FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 augustus 2013

Dustin Hoffman genezen van kanker

Dustin Hoffman is succesvol behandeld tegen kanker. "Dustin voelt zich weer prima en verkeert in goede gezondheid", zegt een woordvoerder tegen het Amerikaanse tijdschrift People. "Het gezwel werd in een vroeg stadium ontdekt en is operatief verwijderd." Aanvullende details wilde de woordvoerder niet geven.

De 75-jarige acteur, die Oscars won voor Kramer vs. Kramer en Rain Man, moet van zijn arts nog wel een preventieve behandeling ondergaan om te voorkomen dat de ziekte terugkomt. Vorig jaar sloeg de acteur nog een geheel nieuwe richting in met zijn komische drama Quartet, waarmee hij zijn regiedebuut maakte.

Hoffman rondde onlangs de opnames van de komedie Chef af, waarin hij naast Robert Downey jr. en Scarlett Johansson te zien is.


Dustin Hoffman genezen van kanker (Foto: Novum)

Wolven doodschieten mag niet

Wolven zijn een streng beschermde diersoort. Het afschieten van de beesten is dan ook verboden. Dat zei de Wageningse onderzoeker Geert Groot Bruinderink woensdag. "Het is aan de wolf waar hij wil gaan zitten. Wie zegt dat we de wolf aan de grens moeten afschieten is direct zwaar in overtreding."

De woorden van Groot Bruinderink verwijzen naar uitspraken van Johan Houwers. Het later in verband met een integriteitskwestie afgetreden VVD-Kamerlid pleitte begin vorige maand voor het afschieten van wolven. Dat was net na de vondst van de wolf in Luttelgeest.

Nederland is verplicht mee te werken aan de 'gunstige staat van instandhouding' van de wolf. De terugkeer van de wolf dwingt tot nadenken over hoe in Nederland wordt omgegaan met wolven, zo benadrukte de onderzoeker van Alterra woensdag op een persconferentie in Naarden.

Een wolf die in de buurt komt van mensen heeft zijn natuurlijke schuwheid blijkbaar afgelegd. Dat gebeurt als het beest bijvoorbeeld lijdt aan hondsdolheid of als het gewend is om voer te krijgen van mensen. Dat kan wel degelijk gevaarlijk zijn, zegt Groot Bruinderink.

Wanneer de veiligheid van de mens in het geding is, kunnen beleidsmakers ervoor kiezen dat dan toch mag worden ingegrepen. Als een wolf rondwaart in bewoond gebied zou je het zo kunnen regelen dat de burgemeester daar snel een beslissing over neemt, zegt Groot Bruinderink.

De onderzoeker werkt bij Alterra in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincies aan een wolvenplan. In het advies wordt onder meer aandacht besteed aan de gevolgen voor wet- en regelgeving en over zaken die verband houden met schadepreventie, compensatie en informatievoorziening aan de bevolking. Zelf is hij geen beleidsmaker, zo benadrukt hij. Dat zijn de politici.

Het wolvenplan, dat 1 november af moet zijn, zal ook ingaan op de gevolgen voor boeren die hun veestapel bedreigd zien. Het Faunafonds, de derde opdrachtgever voor het advies, kan bij schade door inheemse diersoorten een vergoeding uitkeren aan boeren. Een eis zou kunnen zijn dat boeren genoeg doen om schade te beperken. Dan zou je kunnen denken aan elektrische rasters om een schapenkudde, aldus Groot Bruinderink.

Groot Bruinderink ziet ook nog mogelijkheden in Europa. Zo moet Nederland meewerken aan de gunstige staat van instandhouding, maar is niet duidelijk op welk niveau dat moet. "Je zou op het punt kunnen komen dat de hele populatie in Nederland, Duitsland en Polen het afschieten van wolven wel kan hebben. Maar als Europa zegt: je mag alleen kijken naar je eigen land, dan ben je de pineut."

Collega-onderzoeker Leo Linnartz van Wolven in Nederland beaamt dit. "De belanghebbende partijen in Nederland zijn nu bezig om met elkaar af te stemmen. Daarna zal de politiek nog iets moeten vinden, en dan moeten ze kijken hoe het in Europa kan worden afgestemd. Maar de populatie in Nederland en Duitsland is nog niet in een gunstige staat van instandhouding."

Spoedhoorzitting Usher over voogdij kinderen

Een rechter heeft voor vrijdag een spoedhoorzitting gepland over het voogdijschap van Usher. Zijn ex Tameka Foster heeft de volledige voogdij aangevraagd over hun twee kinderen nadat hun 5-jarige zoontje maandag in het ziekenhuis belandde na een ongeluk in een zwembad.

Fosters advocaat beweert dat het jongetje een bijna-doodervaring had toen hij zonder toezicht in het zwembad was. De 5-jarige Usher Raymond V kwam op de bodem van het zwembad met zijn arm vast te zitten in een afvoer.

Een huishoudster kon het jongetje niet bevrijden, uiteindelijk werd hij gered door een aannemer die in het huis aan het werk was. Na reanimatie kwam de kleine Usher weer bij bewustzijn. Hij ligt nog op de intensive care, maar maakt het naar omstandigheden goed.

Volgens Foster laat Usher zijn kinderen bij bekenden als hij voor zijn werk moet reizen. De kinderen zouden dan liever bij hun moeder zijn.

Tameka en de zanger gingen in 2009 na een huwelijk van twee jaar uit elkaar. Vervolgens vochten ze jarenlang om de voogdij. Vorig jaar wees een rechter de voogdij primair toe aan Usher, Tameka mag haar kinderen regelmatig zien.

[CL] Uitslagen returns derde voorronde (07/08/2013)

Op woensdagavond werden er naast Zulte - PSV nog zeven andere wedstrijden gespeeld in de derde ronde van de Champions League. De winnaars plaatsen zich voor de play-offs. De loting van de play-offs is vrijdag. 

Club Club Uitslag Totaal
FH Hafnarfjördur (IJs) FK Austria Wien (Oos) 0-0 0-1
FC Viktoria Plzeň (Tje) JK Nõmme Kalju (Est) 6-2  10-2 
FC Zenit St Petersburg (Rus) FC Nordsjælland (Den) 5-0 6-0
FC Metalist Kharkiv (Oek) PAOK FC (Gri) 1-1  3-1 
SV Zulte Waregem (Bel) PSV Eindhoven (Ned) 0-3  0-5 
FC Sheriff (Mol) GNK Dinamo Zagreb (Kro) 0-3  0-4 
Legia Warschau (Pol) Molde FK (Noo) 0-0  1-1* 
IF Elfsborg (Zwe) Celtic (Sco) 0-0  0-1 

*Wint op uitdoelpunten

[CL] Uitslag Zulte Waregem - PSV

PSV heeft zich geplaatst voor de vierde voorrronde van de Champions League. Na de 2-0 zege vorige week in Eindhoven werd nu in de return Zulte Waregem met 0-3 verslagen.

Zulte wist dat het een 2-0 achterstand moest goedmaken en begon dan ook stormachtig aan het duel. Kansen waren er voor onder andere Leye en D'Haene, maar deze werden niet benut. Nadat de storm ging liggen was het duel meer in evenwicht en nog voor rust kreeg PSV diverse mogelijkheden om de ontmoeting definitief te beslissen. Matavz en Depay waren echter onzorgvuldig in de afwerking.

Tien minuten na rust werd het duel wel beslist. Colpeart maakte hands om een doelpunt te voorkomen, het gevolg was een rode kaart en een penalty voor PSV. Deze werd vervolgens door Matavz benut. Hierna speelden de Eindhovenaren het duel rustig uit. Bakkali zorgde met een fraaie volley voor de 0-2, Maher bepaalde in de slotseconden de eindstand op 0-3.

Komende vrijdag is de loting voor de volgende ronde.


Tim Matavz na het benutten van zijn penalty. (Foto: Pro Shots)

Zulte-Waregem

0 - 3

PSV

     57' Matavz (pen) 
 73' Bakkali 
 90' Maher 
 
 Gele kaart: Malanda, De Fauw, (Zulte-Waregem), Rekik, (PSV)
 Rode kaart: Colpaert (56) (Zulte-Waregem)
 
Stadion: Constant Vanden Stock Stadion, Brussel
Toeschouwers: 6.500
Arbiter: Zwayer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bossut
De Fauw
D'Haene
Colpaert
Godeau
Conte
Skúlason
Malanda
Hazard (N'Diaye/72)
Leye (Trajkovski/72)
Habibou (Naessens/30)
  Zoet
Brenet
Rekik (Marcelo/81)
Bruma
Willems
Maher
Schaars (Hiljemark/84)
Wijnaldum
Bakkali (Jozefzoon/76)
Matavz
Depay


Leger Egypte doodt zestig opstandelingen

Bij operaties van het Egyptische leger in de Sinaï zijn de afgelopen maand zestig opstandelingen gedood en ruim honderd gearresteerd. Dat heeft een woordvoerder van het leger woensdag bekendgemaakt op Facebook. De Egyptische autoriteiten hebben daarnaast 102 smokkeltunnels naar de Gazastrook gesloten.

Bij het geweld in de Sinaï zijn meer dan twintig agenten opmgekomen en ook een aantal burgers verloor het leven. Opstandelingen in de Sinaï hebben het aantal aanvallen op het leger opgevoerd en proberen de politieke impasse in het land uit te buiten.

Bedrijf treinramp Canada vraagt faillissement aan

Het Amerikaanse spoorbedrijf wiens trein vorige maand ontspoorde in Canada en explodeerde heeft woensdag faillissement aangevraagd. De treinramp in het plaatsje Lac-Mégantic kostte aan 47 mensen het leven.

De directeur van de Montreal, Maine and Atlantic Railway had eerder al gezegd dat een faillissement waarschijnlijk was, omdat het spoor in Lac-Mégantic voorlopig gesloten blijft. Daarnaast kan het bedrijf rechtszaken en enorm hoge schoonmaakkosten tegemoet zien.

Een medewerker van het spoorbedrijf zou de handrem vorige maand niet hebben aangetrokken, waardoor de olietrein met hoge snelheid van een berg denderde en in Lac-Mégantic verongelukte. Van de 73 wagons explodeerden er vijf. Dagen na de ramp was het in delen van het verwoeste stadje nog steeds te heet en te gevaarlijk om naar slachtoffers te zoeken. Een flink deel van het stadje ging in vlammen op.

Dreigingsniveau niet verhoogd

De kans op een aanslag in Nederland is niet toegenomen. Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat meldt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid woensdag in een reactie op het nieuws dat de Nederlandse ambassade in Sanaa een potentieel doelwit is van een terroristische aanslag in Jemen.

De woorden van de nationaal coördinator Dick Schoof dat er 'geen reële dreiging' voor Nederland is gelden nog steeds, aldus de zegsman. Schoof zei dit dinsdag. Hij gaf toen aan dat politie extra waakzaam is naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging waarvoor de Verenigde Staten afgelopen weekeinde waarschuwden. Op verschillende punten worden extra controles uitgevoerd, onder meer op het spoor en op Schiphol.

Het dreigingsniveau werd in maart nog wel verhoogd van beperkt naar substantieel. Dat kwam omdat volgens Schoof door een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië de kans op een aanslag in Nederland was toegenomen.

'Onbekend hoeveel er weglekt uit Fukushima'

Het is niet te zeggen hoeveel radioactief grondwater weglekt uit de beschadigde Japanse kerncentrale van Fukushima in de Grote Oceaan. Dat stelde de eigenaar van de centrale, Tepco, woensdag.

Tepco reageerde hiermee op een schatting van de Japanse overheid dat zo'n 300 ton verontreinigd water per dag de oceaan in stroomt.

Premier Shinzo Abe van Japan heeft het ministerie van Industrie woensdag opgedragen actiever eraan mee te werken dat er een einde komt aan het weglekken van radioactief grondwater uit de kerncentrale van Fukushima. Tepco probeert het weglekken te stoppen, maar slaagt daar op eigen kracht onvoldoende in.

Een afsluiting die het besmette grondwater bij Fukushima in toom zou moeten houden, vertoont gebreken. De centrale staat voor een nieuwe noodsituatie, meldde de Japanse toezichthouder voor kerncentrales maandag al. Abe zei niet of de regering extra geld uittrekt om de problemen met het radioactief grondwater beter te kunnen bestrijden.

De kerncentrale bij Fukushima werd in maart 2011 ernstig beschadigd door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami.

'Onbekend hoeveel er weglekt uit Fukushima'
'Onbekend hoeveel er weglekt uit Fukushima' (Foto: ANP)

Nieuwsgierige Rus MacedoniŽ uitgezet

Macedonië zet een Rus het land uit, omdat hij uit pure nieuwsgierigheid het drie meter hoge hek rond de presidentiële residentie was overgeklauterd. Dat heeft de politie gezegd.

De Rus, de 33-jarige Denis Tsjervov, arriveerde in juni in Macedonië voor een vakantie. Tegen de politie vertelde hij het hek over te zijn geklommen uit nieuwsgierigheid. Hij zei niet te hebben geweten dat het de presidentiële woonst betrof.

Tsjervov wordt in afwachting van zijn uitzetting in een uitzetcentrum vastgehouden.

CAR wil dat militairen terugkeren

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) wil naar Kameroen uitgeweken militairen verleiden tot een terugkeer. Het land wordt verscheurd door interne twisten en rebellen die massamoorden begaan en woningen in de as leggen.

Zo'n drieduizend mensen uit de CAR zouden na de staatsgreep tegen president François Bozizé naar Kameroen zijn gevlucht, onder wie honderden militairen. Zij zijn niet happig op terugkeer en vrezen in hun thuisland voor de rechter te worden gesleept.

Een delegatie van de CAR arriveerde woensdag in Kameroen met een boodschap van vrede en verzoening, maar een woordvoerder van de rebellen liet weten eerst meer garanties te willen voor over terugkeer gesproken kan worden.

Nadal en Murray winnen in Montreal

Rafael Nadal en Andy Murray hebben in Montreal hun eerste partij na Wimbledon in winst omgezet. Nadal (4) won bij het masterstoernooi in Canada met 6-2, 6-0 van de thuisspelende Jesse Levine. Wimbledon-kampioen Murray (2) versloeg de in vorm verkerende Spanjaard Marcel Granollers: 6-4, 7-6 (2).

Ook Tomas Berdych bereikte de derde ronde. De als vijfde geplaatste Tsjech was Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne met 6-3, 6-4. Stanislas Wawrinka (8), Tommy Haas (10) en Fabio Fognini (13) redden het in de tweede ronde niet.

Wall Street op verlies

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag op verlies. De markt verwacht in toenemende mate dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar zal beginnen met het afbouwen van het steunprogramma en dat zorgt voor onzekerheid op de beursvloer.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handel 0,3 procent lager op 15.477 punten en de brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1692 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte ook 0,3 procent, tot 3655 punten.

De afgelopen dagen laten steeds meer bestuurders van de Federal Reserve doorschemeren dat de Fed niet lang meer zal wachten met het terugschroeven van het opkoopprogramma van 85 miljard dollar per maand. Die verwachting krijgt steeds meer steun door een reeks meevallende cijfers over het economisch herstel in de Verenigde Staten. Er is alleen nog veel onzekerheid wanneer de Fed begint met het afbouwen van de steun, maar steeds meer economen denken dat dit in september zal gebeuren.

Time Warner steeg 0,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Amerikaanse mediaconcern profiteerde in het afgelopen kwartaal van de populariteit van zijn tv-zenders en van succesvolle films van filmstudio Warner Bros. Die stuwden de omzet en zorgden voor een aanzienlijk hogere nettowinst dan een jaar eerder.

Het aandeel Walt Disney moest 1,5 procent achteruit. De winst van 's werelds grootste entertainmentconcern bleef vrijwel onveranderd vergeleken met een jaar eerder en dat stelde beleggers teleur.

De grootste Amerikaanse producent van zonnepanelen First Solar leverde 13,2 procent in, na een daling van de winst. Ook kledingbedrijf Ralph Lauren maakte tegenvallende cijfers bekend en daalde 6,6 procent.

Bank of America stond 0,6 procent lager. De Amerikaanse justitie beschuldigt de bank van misleiding van investeerders over de kwaliteit van op hypotheek gebaseerde effecten.

De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 104,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper.

Wall Street op verlies
Wall Street op verlies (Foto: ANP)

Regering TsjechiŽ verliest vertrouwensstemming

De nieuwe technocratische regering in Tsjechië heeft woensdag een vertrouwensstemming in het parlement verloren. De regering, die was aangewezen door de linkse president Milos Zeman, moet daardoor direct aftreden. De regering werd vorige maand beëdigd.

De vorige regering van ex-premier Petr Necas zag zich gedwongen af te treden naar aanleiding van een spionage- en omkoopschandaal. De rechtse partijen, die in de meerderheid zijn in het parlement, zijn echter woedend over de gang van zaken en hadden eerder al aangegeven tegen de nieuwe regering te zullen stemmen.

Slechts 93 van de 193 aanwezige parlementariërs spraken hun vertrouwen uit in de nieuwe regering van premier Jiri Rusnok, een bondgenoot van Zeman. De partijen die de vorige rechtse regering vormden bleven woensdag niet geheel verenigd: drie parlementariërs spraken zich voor de nieuwe regering uit, maar dit mocht dus niet baten.

Het parlement gaat nu praten over vervroegde verkiezingen als een oplossing voor de politieke crisis.

Damrak sluit opnieuw lager

De Amsterdamse beurs is woensdag opnieuw lager gesloten met hoofdrollen voor de financiële waarden ING en Delta Lloyd. De AEX leverde een half procent in op 369,61 punten. Het verlies in Amsterdam was in lijn met dat in Frankfurt. In Parijs sloot de beurs daarentegen met een kleine plus van 0,2 procent.

In de AEX werden een handjevol fondsen hoger verhandeld. Aan kop ging ING met een dagwinst van 5,1 procent. De bankverzekeraar maakte over het tweede kwartaal een daling van het onderliggend resultaat voor belasting van 1,3 procent bekend, terwijl gerekend was op een daling van 5 procent.

De grootste dalers in de AEX hadden Franse wortels. Air France-KLM leverde 2,6 procent in en Gemalto 2,5 procent. Ook indexzwaargewicht Unilever had een lastige dag. Unilever verloor 2,4 procent nadat het fonds ex-dividend ging.

In de AMX (-1,1 procent) viel vooral het verlies van Delta Lloyd van 5,3 procent op. De verzekeraar leed in de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies van 103 miljoen euro, terwijl was gerekend op zwarte cijfers. Tegenover het verlies van Delta Lloyd stond een koerswinst van 1,3 procent voor Corbion.

Kort na het sluiten van de markten in Europa, noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 15.441,10 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,6 procent en techbeurs Nasdaq leverde 0,7 procent in.

Arrestaties om gasexplosie ArgentiniŽ

Twee medewerkers van een Argentijnse energiemaatschappij zijn gearresteerd in verband met een gasexplosie dinsdag in een flat in de stad Rosario. De mannen waren vlak voor de explosie reparatiewerkzaamheden aan het uitvoeren.

