, Berlijn, NY

Hersenvliesontsteking is een groeiend probleem in de homogemeenschap. De afgelopen jaren is het aantal meldingen van de meningokokkenbacterie groep C uit Berlijn, Parijs en New York toegenomen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mannen boven de 30 jaar die van plan zijn naar bed te gaan met mannen in een van deze drie steden, zich te laten vaccineren. Mensen onder de 30 jaar zijn als baby al ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma, maar ook zij moeten goed opletten, vindt het RIVM.

In Nederland komt de infectie nauwelijks voor omdat het onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma en een grootschalige inhaalcampagne in 2002.

Nintendo verkoopt meer dan een half miljard systemen

Nintendo heeft sinds de release van de Nintendo Famicom meer dan een half miljard apparaten verkocht. Daarnaast zijn er meer dan vier miljard games en andere software aan de man gebracht.

In het jaarrapport over 2013 van Nintendo waren enkele interessante cijfers te lezen. Sinds de release van de Famicom in 1983 heeft het Japanse bedrijf 268,97 miljoen consoles en 385,15 miljoen handhelds verkocht.

Verder heeft Nintendo 2,195 miljard games en andere software verkocht voor de consoles en gingen er nog eens 1,907 miljard stuks aan software voor de handhelds over de toonbank.

President Satoru Iwata sprak in het rapport goede hoop uit voor het komende jaar: "Nintendo streeft ernaar om in het komende fiscale jaar weer Nintendo-achtige winsten te behalen door veel mensen te voorzien in fascinerende games en services". Iwata gaf verder aan dat Nintendo geen verandering van strategie zal doen: "De belangrijkste strategie blijft het uitbreiden van de game-populatie."

Het rapport komt een week nadat de teleurstellende verkoopcijfers van Wii U van het afgelopen kwartaal bekend werden.

Jamaicaanse voetballer betrapt op doping

Een voetballer van de Jamaicaanse nationale ploeg is betrapt op doping. Zowel de speler als een begeleider is voor dertig dagen geschorst, meldt de FIFA dinsdag. Tijdens de voorlopige schorsing wordt het onderzoek afgerond. De speler werd op 11 juni betrapt na een WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Honduras.

De FIFA houdt de naam van de speler en de begeleider geheim tot de zaak is afgerond. De Jamaicaanse bond heeft tot 19 augustus om zich te verweren. Uiterlijk maandag moet een volledige hoorzitting zijn aangevraagd. De betrapte speler heeft besloten geen gebruik te maken van zijn recht op een contra-expertise.

Messi, Ribéry en Ronaldo gaan op voor prijs

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Franck Ribéry zijn de drie kanshebbers op de prijs voor de beste voetballer in Europa. Dat heeft de UEFA dinsdag bekendgemaakt. De prijs wordt 29 augustus tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League vergeven. Journalisten uit heel Europa stemmen dan in Monaco op hun favoriet.

Barcelona-spelmaker Messi, die de eerste editie van de prijs won in 2011, Real Madrid-vedette Ronaldo en Ribéry die met Bayern München afgelopen seizoen de Champions League won werden gekozen uit een longlist van tien spelers. Ribéry's ploeggenoot Arjen Robben haalde net de top drie niet. Hij werd vierde. Robin van Persie werd tiende. Titelverdediger Andres Iniesta stond dit jaar niet op de longlist.

Senatoren VS willen vrijlating islamisten Egypte

Twee Amerikaanse senatoren hebben er dinsdag bij het Egyptische leger op aangedrongen om de gedetineerde leden van de Moslimbroederschap vrij te laten. John McCain en Lindsey Graham vinden dat iedereen moet worden vrijgelaten voordat er kan worden onderhandeld over de toekomst van het land.

De Republikeinen McCain en Graham spraken dinsdag met militaire en burgerleiders in Egypte. Het was het zoveelste bezoek van westerse functionarissen aan Egypte in korte tijd. Alle bezoeken waren er op gericht om de huidige leiding van het land ervan te overtuigen in overleg te treden met de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.

"In een democratie ga je met elkaar om tafel zitten en praten", zei Graham. "Het is onmogelijk met iemand te praten die achter de tralies zit." Een woordvoerder van de Egyptische interim-president Adly Mansour hekelde eerder op de dag de 'buitenlandse druk' die op Egypte wordt uitgeoefend.

Mogelijke boxart Titanfall bekend

De mogelijke boxart van de nieuwe sci-fi shooter Titanfall is online verschenen. De Duitse website van Gamestop heeft de hoesjes online gezet.

Titanfall is de eerste game van ontwikkelaar Respawn Entertainment. Respawn werd opgericht door Jason West en Vince Zampella. Dit duo was eerst verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Call of Duty-games bij Infinity Ward, maar werd ontslagen na een conflict met moederbedrijf Activision. Veel medewerkers van Infinity Ward stapten daarna over naar Respawn Entertainment.

Titanfall zal uitkomen voor pc, Xbox 360 en Xbox One. De game zal naar verwachting begin 2014 in de winkels liggen.

Titanfall boxart PC

'Titanfall boxart Xbox One'

'Boxart Titanfall Xbox 360'

Nederlanders kunnen Jemen uit met vliegtuig

Ondanks de huidige terreurdreiging in Jemen zijn de luchthavens nog niet gesloten. Nederlanders in Jemen, die sinds dinsdagmiddag dringend geadviseerd worden het land te verlaten, kunnen dus nog gewoon op het vliegtuig stappen.

Ondanks de oproep van Buitenlandse Zaken moeten de Hollanders wel hun eigen transport regelen. Dit in tegenstelling tot Amerikanen van wie het Amerikaanse ministerie van Defensie al ongeveer 90 burgers heeft teruggehaald met een militair transportvliegtuig. Buitenlandse Zaken kan niet zeggen of zo'n georganiseerde repatriëring een volgende stap zou zijn, mocht de situatie in Jemen uit de hand lopen.

Rechtstreekse commerciële vluchten van Jemen naar Nederland gaan er overigens nooit: passagiers moeten vooralsnog overstappen in bijvoorbeeld Istanbul of Caïro.

Momenteel zijn er minimaal 46 Nederlanders in Jemen. Het ministerie vraagt hun te vertrekken omdat de Verenigde Staten een grote terreuraanslag in Noord-Afrika of het Midden-Oosten vrezen.

Nederlanders kunnen Jemen uit met vliegtuig
Nederlanders kunnen Jemen uit met vliegtuig (Foto: ANP)

Egypte hekelt 'buitenlandse druk'

De druk die vanuit het buitenland op Caïro wordt uitgeoefend heeft 'de internationale norm fors overschreden'. Dat heeft de woordvoerder van de Egyptische interim-president Adly Mansour gezegd. De verklaring van Ahmed el-Musalamani is een duidelijk teken dat de Egyptische regering de reeks bezoeken van Amerikaanse, Europese en Arabische diplomaten als ongemakkelijk ervaart.

De afgelopen tijd hebben diplomaten overleg gevoerd met de Egyptische regering, maar ook met vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap en de achterban van de afgezette president Mohammed Morsi om een oplossing te vinden voor de impasse in het land. Hoge Egyptische regeringsfunctionarissen hebben aangegeven dat verzoening met de Broederschap een prioriteit is, maar alleen als de groep geweld afzweert en ophoudt wegen te blokkeren.

De aanhangers van Morsi houden al meer dan een maand zitprotesten in Caïro en Gizeh. Ze eisen dat Morsi wordt geherinstalleerd. De protesten zijn al meer dan eens uitgelopen op gevechten tussen de Moslimbroeders en de veiligheidsdiensten.

FOK!toen: Hiroshima weggevaagd

Vanochtend om kwart over acht lokale tijd ontplofte atoombom 'Little Boy' boven een ziekenhuis in het centrum van Hiroshima. 80.000 zielen stegen die dag in 1945 ten hemel op, 60.000 volgden in de weken en maanden erna.

Atoombom 'Little Boy', 6-8-'45, Hiroshima Japan
De afbeeldingen zijn klik- en doorklikbaar. [Alle foto's zijn vrijgegeven door de Japanse en Amerikaanse overheden.]

Atoombom op Hiroshima gedropt
HIROSHIMA, 06-08-1945. Rond kwart over zeven pikte de Japanse radar inkomende vliegtuigen op. Radio werd stilgelegd en een luchtalarm afgegeven. Toen al gauw bleek dat het om maar drie B-29's ging [Enola Gay met de bom, Necessary Evil voor foto en film, The Great Artiste met meetinstrumenten], werd het alarm weer ingetrokken.

Het afwerpen om 08:15 ging volgens plan. De bom daalde 43 seconden voor de ontploffing. In enkele milliseconden, de reactietijd van je beeldscherm, ontstond een honderden meters grote vuurbal van 4000 graden die alles en iedereen vaporiseerde.

De directe explosie en schokgolf vaagden alles in een radius van 1,5 kilometer weg. 12 vierkante kilometer stad (driekwart van Hiroshima) was in één klap vernield. De resten vlogen in de fik en veroorzaakten een vuurstorm.

Hiroshima vóór de aanval: 
Hiroshima vóór 08:15, 6-8-'45.

Voorwaarden: doelwit liefst midden in grote stad 
Er was een nauwkeurige voorselectie geweest om de te bombarderen steden uit te zoeken. Het leger wilde namelijk heel graag weten hoe effectief het wapen exact was. Daarom was er een lijst met steden aangelegd die expres weinig gebombardeerd waren: Kyoto, Kokura, Hiroshima en Niigata waren praktisch onaangetast. Eind juli werd Kyoto van de lijst gehaald en Nagasaki toegevoegd.

De door het leger gestelde eisen waren om maximale effectiviteit te bewerkstelligen de volgende:

1. Het doelwit moet groter dan 4,8 kilometer in diameter zijn en een belangrijk [militair of industrieel] doel in een grootstedelijk gebied. “Om te voorkomen dat het wapen verloren gaat moet het doelwit midden in een grote stad liggen.”
2. De ontploffing moet effectieve schade veroorzaken.
3. Het doelwit zal waarschijnlijk niet in augustus '45 worden aangevallen [ter land of ter zee].

Hiroshima na de aanval: 
Hiroshima na atoombom, 1945

Truman: 'Grootste wetenschappelijke gok ooit gewonnen'
President Truman zei in een speech dat de nieuwe atoombom 'de basiskrachten van het universum harnast', tweeduizend keer krachtiger is dan welke bom ook, en dat de Amerikanen de race om het wapen te ontwikkelen van de Duitsers hadden gewonnen.

“We hebben twee miljard dollar [€25 miljard nu] gespendeerd aan de grootste wetenschappelijke gok in de geschiedenis en we hebben gewonnen.”

'We blijven atoombommen gooien tot Japan volledig is vernietigd'
Truman waarschuwde de Japanners dat de Geallieerden hun mogelijkheden om oorlog te voeren volledig zouden vernietigen. De Verklaring van Potsdam, tien dagen eerder uitgegeven, vroeg om de onvoorwaardelijke overgave van Japan en was volgens Truman 'een laatste kans voor Japan om totale vernietiging te voorkomen.'

“We zullen het wapen blijven gebruiken tot we Japans mogelijkheden om oorlog te voeren volledig vernietigd hebben.”
Hieronder een tien minuten durend nieuwsbericht uit augustus '45 met 'de allereerste beelden' van diverse (al dan niet nucleair) gebombardeerde steden in Japan. Het is zeer aan te raden om te kijken, als je wilt weten hoezeer Japan al totaal vernietigd was vóór de kernwapens vielen.

Ook wordt er bericht over de eerste keer in vijf jaar dat een Amerikaanse president weer bij een honkbalwedstrijd is. Er wordt niet verteld dat dat gebeurde op 9 augustus. Terwijl Hiroshima nasmeulde en Nagasaki in lichterlaaie stond, gooit president Truman lachend een honkbal het veld in [vanaf 5 minuut 13]:


Japan staat 'regen van vernietiging' te wachten

Truman: “Als ze nu onze voorwaarden nog niet accepteren, kunnen ze een regen van vernietiging ['rain of ruin'] uit de lucht verwachten zoals er nog nooit één in de geschiedenis van de mensheid is geweest. Achter deze aanval aan zullen zee- en landstrijdkrachten volgen in aantallen en kracht die ook nooit eerder zijn gezien, met de vechtbekwaamheid die de Japanners al goed kennen.”

Winston Churchill klopte zich op de borst voor de Britse samenwerking met Amerika om het wapen sneller dan de nazi's te produceren. Daarnaast waarschuwde hij: “We moeten hopen dat deze vreselijke wapens gebruikt zullen worden om tot vrede te leiden tussen landen, dat ze in plaats van dood en vernieling te zaaien in de hele wereld, een eeuwige fontein zullen worden van wereldwijde welvaart.”

Hiroshima, 1945

Japan komt er langzaam achter wat er is gebeurd
Al snel werd vanuit Tokio opgemerkt dat de radiostations van Hiroshima uit de lucht waren. Ook telegraaflijnen stopten net boven de stad met werken. Hoewel ooggetuigenverslagen van een enorme ontploffing in de stad werden doorgebriefd aan de legertop, begreep men aanvankelijk niets van het voorval: er was geen enorme vloot vliegtuigen gesignaleerd, geen luchtalarm van kracht, geen signalen uit Hiroshima zelf gekomen over bommenregens, niets. 

Er werd een vliegtuig gestuurd met een officier en een piloot om de nergens meer op reagerende stad te gaan bekijken. Al op 160 kilometer afstand zagen de twee een enorme rookwolk. Eenmaal aangekomen cirkelden ze in ongeloof om de stad heen. Het was inmiddels 's middags en de resten van Hiroshima stonden in brand. In het midden van de stad was er niets behalve 'één enorm litteken in het landschap.' De Japanse radio berichtte later dat 'praktisch alle levende dingen, mens en dier, letterlijk doodgeschroeid werden.'

Hieronder een minuut HD-videobeelden van het vernietigde Hiroshima:
Schaduwen op brug na hitte atoombom

Van mens tot schaduw
We kennen de verhalen allemaal, maar wellicht juist daarom is FOK!toen haast verplicht ze te vermelden. Mensen in een cirkel van ruim een kilometer om het epicentrum heen gingen in lucht op. Alleen de schaduwen van de plekken waar ze ooit stonden of zaten getuigden nog van hun bestaan.

Vele duizenden mensen die het overleefden kregen stralingsziekte en/of waren ernstig verbrand: vaak was het patroon van hun (verdwenen) kleding in hun huid gebrand. Het dodental zou uiteindelijk tot rond de 140.000 oplopen.

Mensenschaduwen Hiroshima

Enkele voors en tegens in de discussie over het in augustus '45 inzetten van atoombommen:

Vóórs: snel(ler) einde oorlog, geen nieuwe invasie
De invasie van Japan was al ophanden onder de codenaam 'Operation Downfall.' Twee aparte invasies (één van het zuidelijk eiland en van Tokio) stonden op de planning. Alleen al 'Operation Coronet', de invasie van Tokio, zou 25 divisies op de Japanse kusten loslaten. Ter vergelijking waren dat er bij D-Day 'maar' 12.

Ter voorbereiding werden er een half miljoen Purple Hearts gemaakt – genoeg om tot op heden nog aan gewonde soldaten uit te delen. Men ging uit van minstens 200.000 Amerikaanse doden en een veelvoud aan Japanners.

Er werd door orders van hogerop tevens onderzoek gedaan naar het tactische gebruik van atoomwapens bij de geplande invasie. Er zouden minstens zes wapens beschikbaar zijn op 'X-Day', gepland in februari 1946, met kans op vijftien stuks. Adviezen gingen uit dat 'genukete gebieden minstens 48 uur niet betreden dienen te worden' – men had weinig kennis over de risico's van radioactieve neerslag.

De plannen voor de invasie van Tokio: 
Invasie Tokio: Operation Coronet

Vóórs: enorm veel onderzoek naar effecten
Omdat de Amerikanen bewust een dichtbevolkt stedelijk gebied uitkozen werd er ongekend veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van atoomwapens: hoe effectief de bommen waren in stedelijk gebied, hoeveel mensen ziek raakten en hoe erg, of ze konden genezen en zo ja, hoe snel, welke effecten het had op nageslacht, hoeveel mensen achteraf kanker, leukemie en andere ziekten kregen, overlevingskansen in houten, stenen en gewapend betonnen constructies, en ga zo maar door.

Marie Curie was vroeg aan een overdosis röntgenstraling overleden maar daar hield de kennis destijds wel zo'n beetje op. De atoombommen en het bestuderen van de effecten echter, leverden zo ontzettend veel kennis op dat we ons tegenwoordig nog steeds grotendeels op die empirische kennis baseren en erop handelen.

De driekwart miljoen inwoners van Hiroshima en Nagasaki werden echter effectief gereduceerd tot niet veel meer dan testkonijnen, vinden veel Japanners. 'Barefoot Gen' is een Japanse tekenfilm over de aanval op Hiroshima (niet geschikt voor gevoelige mensen). Je kunt het 'atoomgedeelte' hieronder bekijken:

Voor wie 'Barefoot Gen' te expliciet is, heeft de BBC een simulatie gemaakt op basis van ooggetuigenverslagen en videobeelden:

Tegens: onderzoek kon alleen door bewuste oorlogsmisdaden
Overduidelijk is dat de VS bewust burgers bombardeerden, iets dat expliciet verboden werd in ook door Amerika ondertekende verdragen van de Haagse Vredesconferenties van 1899 en 1907 (waar FOK!toen vorige week over schreef). Er wordt vaak achteraf gewezen op deze vroege oorlogsregels, al werden ze in WO2 én WO1 door geen van de strijdende partijen in acht genomen.

De joods-Hongaarse wetenschapper Leó Szilárd die in 1932 aangaf dat atoomwapens mogelijk waren, lobbyde wanhopig om ze niet gebruikt te laten worden en zei achteraf dat de VS zich schuldig hadden gemaakt aan oorlogsmisdaden:

“Stel dat Duitsland twee bommen vóór ons had ontwikkeld. En stel dat Duitsland, zeg, één bom op Rochester en één op Buffalo had gegooid en na geen bommen meer te hebben, de oorlog te hebben verloren. Zou er dan ook maar enige twijfel bestaan dat we het gooien van atoombommen als oorlogsmisdaden hadden bestempeld en de Duitsers die ervoor verantwoordelijk waren ter dood zouden hebben veroordeeld in Neurenberg en aldaar opgehangen hebben?”

