Eerste executie door dodelijke injectie in Vietnam

Vietnam heeft dinsdag na een pauze van twee jaar weer het vonnis van een ter dood veroordeelde voltrokken. De executie vond voor het eerst plaats door middel van een dodelijke injectie, meldden staatsmedia.

In 2011 besloot het communistische bewind in Vietnam op humanitaire gronden over te stappen van het gebruik van vuurpelotons naar intraveneuze toediening van een dodelijke cocktail. Het gevolg hiervan was dat het voltrekken van doodvonnissen twee jaar stil kwam te leggen, omdat Vietnam slechts met de grootste moeite aan de benodigde farmaceutica kon komen. De Europese Unie bijvoorbeeld verbiedt de uitvoer van de benodigde bestanddelen.

Dit jaar nam de regering in Hanoi een wet aan die gebruik van in eigen land geproduceerde chemicaliën toestaat. Uit welke bestanddelen de dodelijke cocktail voor de 27-jarige wegens moord ter dood veroordeelde Thanh Nien bestond, is niet bekend.

Europese fabrikanten zijn de belangrijkste toeleveranciers voor de chemische bestanddelen die bij executies worden gebruikt. Diverse Amerikaanse staten waar de doodstraf is toegestaan ondervonden eerder ook al hinder door het Europese verbod bij het verkrijgen van de benodigde executiemiddelen.