Onderzoeksrechter Juan Carlos Curto zei dat een van de mannen was gevlucht vlak voor de explosie. Hij wordt verdacht van nalatigheid. Zijn collega probeerde juist mensen te waarschuwen. Bewoners van de flat klaagden al weken over de gebrekkige gastoevoer in hun woningen. Volgens de rechter waren de twee reparateurs dinsdag aan het proberen de problemen te verhelpen. "Dit is niet iets dat opeens gisteren is gebeurd", zei Curto. "Dit zat er al langer aan te komen."

De explosie heeft zeker tien levens geëist. Twaalf mensen worden nog vermist en zeker 22 liggen nog in het ziekenhuis. De flat werd compleet verwoest. Twee andere flatgebouwen raakten zwaar beschadigd en de brandweer kan niet met zware apparatuur bij de verwoeste flat komen. Daarom wordt er veelal met de hand en met behulp van honden gezocht naar overlevenden.

De brandweer zei woensdag tekenen van leven te hebben ontdekt. "We hebben mogelijk overlevenden ontdekt in de tweede kelder (...) We proberen te werken zonder geluid of trillingen te creëren, want dat zou tot een instorting van de andere gebouwen kunnen leiden."

Man blaast hond op

Een stuk verdriet uit de staat Washington in Amerika heeft afgelopen zondag de Labrador van zijn dochter opgeblazen.

Jammer genoeg kan de 45-jarige Christopher W. Dillingham uit het plaatsje Stevenson niet voor dierenmishandeling op water en brood gezet worden. De plaatselijke autoriteiten zijn namelijk van mening dat het dier onmiddellijk bij de explosie stierf en niet heeft geleden. Christopher (Chris voor vrienden, maar eigenlijk noemt iedereen hem Christopher), heeft een verleden van huiselijk geweld en is een goede bekende van de politie.

Het eenoudergezin kreeg de hond van een kennis, die zes maanden geleden verhuisde. Om vier uur 's ochtends hoorden de buren een explosie en belden ze de politie. Zij vonden de hond, verspreid over de hele tuin.

De reden van deze actie is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen spreken over een ruzie met zijn dochter, maar andere bronnen beweren dat de man van mening was dat zijn ex-vriendinnetje ervoor gezorgd heeft dat de vriendelijke Labrador bezeten was van de duivel.

Helemaal wegkomen met deze volslagen debiele actie gaat waarschijnlijk niet lukken: een creatieve officier van justitie heeft de man in staat van beschuldiging gesteld. Zo wordt hij beschuldigd van roekeloos, gevaarlijk gedrag en voor het bezit van explosief materiaal.  Wanneer het Amerikaanse rechtssysteem een beetje meewerkt verdwijnt Christopher 22 jaar achter de tralies.

Viroloog wil experimenteren met vogelgriepvirus

Viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam Ron Fouchier wil, samen met andere wetenschappers, nader onderzoek doen naar de nieuwe vogelgriepvariant H7N9. In een stuk op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature staat woensdag dat de onderzoekers genetisch gemanipuleerde versies van het virus willen maken die beter overdraagbaar zijn bij zoogdieren.

De variant H7N9 werd in maart voor het eerst waargenomen. In mei hadden 132 mensen in China en Taiwan het virus opgelopen en waren er 37 overleden. Dinsdag werd bekend dat Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat de nieuwe variant vermoedelijk van mens op mens kan worden overgedragen.

In een stuk in Nature schrijven Fouchier, Yoshihiro Kawaoka van de Universiteit van Wisconsin-Madison en twintig andere onderzoekers dat onderzoek naar een bij zoogdieren meer overdraagbare variant kan helpen om het pandemische potentieel van het virus beter in kaart te brengen. Het gevaar is volgens Nature echter dat een genetisch gemanipuleerde versie expres of per ongeluk buiten een laboratorium terecht kan komen, waardoor een grieppandemie kan ontstaan.

Over een eerder onderzoek van Fouchier vond al een soortgelijke discussie plaats. Dit onderzoek ging ook over de overdraagbaarheid van een vogelgriepvirus, in dit geval de variant H5N1. De onderzoekers wilden hun bevindingen publiceren in Science, maar daar stak het Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) een stokje voor. De gegevens zouden kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden als bioterroristen. De publicatie werd opgeschort.

De onderzoekers maakten daarop hard dat het veilig is het onderzoek te publiceren, meldde het Erasmus MC eerder, en dat het onderzoek is uitgevoerd onder veilige omstandigheden. Zo toonden ze aan dat het virus niet dodelijk is als het via de lucht wordt overgedragen. Het NSABB trok het negatieve advies uiteindelijk in.

Pakistaans meisje komt om bij aanslag

Een bomaanslag bij een winkelcentrum in Mastung, even ten zuiden van Quetta, in het zuidwesten van Pakistan, heeft woensdag aan een 13-jarig meisje het leven gekost. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten gezegd. Twintig mensen raakten bij de aanslag gewond.

Quetta is de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Baluchistan, waar islamistische opstandelingen en separatisten al tientallen jaren strijd leveren tegen de regering in Islamabad. De aanslag van woensdag is vooralsnog niet opgeëist.

Uitslag eerste ronde verkiezingen Mali goedgekeurd

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Mali, die op 28 juli werd gehouden, is eerlijk verlopen. Dat heeft het grondwettelijk hof van Mali woensdag bepaald. Klachten over onregelmatigheden werden door de rechters afgewezen.

Het hof boog zich over een tiental klachten over onregelmatigheden, maar concludeerde dat deze nergens op zijn gebaseerd. Door de beslissing kan de tweede ronde zondag gewoon plaatsvinden.

Oud-premier Ibrahim Boubacar Keïta haalde in de eerste ronde 39,2 procent van de stemmen, voormalig minister van financiën Soumaïla Cissé werd tweede met 19,4 procent. Iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden - 51,5 procent - bracht een stem uit in de eerste ronde.

Duitse AAA-status veilig bij Fitch

Kredietbeoordelaar Fitch blijft Duitsland de hoogste AAA-kredietstatus toekennen, met een stabiele outlook. Dat meldde Fitch woensdag.

Fitch gaf aan dat in de komende 12 tot 18 maanden er geen sprake zal zijn van een afwaardering van de Duitse AAA-status. Het bureau is van mening dat de Duitse regering op sommige belangrijke fiscale terreinen de doelstellingen heeft overtroffen en dat de schuld gemeten naar de economie niet verder zal stijgen. Verder stelt Fitch dat de risico's voor de Duitse staatsfinanciën door de eurocrisis zijn afgenomen.

Bij de twee andere grote kredietbeoordelaars Standard& Poor's en Moody's heeft de grootste economie van Europa ook de AAA-status.

Duitse AAA-status veilig bij Fitch
Duitse AAA-status veilig bij Fitch (Foto: ANP)

Van Rijn gaat praten met Sensire

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) neemt binnenkort contact op met thuiszorginstelling Sensire. Dat meldt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in antwoord op vragen van twee PvdA-Kamerleden.

De instelling in de Achterhoek mag van uitkeringsinstantie UWV preventief elfhonderd medewerkers ontslaan. Het gaat om achthonderd vaste medewerkers en driehonderd tijdelijke thuishulpen. Sensire vroeg bij het UWV het ontslag voor de medewerkers aan omdat de aanbestedingscontracten met de gemeenten aflopen en er onzekerheid is over een nieuwe aanbestedingsronde. Gemeenten zouden nog geen duidelijkheid geven over hun beleid op dit gebied voor 2014. Hierdoor zou per 1 januari een financieel risico dreigen voor Sensire.

Asscher stelt in zijn antwoorden dat Van Rijn ook met de betrokken gemeenten gaat praten. Wel geeft de minister aan dat het aan de organisatie zelf is welke keuzes worden gemaakt. "De werkgever moet zich wel verantwoorden tegenover UWV over de keuzes die hij maakt. Bij de beoordeling van de keuze als zodanig past een zekere mate van terughoudendheid", aldus Asscher.

De ontslagaanvraag is op grond van bedrijfseconomische redenen getoetst, aldus Asscher. "Het is niet aan mij om in deze afweging te treden. Het is aan de betreffende gemeenten om te voorzien in de continuïteit van de ondersteuning en tijdig daartoe één of meerdere aanbieders te contracteren."

Asscher geeft verder aan dat nieuwe aanbieders verplicht zijn met de oude aanbieders te overleggen over de overname van personeel. "De gemeenten hebben de taak erop toe te zien dat dit overleg wordt gevoerd." Het principe 'mens-volgt-werk' is volgens hem zo goed mogelijk gewaarborgd. Daarbij tekent hij aan dat het budget voor de huishoudelijke hulp voor 2014 vrijwel gelijk blijft. "Daarom zal in 2014 naar verwachting het grootste deel van de werkzaamheden voor de arbeidsmarkt behouden blijven."

Medewerkers van thuiszorginstelling Sensire voerden woensdagmiddag opnieuw actie tegen het ontslag van de elfhonderd medewerkers. De betogers werden in Borculo toegesproken door onder anderen SP-Kamerlid Renske Leijten en 50Plus-voorman Henk Krol. De betogers hielden een protestmars door Borculo en kwamen bijeen in het gemeentehuis. Vorige week bezetten medewerkers het hoofdkantoor van de thuiszorginstelling in Varsseveld.

Nederlandse ambassade potentieel doelwit aanslag

De Nederlandse ambassade in Sanaa is een potentieel doelwit van een terroristische aanslag in Jemen.

Daarom heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) besloten dat de hele staf van de Nederlandse ambassade in Sanaa moest verlaten. Het gaat in totaal om twaalf mensen, die inmiddels het land uit zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

'Noord-Korea breidt uraniumverrijking uit'

Noord-Korea breidt de verrijking van uranium uit. Dat concludeert het Amerikaanse Institituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS) op basis van satellietfoto's van de fabriek in Nyongbyon. De verrijkingshal van de fabriek wordt in oppervlakte bijna verdubbeld.

In maart zei Noord-Korea dat het bezig was met het 'aanpassen en herstarten' van alle installaties in Nyongbyon. Een plutoniumreactor die buiten dienst was gesteld werd opnieuw in gereedheid gebracht en een installatie voor uraniumverrijking werd opgestart. Daarnaast werd er begonnen met de uitbreiding van de verrijkingshal. Daardoor kunnen er meer centrifuges worden geïnstalleerd die gebruikt worden voor verrijking van uranium.

In totaal kan de verrijkingshal zo'n vierduizend turbines herbergen. Dat is voldoende capaciteit om jaarlijks vier atoombommen te fabriceren. Deskundigen denken echter dat de turbines vooral zullen worden ingezet voor het opwekken van energie, die onder andere nodig is voor een experimentele lichtwaterreactor die bijna voltooid is.

Horrorhuis Cleveland gesloopt

Het huis in de Amerikaanse stad Cleveland waar Ariel Castro jarenlang drie vrouwen gevangenhield, is woensdag door slopers met de grond gelijkgemaakt. Dat meldden Amerikaanse media.

Voordat de slopers met groot materieel het voornamelijk uit hout opgetrokken huis aanpakten, hadden vrienden en familie van Castro zijn persoonlijke bezittingen uit het vrijstaande huis gehaald. Ook een van zijn slachtoffers deed dat.

De 53-jarige Castro werd vorige week veroordeeld tot levenslang plus 1000 jaar extra. Hij bekende schuld op alle 937 punten van de aanklacht, waaronder verkrachting, vrijheidsberoving en moord. Onder deze deal met de openbaar aanklager, waardoor Castro de doodstraf ontliep, viel ook de onteigening van zijn huis.

Vliegtuig maakt landing om dreiging

Een vliegtuig afkomstig uit Ierland heeft woensdag een tussentijdse landing gemaakt in Philadelphia vanwege een onbekende dreiging. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven in Philadelphia bekendgemaakt.

De woordvoerster had geen verdere informatie over de aard van de dreiging. Ze kon ook niet vertellen wat de eindbestemming van het toestel was. Agenten van de FBI zijn naar het vliegveld gestuurd en zullen de passagiers en het toestel doorlichten.

[CL] Zware tegenstander PSV in volgende ronde

Mocht PSV overeind blijven tegen Zulte Waregem en de volgende voorronde van de Champions League bereiken, wacht daarin een zware tegenstander. Doordat Sint-Petersburg vandaag overtuigend won het Deense Nordsjaelland (5-0) hebben de Eindhovenaren geen beschermde status.

PSV zal hierdoor komende vrijdag bij de loting gekoppeld gaan worden aan AC Milan, Arsenal, Zenit Sint-Petersburg, Olympique Lyon of Schalke 04. Bij winst gaat de club naar de groepsfase van de Champions League, bij een nederlaag gaat het naar de Europa League.

Uiteraard moet vanavond dan wel met succes de 2-0 voorsprong tegen Zulte Waregem verdedigd worden. 

De Bakker kan plaatsing niet waarmaken in Rio

Thiemo de Bakker heeft zijn eerste positie op de plaatsingslijst bij het challengertoernooi in Rio de Janeiro niet waar kunnen maken. De Westlander ging in de tweede ronde onderuit tegen Emilio Gomez uit Ecuador: 6-7 (5), 6-4 en 6-7 (3).

In de eerste set was het grote verschil het aantal punten dat Gomez maakte op zijn tweede opslag. De Ecuadoraan kreeg zeven breakpunten, maar brak De Bakker niet. In de tiebreak was het op het eerste setpunt van Gomez wel raak.

De Bakker en Gomez hadden vroeg in het tweede bedrijf elk een break. De Nederlander, met zijn 101e plaats op de wereldranglijst 332 posities hoger gerangschikt dan zijn tegenstander, trok met een late tweede break de stand weer gelijk.

Ook in de derde set waren er geen breaks. In de tiebreak liep Gomez uit naar 6-1. De Bakker werkte nog twee matchpunten weg, maar moest toch buigen.

Gyasi van FC Twente naar Heracles

Edwin Gyasi speelt de rest van het seizoen voor Heracles Almelo. De 22-jarige aanvaller komt over van FC Twente, waar hij zelden op een basisplaats kon rekenen. Gyasi tekent bij Heracles een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. De geboren Amsterdammer kwam eerder uit voor Telstar en De Graafschap.

Gyasi, afkomstig uit de jeugdopleiding van AZ, kwam vorig seizoen twaalf keer in actie voor Twente. Uitgerekend tegen Heracles maakte hij zijn enige doelpunt. "Edwin is een snelle buitenspeler en een jong talent waar wij veel toekomst in zien", zegt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma op de clubsite. "We gaan ervan uit dat hij zich bij ons doorontwikkelt."

Bundesliga gaat bloedtests afnemen

Spelers in de Bundesliga moeten vanaf dit seizoen bij dopingcontroles niet alleen urine, maar ook bloed afstaan. Dat heeft de Duitse voetbalbond DFB woensdag bekendgemaakt. De stap werd genomen voordat het rapport over doping in de West-Duitse sport bekend was gemaakt.

De Bundesliga wil 'strengere controles', liet directeur Andreas Rettig weten. Hij benadrukte wel dat er 'geen indicaties' zijn dat doping wordt gebruikt in het voetbal.

Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer de tests worden afgenomen. De DFB is nog niet klaar om bij de seizoensstart dit weekeinde bloedstalen af te nemen.

Kromowidjojo zwemt wereldrecord op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft woensdag in Eindhoven het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbeterd. De Groningse zwom bij wereldbekerwedstrijden kortebaan naar haar eerste individuele wereldrecord in een tijd van 23,24 seconden. Daarmee was de zwemster, die zondag al haar eerste WK-goud veroverde, een honderdste sneller dan het oude record dat Marleen Veldhuis sinds 2008 in handen had.

De Zuid-Afrikaanse zwemmer Chad le Clos verbeterde het wereldrecord op de 200 meter vlinderslag. Hij had 1.49,04 minuten nodig om deze zware afstand te voltooien. Daarmee was hij zeven honderdsten sneller dan de oude toptijd die de Braziliaan Kaio Almeida in 2009 in Stockholm zwom.

Katinka Hosszu scherpte in de finale van de 200 meter wisselslag haar wereldrecord behoorlijk aan. In de ochtendsessie had ze in Eindhoven de mondiale toptijd op 2.04,39 gesteld, in de avond dook ze daar ruim een seconde onder: 2.03,20.

De Hongaarse won daardoor met overmacht. Emily Seebohm, de nummer twee, gaf ruim drie seconden toe. Wendy van der Zanden werd zesde in 2.09,09.

VN: takken van Al-Qaida nog steeds dreiging

Hoewel de dreiging die uitgaat van Al-Qaida is afgenomen houdt de dreiging van organisaties en personen die gelieerd zijn aan de terreurbeweging aan. Deze groepen en individuen zijn tevens geraffineerder geworden. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties.

In een rapport dat woensdag werd gepresenteerd aan de VN-Veiligheidsraad stellen de experts dat terroristen steeds beter gebruik maken van het internet om hun propaganda te verspreiden. Als voorbeelden van de geraffineerde werkwijze van de groepen noemen ze de recente aanvallen in Boston, Londen en Parijs en de opmars van Al-Qaida-getrouwen in Syrië.

Al-Qaida weet met zijn 'retoriek en zijn roep om aanvallen nog steeds gewelddadige radicale mensen te mobiliseren, ongeacht de plaats waar ze wonen', aldus het rapport.

Love Boat naar de schroothoop

Het cruiseschip Pacific, dat beroemd werd door zijn rol in de populaire Amerikaanse tv-serie The Love Boat in de jaren 70, heeft zijn laatste reis gemaakt naar een sloopwerf in Turkije. Het 171 meter lange iconische schip zal worden gestript van zijn metalen onderdelen.

Aaron Spellings The Love Boat, met Gavin MacLeod als scheepskapitein Merrill Stubing, was te zien op de Amerikaanse televisiezender ABC van 1977 tot 1986. De serie speelde zich af aan boord van de Pacific Princess, zoals het cruiseschip toen heette. Het schip voer voornamelijk tussen Californië en de Mexicaanse rivièra. Elke week raakten passagiers en bemanningsleden verwikkeld in liefdesaffaires of humoristische ontmoetingen tijdens de één uur durende show.

Love Boat naar de schroothoop
Love Boat naar de schroothoop (Foto: ANP)

FOK!toen: Pacific-hel begint

Vandaag in 1942 landden Amerikanen op het eiland Guadalcanal in hun eerste strijd tegen Japan in de Pacifische Oceaan. Uiteindelijk zouden 38.000 soldaten de dood vinden in één van de heftigste slagvelden van WO2.

USS Wasp bij Guadalcanal, 15-9-'42

VS landen op stranden Guadalcanal
GUADALCANAL, 07-08-1942. Sinds de Japanse aanval op Pearl Harbor in december '41 trokken de Japanse strijdmachten met rasse schreden op door Zuidoost-Azië. Ze liepen onder andere Nederlands-Indië, de Filipijnen, Frans Indochina, Guam, Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden onder de voet. Meteen stuurde Japan tienduizenden soldaten naar Guadalcanal, het grootste der Salomonseilanden (ongeveer net zo groot als Gelderland).