Tokio vóór en na maart '45

Tegens: VS geeft aan dat 'Japan zich sowieso wel had overgegeven'
In een rapport van het leger van de VS uit 1946 wordt aangegeven dat de atoombommen 'volstrekt onnodig' waren om de oorlog te winnen. Japan stond al op het randje van overgave volgens het rapport.

De militaire top was destijds al verdeeld omdat de verdediging van Japan zelf nóóit meer zou lukken met Amerikaanse en Russische numerieke overmacht ter land, ter zee en in de lucht. Het rapport schatte in dat de Japanners zich ook zonder atoombommen op, rond of kort na 15 augustus zouden hebben overgegeven:

“Based on a detailed investigation of all the facts, and supported by the testimony of the surviving Japanese leaders involved, it is the Survey's opinion that certainly prior to 31 December 1945, and in all probability prior to 1 November 1945, Japan would have surrendered even if the atomic bombs had not been dropped, even if Russia had not entered the war, and even if no invasion had been planned or contemplated.”

Tokio na 10-3-'45

Tegens: 'staatterreur', 'openingsschoten Koude Oorlog'
Verschillende historici zagen de atoombommen als een 'voortzetting van eerder gedrag', wijzend op de 100.000 doden in de vuurstorm van Tokio van 9/10 maart '45 [schade hierboven], alsmede tientallen andere Japanse steden die in as opgingen. Historicus Gar Alperovitz noemde de bommen 'de openingsschoten van de Koude Oorlog.' Met twee hele grote ontploffingen zette Amerika zichzelf definitief als onbetwiste supermacht op de kaart.

De Amerikaanse intellectueel Michael Walzer stelde: “Oorlogsterrorisme is het vermoorden van zo ontzettend veel burgers dat de overheid de getallen niet langer kan negeren en gedwongen wordt tot overgave. Hiroshima lijkt me een klassiek geval.” Anderen definiëren de term 'staatterrorisme' als 'onschuldigen doelwit maken om een politiek doel te realiseren.'

Krant VS, 6-8-'45

Tegens: racisme - Japanners 'naamloze massa ongedierte'
Tijdens de oorlog werd een 'annihilatie- en exterminatieretoriek' getolereerd in de VS. Volgens de Britse Ambassade in Washington zagen de Amerikanen Japanners als 'een naamloze massa ongedierte.' Karikaturen waarop Jappen als apen of varkens werden afgebeeld waren heel normaal. In 1944 bleek uit een opinie-onderzoek dat 13 procent van Amerikanen het 'uitmoorden van alle Japanners' steunde: mannen, vrouwen en kinderen.

We zijn nog niet helemaal klaar met de atoombommen. Over drie dagen, op 9 augustus, viel de bom in Nagasaki. FOK!toen zal dan aandacht besteden aan Nagasaki zelf, aan de herinneringsmonumenten die in de twee steden zijn opgericht, aan de Koude Oorlog die er direct op zou volgen en aan de duizenden atoomtests die tot in de 21 eeuw de halve wereld in lichterlaaie zouden zetten.

Lezen:
Operation Downfall 
Debat over de bombardementen 
Bombardement Tokio 9/10-3-'45 

Luisteren:

Opmerkelijk genoeg werd dit kritische liedje van Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) uit 1980 gespeeld tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De kritiek op het gooien van De Bom is geschreven als een liefdeslied aan een meisje dat Enola Gay heet. Het nummer is naast politiek geëngageerd ook één van de beste voorbeelden van vroege synthpop.

Enola Gay, you should have stayed at home yesterday
A-hah words can't describe the feeling and the way you lied
These games you play, they're gonna end in more than tears someday 
A-hah Enola Gay, it shouldn't ever have to end this way...

It's 8:15, and that's the time that it's always been
We got your message on the radio, conditions normal and you're coming home
Enola Gay, is mother proud of Little Boy today?
A-hah this kiss you give, it's never ever gonna fade away...

Horloges voor altijd stil, Hiroshima, 1945
Horloges en klokken stonden voor eeuwig stil. 

Veel doden Irak door autobommen

Een golf van autobomaanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft dinsdag aan zeker twintig mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt.

De dodelijkste aanslag had plaats voor zonsopgang. Een autobom explodeerde op een markt in de wijk Nahrwan in Bagdad. Zes mensen kwamen daarbij om het leven en zeventien mensen liepen verwondingen op. Later explodeerden op diverse plekken in en om Bagdad autobommen waarbij nog eens veertien mensen omkwamen en tientallen gewonden vielen.

[Upd] Iemand anders dan Ben Saunders weigert FOK!ker handtekening

Het enorme succes van Ben Saunders is de overgetalenteerde zanger naar de bol gestegen. Hij heeft vandaag geweigerd een FOK!ker te verblijden met een handtekening.

"Ik zat zojuist op Station Sittard op mijn trein te wachten", klaagt doorgewinterde fan postmortum in het KLB-topic. "Zit daar Ben Saunders met een Duitstalige vriendin. Ik vragen om zijn handtekening wilde die hem niet geven, aangezien ik hem stoorde in zijn privéleven."

Als klein mannetje had de FOK!ker meer geluk. Bokser Arnold Vanderlyde heeft hem vroeger wél gewoon een handtekening gegeven.

Update 19.38 uur:
Intussen blijkt dat het niet om de échte Ben Saunders ging, aldus postmortum op het forum: "was een grapje hé, die jongen leek op Ben saunders".

Gallopin van RadioShack naar Lotto

Tony Gallopin verruilt RadioShack-Leopard na dit seizoen voor Lotto-Belisol. De winnaar van de Clasica San Sebastian tekent een contract voor twee seizoenen, meldt de Belgische wielerploeg dinsdag. De 25-jarige Fransman is de eerste aanwinst van Lotto voor volgend jaar.

"Als één van onze kopmannen niet op zijn beste niveau kon acteren, zoals Jürgen Roelandts na zijn nekwervelbreuk in 2012, Jelle Vanendert afgelopen voorjaar of Jurgen Van den Broeck na zijn val in de Tour, was de spoeling dun. Met Gallopin wordt onze kern gevoelig versterkt", vertelt teammanager Marc Sergeant.

Gallopin won twee weken geleden de Clasica San Sebastian, voor Alejandro Valverde en Roman Kreuziger. De zege in de Baskische wielerklassieker was tot dusverre de belangrijkste in zijn loopbaan. Hij rijdt sinds vorig jaar voor Radioschack, dat hem overnam van Cofidis.

"Ik kom in een ploeg met traditie terecht, die kopmannen heeft die hun strepen al verdiend hebben, zowel in de sprint, in het klassieke werk als in de grote rondes en waar ik in de wedstrijden die mij goed liggen mijn eigen kans zal kunnen gaan", liet de Fransman weten.

Gallopin ziet zichzelf als een veelzijdige renner. "De hele periode vanaf Parijs-Nice tot Luik-Bastenaken-Luik staat met stip aangekruist in mijn agenda. Mijn lievelingswedstrijd? De Ronde van Vlaanderen", besluit hij.

'Boodschap Al-Zawahri niet door NSA onderschept'

De onderschepte boodschap van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri die de aanleiding was voor de sluiting van Amerikaanse ambassades is niet onderschept door de in opspraak geraakte Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd.

De omstreden programma's van de NSA die aan het licht zijn gebracht door klokkenluider Edward Snowden speelden volgens de bron geen rol bij de oorspronkelijke onderschepping van de boodschap. Toen het terreurplan eenmaal was ontdekt kon met de programma's van de NSA wel worden nagegaan met wie de Al-Qaida-leiders contact hebben gehad.

De boodschap van Al-Zawahri aan Nasser al-Wahishi, een Al-Qaida-leider in Jemen, werd enkele weken geleden opgepikt en leek aanvankelijk over een tegen Jemenitische doelen gerichte actie te gaan. Later bleek dat de bedreiging gold voor Amerikaanse en andere westerse doelwitten. De Amerikaanse regering ging hierop over tot sluiting van diplomatieke posten in het Midden-Oosten en in Afrika.

Talibanleider: bereid tot vredesoverleg

Dat vredesgesprekken over de toekomst van Afghanistan nog geen vruchten hebben afgeworpen is geheel te wijten aan de Verenigde Staten en de Afghaanse regering. De Taliban zijn niettemin bereid de gesprekken voort te zetten. Dat zegt Talibanleider Mullah Mohammad Omar in een dinsdag ge-e-mailde tekst van vijf pagina's.

Omar roept tegelijkertijd op tot het voortzetten van de strijd tegen de internationale coalitie en haar Afghaanse bondgenoten. Hij riep de Afghaanse veiligheidstroepen in de hoofdstad Kabul op hun wapens te richten op buitenlandse troepen, regeringsmedewerkers en Afghanen die samenwerken met de Amerikanen. Bovendien roept hij op tot een boycot van de presidentsverkiezingen die volgend jaar plaatshebben, omdat die zouden worden gemanipuleerd door de VS. Volgens Omar is de aanstaande stembusgang 'tijdverspilling'.

Elders in zijn boodschap slaat Omar een verzoenender toon aan. Hij ontkent dat de Taliban uit zijn op een machtsmonopolie en zegt dat de groep de voorkeur geeft aan een 'veelomvattende Afghaanse regering op islamitische grondslag'.

Omar eist dat de VS Afghanistan in de toekomst niet gebruiken om aanvallen uit te voeren op andere landen. "Ons grondbeginsel (...) is dat we anderen niets willen aandoen en dat we ook niet toestaan dat iemand anders iets wordt aangedaan vanaf ons grondgebied."

Ook zegt Omar niet te kunnen accepteren dat de Afghaanse en Amerikaanse regering een bilaterale veiligheidsovereenkomst sluiten. Met een dergelijke overeenkomst zou er na 2014 een kleine groep Amerikaanse militairen achterblijven in Afghanistan. "De Afghanen zien de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid indringers als een beperking van hun onafhankelijkheid. Ze zijn niet bereid de aanwezigheid van duizenden buitenlandse militairen te accepteren", aldus Omar.

De VS en de Taliban kondigden in juni aan dat er vredesgesprekken zouden worden gehouden in Doha, in Qatar. Daar kwam niets van terecht, omdat de Afghaanse president Hamid Karzai bezwaar maakte tegen de wijze waarop de Taliban een kantoor in Doha hadden ingericht. Het kantoor zou te veel lijken op de ambassade van een regering in ballingschap.

'Terreurdreiging niet gericht op Nederland'

De verhoogde terreurdreiging waar de Verenigde Staten voor waarschuwen, richt zich niet op Nederland. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, zei dat dinsdag tegen het ANP.

"We hebben de afgelopen dagen intensief contact gehad met de VS en ook met Europese landen. Daaruit is gebleken dat de dreiging zich niet richt op Nederland en er dus ook op dit moment geen specifieke maatregelen voor specifieke doelen nodig zijn. We zitten al op een substantieel dreigingsniveau, het op een na hoogste, en het heeft geen zin daar nog iets bovenop te doen", aldus Schoof.

Wel zijn de veiligheidsdiensten op Amerikaans verzoek extra alert op passagiers en vracht van Schiphol naar de VS. Ook geldt op Belgisch verzoek extra waakzaamheid rond de treinen naar België.

'Terreurdreiging niet gericht op Nederland'
'Terreurdreiging niet gericht op Nederland' (Foto: ANP)

Noodmaatregelen om Griekse bosbranden

De Griekse autoriteiten hebben dinsdag een reeks noodmaatregelen afgekondigd in de hoop verdere bosbranden te voorkomen. Maandag braken twee branden uit en de brandweer was de hele nacht bezig om een vuurzee bij de hoofdstad Athene te bedwingen.

De verwachting is dat de hoge temperaturen en sterke wind de rest van de week aanhouden, waardoor het risico op bosbranden hoog blijft. Daarom hebben de autoriteiten besloten om tussen zonsopgang en zonsondergang al het verkeer - zowel voetgangers als auto's - te weren uit beboste gebieden. In sommige gebieden zal het verbod de hele dag gelden. De politie en het leger worden ingezet om te patrouilleren in de bossen.

Veel bosbranden ontstaan door nalatigheid, doordat mensen bijvoorbeeld barbecueën in de open lucht of een brandende sigaret weggooien. Sommige branden worden echter aangestoken, in een poging bebost gebied vrij te maken voor bouwprojecten.

Rouhani: Iran bereid tot hervatting atoomoverleg

Iran is bereid om serieus en snel in gesprek te gaan over het omstreden atoomprogramma van het land. Dat heeft de nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani dinsdag gezegd. Eerder dinsdag had de Europese Unie er al op aangedrongen om op korte termijn 'betekenisvolle gesprekken' te voeren.

Rouhani zei dat Iran bereid is om 'zonder tijd te verliezen serieus en substantieel overleg te voeren'. Hij zei te hopen dat de interactie met het Westen gebaseerd zal zijn op 'gesprekken en niet op dreigementen'.

Buitenlandchef van de EU Catherine Ashton wil dat Teheran snel de zorgen over het atoomprogramma wegneemt. Volgens haar willen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland het atoomoverleg zo snel mogelijk hervatten.

Het Westen vreest dat Iran een kernwapen nastreeft, maar Teheran ontkent dat in alle toonaarden.

Trailer ultieme steelfilm Final Cut: Ladies and Gentlemen

Inspiratie. Je moet het ergens vandaan halen. Tegenwoordig wordt er veel leentjebuur gespeeld of voortgeborduurd op een eerder succes. De Hongaarse regisseur György Pálfi bracht uit geldnood ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ naar een hoger plan: uit meer dan 450 films maakt hij één volledige speelfilm.

In Final Cut: Ladies and Gentlemen heeft Pálfi fragmenten uit een goede 450 films zodanig achter elkaar gemonteerd dat er daadwerkeljk een verhaal verteld wordt en de beelden elkaar op logische wijze opvolgen. Het resultaat is verschrikkelijk charmant, voor de filmliefhebber een feest van herkenning en volgens Pálfi zelf is het zelfs "de ultieme film over de ultieme man en vrouw".

Final Cut: Ladies and Gentlemen beleefde in februari van dit jaar zijn Nederlandse première op het IFFR en werd daar uitstekend ontvangen. De spitsvondige montage werkt op de lachspieren en voor de filmliefhebber is het de kunst zoveel mogelijk films te spotten en bij naam te noemen. Een klein tipje van de sluier: de films variëren van Modern Times en Basic Instinct tot Psycho en The Incredibles.

Of de film regulier in de Nederlandse bioscopen komt te draaien, is nog onbekend.  

Rode dag op Europese beurzen

(Novum/ABM FN) - De Europese beurzen zijn dinsdag over een breed front lager gesloten op meevallende economische berichtgeving. De AEX leverde 0,3 procent in op 371,38 punten. De Franse beurs eindigde 0,4 procent lager en de Duitse beurs leverde zelfs meer dan een procent in.

Volgens Karel Mercx van online broker Lynx vrezen beleggers dat de goede economische berichtgeving de centrale banken overtuigt om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. "Ben Bernanke haalt de voet van het gaspedaal", zo verwoordt Mercx de vrees onder beleggers, die wordt gevoed door topmannen van de Fed die waarschuwen voor 'tapering' op korte termijn.

Goed nieuws is weer slecht nieuws volgens beleggers, betoogt Mercx, wijzend op de fikse verbetering van het Amerikaanse handelstekort, maar ook op de stijging van de Duitse industriële orders en de groei van de Britse industrie.

Daarbij handelen de beurzen rond recordniveaus en dit werkt correcties in de hand, meent Mercx.

In de AEX werden een handjevol fondsen hoger verhandeld onder aanvoering van DSM, dat 6,4 procent won op de kwartaalcijfers.

Over het tweede kwartaal steeg het bedrijfsresultaat van het chemieconcern sterker dan verwacht met 19 procent, wat analisten bij ING toeschreven aan een meevallende margeverbetering bij de voedingsingrediëntentak, de grootste divisie.

Ook Heineken had de wind weer in de rug en sloot 2,1 procent hoger en TNT Express koerste 1,8 procent hoger op 6,31 euro na een koersdoelverhoging door Citi naar 6,30 euro.

Het grootste verlies in de AEX kwam voor rekening van Imtech. De technische dienstverlener werd 4,3 procent minder waard zonder dat hier een directe aanleiding voor was.

Ook ArcelorMittal kende een moeilijke dag. De staalreus leverde maar liefst 3,4 procent in op 9,23 euro nadat UBS het koersdoel verlaagde naar 11,50 euro.

SBM Offshore en PostNL leverden elk 2,2 procent in. SBM komt woensdag nabeurs met de halfjaarcijfers. PostNL sloot lager ondanks een koersdoelverhoging door Citi.

In de AMX (-0,8 procent) ook overwegend rood op de borden. In navolging van ArcelorMittal leverde Aperam 3,4 procent in. Delta Lloyd, dat morgen met cijfers komt, verloor 2,4 procent. Analisten verwachten dat de bankverzekeraar terugkeert naar het schrijven van zwarte cijfers.

De grootste stijgers waren Aalberts Industries en Vastned met elk 0,8 procent.

Bij het sluiten van de Europese beurzen leverde de Dow Jones Index 0,7 procent in op 15.505,15 punten. De breder samengestelde S&P500 Index handelde 0,6 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor 0,8 procent.

Nederlanders geadviseerd Jemen te verlaten

Nederlanders die nog in Jemen verblijven wordt dringend geadviseerd het land te verlaten. Dat blijkt dinsdag uit een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een paar dagen geleden meldde Buitenlandse Zaken dat in Jemen ongeveer veertig Nederlanders verblijven. Of er sindsdien Nederlanders zijn vertrokken, is niet duidelijk. Nederlanders die weg willen, moeten dat op eigen gelegenheid doen, aldus het ministerie.

Maandag scherpte Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het Arabische land al aan. Reizen naar het land worden ontraden vanwege de politieke onrust en hoog risico op ontvoeringen. Ook kondigde het ministerie maandag aan dat de ambassade nog zeker tot en met volgende week maandag dicht blijft.

Of ook het ambassadepersoneel Jemen moet verlaten, is nog niet duidelijk. Op de ambassade werken zes Nederlanders. Eerder dinsdag meldde Buitenlandse Zaken nog het niet nodig te vinden om het Nederlandse ambassadepersoneel uit Jemen te evacueren. De Amerikanen en de Britten besloten dinsdag wel het personeel van hun ambassades uit Jemen weg te halen. Ook roepen de Britten en Amerikanen landgenoten Jemen te verlaten.