Het idee was om daar een vliegveld te bouwen vanwaaruit Japanse bommenwerpers de kusten en havens van Australië konden bombarderen en de schepen aanvallen die tussen Amerika en Australië voeren. Guadalcanal zou je als een scharniereiland kunnen omschrijven; een grens die werd overtreden. Een keuze tussen een Japans Azië en een Geallieerd terugveroveren van bezittingen en bezettingen.

De VS hadden al maanden, vanuit het niet, in rap tempo de oorlogsproductie aangezwengeld en waren begonnen de honderdduizenden jongemannen die zich direct na Pearl Harbor vrijwillig aanmeldden, te trainen. Op 7 augustus 1942 was het dan zo ver: terwijl het vliegveld al praktisch af was begon de invasie van het eiland. Japan in augustus '42: 
Japanse Rijk, augustus 1942

Startpunt van bevrijding en slag van eersten
Guadalcanal betrof de eerste grote Amerikaanse actie tegen de uitbreidende olievlek die het Keizerrijk Japan was, na maandenlang te hebben moeten aanzien dat  bezitting na territorium veroverd werd. Het was de eerste strandlanding van VS-troepen sinds de oorlog tegen Spanje (om Cuba, Guam en de Filipijnen) in 1898. Hoewel tegenwoordig minder bekend, was Guadalcanal ook het eerste eiland in een reeks beruchte Island Hopping-eilanden, zoals ook Iwo Jima en Okinawa.

Ook was het zoals de laatstgenoemden één van de bloederigste slagen van de oorlog en was het de eerste WO2-ervaring van de VS met oorlog in de jungle. En we kennen het allemaal van D-Day, maar destijds was Guadalcanal de eerste keer dat er op zo'n enorm gedetailleerde wijze werd samengewerkt door marine, lucht- en landmacht in één geconcentreerde operatie waarbij alle mogelijke manieren van het aanvallen van de vijand minutieus werden gepland en toegepast.  
Amerikaanse patrouille op Guadalcanal

Tegenstand 7 augustus: geen. Later: veel
“As they prepared themselves to go ashore no one doubted in theory that at least a certain percentage of them would remain on the island dead, once they set foot on it. But no one expected to be one of these. Still it was an awesome thought and as the first contingents came struggling up on deck in full gear to form up, all eyes instinctively sought out immediately this island where they were to be put, and left, and which might possibly turn out to be a friend's grave.” ― James Jones, 'The Thin Red Line'

De strijd begón op 7 augustus na het eiland met de aanwezige marinevloot en vliegdekschepen zoveel mogelijk gebombardeerd te hebben. De Jappanners hadden zich teruggetrokken in de heuvels – grotten, bergen, jungle – en enkele dagen gebeurde er heel weinig. Geen noemenswaardige tegenstand. Toch zou de strijd ruim een half jaar voortduren op, boven en rondom Guadalcanal en vielen er uiteindelijk meer dan 6000 Amerikaanse en 24.000 Japanse doden.

Guadalcanal: Band of Brothers goes Pacific
Eén van de mariniers die op die bewuste 7 augustus vertwijfeld op het strand stond was Robert Leckie, die in 1957 de memoire 'Helmet for my Pillow' zou publiceren. Leckie schrijft goed en dichtte ook veel tijdens Guadalcanal. Het eiland speelt in zijn boek een belangrijke rol. Zijn verhaal (en dat van Eugene Sledge) werd in 2010 verfilmd door de makers van 'Band of Brothers' in de serie 'The Pacific'.

Hoewel velen zich emotioneel minder goed konden inleven in de hoofdpersonen (wellicht omdat de serie drie aparte verhaallijnen van soldaten die elkaar niet kennen vaak door elkaar heen vertelt), is het bijzonder aan te raden. Ik heb nog nooit de ultieme smerigheid van oorlog, van letterlijk vechten van man tegen man tot de dood, zo 'goed' uitgebeeld zien worden. Voor geïnteresseerden die wel twee uurtjes kunnen missen: afleveringen één en twee spelen zich af (ten dele) op Guadalcanal [één v.d. trailers hierboven].

Japanners meedogenloos
De VS wisten destijds wellicht al af van de jappenkampen, maar in gevecht waren ze elkaar nog niet tegengekomen. Leckie vertelt over hoe woest en meedogenloos Japanse soldaten waren in zijn gedicht 'The Battle of the Tenaru, 21 August 1942'. Het gedicht opent zijn boek. Enkele fragmenten tref je door de tekst heen aan.

Die eerste grote confrontatie zegt eigenlijk alles: ruim 900 Japanners renden in een wanhopige banzai-aanval onder leiding van kolonel Kiyonao Ichiki [hieronder] moordlustig richting de VS-mariniers, die zich hadden ingegraven in schuttersputjes en mitrailleursnesten en van lichte tanks voorzien waren. Leckie noemt de Japanners 'lemmingen'. Naar verluidt pleegde kolonel Ichiki seppuku
Kolonel Ichaki
Het was een bizarre slachting – veel soldaten schoten niet eens maar keken puur, alsof het een film was. “Our regiment had killed something like nine hundred of them. Most of them lay in clusters or heaps before the gun pits commanding the sandpit, as though they had not died singly but in groups.” 44 Amerikanen vonden daarnaast de dood. Andersom werden op Guadalcanal in verrassingsaanvallen meermaals hele Amerikaanse pelotons in één keer afgeslacht.

Sweeping over the sandpit
That blocks the Tenaru
With Banzai-boast a mushroomed host
Vows to destroy our few.

Into your holes and gunpits!
Kill them with rifles and knives!
Feed them with lead until they are dead-
And widowed are their wives. De slag van 21-8 in een kaartje gevat:
Slag bij de Tenaru, 21-8-'42

De Japanners blijven maar komen en geven niet op
De troepensterktes zouden tot 60.000 Amerikanen en 36.200 Japanners groeien. Normaal gesproken heeft op een beperkt gebied als een eiland op een gegeven moment iemand gewonnen, maar Japan weigerde op te geven en bleef veelal 's nachts continu weer nieuwe troepen aan land zetten. De Amerikanen noemden deze continue stroom aan nieuwe soldaten 'The Tokyo Express'.

Ook op zee werd gruwelijk gevochten. Meerdere enorme zeeslagen van grote delen van de vloten van beide wereldrijken zorgden voor kommer, kwel, vernietiging en het uitblijven van een definitief einde van de slag om Guadalcanal. De VS verloren 29 schepen, Japan 38; 615 Amerikaanse vliegtuigen werden vernield tegenover 680-880 Japanse. Zoals Stalin al zei: één dode is een tragiek, een miljoen statistiek. Voor een persoonlijkere benadering zijn er de docu's en serie.

Japanse generaals-majoor reageerden gedesillusioneerd op de slag; Kiyotake Kawaguchi zei tijdens Guadalcanal: “Guadalcanal is niet langer slechts de naam van een eiland in de Japanse militaire geschiedenis. Het is de naam van een kerkhof van het Japanse leger.” Kensaku Oda: “De meeste mannen hebben dysenterie. Verhongering eist veel levens en verzwakt onze toch al uitgerekte frontlinies. We zijn verdoemd.”

Sons of the mothers who gave you
Honor and gift of birth
Strike with the knife till blood and life
Run out upon the earth.

Closing, they charge all howling
Their breasts all targets large.
The gun must shake, the bullets make
A slaughter of their charge. 
Strand bij Tenaru, 21-8-'42

War is hell – geen gezegde maar realiteit
In de constante junglehitte rotten de lijken zo snel dat ze al na een dag uit elkaar spatten, er effectief voor zorgend dat ze slecht opgeruimd konden worden. De rijst, klagenzowel Eugene Sledge als Robert Leckie, is verrot en bevat (doodgekookte) wormen en maden. De Japanners hebben vaak helemáál niks te eten en lijden al snel gruwelijke honger. Leckie vertelt dat hij op veel provisorische graven de volgende tekst geschreven zag, soms met in de grond gedrukte hulzen uitgespeld:

And when he gets to Heaven
To St. Peter he will tell:
One more Marine reporting, sir–
I've served my time in Hell.

De Japanners lieten elke nacht minstens één bommenwerper over het eiland cirkelen, op zoek naar een prooi. Vanwege het geluid werd het altijd aanwezige vliegtuig 'Washing Machine Charlie' genoemd. Leckie: “Charlie did not kill many people, but, like Macbeth, he murdered sleep.”

Red are the flashing tracers,
Yellow the bursting shells.
Hoarse is the cry of men who die
Shrill are the woundeds' yells.

Falling, the faltering foemen
Beneath our guns lie heaped.
By greenish glare of rocket's flare
We see the harvest reaped.

Het meest tragische aan Guadalcanal is overigens dat het eiland al heel snel helemaal niet meer belangrijk was omdat andere eilanden  honderden kilometers verderop werden aangevallen. Toch bleek het, zoals gesteld in het begin, het begin van de bevrijding van een wereld die onder het juk van dictatuur en onmenselijkheid zwichtte.

Laten we het verder kort houden en niet ingaan op de rest van de gruwelen: ook FOK!toen is alweer de hele avond druk bezig. De Wikipedia over de Guadalcanal-strijd is overcompleet, wie het eiland YouTube't krijgt tientallen docu's van een uur of langer [één goede hierboven] en er zijn de al genoemde eerste twee 'The Pacific'-afleveringen. 

Uiteindelijk won de VS: generaalmajoor Alexander Patch zei treffend: “Tokio Express heeft niet langer haar eindstation op Guadalcanal.”
Bijna 800 doden bij Temaru, 21-8-'42

Japanse mentaliteit: benodigd cultuurrelativisme

Voor Amerikaanse troepen bleek al heel snel dat Japanners niet opgaven. Maar een fractie liet zich krijgsgevangen nemen, het overgrote deel vocht door tot het bittere, bloederige en vaak hongerige einde. Destijds werd gezegd dat 'de Jap' nu eenmaal zo was. Als volk, als ras. Ingebakken in het DNA. Tegenwoordig weten we dat het daar niet veel mee te maken heeft: geen nature maar nurture.

De Japanse cultuur kennen we tot op de dag van vandaag als één die zeer opofferingsgezind is: het individu heeft een minder belangrijke positie dan in het Westen, 'meegaan in de stroom' is erg belangrijk en emoties en meningen worden zelden ongevraagd getoond en gegeven. Ongetwijfeld dachten sommige Japanners genuanceerder, maar die waren wel wijs genoeg om die mening in een militaire dictatuur voor zich te houden.

In oorlogstijd kwamen al die culturele aspecten echter ten dienst te staan van de Keizer, de overwinning, de verovering. Alsmaar verder en verder en orders zijn orders. Liever dood dan je naasten beschamen. Liever sterven dan vernedering. Een 16e-eeuwse afbeelding van seppuku:
Generaal Akashi Gidayu pleegt zelfmoord, 1582

Liever seppuku/banzai/harakiri/kamikaze, zelfs nu nog
Liever van je leven dan van je eer beroofd. Hetzelfde zou worden gezien bij de beurskrach van 1987, die vooral in Japan erg hard aankwam. Veel plotseling failliete bankiers kozen toen ook liever voor zelfmoord dan voor schaamte. Zelfmoordcijfers liggen nog altijd hoog in Japan.

Ook vrouwen en (toen) kinderen geven ronduit aan, tot de dood gevochten te zullen hebben als Amerika tóch aan een invasie van Japan zou zijn begonnen. Opnieuw liever dood dan geschonden eer door je over te geven.

Atoomdiscussie op 9-8; Japanse bezettingsdiscussie hier
Die discussie is dubbel: 'zou Japan zich overgegeven hebben zonder atoombommen of niet? Aan de ene kant praktisch compleet verwoest en lamgelegd, aan de andere kant een ogenschijnlijk nationale afkeer van beschamende overgave en een vaste wil tot de dood door te vechten?' Vandaag werd een deel van het Pacifisch Strijdtheater besproken, 9 augustus opnieuw (voor de laatste maal) het atomische.

Eigen input, bronnen, (familie)geschiedenis [bijvoorbeeld uit Nederlands-Indië] of uitgebreidere verhalen van en over Japan(ners) in het Pacifisch Strijdtheater? Laat het weten in de reacties hieronder.

"Cease fire!" -the words go ringing,
Over the heaps of the slain.
The battle's won, the Rising Sun
Lies riddled on the plain.

St. Michael, angel of battle
We praise you to God on high.
The foe you gave was strong and brave
And unafraid to die.

False is the vaunt of the victor,
Empty our living pride.
For those who fell there is no hell-
Not for the brave who died.
Hedendaags monument op Guadalcanal

Lezen: 
Wiki: Guadalcanal Campaign
Wiki: Battle of the Tenaru

Kijken:
'The Pacific'
'The Thin Red Line'

Luisteren:
Muziek in de Tweede Wereldoorlog is opmerkelijk vrolijker, sneller en swingender dan in de jaren ervoor en erna. Als je de stukken van de afgelopen dagen hebt gelezen snap je waarschijnlijk goed waarom. Daarom een vrolijke grote hit uit '42: 

Bigbandlegende Glenn Miller stond begin jaren '40 jarenlang continu op één met steeds andere nummers. Hij zou zelf omkomen in een vliegtuigongeluk toen hij troepen zou gaan vermaken in Frankrijk. Begin 1942 werd dit thirtiesnummer succesvol gecoverd; het gaat over een jongen die zijn liefje vraagt met niemand 'onder de appelboom' te zitten tot hij terug is van de oorlog. 

 Het nummer werd herhaaldelijk een flinke hit, steeds met een andere artiest. De beste (imho) is de 'originele' Millercover: 

De bekendste versie is achteraf die van de Andrew Sisters uit een film van de zomer van '42. Aangezien nieuwe films regulier getoond werden aan soldaten als een vorm van afleiding zullen veel Guadalcanal-troepen deze beelden nog vers op hun netvlies hebben gehad toen ze het eiland binnenvielen: 

[Intro Andrew Sisters-versie: 
I wrote my mother, I wrote my father
And now I'm writing you too
I'm sure of mother, I'm sure of father
And now I want to be sure, very, very sure of you]

Don't sit under the apple tree with anyone else but me
Anyone else but me, anyone else but me
No, no, no, don't sit under the apple tree with anyone else but me
Till I come marching home

Don't go walkin' down Lover's Lane with anyone else but me
Anyone else but me, anyone else but me
No, no, no, don't go walkin' down Lover's Lane with anyone else but me
Till I come marching home

I just got word from a guy who heard from the guy next door to me
The girl he met just loves to pet and it fits you to a T
So, don't sit under the apple tree with anyone else but me
Till I come marching home

[Extra Glenn Miller-coupletten:
Don't give out with those lips of yours to anyone else but me

Anyone else but me, anyone else but me No! No! No!
Watch the girls on the foreign shores, you'll have to report to me
When you come marchin' home

Don't hold anyone on your knee, you better be true to me
You better be true to me, you better be true to me
Don't hold anyone on your knee, you're gettin' the third degree
When you come marchin' home

You're on your own where there is no phone and I can't keep tab on you
Be fair to me, I'll guarantee this is one thing that I'll do
I won't sit under the apple tree with anyone else but you
Till you come marchin' home

Don't sit under the apple tree with anyone else but me
I know the apple tree is reserved for you and me
And I'll be true till you come marchin' home]

Agent reed te hard bij fataal ongeluk

De 29-jarige politieagent die vorige maand een vrouw doodreed en ook zelf om het leven kwam bij een motorrit bij het Gelderse Ochten reed veel te hard. Dat meldt de politie woensdag op basis van onderzoek.

De agent maakte buiten diensttijd een ritje met zijn motor en reed de 50-jarige vrouw uit Ochten van achteren aan. De vrouw, die op slag dood was, fietste met haar 15-jarige zoon over de Waalbandijk. De jongen bleef ongedeerd. De agent uit Veenendaal overleed enkele uren na het ongeval.

Het onderzoek heeft aangetoond dat de man aanzienlijk harder reed dan de maximaal toegestane 60 kilometer per uur.

Hoger beroep grensrechterzaak van start

Bij het gerechtshof in Leeuwarden gaat volgende week het hoger beroep in de grensrechterzaak van start. Dinsdag staat een zogeheten regiezitting gepland, waarin eventuele onderzoekswensen kunnen worden voorgelegd aan het hof.

De rechtbank in Lelystad legde de zes verdachten eerder straffen op tot anderhalf jaar jeugddetentie, in combinatie met een proeftijd van twee jaar. De enige meerderjarige verdachte kreeg een celstraf van zes jaar. De advocaten van meerdere verdachten kondigden meteen buiten de deur van de rechtszaal al aan in hoger beroep te gaan.

De zeven staan terecht voor hun aandeel in de vechtpartij die begin december het leven kostte aan grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Die vond, na het laatste fluitsignaal, plaats op het veld van de Buitenboys in Almere. Aanleiding was  het vermeende partijdige optreden van de grensrechter tijdens de wedstrijd. Nieuwenhuizen zakte kort na de vechtpartij ineen en overleed een dag later in een ziekenhuis.

De zaken van de minderjarigen worden net als bij de rechtbank achter gesloten deuren behandeld, laat het hof woensdag weten. Wel wordt beperkt toegang verleend aan nabestaanden en de pers. Wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.

Huta Galung klaar in San Marino

Tennisser Jesse Huta Galung is bij het challengertoernooi van San Marino in de tweede ronde blijven steken. De nummer 108 van de wereld verloor van Marco Cecchinato: 3-6 en 1-6. De 20-jarige Italiaan staat 266e op de wereldranglijst.

Bij het ITF-toernooi in Koksijde bereikte Cindy Burger wel de kwartfinale. De qualifier rekende in drie sets af met de als tweede geplaatste Roemeense Cristina Dinu: 3-6, 6-2 en 7-6 (5).

Vijf zakkenrollers Gay Pride vrijgelaten

Vijf zakkenrollers die tijdens Gay Pride door de Amsterdamse politie waren opgepakt zijn in vrijheid gesteld. Ze moeten nog wel voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie is het in vier gevallen niet eens met de beslissing van de rechter-commissaris om ze vrij te laten en is hiertegen in beroep gegaan. De zaken van zeven verdachten zijn geseponeerd wegens onvoldoende bewijs, meldt het OM woensdag.

Van woensdag tot en met zondag verrichtte de politie tijdens Gay Pride enkele tientallen arrestaties wegens zakkenrollerij. In totaal zijn 35 zaken naar het OM gestuurd. Maandag en dinsdag werden al zeven Roemeense verdachten, zes mannen en een vrouw, door de supersnelrechter veroordeeld tot straffen variërend van drie weken tot tien weken cel.

Dertien verdachten moeten volgende week op een snelrechtzitting verschijnen, de week erop wil het OM dat een politierechter zich buigt over de zaken van zes verdachten. Twee van de verdachten van wie de zaak is geseponeerd zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. In twee zaken loopt nog onderzoek.

Behalve de vijf die op vrije voeten zijn gesteld, zitten alle overige verdachten die binnenkort voor de rechter moeten komen nog vast.

Meryl Streep in beeld voor hoofdrol in The Giver

Meryl Streep is in onderhandeling voor een hoofdrol in The Giver. De verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Lois Lowry gaat over de 12-jarige Jonas die in een maatschappij leeft waarin pijn en lijden zijn verwijderd maar waarin ook alle emotionele diepgang is verdwenen. Alles staat onder controle van de Chief Elder, de beoogde rol van Streep. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Als Jonas deze dystopische maatschappij probeert te ontvluchten, leert hij alle emoties weer kennen. Hij krijgt begeleiding van een ouderling, die hiermee dus de toorn van de Chief Elder riskeert. De rol van deze 'Giver' is weggelegd voor Jeff Bridges. Voor de rol van Jonas is nog niemand gecast.

Het boek ontving in 1994 de John Newbery Medal, een prijs die namens de Amerikaanse bibliothekenassociatie wordt uitgereikt aan auteurs die een opmerkelijk kinder- of jeugdboek hebben geschreven. Daarmee was het boek veel andere jeugdboeken over helse toekomstbeelden, zoals The Hunger Games, ver voor.

De film staat onder regie van Phillip Noyce, bekend van The Quiet American en Salt. De opnames beginnen dit najaar in Zuid-Afrika. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Meryl Streep in beeld voor hoofdrol in The Giver (Foto: Novum)

Leonardo DiCaprio wil Vikingkoning spelen

Leonardo DiCaprio heeft een rol als de Noorse Vikingkoning Harald Hardrade op het oog. Filmmaatschappij Warner Bros heeft het scenario gekocht en wil DiCaprio in de hoofdrol. De 38-jarige acteur gaat de film hoe dan ook produceren, schrijft film- en tv-site Deadline.

Hardrade was koning van Noorwegen van 1047 tot aan zijn dood in 1066. In dat jaar leidde hij een veldtocht om Engeland in te nemen, maar die mislukte. Zijn dood luidde het einde van het Vikingtijdperk in. Voordat hij koning werd, bracht Harald zo'n vijftien jaar in ballingschap door, waarbij hij reisde van Kiev Rus in het noorden van Europa tot aan Byzantium, het toenmalige Istanbul.

DiCaprio, een fervent amateurhistoricus, wil al jaren een film over Vikingen maken. Zo was hij ooit in beeld voor een hoofdrol als Vikingkrijger in een film onder regie van Mel Gibson. Het is vast niet toevallig dat de film over Hardrade een epische vertelling moet worden in de stijl van Braveheart, Gibsons film over de middeleeuwse Schotse vrijheidsstrijder William Wallace.


Leonardo DiCaprio wil Vikingkoning spelen (Foto: Novum)

Slotstuk Professor Layton vanaf 8 november

De Professor Layton-puzzelreeks wordt op 8 november afgesloten met Professor Layton en de Erfenis van Azran. Dat heeft Nintendo woensdagmiddag bekendgemaakt. Het is het laatste spel in de reeks die vijf jaar geleden begon met Professor Layton and the Curious Village.

Alleen het eerste deel in de serie werd niet vertaald naar het Nederlands. Hoewel De Erfenis van Azran het laatste verhaal in de Professor Layton-serie is, hoeven gamers nog geen afscheid van de professor te nemen. Layton speelt namelijk ook een hoofdrol in het volgend jaar te verschijnen spel Professor Layton vs Phoenix Wright.

Gamebedrijf Level-5 maakte vorig jaar oktober bekend te stoppen met de reeks. Het vorig jaar uitgegeven Professor Layton en het Wonderlijke Masker voor Nintendo 3DS verkocht minder goed dan eerdere spellen in de reeks voor de Nintendo DS.

Binnen de Layton-serie zijn tot nu toe vijf spellen verschenen voor Nintendo DS en Nintendo 3DS. In totaal zijn meer dan dertien miljoen exemplaren verkocht binnen de serie. Daarnaast is een animatiefilm uitgegeven over de avonturen van Layton en zijn hulpje Luke.


Slotstuk Professor Layton vanaf 8 november

'Tientallen autistische leerlingen geweigerd'

Bij het Meldpunt Auti-Weigerscholen uit Eindhoven zijn tientallen klachten binnengekomen van leerlingen met autisme die zijn geweigerd voor een vervolgopleiding. De teller staat op 55, heeft directeur Jos Verhoeven van de Start Foundation, die het meldpunt heeft ingesteld, woensdag gezegd tegen de NOS.

Verhoeven vermoedt dat schoolbesturen de leerlingen weigeren vanwege extra kosten. Volgend jaar verandert de financiering en krijgen scholen niet meer voor elke leerling die extra zorg nodig heeft apart geld, maar moeten ze dat betalen uit één bedrag. "En als ze dan te veel van dat soort leerlingen hebben dan kost dat de school geld en dat willen ze niet."

Verhoeven verwacht dat het aantal klachten de komende tijd nog flink zal oplopen, omdat het nu nog vakantietijd is.

De Start Foundation heeft het meldpunt ingesteld omdat er signalen waren dat autistische leerlingen werden geweigerd. Het meldpunt moet duidelijk maken hoe vaak dit probleem voortkomt in het beroepsonderwijs. Het is 'onwenselijk en onaanvaardbaar' wanneer mensen het recht op adequaat onderwijs wordt onthouden, aldus de instelling.

Gamen zorgt voor zware rugklachten bij jongeren

Jongeren die vaak gebogen zitten over hun gameboy of smartphone, kunnen in de toekomst hun borst natmaken. Veertig procent van de jongeren hebben hierdoor namelijk de rug van een 50-jarige. Artsen en deskundigen spreken al over een 'gameboyrug'.

In de toekomst kunnen we er schijnbaar op rekenen dat jonge mensen zowel geen ruggengraat als een zwakke rug hebben. Er zijn al jongeren van 18, 19 jaar aan een hernia geopereerd. Orthopedisch chirurg Piet van Loon waarschuwt in het blad Medisch Contact voor de gevolgen van de levensstijl die veel jongeren zich aanmeten. Een bochel, waar de klokkenluider van de Notre Dame jaloers op zou zijn, kan het gevolg zijn.

Te veel voorovergebogen zitten zorgt voor een overmaat aan druk op de rug. Hierdoor worden de tussenwervelschijven aan de voorkant dunner dan aan de achterkant. Hierdoor kromt de rug en ontstaan de problemen.  Een oplossing zou zijn om liggend op de buik te gamen, dit versterkt de rugspieren en zorgt voor een betere houding.

The Lone Ranger

Pirates of the Caribbean in het Wilde Westen? Dat is wel wat je zou denken bij het zien van de trailers van The Lone Ranger. Je hebt Johnny Depp als zonderling, Gore Verbinski op de regiestoel en Jerry Bruckheimer die stiekem aan de touwtjes trekt. Het kan haast niet mislukken. Toch is de film flink geflopt in de VS. Komt dit door de vele kritieken op het absurd hoge budget voor deze film, of kan het publiek echt beter thuisblijven?

Murdered: Soul Suspect op z'n vroegst in april

De detectivegame Murdered: Soul Suspect is uitgesteld en ligt nu op z'n vroegst in april in de winkels. Dat heeft de game-uitgever Square Enix aangegeven tegenover de Amerikaanse website Gamespot. De uitgever sprak eerder over een releasedatum ergens begin volgend jaar, hetgeen doorgaans het eerste kwartaal betekent.

Een reden voor de vertraging is niet bekendgemaakt. De game wordt gemaakt door Airtight Games, bekend van onder meer het puzzelavontuur Quantum Conundrum en de actiegame Darkvoid, voor Xbox 360, pc en PlayStation 3. Square Enix is niet van plan het spel ook uit te geven voor de dit najaar te verschijnen Xbox One en PlayStation 4.

Murdered: Soul Suspect draait om een politieagent die zijn eigen moord onderzoekt als geest. De speler moet hierbij in de lichamen van levenden duiken en praten met andere geesten om meer te weten te komen over de moord. Ondertussen zijn er demonen die uitgeschakeld moeten worden.


Murdered: Soul Suspect op z'n vroegst in april

Chris Brown stopt ermee

Vrouwenmepper Chris Brown kapt ermee. Met 'muziek' maken, welteverstaan. Dit meldt hij op twitteraccount.

De arme knul is er 'doodziek' van dat hij beroemd is vanwege een fout uit het verleden, vindt hij zelf. Met dat foutje bedoelt Chris het aftuigen van zijn toenmalige vriendin Rihanna in 2009. Brown heeft wel vaker blijk gegeven van loszittende handjes en agressief gedrag. Nu is ie de kritiek een beetje zat en wil hij verder met zijn leven. Naar eigen zeggen is er meer dan 'beroemd zijn en status hebben'.

Voordat Chris definitief de stekker uit zijn zangcarrière trekt, komt eerst nog het aller-, aller-, allerlaatste album van deze meneer uit: een album genaamd X.

Tijdige levering pre-orders PlayStation 4 onzeker

De pre-orders voor Sony's nieuwe spelcomputer PlayStation 4 worden niet meer met zekerheid geleverd op de dag van de release. Dat meldt Bol.com in een bericht op de bestelpagina voor het apparaat. Wie de Playstation na 31 juli heeft besteld, moet volgens de webshop rekening houden met een vertraagde levering.

Ook in het Verenigd Koninkrijk melden enkele winkels dat Sony de bezorging op de dag van de release niet meer garandeert. Volgens ShopTo gaat het om bestellingen na zes augustus en geldt de mogelijke vertraging voor alle bestellingen in Europa. De releasedatum voor de PlayStation 4 is door Sony nog niet bekendgemaakt.

John Carmack aan de slag met virtualrealitybril

Gameontwikkelaar John Carmack gaat aan de slag als technisch directeur bij Oculus, het bedrijf achter de virtualrealitybril Oculus Rift. Dat heeft het techbedrijf woensdag bekendgemaakt. Carmack legt zijn functie als technisch directeur bij gamestudio Id Software niet neer, maar combineert de twee banen.

Bij Id Software is Carmack onder meer betrokken bij de productie van Doom 4, een spel waarover het bedrijf de lippen stijf op elkaar houdt.

"Ik denk dat virtual reality een grote impact gaat hebben in de komende jaren", schreef Carmack in een verklaring. Het zou niet de eerste keer zijn dat Carmack vooroploopt bij de ontwikkeling van computerspellen. Met schietspellen als Doom, Quake en Wolfenstein 3D was hij de eerste die een driedimensionale spelwereld op een beeldscherm wist te toveren.

De Oculus Rift is een helm met twee beeldschermen die nauw aansluiten op de ogen van de gebruiker. Iemand die de virtualrealityhelm draagt, ziet een driedimensionale wereld. Door het hoofd te bewegen, beweegt ook de camera van het spel. Voortbewegen gebeurt nog wel met een traditionele controller.

Bethesda legde Carmack afgelopen weekend nog een verbod op om te praten over Doom 4. Bethesda en Id Software zijn twee jaar geleden opnieuw begonnen met het schietspel toen bleek dat het spel niet voldeed aan de interne verwachtingen.


John Carmack aan de slag met virtualrealitybril

Vliegtuig schept koe op landingsbaan

Een vliegtuig van Lion Air met 117 mensen aan boord is tijdens de landing op het Indonesische eiland Sulawesi op een koe gebotst en van de landingsbaan geraakt. Er vielen, op de koe na, geen slachtoffers, maar het ongeval resulteerde wel in annuleringen van vluchten. Honderden mensen die vanwege het Suikerfeest onderweg naar huis waren, liepen hierdoor vertraging op.

Het ongeluk met de Boeing 737-800 vond dinsdagavond plaats op de luchthaven van Gorontola, zei een woordvoerder van het ministerie van verkeer. Er stonden op het moment van de landing drie koeien op de baan en het toestel trof er zeker één.

Egypte: einde zitprotesten onomkeerbaar

De beslissing van de Egyptische autoriteiten om de zitprotesten van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi op te breken is onomkeerbaar. Dat heeft de Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi woensdag gezegd.

Morsi's aanhangers eisen de herinstallatie van Morsi en houden al meer dan een maand zitprotesten in Caïro en Gizeh om deze eis kracht bij te zetten. De Egyptische interim-regering zei eerder op de dag dat diplomatieke pogingen van het buitenland om een uitweg te vinden uit de impasse tussen de Moslimbroederschap en de regering zijn mislukt.

In geen van beide mededelingen werd gerept over wat de volgende stappen zijn. Er wordt echter wel gezinspeeld op het hardhandig beëindigen van de betogingen.

Herkomst en inhoud poederbrief nog onbekend

Op het Paleis van Justitie in Den Bosch is woensdag een zogeheten poederbrief binnengekomen. Welke stof er in de brief zat, is nog niet duidelijk; deze ligt nu bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor onderzoek. De politie onderzoekt waar de brief vandaan komt en wie deze heeft gestuurd.

In het Paleis van Justitie zitten de rechtbank en het gerechtshof. Het gebouw werd niet ontruimd; zittingen konden gewoon doorgaan.

Wel werden negen mensen die in de ruimte waren waar de brief is ontdekt, eventjes apart gezet vanwege mogelijk besmettingsgevaar, maar zij mochten later naar huis. Dat gold ook voor vijf anderen die mogelijk in contact zijn geweest met de verdachte brief.

In welke ruimte de brief werd ontdekt en aan wie hij was geadresseerd, maakte de politie niet bekend.

Herkomst en inhoud poederbrief nog onbekend
Herkomst en inhoud poederbrief nog onbekend (Foto: ANP)

Jemen: terreurplan verijdeld

De autoriteiten in Jemen hebben een terreurplan van Al-Qaida om twee steden in het zuiden van het land in te nemen verijdeld. Dat heeft een regeringswoordvoerder gezegd. De militanten zouden na de inname van de steden strategisch gelegen havens en gascomplexen hebben willen aanvallen.

Al-Qaida had de steden Mukalla en Bawzeer op het oog, aldus de woordvoerder. Het plan was om na de inname van de steden opstandelingen vermomd in legeruniformen twee havens te laten aanvallen. Andere opstandelingen zouden tegelijkertijd oliepijpleidingen hebben gesaboteerd om 'paniek te zaaien in het Jemenitische leger en de veiligheidsdiensten'.

De Jemenitische autoriteiten verkeren al dagen in de hoogste staat van paraatheid vanwege een ophanden zijnde terreurdreiging. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië ontruimden eerder deze week hun ambassades in Jemen naar aanleiding van de dreiging.

IsraŽlische soldaten raken gewond in Libanon

Israëlische soldaten zijn gewond geraakt bij een explosie, nadat ze in de nacht van dinsdag op woensdag de grens met Libanon waren overgestoken. Dat heeft het Libanese leger bekendgemaakt. Eerder had het Israëlische leger gemeld dat vier soldaten gewond waren geraakt bij een explosie 'in de buurt van de Israëlische noordgrens'.

Volgens het Libanese leger bevonden de soldaten zich vierhonderd meter over de grens. De aard van de explosie, die zich voordeed in het grensdorp Labbouneh, wordt nog onderzocht. Ook UNIFIL, de vredesmissie van de Verenigde Naties in het gebied, heeft een onderzoek ingesteld en een team blauwhelmen naar de plek gestuurd waar de explosie plaatsvond. Het Libanese staatspersbureau meldde dat de militairen gewond raakten door een landmijn.

De Libanese minister van buitenlandse zaken Adnan Mansour zei dat zijn regering een klacht gaat indienen bij de VN-Veiligheidsraad. Volgens Mansour hebben de militairen door de grens over te steken de VN-resolutie geschonden die in 2006 een einde maakte aan de oorlog tussen Israël en Libanon. De 'infiltratie van Libanees grondgebied toont aan dat de Israëlische vijand geheime intenties heeft', aldus Mansour.

FOK!filmtips van de dag: The 40 Year Old Virgin

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De tip voor vanavond is een noemenswaardige komediefilm met Steve Carrell. The 40 Year Old Virgin gaat eigenlijk precies over datgene wat je ervan verwacht. Andy (Carrell) is een conservatieve man die nog maagd is, maar als zijn collega's erachter komen doen ze er alles aan om hem aan een vrouw te helpen. Als Andy Trish (Catherine Keener) leert kennen lijkt de tijd van droogte voorbij voor Andy, maar niets lijkt minder waar als hij besluit om de relatie voorlopig platonisch te houden. Je kunt deze film om 20:30 uur zien op RTL5.

Als je meer trek hebt in een oorlogsfilm dan is Enemy At the Gates wat voor jou. Deze film met Jude Law en Rachel Weisz is zeker de moeite waard als je van oorlogsfilms houdt. Deze film concentreert zich op de inname van Stalingrad door de Duitsers. We zien scherpschutter Vassili Zaitsev (Law) het opnemen tegen de Duitse Major König (Ed Harris) in een kat-en-muisspel. Vassili is een schutter van kaliber en maakt al gauw naam voor zichzelf als hij tal van Duitse officieren op de korrel neemt. Duitsland antwoordt hierop door een specialist aan hun zijde in te schakelen. Om 22:45 uur op RTL7 kun je kijken naar Enemy At the Gates. 

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Animal Crossing Plaza voor Wii U

Nintendo heeft Animal Crossing Plaza op Wii U gelanceerd, een plek waar burgemeesters een praatje over hun steden kunnen maken en afbeeldingen delen met andere spelers van over de hele wereld. De dienst loopt tot eind 2014.

De gratis applicatie is tijdens de huidige Nintendo Direct presentatie aangekondigd en laat Animal Crossing: New Leaf-fans communiceren en informatie uitwisselen via de Animal Crossing Miiverse-gemeenschap.

Spelers kunnen beelden die ze in Animal Crossing: New Leaf op 3DS hebben gemaakt importeren. Dat gaat via de SD-kaart en de plaatjes zijn te ordenen in albums. Spelers kunnen ook berichten schrijven naar Miiverse. De QR Code-patronen die men plaatst zijn rechtstreeks te scannen en te gebruiken in Animal Crossing: New Leaf. Gebruikers kunnen hun favoriete dier selecteren, waardoor ze op de hoogte worden gehouden met berichten en nieuwtjes over dat specifieke dier.

Buma/Stemra gaat internationaal samenwerken

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft een overeenkomst getekend met de Zweedse organisatie International Copyright Enterprise (ICE) voor de verwerking van copyrightgegevens. Dat maakte Buma/Stemra woensdag bekend.

ICE gaat de copyrightgegevens verwerken en beheren voor alle muziek die Buma/Stemra vertegenwoordigt. Deze gegevens hebben auteursrechtenorganisaties nodig om het geld dat zij incasseren voor muziekgebruik te kunnen verdelen over de juiste componisten, tekstschrijvers en uitgevers.

Buma/Stemra volgt hiermee het voorbeeld van de Zweedse en Engelse zusterorganisaties en verwacht wordt dat nog meer landen volgen. De samenwerking met ICE moet zorgen voor een betere efficiëntie een meer kwaliteit. De auteursrechtenorganisaties hoeven namelijk niet meer afzonderlijk de gegevens in een eigen database in te voeren en te beheren, maar dit wordt voortaan centraal door ICE geregeld.