Letland levert hacker uit aan VS

De Letse regering heeft ingestemd met de uitlevering van een hacker aan de Verenigde Staten. Washington beticht de man ervan een van de makers van een virus te zijn dat hackers in staat stelde miljoenen dollars van bankrekeningen weg te sluizen.

Dennis Calovskis werd in januari aangeklaagd in de VS. Het virus waar hij aan zou hebben meegewerkt was praktisch niet op te sporen en verzamelde gevoelige informatie zoals bankrekeningnummers en wachtwoorden.

Zeven Letse ministers stemden voor de uitlevering, vijf waren tegen. Een van hen onthield zich van stemming. Als Calovskis in de VS wordt veroordeeld kan hij maximaal 67 jaar cel krijgen.

Ambassadeur VS in Syrië naar Egypte

Het Witte Huis overweegt de huidige Amerikaanse ambassadeur in Syrië Robert Ford voor te dragen als ambassadeur in Egypte. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft Ford voorgedragen voor de post in Caïro. De positie komt binnenkort vrij, omdat de huidige ambassadeur Anne Patterson is voorgedragen als onderminister van buitenlandse zaken. De voordracht van Ford wordt waarschijnlijk binnen twee weken officieel bekendgemaakt.

Ford is ambassadeur in Syrië sinds januari 2011, maar woont al niet meer in Damascus sinds februari 2012, toen de VS de ambassade sloten.

'Miljoenen besmet na hack'

Door de hack van drie webhosters zijn achttienduizend domeinnamen getroffen. Hierdoor kunnen miljoenen gebruikers zijn besmet met malware. Dat schat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), schrijft het technologieblog Tweakers dinsdag.

De hackers wisten drie webhosters te kraken waarna bezoekers werden doorgeleid naar websites met malware, schreef Tweakers maandag. Het zou onder meer om de website van de vakbond CNV gaan.

Een woordvoerder van het NCSC was dinsdagmiddag niet meteen bereikbaar voor een toelichting.

Nog acht jongeren vast voor rellen bij Vleuten

Acht van de elf jongeren die maandagavond bij de Haarrijnseplas bij Vleuten zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging zitten nog vast. De jongeren in de leeftijd van 17 tot 21 hebben een gebiedsverbod gekregen, laat de politie dinsdag weten.

Volgens RTV Utrecht hebben politie, gemeente en justitie besloten extra toezicht te houden bij de recreatieplas. Bij het water zouden vier extra strandwachten komen en zes tot acht bijzondere opsporingsambtenaren.

De jongeren vormden twee groepen die met elkaar aan het ruziën waren. Toen de politie de jongeren weg wilde sturen, werden agenten bekogeld met stenen en flessen. De politie greep in met pepperspray.

Vrijdag werd bij de Haarrijnseplas al een 21-jarige vrouw mishandeld, naar eigen zeggen door een groep Marokkaanse jongens.

Lagere maximumstraf voor Manning

De maximale straf die de Amerikaanse soldaat Bradley Manning kan worden opgelegd wegens het lekken van staatsgeheimen aan WikiLeaks is verlaagd tot negentig jaar. Dat heeft een militaire rechter dinsdag bepaald.

Manning werd vorige week schuldig bevonden aan onder meer spionage, diefstal en computerfraude. Voor deze vergrijpen kon hij maximaal 136 jaar cel krijgen. De rechter bepaalde echter dinsdag dat een aantal aanklachten betrekking hadden op hetzelfde strafbare feit en dat zijn maximale celstraf daarom lager zal uitvallen.

Jongen (8) geschopt na natspuiten fietser

Een fietser heeft maandagmiddag in het Gelderse Hattem een 8-jarige jongen geslagen en geschopt, nadat het kind hem met een waterpistool nat had gespoten. De man, die samen met een vrouw aan het fietsen was, ging er na de mishandeling vandoor op zijn tweewieler. Ook de vrouw, die net als de man nat was gespoten, fietste weer door, meldt de politie dinsdag.

Het voorval vond rond 14.45 uur plaats bij het Rozenboomspoor. Daar was de jongen met leeftijdsgenoten aan het spelen. Of het kind verwondingen heeft opgelopen, is niet bekendgemaakt. De politie is op zoek naar de man.

Van der Gijp: spijt van homo-uitspraken

René van der Gijp heeft dinsdag zijn excuses gemaakt voor zijn uitlatingen over homo's in het voetbal. "Soms zeg je dingen waar je later spijt van krijgt, bij dezen mijn oprechte excuses naar mensen die ik hiermee persoonlijk heb geraakt", twitterde de voormalige Oranje-international.

Van der Gijp zei maandag in Voetbal International dat voetbal geen sport is voor homo's. "Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je in een kapperszaak werken", vertelde hij onder meer. Zijn opmerkingen leidden tot veel kritiek. De KNVB noemde de uitspraken onzinnig.

Update: het Twitter-account is niet van Van der Gijp.

Nederlander leidt antipiraterijmissie

Nederland voert vanaf dinsdag het commando over de EU-antipiraterijmissie Atalanta. Commandeur Peter Lenselink nam op een Portugees fregat het bevel over van zijn ranggenoot Jorge Novo Palma. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Nu Lenselink aan het hoofd van de missie staat, fungeert het amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt de komende maanden als stafschip. Lenselink wil meer samenwerken met andere EU-missies in de regio die zich richten op het opbouwen en trainen van de Somalische kustwacht.

Nederland draagt sinds 2009 bij aan de bestrijding van piraten voor de kust van Somalië. Dat gebeurt zowel onder EU-vlag als in NAVO-verband. De Zr. Ms. Van Speijk vaart momenteel in het gebied als onderdeel van de NAVO-missie Ocean Shield.

Tahiti-revelatie op proef bij Lorient

Steevy Chong-Hue maakte in juli indruk tijdens de Confederations Cup namens Tahiti. De vleugelspeler mag nu zijn geluk beproeven in de Franse Ligue 1. De international van Tahiti speelt momenteel voor AS Dragon in zijn vaderland, maar krijgt nu de kans om zich in Europa te bewijzen. Het Franse Lorient biedt de 23-jarige Chong-Hue nu een proefperiode aan, waarna hij mogelijk een contract mag ondertekenen.

De enige profspeler van Tahiti, Marama Vahirua, laat weten dat hij dit wel zag aankomen. "Ik hem uitgelegd dat hij de komende maanden prof kan worden, een prof met een grote toekomst. Hij gaat nu meetrainen met Lorient, zodat trainer Christian Gourcuff kan kijken of hij het niveau aankan", zegt hij op de officiële website van de FIFA.

Chong-Hue is collega-international Vahirau erg dankbaar, aangezien de routinier met zijn verleden bij onder meer Nantes en Lorient goede contacten heeft in Frankrijk. "Ik heb het allemaal aan hem te danken. Ik ga er niet naartoe om lol te hebben, ik wil slagen. Ik heb lang op deze kans gewacht en nu ben ik klaar om hem te grijpen."

Portugal met Ronaldo en Pepe tegen Nederland

De Portugese bondscoach Paulo Bento heeft Cristiano Ronaldo opgeroepen voor het oefenduel tegen het Nederlands elftal op volgende week woensdag. Dat maakte de keuzeheer dinsdag bekend. Ook Pepe, ploeggenoot van Ronaldo bij Real Madrid, keert na blessureleed en een schorsing terug in de selectie. Hij speelde in maart zijn laatste interland.

Bento behoudt tevens het vertrouwen in vleugelspeler Nani, die regelmatig geblesseerd is en geen basisplaats heeft bij Manchester United. De ervaren Besiktas-spits Hugo Almeida is gepasseerd, net als verdediger Henrique Sereno en middenvelder André Martins. Zij waren er in de laatste WK-kwalificatiewedstrijden tegen Rusland en Kroatië nog bij.

Oranje en Portugal treffen elkaar volgende week woensdag in Faro. Nederland verloor vorig jaar de laatste onderlinge ontmoeting op het EK in Polen en Oekraïne. Bondscoach Louis van Gaal maakt vrijdag zijn definitieve selectie bekend.

Portugal gaat aan de leiding in poule F van de WK-kwalificatie, maar Rusland heeft minder verliespunten. Ook Israël kan in punten nog gelijk komen met de Zuid-Europeanen.

De volledige selectie van Portugal
Doel: Beto (Sevilla/Spa), Eduardo (Sporting Braga) en Rui Patrício (Sporting Lissabon).

Verdediging: João Pereira (Valencia/Spa), Fábio Coentrão (Real Madrid/Spa), Bruno Alves (Fenerbahçe/Tur), Ricardo Costa (Valencia/Spa), Sílvio (Benfica), Pepe (Real Madrid/Spa) en Luís Neto (Zenit Sint-Petersburg/Rus).

Middenveld: Raúl Meireles (Fenerbahçe/Tur), João Moutinho (AS Monaco/Fra), Miguel Veloso (Dinamo Kiev/Oek), Custódio (Sporting Braga), Rúben Amorim (Benfica) en Rúben Micael (Sporting Braga).

Aanval: Nani (Manchester United/Eng), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Spa), Silvestre Varela (FC Porto), Vieirinha (VfL Wolfsburg/Dui), Hélder Postiga (Valencia/Spa), Danny (Zenit Sint-Petersburg/Rus) en Nélson Oliveira (Stade Rennes/Fra).

Wreck it Ralph naar SEGA Genesis

De vorig jaar verschenen Disneyfilm Wreck it Ralph en bijbehorende game Fix-it-Felix hebben kennelijk veel indruk gemaakt, want op een of andere manier heeft een fan, die handig is met programmeren, de game weten te porten naar de SEGA Genesis. 

De film draait onder andere om het spel Fix-it-Felix waarin het personage in een Donky Kong-achtige stijl zo snel mogelijk gebouwen moet repareren terwijl Ralph deze juist probeert te slopen. Het unieke aan deze film was dat voor het eerst gamepersonages uit verschillende gameseries samen op het witte doek te zien waren. 

De Bakker naar tweede ronde Rio de Janeiro

Thiemo de Bakker is op het challengertoernooi van Rio de Janeiro doorgedrongen tot de tweede ronde. De als eerste geplaatste Nederlander was dinsdag Marcelo Arevalo uit El Salvador de baas met 6-4 en 6-2. De mondiale nummer 101 kwam tegen Arevalo, die 367e staat op de wereldranglijst, geen moment in de problemen.

De 24-jarige De Bakker had aan één break in de eerste en twee in de tweede set voldoende voor de winst. De wedstrijd duurde ruim een uur. In de tweede ronde moet de Westlander zien af te rekenen met de winnaar van de partij tussen de Ecuadorianen Julio Cesar Campozano en Emilio Gomez.

DAF verhoogt opnieuw productie

DAF Trucks voert de productie per 23 september verder op naar 202 vrachtwagens per dag. Dat heeft het bedrijf uit Eindhoven dinsdag bekendgemaakt. Vorige maand meldde DAF ook al een productieverhoging, toen naar 184 trucks per dag. Voor de toegenomen productie is DAF op zoek naar 250 tijdelijke werknemers in Nederland en België.

Nieuwe vrachtwagens moeten vanaf volgend jaar voldoen aan nieuwe Europese emissienormen. De trucks worden daardoor duurder. De afgelopen maand besloten meer vervoerders daarom nu nog een nieuwe truck aan te schaffen, zo blijkt uit een bericht van directeur Harrie Schippers aan de medewerkers.

De nieuwe, tijdelijke banen bij de vrachtwagenproducent komen boven op het aantal van tweehonderd extra personeelsleden die al nodig waren voor de vorige verhoging. De productie in Eindhoven stijgt na eind september naar 180 in Eindhoven en 22 in het Britse Leyland.

Honden in beslag genomen na aanval op varkens

Agenten hebben maandag vijf honden in beslag genomen na een aanval op twee varkens in het Friese Augustinusga. Dat meldde een woordvoerder van de politie.

De politie kreeg een melding over een schermutseling tussen twee dieren op het terrein rondom een woning in het Friese dorpje. Toen agenten ter plaatse waren, bleek een hond inderdaad zijn tanden te hebben gezet in een varken in een moddersloot. Het dier liet zijn prooi pas los toen de agenten begonnen te schreeuwen. Een tweede hond die het schouwspel gadesloeg, werd ook weggejaagd door het lawaai van de agenten.

Honden in beslag genomen na aanval op varkens
Honden in beslag genomen na aanval op varkens (Foto: ANP)

'112-meldingen tot 2017 op internet'

112-meldingen kunnen in elk geval tot 2017 op het internet worden gepubliceerd. Tot die tijd gelden de huidige afspraken en kunnen de berichten nog niet worden gecodeerd, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in antwoord op Kamervragen van de SP.

Na een 112-melding worden de hulpdiensten geïnformeerd via het P2000-systeem. Deze meldingen kunnen nu nog met een scanner worden opgepikt en vervolgens worden gepubliceerd op websites, met het adres erbij. De bewindsman onderzoekt de mogelijkheden om de berichten te versleutelen, zodat ze niet meer voor iedereen zichtbaar zijn. Dat is in het belang van de privacy van burgers.

Vanwege die privacy gaat Opstelten ook onderzoeken hoe de privacy van de burgers vooruitlopend op een mogelijke encryptie in 2017 al kan worden verbeterd, schrijft hij.

Door de codering zouden de berichten niet langer zichtbaar zijn voor journalisten. Wat Opstelten betreft worden zij voortaan door middel van zogeheten persalarmeringen geïnformeerd over incidenten. De politie gaat hier samen met de veiligheidsregio's een landelijke richtlijn voor opstellen.

Opstelten wil deze richtlijn afstemmen met de journalistenvakbond NVJ. "Er zal in dit overleg ruimte zijn om over eventuele klachten over de voorlichting in het verleden te spreken en om afspraken te maken hoe dit in de toekomst te voorkomen."

Wilders boos over boycot ambassadeur in Australië

Geert Wilders is boos dat de Nederlandse ambassadeur in Australië het personeel heeft verboden om naar zijn bijeenkomsten te gaan toen hij begin dit jaar het land bezocht. Dat blijkt uit Kamervragen die de PVV-leider dinsdag heeft gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Wilders heeft een screenshot van een e-mail meegestuurd van begin februari, waarin de ambassadeur Annemieke Ruigrok het diplomatieke personeel verzoekt om niet naar bijeenkomsten met Wilders te gaan. En mocht Wilders zich melden bij een Nederlandse diplomatieke post, dan mag hij pas worden geholpen na toestemming.

Volgens de PVV-leider is hiermee zijn bezoek 'besmet' verklaard. Hij vindt het een 'schande' dat de ambassadeur het personeel verbiedt om zijn bijeenkomsten bij te wonen. Hoe verhoudt zich dit tot de vrije toegang tot informatie en de vrijheid van meningsuiting, wil hij van Timmermans weten. Ook wil Wilders weten waarom hem de toegang tot 'onmiddellijke consulaire bijstand' moeilijk werd gemaakt terwijl iedere andere Nederlander daar wel recht op heeft.

En in de toekomst moet Timmermans voorkomen dat 'dergelijke oekazes' nog aan het personeel wordt verzonden, aldus Wilders.

Wilders bracht begin februari een bezoek aan Australië. De PVV-leider bezocht het land op uitnodiging van de anti-islamgroepering Q Society. Wilders wilde eigenlijk vorig jaar al naar het land, maar kreeg toen geen visum. Het bezoek gold in Australië als omstreden, en zijn optredens gingen gepaard met protesten.

Conducteur wijst politie op mensenhandelaar

Drie mannen zijn aangehouden in een onderzoek naar mensenhandel na een melding van een oplettende hoofdconducteur van de NS. Een van de verdachten is een 41-jarige man uit Heerlen, die woensdag werd aangehouden op station Utrecht Centraal. De 41-jarige man reisde samen met twee 18-jarige vrouwen uit Hongarije die vermoedelijk in de prostitutie werken, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De twee andere arrestanten zijn mannen van 25 en 26 jaar, die maandag in Heerlen werden opgepakt. De 25-jarige man komt uit Hongarije en de 26-jarige man woont in de Limburgse plaats.

De zaak kwam aan het rollen toen de hoofdconducteur op station Sittard de 41-jarige man samen met de Hongaarse vrouwen zag. De vrouwen hadden tassen met sexy lingerie bij zich. De conducteur vond de combinatie zo opvallend, dat hij de politie besloot te melden dat het drietal in een trein naar Utrecht was gestapt.

De man werd bij aankomst op Utrecht Centraal direct aangesproken door de politie. Bij de daaropvolgende controle bleek dat de man de identiteitskaarten van beide Hongaarse vrouwen had. De man werd daarop aangehouden op verdenking van mensenhandel. De vrouwen zijn als getuige gehoord.

Onderzoek leidde de politie vervolgens naar de twee andere verdachten. De politie vermoedt dat de Hongaar de vrouwen naar Nederland heeft gebracht, waarna de 26-jarige man de vrouwen heeft ondergebracht in zijn woning.

Opvolger War of the Roses bekendgemaakt

Uitgever Paradox heeft vandaag de opvolger van War of the Roses bekendgemaakt. De game heet War of the Vikings en focust op de strijd tussen de Engelsen en, jawel, de Vikings.

Net zoals de eerste titel spitst War of the Vikings zich onder meer toe op een authentieke setting en het veelvuldig aanpassen van je zwaard en uitrusting. Daarenboven ondersteunt de game veldslagen met maximaal 64 spelers.

War of the Vikings verschijnt begin 2014 voor pc. Geïnteresseerden die niet zo lang willen wachten, kunnen zich hier inschrijven voor de alfaversie.

Atletiekbaas twijfelt niet over Bolt

Lamine Diac, voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, twijfelt niet over Usain Bolt. Recentelijk werden sprintkanonnen Tyson Gay en Asafa Powell betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar niet Bolt die wel schoon lijkt te zijn.

"Usain Bolt is schoon, net als de meeste sprinters die onder de 10 seconden lopen." Diac vindt dan ook niet de sport door de recente schandalen geraakt wordt. "Elke positieve test maakt de sport juist sterker. We moeten de strijd tegen doping zonder angst voortzetten, al zul je het nooit winnen. De absolute meerderheid van de atleten is schoon, maar degenen die voor die slechte berichten zorgen dragen een onrealistisch beeld van onze sport uit."