The Legend of Zelda krijgt twee releasedatums

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD en The Legend of Zelda: A Link Between Worlds hebben een releasedatum gekregen tijdens de Nintendo Direct van vandaag. 

Nintendo kondigde tijdens de Nintendo Direct-sessie vandaag aan dat The Legend of Zelda: The Wind Waker HD op 4 oktober voor Wii U in Europa uitkomt. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds komt voor Nintendo 3DS uit in november in Europa.

Slagter weg bij Belkin-ploeg

Tom-Jelte Slagter zal aan het eind van het jaar vertrekken bij de Belkin-ploeg. Dit liet de 24-jarige Groninger weten na afloop van de Gouden Pijl in Emmen. Hij heeft volgens RTV Noord al een nieuwe werkgever, maar wilde niet zeggen welke.

Slagter werd in 2011 prof bij de Rabobank-formatie, waarvoor hij tweemaal de Ronde van Italië en één keer de Ronde van Spanje reed. Begin dit jaar zegevierde hij bij diens opvolger Blanco Pro Cycling in het eindklassement van de Tour Down Under.

Michel Mulder opgeroepen voor WK inline-skaten

Ondanks een polsbreuk is Michel Mulder gewoon opgeroepen voor het WK inline-skaten dat op 23 augustus in België van start gaat. De regerend wereldkampioen sprint op de schaats brak eind juli zijn pols nadat hij in botsing kwam met een fotograaf. Het is nog niet bekend of hij in België ook daadwerkelijk in actie kan komen.

De selectie voor het WK: Crispijn Ariëns, Ruurd Dijkstra, Gary Hekman, Mark Horsten, Jan van Loon, Michel Mulder, Ronald Mulder, Geert Plender en Lars Scheenstra; Lisanne Buurman, Manon Kamminga, Bianca Roosenboom, Irene Schouten en Elma de Vries.

Obama zegt afspraak met Poetin af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een bezoek aan Moskou volgende maand afgezegd en daarmee een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Dat heeft het Witte Huis woensdag gezegd.

De beslissing komt voort uit de verontwaardiging in de Verenigde Staten over de beslissing van Rusland om klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen en groeiende ergernis over andere kwesties, zoals de mensenrechtensituatie in het land.

"We zullen nog steeds met Rusland samenwerken op gebieden waar we het over eens kunnen worden, maar de president en het nationale veiligheidsteam waren het er unaniem over eens dat een top in het huidige klimaat geen zin heeft", zei nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis Ben Rhodes.

Obama is wel nog steeds van plan een economische top van de G20 in Sint-Petersburg bij te wonen, maar een onderonsje met Poetin zal daar geen onderdeel van zijn. De twee leiders spraken elkaar in juni voor het laatst op een top van de G8 in Noord-Ierland.

Vrouwen reizen met drie ton in ondergoed

Twee vrouwen die op weg waren naar Brazilië zijn zaterdag op Schiphol aangehouden met driehonderdduizend euro, verstopt in ondergoed in hun bagage. De dames liepen tegen de lamp tijdens een veiligheidscontrole op de luchthaven.

De douane heeft de vrouwen overgedragen aan de FIOD, die het geld in beslag heeft genomen en de vrouwen aangehouden op verdenking van witwassen. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest dinsdag met twee weken verlengd. De FIOD doet nader onderzoek.

Wie de Europese Unie binnenkomt of verlaat met tienduizend euro of meer, moet hiervan aangifte doen bij de douane. Hiermee moet worden voorkomen dat geld het land in of uit wordt gesmokkeld door witwassers, criminelen of terroristen.

Wolf kwam uit oostelijk Europa

De wolf die begin vorige maand werd gevonden in de Noordoostpolder, kwam waarschijnlijk uit Oost-Europa. Het dier is op eigen kracht naar Nederland gekomen en heeft een tijdje hier verbleven. Dat is het sterke vermoeden van de reeks wetenschappers die de wolf de afgelopen weken onderzochten, bleek woensdag op een persconferentie.

Het dier is volgens de onderzoekers een raszuivere wolvin van zo'n anderhalf jaar oud. De wolvin verkeerde in een 'goede voedingstoestand' en was kerngezond. Het onderzoek bevestigt dat het dier, dat op 4 juli werd gevonden in de berm langs een weg bij Luttelgeest, is aangereden. De wolvin is overleden als gevolg van een 'ernstig trauma aan de kop door een klap met hoge impact, waarschijnlijk door een aanrijding door een auto'.

De onderzoeksinstituten Naturalis en Alterra, die de wolf hebben onderzocht, achten het waarschijnlijk dat de wolf afkomstig is uit een gebied langs de Russische grens dat loopt van de Baltische Staten via Oost-Polen tot Griekenland. De wolf komt in elk geval niet uit Duitsland, West-Polen, Italië of Spanje. Herkomst uit Zuid-Frankrijk of Zwitserland is onwaarschijnlijk.

De onderzoekers studeren nog verder op de herkomst van de wolf en de verblijfplaats in de laatste maanden. Hiervoor wordt isotopenonderzoek gedaan aan spierweefsel, haren en tanden van de wolf. De resultaten worden eind augustus verwacht.

Naturalis onderzoekt wolf
Naturalis onderzoekt wolf (foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)

'Homo's moeten ingeŽnt worden'

Homo's van 30 jaar en ouder die de komende maanden afreizen naar New York, Berlijn en Parijs om daar deel te nemen aan (seksuele) activiteiten binnen de lokale homogemeenschap moeten zich laten vaccineren tegen de meningokokkenziekte. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Reden is een verhoogd aantal meldingen tussen 2010 en 2013 van hersenvliesontsteking die is veroorzaakt door de meningokokkenbacterie groep C bij mannen die intensief (seksueel) contact hebben gehad met andere mannen. Het gaat om vijf gevallen in Parijs, vijf in Berlijn en 22 in New York. De sterfte bij de uitbraak in de VS lag rond de dertig procent.

Het RIVM raadt homo's daarom aan zich te laten vaccineren tegen de meningokokken groep C. Voor homo's onder de 30 jaar is een prik niet nodig, omdat zij al goed beschermd zijn. De vaccinatie valt sinds 2002 onder het rijksvaccinatieprogramma en destijds is een grote inhaalvaccinatiecampagne uitgevoerd onder jongeren tot 19 jaar.

Voor Nederland zijn geen aanvullende maatregelen nodig. Homo's die in Nederland blijven of naar andere steden reizen hoeven zich niet te vaccineren. De afgelopen tijd is geen besmetting met de desbetreffende meningokokkenbacterie onder homomannen in Nederland gemeld, aldus het RIVM.

De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis. Van deze bacterie bestaan verschillende groepen, waaronder de groep C. De bacterie wordt van mens op mens overgebracht, onder meer door hoesten en niezen, en kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.

Oprah Winfrey wilde niet naakt

Oprah Winfrey had weinig zin in een scène in het drama The Butler waarin ze naakt en dronken op een bank lag. "Gelukkig heb ik regisseur Lee Daniels ervan kunnen overtuigen dat dat geen goed idee was", zegt de talkshowkeizerin woensdag in het AD. In de film speelt ze de drankzuchtige en opvliegende echtgenote van Forest Whitakers personage.

"Voor de rest ben ik geen control freak", zegt ze terwijl haar collega's een beetje moeten gniffelen. "Nee echt, ik huur tegenwoordig mensen in die weten wat ze moeten doen zodat ik het zelf niet hoef te doen."

The Butler vertelt het waar gebeurde verhaal over Eugene Allen, de rol van Whitaker, die butler was van acht opeenvolgende Amerikaanse presidenten. Winfrey omschrijft de film als een meeslepend persoonlijk drama dat de misstanden voor zwarten in de Verenigde Staten in de jaren vijftig en zestig toont.

"Ik bewonder hun moed en hun kracht", vertelt Winfrey. "Door hen ik kan ik nu doen wat ik doe. De film is een hommage."

Winfrey was vijftien jaar geleden voor het laatst op het witte doek te zien in het slavendrama Beloved. Ze heeft lang getwijfeld of ze weer op een filmset moest gaan staan. Toch was ze blij met Daniels, ondanks zijn nietsontziende aanpak.

"Als hij iets slecht of nep vond, riep hij dat meteen", vertelt Winfrey. "Ook maakte hij me helemaal gek met een dansscène. Ik moest zes uur dansen en uiteindelijk zie je er maar veertig seconden van terug in de film."

De 59-jarige Winfrey benadrukt ook absoluut geen diva te zijn. "In mijn trailer had ik niet eens M&M's." The Butler draait vanaf 13 december in de Nederlandse bioscopen.

[Upd] Probleemvliegtuig geland op Schiphol

Pak de popcorn! Een vliegtuig van Delta Airlines, onderweg van Parijs naar Detroit, heeft technische problemen en is onderweg naar Schiphol. Dat heeft de Luchtverkeersleiding Nederland woensdag laten weten. De hulpdiensten op het vliegveld staan klaar. Rond 16 uur moet het toestel aankomen in Amsterdam.

De problemen kwamen kort na vertrek aan het licht. Om kerosine te verbranden cirkelde toestel lang boven het oosten van Engeland. Dat was te zien op vliegtuigscanners en leidde tot speculaties op Twitter.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland zijn er 398 passagiers aan boord. De technische problemen hebben te maken met de 'flaps' (een soort verlengstuk) op de vleugels.

Bij de landingsbaan staan zeker drie brandweerwagens gereed. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, verklaarde de zegsman van de Veiligheidsregio.

Het vliegtuig live volgen kan hier.

Update 16.20 uur:
Het vliegtuig is inmiddels veilig op de Kaagbaan op Schiphol geland. 

Van Geel kijkt gericht naar buitenkansjes

Met nog een kleine maand te gaan tot het sluiten van de transfermarkt, heeft Martin van Geel nog voldoende werk voorhanden. Die bezigheden van de technisch directeur van Feyenoord zullen met name gericht zijn op het binnenboord houden van enkele gewilde spelers.

Met name Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi worden geregeld genoemd bij clubs uit grote competities. Tot een concreet aanbod leidde die belangstelling echter niet. "Op dit moment is het rustig", tekende Voetbal International op uit de mond van Van Geel. "De intentie is ook om deze groep bij elkaar te houden. En mochten er zich nog buitenkansjes voordoen, dan zullen wij daar gericht naar kijken."

Toch zijn er ook spelers die Feyenoord nog hoopt te slijten. Anass Achahbar staat op de nominatie om verhuurd te worden. "Voor de ontwikkeling van Anass is het belangrijk dat hij speelminuten gaat maken", verklaart Van Geel. "Er sluimert wat belangstelling, maar concreet speelt er nog niets."

Allegri: "Balotelli een groot kind"

Massimo Allegri ziet AC Milan niet als favoriet voor de 'Scudetto'. De trainer denkt dat kampioen Juventus de beste papieren heeft. Ook liet hij zich uit over Mario Balotelli.

Allegri begint zijn verhaal aan La Gazzetta dello Sport door de lucht tussen hem en Juve-trainer Antonio Conte te klaren. De twee lagen afgelopen seizoen meermaals overhoop. "Mijn woorden moeten niet altijd serieus worden genomen. Er moet ruimte zijn voor wat humor in het spel. Ik denk dat Conte een geweldige prestatie heeft neergezet."

"Wat mij betreft is Juventus opnieuw favoriet om de Serie A te winnen. Vergeleken met vorig seizoen hebben wij het voordeel dat we bij elkaar zijn gebleven en een jaar samen zijn. De competitie zal meer in balans zijn, maar Juve heeft enkele goede spelers aangetrokken."

Daarnaast ziet Allegri in zijn ploeg een leidersrol weggelegd voor de flamboyante Mario Balotelli. "Balotelli kan goed overweg met de jonge spelers en is goed bezig. Uiteindelijk blijft hij zelf natuurlijk een groot kind, maar we moeten hem behandelen als iemand van 23. Op bepaalde vlakken moet hij zich nog verbeteren."

"Ik heb lange tijd met hem gepraat en hij weet dat hij onze belangrijkste speler is. Hij moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen en onze leider op het veld worden. Hij heeft enorm veel potentie en heeft nog genoeg ruimte om zich te verbeteren."

Nieuwe full trailer voor Thor: The Dark World

Marvel heeft deze week een nieuwe trailer vrijgegeven voor de promotie van deel 2 in de Thor-serie. In Thor: The Dark World moet de Noorse God niet alleen Aarde, maar alle Negen Rijken redden van de ondergang.

De film is een vervolg op zowel Thor uit 2011 als The Avengers uit 2012, beide films waarin Loki de rol van de bad guy op zich nam. In de nasleep van deze films vecht Thor om de orde in het universum te herstellen. Maar de wraakzuchtige Malekith keert terug naar ons universum om de duisternis terug te brengen. Geconfronteerd met een vijand die zelfs Odin en Asgard niet kunnen verslaan, moet Thor beginnen aan zijn meest gevaarlijke en persoonlijke reis. Een reis die hem zal herenigen met Jane Foster en hem zal dwingen alles op te geven om ons allen te redden.

De cast bestaat uit Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Christopher Eccleston, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kat Dennings, Ray Stevenson, Zachary Levi, Tadanobu Asano, Jaimie Alexander, Rene Russo en Anthony Hopkins als Odin. Thor: The Dark World is vanaf 31 oktober in diverse vormen in de bioscoop te zien.

Zatanna wordt de volgende DLC in Injustice

Warner Bros. Interactive Entertainment geeft vandaag een nieuwe trailer vrij, waarin Zatanna wordt onthuld als het nieuwe DLC-personage in Injustice: Gods Among Us.

Powergirl moet dus nog even wachten... Zatanna, de machtige magiër die haar spreuken achterstevoren uitspreekt, is 13 augustus beschikbaar via Xbox LIVE Marketplace voor 400 MS Microsoft Points en PlayStation Network voor € 4,99.

Strootman wil voor titel gaan bij Roma

Kevin Strootman heeft hoge verwachtingen van het nieuwe seizoen. De middenvelder wil met AS Roma voor niets minder dan de Serie A-titel gaan.

Strootman werd deze zomer voor een kleine twintig miljoen euro overgenomen van PSV. Maar Roma haalde nog meer versterkingen binnen. "We hadden al veel goede spelers en toen kwamen Maicon, Benatia, Gervinho en ik. Ik zie geen reden waarom we niet voor de titel kunnen gaan."

Toch tempert Strootman de verwachtingen. "Wij zijn misschien outsiders voor het kampioenschap. Als je zegt dat je de favoriet bent, brengt dat alleen maar meer druk met zich mee. We hebben natuurlijk al de druk van de fans, maar dat motiveert ons alleen maar", tekent La Gazzetta dello Sport op. AS Roma begint op 25 augustus aan het nieuwe seizoen met een uitduel bij het gepromoveerde Livorno.

Vitesse huurt Chileen Cuevas van Chelsea

Vitesse heeft zich versterkt met Cristian Cuevas. De 18-jarige middenvelder wordt voor een seizoen gehuurd van Chelsea, melden de Arnhemmers op de clubsite. De jeugdinternational verblijft momenteel nog in zijn thuisland in afwachting van een werkvergunning.

Cuevas staat pas sinds deze zomer onder contract bij Chelsea, dat hem weghaalde bij de Chileense club O'Higgings. De linkspoot was vorige maand met zijn land actief op het WK voor spelers onder 20 jaar in Turkije. Hij strandde daar met Chili in de kwartfinale.

Leonardo DiCaprio wil Vikingkoning spelen

Leonardo DiCaprio heeft een rol als de Noorse Vikingkoning Harald Hardrade op het oog. Filmmaatschappij Warner Bros heeft het scenario gekocht en wil DiCaprio in de hoofdrol. De 38-jarige acteur gaat de film hoe dan ook produceren, schrijft film- en tv-site Deadline.

Hardrade was koning van Noorwegen van 1047 tot aan zijn dood in 1066. In dat jaar leidde hij een veldtocht om Engeland in te nemen, maar die mislukte. Zijn dood luidde het einde van het Vikingtijdperk in. Voordat hij koning werd, bracht Harald zo'n vijftien jaar in ballingschap door, waarbij hij reisde van Kiev Rus in het noorden van Europa tot aan Byzantium, het toenmalige Istanbul.

DiCaprio, een fervent amateurhistoricus, wil al jaren een film over Vikingen maken. Zo was hij ooit in beeld voor een hoofdrol als Vikingkrijger in een film onder regie van Mel Gibson. Het is vast niet toevallig dat de film over Hardrade een epische vertelling moet worden in de stijl van Braveheart, Gibsons film over de middeleeuwse Schotse vrijheidsstrijder William Wallace.

Deep Silver kondigt Dead Island: Epidemic aan

Deep Silver kondigt Dead Island: Epidemic aan, een Zomba-game in het Dead Island-universum. Zomba? Ja, Zombie Online Multiplayer Battle Arena. Wat anders?

In het spel vechten drie teams het tegen elkaar uit. Dead Island: Epidemic is een free-to-play game voor pc. het zal typische kenmerken van Dead Island hebben volgens de uitgever. We verwachten dus zombies, een eiland en uh, zombies.

Tijdens gamescom worden er meer details vrijgegeven, we moeten dus nog twee weken wachten tot we weten hoe een Zomba-game eruit ziet.

Dead Island: RiptideDead Island: Riptide maar dan in teams?

Dopingschorsing voor wielrenner Vermeulen

Jeff Vermeulen is voorlopig geschorst. De 24-jarige wielrenner wordt verdacht van 'een mogelijke overtreding van het dopingreglement', meldt de KNWU woensdag. De bond geeft geen details prijs over het mogelijke vergrijp en de duur van de schorsing. Vermeulen, die vooral succesvol was als baanrenner, rijdt voor de continentale Metec-ploeg.

Vermeulen boekte dit wegseizoen twee ritzeges in Olympia's Tour. Ook schreef de sprinter de Zuid-Oost Drenthe Classic op zijn naam.

Pang uitgeschakeld op WK badminton

Eric Pang is op het WK badminton in de tweede ronde uitgeschakeld. De Nederlander, die in de eerste ronde profiteerde van een afmelding van zijn tegenstander Tago Kenichi, kon tegen titelverdediger en olympisch kampioen Dan Lin uit China niet voor een verrassing zorgen. Met 14-21 en 17-21 ging hij in twee games eervol onderuit.

Met de uitschakeling van Pang komt op het WK in het Chinese Guangzhou een einde aan de Nederlandse inbreng. Erik Meijs kwam in het enkelspel niet verder dan de eerste ronde. In het dubbelspel viel dinsdag het doek voor de koppels Ruud Bosch/Koen Ridder en Jorrit de Ruiter/Samantha Barning.

Noodtoestand afgekondigd voor Fukushima

De noodtoestand is afgekondigd voor de Japanse kerncentrale Fukushima. Dat heeft het Japanse atoombureau NRA woensdag bekendgemaakt. Aanleiding is het lekken van radioactief water van de centrale in de Stille Oceaan. Het lek zou al twee jaar bestaan. Dagelijks gaat er circa driehonderdduizend liter besmet water de zee in.

De centrale werd in maart 2011 getroffen door een aardbeving gevolgd door een tsunami. Een aantal reactoren werd daardoor onherstelbaar vernield. Voor het koelen wordt water gebruikt. Dat water moet daarna opgevangen worden in bassins.

De Japanse premier Shinzo Abe noemde het waterprobleem woensdag 'urgent'. Het stabiliseren van de centrale omschreef hij als 'een uitdaging'. De eerste minister erkende dat het lekken van het radioactieve water de bevolking verontrust.

Volgens een woordvoerder van NRA kunnen de autoriteiten de beheerder van de centrale, Tepco, niet langer alleen laten werken aan het oplossen van de problemen.

Tepco heeft de opdracht gekregen sneller werk te maken van maatregelen die het weglekken van het water moeten stoppen. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat Tepco veertig jaar nodig zou hebben om de radioactieve besmetting van het Fukushima-complex te verhelpen en alle radioactief besmet water te zuiveren.

Rabbijn bekent homoseksuele intimiteiten

De invloedrijke conservatieve joodse rabbijn Mordehaï Elon heeft voor een rechtbank in Jeruzalem bekend twee keer 'onfatsoenlijke' handelingen te hebben verricht met een jonge man. Dat was in 2005. Hij heeft de jonge man gedwongen op zijn schoot te gaan zitten en hij heeft hem gestreeld. Elon (53) had tot nu toe altijd zijn onschuld benadrukt.

De rabbijn werd in februari 2010 voor de rechter gesleept door Takana, een organisatie van prominente Israëliërs die seksueel misbruik aan de kaak stelt. Takana probeerde dat in 2006 ook al eens, maar toen werd Elon door de autoriteiten niet vervolgd vanwege gebrek aan bewijs.

Elon is rabbijn aan het joodse seminarie in het oude ommuurde deel van Jeruzalem. Hij levert regelmatig commentaar op radio en tv. De rabbijn zette bovendien de organisatie Mibericht op die zich in samenwerking met het ministerie van onderwijs erop richt dat jongeren zich bewust zijn van hun joodse afstamming. Elon heeft zich steeds tegen homoseksualiteit uitgesproken.

Syrische leger doodt tientallen rebellen

Troepen van het Syrische regeringsleger hebben bij een aanval vanuit een hinderlaag zeker 62 rebellen gedood. Dit meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag.

Het staatspersbureau SANA meldde dat de aanval in alle vroegte werd uitgevoerd, in de buurt van Adra, een voorstad van Damascus. Het regeringsleger doet er alles aan om de rebellen uit de voorsteden en buitenwijken van de hoofdstad te houden.

Zweedse agent die man doodschoot niet vervolgd

De agent die in mei in een achterstandswijk in de Zweedse hoofdstad Stockholm een 69-jarige man doodschoot, wordt niet vervolgd. Het Zweedse openbaar ministerie heeft geoordeeld dat de agent uit zelfverdediging handelde. De dood van man leidde in Husby en andere achterstandswijken in Stockholm tot rellen, waarbij auto's en gebouwen in brand werden gestoken en die een week aanhielden.

De politie werd destijds naar Husby gestuurd omdat een man iemand bedreigde met een groot mes. Toen de politie aankwam had de man zich samen met zijn vrouw in zijn woning verschanst. Na tevergeefs te hebben geprobeerd in gesprek te gaan met de man vielen de agenten de woning binnen en probeerden ze de man uit te schakelen met pepperspray, schrikganaten en een waarschuwingsschot, zei hoofdofficier van justitie Eva Finne woensdag. Toen de man in gevechtshouding naar voren stormde schoot een van de agenten hem in het hoofd.

De politie zei in eerste instantie dat de man op weg naar het ziekenhuis was overleden. Dit leidde tot woede bij omwonenden, die zeiden te hebben gezien dat het levenloze lichaam van de man werd afgevoerd. Later gaf de politie toe dat de omwonenden het goed hadden gezien.

Collector's Edition Batman Arkham Origins onthuld

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment onthullen vandaag de details van de Batman: Arkham Origins Collector's EditionDe consumentenadviesprijs is € 99,99.

De Nederlandse Batman: Arkham Origins Collector’s Edition bevat de volgende uitgebreide bonusmaterialen:

  • Exclusieve Arkham Origins premium statue met Batman & The Joker, van ongeveer 30 cm hoogte,  13.5cm diepte en 13cm breedte
  • full-color hardcover artbook van tachtig pagina's
  • Assassin’s Intel Dossier, inclusief bestanden over de acht moordenaars en Black Masks contract
  • 1st Appearance Batman Skin-DLC
  • Deathstroke Challenge Pack-DLC: Bruikbaar in alle Arkham Origins Challenge-maps en bevat twee bonus challenge-maps en twee bonus Deathstroke-Skins
  • Exclusieve 3D Metal Pack
  • De PlayStation 3-editie bevat ook nog de Knightfall-pack als exclusieve inhoud

Batman: Arkham Origins is op 25 oktober 2013 beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc.

Pornoboeren klagen film Lovelace aan

Pornoproducent Arrow Productions heeft de makers van het biografische drama Lovelace aangeklaagd wegens onterecht beeldgebruik. De filmmakers zouden zonder toestemming ruim vijf minuten aan beeldmateriaal hebben gebruikt uit de film Deep Throat uit 1972, waarin pornoactrice Linda Lovelace furore maakt. Ook zou de naam 'Lovelace' zonder toestemming zijn gebruikt. Dat schrijft de BBC woensdag.

Arrow eiste dinsdag dat de distributie en vertoning van Lovelace, met Amanda Seyfried in de titelrol en James Franco als Playboy-oprichter Hugh Hefner, wordt gestaakt. Daarnaast wilde de firma een schadevergoeding van tien miljoen dollar. De film moet vrijdag in de Verenigde Staten verschijnen, in Nederland staat de première voor 19 september gepland.

Arrow zegt producent Millennium Films hier al in 2010 over te hebben aangeschreven. Correspondentie daarover is niet teruggevonden, maar in een brief uit 2011 stelt een advocaat van Millennium dat geen van de auteursrechten of merknamen van Arrow is geschonden.

Lovelace gaat over de opkomst van Linda Boreman, onder haar artiestennaam Linda Lovelace, en haar rol in Deep Throat, de eerste pornofilm die ook in de reguliere Amerikaanse cinema te zien was. Ook wordt ingegaan op haar getroebleerde relatie met haar vriend en manager Chuck Traynor, gespeeld door Peter Sargaard, en haar moeder Dorothy, een rol van Sharon Stone.

De film wist een enorm publiek voor het eerst naar de bioscoop te lokken en legde de basis voor de porno-industrie in de daaropvolgende decennia. Voor de komst van de videoband kon het publiek porno bekijken in aparte bioscopen.

Boreman werd in haar latere leven een fervent tegenstander van de porno-industrie, die volgens haar vooral actrices uitbuitte en blootstelde aan onnodige gezondheidsrisico's. Ze overleed in 2002 op 53-jarige leeftijd door een auto-ongeluk.


Pornoboeren klagen film Lovelace aan (Foto: Novum)

Cruijff: "Pep ziet het spel zoals God het bedoeld heeft"

Bij de aanstelling van Frank Rijkaard en Pep Guardiola had Johan Cruijff een dikke vinger in de pap. De komst van Gerardo Martino kan zijn goedkeuring daarentegen niet wegdragen.

Volgens Cruijff heeft de clubleiding van FC Barcelona haastig gezocht naar een opvolger van de zieke Tito Vilanova. "Toen Tito ziek was, is alles met haast gebeurd", zo laat hij The Trade weten. "Het was een aanstelling die zonder gedegen voorbereiding geschiedde."

Van de reeks Cruijff-adepten die de touwtjes bij Barcelona in handen hadden, is de legendarische nummer 14 het meest trots op Guardiola. "Hij ziet het spel zoals God het bedoeld heeft. Pep was mijn beste leerling, vooral vanwege het hoge niveau dat hij nu heeft. Daarna komt Rijkaard."

Volgens Cruijff is Guardiola als trainer het best te vergelijken met hemzelf. "Pep heeft dingen gedaan die veel overeenkomsten vertonen met hetgeen ik heb gedaan toen ik trainer was. Niet alleen qua stijl, maar ook wat type clubs betreft."

IAAF: 'Antihomowet geen belemmering voor WK'

De wereldatletiekbond IAAF heeft Rusland opgeroepen zijn visie op homoseksualiteit te herzien. Tegelijkertijd benadrukt de organisatie zich, in lijn met het credo van de Olympische Spelen, niet te willen mengen in politieke kwesties. De wereldkampioenschappen atletiek worden zaterdag in Moskou afgewerkt.

Rusland introduceerde onlangs wetgeving die de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt en deelname aan gay prides beboet. Vanuit het buitenland is er veel kritiek op het Russische antihomobeleid, met name omdat de wet ook van kracht zal zijn tijdens de Olympische Winterspelen, die volgend jaar februari in Sochi worden gehouden.

Nick Davies van de IAAF zei dat de organisatie 'de wetten van een land moet respecteren', of zij het er nu mee eens is of niet. Hij benadrukte dat de IAAF gekant is tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid, religie of geslacht.

"Het is eenvoudigweg geen probleem in onze sport", aldus Davies. Op het moment zijn er in de atletiek geen prominente openlijk homoseksuele sporters actief.

'Snoeiharde porno in Efteling'

De Efteling lijkt zijn bijnaam 'Befteling' eer aan te doen. Op internet is een foto opgedoken waarin een jonge vrouw een gast met een petje aftrekt in de Fata Morgana.

De bekende attractie blijkt het Sodom en Gomorra te zijn van de pretparkwereld. Veel stelletjes zouden al seks hebben gehad in de sprookjeswereld. "Het duistere Fata Morgana is onder bezoekers al jaren sekslocatie nummer één", weet loopings.nl. "Tot een paar weken terug konden anderen echter niet meegenieten met hitsige schepelingen. Tegenwoordig verschijnen de vunzigste plaatjes ogenblikkelijk op prominente schermen aan het einde van de boottocht."

Volgens het Brabantse kinderparadijs is het allemaal lulkoek. "De Efteling controleert natuurlijk wel alle foto's, maar seksuele foto's komen wij niet tegen", reageert de Efteling. "Verder zie je op deze foto toch wel duidelijk dat de dame in kwestie gewoon tegen haar man is aangekropen zonder verdere bijbedoeling."

VVD Amsterdam wil stedenverbod voor zakkenrollers

De VVD in Amsterdam vindt dat er een internationaal stedenverbod moet komen voor zakkenrollers die steeds weer opnieuw in de fout gaan. De partij vindt dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) daarover afspraken moet maken met andere Europese steden.

Aanleiding voor de oproep is de groep Roemeense zakkenrollers die tijdens de Canal Parade toesloeg. Ze bestolen honderden mensen van portemonnee of smartphone. De politie arresteerde 47 mensen, van wie 43 met de Roemeense nationaliteit.

Vorig jaar werden volgens de partij voor zover bekend 8681 mensen gerold, stijging van 36 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor de partij is de maat vol. "De VVD wil dat de burgemeester zakkenrollerij officieel een hogere prioriteit geeft, zodat de aanpak hiervan dezelfde wordt als die van overvallen, straatroven en inbraken", aldus fractievoorzitter Robert Flos in een verklaring.

De partij wil dat notoire zakkenrollers uit de binnenstad worden verbannen door het opleggen van gebiedsverboden. "Tevens willen wij dat standaard het (super)snelrecht wordt toegepast bij de op heterdaad betrapte criminelen", aldus Flos.

'Overspelreclame blijft toegestaan'

De reclames voor vreemdgaan van de datingsite Second Love blijven toegestaan. De Reclame Code Commissie heeft een verzoek van de SGP-jongeren om de spotjes te verbieden opnieuw afgewezen, meldt de datingsite woensdag.

Een woordvoerder van Stichting Reclame Code wil dat niet bevestigen. Er is weliswaar een uitspraak gedaan die vrijdag naar de partijen is gestuurd, maar zij hebben nog twee weken de tijd om in beroep te gaan. Pas als na die periode duidelijk is dat er geen beroep wordt aangetekend, wordt de uitspraak publiek. "Wij wachten af of de partijen in beroep gaan", aldus de zegsvrouw.

Second Love reageert niettemin 'zeer tevreden' met het besluit. "Second Love kan zich voorstellen dat niet iedereen de dienst op onze website kan waarderen en deze dienst wellicht afkeurenswaardig vindt. Dat neemt echter niet weg dat Second Love wel in staat moet kunnen worden gesteld reclame te maken voor onze diensten, op een wijze uiteraard die in overeenstemming is met de regels die daarvoor gelden", aldus een verklaring.

De SGP-jongeren stapten naar de Reclame Code Commissie, omdat zij de reclame 'voor bedrog en overspel' in strijd met het fatsoen en de wet achten aangezien de website getrouwde mensen oproept om hun vaste partner te bedriegen door vreemd te gaan. Ook SGP- partijleider Kees van der Staaij hekelde de website, die volgens hem een 'bom' legt onder relaties.

Aanvankelijk werd de klacht van de SGP-jongeren niet in behandeling genomen. Zij tekenden daartegen bezwaar aan, met als resultaat dat de Reclame Code Commissie zich alsnog over hun grieven heeft gebogen.

Vieze zorginstelling in Friesland onder toezicht

Alle locaties van zorginstelling De Friese Wouden worden onder verscherpt toezicht geplaatst wegens gebrekkige hygiëne en infectiepreventie. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag. De instelling moet een extern onderzoek laten uitvoeren en verbeteringen doorvoeren.

De inspectie controleerde in maart een vestiging in Burgum, waarbij vieze douchematten en rolstoelen werden gevonden. Ook droegen sommige medewerkers sieraden of onjuiste kleding. Bovendien was de handhygiëne niet in orde. Tijdens een vervolgbezoek in juli bleek dat verbeterpunten nog niet waren ingevoerd.

Omdat de Inspectie vindt dat de organisatie onvoldoende kennis heeft van hygiëne, worden ook de locaties in Buitenpost, De Westereen en Surhuisterveen onder toezicht geplaatst. De Inspectie houdt de zorgorganisatie in de gaten met onaangekondigde bezoeken.

Corendon verkoopt patat aan boord

Corendon biedt reizigers sinds deze week frietjes patat aan op al haar vluchten. De luchtvaartmaatschappij is naar eigen zeggen de eerste die de snack aanbiedt in de lucht. De patat wordt niet op traditionele wijze bereid in de friteuse, maar in een oven. Een portie frites patat kost de hongerige reiziger 3,50 euro en wordt geserveerd met mayonaise of ketchup.

Volgens een woordvoerder is de verkoop een succes en is de snack tot nu toe op alle vluchten uitverkocht. Hoeveel patatjes er al zijn verkocht is onduidelijk.

Reizigers kunnen ook al sinds enige tijd tablets huren op de vluchten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Voor vijf euro kunnen kinderen er bijvoorbeeld spelletjes op spelen. "In de toekomst willen we de mogelijkheden uitbreiden met bijvoorbeeld internet en het streamen van video's", aldus de woordvoerder.

NB: Ja, het is patat...

Serero: "Dit is het seizoen van de waarheid"

Behoudens enkele duels aan het begin van vorig seizoen heeft Thulani Serero nog geen stempel kunnen drukken op het spel van Ajax. Dit jaar vecht hij voor zijn laatste kans.

In zijn voorgaande twee seizoenen in Amsterdamse dienst werd het spel van Serero met name gekenmerkt door wisselvalligheid. Zijn belofte wist hij nog niet in te lossen. "Ik realiseer me dus dat het een seizoen van de waarheid wordt", zegt hij op de clubsite van zijn werkgever.

"Alleen ben ik geen type dat zichzelf extra druk oplegt. Ik weet wat ik kan, dus het komt zoals het komt. Ik ben altijd positief ingesteld en doe mijn best, want het is mijn werk. Er zit ook niks anders op dan te blijven knokken. En dan zien we wel wat er gebeurt", aldus de Zuid-Afrikaan. "Ik hoop alleen dat ik gevrijwaard blijf van blessures. Dat is echt het allerbelangrijkste voor mij. Aan het begin van een seizoen een blessure oplopen is namelijk uiterst vervelend."

Frank de Boer liet meermaals ontvallen zich bij een vertrek van Christian Eriksen of Siem de Jong niet richting de transfermarkt te willen begeven. Hij heeft voldoende vertrouwen in Serero en Davy Klaassen. "Ik zie ook wel dat de trainer het in me ziet zitten", zegt Serero daarover. "Daarom probeer ik me ook iedere keer weer te verbeteren. Iedere speler heeft vertrouwen nodig bij het halen van zijn hoogste niveau. Het is dus belangrijk dat een trainer vertrouwen in je heeft."

Hosszu verbetert werelrecord op 200 wissel

Katinka Hosszu heeft woensdagmorgen in Eindhoven het wereldrecord (kortebaan) op de 200 meter wisselslag verbeterd. De Hongaarse zwemster kwam in het tot 25 meter teruggebrachte Pieter van den Hoogenband-bad al in de serie tot 2.04,39. Daarmee verbeterde ze de oude toptijd van de Amerikaanse Julia Smit uit 2009 met 0,21 seconde.

De Nederlandse Wendy van der Zanden bereikte op de eerste dag van het World Cup-gala voor eigen publiek als zevende de finale. Met 2.10,74 voldeed ze aan de limiet voor deelname aan de EK kortebaan.

Hosszu verbetert werelrecord op 200 wissel
Hosszu verbetert werelrecord op 200 wissel (Foto: ANP)

Co-op niet verplicht in The Crew

Ontwikkelaar Ivory Tower van The Crew bevestigt dat hoewel het wel wordt aangemoedigd, co-op niet verplicht zal zijn. Alle missies uit de campaign zullen ook zelfstandig te voltooien zijn.

Creative director Julian Gerighty legt uit dat spelers de online wereld volledig achter zich kunnen laten. Hoewel co-op wel wordt aangemoedigd, zal het dus ook mogelijk zijn om de volledige campaign solo te spelen: “Our experience is enhanced when gamers connect online, as they can then be a part of a fully living, breathing world filled with other players to challenge or crew up with. However, if some players are more of the solo type, they can play the full campaign SP, they are never constrained to play cooperatively with friends. And if they change their mind at some point, they always have the opportunity to team up with friends on-the-go, without having to go through intimidating lobbies.

“The Crew takes a very modern approach to multiplayer, in the sense that it is extremely adaptable. Just like in real life, some days you may want to be by yourself, others you’re eager to share new experiences with friends. In The Crew, all the missions can be played solo or with your crew and when playing with your crew, you’re enticed to play for yourself, in some way since the scoring system is rewarding individuals and not teams.

“All challenges can be played in the instant or asynchronously, and at the end of the day the player can always blacklist someone to remove him from surrounding traffic. In The Crew we blur the lines between solo and cooperative play, we found that sweet spot between the full online experience and a game that is enjoyable as a single player.”