De sprint zal volgens de 80-jarige Senegalees niet met een meer negatieve blik bekeken worden. "De sprinters staan van oudsher het meest in de belangstelling, een positief geval krijgt er veel meer aandacht."

Boonen niet in Eneco Tour

De Belgische wielrenner Tom Boonen gaat maandag toch niet van start in de Eneco Tour. De 32-jarige oud-wereldkampioen ondervindt nog te veel hinder van een zitvlakblessure. Dat heeft zijn ploeg Omega Pharma-QuickStep vandaag bekendgemaakt.

Boonen miste wegens dezelfde blessure ook al de Ronde van Denemarken, die afgelopen weekeinde eindigde. In de Eneco Tour zou hij aanvankelijk zijn rentree maken. "Ik ben erg teleurgesteld. Dit is echt niet mijn jaar. Mijn doel is nu om weer fit te worden voor de koersen in september, al kan ik nog niet precies zeggen wanneer ik mijn comeback maak", zei Boonen, die eerder dit jaar zwaar ten val kwam in de Ronde van Vlaanderen.

Boonen niet in Eneco Tour
Boonen niet in Eneco Tour (Foto: ANP)

Vrouw zakt weg in gat in tuin

Een vrouw uit Bergen op Zoom is dinsdag weggezakt in een gat in haar tuin. Ze kon er niet op eigen kracht uitkomen en is er door de brandweer uitgehaald, meldt de politie.

Het gat in de tuin is ontstaan doordat een buurman de tuinslang al een paar dagen aan had staan, waardoor de grond was verzakt. Het gat was twee meter breed, een meter lang en iets minder dan een meter diep.

De vrouw was volgens de politie goed bij kennis toen ze uit het 'sinkhole' werd gehaald. Ze is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Hockeyster Bos terug in Oranje

Hockeyster Willemijn Bos maakt haar rentree in de Nederlandse selectie voor het EK in het Belgische Boom. Dat maakte bondscoach Max Caldas vandaag bekend. De speelster van Laren was lang uit de roulatie met een knieblessure, die ze kort voor de Olympische Spelen in Londen opliep.

Bij de mannen ruimde coach Paul van Ass een plekje in voor Tim Jenniskens. De verdediger van Bloemendaal viel in aanloop naar de Hockey World League in Rotterdam in juni nog af bij Oranje, maar heeft zich teruggeknokt.

De Europese titelstrijd begint volgende week zaterdag. De finales worden op 24 en 25 augustus gespeeld. De Nederlandse vrouwen zijn titelverdediger. De mannen moesten twee jaar geleden genoegen nemen met zilver.

Badmintonduo's snel klaar op WK

De Nederlandse dubbelteams op het WK badminton in het Chinese Guangzhou zijn uitgeschakeld. Ruud Bosch en Koen Ridder gingen dinsdag in de eerste ronde onderuit tegen het Engelse duo Chris Adcock en Andrew Ellis. Het werd 21-17, 21-18. Jorrit de Ruiter en Samantha Barning strandden in het gemengd dubbel.

De Ruiter en Barning waren in de tweede ronde niet opgewassen tegen de Polen Robert Mateusiak en Nadiezda Zieba, die met 21-19, 22-20 aan het langste eind trokken. In hun eerste partij had het Nederlandse koppel nog afgerekend met Sam en Chloe Magee uit Ierland.

Eric Pang is nu de enig overgebleven Nederlander op het WK. Hij had in de eerste ronde een walk-over. Woensdag stuit hij op titelverdediger en tweevoudig olympisch kampioen Dan Lin uit China. Erik Meijs overleefde de openingsronde in het enkelspel niet.

Zes dieren die ook op eigen kracht terugkeerden

De wolf die vorige maand werd gevonden bij Luttelgeest in de Noordoostpolder is daar niet neergelegd, meldde de stichting Wolven in Nederland dinsdag. Daarmee is het dier na anderhalve eeuw op eigen kracht teruggekeerd in Nederland. De wolf is niet het enige diersoort die dat lukte. Een overzicht van zes diersoorten die Nederland verlieten en weer terugkwamen op basis van gegevens van het Compendium voor de Leefomgeving en Sovon Vogelonderzoek.

De zalm werd tot de jaren vijftig van de vorige eeuw veel gezien in de Rijn en de Maas. Door waterverontreiniging, dammen, sluizen en waterkrachtcentrales werden paarplekken voor de vissoort onbereikbaar, waardoor het dier in 1957 uitstierf. Door onder meer aanleg van vispassages is de zalm sinds 1994 weer terug in de Nederlandse rivieren. De aantallen blijven echter klein.

Enkele honderden jaren geleden waren kraanvogels nog een normale verschijning in Nederland, maar aan het begin van de twintigste eeuw stierven ze uit. In 2001 kwam de vogel op natuurlijke wijze terug in Nederland toen er een aantal van neerstreken in het Drentse Fochteloërveen. Jaarlijks worden enkele kraanvogels geboren.

De rivierrombout, een gele libelle die sinds het begin van de twintigste eeuw uit Nederland was verdwenen, dook in 1996 uit het niets weer op. Bij de rivieren rond Nijmegen en Arnhem wordt de libelle nu regelmatig gesignaleerd. Waarschijnlijk is het dier teruggekeerd doordat rivierwater schoner is.

Hoewel het nooit volledig is bewezen dat de zeearend vast in Nederland broedde, is in 2006 voor het eerst een paar gesignaleerd dat bij de Oostvaardersplassen bleef. Nu zijn er enkele paren in Nederland. Onder meer bij het Friese Lauwersmeer en de Biesbosch zijn een broedende paren gezien.

De houting verdween rond 1930 uit Nederland door waterverontreiniging, de aanleg van stuwen en overbevissing. De zalmachtige trekvis keerde in de jaren negentig echter terug in de Nederlandse wateren doordat vissen waren uitgezet in Duitsland. Onderzoek toonde aan dat de vissen zich op natuurlijke wijze hadden voortgeplant. Vooral door de verbetering van waterkwaliteit gedijt de vis goed in Nederlandse wateren.

De rode schouderboktor werd in 2011 na zeventig jaar afwezigheid weer gesignaleerd. De kever, die voornamelijk 's nachts vliegt en houdt van warmte, was voor het laatst gezien in 1941 bij Schin op Geul. De in 2011 gevonden rode schouderboktor werd eveneens gevonden in Zuid-Limburg.

Ook door toedoen van de mens zijn uitgestorven dieren in Nederland teruggekeerd. Zo leven er inmiddels honderden bevers op verschillende plekken nadat de dieren werden uitgezet in 1988. Ook de otter is terug van weggeweest na uitsterven in 1989. Bovendien zijn er door een herintroductieprogramma nu honderden ooievaars in Nederland, terwijl er in 1991 geen broedparen meer waren opgemerkt.

Releasedatum Payday 2 bekendgemaakt

Ontwikkelaar Overkill Software heeft op zijn officiële Twitteraccount bevestigd dat Payday 2 vanaf 13 augustus beschikbaar wordt op Steam. De versies voor PlayStation 3 en Xbox 360 volgen in de periode tussen de 13e en de 16e van diezelfde maand.

Payday 2 is de opvolger van de succesvolle shooter Payday, waarin je verschillende bankovervallen tot een goed einde moet zien te brengen. 

Spaanse pedo voorlopig vast

De Spaanse kinderverkrachter die abusievelijk gratie kreeg in Marokko en maandag opnieuw werd aangehouden in Spanje blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft een Spaanse rechter dinsdag bepaald. Spanje en Marokko praten dinsdag over wat er precies met de man moet gebeuren, die in Marokko is veroordeeld wegens het verkrachten van elf kinderen.

Daniel Galvan Fina wordt voorlopig in hechtenis gehouden vanwege de ernst van zijn misdrijven en omdat hij vluchtgevaarlijk is, aldus de Spaanse rechter. Medewerkers van de Spaanse en Marokkaanse ministeries van justitie praten later dinsdag in Madrid over de zaak. Galvan Fina werd maandag aangehouden in Murcia op basis van een internationaal arrestatiebevel, dat werd uitgevaardigd nadat de Marokkaanse koning Mohammed VI de gratie had ingetrokken. Marokko wil dat de man wordt uitgeleverd, maar door een verdrag tussen de twee landen zou Galvan Fina zijn straf ook in Spanje kunnen uitzitten.

Spanje zegt vorige maand een lijst met achttien gratieverzoeken naar Marokko te hebben gestuurd. Daarnaast werd gevraagd om de overplaatsing van dertig Spanjaarden die in Marokko vastzitten. Galvan stond op die tweede lijst, aldus Spanje. Marokko lijkt echter beide lijsten voor gratieverzoeken te hebben aangezien en verleende alle 48 veroordeelden gratie.

Nadat bekend was geworden dat Galvan Fina was vrijgelaten braken er demonstraties uit in het Marokkaanse Rabat. Na enkele dagen van protesten trok Mohammed VI de gratie voor Galvan Fina in.

Staatsloterij voor rechter gesleept om misleiding

De Staatsloterij heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan het misleiden van deelnemers. Dat stelt de Stichting Loterijverlies dinsdag, die een kort geding aanspant tegen de Staatsloterij. De stichting, die tienduizenden gedupeerden vertegenwoordigt, doelt daarmee op een brief die het kansspel van de overheid een maand geleden naar vaste deelnemers stuurde.

In de brief stelt de Staatsloterij onder meer dat 'alle prijzen die we moesten uitkeren aan winnaars ook daadwerkelijk uitgekeerd zijn'. Deze bewering is volgens de stichting misleidend omdat de Staatsloterij enkele grote prijzen nooit heeft uitgekeerd, terwijl dit wel beloofd was. Het gaat daarbij om prijzen die op niet-verkochte loten vielen.

Zo beloofde de Staatsloterij twintig prijzen van een ton en tien prijzen van een miljoen te verloten, terwijl er in werkelijkheid respectievelijk maar drie en vier prijzen werden uitgekeerd. "Ze hebben geen greintje respect voor hun klanten", aldus Ferdy Roet van Loterijverlies.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder al dat de loterij zich tot begin 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding door prijzen toe te kennen aan onverkochte loten. De Staatsloterij gaat in beroep tegen deze zaak, zo meldt de loterij in een brief. Het pas aangespannen kort geding wordt vrijdag behandeld.

Minuut bellen in Nederland het prijzigst

Nederlandse mobiele bellers zijn meer geld kwijt dan bellers uit andere landen van de Europese Unie. De prijs voor een minuut mobiel telefoneren is in Nederland gemiddeld 14,7 eurocent, zo meldt de Europese Commissie dinsdag. De minuutprijs ligt daarmee fors hoger dan gemiddeld in de 28 EU-landen.

Inwoners van de EU betalen in de regel 9,1 cent per minuut. Alleen Luxemburg komt met een prijs van 14,6 cent bij Nederland in de buurt. In Letland kost een minuut mobiel bellen daarentegen slechts 1,9 cent per minuut. Dat is bijna een achtste van de prijs in Nederland. De verschillen zijn volgens de commissie niet te verklaren door kwaliteitsverschillen of de koopkracht van consumenten.

"Deze cijfers laten duidelijk zien dat de huidige 28 nationale telecommarkten consumenten niet de voordelen bieden die één enkele markt wel zou hebben", aldus eurocommissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes. "Het is essentieel dat de Europese Unie snel begint met de bouw van een gezamenlijke telefoniemarkt."

Spoilers: Het alternatieve einde van The Last of Us

Het einde van The Last of Us bracht ons veel. Emoties, vragen, voldoening. Noem maar op. Maar het einde dat alle gamers hebben gezien was niet het originele einde dat de makers voor ogen hadden. Naughty Dog heeft vandaag het alternatieve einde bekendgemaakt.

De developers gooiden zojuist op Twitter een plaatje waarin ze het 'echte' einde van The Last of Us laten zien. Hieronder zie je het eindshot van hoe men de game eigenlijk wilden laten stoppen. Vinden jullie het goed dat de game niet zo eindigde, of was dit veel toffer geweest?

last of us

'Lotus diep in de schulden'

Het Lotus F1 Team zit diep in de problemen, zo meldt Motorsport-Total. Het Duitse medium stelt dat er een schuld is van meer dan 100 miljoen pond, wat neerkomt op zeker 120 miljoen euro. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat het team bankroet gaat.

Volgens Motorsport-Total bezit Lotus weinig liquide middelen meer en worden leveranciers, personeelsleden en coureur Kimi Räikkönen mogelijk te laat, te weinig of helemaal niet betaald. Oorzaak hiervan licht waarschijnlijk in het afketsen van de sponsordeal met Honeywell. Deze hing lang in de lucht, waardoor andere potentiële investeerders buiten de deur werden gehouden, maar kwam uiteindelijk niet tot stand.

Ook de aangekondigde deal met Infinity Racing is naar verluidt nog niet helemaal rond. Lotus zou nog niets ontvangen hebben van het investeringsfonds.

Brandstichtende brandweerman in hoger beroep

Brandweerman Peter K. uit Laren die werd veroordeeld tot elf jaar wegens een reeks brandstichtingen in zijn woonplaats, gaat in hoger beroep. Dat zegt zijn advocaat Heleen Helleman dinsdag. Haar cliënt ontkent de branden gesticht te hebben.

De man legde bij de politie een aantal verklaringen af die hij later weer introk. De brandweerman zei dat hij heeft bekend onder druk van de recherche, maar daar was volgens de rechtbank geen sprake van. "Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een valse verklaring aflegt", aldus Helleman. "Bij een verhoor kan het er ontzettend heftig aan toe gaan."

Daarnaast stelt Helleman dat zij tijdens de behandeling van de zaak feitelijk heeft aangetoond dat haar cliënt een deel van de branden niet gesticht kon hebben. "Maar daar heeft de rechtbank met geen woord over gerept."

De 33-jarige K. was centralist bij de meldkamer en lid van de vrijwillige brandweer. Hij stak tussen 2008 en 2012 woningen, auto's en bossen in brand.

De rechtbank in Amsterdam legde hem een hogere straf op dan de tien jaar cel die justitie had geëist, omdat de rechters meewogen dat de man niet wilde meewerken aan het politieonderzoek. Ook oordeelde de rechtbank dat de maatschappij tegen de man beschermd moet worden, omdat de kans groot is dat hij weer in de fout gaat.

Fatale woningbrand door oververhitte frituurpan

De fatale woningbrand in Groningen in de nacht van zondag op maandag werd veroorzaakt door een oververhitte frituurpan. Dat laat de politie dinsdag weten. Bij de brand kwam de 32-jarige bewoner om het leven. Zijn 11-jarige zoon raakte lichtgewond.

De man werd op de eerste etage van zijn huis aan de Palmslag aangetroffen, maar reanimatie had geen zin meer. Zijn zoon werd gevonden op de tweede etage en werd ter controle naar een ziekenhuis gebracht. De keuken van het huis brandde volledig af.

Heteluchtballon gecrasht in Zwitserland

In het Zwitserse kanton Fribourg is dinsdag een heteluchtballon neergestort. In de ballon zaten een piloot en een Amerikaans gezin. De 55-jarige vader kwam om het leven. Zijn vrouw en twee dochters, alsmede de piloot raakten gewond.

De ballon was voor een vlucht van twee uur vertrokken vanaf een veld in Chateau-d'Oex. Toen de piloot na de vlucht de landing inzette klapte de ballon bij het naburige Montbovon tegen een elektriciteitskabel en stortte vanaf 50 meter hoogte naar beneden.

De Amerikaan was op slag dood. Zijn 55-jarige echtgenote en dochters van 20 en 24 raakten levensgevaarlijk gewond en werden per traumahelikopter naar het ziekenhuis overgebracht. De eveneens gewond geraakte 65-jarige piloot was er minder slecht aan toe. Hij ging in een ambulance naar het ziekenhuis.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. Chateau d'Oex en omgeving zijn zeer gewild bij ballonvaarders.

Nederlanders vaak geflitst op Belgische wegen

Ruim negen procent van de snelheidsbekeuringen op Belgische wegen gaat naar Nederlanders. Om de vierenhalve minuut wordt er in België een Nederlander geflitst, laat de Belgische politie dinsdag weten. Ongeveer een kwart van alle flitsboetes in het land gaat naar buitenlanders.

In de eerste helft van dit jaar hebben ruim 66.000 Nederlanders een Belgische boete gekregen. Zeventig procent van hen heeft de bon al betaald. Fransen worden minder vaak geflitst. Van de 180.000 buitenlandse auto's die een boete kregen, ging het ruim 33.000 keer om een auto met een Frans kenteken.

Sinds december vorig jaar is er een akkoord tussen Nederland en België waardoor de politie boetes van snelheidsduivels makkelijker kan innen. De Belgische politie verwacht niet dat het akkoord zorgt voor meer snelheidsboetes aan Nederlanders. "Het gebeurt alleen een stuk effectiever", aldus een woordvoerder van de Belgische politie.

Vorig jaar werden naar schatting 370.000 buitenlandse overtreders beboet in België.

Japans grootste moet China schrik aanjagen

Japan heeft dinsdag zijn grootste oorlogsbodem sinds de Tweede Wereldoorlog onthuld. De jager doet de wenkbrauwen optrekken in China en elders, omdat het varende gevaarte wel heel erg lijkt op een conventioneel vliegdekschip. Het vaartuig heeft een vluchtdek van bijna 250 meter lang dat ruimte biedt aan veertien helikopters.

Volgens Japan is het schip bedoeld om de landsverdediging te versterken, met name bij de jacht op onderzeeërs en voor verkenningsmissies, en om over meer mogelijkheden voor transport van troepen en voorraden te beschikken.

Aan het schip, de Izumo, is sinds 2009 gewerkt. De oorlogsbodem wordt echter gepresenteerd op een moment dat Japan en China verwikkeld zijn in een territoriaal geschil over enkele eilandjes tussen het zuiden van Japan en Taiwan. Marineschepen van beide landen voeren al maanden patrouilles uit in het betwiste gebied.

De spanningen rond de eilanden en de forse investeringen door China in zijn strijdkrachten leidden in Japan tot de wens naar een sterker leger. China presenteerde onlangs zijn eerste vliegdekschip, een tweedehandsje dat is overgenomen van Rusland, en schijnt tegenwoordig te werken aan een exemplaar van eigen makelij.