Gerighty vertelt ook dat de game 10.000 km aan wegen en 1.000 echte 'landmarks' zal bevatten. In het Amerika van The Crew kun je verder door gevarieerde gebieden scheuren, van de canyons van Nevada tot de drukke straten van New York.

De creative director legt uit wat je mogelijkheden zijn als je wél met andere mensen wilt racen: “In The Crew, you are part of an online world, with other drivers around you. The choice is yours to play on your own in this living world, or to team up on the go with friends whether this is to cooperate or to compete."

“We built a social interface that facilitates communication between players and makes it extremely easy to engage with others. You can crew up with other fellow drivers on your way to your next objective. It’s all seamlessly integrated and does not require you to stop driving."

“When playing with other crew members you can choose to jump into any campaign missions together but you could also set up your own race and give it a go. That’s the core of what we want: a living world constantly evolving around with people you can challenge or race with.”

Het team bij Ivory Tower dat The Crew ontwikkelt zijn overigens dezelfde mensen die Test Drive Unlimited hebben gemaakt. Ook dat was een racegame met een grote open wereld. Gerighty keek terug op deze titel: “when it was released in 2007 [it] had a living world around the player and it was ahead of its time in terms of online features. It was not perfect.

“That vision of a connected world and a shared world between car enthusiasts, this is something that we are continuing to improve upon. So imagine five more years of iteration on this very idea. That is what we are bringing with The Crew.”

The Crew moet begin 2014 in de winkels liggen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Crew

PvdA wil alweer van spookraadsleden af

De PvdA doet een nieuwe poging om van de zogeheten spookraadsleden af te komen. Raadsleden of statenleden die nooit komen opdagen bij vergaderingen mogen niet langer een vergoeding krijgen. De Kamerleden Pierre Heijnen en Manon Fokke dienen een amendement in om dit te bewerkstelligen.

Heijnen en Fokke vinden dat deze spookraadsleden het vertrouwen in de politiek schaden. Zij moeten harder worden aangepakt. Momenteel kunnen zij twintig procent worden gekort op hun vergoeding, als het aan de PvdA ligt moet het mogelijk worden om de hele vergoeding af te pakken. "Het raadslid in kwestie zal dan eerder geneigd zijn om diens zetel op te geven en plaats te maken voor iemand die het werk van volksvertegenwoordiger wel serieus neemt", stelt Heijnen.

Heijnen strijdt al langer tegen de spookraadsleden. Hij deed in 2011 ook al een poging om een eind te maken aan deze praktijken.

Willem-Alexander honderd dagen koning

Koning Willem-Alexander zit woensdag precies honderd dagen op de troon. Een aantal verschillen met Beatrix is al duidelijk te zien, zeggen royaltywatchers. Zo maakt de koning gretig gebruik van zijn iPad, is er veel aandacht voor handel en staat hij meer tussen het volk dan zijn moeder.

Volgens de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle, is het eigenlijk nog te vroeg om uitspraken te doen over de verschillen tussen Beatrix en Willem-Alexander, die op 30 april werd ingehuldigd. "Dat moet zich ontwikkelen, en als hij het anders wil doen is het verstandig om dat heel geleidelijk te doen."

Toch kan Zonnevylle al verschillen noemen. Zo wijst hij op de 'flitsbezoeken' van Willem-Alexander en Máxima aan diverse naburige landen. Willem-Alexander heeft zelf gezegd hieraan in eerste instantie de voorkeur te geven, omdat echte staatsbezoeken veel meer voorbereidingstijd vergen.

Ook noemt Zonnevylle de grote aandacht voor ict die Willem-Alexander aan de dag legt. Zo benoemde hij meteen na de inhuldiging een directeur ict en maakt hij gretig gebruik van een iPad, onder meer om wetten te ondertekenen als hij in het buitenland is. "Zoiets was er natuurlijk niet toen koningin Beatrix begon. Alles is anders, en de koning past zich daaraan aan."

Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, zegt ook alleen nog maar kleine verschillen te zien. "Het zou ook niet netjes zijn naar zijn moeder als hij meteen zou zeggen: vanaf nu gaan we alles anders doen. En niet verstandig, want Beatrix heeft het heel goed gedaan."

Ook Marcella noemt de koninklijke iPad. Verder staat Willem-Alexander meer tussen zijn onderdanen dan Beatrix, vindt Marcella. "Dat zag je bij de bezoeken aan alle provincies die Máxima en hij hebben afgelegd. Willem-Alexander en Máxima breken continu uit het protocol om toch zo veel mogelijk mensen de hand te kunnen schudden."

De komende tijd zullen meer verschillen aan het licht komen, verwacht Marcella. "Tot nu toe was het echt nog een overgangsperiode, vol met formaliteiten zoals de provinciebezoeken. Pas na de zomer kan Willem-Alexander inhoudelijk aan het koningschap beginnen en krijgt hij meer gelegenheid een eigen stempel te drukken."

Marcella zegt uit te zien naar de eerste Prinsjesdag van Willem-Alexander als koning, en ook naar de eerste Koningsdag. "Juliana had op Koninginnedag de defilés, Beatrix ging het land in. Hoe pakt Willem-Alexander het aan? Daarin zou hij echt anders kunnen zijn dan zijn moeder."

Onderbroeken en zonnebrand vervuilen water Tikibad

Het zwemwater van het Tikibad in Duinrell is dinsdag vervangen na ernstige vervuiling door zonnebrandcrème en jongeren die een onderbroek dragen onder hun zwembroek. Dat bevestigt een woordvoerder van het attractiepark na berichtgeving in het AD. Het water was zo vies dat het onverantwoord was om erin te zwemmen. Het zwembad was dinsdag wegens de verversing van de 2,2 miljoen liter zwemwater dicht, maar is woensdag weer open.

Door de aanhoudende hitte zwemmen veel mensen met een laag zonnebrandcrème. "Normaal gesproken zuivert chloor het water, maar als er te veel vuil in het bad komt hecht de chloor zich aan de vuiligheid", vertelt woordvoerder Peter Wijnen. "Je krijgt dan gebonden chloor en dat zuivert het water niet meer."

Ook de rage onder jongeren om boxers te dragen onder een zwembroek zorgt voor vuiligheid. "Ze vinden het prachtig om de band van het boxershortmerk boven hun zwembroek uit te laten steken", zegt Wijnen. "Dat geeft echter pluis en lichaamscellen af, waardoor het water nog vuiler wordt en er irritaties aan de huid kunnen ontstaan."

Over de kosten van de zwemwatervervanging wil Duinrell niets kwijt. Het attractiepark heeft nog geen idee hoe de vervuiling in de toekomst moet worden voorkomen. "Je kunt mensen niet dwingen om te douchen voor het zwemmen of om een onderbroek uit te trekken. Dan komt hun privacy in gevaar", aldus Wijnen.

Naomi Watts als prinses Diana in nieuwe trailer

Er is een trailer verschenen voor de film Diana, het nog niet eerder vertelde verhaal over de zeer populaire Britse prinses. De film, met Naomi Watts in de titelrol, focust zich op de laatste twee levensjaren van de prinses, haar campagne tegen landmijnen en de relatie met Dr. Hasnat Kahn (Naveen Andrews).

Diana is geregisseerd door Oliver Hirschbiegel, een regisseur die eerder naam maakte met de film Der Untergang. Diana is vanaf 14 november in de Nederlandse bioscopen te zien.


Trailer voor Diana

Facebook belooft openheid

Facebook heeft dinsdagnacht aangegeven openheid te bieden over de aanpassingen die het doet aan het sociale netwerk. Het Amerikaanse internetbedrijf wil op die manier duidelijk maken hoe aspecten van de website werken en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Facebook wil doet doen via updates van de eigen weblog.

Tot nu toe sprak het sociale netwerk niet vaak over aanpassingen en updates waardoor deze vaak rauw op het dak van de gebruikers komen. Een van de meest bekritiseerde functies van de website is de 'news feed', de startpagina van elke Facebookgebruiker.

De berichten op deze startpagina zijn geschreven door vrienden, maar staat slechts ten dele in chronologische volgorde. De lijst wordt samengesteld op basis van relevantie. Dit wordt op zijn beurt weer bepaald door bijvoorbeeld eerdere interacties met personen en de likes en reacties van andere gebruikers.

Uit onderzoek van Facebook blijkt dat gebruikers vaak niet helemaal naar beneden scrollen, waardoor zij berichten kunnen missen. Een update aan de news feed kan een bericht dat eerder op de news feed verscheen opnieuw bovenaan plaatsen wanneer de gebruiker deze niet gezien heeft. Hiervoor moet het bericht nog wel relevant zijn. Die relevantie wordt onder meer bepaald door de reacties van vrienden.

Weening blijft bij Orica-GreenEdge

Wielrenner Pieter Weening fietst nog twee jaar langer bij Orica-GreenEdge. De Gazet van Antwerpen maakte dit vandaag bekend. Weening won gisteren het criterium van Emmen en liet eerder deze week al weten dat de verlenging er aan zat te komen.

De renner uit Friesland zal als eerste te zien zijn aan de start van de Eneco Tour. Vervolgens zal Weening de Tour of Alberta in Canada rijden. Ook zal Weening aan de start van het wereldkampioenschap in Italie later dit jaar verschijnen.

'N.E.C. wil stadion grondig verbouwen'

N.E.C. is van plan om stadion De Goffert grondig te verbouwen. Na meerdere keren tevergeefs aan te hebben geklopt bij de gemeente, neemt de Nijmeegse club nu zelf het initiatief. Dat meldt De Gelderlander woensdag. Het vernieuwde stadion zou een capaciteit moeten krijgen van zeventienduizend tot twintigduizend toeschouwers. Nu kunnen er 12,5 duizend mensen in.

De gemeente Nijmegen, die eigenaar is van het stadion in het Goffertpark, zette eind 2011 een streep door de plannen voor een nieuw Goffert gecombineerd met een topsporthal en onderwijsvoorzieningen. Ook een beperkte verbouwing, waarbij hoofdgebouw, sponsorruimten en eretribune zouden worden gemoderniseerd, ging niet door.

N.E.C. zou inmiddels contact hebben gezocht met mensen uit de bouwwereld en sportmarketing.

Krajicek uitgeschakeld in China

Michaëlla Krajicek heeft zich woensdag niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in de Chinese stad Suzhou. De 24-jarige Nederlandse tennisster moest het in de tweede ronde afleggen tegen de als zesde geplaatste thuisspeelster Zhou Yi-Miao, de nummer 139 van de wereld: 6-2 6-4.

Krajicek, zelf 434e op de wereldranglijst, deed in China mee op haar beschermde ranking. Beide speelsters gaven elkaar weinig toe, al was de Chinese net wat beter op de breakpunten. In de eerste set brak ze tweemaal, tegenover een break van Krajicek. In het tweede bedrijf werkte Zhou alle kansen van Krajicek weg, om zelf wel een keer toe te slaan. De partij duurde ruim anderhalf uur.

Krajicek uitgeschakeld in China
Krajicek uitgeschakeld in China (Foto: ANP)

Meulensteen op straat gezet door Anzhi

René Meulensteen kan zijn biezen pakken bij Anzhi Makhachkala. Twee weken na zijn aanstelling als hoofdtrainer heeft de Nederlander al zijn congé gekregen.

Met de komst van Meulensteen als hoofdtrainer vond Guus Hiddink dat zijn werk erop zat in Dagestan, en besloot hij te vertrekken. Het clubbestuur is echter ontevreden over de competitiestart en legt de slechte resultaten op het bordje van Meulensteen.

De voormalige assistent van Sir Alex Ferguson is op staande voet ontslagen. Dat bevestigt Konstantin Remchukov, voorzitter van de raad van bestuur, via zijn Twitter-account. Bovendien gaat Anzhi de gehele filosofie over de boeg gooien.

Het budget moet drastisch omlaag, en de club wil zich meer richten op lokale spelers. Diverse spelers staan op de nominatie om de club uit Dagestan spoedig te verlaten.

Cruijff plaatst vraagtekens bij Neymar-transfer

Terwijl menig FC Barcelona-fan watertandend wacht op de eerste officiële krachtenbundeling van Lionel Messi en Neymar, is Johan Cruijff minder enthousiast.

Volgens Cruijff bezitten beide spelers uitzonderlijke individuele kwaliteiten, maar is het nog maar de vraag hoe het tweetal samen opereert. "Ze zijn allebei geniaal, maar we zullen ze samen moeten zien spelen alvorens we tot een oordeel komen", zo liet hij The Trade weten. "Twee kapiteins op één schip kan problemen geven."

In de ogen van Cruijff komt de samenwerking tussen Neymar en Messi te vroeg. "Als het bestuur een beslinging neemt moet men dat respecteren, maar als observator denk ik dat het beter was geweest om nog enkele jaren te wachten."

Voor ervaren spelers is het makkelijker om aan elkaar te wennen, zo redeneert de legendarische nummer 14. "Ik had gehoopt dat ze samen zouden spelen wanneer Messi een beetje ouder was. Ik ben benieuwd hoe dat uitgepakt zou hebben. Neymar heeft veel kwaliteiten, maar is als 21-jarige nog niet volledig ontwikkeld."

Djokovic direct bij de les in Montreal

Novak Djokovic heeft zijn eerste wedstrijd bij het masterstoernooi van Montreal overtuigend gewonnen. De nummer één van de wereld, die een maandje rust nam na zijn verloren Wimbledonfinale tegen Andy Murray, kwam tegen Florian Mayer uit Duitsland goed uit de startblokken: 6-2, 6-1.

Djokovic, die in de eerste ronde een bye had gekregen, brak vier keer door de opslag van zijn tegenstander. Zelf poetste hij de zeven breakpoints die hij tegen kreeg weg. Na de partij, die slechts 55 minuten duurde, vierde de Serviër zijn overwinning met een dansje op het nummer 'Get Lucky' van Daftpunk.

Vasek Pospisil zorgde voor de verrassing van de dag. De met een wildcard toegelaten Canadees won met 5-7, 7-6 (5), 7-6 (4) van voormalig toptienspeler John Isner.

Flipkens volgende tegenstander Bertens

De Belgische Kirsten Flipkens is de tegenstandster van Kiki Bertens in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Toronto. De nummer 13 van de plaatsingslijst won dinsdag in haar eersterondepartij met 0-6, 6-4, 6-2 van Venus Williams. Bertens, die zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema plaatste, won maandag al van Alison Riske.

Flipkens werd in de eerste set volledig gedeklasseerd door Williams. De Amerikaanse gunde haar opponente slechts tien punten in de hele set en brak drie keer. Nadat Venus was uitgeraasd was Flipkens aan zet. Ze brak aan het begin van het tweede bedrijf, maar kon die break niet bestendigen. Een nieuwe break bij een 5-4 voorsprong leverde Flipkens de set op.

In het derde bedrijf was het vervolgens alles Flipkens wat de klok sloeg. De verliezend finaliste van Rosmalen liep uit naar 5-0 voordat Williams op het scorebord kwam. De Amerikaanse kende een kleine opleving en brak Flipkens nog eenmaal, maar de Belgische sloeg meteen terug en maakte zo een einde aan de partij.

Honden dood na zwemmen bij Erkemederstrand

De Omgevingsdienst Flevoland& Gooi en Vechtstreek heeft een zwemverbod voor mens en dier ingesteld bij het Erkemederstrand in Zeewolde. Het gaat om het gedeelte dat bekend is als het hondenstrand of het evenementenstrand.

Twee honden zijn overleden nadat ze bij dat strandje in het water waren geweest. Vier andere dieren werden ziek. Rijkswaterstaat heeft watermonsters genomen om de waterkwaliteit te bepalen, zo meldde de dienst. Op de dode honden wordt sectie verricht.

Voor andere delen van het Erkemederstrand aan het Nuldernauw gold al een waarschuwing, omdat er giftige blauwalg in het water was gevonden.

Organisaties willen verbod vervuilende snorscooters

De verkoop van snorscooters met een verbrandingsmotor moet zo snel mogelijk worden verboden. Daarvoor pleiten de Fietsersbond, Natuur en Milieu, Milieudefensie en het Longfonds woensdag. De uitstoot ligt ver boven de wettelijke normen, zo blijkt volgens de organisaties uit onderzoek van TNO.

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) kondigde naar aanleiding van de onderzoeksresultaten maatregelen aan, zoals strengere controles door de RDW op fabrikanten. Ze vindt de hoge uitstoot onacceptabel, maar zegt de scooters niet te kunnen verbieden vanwege Europese regelgeving.

Het aantal snorscooters, die maximaal 25 kilometer per uur kunnen en waarvoor de bestuurder geen helm op hoeft, is sinds 2007 verdubbeld tot 590 duizend. Volgens de Fietsersbond zijn de voertuigen, waarmee op het fietspad gereden mag worden, een gevaar op de weg en rijdt 96 procent van de bestuurders van een snorscooter te hard.

De organisaties hopen dat de snorscooter in 2017 vanzelf uit het straatbeeld verdwijnt door aangekondigde strengere Europese regels, maar willen daar niet op wachten.

RTL komt met betaaltelevisie

RTL Nederland mengt zich in de strijd om betaaltelevisie. Het mediabedrijf heeft de digitale tak van Videoland gekocht, maakt het woensdag bekend.

Dit najaar komt RTL met een abonnement waarmee klanten voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series uit binnen-en buitenland kunnen kijken. Videoland is nu nog een pay-per-viewdienst.

"Deze overname is voor ons een logische volgende stap in de ontwikkeling van ons on demand tv-aanbod", aldus CEO van RTL Nederland Bert Habets in een verklaring.

Eerder maakte het Amerikaanse Netflix al bekend in Nederland te starten met een dienst waarbij abonnees onbeperkt kunnen kijken.

'Nederlanders negeren terreurdreiging Jemen'

De meesten van de veertig Nederlanders die in Jemen wonen, zullen het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om het land zo snel mogelijk te verlaten negeren. Dat meldt De Telegraaf woensdag op basis van een bron bij het ministerie.

De Nederlanders in Jemen zouden bijna niet weg te krijgen zijn, omdat velen er al lang zitten of uit christelijke overtuiging. "Ze hebben er een bedrijfje of zijn getrouwd met een Jemeniet. Die laten hun hebben en houden niet achter vanwege een terreurdreiging", aldus de bron in de krant.

Dinsdag werd bekend dat Buitenlandse Zaken de ongeveer veertig Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jemen zijn, adviseert het land tijdelijk te verlaten. Deze mensen worden volgens Timmermans momenteel geïnformeerd over dit advies.

Vliegveld Nairobi dicht na brand

Kort na zonsopgang is er brand ontstaan op het internationale vliegveld bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Het vuur heeft de aankomsthal en de afdeling immigratie totaal verwoest. In de internationale vertrekhal is de brand inmiddels geblust. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

"We doen er alles aan een crisis te voorkomen", aldus de Keniaanse minister van binnenlandse zaken Mutea Iringon tegenover journalisten. Hij erkende dat de brandweer problemen heeft met de watertoevoer.