Sommige deskundigen denken dat het nieuwe Japanse vaartuig in de toekomst ook gebruikt kan worden door gevechtsvliegtuigen.

Vetberg in Londens riool

Een waterleidingbedrijf heeft in het Londense rioleringssysteem een enorme klomp aangekoekt vet en vuiligheid aangetroffen. De berg smerigheid weegt vijftien ton en heeft de omvang van een bus, zei Thames Water dinsdag.

De homp 'ten onrechte doorgespoelde rottende vetten, vermengd met vochtige doekjes' werd aangetroffen onder een weg in de Londense buitenwijk Kingston.

Thames Water stuit in het onderaardse voortdurend op vetbergen, maar besloot deze keer met zijn vondst bovengronds te gaan om mensen ervan te doordringen wat ze dagelijks door de afvoer spoelen.

'Zzp'ers onevenredig geraakt'

Het invoeren van een lastenverzwaring voor zelfstandigen zonder personeel vernietigt werk en banen. Dat vindt Kamerlid Kees Verhoeven (D66). Hij wil een debat met het kabinet over deze plannen van het kabinet.

Verhoeven reageert dinsdag op berichtgeving in Het Financieele Dagblad dat de coalitiepartijen VVD en PvdA de belastingvoordelen van zzp'ers willen beperken. Die dragen veel minder belasting af dan vaste werknemers. Ook werkgevers zijn voordelig uit door zzp'ers in te schakelen.

Volgens Verhoeven worden zzp'ers echter onevenredig geraakt door de kabinetsplannen. Ook leidt het ertoe dat de arbeidsmarkt minder flexibel wordt. "Dit vernietigt werk en banen." Volgens de D66'er gaan de plannen verder dan de bezuinigingen die al in het regeerakkoord waren aangekondigd voor ondernemers en zzp'ers.

Hij wil daarom een debat over de plannen. Het kabinet moet goed beseffen dat ondernemers en zzp'ers ook meer risico nemen dan gewone werknemers een geen aanspraak kunnen maken op de WW. "Veel zzp'ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf. Als ze dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand en WW terechtkomen".

De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is verbaasd over de berichtgeving. De regering wil zzp'ers laten opdraaien voor het dichten van het begrotingstekort, reageert het platform.

PZO wijst eveneens op de risico's die ondernemers en zzp'ers dragen. Die zijn allerminst profiteurs. "Ook als het even minder gaat, zijn het bij uitstek deze ondernemers die doorpakken en in een eigen inkomen blijven voorzien."

Cumberbatch jaagt op Malkovich in animatiefilm

Benedict Cumberbatch gaat op jacht naar John Malkovich in de animatiefilm Penguins of Madagascar. In deze spin-off van de bekende Madagascar-reeks speelt Malkovich de gelikte en charmante schurk en Cumberbatch een dierlijke CIA-agent die naar hem op zoek is. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Wrap.

Over de rest van de plot is nog niets bekend. De meute pinguïns uit de drie Madagascar-films heeft al geleid tot een tv-serie, een film die rechtstreeks op dvd werd uitgebracht en een eigen stripboekenreeks.

Cumberbatch is geen vreemde als het gaat om stemmenwerk. Vorig jaar sprak hij al Dante in in de documentaire Girlfriend in a Coma en in de Hobbit-trilogie is hij te horen als zowel de Necromancer als de draak Smaug. Ook Malkovich heeft al eens een voice-over ingesproken. Hij was te horen als de snode Unferth in de animatiefilm Beowulf uit 2007.

Penguins of Madagascar verschijnt in 2015.


Cumberbatch jaagt op Malkovich in animatiefilm (Foto: Novum)

McQuarrie regisseert Mission: Impossible 5

Christopher McQuarrie heeft de regie van Mission: Impossible 5 geaccepteerd. 'Mission: Accepted', twitterde hij. McQuarrie is geen vreemde voor hoofdrolspeler Tom Cruise, die hij regisseerde in Jack Reacher, waarvoor hij tevens het scenario schreef. Ook schreef hij het script voor de oorlogsfilm Valkyrie met Cruise in de hoofdrol.

McQuarrie gaat zich ditmaal niet bezighouden met het scenario. Dat laat hij over aan Drew Pearce, scenarist van Iron Man 3 en het nog te verschijnen Sherlock Holmes 3.

"Ik vind het geweldig om weer met Chris te gaan werken", laat Cruise in een officiële reactie weten. "Ik ben ooit begonnen met het produceren van de Mission-films met het idee dat elk deel zou worden gemaakt door een andere regisseur met zijn eigen visie." Volgens de 51-jarige acteur past McQuarrie prima in het rijtje Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams en Brad Bird.

Waar de film over moet gaan, is nog niet bekend. Over andere vaste castleden, zoals Ving Rhames, Simon Pegg, en Jeremy Renner die in de vierde film zijn opwachting maakte, is dus nog niets met zekerheid te zeggen. Mission: Impossible 5 verschijnt in 2015.


McQuarrie regisseert Mission: Impossible 5 (Foto: Novum)

Depardieu terug naar Frankrijk voor voetbalfilm

Gérard Depardieu keert voor het eerst dit jaar terug naar zijn geboorteland Frankrijk. De 64-jarige acteur, die in januari besloot Rus te worden vanwege het gunstiger belastingklimaat, gaat in Parijs een voetbalfilm opnemen. Dat zei hij tegen de Franse persdienst AFP.

In de Engelstalige film, met als voorlopige titel F2014, speelt Depardieu de oprichter van de internationale voetbalbond FIFA, Jules Rimet. De opnames duren in totaal drie weken. De cast bestaat uit vele Engelstalige talenten, onder wie Tim Roth, laat Depardieu weten. "De film laat de geschiedenis van voetbal zien, verteld door vier zeer machtige mannen."

"Ik heb de laatste tijd alle aanbiedingen voor films in Frankrijk afgeslagen", zegt Depardieu. "De mensen zouden het niet begrijpen." Het Franse filmpubliek nam het de acteur niet in dank af dat hij zijn eigen land verliet.

Eind vorig jaar besloot de Franse regering een hoogste belastingschaal van 75 procent in te voeren op jaarsalarissen die een miljoen euro overstijgen. De acteur legt uit dat hij huizen en bedrijven heeft in België en Rusland 'vanwege de vele voordelen'.

Depardieu is volgend jaar te zien als een andere man van internationale bekendheid, ook in een deels Engels gesproken film. In Welcome to New York speelt hij Dominique Strauss-Kahn, die hoofd van het IMF was van 2007 tot mei 2011, toen hij aftrad na te zijn beschuldigd van aanranding.


Depardieu terug naar Frankrijk voor voetbalfilm (Foto: Novum)

Voetbalwet mag worden toegepast op Top 600

De gemeente Amsterdam mag op basis van de Voetbalwet een groepsverbod opleggen aan leden van de zogeheten Top 600, een lijst met zeshonderd jonge veelplegers. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Een jonge crimineel uit de Amsterdamse Diamantbuurt was naar de rechter gestapt vanwege het groepsverbod. Zijn advocaten stelden dat het opgelegde verbod veel te streng was. Bovendien was het volgens hen opgelegd op basis van oude argumenten.

Het groepsverbod is gebaseerd op de Voetbalwet. Sinds 2010 kunnen personen een verbod krijgen om zich met meer dan drie anderen in een bepaalde buurt op te houden. Zij moeten dan wel herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord. Ook moet de kans bestaan dat ze zich opnieuw schuldig maken aan verstoringen.

Volgens de rechter is wel degelijk sprake van het herhaaldelijk verstoren van de openbare orde. Gezien de lange lijst van eerdere incidenten mocht de gemeente er ook van uitgaan dat de overlast niet opeens zou stoppen, zo staat in het vonnis. Daarnaast zou de man zich ook in detentie hebben misdragen.

De man is sinds mei op vrije voeten, nadat hij een straf uitzat wegens twee berovingen. De gemeente heeft hem een groepsverbod opgelegd voor een groot gebied in Amsterdam-Zuid.

KNVB wil niet ingaan op uitspraken 'Gijp'

René van der Gijp liet maandag in het televisieprogramma Voetbal International weten dat voetbal geen sport voor homo's is. De KNVB wil er niet uitgebreid op reageren.

Van der Gijp vindt de aandacht voor homoseksualiteit in de voetbalwereld overdreven. "Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo's", zei de oud-speler van onder meer PSV in het praatprogramma. "Als je homo bent, dan ben je op je veertiende klaar met voetbal."

"Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar", aldus Van der Gijp. De KNVB wil niet te veel aandacht besteden aan de zaak. "Het is duidelijk hoe de KNVB erover denkt; we hebben vorige week immers een helder statement gemaakt. We voelen ons nu dan ook niet geroepen om op dergelijke onzinnige uitspraken te reageren", aldus de voetbalbond tegen het ANP. De KNVB was zaterdag aanwezig bij de Gay Pride.

Agüero verlost van knieproblemen

Sergio Agüero lijkt op tijd fit voor de start van het Premier Leagueseizoen. De aanvaller van Manchester City is zo goed als hersteld van een knieblessure en hervat naar verwachting eind deze week de groepstraining, meldt zijn club dinsdag. De 25-jarige Argentijn kwam door de kwetsuur, die hij in juni opliep, nog niet in actie tijdens de voorbereiding.

Tegenover de terugkeer van Agüero staat het wegvallen van centrale verdediger Matija Nastasic. De 20-jarige Serviër is vier tot zes weken uitgeschakeld met een enkelblessure. De ploeg van trainer Manuel Pellegrini begint het seizoen op 19 augustus met een thuiswedstrijd tegen Newcastle United.

Meest succesvolle Britse turnster Tweddle stopt

De Britse turnster Beth Tweddle heeft een punt achter haar carrière gezet. Ze won vorig jaar bij de Olympische Spelen in Londen nog brons op de brug met ongelijke leggers. De 28-jarige Tweddle is met drie wereld- en zes Europese titels de meest succesvolle Britse turnster ooit.

Tweddle kwam sinds de Spelen al niet meer in actie in wedstrijdverband. "Ik weet van mezelf dat ik het niet langer kan opbrengen om uren te trainen om aan de top te blijven", zei ze dinsdag. "Het was een moeilijke beslissing, turnen is een belangrijk deel van mijn leven geweest en zal dat ook altijd blijven."

Universiteit wijst Breivik af

De Universiteit van Oslo heeft de aanvraag voor een studie politieke wetenschappen van massamoordenaar Anders Behring Breivik afgewezen. Volgens de universiteit voldoet Breivik niet aan de eisen en komt hij punten te kort. Zijn advocaat liet dat dinsdag weten via Noorse media.

De studie-aanvraag deed nogal wat stof opwaaien in Noorwegen. Sommige docenten zeiden hem geen les te willen geven. Breivik zou de studie vanuit zijn cel doen. Hij is vorig jaar veroordeeld tot minstens 21 jaar cel voor de moord op acht mensen in Oslo en 69 op het eiland Utøya in de zomer van 2011.

Universiteit wijst Breivik af
Universiteit wijst Breivik af (Foto: ANP)

Eerste Roemeense zakkenrollers veroordeeld

De eerste Roemeense zakkenrollers die zaterdag hun slag sloegen tijdens de Canal Parade in Amsterdam zijn maandag veroordeeld. Tijdens een snelrechtzitting kregen drie van de opgepakte 46 verdachten een celstraf opgelegd. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

Een 35-jarige man kreeg met zes weken de zwaarste straf. Tegen hem was tien weken geëist voor een diefstal en een poging. De andere twee, een 25-jarige man en een 31-jarige vrouw, moeten conform de eis vijf weken de gevangenis in.

Van de 46 arrestanten waren 43 verdachten afkomstig uit Roemenië. Of zij een bende vormen, kan het OM nog niet zeggen. Volgens de woordvoerder wordt dat momenteel nog uitgezocht. Dinsdag staat opnieuw een aantal verdachten terecht. Er staan zes zittingen gepland.

Toch weer 'oude' schrijvers voor Star Trek 3

Alex Kurtzman en Roberto Orci zijn in onderhandeling voor het schrijven van het scenario voor Star Trek 3. De twee schreven ook al de twee voorgaande delen. Onlangs gingen geruchten dat filmstudio Paramount op zoek was naar vers schrijversbloed en al gesprekken had gevoerd met Ashley Miller en Zack Stentz, het duo achter Thor en X-Men: First Class, schrijft The Hollywood Reporter.

De onderhandelingen zouden al enige tijd aan de gang zijn. De moeilijkheid zit hem vooral in de overvolle agenda's van Kurtzman en Orci. Naast hun groeiende tv-imperium, waarbij een serie over de Transformers verscheen en een nieuwe serie over Sleepy Hollow wordt gemaakt, zijn de twee ook bezig met remakes van The Mummy en Van Helsing. Ook werkten ze aan het script voor The Amazing Spider-Man 2 en Edge of Tomorrow. De boekverfilming Ender's Game, die zij produceerden, verschijnt in oktober.

J.J. Abrams heeft zich al aan Star Trek 3 heeft verbonden als producent. Ook hij gaat met zijn regieklus voor Star Wars: Episode VII een drukke tijd tegemoet.

Over de plot van Star Trek 3 is nog niets bekend. De film verschijnt in 2015.

Zuckerberg: hervorm immigratiebeleid

Facebook-directeur Mark Zuckerberg heeft zich maandagavond expliciet uitgesproken voor de hervorming van het Amerikaanse immigratiebeleid. Zuckerberg maakt zich al langer sterk voor de elf miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten, maar maandag was de eerste keer dat hij er in het openbaar over sprak.

De 29-jarige miljardair sprak zich uit op de première van de film Documented, een autobiografische film van activist en journalist Jose Antonio Vargas. De Filipijn Vargas kwam op 12-jarige leeftijd naar de VS en werkte in het verleden onder meer voor de Washington Post. Hij is echter ook, nog altijd, een illegale immigrant.

Zuckerberg weersprak de suggestie dat hij en zijn vrienden in Silicon Valley illegale immigranten alleen maar de mogelijkheid tot staatsburgerschap willen bieden zodat ze deze mensen vervolgens kunnen aannemen in de high-tech industrie in Californië. "Dit is iets wat in onze ogen belangrijk is voor de toekomst van ons land, en wij vinden het belangrijk dat we doen wat juist is."

De visser en het wief

Aan de waterkant zit de visser. De man, want het is altijd een man, staart naar het kleine puntje op het water en wacht, wacht, wacht, eindeloos, tot de dobber verdwijnt. Naast zijn krukje staat een bakje kronkelende wurmpjes of ander vissenvoer, wat de visser niet mag verwarren met zijn trouwe blikje bier. Achter hem staat een auto met openstaande kofferbak, of een fiets tegen een hekje. De man zit en staart. Verder doet hij niets. Soms zijn er zelfs meerdere vissers. Maar iedere man in het rijtje doet hetzelfde: helemaal niets. En daar snapt ’t wief thuus niets van. Helemaal niets.

Miljoen tipgeld voor juwelenroof

De Britse verzekeraar Lloyd's looft een miljoen euro uit voor tips over de spectaculaire juwelenroof van 28 juli in Cannes. De waarde van de uit een luxehotel in de Zuid-Franse badplaats geroofde juwelen bedraagt ruim honderd miljoen euro.

De buit maakte onderdeel uit van een juwelententoonstelling van de Israëlische miljardair Lev Leviev die in het Carlton Intercontinental Hotel plaatsvond. Leviev is verzekerd bij Lloyd's.

'OM wint meer zaken bij Hoge Raad'

Het Openbaar Ministerie wint steeds meer zaken bij de Hoge Raad. Dat meldt dagblad Trouw dinsdag. Vorig jaar kreeg het OM in 67 procent van de gevallen die voor het hoogste rechtscollege werden gebracht gelijk. Een jaar eerder was dat nog in 51 procent het geval en de jaren daarvoor was dit percentage nog lager.

Belangrijkste oorzaak voor het succes is dat kritischer wordt bekeken welke zaken geschikt zijn voor cassatie. Daarvoor stelde justitie een zogeheten 'cassatiedesk' in, waar onder anderen drie advocaten-generaal bekijken welke uitspraken van gerechtshoven of rechtbanken zich lenen voor cassatie.

Zes jaar geleden had de Hoge Raad nog kritiek op de werkwijze van het OM. De Hoge Raad kreeg destijds de indruk dat zaken in cassatie werden gebracht die getuigden van 'onvoldoende inzicht in de materie'. Daardoor zou de Hoge Raad onnodig worden belast met veel overbodig werk.

Lindsay Lohan zoekt appartement in New York

Lindsay Lohan is op zoek naar een appartement in de hippe buurt Soho in New York. De 27-jarige actrice werd vorige week ontslagen uit een ontwenningskliniek aan de andere kant van het land. Lindsay liet zich begin mei in samenspraak met justitie opnemen in een Californische kliniek om van haar alcohol- en drugsverslaving af te komen.

Een bekende van Lohan vertelt aan entertainmentzender E! dat de actrice wil dat haar drankcoach bij haar intrekt. Ze zou haar herstel deze keer 'uiterst serieus' nemen. Het was de zesde keer dat Lohan in een afkickkliniek verbleef.

Lohan was aanvankelijk van plan om maandag met een vriendin naar Europa af te reizen voor een vakantie, maar de actrice heeft de reis geannuleerd. "Het lijkt haar niet het juiste moment", aldus de ingewijde. "Vooral vanwege de vele verleidingen in Europa."

Lohan is ook langs geweest bij Oprah Winfrey voor een gesprek over haar verslaving en herstel. OWN, het kanaal van Oprah, volgt Lohan de komende tijd voor een achtdelige docuserie. De eerste uitzending staat gepland voor volgende week zondag.

Radioactief water lekt uit centrale Fukushima

Radioactief besmet grondwater onder de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima lekt deels weg over of om de chemische barrières die in de grond zijn aangebracht om precies datgene - lekkage - te voorkomen. Dat heeft de beheerder van de centrale, energiebedrijf Tepco, dinsdag gezegd.

Het grondwaterpeil onder de centrale is de afgelopen maand gestegen, sinds het aanbrengen van de barrières. Die bestaan uit een chemische component die in de grond is gespoten en daar is uitgehard tot een soort muur.