Het vliegveld is tot nader order gesloten. Inkomende vluchten moeten naar Mombassa en Eldoret. Alle wegen naar de luchthaven zijn eveneens gesloten en alleen te gebruiken door hulpdiensten.

Wat de brand heeft veroorzaakt is nog onduidelijk.

Dichten naftalek Born duurt nog hele dag

Het dichten van het lek in een transportleiding voor nafta in het Limburgse Born duurt naar verwachting nog de hele dag. Dat laat een woordvoerder van de brandweer woensdag weten. Het lek ontstond dinsdagmiddag na boorwerkzaamheden. Woensdagochtend wordt gestart met het verwijderen van de boor.

Het lek is inmiddels afgedekt met zand, waarover een dekzeil is gelegd. Daarover is een schuimdeken geplaatst zodat verdere uitstroom wordt ingedamd. Als de boor verwijderd is, wordt de vervuilde grond afgegraven. Dat gaat om een oppervlakte van zo'n vijftig vierkante meter.

Een team van enkele tientallen mensen is woensdag bezig. Het dichten van het lek duurt naar verwachting minimaal een dag, aldus de zegsvrouw. De situatie is veilig voor omwonenden, wel bestaat er een mogelijkheid dat alsnog dampen uit de leiding ontsnappen.

De leiding voor nafta, gelegen in een weiland aan de Oude Baan, is van het petrochemische bedrijf Sabic. Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie. Van nafta kan bijvoorbeeld plastic speelgoed worden gemaakt.

'Boekhouding bij overheid warboel'

De boekhouding bij de rijksoverheid is een warboel. Dat concludeert het AD woensdag op basis van documenten die de krant in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Vorig jaar is 472 miljoen euro niet volgens de regels uitbetaald aan instellingen, bedrijven en particulieren. Van twee miljard is het onduidelijk of het correct is uitgegeven.

De krant liet accountants en hoogleraren zo'n twintig rapportages bekijken van de interne accountantcontroleurs van het rijk. De onrechtmatigheden variëren van het ontbreken van een paragraaf tot overheidsgeld dat niet goed is besteed. Het zou gaan om bijvoorbeeld 91 miljoen euro aan 'fouten' bij subsidieverstrekking door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van twee miljard euro kon niet worden vastgesteld of het geld goed is besteed. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is die onduidelijkheid het grootst. Van 1,1 miljard aan uitkeringen aan gemeenten zijn twijfels over de rechtmatigheid.

Het ministerie van Financiën erkent in de krant dat over de 472 miljoen 'onvoldoende zekerheid bestaat over de rechtmatige besteding'. Het geschetste beeld, waarbij de indruk wordt gewekt dat de bedrijfsvoering van het rijk niet op orde is, herkent het ministerie echter niet, aldus een woordvoerder in het AD.

Chinese rechters bestraft

Twee rechters van het Hooggerechtshof in Shanghai zijn uit de communistische partij gezet. De twee werden betrapt toen ze met prostituees naar een hotelkamer gingen.

Ook een derde functionaris van het hof werd vanwege dat vergrijp uit de partij gezet. Een vierde werknemer van het hof werd voorwaardelijk vrijgesproken. Hij was wel met een vrouw gezien maar nam die niet mee naar een kamer.

De oordelen werden uitgesproken door een commissie van de lokale communistische partij. Aanbevolen werd ook de vier bij het hof te ontslaan. De communistische partij verbiedt omgang met prostituees.

Het kwartet was naar verluidt onderweg met een bouwondernemer. Die had hen voor een diner in het hotel uitgenodigd. Daarbij verschenen ook de dames. Of de bouwondernemer hen heeft betaald is onduidelijk. Bij de zaak werd gebruik gemaakt van beelden van de bewakingscamera's in het hotel.

Indrukwekkende trailer voor Ender's Game

Als er één film is waar sciencefiction-liefhebbers al een tijdje op zitten te wachten dan is het wel Ender's Game, de nieuwe film van Gavin Hood. Voor de film, met onder meer Asa Butterfield, Harrison Ford, Ben Kingsley en Hailee Steinfeld in de belangrijkste rollen, is een veelbelovende eerste trailer verschenen.

Ender's Game is gebaseerd op het gelijknamige boek van Orson Scott Card. Zeventig jaar na een gruwelijke allesvernietigende oorlog met een buitenaards ras wordt een buitengewoon begaafde jongen naar een militaire school in de ruimte gestuurd om zich voor te bereiden op een aanstaande invasie. Regisseur Gavin Hood maakte eerder naam met films als Rendition (2007) en X-Men Origins: Wolverine (2009). Ender's Game draait vanaf 31 oktober in de Nederlandse bioscopen.


This Is Not A Game

Eerste teaser trailer voor Muppets Most Wanted

Disney heeft een eerste teaser trailer uitgebracht voor Muppets Most Wanted. Het voorproefje voor de nieuwe Muppets-film ziet er in elk geval ouderwets vertrouwd uit.

Muppets Most Wanted is geregisseerd door James Bobin, die in 2011 ook al bij The Muppets op de regiestoel zat. Onder meer Ricky Gervais, Ty Burrell en Tina Fey spelen mee in deze nieuwe Muppets-film waarin we ook weer de nodige cameos voorbij zullen zien komen. In Muppets Most Wanted gaan Kermit en al zijn vrienden op tournee naar Europa, waarbij onder meer Berlijn, Madrid en Londen worden aangedaan. De pret is echter gedaan als een juwelendief genaamd Constantine en zijn sidekick Dominic (Gervais) opduiken. Constatine lijkt namelijk als twee druppels water op Kermit.

Tina Fey is te zien in de rol van Nadya, een potige gevangenbewaarder en Ty Burrell speelt de rol van Interpol agent Jean Pierre Napoleon. Muppets Most Wanted is vanaf 16 april 2014 in de Nederlandse bioscopen te zien.


Muppets Most Wanted teaser

Harrison Ford in Expendables 3

Sylvester Stallone heeft via Twitter bekendgemaakt dat Harrison Ford is toegevoegd aan de cast van The Expendables 3. Volgens datzelfde bericht, dat u hieronder kan zien staan, doet Bruce Willis niet mee aan het derde deel van de succesvolle reeks actiefilms met oude Hollywoodhelden.

Naast Harrison Ford en Sylvester Stallone zien we in de derde Expendables-film Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Kellan Lutz, Ronda Rousey en Victor Ortiz terugkeren. Er gaan in de wandelgangen van Hollywood ook geruchten over rollen voor Jackie Chan, Wesley Snipes, Nicolas Cage en/of Milla Jovovich, maar geen van deze namen is officieel erkend. The Expendables 3 zal worden opgenomen in Los Angeles.

Sly Stallone op Twitter

Afgaande van de onderstaande tweet, dat kort na bovenstaande tweet verscheen, hebben we ook wel een idee waarom Bruce Willis niet meer meedoet in de derde film.

Stallone over Willis op Twitter
Stallone over Willis op Twitter

FOK! wat een weer... Perioden met regen

Goedemorgen! Nadat we gisteren konden bijkomen van het hevige onweer, krijgen we vandaag weer eens de grijze versie van het weer te zien. Dat is toch wel lang geleden en bovendien gaat het daarbij ook regenen.

De meeste regen lijkt tot mijn grote verdriet in de oostelijke landshelft te gaan vallen. Er kan daar plaatselijk meer dan 20 millimeter vallen. In het westen valt er ook wel wat, maar dat blijft beperkt tot een paar millimeter. In de regen koelt de temperatuur af tot beneden de 20 graden, terwijl het in de drogere gebieden nog net 21 graden kan worden. De noordoostelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig en zodoende is dit een eerste voorproefje op de herfst.

Na vandaag is het licht wisselvallig weer met af en toe zon en een enkele bui. De temperaturen blijven rond de 21 graden steken.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bliksem
Een vette CG in Bovenkarspel. Het onweer passeerde ook Hybmaster_D. Schitterend!

 OnweerAs
Ook in Assen was er een prachtige blikseminslag te zien. Nemephis zag het en genoot ervan.

 BliksemAS2
Hier nog een uitsnede van de bliksem en Nemephis gebruikte hiervoor 30 seconden sluitertijd. Bedankt heren voor jullie geweldige foto's!

Aantal medewerkers ambassade Jemen verkleind

Het aantal medewerkers op de Nederlandse ambassade in Jemen is tijdelijk verkleind naar vier Nederlanders. De twee andere Nederlandse medewerkers keren terug naar Nederland. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond.

Op de ambassade werken normaal zes Nederlanders en vijftien lokale medewerkers. Maandag meldde het ministerie dat de ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, nog zeker tot tot en met volgende week maandag dicht blijft. De vier medewerkers zijn inmiddels wel weer aan het werk. Vanuit waar ze dat doen, wil een woordvoerder van Buitenlandse Zaken niet zeggen. De lokale medewerkers zijn momenteel niet aan de slag.

Voor de vier medewerkers is gekozen vanwege hun functie. Het gaat onder meer om de ambassadeur. Tot de inkrimping is besloten vanwege de reële dreiging voor een aanslag in Jemen, die overigens niet noodzakelijk op de Nederlandse ambassade is gericht, laat de woordvoerder weten. "We willen het risico tot een minimum beperken."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat de vier mensen die overblijven 'onze oren en ogen' zijn in het land. "Zij houden contact met andere ambassades, rapporteren over de situatie en handelen lopende zaken af."

Eerder dinsdag werd bekend dat Buitenlandse Zaken de ongeveer veertig Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jemen zijn, adviseert het land tijdelijk te verlaten. Deze mensen worden volgens Timmermans momenteel geïnformeerd over dit advies. Of er gevolg wordt gegeven aan de oproep is nog niet duidelijk.

Dolfijn herkent geluid van bekende na 20 jaar

Dolfijnen hebben niet alleen een uniek fluitje om elkaar "bij naam" te noemen, ze blijken ook het unieke geluid van een oude bekende jarenlang te onthouden. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de zeezoogdieren na twintig jaar nog altijd reageren op het geluid van een dolfijn die ze van vroeger kennen. Dat meldden de BBC en The Washington Post woensdag.

De onderzochte dieren negeerden geluiden van onbekende soortgenoten, maar sloegen wel aan op het geluid van een soortgenoot met wie ze twintig jaar eerder in een aquarium hadden gezeten, zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek. De wetenschappers onderzochten dolfijnen die in gevangenschap leven. Over de groep van 56 dolfijnen was veel bekend en er bestonden oude geluidsopnamen van de individuen.

Dolfijn herkent geluid van bekende na 20 jaar
Dolfijn herkent geluid van bekende na 20 jaar (Foto: ANP)

Drama en Aerosmith in Saints Row IV

De eerste missie van Saints Row IV is online gezet, zodat we de drama, Aerosmith en de meligheid met eigen ogen kunnen zien. Een nucleaire raket dreigt te worden gelanceerd op Washington en de Saints zijn er als de kippen bij om deze terroristische actie te stoppen. Op hun eigen manier.

In het spel stappen spelers in de schoenen van de president van de Verenigde Staten. In het absurde actiespel beschikt de president over superkrachten en moet hij de wereld beschermen tegen een buitenaardse invasie.

Saints Row IV komt 23 augustus uit voor Xbox 360, Playstation 3 en pc.

Dodelijke explosie in wooncomplex ArgentiniŽ

Bij een zware gasexplosie in een woonwijk in de Argentijnse stad Rosario zijn dinsdag zes doden en meer dan zestig gewonden gevallen. Drie mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat hebben de Argentijnse autoriteiten gezegd. Een groot deel van het centrum van Rosario werd in verband met de explosie ontruimd.

De ontploffing, die plaatshad in een appartementencomplex, werd mogelijk veroorzaakt door een gaslek. De voor- en achtergevel van het gebouw zijn weggeblazen en omliggende gebouwen zijn zwaar beschadigd geraakt. Volgens ooggetuigen was de explosie kilometers verderop te voelen.

Na de explosie brak brand uit en uit voorzorg werd de gastoevoer in het gebied afgesloten. Na drie uur was de brand onder controle. Het appartementencomplex staat op instorten. Vanwege het instortingsgevaar heeft de politie gebouwen in de omgeving ontruimd.

Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist en reddingswerkers zijn onder het puin op zoek naar overlevenden.

Lindsay Lohan 'gezond en gelukkig'

Lindsay Lohan is gezond en gelukkig. Dat zei ze maandagavond in Chelsea Lately, de talkshow waarin ze gastpresentatrice was. Het was Lohans eerste publieke optreden sinds haar ontslag uit een afkickkliniek.

"Ik ben terug, ik ben gelukkig en gezond", eindigde Lindsay haar openingssketch volgens de Los Angeles Times. In de sketch stak Lohan de draak met onder meer Justin Bieber en Kanye West. Ze bedankte beide heren dat ze de paparazzi bezig hebben gehouden terwijl zij in een afkickkliniek zat. "Kanye West, ik wil je bedanken dat je je als een baby hebt gedragen en een baby hebt gekregen."

Over het gedrag van Kanye, die in juni vader werd, maakte Lohan zich druk. "Hoe kan het dat Kanye een gouden plaat krijgt als hij zich als een idioot gedraagt en ik een stafblad krijg als ik me als malloot gedraag?" Vorig jaar was Lindsay een stuk serieuzer toen ze beweerde dat Amanda Bynes een voorkeursbehandeling kreeg. "Waarom moest ik de gevangenis in terwijl een Nickelodeon-sterretje totaal niet wordt gestraft?", twitterde Lohan na de zoveelste arrestatie van Bynes.

Met Amanda Bynes gaat het inmiddels minder goed dan met Lindsay. De ontspoorde actrice is al ruim twee weken gedwongen opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Volgens geruchten is Bynes schizofreen. Ze werd opgenomen nadat ze een brandje stichtte op de oprit van een wildvreemde.

Over Amanda had Lindsay het maandagavond niet. Wel grapte de 27-jarige actrice over One Directions Harry Styles, Twilight-actrice Kristin Stewart en de royal baby. Lohan heeft haar eerste interview over haar zesde afkickpoging inmiddels ook al achter de rug. Voor naar verluidt twee miljoen dollar liet ze zich aan de tand voelen door Oprah Winfrey. Dat interview wordt volgende week zondag uitgezonden in de Verenigde Staten.

'Politie slaat kentekens nog steeds op'

De politie slaat tegen de regels in alle kentekens die met zogenoemde anpr-camera's worden vastgelegd op in een centrale database. De gegevens van niet-verdachte automobilisten zouden door de Landelijke Eenheid wel direct worden verwijderd, maar in een 'afgeschermde omgeving' zouden dezelfde data ook worden bewaard, meldt nrc.next woensdag.

Het bewaren van de kentekens zou blijken uit een convenant tussen de Landelijke Eenheid en de Belastingdienst. Vanuit de 'beschermde omgeving' zouden de gegevens, die zijn opgepikt door het systeem automatic number plate recognition, elke week naar de Belastingdienst gaan. Verschillende mensen die rijden in een leaseauto zouden al naar de rechter zijn gestapt omdat ze vinden dat de opslag van hun rijgedrag hun privacy schendt.

De opslag van kentekens zorgde eerder al voor beroering. Het vierde kabinet-Balkenende beloofde destijds aan de Tweede Kamer dat het bewaren van kentekens niet meer zou gebeuren, nadat twee politiekorpsen in 2010 door het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) daarvoor op de vingers waren getikt.

Voorzitter van het CPB Jacob Kohnstamm zegt dat het bewaren van kentekens van onschuldige mensen in strijd is met de wet. "Die moeten direct worden verwijderd."

'Geen boycot Wilders door ambassadeur AustraliŽ'

De mail van Nederlandse ambassadeur in Australië Annemieke Ruigrok over het bezoek van Geert Wilders was niet bedoeld om de PVV-leider te benadelen. Er was geen sprake van een verbod om als privépersoon of geïnteresseerde burger aanwezig te zijn bij bijeenkomsten van de parlementariër begin dit jaar in Australië, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond weten.

De PVV-leider stelde dinsdag vragen over de kwestie aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij is boos omdat Ruigrok het personeel zou hebben verboden naar zijn bijeenkomsten begin dit jaar toen hij Australië bezocht te gaan.

De mail was door de ambassadeur gestuurd naar de honorair consuls, onbezoldigde privé-personen, die de ambassade assisteren op consulair en economisch gebied. Ruigrok zou de honorair consuls hebben verzocht niet deel te nemen aan de evenementen, 'om het onafhankelijke karakter van dit bezoek te benadrukken'.

De mail van de ambassadeur was er volgens Buitenlandse Zaken op gericht de honorair consuls, veelal lokaal gevestigde Nederlanders of inwoners van het land, 'te vrijwaren van politieke of veiligheidskwesties die gecompliceerd kunnen worden'. "Want dat kan men van hen niet verwachten, dat is niet hun rol", aldus Buitenlandse Zaken.

Het ministerie stelt dat er dus geen sprake was van een verbod om als privépersoon of geïnteresseerde burger aanwezig te zijn. Het ging Ruigrok om het feit dat ze niet als officiële vertegenwoordiger van Nederland zouden deelnemen, aldus Buitenlandse Zaken. "De ambassadeur realiseert zich achteraf dat de mail anders kan worden uitgelegd en betreurt dit. De mail aan de honorair consuls was bedoeld om het bezoek goed en veilig te laten verlopen. Het was volstrekt niet de bedoeling de heer Wilders op wat voor manier dan ook te benadelen."

In de mail zou ook hebben gestaan dat mocht Wilders zich melden bij een Nederlandse diplomatieke post, hij pas mocht worden geholpen na toestemming. Daarover stelt Buitenlandse Zaken dat uit oogpunt van de veiligheid en 'het hoge profiel van het bezoek' ervoor was gekozen consulaire aangelegenheden via de ambassadeur zelf te laten lopen. "Het ging immers om een volksvertegenwoordiger, ondanks het privékarakter van het bezoek."

Botswana: verkiezingen Zimbabwe oneerlijk

Botswana heeft dinsdag felle kritiek geleverd op het verloop van de verkiezingen in Zimbabwe. Volgens het land waren de verkiezingen oneerlijk. Botswana is een van de weinige Afrikaanse landen die zich negatief heeft uitgelaten over de stembusgang.

Waarnemers uit Botswana zijn het niet eens met de conclusie van andere Afrikaanse waarnemers en zeiden dinsdag dat de regio 'niet het ongewenste voorbeeld moet geven door uitzonderingen op zijn regels toe te staan'. De tachtig waarnemers uit Botswana stelden na afloop van de verkiezingen vast dat deze vrij noch eerlijk waren en dat er grote schaal onregelmatigheden plaatshadden.

De verklaring van Botswana staat haaks op de voorzichtige goedkeuring van de verkiezingen door de Afrikaanse Unie en de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika.

Eerder al hebben de opposities en niet-gouvernementele organisaties hun beklag gedaan. Er zou sprake zijn van stembusfraude op grote schaal door president Robert Mugabe en zijn partij Zanu-PF. De aanhangers van Mugabe doen de beschuldigingen af als een lastercampagne.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.