De aanpak van de lekkage laat op zich wachten, zei Tepco, omdat het bedrijf zich momenteel richt op het koelen van de gesmolten reactorkernen van de centrale. Die vormen een groter gevaar dan het weggelekte radioactieve water, dat in zee is gelopen, aldus het energiebedrijf.

Aangifte na bedreiging burgemeester Vlissingen

Burgemeester van Vlissingen René Roep wordt bedreigd naar aanleiding van de declaratieaffaire waarin hij verwikkeld is. De CDA'er heeft aangifte gedaan, bevestigt een woordvoerder van de burgemeester dinsdag.

De zegsvrouw wil niet ingaan op de vraag om wat voor bedreigingen het gaat, maar stelt dat het 'ernstig genoeg was voor een aangifte'. De bedreigingen kwamen de afgelopen week binnen. Volgens de Zeeuwse krant PZC gaat het om onder meer nachtelijke telefoontjes en e-mails.

Roep moest zich maandagavond voor de gemeenteraad verantwoorden vanwege zijn declaratiegedrag. Hij ontving ten onrechte vergoeding voor dubbele woonlasten en verhuis- en inrichtingskosten. Toen duidelijk werd dat Roep fout zat met de declaraties besloot hij het bedrag terug te betalen. Het gaat om ruim 4500 euro aan declaraties.

Tijdens de raadsvergadering maandagavond werd verder een commissie van vijf raadsleden benoemd die onderzoek gaan doen naar de affaire. De commissie kijkt onder meer naar een andere manier van declareren.

Minder omzet Square Enix door gebrek games

De Japanse uitgever Square Enix heeft zijn omzet in de periode van april tot en met juni licht zien dalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Met iets meer dan 24 miljard yen (184,3 miljoen euro) kwam er 3,3 procent minder binnen, maakte de Japanse uitgever dinsdag bekend.

Het bedrijf ziet de achterblijvende omzet als het gevolg van een gebrek aan nieuwe spellen. Square Enix heeft in juni op enkele punten in zijn organisatie het roer omgegooid. In het afgelopen boekjaar, dat eind maart afliep, viel de verkoop van onder meer de actiegames Tomb Raider en Hitman Absolution tegen. Als gevolg hiervan zijn in het afgelopen kwartaal enkele spellen in productie geschrapt. Square Enix heeft hierdoor grofweg 1,6 miljard yen (12,2 miljoen euro) aan onvoorziene kosten geïncasseerd.

Het is niet bekend welke spellen zijn geschrapt, maar in juni legde Square Enix enkele projecten bij gamestudio IO Interactive stil. De studio zou onder meer gewerkt hebben aan de actiegame Kane & Lynch 3. IO Interactive zou zich nu volledig richten op actiespellen in de Hitman-reeks.

Voor het lopende boekjaar, dat eind maart afloopt, verwacht de uitgever dat de omzet nagenoeg gelijk blijft. Het rekent op inkomsten tussen de 140 en 150 miljard yen (1,07 tot 1,15 miljard euro). Eind deze maand wordt het online spel Final Fantasy XIV: A Realm Reborn uitgegeven. Daarnaast staan het actierollenspel Lightning Returns: Final Fantasy XIII en de detectivegame Murdered: Soul Suspect in de planning voor begin volgend jaar.


Minder omzet Square Enix door gebrek games

Duitse visser slaat Brit aan de haak

Een visser in Duitsland heeft met zijn hengel een Britse toerist uit de Rijn bij Keulen gevist en van een verdrinkingsdood gered. Dat meldde de politie dinsdag.

De man merkte op een gegeven moment dat hij 'beet' had. Toen hij zijn vangst binnenhaalde, bleek het geen dikke vis maar een 20-jarige toerist die in de rivier in problemen was geraakt.

Volgens de politie wordt een vriend van de toerist, die ook het water was ingegaan, nog vermist. De twee zijn volgens de politie vermoedelijk door verraderlijke stroming overvallen en meegesleurd. Een zoektocht met onder andere duikers en een helikopter leverde niets op.

Duitse visser slaat Brit aan de haak
De Rijn bij Keulen (Foto: ANP)

Fokker levert vleugeldeel aan Airbus

Fokker gaat een deel van de vleugel voor de grootste passagiersversie van de Airbus A350 ontwikkelen en produceren. Dat heeft de leverancier aan de luchtvaartindustrie dinsdag bekendgemaakt. Fokker maakte ook al de zogenoemde outboard flap voor eerdere versies van de A350.

Over de waarde van het contract doet Fokker geen mededelingen. Wel vormt de levering vanaf 2015 een 'significante bijdrage van enkele tientallen miljoenen per jaar' aan de omzet van Fokker, zegt een woordvoerder. De opbrengsten zijn onder meer afhankelijk van het aantal toestellen dat Airbus verkoopt.

De outboard flaps vergroten het oppervlak en de kromming van de vleugel tijdens het opstijgen en landen van het toestel. De ontwikkeling is al gestart en levert werkgelegenheid voor vijftig specialisten bij Fokker op. De toeleverancier ziet het contract als een 'belangrijke mijlpaal'.

Busreizigers Pakistan afgeslacht

Gewapende lieden hebben in het zuidwesten van Pakistan dertien buspassagiers van het leven beroofd. Dat heeft een woordvoerder van het plaatselijk bestuur in de provincie Baluchistan, Kashif Nabi, dinsdag gezegd.

De passagiers werden maandag uit een konvooi van vijf bussen geplukt, zei Nabi. Hun lichamen werden de volgende dag in een ravijn in de buurt door de politie gevonden.

Het konvooi was onderweg van Baluchistan naar Punjab. Door middel van een afleidingsmanoeuvre, een aanval op een tankwagen, wisten de aanvallers de paramilitairen die dergelijke konvooien doorgaans begeleiden weg te lokken bij de bussen. Een andere groep gewapende mannen viel vervolgens de bussen aan en doodde de reizigers.

In het noorden van Pakistan, in het district Diamer, werden dinsdag drie officieren van leger en politie gedood nadat zij in een hinderlaag waren gelopen. Eind juni werden in hetzelfde gebied tien buitenlandse klimmers door Taliban vermoord.

Zomerhittip

We beginnen zo langzamerhand verzadigd te raken, zo lijkt het. Er worden nog erg weinig zomerhittips ingezonden, zijn we dit jaar zomerhitloos? Laat zien dat jij het beter weet: submit jouw zomerhittip vandaag nog!

Gelukkig hebben we Blester nog, die ook altijd op de data let en gelukkig zelf ook nooit platen instuurt die buiten de gestelde datum vallen. Deze kwam er wel door: Big Time Rush - We Are.

Mislukte plofkraak in Rotterdam

Bij een geldautomaat in Rotterdam is dinsdag op de vroege ochtend geprobeerd een plofkraak te plegen. De politie trof bij de automaat aan de Peppelweg onder meer een shovel en gasflessen aan die vermoedelijk zijn gebruikt bij de plofkraak. De daders wisten te ontkomen.

De melding van de kraak kwam rond 04.00 uur binnen. Omwonenden hadden een knal gehoord. Niemand raakte gewond.

De politie doet dinsdagochtend sporenonderzoek in de buurt.

Dodelijke schietpartijen in VS

Een man heeft maandag in een gemeentehuis in Pennsylvania drie mensen doodgeschoten en twee verwond. Een aanwezige wist hem te overmeesteren en schoot hem met zijn eigen wapen neer. Dat hebben getuigen gezegd. De schutter is naar het ziekenhuis gebracht.

De schietpartij vond plaats tijdens een maandelijkse vergadering. De man leek op 'willekeurige wijze in het rond te schieten'. Over zijn motieven is niets bekend.

In Californië werd maandag een 21-jarige man gearresteerd die het vuur zou hebben geopend op een tacorestaurant in Salinas. Daarbij kwamen drie mensen om en raakten er vier gewond. De schietpartij was het gevolg van een ruzie.

Kind bij verlies moeder vaker naar pleeggezin

Kinderen die hun moeder verliezen gaan relatief vaker naar een pleeggezin of tehuis dan wanneer hun vader overlijdt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Gemiddeld werden tussen 1995 en 2011 jaarlijks 6400 kinderen halfwees. Dat aantal is in die periode licht gedaald.

Na het overlijden van de vader woonde eind 2011 ongeveer driekwart van de halfwezen bij hun alleenstaande moeder. Dit aantal is lager bij het overlijden van de moeder. Eind 2011 woonde slechts 64 procent van de halfwezen bij de vader na de dood van hun moeder. Kinderen gaan dan vaker naar een pleeggezin, tehuis of wonen zelfstandig.

Bij niet-westerse allochtonen is het contrast nog groter. Wanneer enkel de vader overlijdt blijven de minderjarige kinderen in bijna negentig procent van de gevallen bij hun alleenstaande moeder wonen. Wanneer de moeder overlijdt blijft slechts vijftig procent van de halfwezen bij de alleenstaande vader wonen. Niet-westerse vrouwen krijgen relatief zelden een nieuwe partner, zodat halfwezen vaker met hun moeder blijven wonen, aldus het CBS.

De helft van de minderjarige kinderen die een of meer ouders verliezen overkomt dat in de puberteit. Dit is in tweederde van de gevallen de vader van het kind. Een op de vijf van de wezen of halfwezen overkwam dat tijdens de eerste zes jaar van hun leven.

Twee Canadese jongetjes door python gewurgd

Twee Canadese jongetjes zijn in hun slaap door een ontsnapte python gewurgd. De kinderen van 5 en 7 logeerden bij een vriendje, dat boven een reptielenwinkel woont in het Canadese Campbellton.

De wurgslang is vermoedelijk 's nachts uit de winkel ontsnapt en via een ventilatieschacht naar het appartement erboven gekropen. Dit heeft de plaatselijke politie bekendgemaakt.

De slang is gevangen en bevindt zich nu in verzekerde bewaring bij de politie. Autopsie op de twee jongetjes moet uitwijzen of ze inderdaad, zoals de politie vermoedt, door het reptiel zijn gewurgd.

Tibetaanse monnik steekt zich in brand in Nepal

Een Tibetaanse monnik heeft zich bij een heiligdom in de Nepalese hoofdstad Kathmandu in brand gestoken. De man is met brandwonden over vrijwel zijn gehele lichaam naar het ziekenhuis overgebracht. De monnik stak zich dinsdag in brand uit protest tegen de Chinese overheersing over Tibet.

In Nepal wonen vele duizenden Tibetaanse vluchtelingen. De actie van de monnik vormde de tweede zelfverbranding van dit jaar in Nepal. In de door Tibetanen bewoonde gebieden in China hebben zich sinds 2011 al zeker 110 Tibetanen in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Het gros van die zelfverbrandingen deed zich voor in de prefectuur Aba in Sichuan.

De Chinese machthebbers betichten de geestelijk leider van de Tibetanen, de Dalal Lama, ervan zijn volgelingen tot de zelfverbrandingen aan te zetten.

Veel schade na forse onweersbuien

De onweersbuien die maandagavond en -nacht over delen van Nederland trokken hebben plaatselijk forse schade aangericht. Vooral in het noorden van het land had de brandweer de handen vol aan omgewaaide bomen, wateroverlast en stormschade.

In het Friese Lippenhuizen kwam op een camping een 7-jarig meisje om het leven toen een boom op de stacaravan waarin zij lag te slapen viel. Op een andere camping in Gorredijk raakten twee mensen lichtgewond. Hun caravan werd zeker vijftig meter door de lucht geslingerd. Ook waaiden tenten en caravans om en tilde de wind boten en kano's uit het water.

In Hemrik viel een boom op een huis. De bewoners bleven ongedeerd. Verder botste bij Wolvega een lege trein op een omgevallen boom. Het treinverkeer tussen Leeuwarden en Zwolle was daardoor enige tijd gestremd.

Volgens een woordvoerder van weeronline.nl vielen de zwaarste buien na middernacht in het noordoosten van het land. Het ging onder meer om Friesland, Drenthe en Groningen. Verder kregen ook de Veluwe, de regio Alkmaar, de omgeving Dordrecht en het zuiden van Brabant te maken met forse regen- en onweersbuien. Plaatselijk viel er meer dan twintig millimeter.

Hoeveel schade het noodweer heeft aangericht is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars liet dinsdag weten dat nog wordt gewerkt aan een inventarisatie.

Bérénice Bejo kreeg advies van idool Meryl Streep

Actrice Bérénice Bejo heeft veel gehad aan een tip die Meryl Streep haar gaf op de avond dat The Artist vijf Oscars won. "Ze zei dat ik nooit moest proberen om weer een rol als Peppy te vinden", zegt de Frans-Argentijnse Bejo dinsdag in Spits over haar personage in de stomme film. "Dat waren wijze woorden, want je bent toch geneigd om vast te houden aan dat wat je succes brengt."

Die avond in 2012 is grotendeels een onwaarschijnlijke waas voor Bejo. "Ik stond opeens te praten met Meryl Streep, mijn grote idool. En ik weet niet eens meer dat mijn man Michel mij tijdens zijn Oscarspeech bedankte. Dat heb later op Youtube moeten terugzien." Filmmaker Michel Hazanavicius regisseerde zijn vrouw in The Artist, de film waarvoor hij de Oscar voor beste regie kreeg.

Het enorme en onverwachte succes van The Artist heeft Bejo geen windeieren gelegd. Waar zij tot voor kort nog regelmatig werd afgewezen, wordt ze nu regelmatig gevraagd voor grote rollen. Zo ook in Le Passé van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi, die vanaf donderdag in Nederland draait. Toch staat de actrice nog met beide benen op de grond.

"Ik heb aanbiedingen gehad, maar er zat niks voor me bij", vertelt Bejo. "Vooral na een succes als The Artist moet je oppassen dat je niets gaat doen alleen voor het geld of de roem."

Een andere belangrijke reden is dat haar man en kinderen een leven in Parijs hebben opgebouwd. "Ik wil niet naar Los Angeles verhuizen", zegt de actrice nuchter, hoewel Hollywood blijft lonken. "Mocht ik een fantastische aanbieding krijgen, dan stop ik mijn man en kinderen in mijn koffer en neem ik ze een paar maanden mee."


Bérénice Bejo kreeg advies van idool Meryl Streep (Foto: Novum)

Depp wijt flop Lone Ranger aan filmcritici

Johnny Depp wijt het floppen van zijn nieuwe film The Lone Ranger aan de filmcritici. Die zouden de western al maanden voor de première hebben neergesabeld. "Die recensies waren volgens mij al zeven of acht maanden voor de première geschreven", zegt hij tegen het Amerikaanse filmblad Variety.

De monsterproductie kostte naar verluidt 215 miljoen dollar en heeft sinds de bioscoopgang in juli wereldwijd nog geen 176 miljoen opgebracht. Met inbegrip van het promotiebudget staart de film tegen een verlies van zo'n 150 miljoen dollar aan. Producent Disney zal zich, zeker na de evenzo kostbare flop John Carter vorig jaar, nog eens goed achter de oren krabben of dit soort grote zomerfilms nog wel rendabel zijn.

Toen de recensenten hoorden dat het gouden trio achter de lucratieve Pirates of the Caribbean-reeks - Depp, regisseur Gore Verbinski en producent Jerry Bruckheimer - weer de handen ineen zouden slaan voor The Lone Ranger, leek iedereen een blockbuster te verwachten. "Maar zo heb ik nooit gedacht", zegt Depp.

Voor Armie Hammer, die de gemaskerde titelheld speelt, had de rol zijn doorbraak moeten worden. Volgens hem waren de critici al negatief vanaf het moment dat de productie in 2011 werd stilgelegd omdat de kosten de pan uit rezen. "Toen al hebben de meeste critici hun kritieken geschreven."

Bruckheimer is het in grote lijnen eens met de twee acteurs. "De critici hebben vooral naar het budget gekeken, niet naar de film", zegt hij in een interview met Yahoo UK-Ireland. "Maar het publiek geeft daar niets om. Voor hen maakt het niet uit of de film twee dollar kost of twintig miljoen, hun kaartjes blijven even duur."

De producent denkt zelfs dat die critici zich over een paar jaar realiseren dat ze het mis hadden. "Het is een fantastische, epische film met veel humor. Ze zullen hem over een paar jaar weer bekijken en zien dat ze fout zaten."

The Lone Ranger draait momenteel nog volop in de Nederlandse bioscopen.


Depp wijt flop Lone Ranger aan filmcritici (Foto: Novum)

Droneaanval VS op leden Al-Qaida in Jemen

Een Amerikaanse droneaanval heeft in het oosten van Jemen aan vier strijders van Al-Qaida het leven gekost. De vier zaten in een auto die dinsdag door een drone werd bestookt. Het voertuig vloog in brand en alle inzittenden vonden de dood. Een van de vier was een hoge Al-Qaida-leider, Saleh Jouti geheten. Dit hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdienst gezegd.

In minder dan twee weken tijd hebben de Amerikanen nu al vier droneaanvallen op doelen in Jemen uitgevoerd. Bij de drie eerdere aanvallen werden auto's met Al-Qaida-strijders in het zuiden van Jemen op de korrel genomen.

Washington beschouwt de Jemenitische tak van Al-Qaida als een van de gevaarlijkste terreurgroepen ter wereld.

Eerste executie door dodelijke injectie in Vietnam

Vietnam heeft dinsdag na een pauze van twee jaar weer het vonnis van een ter dood veroordeelde voltrokken. De executie vond voor het eerst plaats door middel van een dodelijke injectie, meldden staatsmedia.

In 2011 besloot het communistische bewind in Vietnam op humanitaire gronden over te stappen van het gebruik van vuurpelotons naar intraveneuze toediening van een dodelijke cocktail. Het gevolg hiervan was dat het voltrekken van doodvonnissen twee jaar stil kwam te leggen, omdat Vietnam slechts met de grootste moeite aan de benodigde farmaceutica kon komen. De Europese Unie bijvoorbeeld verbiedt de uitvoer van de benodigde bestanddelen.

Dit jaar nam de regering in Hanoi een wet aan die gebruik van in eigen land geproduceerde chemicaliën toestaat. Uit welke bestanddelen de dodelijke cocktail voor de 27-jarige wegens moord ter dood veroordeelde Thanh Nien bestond, is niet bekend.

Europese fabrikanten zijn de belangrijkste toeleveranciers voor de chemische bestanddelen die bij executies worden gebruikt. Diverse Amerikaanse staten waar de doodstraf is toegestaan ondervonden eerder ook al hinder door het Europese verbod bij het verkrijgen van de benodigde executiemiddelen.

'Vitesse wil El Hamdaoui naar Arnhem halen'

Niet FC Twente, maar Vitesse wordt mogelijk de nieuwe werkgever van Mounir El Hamdaoui. De Marokkaanse aanvaller is op een zijspoor beland bij Fiorentina en zou volgens La Nazionale in de belangstelling staan van Vitesse. Eerder toonde ook FC Twente interesse, maar uiteindelijk vond de Enschedese club de aanvaller te duur.

El Hamdaoui zou bij Vitesse de opvolger moeten worden van de naar Swansea City vertrokken Wilfried Bony. De Arnhemmers hebben voor de spitspositie momenteel Mike Havenaar, Marcus Pedersen en Jonathan Reis, maar laatstgenoemde speler blijft kampen met een knieblessure.

El Hamdaoui speelde in Nederland eerder voor AZ en Ajax. Bij de Amsterdammers kende de Marokkaan een ongelukkige periode. Trainer Frank de Boer zette de aanvaller om disciplinaire redenen terug naar het tweede elftal.

Hogenkamp eenvoudig verder in Koksijde

Richel Hogenkamp heeft de tweede ronde van het ITF-toernooi in Koksijde bereikt. De 21-jarige tennisster uit Doetinchem was met 6-3, 6-2 te sterk voor de Britse Amanda Carreras. Hogenkamp is als derde geplaatst op het Belgische gravel. Haar volgende tegenstander is Myrtille Georges uit Frankrijk.

Lesley Kerkhove en Cindy Burger sloegen zich maandag al naar de tweede ronde in Koksijde. Lisanne van Riet is daarin mogelijk de opponent van Kerkhove, maar zij moet later dinsdag dan wel zien af te rekenen met de als eerste geplaatste Oostenrijkse Melanie Klaffner.

Cornelissen met Parzival naar EK

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen kan tijdens het EK in het Deense Herning met Jerich Parzival starten. Haar paard moest begin juni nog worden behandeld aan hartritmestoornissen, waardoor ze vorige maand onder meer het NK in Hoofddorp miste. Parzival is inmiddels fit verklaard.

"Ik ben hier superblij mee", laat de regerend Europees kampioene dinsdag weten aan de hippische sportbond KNHS. "Parzival is gezond en ik denk dat we klaar zijn voor het EK. Ik heb er echt zin in." De 34-jarige Cornelissen veroverde met Parzival vorig jaar individueel zilver en brons met het dressuurteam op de Olympische Spelen van Londen.

De Europese titelstrijd wordt van 20 tot en met 26 augustus afgewerkt. Naast Cornelissen komen namens Nederland Edward Gal, Danielle Heijkoop en Hans Peter Minderhoud in actie in Denemarken. Patrick van der Meer is reserve.

Rugblessure houdt Azarenka aan de kant

Victoria Azarenka kampt met een rugblessure. De Wit-Russin doet om die reden niet mee aan het WTA-toernooi in Toronto van deze week, meldt de organisatie. "Ik ga hard werken om zo snel mogelijk weer fit te zijn", liet de nummer drie van de wereld weten.

De 24-jarige Azarenka stond zondag nog in de finale in Carlsbad. Daarin ging ze in twee sets onderuit tegen de Australische Samantha Stosur.

Ook de Russin Nadia Petrova (voet) en de Britse Laura Robson (pols) moesten zich al met blessures afmelden voor het Canadese hardcourttoernooi.

Williams kan titel WTA Championships verdedigen

Serena Williams kan haar titel op de WTA Championships in Istanbul verdedigen. De 31-jarige Amerikaanse is de eerste die zich heeft geplaatst voor het toernooi, waaraan de beste acht tennissters van het jaar meedoen. Dat maakte de organisatie bekend.

De wereldranglijstaanvoerder zette dit jaar 51 van haar 54 wedstrijden in winst om. Ze voegde bovendien zeven toernooizeges aan haar palmares toe, waaronder Roland Garros. "Ik ben heel blij dat ik mijn titel kan verdedigen. Het wordt heel speciaal om terug te keren in Turkije en in die geweldige sfeer te spelen", laat Williams weten.

Williams kan het officieuze WK voor de vierde keer op haar naam schrijven. Ze was eerder de beste in 2001, 2009, 2012.

De WTA Championships worden van 22 tot en met 27 oktober gehouden. Samen met de vier dubbelteams mogen de speelsters zes miljoen dollar, omgerekend zo'n 4,5 miljoen euro, aan prijzengeld verdelen.

Animal Crossing komt naar Utrecht CS

Animal Crossing: New Leaf is één van de toppers van dit jaar op Nintendo 3DS. Om het succes te vieren heeft StreetPass Nederland een speciaal event georganiseerd op Utrecht Centraal Station. Op het event kunnen spelers elkaar ontmoeten, via streetpass spelen en worden er leuke goodies uitgedeeld.

Hoewel het thema van het event Animal Crossing is, zal er daarnaast ook een Mario Kart-toernooi gehouden worden waarin je diverse prijzen kunt winnen.

De exacte locatie is nog niet bekend, maar deze wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt. Schrijf 17 augustus maar wel alvast in je agenda!


Animal Crossing-event op Utrecht Centraal

'Wolf niet als grap neergelegd'

Organisatie Wolven in Nederland is er vrij zeker van dat de wolf die in Luttelgeest werd gevonden, niet als grap is neergelegd. "Ik beschouw de wolf niet als grap", zegt wolvenexpert Leo Linnartz van de organisatie dinsdag. Volgens Linnartz zijn alle argumenten die zijn aangevoerd voor het motief van grap 'flauwekul'.

Zo zijn in de buurt van de vindplaats van het dier in de Noordoostpolder uitwerpselen gevonden 'die op het eerste oog van een wolf lijken te zijn'. Of ze daadwerkelijk van een wolf afkomstig zijn en dan ook nog eens van de gevonden wolf, wil Linnartz niet zeggen. Daarmee wacht hij tot woensdag.

Ook het argument dat in de maag van het dier een bever werd gevonden, die niet in het gebied leeft, doet de wolvenexpert af als onzin. "Een wolf legt zo'n vijftig kilometer per nacht af, en in die straal om de vindplaats van de wolf komen zeker bevers voor." Het feit dat wolven in roedels leven en deze wolf alleen was, is volgens hem evenmin een argument. "Wanneer wolven een jaar of 2 zijn gaan ze zwerven. Sommigen leggen daarbij tweehonderd kilometer af, anderen tweeduizend."

Woensdag komt Wolven in Nederland, samen met onder meer onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis, met meer duidelijkheid over de herkomst van de wolf.

Het doodgereden dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd begin juli gevonden in een berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Al snel bleek na dna-onderzoek dat het daadwerkelijk om een wolf ging. Faunabeheer Flevoland zei eerder echter te vermoeden dat grappenmakers de dode wolf in de berm hebben gelegd, mede omdat in de maag van het dier een bever werd aangetroffen.

"De wolf was geen grap." Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat 

Nederlandse activist vast op Filipijnen

Een 20-jarige Nederlander zit vast op de Filipijnen. Hij was vorige maand betrokken bij demonstraties tegen mensenrechtenschendingen. Volgens zijn advocaat werd hij dinsdag tegengehouden op het vliegveld, toen hij terug naar Nederland wilde. Hij zou geen toestemming hebben om het land te verlaten.

De Nederlander sloot zich aan bij de demonstranten omdat hij verontwaardigd was over de vermeende schendingen van de mensenrechten in de Filipijnen, waaronder de moord op een Nederlandse hulpverlener vorig jaar.

Vermoedelijk gaat het om de man die bij de demonstraties een politieman aan het huilen kreeg. De ambassade was niet bereikbaar voor commentaar.

Kerk naar rechter om Maagdenhuis-stichting

De rooms-katholieke kerk wil de Maagdenhuis-stichting overnemen. Een Haarlemse bisschop eist via de rechter dat het zittende bestuur opstapt. Dat bevestigt advocaat Jeroen Fleming, die namens de Stichting het Rooms Catholijk Maagdenhuis optreedt in de zaak. Hij doet dat na berichtgeving in De Telegraaf dinsdag.

De stichting komt voort uit het voormalige weeshuis voor katholieke meisjes aan het Spui, dat alweer geruime tijd eigendom is van de Universiteit van Amsterdam. Het bestuur van de Stichting het Rooms Catholijk Maagdenhuis weigert echter op te stappen. "De stichting opereert al ruim vierhonderd jaar zelfstandig en ziet geen aanleiding dat te veranderen", aldus de advocaat.

De Telegraaf meldde dinsdag dat met de overname ook de bezittingen van de stichting, zo'n veertig miljoen euro aan vermogen, gemoeid zijn. De advocaat ontkent dit.

Bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam Jos Punt is van mening dat het huidige bestuur niet op correcte wijze is aangesteld, legt Fleming uit. Punt had in zijn hoedanigheid van bisschop naar eigen zeggen moeten instemmen.

Het kort geding dient woensdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Dit artikel is door FOK! om 11:47 aangepast

FOK!filmtips van de dag: Rocket to the Moon (1967) + The Tree of Life (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Rocket To The Moon 1

Vandaag zitten we een beetje met een dilemma. Zowel vanmiddag als vanavond zijn er namelijk cineastische pareltjes op het kleinere scherm te aanschouwen. Vandaar dat we u vandaag een dubbele FOK!filmtip van de dag geven. Op BBC2 is vanmiddag om 13.00 uur de komische sciencefictionfilm Rocket To The Moon van Don Sharp te zien. Rocket To The Moon is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jules Verne. Burl Ives is Phineas T. Barnum, een professor die als eerste een reis naar de maan wil maken. Vanuit een berg in Wales wil de professor een raket lanceren, maar door geldproblemen, spionnen en saboteurs lijkt het plan al gedoemd tot mislukken voor de raket afgeschoten is. Een fijne komedie van Don Sharp, die filmliefhebbers ook kennen van klassiekers zoals The Kiss of the Vampire (1963),  Rasputin: The Mad Monk (1966) en Psychomania (1973). Kortom, een fijne cultfilm om de dag mee te beginnen.

Rocket To The Moon 2

De 2e FOK!filmtip van de dag is voor een film die vanavond om 20.30 uur te zien is op Rtl8. The Tree Of Life is een epische film die je als filmliefhebber gezien moet hebben. Eigenlijk is 'epische film' nog een understatement voor dit cineastische kunstwerk van Terrence Malick. The Tree Of Life volgt een elfjarige jongen, Jack (Sean Penn). We zien hoe hij opgroeit en hoe hij uiteindelijk zijn onschuld verliest. Hierin spelen zijn ouders een grote rol: zijn vader (Brad Pitt) die hem met harde hand opvoedt en zijn moeder (Jessica Chastain) die het op een liefdevolle manier probeert. Daarnaast is de film het verhaal van Jack op latere leeftijd, en hoe hij op zoek gaat naar vastigheid in het leven.

The Tree Of Life 1

Malick werkte al aan de totstandkoming van het script in de zeventiger jaren. Het scenario, getiteld Q, ging over de oorsprong van het leven op Aarde. Het project werd echter nooit afgerond en elementen uit Q werden in The Tree Of Life verwerkt. Malick staat bekend als een niet gemakkelijk persoon en zo kon het verkeren dat de film niet op de 2010 editie van het filmfestival van Cannes te zien was omdat de eigenwijze regisseur opeens vond dat de film nog niet af was. Ook hoofdrolspeler Sean Penn was niet te spreken over zijn rol in de film. In een interview zei de acteur het volgende over zijn aandeel in The Tree Of Life: "I didn't at all find on the screen the emotion of the script, which is the most magnificent one that I've ever read. A clearer and more conventional narrative would have helped the film without, in my opinion, lessening its beauty and its impact. Frankly, I'm still trying to figure out what I'm doing there and what I was supposed to add in that context! What's more, Terry himself never managed to explain it to me clearly. It's a film I recommend on the condition that one go only without preconceptions. It's up to each to find a personal emotional or spiritual connection. Those that reach this generally leave very moved."

The Tree Of Life 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Link haalt zijn wapens tegenwoordig ergens anders

Zwaardsmid Tony Swatton, bekend van de serie Men at Arms, maakt elke week op verzoek wapens die we kennen uit diverse games. Eén van de meest gevraagde zwaarden was de Master Sword uit de Legend of Zelda-serie. Swatton ging hiermee aan de slag en het eindresultaat mag er zeker zijn.

Het is een bijzonder knap staaltje vakmanschap, de knop en pareerstang zijn namelijk helemaal van brons en ook de edelsteen in het midden mag natuurlijk niet ontbreken.  

Men at Arms is een club die gespecialiseerd is in het maken van oude wapens voor met name films en series, het wapen van Jamie Lannister uit Game of Thrones komt namelijk ook bij hun vandaan. Ook maakten ze al eerder al de klauwen van Wolverine en de battleaxe uit Skyrim. Tony speelt zelf geen games, maar zijn armory begint inmiddels een aardig gamethema te krijgen.

Krajicek naar tweede ronde in Suzhou

Michaëlla Krajicek heeft de tweede ronde van het WTA-toernooi in Suzhou bereikt. De Nederlandse tennisster was dinsdag met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Japanse Erika Sema. Krajicek leverde drie keer haar eigen service in, maar wist zelf zes keer toe te slaan.

De 24-jarige Zuid-Hollandse neemt het in haar tweede partij op het Chinese hardcourt op tegen Yi-Miao Zhou. De thuisspeelster rekende af met Yurika Sema, de oudere zus van Erika.

Krajicek maakt in Suzhou gebruik van haar beschermde ranking (105). Momenteel staat ze 434e op de wereldranglijst. Ze kwam door blessureleed maanden niet in actie.

Hansma blijft wellicht toch bij Heerenveen

Technisch directeur Johan Hansma blijft mogelijk toch bij sc Heerenveen. De directeur, die onder druk staat door de bevindingen van een onderzoekscommissie, voerde gisteren een constructief gesprek met interim-directeur Gaston Sporre. De Friezen hopen op korte termijn uitsluitsel te geven.

"Er helemaal uitkomen met elkaar zal nog lastig worden. Het is in elk geval geen welles-nietes discussie geworden. Er is nu een bepaald optimisme en dat is al een hele winst", zei Sporre dinsdag in het AD. De komende dagen volgen meer gesprekken. Trainer Marco van Basten is voorstander van een langer verblijf van Hansma.

De technische eindbaas kreeg er net als commercieel directeur Joost Steppé flink van langs in het rapport van de onderzoekscommissie, bestaande uit Jos Vaessen en Lense Koopmans. "In de functie van directeur hebben beide directieleden ernstig gefaald", stond onder meer in het rapport. Er zou daardoor geen draagvlak meer voor ze zijn.

Heerenveen stelde de onderzoekscommissie in naar aanleiding van het vertrek van voorzitter Robert Veenstra, die werd verweten dat hij een schrikbewind voerde bij de Friezen. Veenstra lag onder meer overhoop met clubiconen Riemer van der Velde en Foppe de Haan. Ook de raad van commissarissen van de club stapte vorige maand op.

Spielberg niet langer betrokken bij American Sniper

Steven Spielberg heeft zich teruggetrokken als regisseur van de film American Sniper van Bradley Cooper. Via de website van Deadline vernemen we dat de Oscars-winnende regisseur zijn visie op het filmverhaal niet waar kon maken met het te besteden budget voor de film. Ook Dreamworks Studios is niet langer betrokken bij de film.

De film is een bewerking van het autobiografische boek American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History, geschreven door Navy SEAL Chris Kyle. Bradley Cooper speelt de hoofdrol in de film en zal eveneens als producer aan het werk gaan. Laten we maar hopen dat Warner Bros een goede vervanger weet te vinden.

FOK!film denktank: Wie zou volgens jullie een geschikte regisseur zijn voor deze oorlogsfilm?

World of Warcraft connect hun realms

Blizzard heeft meer informatie vrijgegeven over de connected realms-feature die ze gaan implementeren in patch 5.4 voor World of Warcraft. De connected realms-feature zorgt ervoor dat mensen die op een server met lage populatie spelen met elkaar kunnen samenspelen zonder te migreren van server.

Connected realms zal twee of meer servers permanent met elkaar verbinden, de verbonden servers zullen hierna hetzelfde spelen alsof iedereen op dezelfde server zou zitten. Je kunt je personage bij een guild aansluiten op alle servers, de auction house gebruiken van alle servers en met iedereen dungeons en raids doen.

“Our goal with Connected Realms is to give players on lower-population realms more opportunities to group up, compete, and connect with other players to take on Azeroth’s bigger challenges”, schrijft Blizzard.

“That sort of interaction is a big part of what makes World of Warcraft fun, and this feature will help us deliver that experience to even more players.”

In de bijgaande FAQ noemt Blizzard dat ze hopen dat connected realms ervoor gaat zorgen dat spelers alle groepsactiviteiten kunnen uitvoeren, zonder dat dit negatief effect heeft op het gevoel van identiteit van je personage. Bij een serversamenvoeging zou dit zorgen voor verwarring en vervelende dingen zoals het moeten hernoemen van je personage omdat deze al op een andere server bestaat.

Welke servers met elkaar verbonden worden is nog niet duidelijk, behalve dat de server van dezelfde soort moet zijn. Een PvP-server zal dus nooit met een RP-PvE-server verbonden worden.

De datum waarop patch 5.4 voor World of Warcraft uit moet komen is nog niet bekendgemaakt.

Abonnees World of Warcraft naar dieptepunt (Foto: Novum)

Huta Galung bereikt tweede ronde in San Marino

Tennisser Jesse Huta Galung heeft de eerste ronde van het challengertoernooi in San Marino tot een goed einde gebracht. De als zevende geplaatste Haarlemmer versloeg de Italiaan Riccardo Bellotti met 6-4, 6-2. Hij treft nu Marco Cecchinato of Jan Mertl.

Huta Galung is in de dwergstaat ook actief in het dubbelspel. Met de Australiër Jordan Kerr tennist hij dinsdag in de eerste ronde.

Xbox One-DVR heeft vaste resolutie en framerate

De ingebouwde DVR van de Xbox One zal met een vaste resolutie en framerate gameplay opnemen. De opgenomen beelden zullen altijd een resolutie van 720p en 30 frames per seconde hebben.

Chief Xbox One platform architect Marc Whitten geeft aan dat de DVR de beelden opneemt, onafhankelijk van de resolutie en framerate van de gespeelde game. De opgenomen gameplay zal ook automatisch naar de Xbox One-cloud gestuurd worden.

"Game DVR captures beautiful clips at 720p 30fps," aldus Whitten. "The first thing you'll see with our game DVR is the integration of our Upload service on the console."

Whitten wist ook te vertellen waar je de filmpjes kan terugvinden: "You'll be able to see these clips in the Xbox One Guide, in your own game DVR collection, and when you are looking at gamercards on the system."

"You'll also see games take advantage of this platform capability and do interesting things to integrate captured game footage into the game experience itself."

Eerder werd al bekend dat de Xbox One automatisch de laatste vijf minuten gameplay opneemt met de ingebouwde DVR. Xbox Live Gold-leden krijgen ook de mogelijkheid om hun gameplay direct te stream naar Twitch.

Xbox One

Kankerpatiëntje krijgt pornofilm van Chris Rock

Een kankerpatiëntje kreeg onlangs een wel heel bijzonder presentje van niemand minder dan Chris Rock. De komiek heeft het 15-jarige kereltje een snoeiharde pornofilm gegeven.

"Ik heb hem de 'Pamela Anderson'-sekstape gegeven", zo onthulde de grapneger. Het cadeautje was in het kader van de Make-A-Wish Foundation.

Het heeft helaas niet mogen baten. "Hij is nu dood". In ieder geval heeft hij nu nog een paar fijne momenten beleefd voor zijn overlijden.

'Meer burenruzies door psychische problemen'

Mensen met psychische problemen veroorzaken steeds vaker burenruzies. Dat meldt het AD dinsdag. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid moeten daardoor vaker buurtbemiddelaars ingrijpen bij ruzies tussen buren.

De problemen komen onder meer doordat mensen met psychische klachten langer en vaker zelfstandig blijven wonen, aldus landelijk projectleider buurtbemiddeling van het kenniscentrum over criminaliteit en veiligheid Frannie Herder in de krant. "Voor sommigen kan het normaal zijn om 's nachts actief te zijn, wat leidt tot overlast."

In 2011 werd gemiddeld negenduizend keer een beroep gedaan op buurtbemiddeling. Een jaar later was dat ruim tienduizend keer. Volgens Herder ligt het echte aantal ruzies nog hoger, omdat niet iedereen naar buurtbemiddeling durft te stappen.

Amazon-oprichter koopt The Washington Post

De oprichter van internetmarktplaats Amazon, Jeff Bezos, heeft voor een bedrag van 250 miljoen dollar The Washington Post en andere kranten gekocht. Amazon.com is niet bij de koop betrokken.

De krant was sinds 1933 in bezit van de familie Graham, maar zag zich in het digitale tijdperk gesteld voor een afkalvend lezersbestand en afnemende interesse van adverteerders. De ervaring van Bezos, die zijn fortuin grotendeels via internet verwierf, kan helpen het tij te keren.

The Washington Post verwierf internationale faam met het onderzoek naar het Watergateschandaal, dat leidde tot het vroegtijdig aftreden van toenmalig president Richard Nixon.

Bezos is ook eigenaar van Bue Origin, een in 2000 opgericht bedrijf dat zich toespitst op ruimtevluchten voor particulieren.

Eierstokken Miss Montreal rammelen

Miss Montreal denkt serieus na over het krijgen van kinderen. Hoewel de zangeres eigenlijk nooit kinderen wilde, denkt ze er tegenwoordig 'elke dag' aan, vertelt ze in een interview met Flair.

De 28-jarige Miss Montreal heeft zo'n anderhalf jaar verkering met Daniël, de drummer van Handsomet Poets. "Hij is echt een lot uit de loterij", vertelt de zangeres, die naar eigen zeggen behoorlijk last heeft van bindingsangst. "Heel lief, heel eerlijk, maar niet saai, we wonen nog niet samen, maar ik slaap wel het liefst elke nacht naast hem. En ik denk zelfs na over een baby'tje, heel raar."

Miss Montreal vermoedt dan ook dat haar eierstokken rammelen. "Een eigen kindje", droomt ze. "Met Daniël. Dat wordt dan zo'n tof kind!"

Vervolgonderzoek naar declaraties Vlissingen

De gemeenteraad in Vlissingen gaat vervolgonderzoek doen naar het declaratiegedrag van burgemeester René Roep (CDA) en de wethouders van het college. Dat meldt de Zeeuwse krant PZC.

Tijdens een vergadering maandagavond werd een commissie van vijf raadsleden benoemd die het onderzoek gaat uitvoeren. De commissie bekijkt als eerste een nieuwe manier van declareren die sinds juli vorig jaar geldt.

Eerder werd bekend dat de Vlissingse burgemeester 4500 euro aan declaraties moet terugbetalen. Hij ontving ten onrechte vergoeding voor dubbele woonlasten. Roep betuigde tijdens de raadsvergadering spijt van zijn declaratiegedrag.

'Sam Rockwell in Poltergeist?'

Acteur Sam Rockwell is momenteel in vroege besprekingen met MGM en Fox 2000 over een rol in de remake van de epische horrorfilm Poltergeist. Het nieuws werd bekendgemaakt door de website van The Wrap, die eerder al wist te melden dat actrice Rosemarie DeWitt aan de cast van de film was toegevoegd.

De remake van de Tobe Hooper-klassieker zal worden geregisseerd door Gil Kenan (Monster House), gebaseerd op een scenario van de Pulitzer Prijswinnende schrijver David Lindsay-Abaire (Oz The Great and Powerful). Poltergeist zal worden geproduceerd door het duo Sam Raimi en Rob Tapert (The Evil Dead) en Roy Lee (The Strangers). Nathan Kahane (The Grudge) zal als uitvoerend producent aan de film meewerken.

Sam Rockwell is momenteel in de Amerikaanse bioscopen te aanschouwen in de dramafilm The Way, Way Back, welke vanaf begin oktober ook in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. Poltergeist zal vanaf 2014 in de bioscopen gaan draaien.

Battlefield 4 Battlescreen alleen naar next-gen en pc

De 'second screen'-functies van Battlefield 4, Battlescreen genaamd, zullen alleen beschikbaar zijn voor pc en next-gen consoles. De PlayStation 3- en Xbox 360-versies vallen dus buiten de boot.

Gamers die Battlefield 4 voor pc, PlayStation 4 of Xbox One kopen zullen volledige toegang krijgen tot Battlescreen, waarmee men stats kan bekijken, loadouts kan instellen en ook servers kan zoeken om op te spelen. Dit maakte Battlelog assistant producer Jesper Nielsen bekend in een interview met Engadget.

De reden dat Battlescreen exclusief naar de next-gen consoles en pc gaat, is het feit dat Battlelog nu volledig web-gebaseerd is.

“Battlelog is powered by the web, and that has a lot of implications. There are a lot of different things you can do, things you can do faster, rather than building stuff in native code”, aldus Nielsen.

“It’s going to be a lot easier for us to actually update things from the in-game Battlelog than would otherwise be the case. You’d have to do patches normally; here we can actually do things almost by the flick of a finger.”

Nielsen gaf verder nog aan dat veel Xbox 360- en PlayStation 3-spelers Battlelog niet meer gebruikten omdat ze hun Origin-wachtwoorden vergaten en het niet de moeite waard vonden om deze te zoeken of opnieuw aan te vragen. Daarom zal Battlelog voor PlayStation 4 en Xbox One via een QR-code werken in plaats van een Origin log-in. “It might sound trivial, but it’s actually making something that might be problematic for people super simple”, zei Nielsen.

Volgens Nielsen is DICE nog aan het experimenteren met extra functies voor Battlelog en Battlescreen: “To be frank, it will stand its real test once we get it out to the players and see how they use it, both when they play and don’t play. That will teach us a lot and help us innovate even more in this field.”

“We don’t have the answers to all the questions in this space yet, so it’s definitely a bit of an experiment, but we’re very confident with some of the steps we’ve taken to provide a truly meaningful and valuable second-screen experience."

Battlefield 4 is eind oktober te koop voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De releasedatum voor de next-gen consoles is nog onbekend.

Battlefield 4

'Left 4 Dead 3 en Source 2 lijken bevestigd'

Het lijkt erop dat een groep Dota 2-spelers tijdens een bezoek en rondleiding op de kantoren van Valve verschillende referenties naar Left 4 Dead 3 en Source 2 hebben gespot. Één van de spelers, die er waren om mee te doen aan een Dota 2-toernooi, heeft de projecten zien staan op een monitor en er een foto van genomen.

l4d3 source 2 gerucht

En ingezoomd, dankzij NeoGAF:

l4d3 gerucht ingezoomed

Left 4 Dead 3 is nog niet officieel aangekondigd. De laatste twee jaar zijn er al wel regelmatig geruchten naar buiten gekomen over de vermeende ontwikkeling van Source 2. Gabe Newell heeft in een interview vorig jaar al gehint dat de game-engine in ontwikkeling was.

Vlaamse thriller Het Vonnis in wereldpremière op filmfestival Montréal

Het Vonnis, de nieuwe film van de Vlaamse cineast Jan Verheyen gaat in wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal. De film dingt mee naar de Grand Prix des Amériques, de hoofdprijs van het festival. Het nieuws werd bekendgemaakt door het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Het Vonnis is een rechtbankthriller, gebaseerd op een scenario van Verheyen. In de film zien we onder meer Koen De Bouw, Veerle Baetens en Johan Leysen in de belangrijkste rollen. De Vlaamse film heeft de afgelopen jaren een behoorlijke reputatie opgebouwd in Montréal, waar de Amerikaanse en de Europese filmcultuur elkaar ontmoeten. De Grand Prix des Amériques ging in het verleden al driemaal eerder naar een Vlaamse film (Hasta La Vista, Adem en Ben X).

Het filmfestival van Montréal is van 22 augustus tot en met 2 september.

Star Trek 3 wil Jon M. Chu als regisseur

Daar Star Trek Into Darkness-regisseur J.J. Abrams het binnenkort druk gaat krijgen met zijn werk voor Star Wars: Episode VII, lag de vraag op vele lippen wie de volgende Star Trek-film zou gaan regisseren zodat Paramount deze film nog in 2016 in de bioscoop kan krijgen. Vandaag vernemen we via de website van Movieweb dat G.I. Joe Retaliation-regisseur Jon M. Chu bovenaan het wensenlijstje van Paramount staat.

In mei werd al bekend dat ook Joe Cornish, de regisseur van Attack the Block, in de race was voor een plaats op de regiestoel. Ook Justin Lin en Brad Bird worden genoemd als mogelijke opvolgers van J.J. Abrams. Jon M. Chu zou al terugkeren als regisseur voor G.I. Joe 3, een film die eveneens voor Paramount zal worden gemaakt. Over het verhaal van de derde Star Trek-film is nog niks bekend maar scenarioschrijver Damon Lindehof gaf al eerder een hint dat het te maken zou kunnen hebben met de Klingons.

FOK! wat een weer... Geen hitte meer

Goeiemorgen! Vrij onverwacht ontstonden er gisteravond enkele zware regen- en onweersbuien. Dit heeft zelfs het leven gekost aan een meisje op een camping. Waarom ontstaan deze buien de ene keer wel en de andere keer niet ondanks alle verwachtingen? De situatie van gisteravond vraagt om een goede bestudering, want tot een uur of 8 was er vrijwel niks aan de hand.

Vandaag maakt alleen de oostelijke helft van het land nog kans op een lokale bui, want de overgangszone tussen de warme en koelere lucht komt maar net over de grens tot stilstand. Het kwik ligt vandaag tussen de 20 en 25 graden en er staat een zwakke tot matige wind uit west- tot noordwest. Verder begint de dag wel overwegend grijs met laaghangende bewolking en plaatselijk wat motregen.

Morgen zou het plaatselijk wel eens flink nat kunnen worden, echter de modellen verschillen nogal van mening over waar het nu het natst gaat worden. De voorkeur gaat uit naar de oostelijke helft van ons land.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Collorrun
DJMO deed afgelopen weekend mee aan de Colorrun in Utrecht...

 colorrun2
Ondanks het warme weer was de opkomst hoog....

 colorrun2
Wat was je tijd DJMO? 

 

 

 

 

Katers en Genocide

Je zou zeggen dat een genocide wel het meest waardeloze is dat er bestaat. Dat en het hebben van een kater, natuurlijk. Een soort straf van Dionysus, ter compensatie van het feit dat je het de vorige dag gewoon enorm veels te gezellig had. In het magische gebied tussen wakker worden en je ogen openen, doe je je best om toch vooral terug te keren naar die tijdloze zone van de remslaap. Maar helaas, en je weet het, de dag wordt alleen maar erger.

Naar de haaien in Assassin's Creed IV

De dierenbescherming, de Partij voor de Dieren en weten wij wat voor stichtingen en meer gaan waarschijnlijk kokhalzen bij de volgende beelden van Assassin's Creed IV: Black Flag. De jacht op haaien is geopend, je kunt de vissen met een harpoen bestoken.

Je hebt er nog wat aan ook, je vangt haaien om upgrades te kunnen maken van spullen, zoals een grotere munitietasje, van je jachttrofee.

Assassin's Creed IV: Black Flag komt 31 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360, pc en Wii U. Later, bij of vlak na de release van de next-gen consoles, komt het spel ook uit op PlayStation 4 en Xbox One.

SimCity eind augustus op Mac

SimCity zal vanaf 29 augustus 2013 ook beschikbaar zijn voor de Mac, exclusief als digitale download. SimCity is compatibel met meerdere systemen, dus alle spelers, of ze nu Mac of pc gebruiken, kunnen samen het spel spelen in de online wereld: ze kunnen probleemloos van stad naar stad reizen, ongeacht hun systeem.

Spelers die eerder dit jaar SimCity voor pc in de winkel hebben gekocht of als digitale download hebben aangeschaft, kunnen via Origin ook het spel voor Mac downloaden.

SimCity

Lady GaGa boos op homofoob Rusland

Sinds Rusland haar houding ten opzichte van de homoseksuele medemens bekend heeft gemaakt verkeert het Oost-Europese land in zwaar weer. Bekende Nederlanders als Carlo Boszhard en Paul Turner gingen aapjes kijken waren woest, de Bloodhound Gang veegden hun kont af aan de Russische vlag (en werden vakkundig het land uitgemept), woedende vrouwen lieten hier en daar hun koplampen zien, Amerikaanse homobars hielden de poot stijf en weigerden om nog langer Russische vodka te verkopen en nu is ook Lady Gaga op oorlogspad tegen het voormalige Sovjetland.

Via het medium Twitter verstuurde de populaire zangeres onderstaande berichten naar haar bijna 40 miljoen volgers.

Lady GaGa boos op Rusland 1

Lady GaGa boos op Rusland 2

De Russische politicus Vitaly Milonov had in april een onderzoek aangevraagd naar aanleiding van illegale concerten van zowel Lady Gaga als Madonna, waarbij beide artiesten zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het verspreiden van verderfelijke homopropaganda. Lady Gaga reageerde daar op met het onderstaande bericht.

Lady GaGa boos op Rusland 3
Lady Gaga is boos!!!

De Russische regering heeft nog niet gereageerd op de uitbarstingen van de rebelse Amerikaanse entertainer.

Treinrukker betrapt in Utrecht

Ene mevrouw Speelziek werd onlangs in de trein geconfronteerd met een man die bij gebrek aan speelelectronica met zijn vlaggenstok zat te spelen, zo bericht RTV Utrecht.

De jongeman die nietsvermoedend genoot van het landschap en het manipuleren van zijn genotsknots is door mevrouw Speelziek op de foto gezet en vervolgens twitter op geslingerd.

Daar is de spelende man erg populair. Of de treinrukker zelf ook geniet van deze onverwachte pornocariere in Don en Ad stijl, is onbekend. Tevens is onbekend of de spelende man hier iets van heeft geleerd, de rukker is bij Driebergen-Zeist uit de trein gezet.

'Boko Haram beging misdaden tegen menselijkheid'

Vermoedelijk zijn de misdaden die de radicaalislamitische sekte Boko Haram (letterlijk vertaald: westers onderwijs is zondig) in Nigeria heeft begaan misdaden tegen de menselijkheid. Dat heeft Fatou Bensouda, de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag maandag gezegd na een verkennend onderzoek.

"De beschikbare informatie is grond om aan te nemen dat Boko Haram sinds juli 2009 wijdverbreid en systematisch aanvallen uitvoert waarbij meer dan twaalfhonderd christelijke en islamitische burgers in verschillende delen van Nigeria om het leven zijn gekomen", aldus Bensouda. Boko Haram-leden worden onder meer verdacht van moord en vervolging. Of er een volledig onderzoek komt hangt af van nadere bestudering van de kwestie en de bereidheid van de Nigeriaanse regering om diegenen te vervolgen 'die de grootste verantwoordelijkheid lijken te dragen'.

Bensouda merkte op dat mogelijk ook de Nigeriaanse strijdkrachten de mensenrechten hebben geschonden bij operaties gericht tegen Boko Haram, maar vooralsnog is daar geen bewijs voor gevonden.

Bertens overleeft eerste ronde in Toronto

Kiki Bertens heeft maandag de tweede ronde van het WTA-toernooi in Toronto bereikt. De Wateringse tennisster was de Amerikaanse Alison Riske met 6-4, 1-6 en 6-3 de baas. Ze treft nu mogelijk Venus Williams. De vijfvoudig Wimbledon-kampioene neemt het later op tegen de Belgische Kirsten Flipkens.

Opvallend genoeg wist de 21-jarige Bertens niet meer punten te maken dan Riske: beide vrouwen kwamen tot 99. Dat viel te wijten aan de tweede set, waarin Bertens al snel tegen een grote achterstand aankeek. In de beslissende set benutte ze twee van haar zes breakkansen, genoeg voor de overwinning.

Leisure Suit Larry Reloaded

"Hi, I’m Larry. Larry Laffer." Praktisch elke gamer van dertig jaar en ouder kent deze gevleugelde woorden van de pantoffelheld die maar geen vrouw kan scoren. Na een deal met licentiehouder Codemasters en een succesvolle Kickstarter-campagne komt Replay Games, met de hulp van Larry-bedenker Al Lowe, met een remake van de eerste Larry-game uit 1987. Heeft het avontuur de tand des tijds doorstaan?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.